Στη βάση, εξ άλλου, αυτής της θέσης της κυβέρνησης, εστάλη και η σημερινή επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου προς τους κ.κ. Όλι Ρεν, Ντομινίκ Στρος Καν και Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το θέμα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων στη συζήτηση, αν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σιγά- σιγά να στρέψει την προσοχή όλων σε άλλα θέματα τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα.Ωστόσο, όπως σημείωσε, και πάλι το πρόβλημα των σπρεντς υπάρχει και πρέπει η χώρα να το αντιμετωπίσει, είτε χρησιμοποιώντας, είτε όχι τον μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνει μια Ενωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι΄αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.
Αυτή η συνεργασία, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτή πλέον, βρίσκεται εδώ και παρακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό στήριξης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία από ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα και αν τα επιτόκια ήταν ευνοϊκά, η Ελλάδα θα έβγαινε κάθε τόσο στην αγορά για να δανειστεί. Γι΄αυτό, όπως πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί μια ψυχολογική τρομοκρατία στην ελληνική οικονομία αλλά και τον Ελληνα πολίτη. Και αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά στον πολίτη. Πέρα από τον άμεσο δανειακό προγραμματισμό της Ελλάδας, αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι και η σταθερότητα που αποτελεί και ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί ή όχι ο μηχανισμός στήριξης.
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.Για πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης που καθιερώνεται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Οπως είπε, υπάρχει ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Το δεύτερο αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κατά καιρούς προεκλογικά και στα προγράμματα που έχει παρουσιάσει.Το σύστημα αυτό παρακολούθησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν είναι για να επιβληθούν τιμωρίες, αλλά για να μπορούν να βοηθήσουν όλοι για το που, πότε και πώς πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου