Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια επίλυσης σοβαρών ζητημάτων. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο ως δεδομένη. Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου
Τουρκία
Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε προκλήσεις από την Τουρκία σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως παραβάσεις, παραβιάσεις ελληνικού εναερίου χώρου, θέμα ερευνών στο Αιγαίο, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας όσο και στην Κύπρο, όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης και επίλυσης σοβαρών ζητημάτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εσκεμμένο «σκηνικό έντασης» από την Τουρκία και προειδοποίησε «την κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην προσπάθεια της να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά ούτε και να πέσει στην παγίδα της όξυνσης».
Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να χειριστεί δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας - φάνηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Πόσο μάλλον σήμερα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο ως δεδομένη».
Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, αλλά η Άγκυρα οφείλει, όμως, να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα Κράτη-Μέλη της. Πρόκειται για συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απέναντι στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες είναι γνωστές και αυτονόητες σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο.
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, οφείλει και εκείνη να αξιοποιήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τον κατάλληλο τρόπο, με τους κατάλληλους χειρισμούς, πράγμα, το οποίο δεν έπραξε τα τελευταία 5 χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.
Ως προς το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, η κυβέρνηση, έχει προσχωρήσει στη θέση του Κινήματος παρά το όσα έλεγε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «δεν αποτελεί πανάκεια».
Έχασε όμως την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η «Στρατηγική του Ελσίνκι», που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δώσει λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μέσα από χρονοδιάγραμμα που δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κατακτήσει.
Δυνατότητες υπάρχουν - με σημαντικό σταθμό την επανεξέταση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο. Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει, πάλι, με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της με την Τουρκία και να διασφαλίσει -όπως στο Ελσίνκι το 1999 - τα συμφέροντά της. Σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον - όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου