Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 36,9 δισ. ευρώ τα μέτρα λιτότητας του νέου γαλλικού προϋπολογισμού

Αισιοδοξεί για ανάπτυξη η κυβέρνηση


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Παρίσι, Γαλλία
Μια άνευ προηγουμένου πολιτική λιτότητας θα εφαρμόσει η γαλλική κυβέρνηση για το 2013 με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει μέτρα ύψους 36,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση φόρων και την περικοπή δαπανών το επόμενο έτος.

Κατά τη δήλωσή του στους κήπους του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε λόγο για «έναν προϋπολογισμό μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ανάπτυξη, για την προετοιμασία του μέλλοντος» και ακόμα «έναν τολμηρό και υπεύθυνο προϋπολογισμό».

Απηύθυνε δε έκκληση προς τους Γάλλους για «γενική κινητοποίηση» ώστε να επιτύχει «η μάχη της ανάκαμψης».

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν ποσόν 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων και εισφορών (10 από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις), στο οποίο θα προστεθεί το ποσόν των 4,4 δισεκατομμυρίων από μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, καθώς και 10 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από την περικοπή κρατικών δαπανών και 2,5 από μείωση ιατρο-φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 4,1 εκατομμύρια γαλλικά νοικοκυριά, μεταξύ των ευπορότερων, θα πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ 8,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερους.

Από τα δέκα δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από αύξηση των εισφορών των νοικοκυριών, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια από αυξήσεις φόρων εισοδήματος, ένα δισεκατομμύριο από την είσπραξη του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας και 200 εκατομμύρια ευρώ από την έκτακτη εισφορά του 75% επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση 12.298 θέσεων εργασίας στα μη νευραλγικά υπουργεία και τη δημιουργία 11.000 θέσεων απασχόλησης στους τομείς της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, για να διασφαλισθεί η σταθερότητα του δυναμικού.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας υπερασπίστηκε την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 0,8% το 2013, επί της οποίας βασίστηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλιστική και βολονταριστική».

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό επέμεινε στη βούληση της κυβέρνησης για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τη διάρρηξη του κύκλου της αύξησης του χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 είναι «ρεαλιστικός και αναγκαίος».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επεσήμανε ότι το χρέος αυξήθηκε κατά 30% στα τελευταία πέντε χρόνια, περνώντας από το 64% του ΑΕΠ «σε περισσότερο από 90% σήμερα» και διευκρίνισε ότι «πρέπει να αποκλιμακώσουμε το χρέος για να δανειζόμαστε φθηνότερα στις αγορές».

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων λιτότητας σε περίοδο πολύ χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης ανεργίας είναι πρωτόγνωρη, σύμφωνα με το AFP και ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% φέτος και στο 3% μέχρι το τέλος του 2013 θεωρείται ανέφικτος από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το 3% το εννοούμε και θα το τηρήσουμε» για να πρόσθεσε ότι «εάν εγκαταλείψουμε αυτόν τον στόχο, τότε τα επιτόκια θα αυξηθούν αμέσως και θα βρεθούμε στην κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Ο Γερουλάνος... ακαδημαϊκός αναπληρωτής του Γιώργου στο Harvard!



http://newpost.gr/post/157034/o-geroylanos-akadimaikos-anaplirotis-toy-giorgoy-sto-Harvard/ 
Όπως είναι γνωστό, για τη φθινοπωρινή περίοδο, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέουεκτελεί χρέη επισκέπτη καθηγητή στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Harvard. Μάλιστα,την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν και οι παραδόσεις. Εν τούτοις, αυτήν την εβδομάδα, δε θα μπορέσει να παραστεί ο ίδιος στη διάλεξη, οπότε το κενό του θα… αναπληρώσει, αν και όχι μόνος, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Πολιτικής του Harvard, η ομάδα εργασίας της 1ηςΟκτωβρίου δεν θα έχει ως συντονιστή τον έλληνα πολιτικό, καθώς εκείνος αδυνατεί να παρίσταται. Αντί εκείνου όμως, προσκεκλημένοι θα είναι ο Richard Parker, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου, καθώς και ο γνωστός σε όλους μας, φίλος και συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ή ένας εκ των «κηπουρών» κατά την ελληνική (παρα)πολιτική ιδιόλεκτο, Παύλος Γερουλάνος

Η αλήθεια είναι ότι πλέον, έστω και αν ο πρώην υπουργός είναι… έκτακτος ως προς την παρουσία του, το «πολύ» Harvard τείνει να μεταβληθεί σε… ελληνική παροικία. Σε  κάθε περίπτωση, μεταξύ άλλων, η εμπιστοσύνη που δείχνει ένα από τα καλύτερα, αν όχι το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο, στην… εκπαιδευτική δεινότητα των Ελλήνων, ίσως να καταδεικνύει και την αναβάθμιση της χώρας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη· ποιος ξέρει; 

Για όσους πάντως δεν… προβληματίζονται από τη συμβολική «συνύπαρξη» Παπανδρέου – Γερουλάνου, η αίθουσα 166, τους περιμένει την επόμενη Δευτέρα μεταξύ 16:00 – 17:30 (ώρα ΗΠΑ, για να μην υπάρξει ασυνεννοησία).

Οι υπόλοιπες διαλέξεις και συναντήσεις εργασίας στο πλαίσιο του (Re)designing Europe θα τελεστούν έως και τις 12 Νοεμβρίου, υπό την καθοδήγηση, αλλά και τη φυσική παρουσία πλέον, του Γιώργου Παπανδρέου.

Παναγιώτης Σκευοφύλακας
http://newpost.gr

Read more...

ΣΤΗ LAMDA DEVELOPMENT TOY ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ ΕΝΑΝΤΙ 81 ΕΚΑΤ.


Πρεμιέρα των αποκρατικοποιήσεων με το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης


http://newpost.gr/post/157078/premiera-ton-apokratikopoiiseon-me-to-diethnes-kentro-radiotileorasis/ 
Στον έλεγχο της εταιρείας Lamda Development περνά το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης(IBC) για 90 χρόνια μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ.


Η LAMDA Development προχώρησε στην υποβολή προσφοράς, ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, παραμένοντας συνεπής στη στρατηγική αναπτυξιακών επενδύσεων επικεντρωμένων σε εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε: 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή καθώς η LAMDA Development είναι η πρώτη εταιρία που διακρίνεται σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η ουσιαστική και πλήρης εμπορική αξιοποίηση του IBC θα δώσει προστιθέμενη αξία στους καταναλωτές, στα υφιστάμενα εμπορικά καταστήματα του Golden Hall, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει συνολική τόνωση της εμπορικής κίνησης στην περιοχή. Ευελπιστούμε στην επιτάχυνση και των υπόλοιπων διαγωνισμών που είμαστε βέβαιοι ότι θα σηματοδοτήσουν μία νέα πραγματικότητα για την οικονομία και τη χώρα μας».http://newpost.gr

Read more...

Παράταση μέχρι 30 Οκτωβρίου για τον αυτοέλεγχο του ΦΠΑ...




Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, παρατείνεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ, καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθάριστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, σύμφωνα με...
τις διατάξεις του ν.3296/2004, όπως ισχύουν, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την παρ.2 της 1026510/1658/370/ΠΟΛ.1101/Α0014/19.3.2002 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 524Β΄), παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών και τελών που λήγουν κατά την ημέρα που οι αρμόδιες για την υποβολή ΔΟΥ παρέμειναν κλειστές λόγω ανωτέρας βίας (όπως απεργία τραπεζικών ή εφοριακών υπαλλήλων, ύπαρξη βλάβης του συστήματος TAXIS κ.λπ.), μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ.3 της ίδιας ως άνω Α.Υ.Ο., παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων χρεών στις ΔΟΥ που κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα γίνονται (κατά ΚΕΔΕ) ληξιπρόθεσμα μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.

Συνεπώς, λόγω της συνδυαστικής απεργίας τραπεζικών και εφοριακών υπαλλήλων στις 26/09/2012 και της συνεχιζόμενης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων στις 27/09/2012 και 28/09/2012 και σε εφαρμογή της ανωτέρω Α.Υ.Ο. προκύπτει, ότι οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, εισφορών και τελών, θα παραλαμβάνονται εμπρόθεσμα από τις ΔΟΥ μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα της επαναλειτουργίας τους, δηλαδή την 01/10/2012, ημέρα Δευτέρα.

Ομοίως, θα καταβάλλονται εμπρόθεσμα στις ΔΟΥ μέχρι και την 01/10/2012 τα βεβαιωμένα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες των απεργιών.


Read more...

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία...




Νέα δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, δίνει στους πολίτες το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, η ρύθμιση θα...
αφορά συσσωρευμένες οφειλές μέχρι την 31 Ιουλίου 2012.

Οι πολίτες που οφείλουν, θα ενταχθούν μετά από δική τους αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, στην ρύθμιση και σε αυτήν την περίπτωση θα αναστέλλονται και οι λήψεις αναγκαστικών μέτρων, όπως πλειστηριασμοί, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2013.

Σύμφωνα με την ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 40% επί των προσαυξήσεων ενώ η έκπτωση αυξάνεται στο 75% εφόσον καταβάλουν την οφειλή τους σε 7 έως 10 δόσεις και κατά 100% εάν την καταβάλουν σε 6 δόσεις.

Οι διατάξεις που είναι ευεργετικές θα τίθενται σε ισχύ μόνον εάν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Αυγούστου και ύστερα, καταβάλλονται ανελλιπώς....


Read more...

Αναστολή κινητοποιήσεων από την 1η Οκτωβρίου Κανονικά τα φαρμακεία από τη Δευτέρα

Την αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών της Αττικής από την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως ανέφερε, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των χρεών προς τους φαρμακοποιούς αλλά και σχετικά με τα θεσμικά αιτήμα του κλάδου, η διακοπή της παροχής φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αναστέλλεται. 

Read more...

Φυλάκιση 10 ετών στον επιχειρηματία Γιώργο Πετζετάκη για χρέη προς το Δημόσιο

Χωρίς αναστολή


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)  

Αθήνα
Ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε το Β’ αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο στον επιχειρηματία Γιώργο Πετζετάκη, πρόεδρο της ομώνυμης βιομηχανίας ελαστικών και πλαστικών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία χωρίς αναστολή, «δείχνοντάς» του το δρόμο της φυλακής. Έτσι πλέον ο καταδικασθείς είναι καταζητούμενος από την αστυνομία προκειμένου να εκτελεσθεί η ποινή του.

Ο ίδιος ήταν απών από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, ο οποίος δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.

Στο δικαστήριο η πλευρά του επιχειρηματία επικαλέστηκε την οικονομική κρίση και ισχυρίστηκε ότι είναι κοντά σε συμφωνία για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα αλλά και σε σύναψη συνεργασίας με επενδυτή προκειμένου να σωθούν οι πάνω από 300 θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

Ο κ. Πετζετάκης είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο από τη φορολογική αστυνομία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ερωτηματικά για την τοποθέτηση Λειβαδά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος...



Σύμφωνα με απόλυτα ελεγμένες πληροφορίες ο κ. Πάνος Λειβαδάς υποψήφιος βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής προορίζεται για πρόεδρος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.
Το μεμπτό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι στο ...
αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος εργάζονται 2.000 κάτοικοι Σπατών όπου και ο κ. Λειβαδάς στις τελευταίες εκλογές ήταν και υποψήφιος βουλευτής στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τα μικροπολιτικά παιχνίδια μετα εκλογολογίας εις βάρος μιας κερδοφόρας επιχείρησης ΔΕΚΟ για να εξυπηρετηθούν βραχυπρόθεσμα τα συμφέροντα κάποιων για τον έλεγχο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας είναι το λιγότερο απαράδεκτα

Πηγή: www.bankwars.gr


Read more...

Αιχμές δικαστών για τα βουλευτικά προνόμια, σε αντίθεση με τις δικές τους περικοπές

«Σκληρή» επιστολή στον πρωθυπουργό


Δικαστική αίθουσα στην Ευελπίδων
Δικαστική αίθουσα στην Ευελπίδων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Σκληρή» επιστολή στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, απέστειλαν οι έξι δικαστικές Ενώσεις εν όψει των δρομολογούμενων νέων περικοπών στις αποδοχές τους, υπογραμμίζοντας τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές που διατηρούν οι βουλευτές, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία για τις δύο συνταγματικά ισότιμες εξουσίες.

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων: 1) Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, 3) Διοικητικών Δικαστών. 4) Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και 6) Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τονίζεται ότι:
«Οι δαπάνες των ισότιμων με τους δικαστές μελών του Κοινοβουλίου (διατήρηση γραφείου, computer, δαπάνης διαμονής στην Αθήνα των βουλευτών της περιφέρειας, κ.λπ.) καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίον καλύπτονται, επίσης και πολλά άλλα 'προνόμια' των βουλευτών (μίσθωμα αυτοκινήτου με σύμβαση leasing, τέσσερις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις και μία κινητού τηλεφώνου, παροχή εισιτηρίων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών κ.λπ.) ιδιαίτερη αμοιβή, εκ ποσού 150 ευρώ ανά συνεδρίαση, για την συμμετοχή τους σε επιτροπές».
Οι δικαστές συνεχίζουν υπογραμμίζοντας ότι οι βουλευτές έχουν και «φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο μεν ισότιμος με εκείνον αρεοπαγίτης να έχει παρακράτηση φόρου κατά μήνα 1.533 ευρώ, ο δε βουλευτής, παρακράτηση φόρου κατά μήνα 325 ευρώ».
Οι Ενώσεις χαρακτηρίζουν «άκαμπτη» την «επιμονή της Κυβέρνησης να αγνοεί όλα τα ανωτέρω και να θέλει να επιβάλει επίπεδο μισθολογίου, το οποίο δεν θα επαρκεί ούτε για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους», η οποία, όπως επισημαίνουν, «έχει δημιουργήσει στους δικαστικούς λειτουργούς την πεποίθηση ότι οι σχεδιαζόμενες νέες μειώσεις των αποδοχών τους έχουν ως στόχο την γενικότερη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, καθώς και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και του ελεύθερου φρονήματος των δικαστών, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει δικαιολογημένα, την αντίδρασή τους».
Οι δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν εκ νέου «την έντονη ανησυχία τους, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης» και καλούν τον πρωθυπουργό να «εξευρεθεί λύση, ώστε να επικρατήσει ηρεμία και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δείτε όλα τα μέτρα-φωτιά που συμφώνησαν οι αρχηγοί Στο τέλος Οκτωβρίου η «λυπητερή» των νέων μέτρων

Μεγάλες εκπλήξεις -για ορισμένους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες- φαίνεται πως θα επιφυλάσσει η τελική σύνθεση του πακέτου μέτρων, στο οποίο καταλήγουν κυβέρνηση και κόμματα. Χθες στις Βρυξέλλες ενημερώθηκε και επισήμως η Τρόικα από τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ.Π.Τσακλόγλου για τους βασικούς άξονες των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η τελική πρόταση θα προβλέπει: - Περικοπές 10,5 δισ. από κρατικές δαπάνες, αντί για 11,5 δισ. που απαιτούσε το Μεσοπρόθεσμο. - Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα φτάσουν στα 6,5 δισ. και όχι στα 7,5. Άλλα 4 δισ. θα βρεθούν από «ήπια» μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο (συγχωνεύσεις φορέων, νοσοκομείων κλπ), αν και η Τρόικα έδειχνε να τα αμφισβητεί έντονα όσο βρισκόταν στην Αθήνα. - Το φορολογικό "πακέτο" θα φτάνει στα 3 δισ. αντί για 2 που σχεδιαζόταν. Εξ αυτών το 1,5 δισ. θα επιβαρύνει αυταπασχολούμενους και επιτηδευματίες εν γένει. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα βρεθεί από αυξήσεις αμέσων και εμμέσων φόρων, φόρους στα ακίνητα και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που τώρα αρχίζουν να εξετάζονται. Ωστόσο οι συχνά αντιφατικές πληροφορίες που έρχονται από κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν ότι παίζεται ένα πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι. Για παράδειγμα, πληροφορίες από τα κόμματα επαναφέρουν τώρα τις περικοπές συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν θα θιγούν οι φτωχότεροι και τα άτομα με αναπηρίες. Έτσι μέτρα μπαινοβγαίνουν και κονδύλια ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς, γεγονός που προϊδεάζει πως μένει πολύς ακόμη χρόνος να διανυθεί μέχρι τις οριστικές αποφάσεις. Τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις των μέτρων και δεν θα εξειδικεύεται. Το εξειδικευμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά, εκτός της έγκρισης του πακέτου των μέτρων, να πάρει έγκριση για: α) την επόμενη δόση, β) ένα αναπτυξιακό πακέτο και γ) ένα κοινωνικό πακέτο. Αν πράγματι συμβούν έτσι τα πράγματα, μετά τις 20 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί ένας εφαρμοστικός νόμος εκτός προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά. Η έγκριση των μέτρων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί, πλέον, το πρώτιστο μέλημα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο κ. Κουβέλης δείχνουν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι αφού συμμερίζονται τον προβληματισμό στενών συνεργατών τους ότι «το πρόγραμμα μέτρων δεν βγαίνει» χωρίς ανάπτυξη. Οι φόβοι που αναπτύσσονται επικεντρώνονται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τις κοινωνικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει το πακέτο των 11,8 δις. Υψηλόβαθμο στέλεχος κυβερνητικού κόμματος μιλώντας στο protothema.gr έλεγε πως «το πακέτο αυτό είναι το τελευταίο μας χαρτί, αν πρόκειται να πάμε σε χρεοκοπία μετά από αυτό, δεν έχει νόημα». Επίσης αναγνώριζε πως χωρίς το διπλό πακέτο ανάπτυξης – κοινωνικής προστασίας η ύφεση θα αυξηθεί, η ανεργία θα καλπάσει και το κλίμα στην κοινωνία θα είναι «ασήκωτα βαρύ». Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξουν στην «εσωτερική κατανομή» των μέτρων, δηλαδή σε ποιους πολίτες θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος ανά κατηγορία δημοσιονομικού μέτρου. Για παράδειγμα το σύνολο των περικοπών που αφορά στις συντάξεις θα είναι 3,6 δις ευρώ, όμως δεν έχει καθοριστεί η αναλογία περικοπών μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων συντάξεων. Η κατεύθυνση είναι οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες. Αναλυτικά τα μέτρα Συντάξεις Κύριες και επικουρικές συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις Δώρα συνταξιούχων: Καταργούνται εκτός του ΟΓΑ Συντάξεις ΟΓΑ: Μειώνονται κατά 30 ευρώ Εφάπαξ: Μειώνονται κατά 20-30% σε 22 Ταμεία. Επιπλέον, επιβάλλεται εισφορά σε όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια…. Όρια ηλικίας: Αυξάνεται το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65. Έτη ασφάλισης: Αυξάνονται στα 20 από τα 15 έτη που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση. Συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων: Πλαφόν στα 720 ευρώ. Συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων: Μειώνονται λόγω της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων. Συντάξεις ενστόλων: Μείωσης λόγω κατάργηση της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής Φορολογία Ελεύθεροι επαγγελματίες: Καταργείται το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες Ενιαίος συντελεστής 30-35% για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ Αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα στο 20-25% Αγρότες: Φορολόγηση με λογιστικό τρόπο (τήρηση βιβλίων) Νέα φορολογική κλίμακα από 1η Ιανουαρίου 2013 με λιγότερα κλιμάκια για μισθωτούς συνταξιούχους Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 30-35% για μισθωτούς-συνταξιούχους. Αφορά όσους δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ. Μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο Ειδικά μισθολόγια: Μειώνονται οι αποδοχές ένστολων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών κα. Δώρα: Καταργούνται πλήρως τα δώρα (χριστουγέννων, πάσχα, επίδομα αδείας) στους δημοσίους υπαλλήλους ΔΕΚΟ: Προχωρά η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ Εφεδρεία: Εφαρμόζεται νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία στους δημοσίους υπαλλήλους με διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια Επιδόματα: Μείωση 50% των επιδομάτων για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές Μισθολογικές προαγωγές: Καταργούνται για τα σώματα ασφαλείας Κοινωνικά επιδόματα Προνοιακά επιδόματα: Θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια ΕΚΑΣ: Θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη (από 60 που είναι σήμερα). Εποχιακά επιδόματα: Πλήρης κατάργηση και αντικατάστασή τους με ειδικά επιδόματα ανεργίας Νεφροπαθείς: Μείωση δαπανών για τη μετακίνησή τους Φοροαπαλλαγές: Μειώνονται διάφορες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα. Διατηρούνται για αναπηρία άνω του 67%, τυφλούς και νεφροπαθείς Υγεία ΟΓΑ: Αυξάνονται οι εισφορές των συνταξιούχων του ΟΓΑ Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη Δημόσιο – Δήμοι Καταργούνται ή συγχωνεύονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου Εισιτήρια: Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα Μέσα Μεταφοράς κατά 25% ΚΑΠ: Μειώνονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) Μειώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια για τους Δήμους Παιδεία ΑΕΙ/ΤΕΙ: Συγχωνεύονται ή καταργούνται δεκάδες ιδρύματα Δίδακτρα: Επιβάλλονται δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Αναπληρωτές: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των καθηγητών .protothema.gr

Read more...

Με ποια κριτήρια θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης

Εξίσωση φόρου στο 80% του πετρελαίου κίνησης



Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9
Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης, όπως προκύπτει από την τελική απόφαση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Όπως επισημαίνεται, εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ και το ζήτημα εξομοίωσης της ποιότητας των δύο καυσίμων, το οποίο θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις επί αυτού.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει:

• Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά.

Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.

• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.τλ.).

Επίδομα ανάλογα με την κλιματική ζώνη

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α΄ ΖΩΝΗ 25
Β΄ΖΩΝΗ 15
Γ΄ ΖΩΝΗ 8
Δ΄ΖΩΝΗ 5

Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας.

ΖΩΝΗ Β: Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

ΖΩΝΗ Γ: Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας.

ΖΩΝΗ Δ:
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Δεν θα πειραχθούν 13ος -14ος μισθός, ούτε το ύψος του κατώτερου, δεσμεύεται ο Βρούτσης

Αναγκαίες όμως «νέες κοινωνικές συμφωνίες»


Το τέλος των αντοχών και ανοχών τους για νέες μειώσεις μισθών δηλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι
Το τέλος των αντοχών και ανοχών τους για νέες μειώσεις μισθών δηλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

«Δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός» και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του -ήδη πενιχρού όπως τονίζουν τα Συνδικάτα- κατώτερου μισθού, αλλά αναπροσαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού του, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας δε στις σκληρές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση της παράδοσης των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα δίωξης της εργασίας και αντεργατική εργασιακή νομοθεσία, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κοινωνικό νεκροταφείο. Σε μια οικονομία που αλλάζει ωστόσο, δεν μπορεί οι εργασιακές σχέσεις να μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά τις -αν μη τι άλλο- σοκαριστικές υποδείξεις του διαβόητου «non paper» της τρόικας για τα εργασιακά, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν τις συζήτησε, θεωρώντας άσκοπη οιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».

Δεδομένα για την χειροτέρευση του εισοδήματος των εργαζομένων και τις επί το χείρον αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, παρουσίασαν στον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της επερώτησης του κόμματος, εκθέτοντάς τον ενώπιον των πρόσφατων υποδείξεων της τρόικας, (εξαήμερο, 13ωρη εργασία, μείωση του κατώτερου μισθού, κλπ.) αλλά και των σεναρίων περί ειδικών οικονομικών ζωνών με αξιοποίηση λαθρομεταναστών με χαμηλό ημερομίσθιο.

Ο κ. Βρούτσης από πλευράς του, υπογράμμισε την ανάγκη για «νέες κοινωνικές συμφωνίες με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία οφέλη, ώστε με μικρά και μεγάλα βήματα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας».

Αναπτύσσοντας την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας υποστήριξε πως στην Ελλάδα το χρέος «δεν είναι δημόσιο, αλλά είναι χρέος των πλουσίων - Ελλήνων και ξένων που τζόγαραν στα ομόλογα και ακόμα και σήμερα κερδίζουν απ' τα επιτόκια».

«Όλοι τους φτιάχτηκαν με τις πλάτες του κράτους» εκτίμησε ο κ.Μπάρκας.

«Το κράτος εγγυήθηκε τα κέρδη τους, τα μετέφερε στις πλάτες του ελληνικού λαού -και τώρα τα διαγράφει χωρίς αποζημίωση για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και επειδή το χρέος σας πήγε ως άλλοθι μονάχα μέχρι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2011 μας είπατε το παραμύθι του μισθολογικού κόστους, με βάση στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου μοναδική πηγή άντλησης δεδομένων είναι ο ΣΕΒ» σημείωσε ο βουλευτής.

«Διαλύσατε την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων. Δίνετε το δικαίωμα χρησιμοποίησης μεταναστών από κέντρα κράτησης σε εργασίες, δώσατε το δικαίωμα σε εταιρείες να προσλαμβάνουν εργάτες από τη Βουλγαρία με μισθούς Βουλγαρίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Το ελληνικό έθνος καταστρέφεται αυτή τη στιγμή. Με τα μέτρα αυτά, οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε να κάνουν οικογένειες, ούτε να παραμείνουν εδώ» εκτίμησε ο Γιάννης Στάθας.

Για «μέτρα δίωξης της εργασίας» έκανε λόγο η Μαρία Μπόλαρη, υποδεικνύοντας πως η αύξηση των ορίων ηλικίας θα προκαλέσει απώλειες 600 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ (κόστος φυγής εξόδου), αυξανόμενες κατά 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε πως απ' την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν χαθεί πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 23%.

«Αυτό όμως που ζούμε σήμερα, δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της βαθειάς υφεσιακής περιδίνησης της οικονομίας, αλλά και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε την τόλμη κάποτε να εφαρμόσουμε πολιτικές που είχε ανάγκη ο τόπος και συμβιβαστήκαμε με πολιτικές της Αριστεράς. Κι αυτό έβλαψε τη χώρα μας εκείνη την περίοδο» πρόσθεσε.

Σήμερα δε, «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης επισκόπησε την πολιτική του υπουργείου του:

«Λίγες, καλές και αξιόπιστες ρυθμίσεις που να ισχύουν για όλους και όχι ρυθμίσεις που να συνεπάγονται υψηλό κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.»

» Σταδιακή αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου.»

» Καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με ευέλικτους και μη δαπανηρούς ελέγχους και πλέον αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.»

» Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με προσεχή νομοθετική πρωτοβουλία».

Δέσμευση για 13ο-14ο μισθό

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτερου μισθού -αν και προβλέπεται η δυνατότητα αυτή στο Μνημόνιο- όπως επίσης ότι «δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός».

Εκείνο που θα υπάρξει ωστόσο, θα είναι μία αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού του, καθώς την υφιστάμενη διαδικασία χρησιμοποιεί μονάχα το Βέλγιο.

Η αναπροσαρμογή αυτή θα γίνει με νόμο και «οι εταίροι θα έχουν δικαίωμα συνδιαμόρφωσης, στο πλαίσιο του συλλογικού κεκτημένου» είπε ο υπουργός.

«Δεν συζήτησα το non-paper»

Απαντώντας εξάλλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Χρήστο Καραγιαννίδη, που είχαν εγκαλέσει την κυβέρνηση για «δρομολόγηση των non paper της τρόικας μέσω σχεδιασμένων διαρροών», ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως «επρόκειτο για κανονικό e-mail, στο οποίο υπήρχαν ζητήματα τα οποία είχα κουβεντιάσει με την τρόικα, (κατώτατος μισθός, άρση αγκυλώσεων και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο ΣΕΠΕ), αλλά και ζητήματα που ήρθαν για πρώτη φορά.»

» Αυτά δεν συζητήθηκαν από πλευράς μου, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.»

» Το επιχείρημα πολύ απλά, ήταν ότι δεν θεωρούμε αναγκαίο σήμερα να συζητήσουμε τέτοιου είδους νέες εισαγόμενες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τον τελευταίο νόμο που έφερε όλες αυτές τις αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας μας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Τα βασικά μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Αύξηση του φόρου καταθέσεων


O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου
O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Αύξηση του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων από το 10% στο 15% φέρεται να περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, επί των βασικών αξόνων των οποίων συμφώνησαν την Πέμπτη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, μετά από τρεις ώρες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσημη ανακοίνωση των μέτρων αναμένεται την άλλη εβδομάδα, μετά την τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ακολουθήσει πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Το πακέτο βρέθηκε στο επίκεντρο μακράς συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στα βασικά μέτρα περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από 65 στα 67 έτη
  • Κόβεται 13ος - 14ος μισθός στο Δημόσιο
  • Μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
  • Περικοπή εδικών μισθολογίων 5%-20%
  • Μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας στο Δημόσιο
  • Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων (αργάτες, ανασφάλιστοι, δικαιούχοι εποχικών επιδομάτων ανεργίας)
  • Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα
  • Μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ
Φόροι

  • Αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%
  • Διατήρηση του βασικού αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους των 5.000 αλλά με κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου για τα προστατευόμενα παιδιά
  • Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης
  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους στους χώρους εστίασης που θα επιτρέπεται το κάπνισμα
  • Αύξηση των φόρων στα τσιγάρα
  • Όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν συνεχή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη δεν θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ως μισθωτοί και τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
  • Καταργούνται τα υψηλά κλιμάκια φορολογίας και αντικαθίστανται από ένα συντελεστή 35% στη φορολογία εισοδήματος
Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιθυμούν πλέον μια λύση «πακέτο» για το ελληνικό ζήτημα που θα περιλαμβάνει δηλαδή τη λήψη των μέτρων, τη διετή επιμήκυνση και την άμεση εκταμίευση της δόσης εντός του Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα ζητούν τη θέσπιση «συμμετρικής» (όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Στουρνάρας) ρήτρας αντικατάστασης, ώστε σε περίπτωση επίτευξης των στόχων να ελαφρύνεται αναλόγως το πακέτο περικοπών, και όχι μόνο να ενεργοποιούνται οριζόντια μέτρα σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης από τους στόχους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«ΑΘΑΝΑΤΟΣ»... ΦΩΝΑΖΑΝ TA ENTYΠΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ


Σεπτέμβριος 1987: Όταν η Χρυσή Αυγή τιμούσε τον ναζί Ρούντολφ Ες


http://newpost.gr/post/156709/septemvrios-1987-utan-i-xrysi-aygi-timoyse-ton-nazi-royntolf-es/ 
Ήταν Σεπτέμβριος του 1987, 25 χρόνια πριν, όταν το με αριθμό 16 (29) τεύχος του περιοδικού «Χρυσή Αυγή», ήταν αφιερωμένο στον Ρούντολφ Ες, υπαρχηγό του Γ’ Ράιχ, διαπρύσιο κήρυκα της ναζιστικής ιδεολογίας και άνθρωπο απόλυτα αφιερωμένο στον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο Ες, ο οποίος είχε γίνει μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος, πριν ακόμα και τον Χίτλερ, ενώ το 1933 αναδείχθηκε αναπληρωτής του ηγέτη του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, δεν απαρνήθηκε ποτέ τη ναζιστική θεώρηση. Μάλιστα στη δίκη της Νυρεμβέργης, στο πλαίσιο της οποίας καταδικάστηκε σε ισόβια, ως εγκληματίας πολέμου, για συνωμοσία κατά της παγκόσμιας ειρήνης και σχεδιασμό, έναρξη και διεξαγωγή επιθετικού πολέμου, ο Ρούντολφ Ες, αρκέστηκε στο να δηλώσει, αμετανόητος, τα εξής:   

«… θεωρώ τις κατηγορίες αυτές των αντιπάλων μου τιμή. Είχα την τύχη να δράσω πολλά χρόνια της ζωής μου κάτω από την ηγεσία του μεγαλύτερου γιου που έβγαλε ο λαός μου στα χίλια χρόνια της ιστορίας του. Ακόμη και αν μπορούσα, δεν θα ήθελα να σβήσω τα χρόνια αυτά από την ύπαρξή μου…Δεν μετανοώ για τίποτα. Εάν βρισκόμουν πάλι στην αρχή, θα ενεργούσα πάλι καθώς ενέργησα, ακόμα κι αν ήξερα, ότι στο τέλος θα βρω τον θάνατο στις φλόγες. Δεν έχει σημασία τι θα κάνουν οι άνθρωποι, αφού κάποτε θα βρεθώ μπροστά στο δικαστήριο της αιωνιότητας. Μόνο απέναντί του θα λαμβάνω ευθύνη, και ξέρω πως θα αθωωθώ».   

Τελικά, ο Ες, έπειτα από 46 χρόνια κράτησης, κι ενώ από το 1966 ήταν ο μόνος κρατούμενος στηΣυμμαχική Φυλακή Εγκληματιών Πολέμου, Σπαντάου, αυτοκτόνησε στις 17 Αυγούστου 1987. Την επομένη, 18 Αυγούστου, η Χρυσή Αυγή «γέμισε» την Αθήνα με χιλιάδες φυλλάδια, εξυμνητικά για τον Ρούντολφ Ες, στα οποία το μόνο σύνθημα ήταν, «Rudolf Hess: ΑΘΑΝΑΤΟΣ».   

Κατόπιν αυτού, στο με αριθμό 16 (29) τεύχος – αφιέρωμα της «Χρυσής Αυγής», συγκεκριμένα δε στη σελίδα 27, αναπαράχθηκε το φυλλάδιο με την εξής αναφορά: «Αυτοκόλλητο που κυκλοφόρησε στους δρόμους της Αθήνας, φόρος τιμής των Ελλήνων Εθνικοσοσιαλιστών στον ήρωα Hess».   

Το άρθρο – φόρος τιμής του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου καταλήγει, υπό τον τελευταίο μεσότιτλο «RUDOLF HESS, ΠΑΡΩΝ!»: 

«Στο νωπό χώμα της πατρικής του γης αναπαύεται σε τόπο μυστικό το νεκρό σώμα του RUDOLF HESS. Σε αυτό το χώμα νοητά ακουμπάμε το δεξί μας χέρι και ορκιζόμαστε: Εκδίκηση! Εκδίκηση, ως την ημέρα όπου θα λάμψει η αλήθεια και τα λάβαρά μας νικηφόρα θα κυματίζουν στην Ευρωπαϊκή Γη. Και τότε για όλους τους Μεγάλους Νεκρούς μας, που τους αφαίρεσαν ακόμα και αυτό το δικαίωμα του τάφου, θα υψώσουμε ένα αρχαιόπρεπο μνημείο, μεγαλόπρεπο, λιτό, κλασσικό, ένα μνημείο, που στην κορυφή του θα στέκει περήφανος ο Αετός μας και από κάτω με Χρυσά Γράμματα θα είναι χαραγμένα τα ονόματα των Μεγάλων μας Οδηγών. Πρώτο το όνομα Εκείνου: ADOLF HITLER και ακριβώς αποκάτω δεύτερο το όνομα του Σεβάσμιου Γέροντα του Σπαντάου: RUDOLF HESS».

Παναγιώτης Σκευοφύλακας

Φωτογραφίες και πληροφορίες από jungle-report.blogspot.gr και xa-watch.blogspot.gr
http://newpost.gr

Read more...

Η Χρυσοβελώνη απαντάει για τη λίστα

Την δική της απάντηση έδωσε με δήλωση της, η  βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη  μετά από τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα της.
Συγκεκριμένα αναφέρει στη δήλωση της:
 «Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου στα στελέχη του ΣΔΟΕ που φέρονται να πήραν την πρωτοβουλία ελέγχου του πόθεν έσχες μου.
Αν αληθεύουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος», συμπεραίνω πως τελικά ο κ. Σαμαράς ζήτησε την ενεργοποίηση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Αυτό ακριβώς ζήτησα κι εγώ από την Συγκυβέρνηση να κάνει με Ερώτηση μου στη Βουλή, κατά σύμπτωση πολύ πρόσφατα (βλ. συνημμένη Ερώτηση – Α.Κ.Ε).
Ίσως τελικά η Ερώτηση αυτή να είχε όντως κάποιο αποτέλεσμα.
Εύχομαι οι όποιες έρευνες του ΣΔΟΕ να ολοκληρωθούν ταχύτατα, με την συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας όπως έχω προτείνει με επίσημη κοινοβουλευτική μου Ερώτηση.
Θέλω να ελπίζω πως οι έρευνες αυτές θα κινηθούν προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ελέγχοντας το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων.
Ως νέα Βουλευτής δηλώνω πως θα προσφέρω σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οποιαδήποτε ενημέρωση χρειαστούν.
Παράλληλα υπόσχομαι ότι θα ενισχύσω την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τις τραπεζικές καταθέσεις πολιτικών, στοιχεία των οποίων ζητήθηκαν από ξένες τράπεζες που όμως φέρονται από τη Συγκυβέρνηση να μην τα παρέχουν.
Θέλω τέλος με αφορμή το δημοσίευμα της λίστας να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε τρόπο την επιτάχυνση της διερεύνησης όλων των υποθέσεων που πραγματικά εκκρεμούν στο ΣΔΟΕ και αφορούν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία εξαίρεση.
Τα πάντα θα προχωρήσουν μέχρι τέλους και τα ονόματα των πραγματικά ενδιαφερομένων θα έρθουν στο φως της ημέρας».
enikos.gr

Read more...

Ο Πατούλης απαντάει για τη λίστα

Την δική του απάντηση έδωσε, με ανακοίνωση του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά από τη δημοσιοποίηση της λίστας με τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα του.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση του:
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα απ’την  λίστα, ότι το  ΣΔΟΕ εξετάζει καταγγελία περί αδικαιολόγητης αύξησης της περιουσίας μου.
Ποτέ, βεβαίως, δεν με κάλεσε το ΣΔΟΕ ή όποια άλλη Αρχή για τέτοιο θέμα, ούτε υπήρξε οποιαδήποτε σχετική ενημέρωσή μου.
Δεν γνωρίζω αν η λίστα αυτή που αναρτήθηκε είναι πραγματική, γι’αυτό σκοπεύω να επισκεφθώ άμεσα τον κ. Προϊστάμενο του ΣΔΟΕ,  προκειμένου να ενημερωθώ για το τι πραγματικά ισχύει.
Αν πραγματικά το ΣΔΟΕ ελέγχει το πρόσωπό μου, θα θέσω άμεσα στην διάθεσή του κάθε στοιχείο που θα μου ζητηθεί, ενώ επιπλέον θα ζητήσω να επισπευσθεί ο έλεγχος, ώστε να λάμψει η αλήθεια.
Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η ακριβής περιουσιακή μου κατάσταση, είναι αποτυπωμένη με πλήρη διαφάνεια στα πόθεν έσχες που έχω καταθέσει και είναι στην διάθεση των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών.
Είναι προφανές ότι μόλις τεθεί υπόψη μου συγκεκριμένη καταγγελία θα δοθεί αμέσως και η κατάλληλη απάντησή μου.
Οι κακόβουλες προσπάθειες κάποιων που επιθυμούν διακαώς να ανακόψουν το έργο μου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο χώρο της Υγείας, θα πέσουν  στο κενό».
.enikos.gr

Read more...

Ο Βερελής απαντάει για τη λίστα

“Ζούμε μια κατάσταση σε αυτή τη χώρα που ξαφνικά όλοι κυνηγούν τους πάντες. Δεν μ’ απασχολεί το θέμα, η ιστορία αυτή είναι γνωστή, έχει κλείσει, έχουν βρεθεί οι ένοχοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Βερελής, σχετικά με την εμφάνιση του ονόματός του μεταξύ στην λίστα των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ EXTRA

 .enikos.gr

Read more...