Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο, κομπάρσο το λαό και σκηνοθέτη τον Ομπάμα

newpost.gr

Ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον Γιώργο, κομπάρσο το λαό και σκηνοθέτη τον Ομπάμα
Το… θεατρικό, δια χειρός ΗΠΑ, για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης ολοκληρώνεται. Ήδη στη σκηνή βρίσκεται η τελευταία πράξη του δράματος. Όλα άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στη μηνιαία αναφορά της η Πρεσβεία επισήμαινε πως «η κυβέρνηση έχει χάσει τους στόχους». Η Ουάσιγκτον θορυβήθηκε. Όχι από ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά γιατί χρειάζεται την Ευρώπη ως ανάχωμα στις αναδυόμενες δυνάμεις. Οι κινήσεις που γίνονται είναι πραγματικά… «κέντημα»!


- Ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και επιστρέφει με μία δήλωση για νέο δάνειο.
- Πηγαίνει στο υπουργικό και παίρνει το πρώτο ΟΚ.
- Μόλις οι βουλευτές σηκώνουν μπαϊράκι, το Reuters βγάζει την έκθεση της τρόικας που συνδέει την πέμπτη δόση με την επιπλέον χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα; Αντί να συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο στις 5μμ της Τετάρτης, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών του Eurogroup!
- Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσουν μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου. Τα παίρνει πίσω κατόπιν πιέσεων βουλευτών και βάζει… έκτακτη εισφορά! Και οι βουλευτές θα έχουν να λένε και τα ταμεία θα γεμίσουν. Η λεπτομέρεια πως θα αδειάσουν οι τσέπες των πολιτών δε φαίνεται να απασχολεί σε αυτό το στάδιο του «έργου» το Μέγαρο Μαξίμου.
- Προκειμένου να πιεστούν και οι Βρυξέλλες η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής. Εκεί, ο Ομπάμα ζήτησε από τη Μέρκελ να πάρει μια καλή απόφαση για την Ελλάδα, ώστε να διευκολυνθεί στη ψηφοφορία ο Γ. Παπανδρέου. Υποσχέθηκε και 30 δισ. δολάρια επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά αφού θα έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη οι ευρωπαίοι μπορεί να μην έχουν πλέον και τόση σημασία…
- Το εργόχειρο έχει και συνέχεια. Η ψήφιση στη Βουλή θα γίνει πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Για να είναι σίγουροι οι αμερικάνοι πως δε θα υπάρξει κανένα απρόοπτο.
- Κάπου εκεί, λίγο πριν από τη σύνοδο ή μετά θα σκάσει μύτη και ο ανασχηματισμός. Καθώς είναι πολύ δύσκολο πολιτικά στελέχη να δεχθούν τρίμηνο έλεγχο από τους επιτρόπους. Θα πρέπει ο Γ. Παπανδρέου να βρει τεχνοκράτες που είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις.

Ποια είναι η κατάληξη όλων αυτών. Μα φυσικά οι εκλογές. Ο κόσμος εκβιάζεται μία, υποκύπτει δύο, την τρίτη όμως σηκώνει το γάντι. Το αυτό μπορεί να ισχύσει και για μερικούς βουλευτές, που γνωρίζουν ότι δεν έχουν μέλλον, οπότε μπορεί να θελήσουν να γράψουν μια προσωπική παρακαταθήκη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: