Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Καραμανλής καλεί Ντόρα...


Αύριο η συνάντηση...
Γατί καλεί αύριο ο Καραμανλής στο Μαξίμου την υπουργό Εξωτερικών; Για θέματα αρμοδιοτητός της; Ή για τον αναμενόμενο από μέρα σε μέρα ανασχηματισμό;

Πριν από δύο μέρες είχε καλέσει Σουφλιά-Μεϊμαράκη. Αύριο, ξεχωριστά την Ντόρα. Γιατί; Οι πληροφορίες ότι...

...της προτείνει αλλαγή υπουργείου (από το Εξωτερικών στο Εσωτερικών) έχουν σχέση με την αυριανή συνάντηση; Θα δεχτεί η Ντόρα;

Με τον ανασχηματισμό και την αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα αλλάζουν και οι ισορροπίες. Αυτή τη φορά, η κόρη του Μητσοτάκη μοιάζει στριμωγμένη και οι δυνατότητες ανοιχτής αντίδρασης είναι μάλλον περιορισμένες...

nonews-news


Read more...

"Μαύρος" Σεπτέμβρης



Η αυριανή εφημερίδα "DealNews" προβλέπει να γίνεται κραχ απο τις ακάλυπτες επιταγές τον Σεπτέμβρη.


troktiko

Read more...

Ζητάμε ένα εθνικό σχέδιο που να έχει τρεις διαστάσεις







Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Πέρασαν τριανταπέντε χρόνια από την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και της αντίστασης του Ελληνικού λαού, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η χώρα, στα χρόνια που ακολούθησαν, είχε μια σταθερή δημοκρατική πορεία με την διαμόρφωση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών. Η Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διεθνή σκηνή, ενώ με τις θυσίες του λαού πρωταγωνίστησε στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και έθεσαν τον πρώτο λίθο για την σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα.

Σήμερα όμως, η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη μετά τη Μεταπολίτευση κρίση. Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική. Κρίση θεσμών, κρίση αξιών. Μια κρίση που στον πυρήνα της έχει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική. Μια κρίση που επιτείνεται από την διεθνή οικονομική κρίση και δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Μια κρίση που είναι τελικώς αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών, τις οποίες ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και προοπτικές.

Οι πολίτες ζητούν σήμερα αλλαγή πορείας. Προοπτική και ελπίδα για την χώρα. Ζητούν μια υπεύθυνη ηγεσία. Μια νέα κυβέρνηση, η οποία με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και Εθνικό σχέδιο θα δώσει ελπίδα, προοπτική στους πολίτες και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και της νέας γενιάς του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν την Ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να εμβαθύνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας, νέους θεσμούς ρύθμισης της αγοράς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας.


Read more...

Δήλωση Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την ομιλία του κ. Καραμανλή, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"


O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την σημερινή του ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με αφορμή τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον κομματικό χαρακτήρα αυτής της εκδήλωσης.

Απροκάλυπτα προσπάθησε να ταυτίσει την Δημοκρατία και τους θεσμούς με το προσωπικό του συμφέρον και αυτό της παράταξής του. Να εντάξει το πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε στενές κομματικές σκοπιμότητες.

Δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτό τον δρόμο. Παραμένουμε σταθεροί στην υπεράσπιση και στον σεβασμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο ο σημερινός Πρόεδρος άξια εκπροσωπεί.

Ταυτόχρονα, θα δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να επιβεβαιώσουν στην κάλπη, ότι θέλουν τον ίδιο Πρόεδρο αλλά μια διαφορετική κυβέρνηση.




Read more...

ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ. Μπλόκο στο φορομπήχτη Παπαθανασίου από δικαστήριο του Πειραιά....


Την είδηση έβγαλε πρiν από λίγο στο Mega ο ρεπόρτερ Θάνος Πασχάλης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε φορολογούμενο που τον καλούσαν να πληρώσει 5.000 ευρώ.

Έχεις δικαίωμα να μην τα πληρώσεις, του λέει η απόφαση. Άρα, 130.000 φορολογούμενοι που πήραν μπιλιετάκι από την Εφορία για την έκτακτη φορολογία, μπορούν να γράψουν την κλήση για πληρωμή στα παλιά τους παπούτσια.

Με...

..την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η έκτακτη εισφορά είναι πια στον αέρα.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

nonews-news


Read more...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΛΩΜΟΥΣ...

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

O Πρόεδρος το είπε και το έκανε. Αύριο στις 11 το πρωί(!) θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τέλος στο βλαχομπαρόκ σκηνικό με τις κυρίες των απόστρατων και των πρώην βουλευτών. Τέλος και στους κρατικοδίαιτους σουλατσαδόρους. Αύριο έχουν κληθεί μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές, η στρατιωτική και δικαστική ηγεσία, η οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και ορισμένοι πρέσβεις. Τέλος και στα καναπεδάκια. Πρωινή η δεξίωση. Λίγο καφές, τσάι και πολύ τους είναι...



Read more...

ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ...


Γέμισαν γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες τα τηλεπαράθυρα των οκτώ. Παντού η νέα γρίπη. Παντού διαφορετικές απόψεις από τα ίδια πρόσωπα! Πανικός. Διασπορά ειδήσεων που δημιουργούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Παντού τα ίδια...

fimotro.

Read more...

Συνάντηση Σπύρου Κουβέλη με φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Δηλώσεις


[logo.gif]

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του Kινήματος, με τους φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, EREF, ΣΕΦ και ΠΑΣΥΦ), με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την εξεύρεση λύσεων για την έξοδο του κλάδου από το σημερινό αδιέξοδο. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Σπύρος Κουβέλης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:




Read more...

Μάρκος Μπόλαρης: Η κυβερνητική υποκρισία επιδεινώνει την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους ΤΕΙ!


Ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Νομού Σερρών του ΠΑΣΟΚ και Εισηγητής του Κινήματος στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιδιώκοντας να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα πολύπλοκα προβλήματα της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ, κατάφερε με το πρόχειρο, ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε, κατάφερε να οδηγήσει την κατάσταση σε χειρότερο σημείο! Η «επιχείρηση» της κατ’ όνομα αναβάθμισης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς ποιοτικούς στόχους, χωρίς σχέδιο για την ένταξη των πτυχιούχων τους στην αγορά εργασίας, κατέληξε σε φιάσκο.
Το ΠΑΣΟΚ, όπως είχαμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης του Νομοσχεδίου, στηρίζει απόλυτα τον στόχο της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ και της ένταξης των πτυχιούχων τους στην οικονομική δομή της χώρας. Ο στόχος αυτός μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με βάση τις αρχές της επιστημονικής ποιότητας, της κοινωνικής και οικονομικής λογοδοσίας, της ισχυρής δημόσιας χρηματοδότησης. Και βέβαια μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης με τους διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους επαγγελματικούς φορείς των πτυχιούχων της, με σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως όλα αυτά τα στοιχεία έλειψαν από την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, και για τον λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την ψευδεπίγραφη αυτή κυβερνητική πρωτοβουλία.
Ειδικά σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ, υπογραμμίζουμε ότι η απόπειρα εξαπάτησής τους απέτυχε παταγωδώς, διότι το κρίσιμο δεν είναι οι προθέσεις του ενός ή του άλλου Υπουργού, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν το μέλλων άνω των τριακοσίων χιλιάδων πτυχιούχων της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται η μόνη πολιτική βούληση που διαθέτει η Κυβέρνηση είναι αυτή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών «κολεγίων», για τους αποφοίτους των οποίων προωθεί μέτρα επαγγελματικής εξασφάλισης, προκαλώντας τους φοιτητές και πτυχιούχους των ΤΕΙ και την ελληνική κοινωνία!»



Read more...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ!!!!!!!!















Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον Ρ/Σ «FLASH» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Κολοκυθά

[logo.gif]

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον Ρ/Σ «FLASH» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Κολοκυθά




Read more...

Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Άγκυρας έχει υποχρεώσεις



Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια επίλυσης σοβαρών ζητημάτων. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο ως δεδομένη. Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Τουρκία

Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε προκλήσεις από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως παραβάσεις, παραβιάσεις ελληνικού εναερίου χώρου, θέμα ερευνών στο Αιγαίο, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας όσο και στην Κύπρο, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης και επίλυσης σοβαρών ζητημάτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εσκεμμένο «σκηνικό έντασης» από την Τουρκία και προειδοποίησε «την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην προσπάθεια της να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά ούτε και να πέσει στην παγίδα της όξυνσης».

Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να χειριστεί δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας - φάνηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Πόσο μάλλον σήμερα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο ως δεδομένη».

Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, αλλά η Άγκυρα οφείλει, όμως, να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα Κράτη-Μέλη της. Πρόκειται για συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απέναντι στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες είναι γνωστές και αυτονόητες σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, οφείλει και εκείνη να αξιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον κατάλληλο τρόπο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, πράγμα, το οποίο δεν έπραξε τα τελευταία 5 χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Ως προς το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, η κυβέρνηση, έχει προσχωρήσει στη θέση του Κινήματος παρά το όσα έλεγε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «δεν αποτελεί πανάκεια».

Έχασε όμως την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η «Στρατηγική του Ελσίνκι», που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δώσει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μέσα από χρονοδιάγραμμα που δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κατακτήσει.

Δυνατότητες υπάρχουν - με σημαντικό σταθμό την επανεξέταση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει, πάλι, με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της με την Τουρκία και να διασφαλίσει -όπως στο Ελσίνκι το 1999 - τα συμφέροντά της. Σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον - όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.




Read more...

Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτεί συγκροτημένο σχέδιο και όχι μέτρα «ράβε ξήλωνε»


Read more...

Απογοήτευση και θυμός κυριεύει τους δέσμιους του συστήματος επενδυτές Φωτοβολταϊκών στη χώρα


[logo.gif]

Απογοήτευση και θυμός κυριεύει τους δέσμιους του συστήματος επενδυτές Φωτοβολταϊκών στη χώρα


Οι αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ καταδεικνύουν την έλλειψη συντονισμού και τη διαφορά οπτικής μεταξύ του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η διαδικασία για την εγκατάσταση Φ/Β στα κτήρια θα οδηγήσει σε Βατερλό. Δηλώσεις Σ. Κουβέλη




Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ CITY PRESS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ


[logo.gif]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβερνητική επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με πράσινα τέλη κυκλοφορίας, απόσυρση και πράσινο δακτύλιο. Θα είναι αποτελεσματικά;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα μέτρα, για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να έχουν σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ φαίνεται να ενεργοποιείται και πάλι - μετά τους ημιυπαίθριους - προτάσσοντας το περιβάλλον για εισπρακτικούς σκοπούς. Θυμίζω ότι τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πάλι ένα παρόμοιο πακέτο μέτρων, που όμως δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Η φετινή έκδοση μάλιστα έρχεται λίγο μετά τις ενισχύσεις της κυβέρνησης για την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, την εξαγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ για νέους οδικούς άξονες, και του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής με έμφαση στις οδικές μεταφορές. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κάνει κάτι για το πρόβλημα θα έπρεπε να επικεντρωθεί στον περιορισμό του ΙΧ, την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθερής τροχιάς, στον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων, και φυσικά στην προστασία των ελεύθερων χώρων μέσα και γύρω απ την πόλη, που αποτελούν τη φυσική της άμυνα. Επειδή όμως έτσι κι αλλιώς δεν αναμένουμε και πάλι να εφαρμοστεί τίποτε εκτός από το εισπρακτικό μέρος και την εξυπηρέτηση συμφερόντων με την απόσυρση - και μάλιστα σε βάρος της οικονομίας - μάλλον δεν πρέπει να αναμένουμε και αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020. Που «σκαλώνει» η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για το αντίθετο;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Δημάδη, το τονίζω διαρκώς: η χώρα μας είναι μακριά από τον στόχο αυτό, κυρίως λόγω της κυβερνητικής απραξίας και της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της. Ενώ έχουμε σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα στη διαθεσιμότητα ΑΠΕ, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών είναι σε αρχικό στάδιο με σημαντικές ανακολουθίες και ατολμία από μέρους της πολιτείας.

Παρά τις δεδομένες ευνοϊκές συνθήκες, σημαντικοί παράγοντες εμποδίζουν πρακτικά την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως: α) δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης με κακό θεσμικό πλαίσιο, β) ο χωροταξικός σχεδιασμός που αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ ως πρόβλημα και προσπαθεί να τις περιορίσει, γ) η ελλιπής ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση μονάδων με χρήση ΑΠΕ εγείροντας συχνά κοινωνικές αντιδράσεις που οδηγούν ακόμα και στην άσκηση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων χορήγησης των αδειών.

Πρόσφατο παράδειγμα, η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Με την πρακτική αυτή, το Υπουργείο αποκλείει την εγκατάσταση σε περίπτωση που τα οικόπεδα δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν υπάρχει Έλληνας που θα προτιμήσει να κάνει μια τέτοια επένδυση σε ένα οικόπεδο που μπορεί να δομηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πως η διαδικασία ανάδειξης Πρόεδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010 θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και τι απαντάτε στην Ν.Δ που σας κατηγορεί για θεσμικό ατόπημα?

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το σίγουρο είναι πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα συνεχόμενης οικονομικής και περιβαλλοντικής, πράσινης ανάπτυξης, για να βγει από το τέλμα της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, και της ανεργίας. Σεβόμαστε και το θεσμό και φυσικά τιμούμε το πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, κινούμενοι εντελώς μέσα στις διαδικασίες που προβλέπει το σύνταγμα θεωρούμε σημαντική την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από αυτή την καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση. Η συζήτηση για την συνταγματικότητα της διαδικασίας, πέραν του ότι επιδέχεται ερμηνείες, κυρίως είναι εκτός θέματος: το πρόβλημα της χώρας είναι ουσιαστικό, πολιτικό, και όχι συνταγματικό. Και ξέρετε, μια κυβέρνηση που πήγε τη χώρα σε εκλογές το 2007 με πρόσχημα τον προϋπολογισμό, σήμερα που η οικονομία βουλιάζει τι μπορεί να πει, ότι δεν χρειάζονται εκλογές; Κι ακόμα, μια κυβέρνηση που έκλεισε τη βουλή ένα ολόκληρο μήνα πριν τις ευρωεκλογές για να οδηγήσει σε παραγραφή αδικήματα, δε δικαιούται να μιλάει για παιχνίδι με τους θεσμούς, δε νομίζετε;


Read more...

Τα 8 εκατομμύρια εμβόλια, οι φήμες, οι πληροφορίες,





η…ΠΑΡΑΒολή στοιχείων

και η ανάγκη να ξεκαθαρισθούν τα πράγματα….

(ενώ το ΠΑΣΟΚ, μόλις…ξύπνησε!!)

Όπως, επισήμως, ανακοίνωσε ο επί της Υγείας Υπουργός κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, η χώρα μας έχει παραγγείλει 8 εκατομμύρια εμβόλια για την ονομαζόμενη νέα γρίπη, ή γρίπη των χοίρων ή όπως θέλετε πέστε την (Η1Ν1)…

Με επίκεντρο την παραγγελία αυτή, έχει…βουίξει η πιάτσα του εμπορίου και όχι μόνο, των φαρμάκων, στην χώρα μας και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του…

Άλλος λέει πώς οι παραγγελίες έχουν γίνει, όχι απ΄ ευθείας στις κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά μέσω οffshore εταιρειών και επιχειρηματία ο οποίος, κατά σύμπτωση, έχει σχέση και με μικρή Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα…

Άλλοι υποστηρίζουν πώς στελέχη, της μιας από τις δύο εταιρείες, που ετοιμάζουν το εμβόλιο παραπονιούνται πώς η εταιρεία τους δεν έχει πάρει παραγγελία ούτε για ένα εμβόλιο…

Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες ή φήμες ή και τα δύο, καθιστούν, πολύ δύσκολη την αξιολόγησή τους. …Πολύ μπερδεμένα….

Γι’ αυτό λέμε: Μήπως το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους; ……Αυτό, άλλωστε, ήταν και εξ αρχής υποχρέωσή του, ανεξαρτήτως φημών.

Αρκεί μία επίσημη ανακοίνωση, με την οποία θα πληροφορηθούμε όλοι (και ο Ελληνικός λαός, που πληρώνει) :

Πόσα εμβόλια έχουν παραγγελθεί, από ποιες εταιρείες, σε ποιες τιμές και με ποιόν χρόνο παράδοσης;

Παράλληλα, από σήμερα το πρωί, φαίνεται πώς ….ξύπνησε και το ΠΑΣΟΚ και έτσι οι ειδικοί ενημέρωσαν τον Πρόεδρο του Κινήματος….Οι μέχρι τώρα δηλώσεις, είναι απογοητευτικές, και δείχνουν πώς δεν έχουν πάρει …μυρωδιά για όσα γίνονται, κυρίως, σχετικά με το θέμα των εμβολίων που έχει παραγγείλει η χώρα μας.

Δηλαδή, επειδή είναι και κλειστή η Βουλή δεν γίνονται ερωτήσεις; Θα δείξει…


newstrap

Read more...

"ΜΑΡΣΑΡΟΥΝ" ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Λ. Πολίτης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τις πρόωρες εκλογές. Είτε αυτές γίνουν τον Μάρτιο- που είναι το πιθανότερο- είτε υπάρξει αιφνιδιασμός Καραμανλή για τις 10 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Σουφλιάς έστρωσε χθες το χαλί με το γνωστό παλιό, δημοφιλές για κάποιους, μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων. Παρ΄ ότι η απόσυρση αυτή τη φορά είναι... μισή και κρύβει πολλές παγίδες και χαράτσια για τους καταναλωτές, ωστόσο είναι ακόμη ένα μέτρο που σπρώχνει περίπου 700.000 πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αλλάξουν το παλιό τους αυτοκίνητο. Οι ανακοινώσεις Σουφλιά αναζωπυρώνουν τα σενάρια περί αιφνιδιαστικών εκλογών στις 10 Οκτωβρίου. Σενάρια που διαψεύδονται κατηγορηματικά από κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι ωστόσο παραδέχονται ότι και οι εκλογές τον Μάρτιο είναι πρόωρες και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει να στηθούν κάλπες την άνοιξη. «Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε τις εκλογές τον Μάρτιο. Υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει την απόφασή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρ΄ όλα αυτά, εμείς προετοιμαζόμαστε. Τα μέτρα Σουφλιά δεν έχουν στόχο μόνο να εκμεταλλευτούν την αγάπη του Έλληνα για τα αυτοκίνητα ενώ συνοδεύονται και με σημαντικές ρυθμίσεις για τη ρύπανση, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε» λέει κορυφαίος υπουργός και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βομβαρδίζει με πρωτοβουλίες τους πολίτες μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε μετά το καλοκαίρι να έχει μικρύνει η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ». Δεν θέλουν ανασχηματισμό Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για αλλαγές στην κυβέρνηση, αφού η πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος δεν επιθυμεί ανασχηματισμό ενώ το αντίθετο ακριβώς επιθυμούν οι βουλευτές. Χθες πήρε θέση και ο Γ. Σουφλιάς, από τους πιο τακτικούς συνομιλητές τού Πρωθυπουργού, και είπε πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η συζήτηση αυτή βλάπτει την παραγωγή κυβερνητικού έργου, ενώ ο κ. Αντώναρος απέρριψε κάθε σενάριο για αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε ανεπίσημη κουβέντα με δημοσιογράφους είπε «πως όσοι ζητούν ανασχηματισμό δεν ξέρουν τι τους γίνεται»! Οι βουλευτές πάντως που ζητούν ανασχηματισμό βρίσκουν συμπαραστάτη και τον γραμματέα του κόμματος, ο οποίος δηλώνει ότι οι αλλαγές σε πρόσωπα σε όλη την πυραμίδα εξουσίας είναι απαραίτητες, όπως και η επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής έργου. Αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος είπε οτι «αν η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ήταν τέλεια δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα του Ιουνίου. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Αν αυτό χρειάζεται και αλλαγές προσώπων, καλώς να ορίσουν». Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν αλλαγές σε πρόσωπα. Λίγοι ωστόσο είναι εκείνοι που εκφράζονται δημόσια. Όσοι το κάνουν είναι κυρίως πρώην υπουργοί οι οποίοι δεν προσδοκούν μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον να βρεθούν σε υπουργικό θώκο. Πιο επικριτικός από όλους είναι ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος κλιμακώνει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση λέγοντας (Αθήνα 9,84): «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία έχει μια εντολή, έχει έναν ορίζοντα τετραετίας, να ξυπνά μια Πέμπτη και να καταθέτει τροπολογίες, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν τη Δευτέρα. Εδώ δείχνει πάρα πολλές φορές προχειρότητα των ίδιων της των υπουργών».

fimotro

Read more...

ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σχέδιο... μερικής απόσυρσης οχημάτων με έντονο άρωμα εκλογών θέτει εσπευσμένα σε εφαρμογή η κυβέρνηση από τα τέλη του ερχόμενου μήνα. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το δυσμενές γι΄ αυτήν πολιτικό κλίμα και εν όψει ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες δέσμη «περιβαλλοντικών» μέτρων με επίκεντρο αποκλειστικά το αυτοκίνητο. Στα μέτρα που ενέκρινε η... Κυβερνητική Επιτροπή και στη συνέχεια ανακοίνωσε με λεπτομέρειες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς περιλαμβάνονται αφενός οικονομικά κίνητρα (καρότο) για την απόσυρσηαντικατάσταση περίπου 730.000 παλαιών Ι.Χ. αυτοκινήτων έως και το 2012 και αφετέρου αντικίνητρα (μαστίγιο) για τη διατήρησή τους σε κυκλοφορία. Τα κυριότερα από τα αντικίνητρα που θεσπίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας είναι η σύνδεση-αύξηση των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τον κυβισμό και τις εκπομπές ρύπων κάθε οχήματος, καθώς και η καθιέρωση από τον Σεπτέμβριο του 2011 «πράσινου» Δακτυλίου, στον οποίο πλέον δεν θα μπορούν να εισέρχονται τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ίσχυε από το 2010, προωθείται με σκοπό να ισχύσει πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Άλλωστε και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων είχαν ζητήσει πριν από λίγες ημέρες η απόσυρση να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη λήξη του μέτρου της μείωσης των τελών ταξινόμησης, που οδήγησε χιλιάδες καταναλωτές στην αγορά μεγάλου κυβισμού (και άρα ενεργοβόρων) οχημάτων. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών φαίνεται τώρα ότι «τιμωρείται» πολλαπλά για την επιλογή της να αγοράσει αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού! Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των εισπρακτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οχήματα άνω των 1.925 κυβικών εκατοστών επιβαρύνονται με επιπλέον ετήσιο φόρο 150 ευρώ, ενώ τώρα με τα νέα μέτρα δεν θα πληρούν και τους περιβαλλοντικούς όρους για ελεύθερη καθημερινή κυκλοφορία στον Δακτύλιο! Σε αυτόν θα κινούνται χωρίς περιορισμούς τα καινούργια μικρομεσαία αυτοκίνητα που θα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γραμμάρια/χιλιόμετρο. Παράλληλα, ορατός είναι ο κίνδυνος να ενταχθούν τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και στα νέα τεκμήρια φορολόγησης που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας! Η απόσυρση Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόγραμμα της απόσυρσης των παλαιών οχημάτων, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Σουφλιάς, στόχος είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με όλες τις υφιστάμενες μελέτες αξιολόγησης των πηγών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό (περισσότερο από 70%) στην ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει η οδική κυκλοφορία, κυρίως λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού οχημάτων όλων των τύπων, του υψηλού μέσου όρου ηλικίας των οχημάτων αυτών και των κυκλοφοριακών προβλημάτων που ανακύπτουν. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών αγγίζει σήμερα τα 12 έτη και των βαρέων οχημάτων ξεπερνά τα 17 έτη. Τα κύρια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τα μεγάλα αστικά κέντρα, είπε ο κ. Σουφλιάς, είναι το όζον, τα μικροσωματίδια, το βενζόλιο και τοπικά τα οξείδια του αζώτου.

fimotro

Read more...

Ολα τα πρωτοσέλιδα Απογευματινών-Πρωινών -Οικονομικων, Αθλητικών, Θεσσαλονικής


23-7-2009

Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ




























ΠΡΩΙΝΕΣ














ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ




















ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ




























ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

















kafeneio


Read more...