Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κύριε πρωθυπουργέ θα ζητήσετε εξηγήσεις;




ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Economist δημοσιεύει μια άκρως προσβλητική φωτογραφία. Μια προτομή αρχαίου Ελληνα με ανοιχτό στο στόμα και μέσα πολλά Ευρώ. Σαν να ζητάει ελεημοσύνη ο αρχαίος και δίπλα μια επιγραφή που γράφει πως ειναι μια ...
"Ελληνική προτομή" καλώντας τον κόσμο να δώσει οτι μπορεί. Η ιστορία και η κληρονομιά της Ελλάδα γελοιοποιείται απο την ανικανότητα των πολιτικών μας των τελευταίων χρόνων.

troktiko


Read more...

Πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική για Βατοπαίδι

Έντεκα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου - ενώ για την Τρίτη αναβλήθηκε η απόφαση για την κλήση ή μη, του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τα υπό κλήση πρόσωπα, είναι ο Γιώργος Δρυς και ο Απόστολος Φωτιάδης (υφυπουργοί Οικονομικών, κατά την σταδιακή αποποίηση της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλιμνίων περιοχών της, εκ μέρους του Δημοσίου, την περίοδο 1998-2003), ο Πέτρος Δούκας (υφυπουργός Οικονομικών, κατά την περίοδο της αμοιβαίας παραίτησης Δημοσίου και Μονής από την εκδίκαση της υπόθεσης, το 2004 και την περίοδο των επίμαχων «ανταλλαγών» εκτάσεων μεταξύ των δύο μερών).

Επίσης ο Γιώργος Αλογοσκούφης (πολιτικός προϊστάμενος του προηγουμένου), ο Ευάγγελος Μπασιάκος (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την ίδια περίοδο), ο Αλέξανδρος Κοντός (υφυπουργός την ίδια περίοδο και μετέπειτα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Σάββας Τσιτουρίδης (υπουργός Εργασίας που αποπέμφθηκε από το υπουργείο, πριν οδηγηθεί το ολυμπιακό ακίνητο των Θρακομακεδόνων στη Μονή Βατοπαιδίου), ο Γιώργος Βουλγαράκης (πρώην υπουργός Πολιτισμού και σύζυγος της συντάκτριας των συμβολαίων μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου, Αικατερίνης Πελέκη), ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος (υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή) και ο Αντώνης Μπέζας (υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΝΔ, που χειρίστηκε την διαδικασία επιστροφής των παραχωρηθέντων δημοσίων γαιών στο Δημόσιο).

Επιπρόσθετα, θα κληθεί και ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, το όνομα του οποίου έχουν εμπλέξει στην υπόθεση κάποιοι μάρτυρες.

Στο μεταξύ, για την Τρίτη αναβλήθηκε η απόφαση για την κλήση ή μη, του νυν υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τον κ. Παπακωνσταντίνου είχε προτείνει κατά την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή ως μάρτυρα ο ΛΑΟΣ, προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση του επίμαχου dvd εκβιασμού του επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα (ο επιχειρηματίας το είχε δείξει στον τότε εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και εκείνος τον είχε παραπέμψει στον εισαγγελέα).

Κατά την σημερινή συζήτηση, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης, όσο και ο επικεφαλής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή, Ν. Δένδιας, υποστήριξαν πως ο κος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να κληθεί, προκειμένου να καταθέσει για την επιλογή του να ακυρώσει την διαδικασία επιστροφής των ακινήτων εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου στο Δημόσιο, που είχε επιλέξει ο προκάτοχός του Γ. Παπαθανασίου και αντ’ αυτής να δρομολογήσει την διεκδίκησή τους δια της δικαστικής οδού. Με την κλήση του υπουργού, συμφώνησε και το ΚΚΕ (Αντ. Σκυλλάκος), ενώ ο Ν. Τσούκαλης ανέφερε πως «θα την δεχθεί».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν στην πρόταση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, θεωρώντας πως γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντ. Γιαννακοπούλου, «ο κ.Παπακωνσταντίνου, σαφέστατα δεν είναι κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης».
.nooz.gr

Read more...

Γιούνκερ: "Δε με ενοχλεί και δε με εκπλήσσει η επιστολή"

"Δεν είναι αφύσικο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε από τη Μαδρίτη ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. "Δεν με ενοχλεί και δεν με εκπλήσσει", απάντησε χαρακτηριστικά ο Ζ. Γιουνκέρ, τονίζοντας ωστόσο, ότι ποτέ δεν υπήρξε θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.

"Θα δούμε αύριο ποιοί είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης", ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην ΕΚΤ, στην Επιτροπή και στο ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες και οριστικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους όρους του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκαν στις 11 Απριλίου.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο Ζ. Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείωσε, ακόμη, πως αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να απευθυνθεί θα υπάρξει γνωμοδότηση της ΕΚΤ και της Επιτροπής και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Eurogroup.

Τέλος, ερωτηθείς αν ανησυχεί για ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ ως προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας, ο Ζ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μία κοινή στρατηγική και πως σε τελική ανάλυση, όλα αυτά θα τα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΔΝΤ.

"Εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ να χειριστούν αυτήν την υπόθεση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup και κατέληξε λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα.
nooz.gr

Read more...

Περασε η 2ετής αναστολή αποπληρωμής των δανείων στις πυρόπληκτες περιοχές



Ανάσα για το δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο των πυρόπληκτων περιοχών αποτελεί, το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών. Συγκεκρινέμα ψηφίστηκε η αναστολή καταβολής για δύο χρόνια των χρεολυσίων για κεφαλαία...



...κίνησης και ρυθμίσεις σε επαγγελματικά δάνεια των πυρόπληκτων Νομών.







Read more...

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την επιστολή Παπακωνσταντίνου

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απασχόλησε την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την λήξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Σαχινίδη και Παπουτσή, η επιστολή «δεν συνιστά προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, αλλά αποσκοπεί στη διευκρίνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Το θέμα έθιξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ζήτησε απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και αν είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα - ή απλώς ενδιαφέρεται για τα διαδικαστικά. «Εμείς σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι με δημοσιονομική προσαρμογή και μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, με το σωστό μείγμα πολιτικής, μπορούμε να αποφύγουμε την προσφυγή. Αρκεί η κυβέρνηση να είναι φειδωλή και στις δηλώσεις της».

«Η αποστολή της επιστολής, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει προσφύγει στο μηχανισμό. Η επιστολή αφορά τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του μηχανισμού» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής, σημείωσε πως «η κυβέρνηση υπενθυμίζει με την επιστολή, την υποχρέωση των οργάνων της Ε.Ε. να συνεχίσουν στην οικοδόμηση του μηχανισμού στήριξης. Και ορθώς ζητά να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες, γιατί δυστυχώς, στην ευρωπαϊκή ηγεσία, λείπουν σήμερα οι μεγάλες προσωπικότητες επιπέδου Κολ και Μιτεράν, που έδιναν εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι υπήρχε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπουτσής, ζήτησε «να μην δημιουργούμε δια των παρεμβάσεών μας κλίμα ανησυχίας», ενώ ο κ. Σαχινίδης, απευθυνόμενος στον Μ. Κεφαλογιάννη, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν τοποθετούμαστε, να μην διασπείρουμε ανησυχίες όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αξίωσε επίσης να διευκρινίσει η κυβέρνηση, εάν μελετά την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων - κάτι που ο ίδιος διέκρινε σε προχθεσινές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου. «Η κυβέρνηση μιλά για συνενώσεις και συγχωνεύσεις των οργανισμών και αξιοποίησή τους παραγωγικά για το συμφέρον του πολίτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Οι έχοντες μόνιμη σχέση εργασίας, θα τους προταθεί να συμμετάσχουν σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Στην επιστολή Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, αποκρούοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, με το σχόλιο ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει την προπαγάνδα σε επιστήμη».

«Στην επιστολή, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών. Αυτό κ. Σαχινίδη είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες»; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα; Το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων είναι το εξής απλό: Με ποιες προϋποθέσεις, ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε προκειμένου να ανοίξουμε τη στρόφιγγα του δανεισμού; Τουτέστιν, έρχονται και άλλα μέτρα» ανέφερε ο κ. Ροντούλης.

Αντίστοιχες διαπιστώσεις έκανε και ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ), υπενθυμίζοντας ωστόσο, πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν συνεισφέρει στην «τρομοκράτηση των εργαζομένων να δεχθούν τα σκληρά μέτρα».

«Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε πως αν είναι να σώσουμε την πατρίδα να πάρουμε πίσω και κεκτημένα δικαιώματα. Σήμερα βλέπω μια προσπάθεια διαφοροποίησης από εκείνες τις στάσεις. Και εξάγεται και άλλο συμπέρασμα: Ότι μέσα στην Ε.Ε., τα ίδια μέτρα λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, χαρακτήρισε την επιστολή Παπακωνσταντίνου «κρίσιμο βήμα για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης».

«Η χώρα μπαίνει στο σπιράλ του θανάτου κι εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Έρχονται σκληρά μέτρα για μείωση αμοιβών και συντάξεων, νέες περικοπές στην υγεία και το κοινωνικό κράτος, νέα αύξηση της επικίνδυνα υψηλής ανεργίας. Η κυβέρνηση όμως, δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο. Το ΔΝΤ δεν είναι ευαγές ίδρυμα - δείτε τι έκανε στην Ρουμανία και την Ουγγαρία. Η κ. Μέρκελ λέει πως οφείλει να περάσει τον μηχανισμό από το γερμανικό κοινοβούλιο. Εσείς θα το παρακάμψετε;» ρώτησε ο κ.Παπαδημούλης.
nooz.gr

Read more...

Yπερψηφίστηκε επί των αρθρων και επί του συνόλου το νέο φορολογικό



ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Το φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί των άρθρων και επί του συνόλου. Η πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το ένα τρίτο των άρθρων, ορισμένες διατάξεις υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ...




...καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, αν και αναγνώρισε πως περιλαμβάνονται ορισμένες ευεργετικές διατάξεις.

troktiko


Read more...

Συγχαρητήρια στον Χάρη Καστανίδη, που τιμάει τον πολιτικό κόσμο! Τόλμησε να εκφράσει τον πολίτη για τη στοά με τις γουνίτσες… Τι μπορεί να κάνει τώρα;


Νόμος 1756/1988
ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
Άρθρο 91, παράγραφος 3, εδάφιο β΄
Πειθαρχικά παραπτώματα του δικαστικού λειτουργού συνιστούν ιδίως:
α). Πράξεις που μαρτυρούν έλλειψη πίστης και αφοσίωσης προς την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας ή υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και η συμμετοχή του σε πράξεις που οδηγούν στην κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας,
β). Η συμμετοχή του σε οργάνωση της οποίας οι σκοποί είναι κρυφοί ή επιβάλλει στα μέλη της μυστικότητα,
γ). Η χρησιμοποίηση της ιδιότητάς του για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών,
δ). Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων του...





Read more...

Ολόκληρη η ανακοίνωση του αρχηγού της αστυνομίας



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σε συνέχεια των ερευνών που διεξάγονται για την τρομοκρατία στη χώρα μας, χθες Τετάρτη, 14 Απριλίου και κατά τις απογευματινές ώρες, εντοπίστηκε το ΙΝΕ 1629 αυτοκίνητο Lancia Dedra , ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Κωνσταντίνου ΓΟΥΡΝΑ, το οποίο μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Το εν λόγω αυτοκίνητο ερευνήθηκε παρουσία εισαγγελέα.

Στο χώρο αποσκευών του (πορτ-μπαγκάζ) βρέθηκε και...
κατασχέθηκε σακίδιο πλάτης, το οποίο περιείχε τα ακόλουθα:

§ Δύο (2) πιστόλια Zastava , των 9 χιλιοστών, με γεμιστήρες άνευ φυσιγγίων

§ Δύο (2) επιπλέον γεμιστήρες κενούς φυσιγγίων

§ Εκατόν είκοσι πέντε (125) σφαίρες των 9 χιλιοστών

§ Δύο (2) σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή μεγάλης χωρητικότητας

§ Τρεις (3) φορητούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ( USB )

§ Πακέτα χαρτονομισμάτων των 100, 50, 20 ευρώ, συνολικού ποσού 119.240 Ευρώ, του οποίου η προέλευση διερευνάται.

Στον ίδιο χώρο αποσκευών βρέθηκαν και τρία (3) πλαστά δελτία ταυτότητας που φέρουν την φωτογραφία του ίδιου ατόμου. Τα δύο από αυτά έχουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία.

Τα παραπάνω πειστήρια στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, όπου και εξετάζονται.

