Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Επί τάπητος" ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα τεθούν "επί τάπητος" στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γ. Παπανδρέου.

Για τα θέματα αυτά, πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μέσα στο Μάιο, είναι - μεταξύ άλλων - ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, η θέσπιση της κατώτερης βασικής σύνταξης, η ρύθμιση του καθεστώτος στη διαδοχική ασφάλιση, κίνητρα για παραμονή στην εργασία μετά την 35ετία και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.
Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται επίσης και η εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο από το 2013.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στόχος είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το μάνατζμεντ φορέων, με τις αρχικές εκτιμήσεις για τα προσδοκώμενα έσοδα εντός του 2010 να ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο θα εκτείνεται σε βάθος τριετίας και θα περιλαμβάνει αποκρατικοποίησεις, όπως της EYΔAΠ και της EYAΘ, της Λάρκο, τα καζίνα(το καζίνο Πάρνηθας, το Δημόσιο έχει το 51% με το σχήμα BC Partners - Ελληνική Τεχνοδομική να κατέχει το υπόλοιπο 49% και δικαίωμα πρώτης άρνησης για την πώληση επιπλέον ποσοστού 2%), και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ΔΕΠΑ - ΕΥΑΘ: Και στις δύο περιπτώσεις εξετάζεται η τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό μέχρι 49% και διατήρηση των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο. Λιμάνια: Εξετάζεται, όπως και στα ακίνητα, η δημιουργία εταιρείας συμμετοχών.

Προσδοκίες εσόδων και εξοικονομήσεων συγκεντρώνει και το εγχείρημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που σε αρκετές περιπτώσεις, ακίνητα "σαπίζουν" από την αχρησία ή έχουν επινοικιαστεί με πολύ χαμηλά αντίτιμα.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: