Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της βοήθειας

Η Ελλάδα ζητεί συνομιλίες με Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ

Στον δρόμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος περιλαμβάνει συνολική βοήθεια της τάξης των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος από την Ευρωπαίκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο βρίσκεται επίσήμςω η Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον Olli Rehn, Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Κομισιόν, Dominique Strauss-Kahn, Γενικό Διευθυντή του Δ.Ν.Τ. και Jean-Claude Trichet, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητεί να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Απριλίου για την στήριξη της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως η επιστολή δεν συνεπάγεται και υποβολή αιτήματος για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, αλλά είναι προφανές πως η αποστολή της σε μία ημέρα κατά την οποία το κόστος δανεισμού της χώρας επιβαρύνονταν περαιτέρω – το spread στα 10ετή ομόλογα είχε φτάσει έως και τις 426 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκια δανεόιων άνω του 7% - δείχνει πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την ενεργοποίηση του μηχανισμού και την εμπλοκή του ΔΝΤ, με όλες τια ρμόδιες πηγές, πάντως, να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα για την τρέχουσα χρονιά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια».
Δείτε εδώ την μετάφραση της επιστολής


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: