Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μπλόκο από τις τράπεζες στα έντοκα του Δημοσίου

fΒάζουν όριο τις 200.000 ευρώ για την αγορά τους

Μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των εντόκων γραμματίων 6μηνης και 12μηνες διάρκεια που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το ελληνικό δημόσιο με υψηλά επιτόκια εξακολουθούν να επιδεικνύουν και σήμερα οι έλληνες καταθέτες. Από το πρωί στις περισσότερες τράπεζες (όπως άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες) εκατοντάδες πολίτες καταθέτουν αιτήσεις για τη δευτερογενή αγορά των εντόκων γραμματίων που προσφέρουν αποδόσεις έως και 4,85% οι όποιες μάλιστα είναι αφορολόγητες εάν οι τίτλοι κρατηθούν έως το τέλος της περιόδου.
Ομως, κάποιες τράπεζες προσπαθούν να βάλουν εμπόδια καθώς ζητούν το ποσό των 200.000 ευρώ και πάνω για να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους. Και αυτό γίνεται για να μη σπάσουν οι πελάτες τις προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες αυτές, για να επενδύσουν στους τίτλους του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες έληξε η προθεσμία που είχαν οι πελάτες των τραπεζών για να αγοράσουν τα ομόλογα αυτά στην τιμή έκδοσης και έως του ποσού των 15.000 ευρω ανά φυσικό πρόσωπο.

Έτσι από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες δεν υπάρχει το όριο των 15.000 ευρω αλλά η κάθε τράπεζα μπορεί να επιλέξει να πουλήσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε τιμές υψηλότερες της δημοπρασίας που έγινε την προηγούμενη Τρίτη (εάν η τιμή είναι υψηλότερη μειώνεται η απόδοση)

Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ζήτηση των ελληνικών ομολόγων οι πελάτες πιέζουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις αποδόσεις που δίνουν στις προθεσμιακές καταθέσεις με την απειλή να αποσύρουν τα χρήματα που έχουν και να τα τοποθετήσουν σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου 6μηνης και ετήσιας διάρκειας. .

Τραπεζικά στελέχη μάλιστα τηρούν στάση αναμονής για το ενδιαφέρον που θα επιδείξει το επενδυτικό κοινό από σήμερα στη δευτερογενή αγορά, στην οποία δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η αυξημένη ζήτηση που ενδεχομένως θα υπάρξει θα ανεβάσει τις τιμές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοπρασία των εντόκων 3μηνης διάρκειας, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: