Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Καλούν τον Βγενόπουλο στην εξεταστική για το Βατοπέδι!!!



Μετά από πρόταση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ,ο πρόεδρος της Marfin Bank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος,θα κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική για το Βατοπέδι.Mέλη της επιτροπής ζητούν, πιο συγκεκριμένα, να διερευνηθούν οι σχέσεις της Μονής...



Βατοπαιδίου με την τράπεζα Marfin, καθώς όπως αναφέρθηκε "ερωτήματα έχουν διατυπωθεί για την αγορά από τη Μονή ακινήτου επί της οδού Κηφισίας από τη γνωστή και από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου οff shore εταιρεία Τorcaso, με γενναία και ασυνήθιστη για την τρέχουσα πρακτική χρηματοδότηση από τη Μarfin".Επίσης, "ερωτήματα έχει δημιουργήσει και το υπέρογκο δάνειο των 80 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την τράπεζα Marfin στη Μονή και χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ενώ ποσό 30 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ και πιστώθηκε στην off shore Rassadel".Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι για το θέμα έκανε δημόσιες δηλώσεις-φωτιά ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης,κατά του οποίου κατέθεσε αγωγή ο Βγενόπουλος!!!!

epirusgate


Read more...

Τα είπαν Παπανδρέου - Σιμόν Πέρες



"ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ"

Ο Γ. Παπανδρέου συνάντησε τον Σίμον Πέρες για 40 λεπτά που υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε: "Ηρθατε στα πολιτικά πράγματα την πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας. Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεστε. Και για να είμαι πι σαφής, πριν από αρκετά χρόνια σε μια αντίστοιχη περίοδο, στη...




...δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη δική μου χώρα, είχα αναλάβει και εγώ τη διακυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ήταν εκτός ελέγχου και χρειάστηκε να πάρουμε μια σειρά από σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια κρίση αντίστοιχη αυτής που αντιμετωπίζετε εσείς και αυτή που αντιμετωπίσαμε εμείς, αρκετά χρόνια πριν, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα. Είχαμε αντίστοιχες διαδηλώσεις για τα μέτρα που πήραμε, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά, η δημοτικότητα της κυβέρνησής μου είχε βουλιάξει. Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν ουσιαστικά και πραγματικά και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία. Εύχομαι η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης αυτής και να μην επιστρέψετε ποτέ στο σημείο στο οποίο βρεθήκατε. Σας εύχομαι το τέλος της κρίσης να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον κοντά από ποτέ άλλοτε, ιστορικά, πολιτικά, καθώς επίσης και σε δεκάδες άλλους τομείς και καθημερινά διαπιστώνουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεών μας" .

Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ισραήλ για τις ευχές τις οποίες εξέφρασε και τόνισε ότι η ίδια η κρίση αποτελεί μια πρόκληση για να την ξεπεράσουμε και να κερδίσουμε. "Καταφέραμε να πάρουμε μια σειρά από δύσκολα και επίπονα μέτρα χάρη στη στήριξη που είχαμε από τον κόσμο. Έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και έλεγχο του δημοσίου χρέους και έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κομμάτι, μπορούμε πλέον να ευελπιστούμε".

"Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ειδικότερα που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Μέσα από τα χρόνια και μέσα από διαφορετικές θέσεις που υπηρετήσαμε ο καθένας, έχουμε αναπτύξει μια φιλική, προσωπική και δοκιμασμένη στο χρόνο σχέση. Βρίσκομαι εδώ με διπλή ιδιότητα, του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ελληνα πρωθυπουργού. Όμως το κύριο είναι ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Ισραήλ από την αναγνώρισή του και έπειτα. Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν αρκετά ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση σε κάτι που και οι δύο έχουμε ταχθεί και αφορά την ειρήνευση στην περιοχή".

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σιμόν Πέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου και επισκέπτεται το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Ο κ.Παπανδρέου μετέβη πεζός από την πύλη της Τζάφα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων όπου, αυτή την ώρα, γίνεται δεκτός από τον προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας Πατριάρχη Θεόφιλο τον Γ'.

Προσφωνώντας τον ο Πατριάρχης ανέφερε: " Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, σάς υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας σ' αυτή την ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή που οι ισορροπίες και τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή κλυδωνίζονται".

Αμέσως μετά ο κ.Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, τιμώντας τον με το Μεγαλόσταυρο του Παναγίου Τάφου. " Σας δίνουμε αυτό το σταυρό από καρδιάς, ευχόμενοι επιτυχία στο έργο σας και να σας δώσει ο μεγαλόσταυρος τη δύναμη για να συνεχίσετε τον αγώνα σας ώστε να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση".

Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι για τον ίδιο μια ιδιαίτερη στιγμή την οποία και θα θυμάται για πάντα " Θα φέρω αυτό το σταυρό ως σύμβολο ενότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων".

Αντίστοιχα παρασημοφορήθηκαν με τα Μετάλλια του Παναγίου Τάφου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.


Read more...

Επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ



Η διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου βρίσεται σε εξέλιξη.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη που... πραγματοποιεί πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αναγνώριση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και ο τοπικός Τύπος αποδίδει σε αυτήν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η κατάσταση στη Γάζα και η εξεύρεση μιας οριστικής και βιώσιμης λύσης στο ανθρωπιστικό πρόβλημα, το Παλαιστινιακό, οι προοπτικές που δημιουργούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις και η πιθανότητα για απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών, η κατάσταση στο Λίβανο και το γενικότερο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τα διμερή, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αθήνα επιχειρεί σαφώς να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ και ένας πιο ενεργός ρόλος από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο ανάληψης προτωβουλιών για το Παλαιστινιακό, με συνδυασμένες προσπάθειες και μέσα από διεθνή φόρα, είναι κάτι στο οποίο αναμένεται να δοθεί βαρύτητα από τον κ. Γ.Παπανδρέου.

Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής συμμετέχουν στην αποστολή, η οποία στις 17:00 το απόγευμα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το ναό της Αναστάσεως στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδας Εκκλησίας, Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με ελληνικής καταγωγής ισραηλινούς πολίτες, επιζήσαντες του "Ολοκαυτώματος".

Στη διάρκεια της αυριανής ημέρας ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος και θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του, ενώ θα κλείσει τον κύκλο των επαφών του στο Ισραήλ, συναντώντας τον υπουργό των Εξωτερικών κ. `Αβιγκντορ Λίμπερμαν καθώς και την αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τζίπι Λίβνι.

Στα Παλαιστινικά Εδάφη και πιο συγκεκριμένα στη Ραμάλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει απόδοση τιμών στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ και συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής πρωθυπουργό κ. Σαλάμ Φαγιάντ. Αμέσως μετά θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο κ. Μαχμούντ Αμπάς στο κτίριο της Μουκάταα.


Read more...

Γ. Παπανδρέου: Στόχος ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής της Κύπρου



Το Κυπριακό είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών τόνισε από τη Λάρνακα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Η Κύπρος ή θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει με την Τουρκία» δήλωσε ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις προτάσεις που κατέθεσε ο...



Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για λύση του Κυπριακού.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επέτειο της τουρκικής εισβολής ενώ διαβεβαίωσε τον κυπριακό ελληνισμό ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Όπως είπε, "στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξέρευση λύσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής στο πλαίσιο του ΟΗΕ χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία".

Ακολούθως, υπγοράμμισε: "Στηρίζουμε τις προτάσεις τριών αξόνων του προέδρου Χριστόφια".

Για το ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι είναι κρίσιμος ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι προσπάθειες στο τέλος "θα ευωδοθούν".

Κλείνοντας, προανήγγειλε την αναχώρησή του για Μέση Ανατολή όπου θα συζυτήσει τις κοινές ελληνοκυπριακές πρωτοβουλίες στο ανθρωπιστικό θέμα της Γάζας.


Read more...

Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη για ημιυπαίθριους



Η διαδικασία συλλογής του τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων από το οποίο η Κυβέρνηση αναμένει έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ εφέτος και 500 εκατ. ευρώ το 2011, θα εξετασθεί...



σήμερα το απόγευμα σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει σημειωθεί πρόοδος στην συλλογή του τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και να έχει εισπραχθεί σημαντικό μέρος των 800 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η Κυβέρνηση.

Οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να διευθετήσουν για 40 χρόνια τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους, τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων τακτοποίησης κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που έχει θορυβήσει τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

tanea


Read more...

Συναγερμός για τις "τρύπες" των Ταμείων και του ΟΣΕ

Μπαράζ συσκέψεων ενόψει Τρόικας

protothema.gr
Απανωτές συσκέψεις για όλα τα ανοιχτά θέματα του Μνημονίου και των ελλειμμάτων, έχουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδο και Κουτρουμάνη, με τα προβλήματα ρευστότητας μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων, που ενδέχεται τελικώς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών υπάρχει και συνεργασία με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, για "εισπρακτικού χαρακτήρα" περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρωί στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποιήθηκε "μίνι υπουργικό" για θέματα Μεγάλων Έργων με τη συμμετοχή των κ. Ρέππα, Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη, Χρυσοχοϊδη κ.ά.

Εκεί εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, η κατάσταση και τα χρέη του ΟΣΕ, για τα εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης του χρέους του ΟΣΕ ύψους 10 δισ. ευρώ από το Δημόσιο, που θα επιβαρύνει όμως το δημόσιο χρέος κατά περίπου 4%.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον υπουργό κ. Ρέππα, την ιδιωτικοποίηση της TPAINOΣE με την παραχώρηση έως και του 49% σε ιδιώτες.

Η εξεύρεση επενδυτή που θα συμπράξει με την εταιρία γίνεται ευκολότερη καθώς τα χρέη ύψους 680 εκατ. ευρώ, που έχει σωρεύσει η εταιρία κατά την τριετή λειτουργία της, θα αναληφθούν επίσης από το Δημόσιο. Επίσης συζητήθηκαν οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις με την Ζήμενς.

Read more...

Η "Δίκη" των Δικαστών...


Ο Ζορμπάς καταγγέλλει τον Σανιδά. "Έβαλες στο συρτάρι σου την παραγγελία να ανοίξουν οι λογαριασμοί του κατηγορούμενου Παπαμαρκάκη στα νησια Cayman".
Ο Σανιδάς βγαίνει από την ΝΕΤ (καλά ,αυτοί έχουν μείνει ακόμη στην εποχή Ρουσόπουλου) και τον διαψεύδει. "Λές ψέμματα. Δεν με πήρες ούτε ένα τηλεφώνημα".
Δυο πρώην ανώτατοι Δικαστικοί ξεφωνίζονται σαν κυρίες της...
αυλής. Βεβαίως ο Σανιδάς έχει βεβαρημένο παρελθόν. Τον βαράνε κι άλλοι. Όπως ο δικηγόρος Γιάννης Ματζουράνης που είπε σήμερα στον REAL FM "πως η δικαιοσύνη λειτουργεί καλύτερα μετά την απομάκρυνση του Σανιδά".
Ο δικηγός κατήγγειλε επίσης και χλεύασε την περίφημη κατασκευή του Σανιδά, περί "παραπλανηθέτνων υπουργών"...


Read more...

THN EΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που θα αποτελέσει «ασπίδα προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας», από τους εμπρησμούς και την αυθαίρετη δόμηση. «Σκοπός μας είναι να μπει ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που υποβάθμιζε συστηματικά το φυσικό πλούτο της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του σχεδίου νόμου...


Όσοι πολίτες διαφωνούν με την οριοθέτηση των χαρτών θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών, πληρώνοντας ένα «τέλος αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί. Τον Σεπτέμβριο, θα αναρτηθούν οι πρώτοι χάρτες για τις περιοχές της ανατολικής Αττικής που περιλαμβάνονταν «στο περίγραμμα της φωτιάς του 2009» και, συγκεκριμένα, για την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, την Κηφισιά, την Ανθούσα, το Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο και τη Φυλή (Χασιά).

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις αρχές του 2011 θα έχει αναρτηθεί ο πρώτος Κυρωμένος Δασικός Χάρτης. Στους χάρτες θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά τα όρια των οικισμών που εφάπτονται με δασικές περιοχές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον επεκτάσεις τους. Για την κατάρτιση των χαρτών θα ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και -όπου δεν είναι ευκρινείς- του 1960. Παράλληλα, για τους οικισμούς που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές, αρχίζει ειδική διαδικασία έλεγχου για το πώς έγινε η αλλαγή χρήσης. «Αν και από το Σύνταγμα του 1975 προβλεπόταν η κατάρτιση Δασολογίου, 35 χρόνια μετά βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας προσπάθειας που είναι θεμελιώδης για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.

«Τελειώνει το πάρτι της αυθαιρεσίας στα δάση», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «συντριπτικό χτύπημα στους εμπρηστές». Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, υπάρχουν περιοχές για τις οποίες έχουν ήδη καταρτισθεί Δασικοί Χάρτες με το παλιό καθεστώς (Ν. 2664/98), σε άλλους δήμους και κοινότητες οι χάρτες είναι σε φάση κατάρτισης, διόρθωσης και δημοπράτησης και, τέλος, υπάρχουν χάρτες που έχουν θεωρηθεί και θα μπορέσουν να αναρτηθούν άμεσα.


Πώς γίνεται η ανάρτηση ενός θεωρημένου Δασικού Χάρτη
Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών έχουν οι Διευθύνσεις Δασών και τα στελέχη των υπηρεσιών «που θα φροντίσουμε να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο που θα τους ανατεθεί», δεσμεύτηκε η Τίνα Μπιρμπίλη. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: - O αρχικός χάρτης που έχει καταρτισθεί από την ανάδοχο εταιρεία παραδίδεται για έλεγχο και διόρθωση στην οικεία Διεύθυνση Δασών.

- Οι διορθώσεις της υπηρεσίας αποστέλλονται στον ανάδοχο για να ενσωματωθούν και, ακολούθως, επανελέγχεται το παραδοτέο για την ορθή ενσωμάτωση των διορθώσεων πάλι από τη Διεύθυνση Δασών.

-Το τελικό παραδοτέο παραλαμβάνεται και θεωρείται από τη Διεύθυνση Δασών και είναι έτοιμο για ανάρτηση. Οι ενστάσεις Οι χάρτες θα αναρτηθούν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή. Οι πολίτες μέσα σε διάστημα 45 ημερών θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις είτε μέσω Διαδικτύου -συμπληρώνοντας μια τυποποιημένη φόρμα-, είτε μέσω Κ.Ε.Π. Οι αντιρρήσεις θα αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μετά την υποβολή τους, θα ταξινομούνται και θα αποτυπώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες από τα στελέχη των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Δασών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, ο χάρτης θα κυρώνεται, θα δημοσιεύεται σε Φ.Ε.Κ. και θα είναι πλέον οριστικός. Όταν υπάρχουν αντιρρήσεις, αυτές θα εξετάζονται από την τριμελή επιτροπή αντιρρήσεων, εντός δύο μηνών. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν ικανοποιηθεί από την εξέταση από την επιτροπή αντιρρήσεων, θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Read more...

ΜΟΟDY'S: ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline
Δεν επίκειται χρεοκοπία της Ελλάδας, επισήμανε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο αντιπρόεδρος της Moody's, Thomas Byrne: «Δεν νομίζουμε ότι επίκειται χρεοκοπία της Ελλάδας, ειδικά με τη ‘μαζική’ βοήθεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. η οποία της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της για τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στις αγορές»...


«Ωστόσο υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σοβαρές», πρόσθεσε ο ίδιος. «Λαμβάνουμε σοβαρά κάθε αξιολόγηση, είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη χώρα».

Richter: Εκτός ατζέντας η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πιθανότατα δε θα πέσουν στο τραπέζι πριν από το τέλος του 2011, δίνοντας έτσι στη χώρα την ευκαιρία να αποδείξει πως αξίζει την υποστήριξη που έχει λάβει, υποστηρίζει μιλώντας στους FT η Anke Richter, executive director στην Conduit Capital Markets.

Η Richter μάλιστα θεωρεί πως αν η χώρα μας δείξει πως αξίζει τη στήριξη, θα λάβει και άλλη βοήθεια από τους δανειστές της, οδηγώντας έτσι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης εκτός ατζέντας. «Είναι σίγουρο πως η Ελλάδα θα κάνει πρόοδο στη δημοσιονομική της εξυγίανση, αν και είμαστε λιγότερο βέβαιοι πως θα πετύχει τους στόχους τους,» ανέφερε, και δήλωσε πως δεν είναι πεπεισμένη ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ πιστεύουν πως το πακέτο διάσωσης θα οδηγήσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

«Πιστεύουμε πως το βλέπουν ως μια δοκιμαστική περίοδο για την Ελλάδα, η οποία καλείται να αποδείξει πως αξίζει την στήριξη…πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω στήριξη αν αποδείξει πως την αξίζει,» τονίζει και προσθέτει πως η επιλογή της αναδιάρθρωσης θα συζητηθεί μόνο αν η δημοσιονομική πρόοδος φαίνεται πως δεν έχει ελπίδα. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπει haircut 40-50% και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη.

Read more...

'Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ'

fimotro.
Την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010, επικαλέσθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του να παρέμβει σε αποφάσεις της Διαιτησίας...


Παράλληλα ανακοίνωσε προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του είναι απολύτως συνταγματική. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις από τη Διαιτησία εκτός του συγκεκριμένου πλαισίου που προβλέπει πάγωμα αυξήσεων για το 2010.

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι κλάδοι να ακυρώνουν στην πράξη την ΕΓΣΣΕ, να αγνοούν την εθνική προσπάθεια και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα», επισήμανε ο κ. Λοβέρδος. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της παρέμβασής του, αναφέροντας ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε είναι απολύτως συνταγματική.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε χθες πως εντός της προσεχούς εβδομάδας πρόκειται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία «αυτού του είδους τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες που κάνουμε όλοι εδώ στην Ελλάδα θα τις καταργήσουμε». Η προαναγγελία για κατάργηση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για αντισυνταγματική και πραξικοπηματική πρωτοβουλία. Μέσω των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, δίνονται μισθολογικές αυξήσεις πέραν των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο, δηλαδή 1,5% ή 3%, σε τουριστικούς ξεναγούς και τεχνικούς ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Ήδη έχουν ληφθεί επτά αποφάσεις, σε σύνολο 36 αιτημάτων για μεσολάβηση.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου στα προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο την επιχορήγηση 65.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στην αυξημένη απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να αυξηθεί.

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Τον κράτησε ο Βενιζέλος. Αναφερόμαστε στον Γενικό διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Β. Βασιλάκο. Το δεξί χέρι του Μεϊμαράκη. Το μοναδικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έλυνε και έδενε επί Καραμανλή το οποίο έχει κρατήσει -άγνωστο για ποιούς λόγους- στην πλεον νευραλγική θέση του Πενταγώνου, ο...
Ευάγγελος Βενιζέλος. Το περίεργο είναι ότι παραμένει στην θέση του διευθυντή, αν και ο υπουργός ξέρει ότι στερείται των τυπικών προσόντων τόσο σε επίπεδο πτυχίου όσο και σε επίπεδο προϋπηρεσίας. Στο Πεντάγωνο, στον Βασιλάκο χρεώνουν διάφορα παιχνίδια με ξένη εταιρεία τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί πιστά. Παράλληλα έπαιξε κομβικό ρόλο στην σκανδαλώδη σύμβαση για την πώληση των Ναυπηγείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, εντός των ημερών θα κληθεί από τον ανακριτή για την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία που παρουσίασε. Για ποιόν λόγο τον κρατάει ο Βενιζέλος; Μήπως ο Βασιλάκος... κρατάει τον Βενιζέλο;

Read more...

Οι καταγγελίες του Γιώργου Ζορμπά

Ολοκληρώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις και ενέργειες, Γιώργου Ζορμπά.

Κατά την εννιάωρη κατάθεση του, ο κ. Ζορμπάς επέμεινε στις καταγγελίες του περί συντονισμένης επιχείρησης για την αγορά τοξικών ομολόγων, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα του.

«Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στο Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ» ανέφερε ο κ. Ζορμπάς ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς...».

Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Ζορμπάς κατά του πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, επιμένοντας ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών του στελέχους της North Asset Management Γιώργου Παπαμαρκάκη, στα νησιά Κέυμαν.

«Την άνοιξη του 2007, κατά την ενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί μεν των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρίας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε:

«... Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα και του είπα, σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω μια απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής (...) Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Του λέω να πω εκ μέρους σας και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντηση του ήταν αρνητική (...) Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA. Μας είχε πει μάλιστα θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες...»

Ο κ. Ζορμπάς επέμεινε ότι «αν άνοιγαν οι λογαριασμοί του κ. Παπαμαρκάκη θα είχαμε μάθει πολλά» προσθέτοντας: «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρίες και έφευγαν τα λεφτά».

Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε σε ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης Θανάση Κανελόπουλου ότι: «Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως», και συμπλήρωσε: «Η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».

Γιατί πιστεύετε ότι φύγατε από την Ανεξάρτητη Αρχή, ρωτήθηκε.

«Δεν γνωρίζω. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αδυναμία συνεργασίας» απάντησε ο πρώην εισαγγελέας.

Ακόμα, ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ θα έπρεπε να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ και όχι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπως έγινε και «μάλιστα αναιτιολόγητα».

Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έκανε λόγο για υψηλού ρίσκου προϊόντα, για συντονισμένες ενέργειες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όταν ρωτήθηκε αν διαπίστωσε από την έρευνα του «διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος» όπως αναφέρει στα πορίσματά του παρέπεμπε σε αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαφής στο πόρισμα μου».

Ο πρώην εισαγγελέας υποστήριξε ότι «υπήρχε προδήλως ή τουλάχιστον υπάρχουν κατά το πόρισμα μου, ενδείξεις ότι υπήρχε γνώση για την έκδοση ομολόγων».

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις βουλευτών που ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με διαδρομές μαύρου χρήματος και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

«Περιγράφετε λεπτομερώς και για την περίπτωση του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ διαδρομές "μαύρου χρήματος", διαβάζουμε για βαλίτσες στην Ελβετία, για εταιρίες μαϊμού στη Ρωσία, για συναλλαγές πιθανά ανύπαρκτες. Το θέμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος το ψάξατε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Ακριβώς τις προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, είτε είχαν υπουργική ιδιότητα, είτε δικαστική δεν τις γνωρίζω. Ειλικρινώς δεν ξέρω πως εσκέφθησαν οι άνθρωποι και για αυτό η συλλογιστική μου στο πόρισμα βασίζεται σε ενδείξεις και σε στοιχεία τα οποία τελικώς θα εκτιμήσει δικαιοδοτικώς ένα δικαστήριο ασφαλώς (...) Λυπούμαι βαθύτατα διότι άφησα στη μέση έρευνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη Ζήμενς» απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

- «Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα δομημένων ομολόγων; Είτε με την απομάκρυνση σας και με τη διακοπή της έρευνας όσον αφορά τη διαδρομή μαύρου χρήματος;», επέμεινε ο κ. Πρωτόπαπας.

«Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνες μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελόπουλος», ήταν η απάντησή του.

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το αν έχει ανακαλύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνες του.

«Ποια ήσαν. Όνομα και επώνυμο. Πήραν χρήματα; Ναι ή όχι. Γιατί αυτό είναι το μείζον. Μάθατε εκ των υστέρων κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα;» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Το μείζον είναι ότι σήμερα επιτέλους το ελληνικό κοινοβούλιο έχει το κείμενο δημοσίων εγγράφων και το περιεχόμενό του, το οποίο καλείται να εκτιμήσει. Πέραν αυτού εγώ δεν έχω, όχι δυνατότητα, αλλά ούτε και τη γνώση να σας μιλήσω. Εγώ εκθέτω περιστατικά, συμπεριφορές, προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου και πέραν του κειμένου, ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα, γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ούτε είχα συγκεντρώσει άλλα στοιχεία».

Ν. Νικολόπουλος: Πιστεύετε ότι η δικαιοσύνη δεν ανακάλυψε κάτι ή με όσα ακούσαμε σήμερα από εσάς νομίζετε ότι επιχειρήθηκε η επιχειρείται ενδεχομένως συγκάλυψη της υπόθεσης;

Γ. Ζορμπάς: «Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στο στάδιο αυτό μπορεί να μιλήσει για υπάρχουσα απόδειξη. Την απόδειξη θα την προσφέρει ποινικό δικαστήριο. Εγώ αναφέρομαι σε περιστατικά που μου έκαναν εντύπωση και δυσχέραναν μια δική μου έρευνα. Πέραν τούτου δεν είπα τίποτα άλλο. Είπα όμως ότι η δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου (...) Πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να, γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία».

Ν. Νικολόπουλος: ...τόσα χρόνια διεξάγεται η έρευνα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι εύλογες υποθέσεις ή υπόνοιες ή οι ικανές ενδείξεις που εντοπίσατε;

Γ Ζορμπάς: ...Ίσως θα έπρεπε να έχει αναγνωστεί και το μέρος εκείνων των ενδείξεων που προσφέρονται στο συμπέρασμα. Δεν το λέω ξεκάρφωτα. Λέω από πού προκύπτουν οι ενδείξεις στο πόρισμα. Μιλώ περί ενδείξεων.

Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των Οργάνων της.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε όταν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα και εκτάκτων ελέγχων ακόμη στα ασφαλιστικά ταμεία εκ μέρους των αρμόδιων παραγόντων που θεσπίζει ο νόμος και δεν γίνεται αυτό; Εκ των υστέρων έρχεται η ΤτΕ και λέει σε ερώτημα μου και στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΔΥ ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αποτίμηση του ομολόγου αυτού ούτε μπορούμε να αποτιμήσουμε εκ μεγεθών την πραγματική αξία που είχε στην αγορά". Και μετά το όλο σκάνδαλο στις 18 Ιουνίου 2007 ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι "επικρατεί μεγάλη χαλαρότητα στα ταμεία τα οποία όμως ξέρουν τι αγοράζουν;" Δηλώνει περαιτέρω ότι η Τράπεζα δεν αξιολογεί την επένδυση και αδυνατεί να τιμολογήσει τα ομόλογα ενώ καταλήγει ότι «εγώ απλώς διαφυλάττω το κύρος της Τράπεζας;»

Και σε άλλο σημείο όταν ξαναρωτάται ο κ. Ζορμπάς τονίζει:

«Δεν πιστεύω ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει αποτίμηση ή να ερευνήσει ή να μην βάλει μια επιτροπή ή να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη από οικονομολόγους ή και με οικονομολόγους της αλλοδαπής αν ομολογούσε το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα ότι τελεί εν αδυναμία, που δεν το πιστεύω. Αλλά η απάντηση που δόθηκε και μάλιστα σε πέντε έξι γραμμές δεν πείθει κανέναν (...) Έπρεπε ο καθένας από τους πολλούς οικονομολόγους που συντηρεί η ΤτΕ και δεν είναι τυχαίος ο όρος, να διερωτηθεί σε ποια άραγε πραγματική τιμή μπορούσε να αγορασθεί το εν λόγω παράγωγο προϊόν στο εξωτερικό, στην αγορά. Ποια ήταν η πραγματική τιμή. Από εκεί προκύπτουν οι απαντήσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να πιέσει την ΤτΕ να υπολογίσει και να δώσει μια σαφή έκθεση που θα λύνει κάθε προβληματισμόν».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε «επικερδές σχήμα και ριψοκίνδυνο ως επενδυτικό προϊόν μη συνάδον με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

«Δεν είναι ανώνυμη εταιρία να διώκει το κέρδος σε πάσα κατεύθυνση το ασφαλιστικό ταμείο. Τα αποθεματικά χρειάζονται για τις συντάξεις του κόσμου. Δεν μπορεί να κάνει ριψοκίνδυνες πράξεις. Και έχουμε νόμους που το λένε. Αυτοί οι νόμοι παραβιάστηκαν κατά τρόπο όχι ανεξήγητο, αλλά εντελώς απαράδεκτο. Και ευθύνονται πολλοί γι αυτό. Και για αυτό αφόρισα την ΤτΕ σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου ρώτησε μεταξύ άλλων:«Ποιοι άλλοι ζημιώθηκαν στην πορεία αυτή πέραν των ασφαλιστικών ταμείων;»

Γ. Ζορμπάς: «Ωφελήθησαν πολλοί... Παράνομη ωφέλεια υπήρξε εκείνων που πήραν λεφτά. Φερ' ειπείν η ΝΑΜ πήρε υψηλή προμήθεια 19 εκ. 400. χιλιάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, Το θέμα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Τα κράτησε όλα ο κ. Παπαμαρκάκης; Δεν μου φαίνεται. Το «δεν μου φαίνεται» δίνει την απάντηση στο πόρισμα πάλι...»

Τέλος, βολές εξαπέλυσε ο πρώην εισαγγελέας κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσουν την σχετική έρευνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόληση της επί 4 χρόνια».

Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προτίθεται να τα καλέσει να καταθέσουν αφού εξαντληθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες.


Read more...

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Φουντώνει η μάχη στις προθεσμιακές καταθέσεις με τα επιτόκια να φθάνουν ακόμα και το 5% για μεγάλα ποσά. Στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα, οι τράπεζες δίνουν «γην και ύδωρ» στους καταθέτες, καθώς οι πόρτες του δανεισμού από τη διατραπεζική αγορά παραμένουν ακόμα...
κλειστές. Η μία μετά την άλλη, μικρές και μεγάλες τράπεζες «ρίχνουν» στην αγορά νέα, δελεαστικά προϊόντα, με κοινό παρονομαστή τις υψηλές αποδόσεις για όσους επιλέξουν να εμπιστευθούν σε αυτές τις οικονομίες τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή την ώρα στην αγορά είναι ότι για παραδοσιακές προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 4% και 5% (για μεγάλα ποσά) ενώ στις λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις υπάρχουν επιτόκια- κράχτες που φθάνουν ακόμα και το πρωτοφανές 10%. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στα επίπεδα αυτά οι αποδόσεις είναι ευκαιρία για όσους θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε κάποιας μορφής προθεσμιακή κατάθεση για διάστημα ενός έτους, εξασφαλίζοντας υψηλούς τόκους και ασφάλεια καθώς οι καταθέσεις καλύπτονται από το κράτος για ποσά έως 100.000 ευρώ (ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα). Μάλιστα σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν υψηλά επιτόκια έδιναν μόνο οι μικρότερες τράπεζες, στο παιχνίδι των υψηλών αποδόσεων συμμετέχουν πλέον και μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες οι οποίες αναζητούν ρευστότητα από το εσωτερικό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες δέχονται τόσο ισχυρές πιέσεις, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο πόλεμος μεταξύ των τραπεζών αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τότε- και αν τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες βελτιωθούν- αναμένεται πτώση των αποδόσεων. Με αυτήν την προϋπόθεση τα επιτόκια καταθέσεων από το 4% έως και 5% που έχουν «σκαρφαλώσει» σήμερα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 3%- 4%. Οι λόγοι για τους οποίους οι τράπεζες ωθούνται στο να αναζητήσουν χρήματα από τους εγχώριους καταθέτες, ανεβάζοντας αντίστοιχα τον πήχυ των επιτοκίων είναι τρεις: 1) Η φυγή σημαντικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό. 2) Η απροθυμία δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές. 3) Η αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, τόσο για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δραστηριότητες όσο και για να διατηρηθεί σε αποδεκτά επίπεδα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις. Για μεγάλα ποσά Εντούτοις, οι υψηλές αποδόσεις δεν αφορούν το σύνολο των καταθετών, καθώς απαιτούν ως προϋπόθεση την ύπαρξη σημαντικών ποσών σε μετρητά. Το ελάχιστο για τα περισσότερα τραπεζικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις είναι τα 30.000 ευρώ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν κεφάλαια από 50.000 ή 100.000 ευρώ προκειμένου να ανταμείψουν τους πελάτες με υψηλά επιτόκια. Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης δεν είναι άλλοι από τους μικροκαταθέτες, οι οποίοι βλέπουν τις οικονομίες τους να τοκίζονται με επιτόκια που χαρακτηρίζονται μάλλον ως «συμβολικά». Σε απόλυτους αριθμούς, οι αποδόσεις στο ταμιευτήριο κυμαίνονται ανάμεσα στο 0,25% και το 1%, σαφώς χαμηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό. Σημειώνεται πάντως ότι τα σημερινά επίπεδα στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν είναι από τα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων ετών, καθώς μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008/2009 τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 6% σε ετήσια βάση για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια. Μόδα οι κλιμακωτές καταθέσεις ΠΕΡΑ από τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις, η νέα προσθήκη στον τραπεζικό χάρτη είναι οι λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις. Μέσω αυτών, οι τράπεζες φιλοδοξούν να «δέσουν» τους πελάτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως τους δίνουν και μια επίφαση ελευθερίας, καθώς οι περισσότεροι καταθέτες δεν είναι διατεθειμένοι να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για περισσότερους από δύο ή τρεις μήνες. Ετσι, οι καταθέσεις αυτού του τύπου προσφέρουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες. Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία οι τράπεζες πολύ συχνά διαθέτουν προϊόντα- κράχτες στα οποία τα επιτόκια φτάνουν ακόμα και το 10% για έναν μήνα, συνήθως τον τελευταίο. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα παραμείνει στην τράπεζα, χωρίς να «σηκώσει» μέρος ή το σύνολο των χρημάτων του.
Read more...

"ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ" ΤΟΥ ΟΣΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Την «επανεκκίνηση» του ελληνικού σιδηροδρόμου, απαλλαγμένου από τα ελλείμματα αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτών, προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ την ίδια ώρα γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μέλλον των εργαζομένων και την κατάργηση ή επιδότηση των ζημιογόνων γραμμών. Το προσχέδιο νόμου που έχει συνταχθεί προβλέπει ότι θα λειτουργούν τέσσερις εταιρείες: ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η...
ΓΑΙΑΟΣΕ. Η εταιρεία ΕΔΙΣΥ, που είχε τις υποδομές του σιδηροδρόμου, θα απορροφηθεί από τον ΟΣΕ. Η εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει τη διαχείριση όλων των δρομολογίων και του προσωπικού των συρμών, θα μπορεί να πωλήσει το 49% των μετοχών της και να παραχωρήσει το μάνατζμεντ σε τρίτους, ιδιώτες ή άλλους φορείς. «Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων υπάγεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις διατάξεις του Ν. 3049/2002 και καθορίζονται τα απαραίτητα κατά τον νόμο θέματα για την αποκρατικοποίησή της, στις διαδικασίες της οποίας μπορεί να περιλαμβάνεται, ενδεικτικώς, η μεταβίβαση ποσοστού έως 49% των μετοχών της, η στρατηγική συνεργασία με τρίτους και η ανάθεση σε τρίτους της διοίκησης και διαχείρισης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο του προσχεδίου. Επίσης ορίζεται ότι τα ελλείμματα του ΟΣΕ που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ θα αναληφθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και κάποια θα διαγραφούν. Ειδικότερα αναφέρεται: 1 Ολα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ διαγράφονται. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέτει ζήτημα κρατικής ενίσχυσης (που απαιτεί προηγούμενη έγκριση από την ΕΕ). 2 Τα χρέη του ΟΣΕ έναντι του Δημοσίου διαγράφονται, ενώ τα χρέη του ΟΣΕ έναντι κάθε άλλου προσώπου αναλαμβάνονται από το Δημόσιο. 3 Η ΓΑΙΑΟΣΕ μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς και να προβαίνει σε συμφωνίες για ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης και κάθε άλλη αναγκαία ενέργεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει και την κατάργηση ζημιογόνων γραμμών. «Σε περίπτωση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφασίσει τη διακοπή ζημιογόνου δρομολογίου επιβατικής σιδηροδρομικής μεταφοράς, μπορεί να συναφθεί σύμβαση υποχρέωσης δημόσιας υπηρεσίας (ΥΔΥ) με το υπουργείο Οικονομικώνή με φορείς ΟΤΑ» σημειώνει το σχετικό άρθρο του προσχεδίου νόμου. Υπολογίζεται ότι κάθε ελληνική οικογένεια χρεώνεται περίπου 3.000 ευρώ κάθε χρόνο και αν συνεχιστεί αυτό σύντομα το συσσωρευμένο έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ φτάνοντας το 5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού το 1/3 των λειτουργικών του εξόδων αφορά μισθοδοσία, το 1/3 εξυπηρέτηση του υφιστάμενου δανεισμού και το 1/3 τα υπόλοιπα. Σε πολλές περιπτώσεις κινούνται συρμοί κόστους εκκίνησης 10.000 ευρώ με... έξι επιβάτες και φυσικά δεν δίνεται στον σιδηρόδρομο ούτε ένα ευρώ κοινωνικής επιδότησης για τις γραμμές αυτές. Πάντως το υπουργείο Υποδομών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε εκποίηση και συνεκμετάλλευση τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ κυρίως μέσω ΣΔΙΤ, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια χρέη του οργανισμού. Η ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, βάσει της τελευταίας αποτίμησης, φτάνει τα 85.000 στρέμματα, η αξία της ανέρχε ται σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η αξία της πάγιας σιδηροδρομικής υποδομής σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο από τα «φιλέτα» που έχει στην περιουσία του ο οργανισμός είναι τα παραθαλάσσια οικόπεδα τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής του από την Αθήνα ως την Κόρινθο και από εκεί ως την Πάτρα. Με τη μετατόπιση της νέας γραμμής που κατασκευάζεται προς την πλευρά της Εθνικής οδού οι περιοχές όπου βρισκόταν η παλαιά γραμμή θα απελευθερωθούν. Διαμαρτυρία Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας. Ομάδα μελών των Οικολόγων Πρασίνων αλλά και μέλη οργανώσεων για βιώσιμες Μεταφορές άνοιξαν πανό και μετονόμασαν συμβολικά την οδό Χαρ. Τρικούπη σε «οδό Δημητρίου Ρέππα, εκτελεστή των Σιδηροδρόμων». Ηχοι από τρένα διάφορων εποχών πλαισίωσαν ηχητικά τη διαμαρτυρία. Επίσης μοιράστηκε φάκελος με την αναλυτική πρόταση των Οικολόγων Πρασίνων για τον ΟΣΕ και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις τους για το θέμα στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Κεντρική θέση είχε η παρουσίαση της δουλειάς του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου για τους μύθους που συνοδεύουν τα ελλείμματα του ΟΣΕ. «Σε καιρούς κρίσηςο σιδηρόδρομος δεν αποτελεί μόνο το φιλικότερο προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο, αλλά και πολύτιμη διέξοδο απέναντι στα ακριβά καύσιμα,τα υψηλά διόδια και τα μειωμένα εισοδήματα» δήλωσε ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος , εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων. «Τα ελλείμματα του ΟΣΕ προβάλλονται ως πρόσχημα για τη συρρίκνωση του σιδηροδρόμου, όμως τα πράγματα δεν είναι όπως μας παρουσιάζονται» τόνισε ο κ. Σπ. Φασούλας , υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Φίλων του Σιδηροδρόμου και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και πρόσθεσε: «Επί δεκαετίες ο σιδηρόδρομος επιβαρυνόταν με τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης της υποδομής του, ενώ οι δρόμοι και τα αεροδρόμια είχαν πλήρη και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.Υπάρχει μελέτη που τεκμηριώνει ότι, αν συνυπολογίσουμε τα εξωτερικά κόστη των ατυχημάτων της συντήρησης και της ρύπανσης,η μεταφορά ενός επιβάτη από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη κοστίζει ως και 4 φορές λιγότερο με το τρένο».

Read more...

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το ΒΗΜΑ)
Ιδιαίτερα σκληρή και με αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα αναμένεται να είναι για τη Νέα Δημοκρατία η μάχη για τις περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων «γαλάζιων» κομματικών παραγόντων, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επικρατήσει σε τρεις από τις 13 περιφέρειες και να δώσει τη μάχη με αξιώσεις σε άλλες τέσσερις, με την...
ελπίδα να κερδίσει τουλάχιστον τις δύο. Στη Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και με όρους εθνικών εκλογών και επενδύουν στην άποψη ότι το «όχι» στο μνημόνιο, παρά το αρνητικό κλίμα που υπάρχει ακόμη για τις κυβερνήσεις της ΝΔ, θα τους δώσει εκλογικούς πόντους. Κυρίαρχη είναι η άποψη στα ηγετικά στελέχη ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών θα υπάρξει σαφές πολιτικό μήνυμα που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την αντιπολιτευτική πορεία του κόμματος. Ηδη σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς με επίσκεψή του στη Νομαρχία Ιωαννίνων, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, θα παράσχει πολιτική στήριξη στον νομάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Ηπείρου. Ετσι, θα είναι το δεύτερο στέλεχος, μετά τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη, που λαμβάνει τη στήριξη της Ρηγίλλης, ενώ θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες και η υποψηφιότητα του νομάρχη Λέσβου κ. Π. Βογιατζή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς η ηγεσία θέλει να επιστρατευθούν και βουλευτές στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως ο κ. Γ. Κοντογιάννης (Ηλείας) για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος. «Είμαι στη διάθεση της παράταξής μου, για να στηρίξω τους στόχους της και για να στηρίξω τον τόπο μου» είπε ο κ. Κοντογιάννης, ο οποίος, αν και έχει άριστες σχέσεις με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές, έχει συναντηθεί δύο φορές το τελευταίο διάστημα με τον κ. Σαμαρά και έχει συζητήσει το θέμα της υποψηφιότητάς του. Ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που έκανε το άλμα για την Αυτοδιοίκηση ήταν ο γραμματέας Προγράμματος του κόμματος κ. Κ.Γκιουλέκας που ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ εξασφάλισε τη δημόσια δήλωση στήριξης του νυν δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου . Με δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της υπερκομματικής του υποψηφιότητας και είπε ότι θέλει να υπάρξει ένας ευρύτερος συνασπισμός δυνάμεων και όχι περιχαράκωση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές από το βουλευτικό του αξίωμα.

Read more...

ΒΕΤΟ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Βέτο στις... πολιτικές φιλοδοξίες της τρόικας έβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε θέμα συντονισμού στις επαφές της τρόικας με τους υπουργούς για θέματα στα οποία εμπλέκονται περισσότερες υπηρεσίες ώστε να λύνονται επί τόπουαπορίες. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους...
εκπροσώπους της τρόικας να συμπεριφέρονται σαν πρωθυπουργοί και να κάνουν μίνι υπουργικά συμβούλια. Αν θέλουν, να πηγαίνουν σε κάθε έναν χωριστά. Οχι να συνεδριάζουν με δυο-τρεις υπουργούς ταυτόχρονα» παρενέβη με αυστηρότητα ο κ. Πάγκαλος. Και αμέσως μετά χαλάρωσε την ατμόσφαιρα λέγοντας: «Οι “φον φούφουτοι”,αν θέλουν,μπορούν να συνεννοούνται πολύ ωραία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.Οι υπουργοί είναι άλλο». «Πολλές φορές χρειάζεται η επιβεβαίωση του υπουργείουΟικονομικών» επέμεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ορισμένοι όμως από τους παριστάμενους υπουργούς αντέτειναν ότι τα καταφέρνουν και μόνοι τους με την τρόικα. Το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, το οποίο θεωρείται ότι έγινε κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα, προκάλεσε τη δυσφορία του αντιπροέδρου, ο οποίος έχει αναλάβει την παρακολούθηση της υλοποίησης του μνημονίου στο πρότυπο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δεν βλέπει με καλό μάτι τις προσπάθειες είτε πρωθυπουργικών συμβούλων είτε υπουργών να «ψαλιδίσουν» τις αρμοδιότητές του. Επίσης προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων από τους παριστάμενους υπουργούς, οι οποίοι έβγαλαν προς τα έξω μια διογκωμένη εκδοχή της παρέμβασης Πάγκαλου, ενδεχομένως επειδή έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει μετατραπεί πλέον σε υπερυπουργείο. Οι επισημάνσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει έλλειμμα σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ και το ΕΣΠΑ ίσως να αποτέλεσαν μια πρόσθετη πηγή ενόχλησης. Στη σύσκεψη, στην όποια συμμετείχαν επίσης οι Ι. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Χ.Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη , Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Κατερίνα Μπατζελή, Τίνα Μπιρμπίλη, Σπ.Βούγιας, Γ.Κουτρουμάνης , Ι.Πανάρετος, Γ.Ζαννιάς , Σ.Λύτρας και Ηρ.Πολεμαρχάκις, έγινε προσπάθεια να συντονιστούν τα διάφορα υπουργεία σε ό,τι αφορά τα μέτρα του μνημονίου. Η παρακολούθησή τους θα γίνεται ανά δεκαπενθήμερο και όλα τα μέτρα μαζί με τα χρονοδιαγράμματά τους θα βρίσκονται αναρτημένα στο Διαδίκτυο. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα διαθέτουν κωδικούς με τους οποίους θα μπορούν να ενημερώνουν τους καταλόγους και να διορθώνουν τυχόν λάθη. Η παλέτα της παρακολούθησης θα διαφέρει. Δεν θα περιέχει τρία χρώματα (κόκκινο, λευκό και πράσινο) αλλά μόνο δύο (λευκό και πορτοκαλί). Το πορτοκαλί θα σημαίνει το καμπανάκι για τους υπουργούς ότι τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Στην αναλυτική αυτή απεικόνιση του μνημονίου, η οποία θα αναρτηθεί πολύ σύντομα στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν και άλλα που έπονται, όπως π.χ. η επιβολή φόρων κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά το τρίτο τρίμηνο του 2011 ή το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προτού λήξει η χρονιά, δηλαδή η κατάθεση σχεδίου για την πώληση περιουσίας του κράτους και δημοσίων επιχειρήσεων ως το 2013 ώστε να συνεισφέρουν στα έσοδα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.
Read more...

Σε Κύπρο - Ισραήλ - Παλαιστίνη ο πρωθυπουργός






Σημαντικές επαφές σε Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστίνη θα έχει σήμερα και αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραμείνει για λίγες ώρες στο...




αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

troktiko


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ρυθμίζονται: α) εκ νέου τα θέματα σχετικά με τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, β) διάφορα θέματα αρμοδιότητας...


του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα και μεταξύ άλλων:

- Eπανακαθορίζονται, η έννοια των εσόδων περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών στα οποία περιλαμβάνονται εφεξής μόνο τα ποσά από εισφορές φυσικών προσώπων και ο τρόπος κατάθεσης και διακίνησης των εν λόγω εσόδων και δαπανών μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.

- Επανακαθορίζεται η έννοια των εσόδων και δαπανών των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την διακίνηση και κατάθεση των ποσών αυτών σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Απαγορεύεται η απόληψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων

- Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων περί χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψηφίων, η οποία κυμαίνεται εφεξής από 30.000 έως 100.000 ευρώ.

- Θεσπίζεται πρόστιμο ύψους 30.000 έως 100.000 ευρώ σε βάρος επικεφαλής των οικείων συνδυασμών καθώς και των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων σε περίπτωση άμεσης χρηματοδότησης μέσω απόληψης τραπεζικών δανείων.

- Επανακαθορίζονται οι ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των ορίων χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψήφιων ως εξής: α. Ο χρηματοδότης τιμωρείται με φυλάκιση έως ενός έτους και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ, μέχρι 50.000 ευρώ, β. με πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των συνδυασμών και οι υποψήφιοι, οι οποίοι, αν και γνώριζαν, δεν εναντιώθηκαν με γραπτή δήλωσή τους για τη χρηματοδότηση.

- Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις απαγορεύσεις όσον αφορά στην μετάδοση εκπομπών και την εμφάνιση των επικεφαλής των συνδυασμών, των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα κ.λ.π. Ενδεικτικά, εμφανίσεις στους προαναφερόμενους φορείς έναντι οικονομικού ανταλλάγματος για μεν τους υποψήφιους συνεπάγονται έκπτωση από το αιρετό αξίωμα για δε τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των φορέων συνιστούν ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους τουλάχιστον.

- Θεσπίζεται η υποχρέωση ανάρτησης του συνόλου των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν οι συνδυασμοί και οι αντιπεριφερειάρχες και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων. Για την μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής προβλέπονται ποινές.

- Εφεξής, ο έλεγχος των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων καθώς και των εκλογικών παραβάσεων διενεργείται από Επιτροπή με πρόεδρο τον πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου της έδρας της Περιφέρειας (ή τον αρχαιότερο αν είναι δύο).


Read more...