Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

OΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Υπουργικό σφραγίζει το νέο Μνημόνιο

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110603/engine/assets_LARGE_t_420_12559536_type12128.jpgΟλοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση. ΧΘες ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα υπευθυνότητας και έθεσε τρεις στόχους για τις μεγάλες αλλαγές: στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και στο παραγωγικό - οικονομικό μοντέλοΤα λόγια θα πρέπει σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε αποφάσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς η τρόικα συνέδεσε την πέμπτη δόση με το μεσοπρόθεσμο και την επιπλέον του μνημονίου χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Σήμερα, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι, ολοκληρώνεται ο κύκλος της διαβούλευσης του μεσοπρόθεσμου στα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Μιλώντας χθες στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του, στη σκιά της έκθεσης της τρόικας και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Γιουρογκρούπ, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως "προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της". Δηλαδή, να πάρουμε την πέμπτη δόση και τα έξτρα δάνεια. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος" προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110609/engine/assets_LARGE_t_420_53567681_type12128.jpg
Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες αλλαγές έθεσε τρεις στόχους:

Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα,
Αλλαγή στο κράτος,
Αλλαγή στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο.

"Και τις αλλαγές δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή. Δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας" διεμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου και κάλεσε τα στελέχη του να γίνουν οι φορείς αυτών των αλλαγών.
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους αγανακτισμένους: "Και βεβαίως, δικαίως πολλοί αγανακτούν. Εμείς όμως πρέπει να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί ένα πραγματικό Κίνημα Πολιτών που αντιδρούν σε κάθε ανομία, κάθε παρανομία, κάθε ρουσφέτι, κάθε χαριστική μεταχείριση, κάθε περιστατικό διαφθοράς, αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας, αδικίας, είτε είναι το φακελάκι, είτε η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι".

Ειδική αναφορά έκανε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για κάθαρση: "Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπήσουμε την ατιμωρησία, που δυστυχώς η πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, συνέβαλαν σ' αυτή την ατιμωρησία που αισθάνεται δικαίως ότι τον αδικεί ο ελληνικός λαός".

Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης: "Για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό".

Ακολούθως τον λόγο πήραν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Μ. Χρυσοχοΐδης, που είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό για να συμμετάσχουν. Αλλωστε, το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τον Β. Ράπανο και τον Απ. Ταμβακάκη ήταν η αιτία που το πολιτικό συμβούλιο καθυστέρησε να ξεκινήσει κοντά τρεις ώρες!

Κατατίθεται απόψε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Ξεκινά την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα καταθέσει δύο σελίδες με μέτρα σε ένα άρθρο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το βράδυ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και σε δέκα ημέρες θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος με τα μέτρα για το 2011, τη δημιουργία ταμείου δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Δεν θα περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο, για το οποίο θα αναληφθεί ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο απομακρύνεται, αλλά θα υιοθετηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν με πρωτοβουλία Γιούνκερ και αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ενστάσεις από μέλη της ΕΕ (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία) όπου είναι επιφυλακτικές οι κυβερνήσεις ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κοινοβούλιά τους.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτα. "Προσπαθούμε να βρούμε έναν στενό διάδρομο ανάμεσα σε κάτι που είναι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν" περιγράφουν το κλίμα στις Βρυξέλλες συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις. Το μεσοπρόθεσμο είναι προϋπόθεση για την πέμπτη δόση.

Το ΔΝΤ θέτει δύο προϋποθέσεις: τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση χρηματοδότησης το 2012. Θα συνεδριάσει στις 8/7 και αν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση θα γίνει περίπου στις 15/7. Επισήμανε ακόμη ότι Φιγιόν και Μπαρόζο αποδόμησαν τις θέσεις Σαμαρά και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΔ να συζητήσουν ειδικά για φορολογικά.

Αποκάλυψε ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τ. Γκάιτνερ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τού τηλεφώνησε την περασμένη Δευτέρα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα στήριζε τις ελληνικές θέσεις στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μ. Καρχιμάκης
Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Μ. Καρχιμάκη να στέλνει μήνυμα στα στελέχη, μετά την ομοβροντία πυρών κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΚΤΕ Οικονομικών. "Οι μάχες δίνονται στην πρώτη γραμμή" τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, "ούτε στα κεραμίδια δίνονται ούτε στις οπισθοφυλακές". Κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να εντείνουν την επαφή τους με τον κόσμο επιτιθέμενος ευθέως κατά της Κουμουνδούρου.

"Οι ασχήμιες που στήνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον πολιτεύεται με τη λογική της ακροαριστεράς της δεκαετίας του '70, δεν θα πρέπει να μας πτοήσουν", είπε χαρακτηριστικά. Οταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα στελέχη ακούστηκαν βαριές κουβέντες, καθώς στελέχη όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική. Οταν όμως μίλησε για ξένη κατοχή, ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να ανακαλέσει λέγοντας ότι "εγώ είμαι πρωθυπουργός και εγώ είμαι αυτός που καλεί τους καλύτερους"!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: