Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ο μηχανισμός στήριξης πάει Eurogroup και Ecofin

Ένας διευρυμένος συνυπολογισμός δεδομένων και ζητούμενων πρόκειται να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο στο Eurogroup και το Ecofin, με τα σημεία του μηχανισμού στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ να έχουν τον πρώτο λόγο.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις εφορίες που δεν πετυχαίνουν το στόχο για αύξηση των εσόδων, τα spread, που βρίσκονται κοντά στις 430 μονάδες, τους οίκους που προεξοφλούν προσφυγή στο μηχανισμό εντός 1-2 εβδομάδων και την Μέρκελ, που "σαμποτάρει" το πακέτο για προεκλογικούς λόγους.

Οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ, εφόσον η κυβέρνηση ζητήσει οικονομική βοήθεια, αναμένεται να τεθούν στην τακτική συνάντηση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ, εν όψει και της συνεδρίασης των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin στη Μαδρίτη, στις 16-17 Απριλίου.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λένε αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειασθεί, και καμία χώρα δεν μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη χορήγηση της βοήθειας, ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία.

Όπως δήλωσε ο ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο, για να δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας δεν χρειάζονται περισσότερες σύνοδοι των χωρών της ευρωζώνης, μετά τις τρεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να καθορίσουν τους όρους του πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Πάντως, ο υπουργός οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στην Μαδρίτη έχοντας στο χαρτοφύλακά του με μια σειρά από νομοσχέδια που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες.

nooz.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: