Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι επόμενες κινήσεις τους Κάλεσμα των αγροτών για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής


Κάλεσμα των αγροτών για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής
Τη Δευτέρα οι αγρότες θα ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λάρισα
Στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας συγκεντρώθηκαν το Σάββατο αγρότες από 23 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες ελπίζουν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ επιδιώκουν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς εν αναμονή και της απάντησης από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Τη Δευτέρα οι αγρότες θα ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου.

Επίσης στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών έξω από τις ΔΟΥ.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι κάθε μέρα που περνάει τα μπλόκα ενδυναμώνονται και πρόσθεσε ότι οι αγρότες δεν πτοούνται από την κυβερνητική τρομοκρατία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ομάδα αγροτών κατευθύνθηκε προς τα διόδια Μοσχοχωρίου με σκοπό να ανεβάσουν τις μπάρες των διοδίων και να καταλάβουν το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ στο συγκεκριμένο ύψος.

Στο σημείο όμως είχαν ήδη παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν επέτρεψαν στους αγρότες να προχωρήσουν και έτσι εν τέλει αποχώρησαν.

Συγκεντρώσεις στην Πελοπόννησο

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πόλη του Άργους. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, που όπως λένε θα τους οδηγήσουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και ζητούν να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.

Αρχικά οι αγρότες πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στην είσοδο της πόλης κοντά στο νοσοκομείο, όπου έφτασαν αγροτοκτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Αργολίδας, ενώ στο πλευρό τους είχαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, το δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο, τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Τάκη Πεβερέτο.

Στην συνέχεια εκατοντάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη του Άργους.

Οι αγρότες της Αργολίδας εκτός από το μπλόκο του Ανυφίου, έστησαν ακόμα ένα μπλόκο στην είσοδο του Άργους, όπου εκατέρωθεν του δρόμου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία και τις επόμενες ημέρες ετοιμάζονται, όπως δηλώνουν, να κάνουν πιο δυναμική την παρουσία τους με αποκλεισμό δημοσιών υπηρεσιών και τραπεζικών καταστημάτων.

Εν τω μεταξύ παραμένουν τα υπόλοιπα μπλόκα σε Αρκαδία και Λακωνία με μικρή όμως παρουσία αγροτών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Τ.Α

Τα ονόματα που προτείνει η ΔΗΜΑΡ για τις εκλογές στη Τ.Α
Στον στίβο των περιφερειακών εκλογών μπαίνει δυναμικά η ΔΗΜΑΡ, διαλέγοντας «δυνατά» στελέχη για την πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας, δοκιμάζοντας έτσι τις δυνάμεις της τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και σε επίπεδο απήχησης στους πολίτες.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν πρόκληση για την Αγίου Κωσταντίνου, η οποία βλέπει τα εκλογικά της ποσοστά αποδυναμωμένα στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ο Γιάννης Πανούσης φαίνεται ο επικρατέστερος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού ο βουλευτής της Β' Αθηνών έχει δεχτεί πρόταση από αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ να τεθεί επικεφαλής ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου. Η Αγίου Κωνσταντίνου αναμένει την τελική απόφαση του βουλευτή του οποίου η υποψηφιότητα φαίνεται να απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξ αιτίας της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη.
Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ακούγεται το όνομα του βουλευτή Ευβοίας και προσφάτως εκλεγέντα στη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρη Αναγνωστάκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης φέρεται επικρατέστερος για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος είχε τεθεί υποψήφιος και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.
Στην Περιφέρεια Αττικής έχει δηλώσει ότι θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με αυτοδιοικητικά στελέχη στην περιφέρεια ευελπιστώντας να διαμορφώσει ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο που θα συγκεντρώσει υψηλότερο ποσοστό από την δύναμη που καταγράφει η ΔΗΜΑΡ στην περιοχή.
Στην Κρήτη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου το στέλεχος του κόμματος Αντώνης Αναψητάκης, ενώ στην περιφέρεια Ηπείρου θα υποστηριχτεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Ζάψας.
Στη Δυτική Μακεδονία θα τεθεί επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου το μέλος της Ε.Ε. Ντόρα Τσικαρδάνη.
Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Παναγιώτης Τζάμαρος
http://egiakoumis.com/

Read more...

«Το ΚΚΕ ζητά την πλήρη κατάργηση των διοδίων»...




Τα πυρά του κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της αύξησης διοδίων και του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις για επιβολή «αναλογικών διοδίων», έριξε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο «δεν αντέχει άλλο ο λαός μας να...
χρυσοπληρώνει ακόμα και τους δρόμους» και επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για την πλήρη κατάργηση των διοδίων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Κουτσούμπα:

«Οι νέες αυξήσεις - φωτιά στα διόδια είναι απαράδεκτες, προκαλούν. Μέχρι πότε ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης θα πληρώνουν πανάκριβα την κατασκευή οδικών αξόνων για να εξασφαλίζουν κέρδη μια χούφτα εταιρείες – μονοπώλια, σε βάρος του λαού που υποφέρει;

Η λαϊκή κατακραυγή πρέπει να κατευθυνθεί τόσο απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τις προκλητικές αυξήσεις στα διόδια, αλλά και στις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα μιλά για επιβολή «αναλογικών διοδίων», δηλαδή πάλι ο λαός να ακριβοπληρώνει τα διόδια. Το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή, ζητά την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων. Αυτή αποτελεί και τη μόνη, φιλολαϊκή λύση».

Read more...

Πάρε τα τρόφιμα και σήκω φύγε από 'δω...




Έδιωξαν τον Κασιδιάρη από την Κεφαλονιά.
ΦΩΤΟ...
Πριν από λίγο ο Κασιδιάρης και οι παρατρεχάμενοι του προσπάθησαν να διανείμουν τρόφιμα στην Κεφαλονιά, αλλά ελάχιστοι τους πλησίασαν.
Οι περισσότεροι τον...
έδιωχναν, λέγοντας του ότι δεν θέλουν τρόφιμα από αυτόν! Τα πιο πολλά, όμως, τα άκουσε όταν πήγε στο Γηροκομείο Ληξουριου, που στεγαζεται στο κλειστο γυμναστηριο! Και όπου φύγει, φύγει!

 kar.org.gr 

Read more...

Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα Ποια ονόματα προκρίνονται από τους ΑΝΕΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Ποια ονόματα προκρίνονται από τους ΑΝΕΛ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Παναγιώτης Μελάς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Σε κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποφασιστεί η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι ΑΝΕΛ θα διεκδικήσουν τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς με υποψηφιότητες βουλευτών του κόμματος, ενώ αναμένουν εξελίξεις στις περιφέρειες.

Συγκεκριμένα στον δήμο Αθηναίων θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Βασίλη Καπερνάρου, ενώ στον Πειραιά θα υποστηριχθεί ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφόσον «καταθέσει την την κομματική του ταυτότητα και παραμείνει συνεπής στις δηλώσεις του κατά των Μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περιμένουν απάντηση από τον Γιάννη Δημαρά για την περιφέρεια Αττικής, και εάν ο συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες βουλευτής απαντήσει αρνητικά, τότε πιθανότατα θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Νίκου Νικολόπουλου.

Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ με την γραμματεία Αυτοδιοίκησης θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Θ.Καρυπίδη, για την Δυτική Μακεδονία, τον οποίο δεν θα στηρίξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ.Καμμένου που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το θέμα θα διερευνηθεί, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η εισήγηση της βουλευτού Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία εκλέγεται στην Κοζάνη.

Αναφορικά με την περιφέρεια Ιονίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένουν τις εισηγήσεις των συντονιστικών επιτροπών τους για την πιθανή στήριξη του προερχόμενου από την κεντροαριστερά Θόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος ήταν και κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση υποψήφιος.

Εάν τελικά δεν προταχθεί η υποψηφιότητα Γαλιατσάτου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πιθανότατα θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του νυν αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Χρήστου Άνθη.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του στελέχους του κόμματος Γιώργου Αναγνωστάκου, ενώ στο δήμο Λέσβου θα είναι υποψήφιος ο γραμματέας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σπύρος Γαληνός.

Στην Στερεά Ελλάδα αναμένεται να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα τουΘανάση Γιαννόπουλου υπό τον όρο ότι θα καταθέσει την κομματική του ταυτότητα και θα τοποθετηθεί εναντίον του Μνημονίου.

Στην Κρήτη συζητείται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γύπαρη. Για το δήμο Θεσσαλονίκης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες περιμένουν τις εξελίξεις, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των τοπικών στελεχών και βουλευτών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βουδούρης: Ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε στην Πελοπόννησο...




Στους λόγους για τους οποίους επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη καθώς και τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο εσωτερικό του κόμματος, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Βουδούρης μιλώντας στο...
tvxs.gr. 



Η ανακοίνωση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφέρειες σηματοδοτεί και την έναρξη μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Πως αξιολογείτε το διακύβευμα αυτών εκλογών;

Είναι διπλό. Σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στους δήμους κρίνεται η καθημερινότητα των πολιτών. Ο δήμαρχος είναι αυτός που καλείται να λύσει τα πρακτικά προβλήματα της πόλης του για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών. Το κάνει βέβαια με πολιτικές αναφορές. Και έτσι περνάμε στο δεύτερο επίπεδο, το περιφερειακό. Οι εκλογές του Μαΐου, περιφερειακές και ευρωεκλογές, θα είναι οι προκριματικές για τις εθνικές εκλογές οι οποίες δεν θα αργήσουν. Και όσο πιο ηχηρό είναι το μήνυμα στις πρώτες, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθουν οι δεύτερες.

Για πιο λόγο θεωρείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σας προτείνει ως υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο;

Η Πελοπόννησος είναι μια δύσκολη περιφέρεια, με συντηρητική πλειοψηφία. Μια στενά κομματική υποψηφιότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα περιόριζε τις φιλοδοξίες σε μια απλή καταμέτρηση των δυνάμεών του. Επίσης, σε εθνικό επίπεδο, είναι δεδομένο ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί μια στρατηγική που να καταρρίψει το κυβερνητικό επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένος και δεν έχει συμμάχους. Από την πλευρά της, η Κοινωνία Πρώτα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ενός ευρύ αντιμνημονιακού μετώπου, προοδευτικών, δημοκρατικών, οικολογικών, αριστερών δυνάμεων. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκα την πρόταση.


Συνδέετε το άνοιγμα αυτό με την επίθεση που σας έγινε εκ μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ;

Προφανώς. Η βιαιότητα αυτής της επίθεσης, ακόμα και η παραποίηση των δηλώσεών μου, μαρτυρούν την έντονη ανησυχία του μνημονιακού τόξου. Φανταστείτε η κυβέρνηση να χάσει την Πελοπόννησο, προπύργιο της ΝΔ. Ο συμβολικός χαρακτήρας μιας τέτοιας ήττας θα ήταν δυσβάσταχτος για την κυβέρνηση και καταλύτης εξελίξεων.


Και οι αντιδράσεις που προέρχονται μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι δεδομένο ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το θέμα των συμμαχιών. Οι αντιδράσεις που αναφέρετε σχετίζονται με το θέμα αυτό. Δεν τις θεωρώ προσωπικές. Και τις καταλαβαίνω ως ένα βαθμό. Στο βαθμό που εκφράζονται στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας πριν τη δημοκρατική λήψη συλλογικών αποφάσεων. Με κάθε σεβασμό προς όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι αν υπερβούν αυτό το όριο, ζημιώνουν πρωτίστως το ίδιο τους το κόμμα. Δίνουν, άθελά τους βέβαια, τροφή στον κοινό μας αντίπαλο.


Στο πλαίσιο που αναφέρατε, πως θα πορευτείτε και με τι προσδοκίες;
Ο στόχος είναι το βράδυ των εκλογών να βαφτεί ο χάρτης της Πελοποννήσου με τα χρώματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «κερδίσαμε στην Πελοπόννησο». Αυτό είναι δύσκολο αλλά εφικτό, αν σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μαζί με όλους τους συμμάχους του, δώσει την μάχη χωρίς δεύτερη σκέψη. Με αυτή την προϋπόθεση, αυστηρά με αυτήν, θα δώσω τη μάχη για να κερδίσουμε.

Μαρία Δημητροπούλου

tvxs.gr

Read more...

Τουλάχιστον δύο οι νεκροι στη Γαλλία, από εκτροχιασμό τρένου...




Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από εκτροχιασμό τουριστικού τρένου στη νότια Γαλλία, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο...
εκτροχιασμός έλαβε χώρα στο ύψος του Σεν Μπενουά, στην επαρχία Αλπ Ντε Οτ Προβάνς, στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Οι τραυματίες φθάνουν τους 10, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της εφημερίδας Le Figaro.

Στις πρώτες πληροφορίες γίνεται λόγος για πρόσκρουση του συρμού σε βράχο ο οποίος είχε πέσει στη σιδηροδρομική γραμμή.

Στο σημείο επιχειρούν συνεργεία διάσωσης με δύναμη 20 ανδρών.

Read more...

Το μπαλ μασκέ του ναζισμού...


Αύριο ανοίγει τυπικά το Τριώδιο. Για τη Χρυσή Αυγή, βέβαια, η περίοδος της Αποκριάς έχει ξεκινήσει από ...
την περασμένη βδομάδα, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο του καταστατικού της Εθνικής Αυγής, ενός δήθεν νέου κόμματος, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η Χρυσή Αυγή με άλλο όνομα. Η ίδρυση του νέου κόμματος ανακοινώθηκε πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συγκέντρωσης της οργάνωσης. Μάλιστα τη σχετική δήλωση έκανε ο ίδιος ο Κασιδιάρης, λέγοντας ότι «οι Έλληνες πατριώτες, οι Έλληνες εθνικιστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν στις εκλογές, διότι όπως ενημερώθηκα Έλληνες πατριώτες, Έλληνες εθνικιστές τους οποίους δεν έχουν μπλέξει σε εγκληματικές οργανώσεις, έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ίδρυσαν το πατριωτικό κόμμα Εθνική Αυγή». Και είχαμε έτσι την παγκόσμια πρωτοτυπία να προβάλλεται η δημιουργία ενός κόμματος από τον εκπρόσωπο ενός άλλου.



Για το είδος αυτής της πρωτοβουλίας, η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για μια «ντρίμπλα στο πολιτικό κατεστημένο». Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού όχι μόνο δεν κάνει καμιά προσπάθεια να εμφανίσει το νέο μόρφωμα ως κάτι το διαφορετικό, αλλά αντίθετα τονίζει προκλητικά την ταύτιση των δύο «Αυγών». Και έμμεσα ομολογεί ότι ο μοναδικός λόγος που προχώρησε σ’ αυτή την κίνηση δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των υπερασπιστικών της ισχυρισμών ως προς τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εις βάρος στελεχών της για την ίδρυση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση...
Ιός (Εφημερίδα των Συντακτών)

Read more...

Μη κατοικήσιμο ένα στα δύο σπίτια στην Κεφαλονιά...


Μη κατοικήσιμα προσωρινώς, κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια στην Κεφαλονιά που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα ...
στοιχεία που δώθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρο Τραυλό.

Αποφασίστηκε ακόμα η μετεγκατάσταση του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία θα στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες σε οικόπεδα του Δημοσίου. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Υπουργείου Υποδομών κάνουν αυτοψίες σε κτίρια.

Άδεια πόλη θυμίζει το Ληξούρι. Οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών είναι κλειστά, μπάζα βρίσκονται συγκεντρωμένα στις γωνίες, οι στέγες δεν έχουν κεραμίδια ενώ υπάρχουν παντού ρωγμές.

Διασώστες του ΕΚΑΒ και του Ερυθρού Σταυρού, άνδρες της ΕΜΑΚ, ομάδες αστυνομικών και στρατιωτών, καθώς και κλιμάκια πολλών εθελοντικών οργανώσεων βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει το Ληξούρι με το Αργοστόλι και τα χωριά, οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Οι δρόμοι που είχαν αποκοπεί από την πτώση βράχων δόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία όμως η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος μετασεισμών και νέων κατολισθήσεων.

Μετρήσεις εδαφικής παραμόρφωσης σε όλο το νησί κάνει Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Γεωθερμίας, με χρήση δεδομένων από δορυφορικά GPS. Επιστήμονες, μετρούν πόσο έχει μετακινηθεί το έδαφος, τα τεκτονικά μπλοκ της Κεφαλονιάς, λόγω του σεισμού.

Οι πτώσεις βράχων αλλοίωσαν την παραλία των Πετανών καθώς ογκόλιθοι κατρακύλησαν στην ακτή με τον πρώτο σεισμό. Η διαδρομή προς τους Πετανούς, αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής στο χωριό Αγία Θέκλη. Η ομώνυμη ιστορική εκκλησία είναι ετοιμόρροπη καθώς το νεκροταφείο και ο μαντρότοιχος να δίνουν την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Κάτω από τα μπάζα θάφτηκαν δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα...

Read more...

"Οι συντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης κατατρώνε το κοινωνικό σώμα"...


Ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τη...
συντηρητική πολιτική που ακολουθεί γενικότερα, κάνει λόγο για αποδόμηση του μεταρρυθμιστικού έργου που ο ίδιος προώθησε μετά το 2009. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν την οικοδόμηση της μετα-μνημονιακής Ελλάδας.


Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

Σε μια περίοδο που απαιτείται διαρκής και έντονη μεταρρυθμιστική δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα και να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για περισσότερη Δημοκρατία, ισονομία, ευνομία, αλλά και οι συνθήκες για μια βιώσιμη ανάπτυξη, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ενώ η στροφή σε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που μας κρατούν δέσμιους σε ό,τι μας οδήγησε στην κρίση, αποτελούν σύνηθες πλέον φαινόμενο.

Στην αρχή ήταν το πλήγμα που δέχτηκε ο Νόμος που είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή, για τα Πανεπιστήμια, ακολούθησε η κατάργηση στην πράξη της επιλογής στελεχών μέσω της ηλεκτρονικής – ανοιχτής διακυβέρνησης (open.gov), αργότερα ήρθε η προσπάθεια αποδόμησης της Διαύγειας, προχθές η απαράδεκτη συζήτηση περί των θρησκευτικών αντιλήψεων ενός πολιτικού αρχηγού, χθες το δραματικό γεγονός του Φαρμακονησίου και τώρα, η αποδόμηση του Καλλικράτη, με την κατάθεση μιας τροπολογίας για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών – αυτοδιοικητικών και Ευρωεκλογών – και την αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες.

Πρόκειται για ορισμένα, ενδεικτικά και μόνον παραδείγματα, που σηματοδοτούν αρνητικά δυστυχώς, την επιμονή σε ό,τι δεν έχει ανάγκη η χώρα.

Αποδομούν το μεταρρυθμιστικό έργο που προωθήθηκε μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον μετά το 2009.

Παράλληλα, υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Συμβάλλουν στην διαίρεση της Ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Απειλούν να θέσουν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των θυσιών που καταβάλουν οι Έλληνες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Τα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας υπονομεύονται, τη στιγμή μάλιστα, που οι εταίροι μας με όλο και μεγαλύτερη ένταση σημειώνουν την ανάγκη ανάληψης μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Η αλήθεια είναι ότι, δεν χρειάζεται να υποδείξει κανείς το αυτονόητο, όπως επίσης αλήθεια είναι ότι, όσοι εκ των εταίρων μας σήμερα κόπτονται για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, χθες κινούνταν στη γραμμή «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν».

Αλλά και οι δύο αυτές αλήθειες, δεν αναιρούν, αντιθέτως υποδεικνύουν την αναγκαιότητα να αλλάξει η χώρα για να σωθεί οριστικά και παράλληλα για να αποκτήσει έναν βιώσιμο βηματισμό, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει νέους κινδύνους σε ένα περιβάλλον σύνθετο και αχαρτογράφητο.

Αργά ή γρήγορα – ελπίζω, η ανάγκη δανειοδότησης από τους εταίρους μας, και άρα η ανάγκη μνημονίου, θα πάψει να υπάρχει. Γι αυτό, η αντίληψη υπέρ ή κατά του μνημονίου, δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: Και μετά το μνημόνιο τι;

Σήμερα θα έπρεπε να θέτουμε τα θεμέλια μια διαφορετικής Ελλάδας, αυτής που εγγυάται διαφάνεια, δημοκρατία, σωστή αξιοποίηση του πλούτου της χώρας μας για δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, στρατηγική ενίσχυσης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ένα κράτος δικαίου και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Όσον αφορά την τελευταία πράξη οπισθοχώρησης, αυτή του Καλλικράτη, οφείλουν να γνωρίζουν όσοι έλαβαν τη σχετική απόφαση, ότι δεν αποτελεί δικαιολογία η απόφαση του ΣΤΕ.

Η σημερινή κυβέρνηση με την απόφασή της θέλει να στερήσει το δικαίωμα φωνής σε ανθρώπους καθόλα νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα, που δουλεύουν στις οικοδομές, στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μας, στα σπίτια μας φροντίζοντας ασθενείς, παιδιά και υπερήλικες, που έχουν ανοίξει μικρές επιχειρήσεις βοηθώντας στην ανάπτυξη του τόπου.

Τι φοβάται αυτή η κυβέρνηση; Τη φωνή των ασθενέστερων στην κοινωνία μας; Αν αυτοί δεν έχουν φωνή, θα υπονομευτεί και η φωνή γενικότερα όσων εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, δηλαδή και Ελλήνων πολιτών.

Ή μήπως θεωρεί η κυβέρνηση ότι στερώντας την φωνή στους εργαζόμενους αυτούς θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία;

Αντίθετα, δημιουργεί ένα πολιτικό και ψυχολογικό χάσμα που θα εντείνει την καχυποψία και τον ρατσισμό.

Αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι, ο μετανάστης που δουλεύει στην χώρα μας γίνεται εξιλαστήριο θύμα και χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τα προβλήματα ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές.

Δεν μπορούν να κρύψουν πίσω από ένα δέντρο, το δάσος των αντιδράσεών τους όταν μια ακόμη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση έγινε πράξη, ούτε και τις επιθέσεις τους εναντίον του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους νόμιμους μετανάστες.

Αυτή η συντηρητική επιλογή τους βαραίνει και για όσα τότε δήλωναν και για όσα σήμερα πράττουν.

Τους καλώ να αντιληφθούν έστω και αυτήν την ώρα, το πλήγμα που επιφέρουν στην Δημοκρατία – στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα που έχει απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα.

Και ας κατανοήσουν ότι, με τη στάση τους, πέραν όλων των άλλων, αντί να ενώνουν τις κοινωνικές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια, καλλιεργούν ζιζάνια που ενισχύουν τους διαχωρισμούς και κατατρώνε το κοινωνικό σώμα.

Ας προτάξουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον έναντι των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και σχεδιασμών.

Όπως κατ επανάληψη έχω πει, σε ό,τι με αφορά καμία οπισθοδρόμηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή, πόσο μάλλον σε ζητήματα αρχών...
matrix24.gr

Read more...

Οταν ο Χρυσοχοϊδης έλεγε, “καμία αύξηση διοδίων”...




Δύο μόλις μήνες πριν (BINTEO)...
Δύο μόλις μήνες πριν ανακοινωθεί η αύξηση των διοδίων, ο υπουργός Μεταφορών καθησύχαζε από το βήμα της Βουλής για το ακριβώς αντίθετο!
Δειτε ...
το βίντεο:

left.gr

Read more...

Η μαύρη λίστα της Χρυσής Αυγής...


Τρεις κατηγορούμενοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκ των οποίων ένας...
προφυλακισμένος, επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου, υπεύθυνοι παραστρατιωτικών κατασκηνώσεων τύπου Νέδας, πρόσωπα που έχουν συλληφθεί για οπλοκατοχή και πυρηνάρχες που έχουν πάρει μέρος σε ρατσιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στα μαύρα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα για δήμους και περιφέρειες

Τρεις κατηγορούμενοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκ των οποίων ένας προφυλακισμένος, ένας βουλευτής που έχει «στιγματιστεί» για τη σχέση του με τα εγκληματικά τάγματα εφόδου της Νίκαιας, δύο πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για οπλοκατοχή και επεισόδια, ένας επικεφαλής τάγματος εφόδου στη Θράκη, δύο υπεύθυνοι παραστρατιωτικών κατασκηνώσεων τύπου Νέδα και σκληροί πυρηνάρχες που παραμένουν πιστοί στον αρχηγό. Είναι τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια που παρουσίασε η Χρυσή Αυγή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές...
ethnos.gr

Read more...

Λοβέρδος: "Είναι οριστικό, προσχωρώ στην …ελιά"...


Τέλος στα δημοσιεύματα που μιλούν για "κωλοτούμπα" του ίδιου και του κόμματός του "Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα" επιχειρεί να βάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ...
νιώθει τώρα την ανάγκη να πείσει πως η απόφασή τους να συμπορευτούν με την «Ελιά» είναι η τελική!


«Έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν ειπωθεί πολλά», είπε, εκτιμώντας ότι αυτό γίνεται «προβληματικό για τον κόσμο». Στην πραγματικότητα, γίνεται προβληματικό για τον ίδιο, εξού και μπαίνει στη διαδικασία να διαβεβαιώσει πως πήραν τις αποφάσεις τους και είναι οι …τελικές.

«Τέρμα πια η συζήτηση, από εδώ και πέρα εφαρμογή», λέει, επαναλαμβάνοντας ότι θα ενταχθούν στην «Ελιά», όπου «Ελιά» το μέτωπο των δημοκρατικών, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών, σοσιαλιστικών, κεντρώων δυνάμεων.

Νιώθει δε τόσο κοντά πια στο νέο σχήμα που δείχνει να το …εκπροσωπεί κιόλας, ενημερώνοντας για το ποιοι ακόμα θα συμπαραταχθούν, στην πραγματικότητα επαναλαμβάνοντας εμμέσως ότι δεν προσχωρεί πουθενά. «Η συμπαράταξη των δυνάμεων θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, όχι στο ΠΑΣΟΚ, με τους 58, όχι στους 58, με τη Δυναμική Ελλάδα του κ.Μόσιαλου και με ένα κομμάτι από το κίνημα των Οικολόγων»...
matrix24.gr

Read more...

Εξαιρέσεις στο φόρο υπεραξίας...


Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών πάνω από 25 - 30 χρόνια αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να...
τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις λογιστών, επιχειρηματιών, ιδιοκτητών, η κυβέρνηση προχωράει σε αλλαγές στους νόμους πριν προλάβουν να εφαρμοστούν, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ταυτόχρονα, υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τεχνικά προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τον φόρο υπεραξίας και τον υπολογισμού της τιμής κτήσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγινε και με το θέμα των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί προβλέπουν:

1. Φόρος υπεραξίας. α) Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας 15% επί της διαφοράς τις τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης οι ιδιοκτήτες που μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους, τα οποία έχουν διακρατήσει για διάστημα μεγαλύτερο των 25 - 30 χρόνων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων. Χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα παλαιά ακίνητα, άνω των 25 - 30 χρόνων, καθώς και σε όσα έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία.

Ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε την εξαίρεση των παλαιών ακινήτων έγκειται και στις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν ειδικά στις μεταβιβάσεις και κληρονομιών. Σημειώνεται ότι ο Φόρος Αυτόματου Υπερτιμήματος που θεσμοθετήθηκε από τον Γ. Αλογοσκούφη δεν αφορούσε στα ήδη αποκτηθέντα ακίνητα, αλλά σε όσα επρόκειτο να αποκτηθούν, κατά τη δεύτερη μεταβίβασή τους.

β) Αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο απόδοσης του φόρου στο ελληνικό Δημόσιο. Οι πωλητές, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα περνούν πρώτα από την εφορία προκειμένου να ελεγχθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων που προκύπτει κατά την πώληση του ακινήτου και εν συνεχεία θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Η δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής.

γ) Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της τιμής κτήσης με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επιβάλλεται στους πωλητές ακινήτων και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Με βάση τον νόμο, ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά το χρόνο κτήσης. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

2. Πρόστιμα. Εξετάζεται η μείωση του προστίμου των 1.000 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις) κατά 50%. Επίσης εξετάζεται η μείωση κατά 50% και στη μη έκδοση αποδείξεων. Εναλλακτικά μελετάται η καθιέρωση πλαφόν στο πρόστιμο προκειμένου το ποσό των 1.000 ευρώ να μην αυξάνεται απεριόριστα. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, ανέφερε χθες ότι: «Δεν είμαι αντίθετος (στις παρούσες διατάξεις), αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται.

Δηλαδή για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται επιβάλλεται για παράδειγμα σε μία επιχείρηση λιανικής πρόστιμο 1.000 ευρώ. Αν δεν εκδοθούν αποδείξεις, το πρόστιμο φθάνει στα 10.000 ευρώ. Όσο περισσότερες οι παραβάσεις, τόσο αυξάνεται το πρόστιμο. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να τεθεί ένα πλαφόν προκειμένου τα πρόστιμα να μην αυξάνονται απεριόριστα.

Οι τελικές αλλαγές στο θέμα των προστίμων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εκδοθεί και όλες οι σχετικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νόμου. Οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1-1-2014...

Read more...

"Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μια μεγάλη έκπληξη"...


Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης...

"Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και διαβεβαιώνει ότι ...
η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

«Έχουμε αρκετά χρήματα», σημειώνει και ζητά η στήριξη των εταίρων να έρθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις, ενώ εκτιμά ότι οι Γερμανοί δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προσπάθειες των Ελλήνων. Διαψεύδει δε τις φήμες ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο...
newsbeast.gr

Read more...

Αυλαία στην 24η αγωνιστική σε Βέροια, Κρήτη και Ριζούπολη



Αυλαία στην 24η αγωνιστική σε Βέροια, Κρήτη και Ριζούπολη
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Το ντέρμπι της «Λεωφόρου» ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας.

Οι φιλοξενούμενοι θέλουν την νίκη για να εδραιωθούν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ οι «πράσινοι» θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς, προκειμένου να βελτιώσουν την θέση τους, ενόψει των πλέι οφ.

Παράλληλα, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Βέροια και είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ντέρμπι του Ατρόμητου με τον Αστέρα Τρίπολης.

Ακόμη, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, θα γίνουν οι αγώνες Απόλλων Σμύρνης-Ξάνθη, Πλατανιάς-Εργοτέλης, Καλλονή-Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός, ΟΦΗ-Πανθρακικός και Αρης-Πανιώνιος.

Το πρόγραμμα (όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA) και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Πλατανιάς-Εργοτέλης 15:00 8/2
Απόλλων Σμύρνης-Ξάνθη 17:15 8/2
Βέροια-Ολυμπιακός 19:30 8/2
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης 15:00 9/2
Καλλονή-Λεβαδειακός 17:15 9/2
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 17:15 9/2
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 19:30 9/2
ΟΦΗ-Πανθρακικός 17:15 10/2
Αρης-Πανιώνιος 19:30 10/2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 23 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 65
2. ΠΑΟΚ 51
3. Ατρόμητος 46
4. Αστέρας Τρίπολης 42
5. Παναθηναϊκός 40
6. Πανθρακικός 34
7. Παναιτωλικός 31
8. ΠΑΣ Γιάννινα 29
9. ΟΦΗ 27
. Εργοτέλης 27
11. Καλλονή 26
. Ξάνθη 26
13. Πανιώνιος 24
. Λεβαδειακός 24
15. Πλατανιάς Χανίων 22
. Απόλλων Σμύρνης 22
17. Βέροια 19
18. Άρης 14
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κατώτερη των προσδοκιών Βαρόμετρο ΣΕΒ: Καλύτερη Δημόσια Διοίκηση ζητούν οι επιχειρηματίες


Βαρόμετρο ΣΕΒ: Καλύτερη Δημόσια Διοίκηση ζητούν οι επιχειρηματίες

Αθήνα
Έλλειψη ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει η Δημόσια Διοίκηση απεικονίζουν τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος που λειτουργεί με πρωτοβουλία του ΣΕΒ.

Ο συνολικός δείκτης ικανοποίησης είναι 40 με ανώτατο όριο του 100 βαθμούς.

Ωστόσο η πραγματική εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι βάσει του ερωτηματολογίου που ετέθη στις επιχειρήσεις οι σχετικές προσδοκίες τους δεν συγκέντρωναν πάνω από 80 βαθμούς ικανοποίησης.

Ως εκ τούτου, η Δημόσια Διοίκηση φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στο μισό των προσδοκιών των επιχειρήσεων, συναρτήσει της το επίπεδο υπηρεσιών που θα περίμεναν ρεαλιστικά οι επιχειρήσεις από τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες. Δηλαδή, η εκτίμηση ότι ο βαθμός ικανοποίησης φτάνει στο 50% όσον αφορά την εκπλήρωση των προσδοκιών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τη Δημόσια Διοίκηση μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.




Μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μικρούς το Δημόσιο

Τα αποτελέσματα ανά μέγεθος επιχείρησης δείχνουν ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βιώνουν μεγαλύτερες δυσκολίες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τις πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε όλες τις διαστάσεις ποιότητας. Από κοντά ακολουθούν και οι μικρές.

Σχετικά λιγότερο δυσαρεστημένες από τη Δημόσια Διοίκηση είναι οι επιχειρήσεις  μεσαίου μεγέθους, οι οποίες έχουν υψηλότερες βαθμολογίες και στις 5 διαστάσεις ποιότητας. Υπό αυτή την έννοια φαίνεται πως είτε η Δημόσια Διοίκηση είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, είτε οι επιχειρήσεις αυτές προσαρμόστηκαν στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.











Παραμελημένη νιώθει η Περιφέρεια

Τα αποτελέσματα ανά γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια παρουσιάζουν τη χαμηλότερη βαθμολογία. Η χαμηλή βαθμολογία σε όλους τους δείκτες ποιότητας είναι ενδεικτική της χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών των περιφερειακών δομών της δημόσιας διοίκησης

Οι επιχειρήσεις πανελλαδικής εμβέλειας επηρεάζονται λιγότερο από το έλλειμμα ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης, έχοντας υψηλότερη  βαθμολογία από το μέσο όρο στην πλειονότητα των διαστάσεων (εκτός υποδομών).

Σύμφωνα με αυτή την κατηγοριοποίηση, παρατηρείται βάσει των βαθμολογιών ότι:

  • Oι κλάδοι της Μεταποίησης (41), των  Υπηρεσιών (40), του Εμπορίου (41), των Ορυχείων (46) της Υγείας (45) και του Τουρισμού (40), που αποτελούν την «κινητήρια δύναμη» της οικονομίας, προσεγγίζουν τη βαθμολογία του συνολικού δείκτη ικανοποίησης. Σε αντίστοιχα επίπεδα βρίσκονται και οι κλάδοι της εκπαίδευσης, της υγείας και των ορυχείων.
  • Στο «κόκκινο»  βρίσκεται ο κλάδος  των Κατασκευών (32), ο οποίος έχει βαθμολογήσει πολύ χαμηλά την ποιότητα των δημοσίων  υπηρεσιών.
  • Σχετικά ικανοποιημένες παρουσιάζονται οι εταιρείες του κλάδου των Καυσίμων και  Ενέργειας (57). Η συγκριτικά υψηλή βαθμολογία τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, πιθανόν επηρεάζεται από το μοντέλο της ρυθμιζόμενης αγοράς στο οποίο δραστηριοποιούνται.  Σημαντικά θετική απόκλιση (8 μονάδων) παρατηρείται  και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών (48).
    Αδιαφάνεια: «Καρκίνος» για τις κατασκευές και τους μικρούς

    Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δήλωσε δυσαρεστημένη από τη διαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες (33 βαθμοί), με τις μικρές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα.

    Σημειωτέον, ο όρος «διαφάνεια» δεν ταυτίζεται απολύτως με τη «διαφθορά», δεδομένου ότι οι αδιαφανείς διαδικασίες δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην αλλά ευνοούν την εμφάνισή της.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βαρομέτρου του Παρατηρητηρίου του ΣΕΒ:

    • Σημαντικά προβλήματα αδιαφάνειας αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους ή γεωγραφικής περιοχής δραστηριοποίησης. Ωστόσο, εμφανώς σημαντικότερα προβλήματα διαφάνειας καταγράφονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
    • Πιο αρνητική άποψη σχετικά με τη διαφάνεια καταγράφεται στις εταιρείες του κλάδου των Κατασκευών. Η άποψη αυτή είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην εμπλοκή των εταιρειών του κλάδου σε διαδικασίες δημόσιων προμηθειών.
    • Σε αντίθεση, οι εταιρείες του κλάδου των Καυσίμων και της Ενέργειας και των Ιχθυοκαλλιεργειών τοποθετούνται σχετικά υψηλά τόσο στην ικανοποίηση από την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, όσο και στο δείκτη διαφάνειας.
      «Πονοκέφαλος» η γραφειοκρατία και οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία 

      Η έρευνα επιβεβαιώνει την πλέον γνωστή αλήθεια που βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Οι συμμετέχοντες την αξιολόγησαν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα και την ιεράρχησαν ως πρώτη στη σχετική ερώτηση (17.38%).

      Ακολουθούν οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία (13,60%) και η ελλιπής συνεργασία / διαλειτουργικότητα μεταξύ φορέων (12,88%), η διαφοροποίηση στον τρόπο ερμηνείας της νομοθεσίας (11,51%), η αδιαφάνεια στις συναλλαγές (10,65%), η ανεπαρκής κατάρτιση υπαλλήλων (10,60%)  και οι συχνές αλλαγές σε οργάνωση και αρμοδιότητες δημόσιων υπηρεσιών (10,04%).

      Ως λιγότερο σημαντικά προβλήματα για την επιχειρηματικότητα αξιολογήθηκε η ανεπάρκεια υποδομών των δημόσιων φορέων (7,88%) και οι ελλείψεις σε  προσωπικό (6,40%).




        Newsroom ΔΟΛ

        Read more...