Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ψήφος εμπιστοσύνης Γιούνκερ στο μηχανισμό

"Αξιόπιστος ο μηχανισμός βοήθειας προς την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας παράλληλα ότι πιθανόν πρέπει να συσταθεί στο μέλλον από την ΕΕ ένας μηχανισμός για τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

"Προσφύγαμε σε αυτά τα δάνεια επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης", σημείωσε αναφορικά με τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής: "Για το μέλλον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό χωρίς να επιτρέπουμε σε κάποιες χώρες-μέλη να χαλαρώσουν και να μην ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους", δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, συμπληρώνοντας: "Ούτε αποκλείεται αλλαγή στη Συνθήκη".

O Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις "σοβαρές επιφυλάξεις" της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

"Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να κάνει μια οικονομική κίνηση προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη γερμανική κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος του Eurogrοup δηλώνει "πολύ ικανοποιημένος για την απόφαση (για την Ελλάδα) και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα είναι και πολύ ανήσυχος "για τις σοβαρές επιφυλάξεις" που έχει η Γερμανία όταν πρόκειται για την Ευρώπη.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: