Η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την λήξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ
Σαχινίδη και
Παπουτσή, η επιστολή «δεν συνιστά προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, αλλά αποσκοπεί στη διευκρίνιση τεχνικών λεπτομερειών».
Το θέμα έθιξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ
Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ζήτησε απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και αν είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα - ή απλώς ενδιαφέρεται για τα διαδικαστικά. «Εμείς σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι με δημοσιονομική προσαρμογή και μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, με το σωστό μείγμα πολιτικής, μπορούμε να αποφύγουμε την προσφυγή. Αρκεί η κυβέρνηση να είναι φειδωλή και στις δηλώσεις της».
«Η αποστολή της επιστολής, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει προσφύγει στο μηχανισμό. Η επιστολή αφορά τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του μηχανισμού» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής, σημείωσε πως «η κυβέρνηση υπενθυμίζει με την επιστολή, την υποχρέωση των οργάνων της Ε.Ε. να συνεχίσουν στην οικοδόμηση του μηχανισμού στήριξης. Και ορθώς ζητά να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί δυστυχώς, στην ευρωπαϊκή ηγεσία, λείπουν σήμερα οι μεγάλες προσωπικότητες επιπέδου Κολ και Μιτεράν, που έδιναν εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Επιπρόσθετα, ο κ. Παπουτσής, ζήτησε «να μην δημιουργούμε δια των παρεμβάσεών μας κλίμα ανησυχίας», ενώ ο κ. Σαχινίδης, απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν τοποθετούμαστε, να μην διασπείρουμε ανησυχίες όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αξίωσε επίσης να διευκρινίσει η κυβέρνηση, εάν μελετά την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων - κάτι που ο ίδιος διέκρινε σε προχθεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου. «Η κυβέρνηση μιλά για συνενώσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών και αξιοποίησή τους παραγωγικά για το συμφέρον του πολίτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Οι έχοντες μόνιμη σχέση εργασίας, θα τους προταθεί να συμμετάσχουν σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
Στην επιστολή Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ,
Αστέριος Ροντούλης, αποκρούοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, με το σχόλιο ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει την προπαγάνδα σε επιστήμη».
«Στην επιστολή, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών. Αυτό κ. Σαχινίδη είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες»; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα; Το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων είναι το εξής απλό: Με ποιες προϋποθέσεις, ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε προκειμένου να ανοίξουμε τη στρόφιγγα του δανεισμού; Τουτέστιν, έρχονται και άλλα μέτρα» ανέφερε ο κ. Ροντούλης.
Αντίστοιχες διαπιστώσεις έκανε και ο
Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), υπενθυμίζοντας ωστόσο, πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν συνεισφέρει στην «τρομοκράτηση των εργαζομένων να δεχθούν τα σκληρά μέτρα».
«Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε πως αν είναι να σώσουμε την πατρίδα να πάρουμε πίσω και κεκτημένα δικαιώματα. Σήμερα βλέπω μια προσπάθεια διαφοροποίησης από εκείνες τις στάσεις. Και εξάγεται και άλλο συμπέρασμα: Ότι μέσα στην Ε.Ε., τα ίδια μέτρα λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,
Δ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την επιστολή Παπακωνσταντίνου «κρίσιμο βήμα για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης».
«Η χώρα μπαίνει στο σπιράλ του θανάτου κι εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Έρχονται σκληρά μέτρα για μείωση αμοιβών και συντάξεων, νέες περικοπές στην υγεία και το κοινωνικό κράτος, νέα αύξηση της επικίνδυνα υψηλής ανεργίας. Η κυβέρνηση όμως, δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο. Το ΔΝΤ δεν είναι ευαγές ίδρυμα - δείτε τι έκανε στην Ρουμανία και την Ουγγαρία. Η κ. Μέρκελ λέει πως οφείλει να περάσει τον μηχανισμό από το γερμανικό κοινοβούλιο. Εσείς θα το παρακάμψετε;» ρώτησε ο κ.Παπαδημούλης.
nooz.gr
Read more...