Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Πως ο «τσάρος» μπλόκαρε σχέδιο Γιώργου για «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα»

newpost.gr








Πως ο «τσάρος» μπλόκαρε σχέδιο Γιώργου για «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα»
Μια πρόταση που δεν περιελάμβανε δεύτερο πακέτο στήριξης εξέταζε πολύ σοβαρά ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Μάρτιο και μάλιστα φαίνεται πως είχε αποδεχθεί , παρουσιάζουν με δημοσίευμα τους οι New York Times.


Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πανεπιστημιακός Γιάννης Βαρουφάκης και ο Βρετανός οικονομολόγος και μέλος του Εργατικού Κόμματος, Στιούαρτ Χόλαντ, είχαν προτείνει στον κ. Παπανδρέου ένα σχέδιο όπου προέβλεπε την μεταφορά του 40% του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήτοι 133 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία με τη σειρά της θα εκπλήρωνε την υποχρέωση της με την έκδοση ευρωομολόγων.

Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης στην εφημερίδα, η μεταφορά του χρέους στην κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς έχει όλες τις δυνατότητες του νομισματικού συστήματος ως στήριξη και θα θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι η Ελλάδα.

Σε επικοινωνία του newpost.gr, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα, σχολιάζοντας πως η πρόταση αυτή δεν ήταν κρυφή αλλά είχε δημοσιευτεί.

Το σχέδιο μάλιστα προτείνει την πώληση του χρέους σαν 10ετή ομόλογα με 3% επιτόκιο, και την αποπληρωμή του με το ίδιο ποσοστό σε 10 χρόνια.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ήταν μια «αναδιάρθρωση χωρίς κούρεμα», η οποία και παρουσιάστηκε σε μυστικές συναντήσεις των αρχιτεκτόνων του σχεδίου με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αναζήτησε μάλιστα «συμμάχους» για την πρόταση εντός της ευρωζώνης.

Μπροστά του όμως, γράφουν οι New York Times, βρήκε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αντιτάχθηκε στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και η ίδια η ΕΚΤ δεν επρόκειτο ποτέ να δεχτούν να σηκώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους.

«Ήταν μια καλή ιδέα, αλλά μη εφαρμόσιμη με βάση τις τρέχουσες συνθήκες», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα ο επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών των Βρυξελλών, Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος συμμετείχε στις μυστικές συζητήσεις.

«Εαν υπήρχε ένας που δεν μπορούσε να προτείνει κάτι τέτοιο, αυτός ήταν ο κ. Παπανδρέου. Θα έπρεπε την πρόταση να την είχαν κάνει οι Γερμανοί για να μπορούσε να έχει ελπίδες να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: