Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα πεισμώνουν κι άλλο τους Αγανακτισμένους

Πιστοί στο ραντεβού για 16η μέρα

http://img.protothema.gr/9E8887098D82BC21AABFF215223B715D.jpg
Πιστοί παρέμειναν στο ραντεβού τους, για 16η συνεχή ημέρα, οι Αγανακτισμένοι, όπου παρέμεινα μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος.

Ξεχωριστό χρώμα, έδωσε στη συγκέντρωση, η κίνηση των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», οι οποίοι σε μια συμβολική πράξη, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο πώλησής της εταιρίας, μοίραζαν συσκευασίες γάλακτος στους συγκεντρωμένους.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετές ώρες μπροστά από τη Βουλή και με συνθήματα και πανό, διαμαρτυρήθηκαν κατά του μνημονίου, της λιτότητας και της ανεργίας.

Πολλοί είναι εκείνοι που παραμένουν εδώ και μέρες σε σκηνές στην πλατεία Συντάγματος.

Οι Αγανακτισμένοι έχουν απευθύνει κάλεσμα μέσω Facebook και των λαϊκών συνελεύσεων που πραγματοποιούν, για αποκλεισμό της Βουλής ενόψει ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη επίσης, στις πλατείες πολλών κεντρικών πόλεων της χώρας.
Read more...

Ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο, κομπάρσο το λαό και σκηνοθέτη τον Ομπάμα

newpost.gr
Ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο, κομπάρσο το λαό και σκηνοθέτη τον Ομπάμα
Το… θεατρικό, δια χειρός ΗΠΑ, για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ολοκληρώνεται. Ήδη στη σκηνή βρίσκεται η τελευταία πράξη του δράματος. Όλα άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στη μηνιαία αναφορά της η Πρεσβεία επισήμαινε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τους στόχους». Η Ουάσιγκτον θορυβήθηκε. Όχι από ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά γιατί χρειάζεται την Ευρώπη ως ανάχωμα στις αναδυόμενες δυνάμεις. Οι κινήσεις που γίνονται είναι πραγματικά… «κέντημα»!


- Ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και επιστρέφει με μία δήλωση για νέο δάνειο.
- Πηγαίνει στο υπουργικό και παίρνει το πρώτο ΟΚ.
- Μόλις οι βουλευτές σηκώνουν μπαϊράκι, το Reuters βγάζει την έκθεση της τρόικας που συνδέει την πέμπτη δόση με την επιπλέον χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα; Αντί να συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο στις 5μμ της Τετάρτης, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών του Eurogroup!
- Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσουν μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου. Τα παίρνει πίσω κατόπιν πιέσεων βουλευτών και βάζει… έκτακτη εισφορά! Και οι βουλευτές θα έχουν να λένε και τα ταμεία θα γεμίσουν. Η λεπτομέρεια πως θα αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών δε φαίνεται να απασχολεί σε αυτό το στάδιο του «έργου» το Μέγαρο Μαξίμου.
- Προκειμένου να πιεστούν και οι Βρυξέλλες η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής. Εκεί, ο Ομπάμα ζήτησε από τη Μέρκελ να πάρει μια καλή απόφαση για την Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθεί στη ψηφοφορία ο Γ. Παπανδρέου. Υποσχέθηκε και 30 δισ. δολάρια επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά αφού θα έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη οι ευρωπαίοι μπορεί να μην έχουν πλέον και τόση σημασία…
- Το εργόχειρο έχει και συνέχεια. Η ψήφιση στη Βουλή θα γίνει πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Για να είναι σίγουροι οι αμερικάνοι πως δε θα υπάρξει κανένα απρόοπτο.
- Κάπου εκεί, λίγο πριν από τη σύνοδο ή μετά θα σκάσει μύτη και ο ανασχηματισμός. Καθώς είναι πολύ δύσκολο πολιτικά στελέχη να δεχθούν τρίμηνο έλεγχο από τους επιτρόπους. Θα πρέπει ο Γ. Παπανδρέου να βρει τεχνοκράτες που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις.

Ποια είναι η κατάληξη όλων αυτών. Μα φυσικά οι εκλογές. Ο κόσμος εκβιάζεται μία, υποκύπτει δύο, την τρίτη όμως σηκώνει το γάντι. Το αυτό μπορεί να ισχύσει και για μερικούς βουλευτές, που γνωρίζουν ότι δεν έχουν μέλλον, οπότε μπορεί να θελήσουν να γράψουν μια προσωπική παρακαταθήκη…

Read more...

"Έλληνες βουλευτές πείτε «όχι» σε αυτό το νέο έγκλημα" 10.000 Θεσσαλονικείς χειροκρότησαν τον Μίκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
http://newpost.gr/var/photos/blog/newpost/aristotelous.jpgΠερισσότερα από 10.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μική Θεοδωράκη και κατέκλεισαν την Πέμπτη το βράδυ την πλατεία Αριστοτέλους, την οποία ο δήμαρχος της πόλης είχε αρνηθεί να του παραχωρήσει.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, πραγματοποίησε κανονικά, όπως είχε προγραμματίσει τη συγκέντρωση – ομιλία σε συνέχεια αυτής που είχε διοργανωθεί στα Προπύλαια στην Αθήνα με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες των Κώστα Ζουράρι και Γιώργου Κασιμάτη, ενώ ακολούθησε και η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

«Όχι» στο Μνημόνιο, στην τρόικα και στην κυβέρνηση, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης από το βήμα της συγκέντρωσης.

«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο φωνάζοντας ΟΧΙ στο Μνημόνιο, Έξω η Τρόικα, Κάτω η Κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα του Λαού. Πρώτα στα Προπύλαια στην Αθήνα με τους 50.000 Αθηναίους και τώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην λαομάνα Θεσσαλονίκη. Έτσι κι εμείς, όπως ως τώρα φωνάζαμε «ΟΧΙ στο Μνημόνιο», ας βροντοφωνάξουμε σήμερα «ΟΧΙ και στο Νέο Μνημόνιο», που θα βάλει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθιά στις σάρκες του Λαού και που αυτή τη στιγμή φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή η Κυβέρνηση για να ψηφιστεί. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς διαλέξαμε αυτό το ιστορικό μετερίζι, τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, για να στείλουμε στην Αθήνα ένα ηχηρό μήνυμα: Έλληνες Βουλευτές, Αρνηθείτε να πείτε ΝΑΙ σ’ αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος του Λαού και της Πατρίδας».

Επισήμανε ότι «από το καλοκαίρι του 2009 και όλο το 2010 έως σήμερα, βιώνουμε στην πλάτη μας τα αποτελέσματα της τελικής φάσης με την οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση, που εκπορεύεται από τα διεθνή κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα και υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία και τους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Μίλησε για «ξένα αρπακτικά» που έχουν στόχο τη λεηλασία του πλούτου της χώρας, χωρίς να εξαιρούνται τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείωσε: «Πιθανώς να έχω αλτσχάιμερ -όπως ισχυρίζονται μερικοί- και γι’ αυτό ίσως νοιώθω την ανάγκη να πάρω τη μαγκούρα μου και να πάω εκεί, στη φωλιά του λύκου, που συνεδριάζουν τα νέα μας αφεντικά, για να τους δείξω ποιοι είναι οι αληθινοί Έλληνες…Αν νομίζουν ότι οι Έλληνες μοιάζουν μ’ αυτούς που φορούν γραβάτα και που οι δικοί μας τους αγκαλιάζουν λέγοντας από μέσα τους «Σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω», κάνουν λάθος».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου να συνεχίσει άνετα να δανείζεται με το συνηθισμένο επιτόκιο που πλήρωναν όλες οι κυβερνήσεις, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή και υπογράμμισε: «Άλλο αν φόρτωναν με τόκους τις μέλλουσες γενιές. Μήπως το ίδιο δεν κάνει και τώρα; Όμως μ’ αυτόν τον συνηθισμένο τρόπο η ζωή θα κυλούσε με τις ίδιες δυσκολίες, χωρίς να φτάσουμε στο δίλημμα «Τρόικα ή θάνατος»! Άλλοτε λέγαμε «Ελευθερία ή θάνατος». Φτάσαμε τώρα -ή μάλλον μας φτάσανε- στο κατάντημα να ταυτίζουμε την Ελευθερία με την ξένη εξάρτηση! Ο ταχυδακτυλουργός Γιώργος Παπανδρέου τα κατάφερε να αναποδογυρίσει όλες τις αξίες, δηλαδή να παρουσιάζει την Τρόικα ως Ελευθερία. Το Μνημόνιο ως Λύτρωση. Την ύφεση ως ανάπτυξη. Την απόγνωση ως ευτυχία. Την ανεργία ως κοινωνική επιτυχία. Την φτώχια ως πλούτο. Και την υποδούλωση ως απελευθέρωση. Και έτσι κατόρθωσε για ένα ολόκληρο χρόνο να μας εγχειρίζει χωρίς αναισθητικό!»

Πριν από τον Μ. Θεοδωράκη στη συγκέντρωση μίλησαν ο πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις και οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Νότης Μαριάς, Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης πήγε στον χώρο της συγκέντρωσης και τον συνάντησε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς», ενώ στη συγκέντρωση πήραν μέρος η Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, η Πόπη Μοσκώφ κ.α.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Μ. Θεοδωράκη ακολούθησε συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.protothema.gr

Read more...

Όλους τους υπουργούς πήρε ο άνεμος της... τρόικας!

http://newpost.gr/var/thumbs/aga456_300___.jpgΤο υπέγραψαν όλοι. Κόκκινες γραμμές και προϋποθέσεις τις πήρες όλες ο άνεμος της τρόικας. Το υπουργικό συμβούλιο σε 4,5 ώρες ενέκρινε ομόφωνα το μεσοπρόθεσμο, τις περικοπές, τους φόρους, τις αποκρατικοποιήσεις. Και όχι μόνο αυτό.

Άκουσαν από τον Γ. Παπανδρέου να τους ανακοινώνει πως θα τους… αλλάξει.

«Σε καίριες θέσεις θα χρησιμοποιήσω πρόσωπα χωρίς κομματικά κριτήρια με γνώμονα την ικανότητα και τη συμφωνία τους με το πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ευ. Βενιζέλος και Α. Διαμαντοπούλου ζήτησαν να επιμείνει στο άνοιγμα στον Α. Σαμαρά, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Π. Γερουλάνος εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, φοβούμενοι επιπτώσεις στον τουρισμό. Τέλος, ο Γ. Ραγκούσης παρουσίασε το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, το βράδυ της Πέμπτης, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής κατατέθηκε στη Βουλή.

Tι είπε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Ακόμη και τώρα έως την ψήφισή του (του Μεσοπρόθεσμου) θα απευθύνω πρόταση διαλόγου και συνεργασίας στα άλλα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με υπουργό που επικαλείται το Reuters.

«Θα επιμείνω μέχρι τέλους, επιδιώκοντας την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου με μια ευρύτερη πλειοψηφία» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Απευθυνόμενος ειδικότερα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εφόσον συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους για να συνδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά «σε καίριους τομείς», πάντα με συγκεκριμένους στόχους και χωρίς κομματικούς περιορισμούς, όπως πρόσθεσε.

«Εθνική συνεννόηση και όχι δημοψήφισμα»

«Μπορούμε, γραμμή - γραμμή, να συνδιαμορφώσουμε με την αντιπολίτευση το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους», δήλωσε αποκλείοντας δημοψήφισμα για το Μεσοπρόθεσμο.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

Είναι εθνικό καθήκον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πλην τόκων, δηλαδή σε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό σήμα ότι η Ελλάδα ξεκινά να ελέγχει το υπέρογκο χρέος της.

Ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, τόνισε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικό να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας.

Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μνημονίου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν την βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.newpost.gr

Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή Επώδυνα μέτρα για την εξοικονόμηση 28 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο 2012-15

http://static.doldigital.net/webstatic/A0E82DB32CE75EC9E89044AD18A00C10.jpgΑθήνα
Κατατέθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του uπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου και η ισχύς του αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαζί με τα μέτρα που θα απαιτηθούν φέτος, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά τομέων με στόχο την εξοικονόμηση συνολικά 28 δισ. ευρώ, για το διάστημα 2011-2015.Νέοι φόροι, αλλαγές στο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς στο Δημόσιο, αλλά και εφαρμογη προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ή δραστική μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία, είναι μερικά μόνο από τα επώδυνα μέτρα που περιέχονται σε αυτό.

Το Σχέδιο Νόμου

Η αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου

Σε ό,τι αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο Μεσοπρόθεσμα, αλλά θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο που θα ακολουθήσει.

Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται, αλλά και την έκταση της χρονικής εφαρμογής του μέτρου. Στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ και θα ισχύσει για 4 χρόνια.

Στα 501 δισ. το το χρέος χωρίς το μεσοπρόθεσμο

Το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομιού πλαισίου παραθέτει πραγματικά εντυπωσιακά -ενίοτε και σοκαριστικά στοιχεία- για την εξέλιξη που θα είχαν κρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη χωρίς την εφαρμογή του πλαισίου αυτού, αλλά προφανώς και κανενός άλλου μέτρου.

Βάσει αυτών, λοιπόν, χωρίς καμία περέμβαση, το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ ή 198,9% του ΑΕΠ το 2015, ενώ φέτος θα ανέλθει στα 364,10 δισ. ευρώ ή στο 160,6% του ΑΕΠ.

Ακόμη, πάντα χωρίς καμία περέμβαση, το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ. ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι το 2015 θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ ή στο 14,4% του ΑΕΠ.

Βέβαια και φέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό - παρά την εφαρμογή του μνημονίου ή για κάποιους άλλους λόγω ακριβώς της λανθασμένης συνταγής του μνημονίου- το έλλειμα, αν δεν ληφθούν τα πρόσθετα μέτρα, θα έκλεινε στο 10,4% του ΑΕΠ.

Για να αποφευχθεί, λοιπόν, το παραπάνω καταστροφικό σενάριο συνώνυμο της χρεοκοπίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι παρεμβάσεις του οποίου θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία της οικονομίας.

2011-2015: παρεμβάσεις ύψους 28 δισ.

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αναφέρει το υπουργείο στο ενημερωτικό σημείωμά του, συντάχθηκε από την Κυβέρνηση με τη συνεργασία όλων των υπουργείων.

«Είναι υποχρέωση που απορρέει από τον Νόμο 3871/2010, που εμείς ψηφίσαμε και αποτελεί τη δική μας δέσμευση για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, την οριστική βιώσιμη επίλυση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και τη σταδιακή ανάταξη και ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις για την πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και ορίζει τους στόχους και τις πολιτικές παρεμβάσεις που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξή τους, προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Για πρώτη φορά στην χώρα ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός προγραμματισμός αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια και εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για την κάλυψη της πρόσθετης προσπάθειας που απαιτείται για το 2011, καθώς και για όλα τα χρόνια έως το 2015, επισημαίνει και παραθέτει πίνακα με τα ποσά που επιδιώκεται να εξοικονομηθούν από κάθε παρέμβαση το διάστημα 2011-2015.




2011-2015

Περιγραφή παρέμβασης


δισ. ευρώ


% ΑΕΠ

Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης


2,2


0.9%

Μειώσεις λειτουργικών δαπανών


1,2


0.5%

Καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων


1,5


0.6%

Αναδιοργάνωση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών


1,5


0.6%

Μείωση του ύψους των αμυντικών δαπανών


1,2


0.5%

Εξοικονόμηση δαπανών και βελτίωση των αποτελεσμάτων του τομέα υγείας


0,8


0.3%

Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης


1,1


0.4%

Μείωση δαπανών ΟΚΑ και εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών


4,2


1.7%

Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής


3,1


1.2%

Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης


3,5


1.4%

Μείωση φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα


6,0


2.4%

Βελτίωση των αποτελεσμάτων ΟΤΑ


1,4


0.5%

Εξορθολογισμός δαπάνης ΠΔΕ


0,5


0.2%

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ


28


11%

Αποκρατικοποιήσεις


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ*ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2011*ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Εχουν ήδη δεσμευτεί για όσα λένε ότι «συζητάνε»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

http://s.enet.gr/resources/2011-06/3--9-thumb-medium.jpgΜετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, έκτακτη εισφορά στους κατόχους Ι.Χ., επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρό έλεγχο της πορείας τους, καθώς και δραστικό ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες προβλέπει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα των πρόσθετων μέτρων, για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην τρόικα για φέτος, αλλά και για την περίοδο 2012-15. Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της τρόικας, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για όλο το πακέτο των μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

Τούτο προκύπτει σε έκθεση του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που διέρρευσε χθες στη Γερμανία χωρίς να δημοσιοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Οι δανειστές μας αποδέχονται ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το μέγεθος της ύφεσης, εκτιμώντας ότι θα είναι «βαθύτερη και πιο παρατεταμένη». Παρά ταύτα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012. Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερμανία (Koenigsten), ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εκτίμησε ότι το ύψος του νέου πακέτου που θα πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα μας, για να καλύπτει τις ανάγκες της ώς τα μέσα του 2014, αγγίζει τα 90 δισ. ευρώ.

Η τρόικα στην έκθεσή της διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποδίδοντας στην αβελτηρία αυτή ένα μέρος της ευθύνης για τις αποκλίσεις που εμφανίζει ο προϋπολογισμός από τους στόχους. Οσον αφορά τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις αποκλίσεις αυτές, η έκθεση ενδεικτικά αναφέρει την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, καθώς και τη μετατάξη στον υψηλό συντελεστή 23% των υπηρεσιών εστίασης, αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, μείωση των φοροαπαλλαγών, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Στο πολιτικό πεδίο, ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση της τρόικας, η οποία «διαπιστώνει σημεία σύγκλισης μεταξύ του προγράμματος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας».

Το πακέτο των μέτρων για το 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-15

Το νέο πακέτο περικοπών και φόρων προβλέπει:

Α. Δαπάνες

* Περικοπές του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο τουλάχιστον 800 εκατ. φέτος, πρόθετα 660 εκατ. ευρώ το 2012, 398 εκατ. ευρώ το 2013 και 246 εκατ. ευρώ το 2014, και 71 εκατ. ευρώ το 2015. Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από την επέκταση του κανόνα αποχωρήσεων 1 προς 10 αντί 1 προς 5, το ενιαίο μισθολόγιο, τη μείωση των επιδομάτων και την αύξηση των ωρών εργασίας.

* Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ το 2011, 134 εκατ. ευρώ το 2012, 230 εκατ. ευρώ το 2013, 575 εκατ. ευρώ το 2014 και 65 εκατ. ευρώ το 2015.

* Περικοπή των επιδοτήσεων φορέων του Δημοσίου (σχολεία, ΑΕΙ) και κατάργηση άλλων, προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος και αθροιστικά κατά 855 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-15.

* Εξοικονόμηση τουλάχιστον 468 εκατ. ευρώ φέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ στην τετραετία από δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΑΣΑ, ΕΑΒ κ.ά.

* Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ το 2013 και 350 εκατ. ευρώ το 2014, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 830 εκατ. ευρώ από τη μη παραλαβή παραγγελιών την περίοδο 2010-15.

* Μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 310 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 1,4 δισ. ευρώ έως το 2015.

* Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και μείωση επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον κατά 833 εκατ. ευρώ το 2011 και κατά 5,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.

* Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 700 εκατ. ευρώ φέτος.

Β. Εσοδα

* Πρόσθετους φόρους 2,450 δισ. ευρώ φέτος και 3,6 δισ. ευρώ το 2012-15.

* Από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το υπουργείο προσδοκά να συγκεντρώσει το 2013 878 εκατ. ευρώ και πάνω από 1,1 δισ. το 2015.

* Αύξηση των κοινωνικών εισφορών (από αύξηση εισφοράς ΟΓΑ, εισφορές υπέρ ανέργων κ.λπ.) προκειμένου να εισπραχθούν φέτος 629 εκατ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.

Για τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της τρόικας, δεσμεύεται να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, ενώ συμφωνήθηκε ότι στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που θα συσταθεί, θα μετέχουν έχοντας ενεργό ρόλο εκπρόσωποι της τρόικας και ο έλεγχος για την πορεία του θα γίνεται ανά τρίμηνο. Οσον αφορά τις αλλαγές του χρονοδιαγράμματος, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο της τρόικας, η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ δρομολογείται για φέτος, αντί για το 2012 που είχε προγραμματιστεί αρχικώς. Επιπλέον, το Δημόσιο δεσμεύεται να πωλήσει την άμεση συμμετοχή του 1,6% που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα. Συνάντηση για το θέμα αυτό είχε χθες η διοίκηση της Εθνικής (Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η τρόικα παραδέχεται στην έκθεση ότι έχουν γίνει βήματα όλο το διάστημα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρατηρεί ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει. Οσον αφορά τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας, οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο απαισιόδοξες από τις αρχικές, εκτιμώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πιο σοβαρή ύφεση. Ετσι, για φέτος προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, όμως για το 2012 η ανάκαμψη θα είναι πιο υποτονική, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θ' ανακάμψει μόλις κατά 0,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,1%.

Για την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η τρόικα εκτιμά ότι παραμένει τεταμένη, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Προνανήγγειλε ωστόσο την επιβολή πρόσθετων προβλέψεων στις τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου οι τράπεζες να είναι επαρκώς προετοιμασμένες για μια «πιθανή περαιτέρω επιδείνωση» της κατάστασης. Οι πρόσθετες προβλέψεις θα είναι ανάλογες με το προφίλ και τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά. * enet.gr
http://s.enet.gr/resources/2011-06/grafima3-thumb-medium.jpg
Read more...

Μέρκελ: Ενδογερμανικό κάλεσμα στήριξης νέας βοήθειας στην Ελλάδα

tanea.gr

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης τη στήριξη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες επενδυτές.

Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης» με επταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που έκανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με την επιστολή του σε ΕΚΤ, ΔΝΤ Κομισιόν και τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Σε χθεσινοβραδινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP συζητήθηκε η νέα έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε προσδιόρισε στα 90 δισ. το ύψος ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα μέχρι το 2014.

Η καγκελάριος φέρεται να προειδοποίησε ότι μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία και κάλεσε τη χώρα μας να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα. «Εάν δεν τεθούν νέες προϋποθέσεις στην Ελλάδα θα σταλεί ένα κακό μήνυμα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία», είπε η Μέρκελ σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Η καγκελάριος κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν ανοιχτά τις απόψεις τους για να συνδιαμορφώσουν τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου και στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

Σήμερα οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες θα οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο του ψηφίσματος που θα προωθήσουν προς έγκριση στο Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρίντερλε FDP, ζήτησε από την κυβέρνηση Μέρκελ να τηρήσει σκληρή στάση στο θέμα της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Ισχύει η αρχή της ομοφωνίας. Και χωρίς τη συναίνεση της Γερμανίας δεν θα προχωρήσει τίποτα» τόνισε ο Μπρίντερλε σε δηλώσεις του στο πρώτο τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας ARD.

Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει μία άτακτη πτώχευση της Ελλάδας, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να σταθμίσει ακριβώς τους κινδύνους που υπάρχουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ο φιλελεύθερος πολιτικός δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων με την εθελοντική συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών.

Για τις αντιστάσεις που υπάρχουν στην πρόταση αυτή, ο Μπρίντερλε ανέφερε τη Γαλλία που απορρίπτει κάθε μορφής αναδιάρθρωση τονίζοντας ότι «στο τέλος πρέπει να συναντηθούμε. Χωρίς την έγκριση της Γερμανίας δεν θα υπάρξουν άλλες πληρωμές για την Ελλάδα».

Ο Μπρίντερλε άσκησε κριτική για την καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν έχει δρομολογηθεί τίποτα».

Ειδικά στον τομέα αυτό εκτίμησε ότι «προφανώς οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν χωρίς έξωθεν βοήθεια» και πρότεινε στήριξη της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων με την αποστολή ειδικών από την Κομισιόν.

Read more...

Ερωτηματικά για τις επαφές Σπανουδάκη - Χριστοφοράκου

newsbomb.gr

Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν γιατί δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) εξ αιτίας της εμπλοκής που έχει σε δικαστικές υποθέσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, ο κ. Ιωάννης Σπανουδάκης.

Εκτός από τον ισχυρισμό των οίκων αξιολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο εξετάζεται το παρελθόν του κ. Σπανουδάκη, η εμπλοκή του ονόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ στην υπόθεση της “Siemens” εξελίσσεται σε πρόβλημα.

Οι επαφές του κ. Ιωάννου Σπανουδάκη με τον τέως “Mister Siemens”, τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο επιβεβαιώνονται από τα ημερολόγια του ιδίου και τα ημερολόγια της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου. Φαίνεται πως οι επαφές αυτές άρχισαν το 2003 και συνεχίσθηκαν με σταθερό ρυθμό έως το 2007.

Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρισμένες τουλάχιστον επτά εγγραφές στο όνομα «Σπανουδάκης» (κλήσεις, προσκλήσεις, υπομνήσεις κ.ά.) στις οποίες τις περισσότερες φορές εμφανίζεται και το όνομα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη (τότε δημάρχου Αθηναίων).

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών οικειότητα που επέτρεψε στον κ. Σπανουδάκη να ζητήσει ακόμα και την πρόσληψη γνωστών του στη “Siemens” μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη Διυπουργική

Ο άνθρωπος που βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας του ΟΠΑΠ ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού «Αθήνα 2004» και αποτελούσε το δεξί χέρι της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου. Εκείνη την εποχή ακριβώς, άρχισαν να καταγράφονται οι επαφές του κ. Σπανουδάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, ταυτοχρόνως με τις ζυμώσεις και τις διαβουλεύσεις για το πέρας του διαγωνισμού σχετικώς με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, του γνωστού C4I.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο εκείνη, ο κ. Ιωάννης Σπανουδάκης ήταν επίσης μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των δύο κοινοπραξιών (TRS και SAIC) που διεκδικούσαν τη χρυσή σύμβαση.

Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να προκύψουν εύλογα ερωτηματικά σχετικώς με όσα συμβαίνουν με τον ΟΠΑΠ και γιατί καθυστερεί η πιστοληπτική αξιολόγηση ενός οργανισμού που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αξιών και μία από τις εταιρείες που θεωρούνται μαζί με τους οργανισμούς λιμένων «φιλέτα» για την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» στη χώρα με ιδιωτικοποιήσεις…


Read more...

Η λίστα ανά τρίμηνο Το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2015 με στόχο τα 50 δισ. ευρώ

Η παραχώρηση του ΟΠΑΠ προβλέπεται μέσα στο γ' τρίμηνο του 2011
Η παραχώρηση του ΟΠΑΠ προβλέπεται μέσα στο γ' τρίμηνο του 2011 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Σε προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου ανά τρίμηνο, από τώρα μέχρι και το τέλος του 2015, έχει προχωρήσει η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί υπάρχει κατάλογος για τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που θα γίνουν φέτος (ήδη ξεκίνησαν με την πώληση του 10% του ΟΤΕ) και θα συνεχισθούν με την πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά και κατάλογος για τις κινήσεις που θα γίνουν την περίοδο 2012 - 2015 ανά τρίμηνο.

Εξάλλου, με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπ. Εσωτερικών Γ. Ντόλιου ξεκινά άμεσα η στελέχωση της διεύθυνσης υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Αναδιαρθρώσεων και Κρατικοποιήσεων με την πρόσληψη σε πρώτη φάση 20 ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ έως 31/12/2011

3ο τρίμηνο 2011

ΕΥΑΘ 40% τουλάχιστον
Ελ. Βενιζέλος 100% παραχώρηση
ΟΠΑΠ 100% παραχώρηση
ΟΛΘ 23,3%
Κρατικά Λαχεία 100%

4ο τρίμηνο 2011

ΟΛΠ 23,1%
ΕΑΒ 99,8%
Ταχ. Ταμιευτήριο 34%
ΔΕΠΑ 55%
ΔΕΣΦΑ 31%
ΤΡΑΙΝΟΣΕ 100%
ΛΑΡΚΟ 55,2%
ALPHABANK 0,6%
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 1,2%
ΟΔΙΕ (ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ) 100%
Συχνότητες Κινητής 100% (ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ)
Καζίνο Πάρνηθας 49%
ΕΛΒΟ 72,6%
ΟΠΑΠ 34%
Ελληνικό 1η ΦΑΣΗ
Τέσσερα αεροπλάνα Airbus
Aκίνητα του Δημοσίου

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2012

1ο τρίμηνο

Ελ. Βενιζέλος 21%
Ελλ. Πετρέλαια 35,5%
Πειραιώς 1,3
Αγροτική 38,6% minimum
Εγνατία Οδός 100%
ΕΛΤΑ 40% minimum
Κάποιο λιμάνι 100%

2ο τρίμηνο

ΕΥΔΑΠ 27,3%
Ταμείο Παρακαταθηκών 100%
Ακίνητα του Δημοσίου

3ο τρίμηνο

ΔΕΗ 17%
Ελλ. Αυτοκινητόδρομοι (1) 100
Τοπικό Αεροδρόμιο 100%

4ο τρίμηνο

Ελληνικό 2Η Φάση
Ακίνητα του Δημοσίου
Ψηφιακή (1) 100%
ΕΥΑΘ
Ορυχεία Χρυσού (1) 100%

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2013

1ο τρίμηνο 2011

Εργοστάσιο Αποθήκευσης Αερίου 100%
Τοπικό Αεροδρόμιο (2) 100%

2ο τρίμηνο

Κάποιο Λιμάνι 100%

3ο τρίμηνο

Ακίνητα του Δημοσίου
Ορυχεία Χρυσού (2) 100%

4ο τρίμηνο

Ψηφιακή 100%
ΕΥΔΑΠ
Ελλ. Αυτοκινητόδρομοι (2)

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2014

Ακίνητα - Οικόπεδα του Δημοσίου
Αυτοκινητόδρομοι (3) 100%

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2015

Ακίνητα - Οικόπεδα του Δημοσίου
Αυτοκινητόδρομοι (4) 100%

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2011

2ο τρίμηνο 400 εκατ. ευρώ
3ο τρίμηνο 1, 7 δισ. ευρώ
4ο τρίμηνο 5 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2012

1ο τρίμηνο 7 δισ. ευρώ
2ο τρίμηνο 9 δισ. ευρώ
3ο τρίμηνο 11 δισ. ευρώ
4ο τρίμηνο 15 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2013

1ο τρίμηνο 17 δισ. ευρώ
2ο τρίμηνο 18 δισ. ευρώ
3ο τρίμηνο 20 δισ. ευρώ
4ο τρίμηνο 22 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΔΟΣΑ ΕΩΣ 31/12/2014

35 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2015

Σύνολο 50 δισ. ευρώ

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κι όμως… λεφτά υπάρχουν (ρε, μπας και είχε δίκιο ο ΓΑΠ;)


thumb
Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Πολλοί φέρνουν στο νου αυτές τις ημέρες εκείνο το περιβόητο, προεκλογικό του ΓΑΠ, «λεφτά υπάρχουν». Αν το έχετε ξεχάσει (σκόπιμα ή μη) πατήστε εδώ για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας και να συνεχίσουμε.
Με την ατάκα αυτή ο ΓΑΠ ήθελε να πει (ή για την ακρίβεια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου του είπε να πει) ότι χρήματα υπήρχαν, αλλά η «δεξιά» δεν ήξερε να τα βγάζει, ή τα χάριζε στις τράπεζες. Αποτέλεσμα να στριμώχνεται δημοσιονομικά η χώρα, αλλά και ο Έλληνας πολίτης ο οποίος κατά τον ΓΑΠ θα μπορούσε να...
τύχει φορολογικών ελαφρύνσεων. Μ αυτά και με τα’ άλλα ο ΓΑΠ πήρε τις εκλογές, για να αποκαλυφθεί μερικές μέρες αργότερα, ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο, αλλά η Ελλάδα ήταν ανήμπορη ακόμη και να δανειστεί. Ο ΓΑΠ επιχείρησε τότε να μαζέψει την ατάκα, για να μην του κάνει επικοινωνιακή ζημιά, αλλά τα προβλήματα είχαν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν ασχολείτο και ιδιαίτερα. Το αστείο βέβαια είναι ότι… λεφτά υπάρχουν.
Ένα χρεωκοπημένο κράτος, κατάφερε να βρει μόλις σε μερικές εβδομάδες 110 δις. ευρώ - ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στον ιστορία, και σίγουρα το μεγαλύτερο για μια χώρα 10 εκατομμυρίων πολιτών. Μάλιστα τα πήρε, έχοντας κοροϊδέψει τους δανειστές του, τόσο για το πόσο θα δίνει ως αποπληρωμή, όσο και ως προς το τι διαθέτει ως «εγγύηση» για να τα πάρει. Λεφτά υπάρχουν, και οι ξένοι έχουν πολλά…
Κι όταν μετά από ένα χρόνο οι δανειστές κατάλαβαν ότι τους δουλεύουν, αποκαλύφθηκε ότι θα χρειαστούν περίπου άλλα 100 δις. Και τελικά οι δανειστές θα τα δώσουν και αυτά, αφού όμως πια βεβαιωθούν ότι θα παραλάβουν και τα «κλειδιά» της χώρας. Όπως είπαμε όμως, λεφτά υπάρχουν… Και δεν έχουν μόνο οι ξένοι.
Το γεγονός ότι θα πάρουμε ένα δεύτερο δάνειο κολοσσιαίων διαστάσεων ένα μόλις χρόνο αφότου πήραμε το πρώτο, το οποίο κανονικά είχε τριετή διάρκεια (…) ουδόλως φαίνεται να ενοχλεί τον ΓΑΠ και τους υπουργούς του. Όπως είπαμε, λεφτά υπάρχουν και θα τα δώσουν οι πολίτες. Έτσι, έβαλαν, τους βουλευτές να προτείνουν άλλη μία έκτακτη εισφορά, και μάλιστα της τάξης του 3% για τους Έλληνες με ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ ετησίως. Πως είπατε; Θα φορολογήσουμε ανθρώπους με αποδοχές πείνας;
Κάθε άλλο, αφού με τρεις φορές το ποσό αυτό, ένας Έλληνας, μπορεί να ζήσει την Ντόλτσε Βίτα του. Πως;
Μόλις πριν τρεις ημέρες η Λούκα Κατσέλη, έδωσε με τον πιο παραστατικό τρόπο το μοντέλο του Έλληνα φορολογούμενου: ένα ζευγάρι κατέχει πρώτη κατοικία 150 τ.μ., δεύτερη κατοικία 100 τ.μ., δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού 1.800 κ.ε. και 1.200 κ.ε., και αντιστοίχως, δηλώνει εισόδημα της τάξης των 19.500ευρώ, με αποτέλεσμα να καταβάλλει ως φόρο εισοδήματος μόνον 9 ευρώ! Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το απίστευτο κράτος που δεν μπορεί να μαζέψει κανένα φόρο και δανείζεται με όρους υποτέλειας, υπονομεύοντας το μέλλον μας για δεκαετίες, εξακολουθεί να ανέχεται αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τις επιβραβεύει κάθε τρεις και λίγο με περαιώσεις. Και αν κάποιος δεν πρόλαβε να περαιώσει και του έπεσαν μερικά πλαστά τιμολόγια και βρέθηκε κατηγορούμενος στην νομική υπηρεσία της ΔΟΥ, έρχονται τα προγράμματα αμνηστίας, όπου με μερικές εκατοντάδες ευρώ, μπορεί να ξεπλύνει κάθε του φορολογική παράβαση. Έτσι… υπάρχουν λεφτά.
Κι εσείς μου λέτε τώρα ότι παραλογιζόταν ο ΓΑΠ που έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Φυσικά και υπάρχουν λεφτά. Μάλλον (μόνο) εσείς δεν έχετε…

Read more...

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΤΤ-ΤΒΑΝΚ


Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της T Bank από σήμερα μέχρις ότου το επενδυτικό κοινό ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών με θέμα τη...
συγχώνευσή τους και, σε περίπτωση που αποφασισθεί η εν λόγω συγχώνευση, για την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής. Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η T Bank (πρώην Aspis Bank) προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 48,37 εκατ. ευρώ , κατά την οποία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απόκτησε παρουσία 32,90% στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Read more...

ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ 5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τη βούληση του Κατάρ να επενδύσει 5 δισ. δολάρια στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Θάνι με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Eurogroup...
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο οι δύο χώρες. «Θα εκπληρώσουμε τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Ελλάδα. Κοινή επιτροπή εξετάζει τις νομικές λεπτομέρειες των επενδύσεων» δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ αναφερόμενος στη συμφωνία των δύο πλευρών. Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ προβλέπει την αμοιβαία πρόθεσή των δύο χωρών να εντείνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και ευκαιριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Επενδυτικής Αρχής του Κατάρ, κυρίως στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, των μεταφορών, των εγκαταστάσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, στον τραπεζικό χώρο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Με βάση το συμφωνητικό των δύο πλευρών, η Qatar Investment Authority επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα ακόμη και μέσω θυγατρικών της εταιρειών, με συνολικό προϋπολογισμό - στόχο ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ εκφράζεται και η κοινή πρόθεση διερεύνησης τρόπων με τους οποίους η Qatar Investment Authority μπορεί να συμμετέχει σε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό βρίσκεται ακόμη σε περίοπτη θέση στην ατζέντα των επαφών Ελλάδος – Κατάρ.
Read more...

«Ξεχάστε το μεσοπρόθεσμο» - «Πάμε σε νέο μνημόνιο»...



Το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής "είναι πλέον ξεπερασμένο", σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου, ποσώς ενδιαφέρει την Κομισιόν και την ... Καγκελαρία αν θα ψηφιστεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, διότι, έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα θα κληθεί πολύ νωρίτερα να επικυρώσει ένα εντελώς νέο μνημόνιο, που θα ενσωματώνει το μεσοπρόθεσμο, τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο 1 και νέα μέτρα έως το καλοκαίρι του 2015.

Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και τους πρώτους μήνες εφαρμογής του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, πολλοί ήταν οι κοινοτικοί παράγοντες και αναλυτές -από το περιβάλλον κυρίως του επιτρόπου Ρεν αλλά και του προέδρου Μπαρόζο- που έλεγαν δημόσια ότι "ο χρόνος είναι λίγος". Βεβαίως, οι πολιτικές συνθήκες στην ΕΕ δεν ήταν οι ίδιες τότε και η πλευρά της Γερμανίας αναθεμάτιζε κάθε σκέψη για "επιπλέον λεφτά και χρόνο". Φέτος, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η Γερμανία έχει αρχίσει και συντάσσεται με τη θέση της ΕΚΤ, ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα "πιστωτικό γεγονός" και επομένως, σε αυτήν τη φάση επιλέγει την αναχρηματοδότηση έναντι της "πτήσης στο άγνωστο", που θα ξεκινούσε με μία ελληνική στάση πληρωμών. Στην αλλαγή συνέβαλαν καθοριστικά οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες αλλά και η γερμανική βιομηχανία, στελέχη της οποίας τρέμουν μπροστά σε μια νέα ανάσχεση της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα και την Ένωση.

Σχεδόν ταυτόχρονα, και το ΔΝΤ κατέστησε σαφή τη θέση του ότι με αυτά τα δεδομένα δεν εκταμιεύει την 5η δόση, δένοντας τα χέρια και των Ευρωπαίων ελεγκτών. Σε τμήμα της περίφημης τέταρτης έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και βρίσκεται ήδη στα χέρια πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιέχεται η πρώτη σοβαρή παραδοχή απόλυτης αποτυχίας ενός στόχου: Το 2012 η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές και άρα το πρόγραμμα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Τα δεδομένα αυτά, όπως και τα εν γένει γνωστά προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου συζητήθηκαν χθες, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών του Εurogroup, που συγκάλεσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και μετείχε και ο επίτροπος Ρεν, ίσως ο μόνος άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα της έκθεσης. Το χλιαρό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά, αντικατοπτρίζει αφενός ότι απόλυτη συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει και αφετέρου, πως οι βασικοί παίκτες είναι κοντά στο να μορφοποιήσουν το νέο πακέτο.

Αν και τα ποσά και τα επιτόκια δεν είναι ακόμη γνωστά, πηγές της Κομισιόν μιλάνε για ορίζοντα έως το καλοκαίρι του 2015 και ποσό μαμούθ, με επιτόκια καλύτερα των σημερινών. Οι όροι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι και πάλι ιδιαίτερα σκληροί, όπως και οι τριμηνιαίοι έλεγχοι, άλλωστε, αλλά και η συμμετοχή των κλιμακίων των ελεγκτών στην εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς τα εθνικά κοινοβούλια θα κληθούν να διασώσουν εκ νέου τη χώρα, το τελευταίο που θα ήθελε να έχει στο κεφάλι του ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ και ο Ρεν είναι έναν αρχηγό της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης στην Ελλάδα να ζητεί επαναδιαπραγμάτευση και κοινωνική δικαιοσύνη στους όρους. Τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ρομπέι κατέστησαν σαφές στον κ. Σαμαρά, που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ότι "αυτό πρέπει να το ξεχάσει".

Επεσήμαναν όμως και κάτι ακόμη: «Το deal "αφήστε με να λέω ό,τι θέλω τώρα και μετά τις εκλογές βλέπουμε", περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε την τελευταία φορά που επετράπη». Όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ σε ανύποπτο χρόνο: "Το παιχνίδι τελείωσε".
real.gr



Read more...

Υπάρχει νέα επιστολή Παπανδρέου σε Σαμαρά για συναίνεση; ...



Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Παπανδρέου έχει στείλει στον Σαμαρά κείμενο πολλών σημείων από το Ζάππειο 2 με τα οποία συμφωνεί, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το παραμικρό για τη μείωση των φόρων και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η... κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει ατόφια την πρόταση της Νέας Δημοκρατία για την εργασιακή εφεδρεία αλλά αυτό αποτελεί στάχτη στα μάτια καθώς δεν υιοθετείται κανένα από τα κυρίαρχα θέματα που βάζει ο Σαμαράς.

Ως εκ τούτου, η επιστολή είναι περίπου … κενό γράμμα.
parapolitika.gr



Read more...

Επεσε Μιράζ ανοιχτά της Σάμου

Νέο ατύχημα


http://img.protothema.gr/A42B573C72B35E49FA53EF06C96CDDD8.jpg
Διθέσιο Μιράζ κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων. Οι δύο χειριστές εγκατέλειψαν επιτυχώς το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας τα καθίσματα αυτόματης εκτίναξης.

Οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης σμηναγός Μιχαήλ Κούρτης και ο συγκυβερνήτης υποσμηναγός Μιχαήλ Μήτσιου περισυνελέγησαν λίγα λεπτά μετά την πτώση τους στη θάλασσα από ταχύπλοο του στρατού που συμπτωματικά έπλεε στην περιοχή.

Οπως αναφέρουν πηγές, το Μιράζ ήταν το δεύτερο αεροσκάφος σχηματισμού 4 μαχητικών που εκτελούσαν εκπαιδευτική άσκηση στη Σάμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προτού εγκαταλείψουν το μαχητικό οι δύο χειριστές είχαν αναφέρει απώλεια ώσης.
Read more...

Πως ο «τσάρος» μπλόκαρε σχέδιο Γιώργου για «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα»

newpost.gr








Πως ο «τσάρος» μπλόκαρε σχέδιο Γιώργου για «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα»
Μια πρόταση που δεν περιελάμβανε δεύτερο πακέτο στήριξης εξέταζε πολύ σοβαρά ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Μάρτιο και μάλιστα φαίνεται πως είχε αποδεχθεί , παρουσιάζουν με δημοσίευμα τους οι New York Times.


Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πανεπιστημιακός Γιάννης Βαρουφάκης και ο Βρετανός οικονομολόγος και μέλος του Εργατικού Κόμματος, Στιούαρτ Χόλαντ, είχαν προτείνει στον κ. Παπανδρέου ένα σχέδιο όπου προέβλεπε την μεταφορά του 40% του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι 133 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία με τη σειρά της θα εκπλήρωνε την υποχρέωση της με την έκδοση ευρωομολόγων.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης στην εφημερίδα, η μεταφορά του χρέους στην κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες του νομισματικού συστήματος ως στήριξη και θα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι η Ελλάδα.

Σε επικοινωνία του newpost.gr, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα, σχολιάζοντας πως η πρόταση αυτή δεν ήταν κρυφή αλλά είχε δημοσιευτεί.

Το σχέδιο μάλιστα προτείνει την πώληση του χρέους σαν 10ετή ομόλογα με 3% επιτόκιο, και την αποπληρωμή του με το ίδιο ποσοστό σε 10 χρόνια.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ήταν μια «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα», η οποία και παρουσιάστηκε σε μυστικές συναντήσεις των αρχιτεκτόνων του σχεδίου με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αναζήτησε μάλιστα «συμμάχους» για την πρόταση εντός της ευρωζώνης.

Μπροστά του όμως, γράφουν οι New York Times, βρήκε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντιτάχθηκε στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η ίδια η ΕΚΤ δεν επρόκειτο ποτέ να δεχτούν να σηκώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους.

«Ήταν μια καλή ιδέα, αλλά μη εφαρμόσιμη με βάση τις τρέχουσες συνθήκες», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών των Βρυξελλών, Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος συμμετείχε στις μυστικές συζητήσεις.

«Εαν υπήρχε ένας που δεν μπορούσε να προτείνει κάτι τέτοιο, αυτός ήταν ο κ. Παπανδρέου. Θα έπρεπε την πρόταση να την είχαν κάνει οι Γερμανοί για να μπορούσε να έχει ελπίδες να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.
Read more...

Αποκλείεται η «σκληρή» αναδιάρθρωση Στο Γερμανικό κοινοβούλιο το μέλλον της ελληνικής κρίσης χρέους

http://www.dw-world.de/image/0,,4643575_1,00.jpgAθήνα
Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή κατάθεση στο Γερμανικό κοινοβούλιο πρότασης ψηφίσματος για τη διάσωση του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα από τις ομάδες Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Το κείμενο θέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, με τα γερμανικά κόμματα να είναι αντίθετα σε ενδεχόμενη «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά υπέρ της επιμήκυνσης όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.

Η πλειονότητα των χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων βουλευτών θέτει ως προϋπόθεση για νέα βοήθεια, πέραν των πρόσθετων μέτρων (περαιτέρω περιστολή δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις), τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης αλλά και την συμμετοχή σε εθελοντική βάση των τραπεζών στο κόστος διάσωσης. Εάν αυτό περάσει ως πρόταση της κυβέρνησης, το κλίμα στις ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων θα βελτιωθεί.

«Το ψήφισμα θα συνιστά μια σαφή τοποθέτηση υπέρ των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, αλλά θα ξεκαθαρίζει επίσης τι θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Πέτερ Αλτμάιερ.

Πάντως, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης έχει δηλώσει πως θα καταψηφίσει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Περίπου 15 φιλελεύθεροι βουλευτές και άγνωστος αριθμός χριστιανοδημοκρατών διαφωνούν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Hochtief τορπιλίζει τα σχέδια του Δημοσίου για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στο προσκήνιο η γερμανική Fraport

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η γερμανική εταιρεία Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών φέρεται να εξετάζει την αποχώρησή της από την Ελλάδα και τη πώληση του ποσοστού της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τορπιλίζοντας έτσι τα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Δημοσιεύματα φέρουν την γερμανική εταιρεία και θυγατρική από το 2010 του ισπανικού ομίλου ACS, να έχει απευθυνθεί σε τραπεζικούς συμβούλους προκειμένου να προετοιμάσουν δημόσια προσφορά για το σύνολο των συμμετοχών που διαθέτει στα αεροδρόμια των Τιράνων, της Βουδαπέστης, του Σίδνεϊ, του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σημειώνεται πως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελεί τη πλέον κερδοφόρο δραστηριότητα της Hochtief σε αυτό τον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Μαρτίου οι BNP Paribas και η Εθνική Τράπεζα έχουν οριστεί ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ ως νομικός σύμβουλος λειτουργεί η Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα.

Οι σύμβουλοι ξεκίνησαν να αποτιμούν το όφελος που θα έχει το Δημόσιο από τη χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την Hochtief. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ανανέωση της σύμβασης θα απέφερε στο Δημόσιο το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να διατίθεται αρχικώς για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για 20 χρόνια.

Ωστόσο, η αποχώρηση της Hochtief παγώνει τα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη αποεπένδυση της Hochtief ανοίγει το δρόμο στην γερμανική Fraport να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων αποτελείται σε ποσοστό 55% από το Ελληνικό Δημόσιο, 40% από τη Hochtief και 5% από την οικογένεια Κοπελούζου και έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

OΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Υπουργικό σφραγίζει το νέο Μνημόνιο

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110603/engine/assets_LARGE_t_420_12559536_type12128.jpgΟλοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση. ΧΘες ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα υπευθυνότητας και έθεσε τρεις στόχους για τις μεγάλες αλλαγές: στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και στο παραγωγικό - οικονομικό μοντέλοΤα λόγια θα πρέπει σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε αποφάσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς η τρόικα συνέδεσε την πέμπτη δόση με το μεσοπρόθεσμο και την επιπλέον του μνημονίου χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σήμερα, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώνεται ο κύκλος της διαβούλευσης του μεσοπρόθεσμου στα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Μιλώντας χθες στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του, στη σκιά της έκθεσης της τρόικας και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Γιουρογκρούπ, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως "προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της". Δηλαδή, να πάρουμε την πέμπτη δόση και τα έξτρα δάνεια. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος" προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110609/engine/assets_LARGE_t_420_53567681_type12128.jpg
Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες αλλαγές έθεσε τρεις στόχους:

Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα,
Αλλαγή στο κράτος,
Αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο.

"Και τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή. Δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας" διεμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε τα στελέχη του να γίνουν οι φορείς αυτών των αλλαγών.
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους αγανακτισμένους: "Και βεβαίως, δικαίως πολλοί αγανακτούν. Εμείς όμως πρέπει να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί ένα πραγματικό Κίνημα Πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι".

Ειδική αναφορά έκανε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για κάθαρση: "Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπήσουμε την ατιμωρησία, που δυστυχώς η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, συνέβαλαν σ' αυτή την ατιμωρησία που αισθάνεται δικαίως ότι τον αδικεί ο ελληνικός λαός".

Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης: "Για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό".

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Μ. Χρυσοχοΐδης, που είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό για να συμμετάσχουν. Αλλωστε, το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τον Β. Ράπανο και τον Απ. Ταμβακάκη ήταν η αιτία που το πολιτικό συμβούλιο καθυστέρησε να ξεκινήσει κοντά τρεις ώρες!

Κατατίθεται απόψε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Ξεκινά την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει δύο σελίδες με μέτρα σε ένα άρθρο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και σε δέκα ημέρες θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος με τα μέτρα για το 2011, τη δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν θα περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο, για το οποίο θα αναληφθεί ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο απομακρύνεται, αλλά θα υιοθετηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν με πρωτοβουλία Γιούνκερ και αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ενστάσεις από μέλη της ΕΕ (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία) όπου είναι επιφυλακτικές οι κυβερνήσεις ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κοινοβούλιά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτα. "Προσπαθούμε να βρούμε έναν στενό διάδρομο ανάμεσα σε κάτι που είναι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν" περιγράφουν το κλίμα στις Βρυξέλλες συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις. Το μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση για την πέμπτη δόση.

Το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις: τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012. Θα συνεδριάσει στις 8/7 και αν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει περίπου στις 15/7. Επισήμανε ακόμη ότι Φιγιόν και Μπαρόζο αποδόμησαν τις θέσεις Σαμαρά και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΔ να συζητήσουν ειδικά για φορολογικά.

Αποκάλυψε ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τ. Γκάιτνερ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τού τηλεφώνησε την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα στήριζε τις ελληνικές θέσεις στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μ. Καρχιμάκης
Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Μ. Καρχιμάκη να στέλνει μήνυμα στα στελέχη, μετά την ομοβροντία πυρών κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών. "Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή" τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, "ούτε στα κεραμίδια δίνονται ούτε στις οπισθοφυλακές". Κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να εντείνουν την επαφή τους με τον κόσμο επιτιθέμενος ευθέως κατά της Κουμουνδούρου.

"Οι ασχήμιες που στήνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον πολιτεύεται με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του '70, δεν θα πρέπει να μας πτοήσουν", είπε χαρακτηριστικά. Οταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα στελέχη ακούστηκαν βαριές κουβέντες, καθώς στελέχη όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική. Οταν όμως μίλησε για ξένη κατοχή, ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να ανακαλέσει λέγοντας ότι "εγώ είμαι πρωθυπουργός και εγώ είμαι αυτός που καλεί τους καλύτερους"!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ethnos.gr

Read more...

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε!!


«Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή. Είναι πληρωμένο χέρι. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη να σου βγάλει τη δουλειά. Λοιπόν ‘τεχνοκράτης’ δεν είναι ουδέτερη λέξη.»
( Ανδρέας Παπανδρέου, Ομιλία σε αντιπροσώπους Κλαδ. Οργανώσεων ΠΑΣΟΚ, 10-7-75 )...

Read more...

Άκυρο το μνημόνιο σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας!


Κυκλοφορεί σήμερα...

Read more...

Έσοδα 165 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ από τις εκπομπές αερίου

newpost.gr
Έσοδα 165 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ από τις εκπομπές αερίου
Περίπου 165 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισπράξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) από την πώληση 10 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκχωρεί σε κάθε κράτος - μέλος της δικαιώματα που αναφέρονται στη μέγιστη ποσότητα αερίων θερμοκηπίου η οποία επιτρέπεται να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από τα εργοστάσιά του κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου (2008 - 2012 ).

Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται μέσω εθνικών σχεδίων δωρεάν σε επίπεδο εγκαταστάσεων του κάθε κράτους.

Ηδη, το ΥΠΕΚΑ έχει διαθέσει δωρεάν δικαιώματα αλλά έχει και αδιανέμητα δικαιώματα εκπομπών της περιόδου (2008 - 2012). Για αυτό και επέλεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων αυτών που έχει στην κατοχή του.

Πρώτη φορά το ΥΠΕΚΑ προχωρεί σε μια τέτοια κίνηση και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί και η πλατφόρμα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κατά τις δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσφέρει πρωτογενώς το ετήσιο σύνολο, για το έτος 2011, των 10 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής.

Τα δικαιώματα εκπομπής αερίων είναι διεθνών γνωστά ως EUAs (European Union Allowances). Ενα δικαίωμα εκπομπής αερίων (EUA) δίνει στον ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου που βρίσκεται σε κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δικαίωμα να εκπέμψει στην ατμόσφαιρα έναν τόνο CO2 ή ισοδύναμου του CO2 κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου.

Η τιμή του ρύπου που προτίθεται να προσφέρει τα EUAs το ΥΠΕΚΑ συσχετίζονται με την τιμή συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης σε διεθνή χρηματιστήριο και υπολογίζεται σήμερα περίπου σε 16,5 ευρώ ανά EUA εξού και οι εκτιμήσεις για έσοδα ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Πωλητής των δικαιωμάτων είναι το ΥΠΕΚΑ και αγοραστές μπορεί να είναι χρηματιστηριακές εταιρείες για ίδιο λογαριασμό ή λογαριασμό πελατών τους καθώς και βιομηχανίες ως άμεσα ενδιαφερόμενες.

Οι βιομηχανίες μπορούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα πρωτογενώς από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου: α) να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων (2008 - 2012), β) να τα διαπραγματευτούν δευτερογενώς και γ) να τα μεταφέρουν για την επόμενη περίοδο μετά το 2012.

Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ενώ η αμέσως επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Οι τακτικές δημοπρασίες που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2011 θα πραγματοποιούνται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, εκτός των μηνών Αυγούστου και Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και έκτακτες δημοπρασίες οι οποίες θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

Πηγή: Το βήμα
Read more...

Λέσχη Bilderberg: Μυστικότητα και σενάρια συνωμοσίας

9-12 Ιουνίου στο St Moritz


http://img.protothema.gr/EB5B69685AA709B0B860865F452CD6DE.jpg
Η επικείμενη συνεδρίαση της περίφημης Λέσχης Bilderberg στην Ελβετία, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 9 έως και τις 12 Ιουνίου στο πολυτελές ξενοδοχείο «Grand Hotel Kempinski» στο St Moritz, θα δώσει τροφή σε όλους εκείνους που αρέσκονται στα σενάρια συνωμοσίας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Νταβός, εδώ όπου κάθε χρόνο γίνεται η συνάντηση τραπεζιτών, επιχειρηματιών, πολιτικών ηγετών και γενικότερα στελεχών της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.

Είναι το μόνο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο St Moritz και βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό του τελεφερίκ προς το χιονοδρομικό Corviglia.

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις της Λέσχης έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε πρόπερσι την παρθενική του εμφάνιση στη συνάντηση.

Σε αντίθεση με το Νταβός, όπου ο Τύπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος, η Λέσχη Bilderberg εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρεί την απόλυτη μυστικότητα.

Η Bilderberg έχει συνεδριάσει στην Ελβετία τέσσερις φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ στην ίδια πόλη. Εχει χαρακτηριστεί ως η πιο κλειστή και μυστικοπαθής λέσχη στον κόσμο και για να γίνει κάποιος δεκτός πρέπει να είναι άτομο επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρία της το 1954 έχουν συμμετάσχει σε αυτές τις συναντήσεις της οι κορυφαίοι «δολοπλόκοι» του πλανήτη, διαπρεπή οικονομικά μυαλά και ηγέτες του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στο Διαδίκτυο, τα θέματα της ατζέντας των μελών της λέσχης θα αφορούν και στην οικονομική κρίση της Ελλάδας αλλά και γενικότερα στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα θα συζητηθεί η επιβολή νέων σκληρότερων φόρων τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Αλλού γράφεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο οικονομικό χάος στην Ευρώπη και πως έχει μπει η λέξη «πωλητήριο» για χώρες που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αντιμετώπιση τους χρέους τους και θα αναγκαστούν να πουλήσουν δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και εδαφικές εκτάσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Από την Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα συμμετάσχουν, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν μέρος επιχειρηματίες και μεγαλοτραπεζίτες. Στην περυσινή συγκέντρωση στην Ισπανία είχε δώσει το «παρών» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Δαβίδ και ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, επικεφαλής του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ιστορικό

Η Λέσχη Bilderberg ή Ομάδα Bilderberg είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη περίπου 130 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο -συνήθως στην Ευρώπη- και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

Η αρχική διάσκεψη Bilderberg πραγματοποιήθηκε στο «Hotel de Bilderberg», κοντά στο Αρνεμ της Ολλανδίας, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954. Ξεκίνησε ως ιδέα από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Τζόζεφ Ρέτινγκερ, από την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ρέτινγκερ πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Οι Ελληνες της λέσχης

Τα τελευταία 20 χρόνια οι Ελληνες που έχουν συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις της Λέσχης Bilderberg είναι οι εξής:
Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Σαμαράς, Αννα Διαμαντοπούλου, Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Γεράσιμος Αρσένης, Λούκα Κατσέλη, Στέφανος Μάνος, Γιάγκος Πεσμαζόγλου (Τράπεζα Ελλάδος), Λουκάς Τσούκαλης (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θόδωρος Κουλουμπής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Νικηφόρος Διαμαντούρος (ombudsman-σύμβουλος), Γιώργος Δαβίδ (3Ε-Coca Cola Hellas), Αλέξης Παπαχελάς (δημοσιογράφος), Θωμάς Βαρβιτσιώτης (διαφημιστής), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ), Γιάννης Λύρας (εφοπλιστής), Κώστας Καρράς (εφοπλιστής), Μιχάλης Περατικός (εφοπλιστής), Γιώργος Λιβανός (εφοπλιστής), Γιάννης Κωστόπουλος (Τράπεζα Πίστεως), Γρηγόρης Χατζηελευθεριάδης (Eletson), Θεμιστοκλής Βώκος (επιχειρηματίας).

Read more...

Συναγερμός στην Πάτρα από τα επεισόδια με μετανάστες

newpost.gr
Συναγερμός στην Πάτρα από τα επεισόδια με μετανάστες
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο «πόλεμος» μεταξύ αλλοδαπών και ακροδεξιών στη Πάτρα με το τελετυταίο επεισόδιο να σημειώνεται χθες εξω απο το αμαξοστασιο του ΟΣΕ στον Αγιο Ανδρεα.

Μεταναστες μαζι με αντιεξουσιαστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο σημείο, φοβούμενοι πιθανή επίθεση από μέλη της Χρυσης Αυγης. Η αστυνομία βρισκόταν σε επιφυλακή για την αποφυγη τυχόν επεισοδίων.

Νωρις το βραδυ της Τεταρτης, κατοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκεντρωση διαμαρτυρίας για την αντιμετωπιση των παράνομων μεταναστων, ενω επίσης
Read more...

Εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ζητεί η Γερμανία

Παραίτηση από αποζημιώσεις για επτά χρόνια

Αθήνα
Την υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών σε μια συμφωνία για εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ ζητεί η Γερμανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Γερμανία αποσαφήνισε τους όρους που θέτει για νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 90 δισ. ευρώ τονίζοντας ότι οι τράπεζες της Ελλάδος θα πρέπει να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση αποζημίωσης των κεφαλαίων τους για επτά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2014 με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας, ομόλογα. Η λύση αυτή για το ελληνικό χρέος δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.

Το σχέδιο, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο επιτόκιο (κουπόνι) και παράλληλα μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, πιθανώς μέσω του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ώστε στις αγορές να μην θεωρηθεί ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας και να μην προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό όφελος από τη συμμετοχή ιδιωτών θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει αυτό το ποσό σε επτά χρόνια, αντί μέσα στην περίοδο 2012-2014, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει.

Πάντως, στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ερωτηθείς χθες από δημοσιογράφους για τις πιθανές επιπτώσεις μιας εθελοντικής μετακύλισης των ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες στο πιστωτικό σύστημα, δήλωσε πως το θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί προς εξέταση καθώς δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για αυτό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιατί κινδυνεύει η 5η δόση παρά τη βούληση εταίρων και πιστωτών

newpost.gr
Γιατί κινδυνεύει η 5η δόση παρά τη βούληση εταίρων και πιστωτών
Μέσα στις ερχόμενες δύο εβδομάδες κρίνονται η χορήγηση της επόμενης (5ης) δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ στη Ελλάδα, αλλά και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας ως το 2014 με ένα νέο δάνειο ύψους ως και 90 δισ. ευρώ. Δύο εβδομάδες που δεν προβλέπονται ήρεμες, καθώς ακόμα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Η αναταραχή που προκάλεσε η διαρροή της έκθεσης της τρόικας στο Reuters, έστω και αν το εκρηκτικό περιεχόμενο της ήταν ήδη γνωστό σε όλους τους πρωταγωνιστές, έδωσε μια γεύση γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.
Τα στοιχεία της έκθεσης που προκάλεσαν σάλο ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο, και ότι ως εκ τούτου η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες.

Το καταστατικό του ΔΝΤ δεν του επιτρέπει όμως σε μια τέτοια περίπτωση να καταβάλλει το μερίδιο του και οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσουν μόνοι το πρόγραμμα.. Για να δοθεί η 5η δόση, θα πρέπει και το πρόβλημα της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας να έχει λυθεί ως τα τέλη Ιουνίου.
Αυτό ήταν το αντικείμενο των παρασκηνιακών διεργασιών των τελευταίων εβδομάδων και της σύγκρουσης ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΚΤ. Η πρώτη θέλει (για πολιτικούς λόγους) συμμετοχή κατά 30% των ιδιωτικών τραπεζών στην νέα χρηματοδότηση (μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν). Η δεύτερη φοβάται ότι αυτό θα πυροδοτήσει τα ευρωπαϊκά CDS και θα μεταδώσει την κρίση σε όλη την Ευρωζώνη. Το μόνο που συζητούσε η ΕΚΤ ήταν η διακράτηση των ομολόγων σε εθελοντική βάση

Με την έκθεση στο χέρι, από την Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιχείρησε να αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ ώστε εκείνη να προσχωρήσει στις απόψεις του. Έστειλε επιστολή στους ομολόγους του, την οποία διέρρευσε και στη δημοσιότητα, επισείοντας τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επί λέξει άλλωστε η έκθεση αναφέρει, ότι «η 5η δόση δεν θα μπορεί να δοθεί έαν δεν διορθωθεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση στο πρόγραμμα προσαρμογής».

Ο Σόιμπλε ζήτησε η επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες να είναι υποχρεωτική και για μια επταετία. Η ΕΚΤ δεν είπε τίποτε. Το θέμα συζητήθηκε ωστόσο στο ΔΣ, την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη, και η αντίδραση της αναμένεται. Ωστόσο, το σχέδιο Σόιμπλε απορρίφθηκε άμεσα και κατηγορηματικά από το Παρίσι. Και πέρα από αυτό, το ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για νέα δάνεια στην Ελλάδα προκάλεσε αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου. Η καγκελάριος Μέρκελ, που στηρίζει την πρόταση Σόιμπλε, βρίσκεται χθες το απόγευμα σε ατέρμονες διαβουλεύσεις ώστε να πείσει τους εταίρους της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι παρά την βούληση εταίρων και δανειστών να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αποφάσεις ακόμα δεν υπάρχουν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ο χρόνος πιέζει και θα ακολουθήσουν πολλές ψυχρολουσίες ως τις 20 Ιουνίου, την ημερομηνία του καταληκτικού Ecofin. Όλα βρίσκονται στον αέρα και το μόνο βέβαιο είναι τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα τυχόν αποφάσεων: να ψηφίσει και να υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό άλλωστε το κατέστησε σαφές ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και επιπλέον, ζήτησε συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων στους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

Read more...

Φόρος για σπίτια από 200.000 ευρώ και πάνω

Μέτρα, μέτρα και μέτρα


http://img.protothema.gr/6DF8496894733B418DBD8784E224E96D.jpg

Στις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, διαμορφώνεται τελικά το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα κληθούν να τον πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιβάλλει την έκτακτη εισφορά 3% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ φαίνεται να παίρνει πίσω –προς το παρόν- την αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης.

Την λυπητερή των σκληρών μέτρων λιτότητος που θα περιλάβει στο Μνημόνιο ετοιμάζει η κυβέρνηση συζητούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό.

Αν και δεν αποκλείεται το όριο για επιβολή του κεφαλικού φόρου να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο (ακόμα και στις 6.000), μένει ανέγγιχτο τελικά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τον άγαμο. Θα απαιτούνται όμως στο εξής τριπλάσιες αποδείξεις για την κατοχύρωσή του, δηλαδή 30% αντί 10% στα εισοδήματα 6.000-12.000 ευρώ το χρόνο.

Εγκαταλείπεται πιθανότατα –για αργότερα ίσως- και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, αλλά όχι και στο φυσικό αέριο.

Επαγγελματικά τεκμήρια


Στις νέες εξαγγελίες θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση «επαγγελματικών τεκμηρίων» για την επιβολή φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως το 2015, αλλά ένα μέρος μόνο από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα το 2011. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι και, στη συνέχεια, τον Σεπτέβριο και τον Δεκέμβριο φέτος.

Και αυτό παρόλο που η Τρόικα, με την έκθεση που δημοσιοποίησε το βραδυ χθες, «βάζει το μαχαίρι στο λαιμό» στην κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει με ποια μέτρα θα στηρίξει τους στόχους του Μνημονίου, και καθιστά σαφές πως ... αν δεν εξασφαλιστεί πως θα δοθεί το νέο δάνειο και η 6η δόση τον Σεπτέμβριο, δεν θα έλθει ούτε η 5η δόση.

Στο πλαίσιο αυτό, φαντάζει ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο και το σενάριο που επισήμως διακινείται από την κυβέρνηση, να γίνουν ακόμα πιο αργά οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων, αργότερα ίσως και από τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου...

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις απανωτές ανατροπές, θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» οριστικά και θα ανακοινωθούν άμεσα και επισήμως, οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, η εισφορά «υπέρ ανεργίας» 3% σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ σε συνταξιούχους κάτω των 65 ευρώ, η υπηρεσιακή «εφεδρεία» στο δημόσιο με περικοπή μισθού 30%-70% για όσους δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες, έκτακτες εισφορές σε ΙΧ και πισίνες, αυξήσεις τελών κυκλοφορίας κοκ.

Αν περιοριστεί σε αυτά το πρώτο «πακέτο» μέτρων, θα οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην κόψει τις γέφυρες με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επιμένουν πεισματικά να μην εγκρίνουν τα νέα μέτρα για επιβολή φόρων από τα 6000 ευρώ και για μαζικές μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Μένει να φανεί όμως και αν τελικώς θα υιοθετήσει τα νέα «αντίμετρα» που εισηγήθηκαν στον υπουργό Οικονομικών βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, όπως διπλασιασμός τεκμηρίων, έκτακτη εισφορά 3% στους μισθούς κλπ.

Η σίγουρη δόση που δεν ήταν σίγουρη!

Πέραν των μέτρων, πάντως, αυτό που κυριαρχεί σε επίπεδο εντυπώσεων είναι η απίστευτη ανακολουθία του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Ήταν μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου, όταν σε επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι “ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, ενώ σε όλους τους τόνους από το υπουργείο διέρρεε ότι παίρνουμε τη δόση – εξ ου και η απογείωση του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο ίδιος στο περιθώριο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι προαπαιτούμενο για την 5η δόση!

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν απαιτείται η ψήφιση των μέτρων πριν την Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου, ενώ ενισχύοντας την αίσθηση περί πρωτοφανούς ανακολουθίας ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση: τη βιωσιμότητα του χρέους και την διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012.

Όπως ακριβώς, δηλαδή, ανακοίνωσε η Τρόικα και εντελώς αντίθετα ως προς την ανακοίνωση της 3ης Ιουνίου!...

Και, μάλιστα, ο ίδιος το προχώρησε περισσότερο, εκτιμώντας ότι δεν είναι εύκολο να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς ακόμη και αν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου, ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής. Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου και αν όλα πάνε καλά η εκταμίευση θα γίνει περίπου στις 15 Ιουλίου.

Σε σχέση με το πρόσθετο δάνειο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη, καθώς είναι ανοικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο χρόνος διάρκειας, το ποσό και η πηγή (επέκταση του δανείου της Τρόικας ή ο μηχανισμός EFSF).

Εν κατακλείδι, τo κλίμα που φαίνεται ότι κυριάρχησε και στην χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδι΄κεται να βρεθεί ένας “στενός διάδρομος” ανάμεσα σε κάτι που είναι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν...
Read more...

Επιταχύνεται η πώληση του ΟΠΑΠ για την είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ

Ενέδωσε στις πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση

Μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ
Μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του 2011 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενδίδοντας στις πιέσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Με βάσει το κλείσιμο της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη (11,40 ευρώ) η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ θα φέρει στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η επιμονή της τρόικας για μια αποκρατικοποίηση ορόσημο που θα καταδεικνύει τη βούληση της Ελλάδος για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων είχε εκδηλωθεί στη 48ωρη επίσκεψη του κλιμακίου στις αρχές Απριλίου. Τότε η κυβέρνηση είχε απορρίψει την επιλογή αυτή, υποστηρίζοντας πως η πώληση του ΟΠΑΠ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων και ως εκ τούτου θα απαιτούσε πρόσθετο χρόνο.

Το ισχυρό αντεπιχείρημα που έθετε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι ο ΟΠΑΠ έπρεπε να ενισχυθεί με τα VLT’s (βιντεολόττο) ή ακόμη και με ιντερνετική άδεια προτού πωληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο με υψηλότερο τίμημα. Ωστόσο, υπό το βάρος της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης το υπουργείο Οικονομικών εναρμονίσθηκε με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου δεν αποκλείουν το τίμημα πώλησης του ΟΠΑΠ να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, εάν τρέξουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι διαδικασίες προικοδότησης του Οργανισμού με τις άδειες βιντεολόττο και ιντερνετικού στοιχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση ούτε το τίμημα αυτό θεωρείται ικανοποιητικό από στελέχη της αγοράς, με χρηματιστηριακούς αναλυτές να σημειώνουν πως μόνο το 2010 το Δημόσιο είχε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ.

Από μερίσματα το Δημόσιο εισέπραξε 158 εκατ. ευρώ, από το φόρο εισοδήματος 228 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά 98 εκατ. ευρώ, από φορολογικές διαφορές 24,6 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ 50 εκατ. ευρώ, από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων 10,6 εκατ. ευρώ, από τη φορολόγηση μερισμάτων 65,3 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ το Δημόσιο εισέπραξε 47,4 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!»

Ένταση και διαξιφισμοί...


http://img.protothema.gr/961E259A957C3AB56187761FFBC1E565.jpg

Οχτώ δραματικές ώρες διήρκησε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας στις εφτά και μισή το απόγευμα και τελειώνοντας στις τρεισήμισι το πρωί. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αφού εξήγησε την κατάσταση και την επιμονή της κυβέρνησης στους αρχικούς της στόχους, άκουσε τα μέλη του κομματικού οργάνου ένα προς ένα, κρατώντας επιμελώς σημειώσεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε σχετικά ήρεμα με την πρωτολογία του πρωθυπουργού, όμως τα αίματα «άναψαν» όταν το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Ο εμπνευστής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ με το γνωστό πληθωρικό ύφος του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς τον τελευταίο καιρό σε μια σειρά ζητημάτων. Ο πρωθυπουργός άκουγε χωρίς να μιλά. Αυτό μέχρι που ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στους «επιτρόπους» - ελεγκτές των υπουργείων, οι οποίοι φέρονται να καταφθάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να ελέγξουν και να «μεταφέρουν» τεχνογνωσία στους υπουργούς. Σύμφωνα με τους παριστάμενους ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρατήσει τον εκνευρισμό του και χτυπώντας δυνατά το χέρι στο τραπέζι διέκοψε τον κ. Παναγιωτακόπουλο: «Ως εδώ Γιώργο!», είπε, «τέρμα τα περί κατοχής, τέρμα τα περί Πινοσέτ!». Και πρόσθεσε λίγο αργότερα: «Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!».

Για λίγα δευτερόλεπτα η ατμόσφαιρα στο Πολιτικό Συμβούλιο είχε παγώσει. Δεν μπορούσε κανείς να περιμένει την αιφνίδια αυτή αντίδραση του πρωθυπουργού. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος δεν συνέχισε και μόνο ο κ. Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το τεταμένο κλίμα, είπε στο γνωστό ανάλαφρο ύφος του: «Το σπίτι της Σοφίας δεν είναι δικό σου Πρόεδρε…!».

Η κριτική όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η κα Τόνια Αντωνίου μίλησε έξω από το δόντια. Κινήθηκε σε όσα είχε πει την προηγούμενη ημέρα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών. Τόνισε πως δεν έχει η κυβέρνηση νομιμοποίηση για το Μεσοπρόθεσμο και ζήτησε εκλογές. Είπε χαρακτηριστικά πως το Μνημόνιο «πέρασε πραξικοπηματικά» και συμπλήρωσε πως οι βουλευτές δεν συμμετέχουν και ότι «η κοινωνία μας βρίζει».

Ο πρόεδρος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Πανταζής ανέφερε πως το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να είναι η στρατηγική της εξόδου από την κρίση, αλλιώς αν μπει πάλι το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» δεν θα βγει πουθενά. Επίσης κάλεσε την ηγετική ομάδα να ακούσει τη φωνή των Αγανακτισμένων και κατέληξε λέγοντας: «Αν η παράταξη δεν έχει δυνάμεις τότε ή σερνόμαστε μέχρι το 2013 ή πάμε σε εκλογές τώρα».

Ο κ. Γιάννης Μίχας επέκρινε τις ενδοκυβερνητικές διενέξεις και πρότεινε μικρό κυβερνητικό σχήμα. Επίσης δήλωσε πως δεν είναι σύμφωνος να μειωθούν συντάξεις και μισθοί, όπως επίσης είπε «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον ζήτησε να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια, οι τράπεζες, η ΔΕΗ και τα «νερά».

Ο κ. Σαλαγιάννης ζήτησε εκλογές, απέδωσε ευθύνες στο υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε πως θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε οι υπουργοί να μην μένουν στα λόγια, αλλά να προχωρούν σε έργα και ανέφερε ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Read more...