Μέχρι τώρα, σε σχέση με τα παραπάνω ευρήματα, προέκυψαν τα ακόλουθα:

· Τα δύο (2) πιστόλια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Στους σκληρούς δίσκους που προαναφέρονται, εντοπίστηκαν:

§ Αποσπάσματα και πλήρη κείμενα των προκηρύξεων της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και προσχέδιο προκήρυξης χωρίς ημερομηνία, με γραφολογικές παραμέτρους που παραπέμπουν στον τρόπο κατάρτισης των προκηρύξεων της ανωτέρω οργάνωσης

Με τις προκηρύξεις αυτές αναλαμβάνεται η ευθύνη των ακόλουθων τρομοκρατικών ενεργειών:

Ø Διπλή βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 05.09.2003

Ø Βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της τράπεζας CITIBANK στη λεωφόρο Κηφισίας στο Νέο Ψυχικό στις 14.03.2004, ο οποίος δεν εξερράγη.

Ø Τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, στις 05.05.2004

Ø Πυροδότηση με ενσύρματο τηλεχειρισμό αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κατά τη στιγμή διέλευσης αυτοκινητοπομπής οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας από την αερογέφυρα της Λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, στις 29.10.2004

Ø Βομβιστική επίθεση στο Υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς, στις 02.06.2005

Συνέχεια στο http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3259&Itemid=528〈=







Read more...

Οι πλαστές ταυτότητες που βρήκε η αστυνομία στο αμάξι του Γουρνα




Αυτές ειναι οι πλαστές ταυτότητες. Ειναι στα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης και
Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος. Μπορεί με αυτές να έχουν νοικιάσει σπίτια κλπ , όποιος ξέρει κάτι θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αστυνομία

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ








Share on


troktiko

Read more...

Η παρέμβαση Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι χώρες της Ευρωζώνης, όταν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Και αυτό, διότι, όπως είπε, οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.

Στη βάση, εξ άλλου, αυτής της θέσης της κυβέρνησης, εστάλη και η σημερινή επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου προς τους κ.κ. Όλι Ρεν, Ντομινίκ Στρος Καν και Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το θέμα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων στη συζήτηση, αν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σιγά- σιγά να στρέψει την προσοχή όλων σε άλλα θέματα τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα.Ωστόσο, όπως σημείωσε, και πάλι το πρόβλημα των σπρεντς υπάρχει και πρέπει η χώρα να το αντιμετωπίσει, είτε χρησιμοποιώντας, είτε όχι τον μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνει μια Ενωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι΄αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.

Αυτή η συνεργασία, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτή πλέον, βρίσκεται εδώ και παρακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό στήριξης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία από ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα και αν τα επιτόκια ήταν ευνοϊκά, η Ελλάδα θα έβγαινε κάθε τόσο στην αγορά για να δανειστεί. Γι΄αυτό, όπως πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί μια ψυχολογική τρομοκρατία στην ελληνική οικονομία αλλά και τον Ελληνα πολίτη. Και αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά στον πολίτη. Πέρα από τον άμεσο δανειακό προγραμματισμό της Ελλάδας, αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι και η σταθερότητα που αποτελεί και ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί ή όχι ο μηχανισμός στήριξης.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.Για πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης που καθιερώνεται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Οπως είπε, υπάρχει ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Το δεύτερο αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κατά καιρούς προεκλογικά και στα προγράμματα που έχει παρουσιάσει.Το σύστημα αυτό παρακολούθησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν είναι για να επιβληθούν τιμωρίες, αλλά για να μπορούν να βοηθήσουν όλοι για το που, πότε και πώς πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.
nooz.gr

Read more...

Οξεία "απάντηση" της ΓΣΕΕ στην πρόταση Ρεν



Η ΓΣΕΕ "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την μεθοδευμένη στοχοποίηση των εργαζομένων μέσω της "δαιμονοποίησης" των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα εργασίας, ως την κύρια αιτία έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας".

Σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι "οι συνεχόμενες δηλώσεις, συνταγές και παραινέσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων νεοσυντηρητικών, για πάγωμα ή και μείωση των μισθών - ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα είναι όχι μόνο αντεργατικές - αντικοινωνικές και απαράδεκτες, είναι και καταστροφικές για την Οικονομία".

"Αυτές οι Νεοφιλελεύθερες και δογματικές προτάσεις διευρύνουν την ύφεση και τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούν ανεξέλεγκτες κοινωνικές και εργατικές συγκρούσεις. Ο κ. Όλι Ρεν αντί να επιδίδεται σε παραινέσεις και ευχές "καλό κουράγιο" θα έπρεπε να εργάζεται για να αποκτήσει η Ευρώπη πολιτική και οικονομική οντότητα με μια οικονομία που η ανταγωνιστικότητα της δεν θα εδράζεται στην μείωση του μισθολογικού κόστους και των κοινωνικών περικοπών αλλά στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή" προστίθεται.

"Πάνω από τα "θέλω" και τις απαιτήσεις των αγορών και των εργοδοτών υπάρχουν οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των κοινωνιών και αυτά θα προασπίσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις".
nooz.gr
Read more...

Τι αλλάζει στα δάνεια- το νέο νομοσχέδιο


Δοθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας www.opengov.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία των δανειοληπτών. Μεταξύ άλλων καταργειται ή μειώνεται η ποινή που επιβάλλουν οι τράπεζες για πρόωρη εξόφληση ενός δανειου.

Οι κυριότερες προβλέψεις

-Επιβαρύνσεις που δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια στη σύμβαση, δεν επιβάλλονται στον καταναλωτή.

-Εισάγεται δικαίωμα του καταναλωτή να καταγγέλλει σύμβαση πίστωσης αόριστης διάρκειας ανά πάσα στιγμή και χωρίς επιβάρυνση, εκτός αν τα μέρη έχουν συμφωνήσει προθεσμία ειδοποίησης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα.

-Θεσπίζεται δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης του καταναλωτή από τη σύμβαση πίστωσης, εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων ημερών.

-Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να εξοφλεί πρόωρα την πίστωση. Σε περίπτωση που η πιστωτική σύμβαση έχει κατά το χρόνο της πρόωρης αποπληρωμής κυμαινόμενο επιτόκιο, ο πιστωτικός φορέας δεν δικαιούται να απαιτήσει καμία απολύτως αποζημίωση ή επιβάρυνση. Ο πιστωτικός φορέας δικαιούται να απαιτήσει αποζημίωση μόνο στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων. Η αποζημίωση ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα εφόσον το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρόωρης εξόφλησης και της συμφωνηθείσας λήξης της πίστωσης υπερβαίνει το ένα έτος. Εάν το χρονικό διάστημα είναι μικρότερο του έτους του έτους, η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση της σύμβασης με σταθερό επιτόκιο ο πιστωτικός φορέας μπορεί να ζητά την αποζημίωση μόνο κατά το μέρος που προεξοφλήθηκε ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί σε κάθε δώδεκα μήνες να προεξοφλεί χωρίς καμία επιβάρυνση ποσόν 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά το νομοσχέδιο

1. Υποχρεωτική αναφορά των στοιχείων κόστους της πίστωσης, στις διαφημίσεις των πιστωτικών φορέων

Κάθε διαφήμιση καταναλωτικής πίστωσης υποχρεούται να αναφέρει, με τη χρήση αντιπροσωπευτικού παραδείγματος, όλα τα κρίσιμα στοιχεία σχετικά με το κόστος της πίστωσης. Τα στοιχεία που είναι κρίσιμα προσδιορίζονται επ’ ακριβώς στην ΚΥΑ. Για την εξασφάλιση πληρέστερης διαφάνειας και συγκρισιμότητας των προσφορών, η πληροφόρηση, πέραν του επιτοκίου χορηγήσεων και των άλλων στοιχείων, περιλαμβάνει και το ΣΕΠΠΕ, δηλαδή το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης, που καθορίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Κοινότητα και το οποίο αποδίδει κατά πληρέστερο τρόπο το κόστος της πίστωσης από ότι συμβαίνει σήμερα με το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο (ΣΕΠΕ).

Στο ΣΕΠΠΕ περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων τόκων, φόρων ή άλλων τελών, εξόδων ασφαλιστικής κάλυψης ή άλλων εξόδων που πρέπει να καταβάλει ο καταναλωτής σε σχέση με τη σύμβαση πίστωσης.



2. Καθιέρωση της αρχής υπεύθυνου δανεισμού

Οι πιστωτικοί φορείς οφείλουν, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερχρέωση των καταναλωτών, να ελέγχουν την ικανότητα του καταναλωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την πίστωση. Οι πιστωτικοί φορείς έχουν καταρχήν υποχρέωση να παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις, προσαρμοσμένες στον συγκεκριμένο κάθε φορά καταναλωτή, ώστε να μπορεί αυτός να αξιολογεί ποια σύμβαση πίστωσης είναι η πιο κατάλληλη για τις ανάγκες και την οικονομική κατάστασή του. Συγχρόνως όμως ο ίδιος ο πιστωτικός φορέας οφείλει να ερευνά και να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή και να μη χορηγεί δάνεια χωρίς προηγούμενο έλεγχο της φερεγγυότητας του καταναλωτή. Σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων του υπεύθυνου δανεισμού από τον πιστωτικό φορέα, εκτός από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, προβλέπεται δικαίωμα του καταναλωτή να ζητήσει αποζημίωση. Έτσι λ.χ. θα μπορούσε ο καταναλωτής, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ζημίας που υφίσταται, να απαλλαχθεί από την υποχρέωση για μερική ή και ολική καταβολή τόκων για το ποσό της πίστωσης.



3. Ενίσχυση της προσυμβατικής και συμβατικής πληροφόρησης και πρόβλεψη κυρώσεων σε περίπτωση ελλιπούς πληροφόρησης

Καθιερώνεται η υποχρέωση του πιστωτικού φορέα για παροχή διεξοδικής πληροφόρησης σε εύλογο χρόνο πριν από τη σύναψη σύμβασης, ώστε να δοθεί πραγματικά η δυνατότητα στον καταναλωτή να σταθμίσει και να συγκρίνει τις διαφορετικές προσφορές. Οι πληροφορίες αυτές προσδιορίζονται επ’ ακριβώς στην υπουργική απόφαση. Οι ίδιες και περαιτέρω πληροφορίες δίνονται και με τη σύναψη της σύμβασης. Με σκοπό τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας θεσπίζεται υποχρέωση του πιστωτικού φορέα να ενημερώνει τον καταναλωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης για αλλαγές του επιτοκίου και αλλαγές των καταβολών. Η παραβίαση της υποχρέωσης πληροφόρησης επισύρει εκτός από διοικητικές κυρώσεις, και έννομες συνέπειες αστικού δικαίου. Ειδικότερα και ενδεικτικά:

- Επιβαρύνσεις που δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια στη σύμβαση, δεν επιβάλλονται στον καταναλωτή.

- Εάν το δηλούμενο στη σύμβαση ΣΕΠΠΕ είναι υψηλότερο από το ορθά υπολογιζόμενο, τότε μειώνεται αντίστοιχα το επιτόκιο χορηγήσεων.

- Εάν στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις τροποποίησης των επιβαρύνσεων ή του επιτοκίου, ο πιστωτικός φορέας δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το επιτόκιο ή τις επιβαρύνσεις εις βάρος του καταναλωτή.

- Εάν στη σύμβαση δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη διάρκεια ή το δικαίωμα καταγγελίας, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση οποτεδήποτε χωρίς καμία επιβάρυνση.



4. Δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης του καταναλωτή

Θεσπίζεται δικαίωμα αναιτιολόγητης και αζήμιας υπαναχώρησης του καταναλωτή από τη σύμβαση πίστωσης, εντός προθεσμίας δεκατεσσάρων ημερών.



5. Δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης

Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να εξοφλεί πρόωρα την πίστωση. Σε περίπτωση που η πιστωτική σύμβαση έχει κατά το χρόνο της πρόωρης αποπληρωμής κυμαινόμενο επιτόκιο, ο πιστωτικός φορέας δεν δικαιούται να απαιτήσει καμία απολύτως αποζημίωση ή επιβάρυνση. Ο πιστωτικός φορέας δικαιούται να απαιτήσει αποζημίωση μόνο στην περίπτωση που έχει συμφωνηθεί σταθερό επιτόκιο χορηγήσεων. Η αποζημίωση ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα εφόσον το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρόωρης εξόφλησης και της συμφωνηθείσας λήξης της πίστωσης υπερβαίνει το ένα έτος. Εάν το χρονικό διάστημα είναι μικρότερο του έτους του έτους, η αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ποσού της πίστωσης που εξοφλείται πρόωρα. Ακόμη όμως και στην περίπτωση της σύμβασης με σταθερό επιτόκιο ο πιστωτικός φορέας μπορεί να ζητά την αποζημίωση μόνο κατά το μέρος που προεξοφλήθηκε ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες. Δηλαδή ο καταναλωτής μπορεί σε κάθε δώδεκα μήνες να προεξοφλεί χωρίς καμία επιβάρυνση ποσόν 10.000 ευρώ. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπονται μάλιστα και λόγοι έκπτωσης του πιστωτικού φορέα από το δικαίωμα της παραπάνω αποζημίωσης, όπως λόγου χάρη στην περίπτωση που ο πιστωτικός φορέας δεν ενημέρωσε τον καταναλωτή για το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης ή τον ύψος τον καθορισμό της παραπάνω αποζημίωσης.





6. Καταγγελία συμβάσεων πίστωσης αόριστης διάρκειας

Εισάγεται δικαίωμα του καταναλωτή να καταγγέλλει σύμβαση πίστωσης αόριστης διάρκειας ανά πάσα στιγμή και χωρίς επιβάρυνση, εκτός αν τα μέρη έχουν συμφωνήσει προθεσμία ειδοποίησης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα. Αντίθετα ο πιστωτικός φορέας δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση πίστωσης αόριστης διάρκειας μόνο εφόσον έχει τηρήσει τουλάχιστον δίμηνη προθεσμία ειδοποίησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τεθεί τέρμα στην πρακτική πιστωτικών ιδρυμάτων να κλείνουν τους ανοικτούς ιδίως λογαριασμούς, απαιτώντας άμεσα την επιστροφή του υπολοίπου της πίστωσης και αιφνιδιάζοντας τους καταναλωτές.



7. Προστασία του καταναλωτή στις συνδεδεμένες συμβάσεις πίστωσης

Εισάγονται ειδικές διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών στις συνδεδεμένες συμβάσεις πίστωσης, στις οποίες υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ της αγοράς των αγαθών ή των υπηρεσιών και της σύμβασης πίστωσης. Τέτοια σύμβαση λ.χ. υπάρχει όταν ο πιστωτικός φορέας (π.χ. η τράπεζα) παρέχει πίστωση χρησιμοποιώντας για τη σύναψη ή την προετοιμασία της σύμβασης πίστωσης τις υπηρεσίες του πωλητή του αγαθού ή της υπηρεσίας. Υπάρχει δε σε κάθε περίπτωση συνδεδεμένη σύμβαση πίστωσης, όταν αναφέρεται στη σύμβαση πίστωσης το συγκεκριμένο αγαθό ή υπηρεσία για την αγορά του οποίου χορηγείται η πίστωση.

Στην περίπτωση της συνδεδεμένης πίστωσης εάν ο καταναλωτής υπαναχωρήσει με βάση κανόνα κοινοτικού δικαίου από τη σύμβαση παροχής του αγαθού ή της υπηρεσίας, αποδεσμεύεται εκ του νόμου και από τη συνδεδεμένη σύμβαση πίστωσης. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλέον να εξοφλεί την πίστωση που του είχε χορηγηθεί για την αγορά του αγαθού ή της υπηρεσίας. Τέτοιες περιπτώσεις λ.χ. είναι οι πιστώσεις για αγορές από απόσταση, εκτός καταστήματος, για χρονομεριστική μίσθωση κ.ά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση προβλημάτων σχετικά με τη σύμβαση αγοράς, δηλαδή όταν τα αγαθά ή οι υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από τη συνδεδεμένη σύμβαση πίστωσης δεν παρασχεθούν ή δεν ανταποκρίνονται στους όρους της σύμβασης παροχής (είναι λ.χ. ελαττωματικά), ο καταναλωτής δικαιούται να στραφεί και κατά του πιστωτικού φορέα και να παύσει να πληρώνει την πίστωση, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ασκήσει δικαίωμά του κατά του προμηθευτή (λ.χ. την αντικατάσταση του πράγματος) και δεν έχει ικανοποιηθεί.



8. Διοικητικές κυρώσεις

Με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων για την καταναλωτική πίστη εισάγονται πρόσθετες εξουσίες ελέγχου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως εξουσία πρόσβασης στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πιστωτικών φορέων και λήψης πληροφοριών. Προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για κάθε παράβαση των διατάξεων της απόφασης, το οποίο μπορεί να φθάνει μέχρι το ποσόν των 1.000.000 ευρώ. Προβλέπεται περαιτέρω η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε πιστωτικούς φορείς ή μεσίτες πιστώσεων οι οποίοι είτε παρακωλύουν τους ελέγχους, είτε αρνούνται την παροχή των αιτούμενων πληροφοριών ή παρέχουν ψευδείς. Για πρώτη φορά θεσπίζεται πλαίσιο συνεργασίας σχετικά με θέματα καταναλωτικής πίστης μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο θα εξειδικευθεί σε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί εντός των προσεχών έξι (6) μηνών μεταξύ των δύο φορέων.nooz.gr

Read more...

Τέλος Απριλίου το ασφαλιστικό



Αμέσως μετά την αξιολόγηση της έκθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γύρω στις 30 Απριλίου, καταθέτουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση της χώρας θα γίνει στις 15 Μαΐου και το ασφαλιστικό είναι πρωτεύον θέμα στα υπό αξιολόγηση ζητήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι όλες οι διαδικασίες έχουν επισπευσθεί, σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση το Νοέμβριο, ενώ είπε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διαφοροποίηση στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Συζητήθηκαν και τα θέματα της βασικής σύνταξης και τα θέματα της ανταποδοτικής - κατά κυριολεξία - σύνταξης και όλη η προσπάθεια που κάνουμε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και εγώ είναι να βελτιώσουμε τα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα,είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι προέκυψε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010, επιτυγχάνεται απολύτως ο στόχος για ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερες εισφορές, όπως έχει καθορίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ερωτηθείς αν η αξιολόγηση από την Επιτροπή μπορεί να επιφέρει αλλαγές, απάντησε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει τις απόψεις της και το Eco/Fin έχει κάνει τις εφτά συστάσεις του για το ασφαλιστικό, έχουμε διαρκή αλληλογραφία και συνεπώς οι διαδικασίες επιτήρησης από τη Συνθήκη, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν λες μόνο, ακούς κιόλας, κι η τελική απόφαση είναι δική σου.

Σε ερώτηση αν η εξίσωση των ορίων ηλικίας θα γίνει το 2018 είπε ότι όλες οι ημερομηνίες που είχαμε δώσει για το ασφαλιστικό συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τίποτα δεν έχει αλλάξει, η σημερινή συζήτηση εμπλούτισε αλλά δεν άλλαξε τους βασικούς προσανατολισμούς του νομοσχεδίου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

"Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει τις προθέσεις της για το Ασφαλιστικό, με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο, με αδέξιους επικοινωνιακούς χειρισμούς και με αόριστες υποθέσεις εργασίας. Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιτείνει την αγωνία και την κοινωνική ανασφάλεια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους" δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.
nooz.g
Read more...

Και με "βούλα" το Λιμενικό στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Οι αρμοδιότητες για το Λιμενικό Σώμα και την ποντοπόρο ναυτιλία, με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί, περνούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ακτοπλοΐα και τα λιμάνια παραμένουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι άγονες γραμμές στο Υπουργείο Υποδομών.

Όπως διευκρινίστηκε το Λιμενικό Σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο από τη φύση του με την ποντοπόρο ναυτιλία.

Κυβερνητικές πηγές ερωτηθείσες για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας ελεγαν ότι είναι πολύ επιτυχής η δουλειά του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
.nooz.gr


Read more...

Τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμο το ασφαλιστικό



ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θα πρέπει να περάσει πρώτα από την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και μετά θα κατατεθεί στη βουλή σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος...



...και μετά σου λένε ότι δεν έχουμε δώσει κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας.





Read more...

Ναι των Ολλανδών στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας



Οι βουλευτές της Ολλανδίας, υπερψήφισαν τη συμμετοχή της Ολλανδίας στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, όμως για να επικυρωθεί και ουσιαστικά η απόφαση θα πρέπει...




...να λάβει και την επίσημη έγκριση από την Βουλή, όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης. Η Ολλανδία θα δώσει 1,8 δισ. ευρώ στο μηχανισμό στήριξης.






Read more...

Η στάχτη γονατίζει τα αεροδρόμια της Ευρώπης

not



Το ένα αεροδρόμιο μετά το άλλο στην Ευρώπη αναστέλουν τις πτήσεις τους καθώς η στάχτη απο το ηφαίστειο της Ισλανδίας καλύπτει την Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO











Read more...

Τη Δευτέρα ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα



Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τονίζει:

"Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να...
αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.

"Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια".
troktiko


Read more...

Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της βοήθειας

Η Ελλάδα ζητεί συνομιλίες με Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ

Στον δρόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος περιλαμβάνει συνολική βοήθεια της τάξης των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος από την Ευρωπαίκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο βρίσκεται επίσήμςω η Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Κομισιόν, Dominique Strauss-Kahn, Γενικό Διευθυντή του Δ.Ν.Τ. και Jean-Claude Trichet, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητεί να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Απριλίου για την στήριξη της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως η επιστολή δεν συνεπάγεται και υποβολή αιτήματος για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, αλλά είναι προφανές πως η αποστολή της σε μία ημέρα κατά την οποία το κόστος δανεισμού της χώρας επιβαρύνονταν περαιτέρω – το spread στα 10ετή ομόλογα είχε φτάσει έως και τις 426 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκια δανεόιων άνω του 7% - δείχνει πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την ενεργοποίηση του μηχανισμού και την εμπλοκή του ΔΝΤ, με όλες τια ρμόδιες πηγές, πάντως, να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την τρέχουσα χρονιά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».
Δείτε εδώ την μετάφραση της επιστολής


protothema.gr

Read more...

Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Με επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών ζητεί να μάθει ποια μέτρα θα απαιτηθούν επιπλέον για την οικονομική βοήθεια που έχει αποφασιστεί εφόσον η Αθήνα αποφασίσει να τη ζητήσει. Στο αυριανό Eurogroup στην Μαδρίτη ο Γ.Παπακωνσταντίνου πηγαίνει έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του όλα τα πρόσφατα σ/ν. Αλλαγή τάσης στο Χ.Α. μετά την επιστολή του ΥΠΟΙΚ, πτώση στα spread, κάτω από τις 395 μ.β..

Ανακοινώθηκε πως την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου, έρχεται στην Αθήνα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), προκειμένου να οριοθετηθεί ο μηχανισμός βοήθειας και το ΠΣΑ, αλλά και το τεχνικό μέρος του δανεισμού.

Το πρόγραμμα θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου:

"Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια".

Κομισιόν: Η επιστολή δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης


"Η επιστολή του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ, κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, αξιωματούχοι του υπ. Οικονομικών που δεν κατονομάζονται υποστηρίζουν ότι με την επιστολή δεν ξεκινά η διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, αλλά αφορά στις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει από τη Δευτέρα (12/4).

nooz.gr

Read more...

Προγράμματα «πράσινης» ανάπτυξης προϋπολογισμού €60 εκ.

Στην αναμόρφωση δύο προγραμμάτων "πράσινης" ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρόκειται για τα προγράμματα "Πράσινη Επιχείρηση 2010" και "Πράσινες Υποδομές 2010", με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ έκαστο, τα οποία εντάσσονται στο "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007 -2013".

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, γενικός σκοπός του προγράμματος "Πράσινη Επιχείρηση 2010" είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας. Επιλέξιμες είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε διαχείριση / ανακύκλωση / διάθεση αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων και ανάπτυξη "πράσινων" προϊόντων και διαδικασιών. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 35% έως 45%.

Γενικός σκοπός του προγράμματος "Πράσινες Υποδομές 2010" είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιλέξιμες είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ κύριες επιλέξιμες ενέργειες, εκ των οποίων μία τουλάχιστον πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο, αφορούν επενδύσεις σε διαχείριση ή / και εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα προγράμματα περιλαμβάνονται στα κείμενα της προδημοσίευσης των δύο προγραμμάτων, που έχουν δοθεί για ανάρτηση στους παρακάτω δικτυακούς τόπους: του ΥΠΟΙΑΝ (www.ypoian.gr), της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr), του ΕΣΠΑ (www.espa.gr), της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr) και του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) (Μόνο για το πρόγραμμα "Πράσινη Επιχείρηση 2010").

Σημειώνεται ότι η παρούσα προδημοσίευση των προγραμμάτων καταργεί την προτέρα προδημοσίευση των προγραμμάτων "Πράσινη Επιχείρηση 2009" και "Πράσινες Υποδομές 2009", από το Μάιο του 2009.
nooz.gr


Read more...

Εισαγγελείς: "Ατυχείς" οι δηλώσεις Καστανίδη

"Ατυχείς" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τις δηλώσεις Καστανίδη, καθώς- όπως υποστηρίζει- "δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς".

Αναλυτικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον Πρωτοδίκη και 4ο ειδικό ανακριτή της Siemens Νίκο Ζαγοριανό και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

"Η κρισιολόγηση δικαστικών αποφάσεων οιουδήποτε δικαστηρίου ή συμβουλίου αποτελεί δικαίωμα του καθενός, ωστόσο έχουν σημασία ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται, ο χρόνος εντός του οποίου γίνεται και κυρίως το πρόσωπο που τις διατυπώνει, ιδίως δε αν είναι εκπρόσωπος θεσμικού φορέα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, είναι ατυχείς διότι δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η αντίθεση με το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης δεν δικαιολογεί κρίσεις απαξιωτικές για το όργανο που την εξέδωσε, πολύ περισσότερο όταν αυτές διατυπώνονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ δίνουν το έναυσμα στον κάθε πολίτη να εκφράζεται με ανάλογο τρόπο, όταν υπόκειται στις έννομες συνέπειες μιας δικαστικής απόφασης.

Το ΔΣ της ΕΕΕ δηλώνει ότι τοποθετήσεις με ανάλογο περιεχόμενο, πέραν του ότι έχουν έντονη προσωπική χροιά και αποδοκιμασία για την Δικαιοσύνη, δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο συντεταγμένων λειτουργιών με περαιτέρω διακινδύνευση του κύρους αμφοτέρων".
.nooz.gr/

Read more...

Ψήφος εμπιστοσύνης Γιούνκερ στο μηχανισμό

"Αξιόπιστος ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας παράλληλα ότι πιθανόν πρέπει να συσταθεί στο μέλλον από την ΕΕ ένας μηχανισμός για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

"Προσφύγαμε σε αυτά τα δάνεια επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης", σημείωσε αναφορικά με τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής: "Για το μέλλον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό χωρίς να επιτρέπουμε σε κάποιες χώρες-μέλη να χαλαρώσουν και να μην ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους", δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, συμπληρώνοντας: "Ούτε αποκλείεται αλλαγή στη Συνθήκη".

O Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις "σοβαρές επιφυλάξεις" της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

"Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να κάνει μια οικονομική κίνηση προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη γερμανική κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του Eurogrοup δηλώνει "πολύ ικανοποιημένος για την απόφαση (για την Ελλάδα) και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα είναι και πολύ ανήσυχος "για τις σοβαρές επιφυλάξεις" που έχει η Γερμανία όταν πρόκειται για την Ευρώπη.
nooz.gr/

Read more...

Περικοπές στον ιδιωτικό τομέα προτείνει ο Ρεν

Δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ακόμη πεπεισμένος για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε. Ο ίδιος σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά

Σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα αποπληρωμής των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο Ολι Ρεν απάντησε ότι «η τοποθέτηση αυτή παίρνει ως δεδομένη την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για το αν το γεγονός ότι τα spread δεν μειώνονται δείχνει κατά την άποψή του έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα και το μηχανισμό στήριξης, είπε ότι διάβασε μία συνέντευξη ενός τέως διευθυντή του ΔΝΤ η οποία στηριζόταν σε ανακριβή στοιχεία και δεν βοηθούσε καθόλου την κατάσταση. «Θα παρακαλούσα όλους τους πολιτικούς σχολιαστές να είναι όσο πιο υπεύθυνοι γίνεται και να μην διασπείρουν φημολογίες», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η Γερμανία λόγω της προσφυγής Γερμανού πολίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υπογράμμισε ότι «η Γερμανία μαζί με τις άλλες 15 χώρες έχει δεσμευτεί να συμμετέχει στο μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, εφόσον αυτός χρειαστεί και ζητηθεί. Το πρώτο βήμα θα είναι να υπάρξει επίσημο αίτημα της Ελλάδας. Το δεύτερο βήμα θα είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα συμβατός με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη και δεν τίθεται θέμα ρήτρας διάσωσης κράτους μέλους. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω για τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το πώς χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα μπορέσουν στο μέλλον να κινητοποιήσουν τους παράγοντες ανάπτυξης, θα μπορέσουν να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και εάν για αυτό θα χρειάζονται ευρωπαϊκή βοήθεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που, όπως διευκρίνισε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε καθαρά ότι πλέον η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη παρά το γεγονός ότι γίνονται μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης. Ο φόβος που υπάρχει πλέον παντού είναι εκείνος της ανεπαρκούς ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα, είπε.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έδειξαν καθαρά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και η δημοσιονομική παρακολούθηση στις χώρες της ευρωζώνης. Χρειάζεται πλέον η δημιουργία μιας πραγματικής και γνήσιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, είπε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής η Συνθήκη της Λισσαβόνας παρέχει εκείνα τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, όπως είναι το άρθρο 136 ενώ και το Εurogroup πλέον έχει στη διάθεσή του περισσότερα εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση και εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
nooz.gr

Read more...

Ο μηχανισμός στήριξης πάει Eurogroup και Ecofin

Ένας διευρυμένος συνυπολογισμός δεδομένων και ζητούμενων πρόκειται να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Eurogroup και το Ecofin, με τα σημεία του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ να έχουν τον πρώτο λόγο.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις εφορίες που δεν πετυχαίνουν το στόχο για αύξηση των εσόδων, τα spread, που βρίσκονται κοντά στις 430 μονάδες, τους οίκους που προεξοφλούν προσφυγή στο μηχανισμό εντός 1-2 εβδομάδων και την Μέρκελ, που "σαμποτάρει" το πακέτο για προεκλογικούς λόγους.

Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ, εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει οικονομική βοήθεια, αναμένεται να τεθούν στην τακτική συνάντηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ, εν όψει και της συνεδρίασης των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin στη Μαδρίτη, στις 16-17 Απριλίου.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λένε αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειασθεί, και καμία χώρα δεν μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη χορήγηση της βοήθειας, ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία.

Όπως δήλωσε ο ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο, για να δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας δεν χρειάζονται περισσότερες σύνοδοι των χωρών της ευρωζώνης, μετά τις τρεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να καθορίσουν τους όρους του πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Πάντως, ο υπουργός οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στην Μαδρίτη έχοντας στο χαρτοφύλακά του με μια σειρά από νομοσχέδια που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες.

nooz.g


Read more...

ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΣΤΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ...


Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών παραπέμφθηκαν τελικά οι τέσσερις συλληφθέντες στην Καλλιθέα και την Μήλο. Τα στοιχεία εις βάρος τους (κατοχή εκρηκτικών) κρίθηκαν... ανεπαρκή για να διωχθούν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να παραπεμφθούν στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εις βάρος των τεσσάρων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της κατοχής εκρηκτικών, καθώς και για πλημμεληματικές πράξεις. Η δικογραφία ανατέθηκε στην 31η τακτική ανακρίτρια.

fimotro

Read more...

Συνάντηση της Κατσέλη με τον Richard Pelly

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του European Investment Fund (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Richard Pelly.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πετράκος, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Αλέξανδρος Φούρλας, καθώς και στελέχη του EIF, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Μικρομεσαίες και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις - Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας και σε νέα προϊόντα με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα JEREMIE καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι μικροπιστώσεις, η συμμετοχή στο κεφάλαιο επιχειρήσεων και τα κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου.

Το αρχικό ποσό για το πρόγραμμα JEREMIE ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο προϊόν, που αφορά σε χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν μέχρι τρία χρόνια λειτουργίας.

Εντός του 2010 θα ενεργοποιηθούν δύο νέα προγράμματα, που αφορούν σε μικροπιστώσεις και venture capital (κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου).
nooz.gr

Read more...

Έλενα Ζέρβα, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ"

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυθεντικά δημοκρατικός θεσμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις λήψεις αποφάσεων, να αναπτύσσουν δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής τους αλλά και να ασκούν κριτική σε αδιαφανείς διαδικασίες της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, ο πολίτης έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Αυτή η καθημερινότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσφορά στους πολίτες, αγαθών όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία στις ευπαθείς και οικονομικά ασθενείς ομάδες πληθυσμού, με ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις (από τα δημοτικά τέλη μέχρι τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών), η ασφάλεια, η διευκόλυνση μεταφοράς με τα συγκοινωνιακά μέσα, η προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, η καλή καθαριότητα, η σωστή υποδομή για την ανακύκλωση υλικών.

Επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε στο θεσμό, δεν μπορούμε να μη φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, εδώ και χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που συντελούνται μεγάλες αλλαγές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εποχή μας είναι κρίσιμη και τα πράγματα έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο. Δε μπορούμε εμείς να παραμένουμε θεατές ενός παρωχημένου μοντέλου άσκησης δημοτικής εξουσίας, βασισμένου στις πελατειακές σχέσεις. Δε γίνεται να εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι πάγιες τακτικές που εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες, χωρίς να προσφέρουν στον πολίτη τα αυτονόητα.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια δημοτική αρχή που κινείται με βάση την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων ή θέλουμε λύσεις στα προβλήματά μας, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφήσει παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα δίνει λύσεις, θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την υπηρεσία στον πολίτη

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί. Η ανανέωση, η διαφάνεια, η συμμετοχική διαδικασία, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Νέα διοικητική οργάνωση για να υπερβούμε τα παρωχημένα και να αποκτήσουμε μια Δημοτική Αρχή, που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα μάχεται ουσιαστικά, για να προσφέρει καλύτερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με λιγότερο κόστος. Μια Δημοτική Αρχή «σπάταλη» στην παροχή υπηρεσιών και φειδωλή στις δαπάνες.

Απαιτούμε δυναμική και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη των θεσμών και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Στο κέντρο κάθε δράσης πρέπει να είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του, ώστε να επιβεβαιώνεται καθημερινά η σημασία του ρόλου και της λειτουργίας του Δήμου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δύναμη που πρέπει να την αξιοποιήσει ορθολογικά, να ξεφύγει από τη λογική της εξάρτησης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραμένει κολλημένη στα παλαιά και κατεστημένα στερεότυπα.

Έχουμε συγκροτημένη αντίληψη για το Δήμο, για τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, αλλά και για τον τρόπο που θα το πετύχει αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, προσπαθούμε να κρίνουμε τα θέματα που ανακύπτουν.

www.prasinogalatsi.gr
e-aftodioikisi.gr

Read more...

Προθεσμία για αύριο Κορτέσης και Γουρνάς



Ο Κορτέσης ζήτησε και πήρε προθεσμία αφού δεν έχει λάβει ακόμα το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γουρνάς θα υποστηρίξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Επαναστατικό...



αγώνα και ότι δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο σε βάρος του εκτός από μια συνομιλία.


troktiko

Read more...

NΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Ρεπορτάζ:Κ.Παπαδης-Δ.Κρουσταλλη (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Επίσπευση ορισμένων μέτρων για το Ασφαλιστικό αλλά και «Ρlan Β» για την εξοικονόμηση δαπανών του συστήματος έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» αντιμετώπισης του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων...


Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου και η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ταυτοχρόνως έχει επεξεργαστεί ένα «δεύτερο πακέτο μέτρων» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή- προ του θέρους- εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής αλλά και για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ρlan Β» αφορούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις κυρίως των ΔΕΚΟ, άμεση επιβολή ειδικής εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ» και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων.

Το ΙΚΑ και τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) είναι τα δύο Ταμεία που ενδέχεται ως τις αρχές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εσπευσμένα μέτρα καθώς έχει αποκλειστεί η έκτακτη επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γεγονός ότι το 2009 χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ επιπλέον κρατική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και η οριστικοποίηση του «Ρlan Β» θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπτύξει τις εισηγήσεις της. Για το θέμα αυτό ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης ανάλωσαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα σε συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Οι αλλαγές που ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα αφορούν τα εξής:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προσδιοριστεί για το 2018. Ωστόσο ορισμένες επί μέρους ρυθμίσεις θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η επιβολή αυξημένων «ποινών» για τις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης από τα 61,4 έτη στα 63 έτη ως το 2015. Ετσι από το 2011 η μείωση της σύνταξης για κάθε έτος πρόωρης «φυγής» από το Δημόσιο θα πάει από το 4,5% στο 6%. Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρηση πέντε έτη νωρίτερα θα «κοστίζει» στον ασφαλισμένο μείωση της σύνταξης κατά 30%.

2. Οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση που είναι θετικές για τους ασφαλισμένους δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά μετατίθενται για το 2011, ίσως και αργότερα. Το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης ξεκινά από τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και εντός επτά ετών φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τις προωθούμενες αλλαγές όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται κατά μέσον όρο 6%. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση λαμβάνουν ως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης σε ένα μόνο Ταμείο.

3. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά που περιέχεται στον νόμο Πετραλιά είχε «παγώσει» προσωρινά για το 2010 αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά. Το όριο συνταξιοδότησης σταδιακά θα αυξηθεί από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Αρχικώς συζητούνταν η συγκεκριμένη διάταξη να τεθεί σε ισχύ από το 2013, αλλά η οικονομική κατάσταση των Ταμείων επισπεύδει την εφαρμογή της.
fimotro


Read more...