Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν θα πειραχθούν 13ος -14ος μισθός, ούτε το ύψος του κατώτερου, δεσμεύεται ο Βρούτσης

Αναγκαίες όμως «νέες κοινωνικές συμφωνίες»


Το τέλος των αντοχών και ανοχών τους για νέες μειώσεις μισθών δηλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι
Το τέλος των αντοχών και ανοχών τους για νέες μειώσεις μισθών δηλώνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

«Δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός» και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του -ήδη πενιχρού όπως τονίζουν τα Συνδικάτα- κατώτερου μισθού, αλλά αναπροσαρμογή της διαδικασίας υπολογισμού του, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας δε στις σκληρές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση της παράδοσης των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα δίωξης της εργασίας και αντεργατική εργασιακή νομοθεσία, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κοινωνικό νεκροταφείο. Σε μια οικονομία που αλλάζει ωστόσο, δεν μπορεί οι εργασιακές σχέσεις να μένουν καθηλωμένες στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά τις -αν μη τι άλλο- σοκαριστικές υποδείξεις του διαβόητου «non paper» της τρόικας για τα εργασιακά, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν τις συζήτησε, θεωρώντας άσκοπη οιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».

Δεδομένα για την χειροτέρευση του εισοδήματος των εργαζομένων και τις επί το χείρον αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, παρουσίασαν στον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της επερώτησης του κόμματος, εκθέτοντάς τον ενώπιον των πρόσφατων υποδείξεων της τρόικας, (εξαήμερο, 13ωρη εργασία, μείωση του κατώτερου μισθού, κλπ.) αλλά και των σεναρίων περί ειδικών οικονομικών ζωνών με αξιοποίηση λαθρομεταναστών με χαμηλό ημερομίσθιο.

Ο κ. Βρούτσης από πλευράς του, υπογράμμισε την ανάγκη για «νέες κοινωνικές συμφωνίες με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία οφέλη, ώστε με μικρά και μεγάλα βήματα να βελτιώσουμε την ποιότητα και τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας».

Αναπτύσσοντας την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Μπάρκας υποστήριξε πως στην Ελλάδα το χρέος «δεν είναι δημόσιο, αλλά είναι χρέος των πλουσίων - Ελλήνων και ξένων που τζόγαραν στα ομόλογα και ακόμα και σήμερα κερδίζουν απ' τα επιτόκια».

«Όλοι τους φτιάχτηκαν με τις πλάτες του κράτους» εκτίμησε ο κ.Μπάρκας.

«Το κράτος εγγυήθηκε τα κέρδη τους, τα μετέφερε στις πλάτες του ελληνικού λαού -και τώρα τα διαγράφει χωρίς αποζημίωση για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και επειδή το χρέος σας πήγε ως άλλοθι μονάχα μέχρι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το 2011 μας είπατε το παραμύθι του μισθολογικού κόστους, με βάση στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου μοναδική πηγή άντλησης δεδομένων είναι ο ΣΕΒ» σημείωσε ο βουλευτής.

«Διαλύσατε την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων. Δίνετε το δικαίωμα χρησιμοποίησης μεταναστών από κέντρα κράτησης σε εργασίες, δώσατε το δικαίωμα σε εταιρείες να προσλαμβάνουν εργάτες από τη Βουλγαρία με μισθούς Βουλγαρίας» κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Αλέξης Μητρόπουλος.

«Το ελληνικό έθνος καταστρέφεται αυτή τη στιγμή. Με τα μέτρα αυτά, οι Έλληνες δεν μπορούν ούτε να κάνουν οικογένειες, ούτε να παραμείνουν εδώ» εκτίμησε ο Γιάννης Στάθας.

Για «μέτρα δίωξης της εργασίας» έκανε λόγο η Μαρία Μπόλαρη, υποδεικνύοντας πως η αύξηση των ορίων ηλικίας θα προκαλέσει απώλειες 600 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ (κόστος φυγής εξόδου), αυξανόμενες κατά 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε πως απ' την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν χαθεί πάνω από 600.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 23%.

«Αυτό όμως που ζούμε σήμερα, δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της βαθειάς υφεσιακής περιδίνησης της οικονομίας, αλλά και το αναπόφευκτο αποτέλεσμα χρόνιων στρεβλώσεων της αγοράς εργασίας» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία, δεν είχαμε την τόλμη κάποτε να εφαρμόσουμε πολιτικές που είχε ανάγκη ο τόπος και συμβιβαστήκαμε με πολιτικές της Αριστεράς. Κι αυτό έβλαψε τη χώρα μας εκείνη την περίοδο» πρόσθεσε.

Σήμερα δε, «οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε» υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης επισκόπησε την πολιτική του υπουργείου του:

«Λίγες, καλές και αξιόπιστες ρυθμίσεις που να ισχύουν για όλους και όχι ρυθμίσεις που να συνεπάγονται υψηλό κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.»

» Σταδιακή αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου.»

» Καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με ευέλικτους και μη δαπανηρούς ελέγχους και πλέον αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.»

» Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με προσεχή νομοθετική πρωτοβουλία».

Δέσμευση για 13ο-14ο μισθό

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτερου μισθού -αν και προβλέπεται η δυνατότητα αυτή στο Μνημόνιο- όπως επίσης ότι «δεν θα πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός».

Εκείνο που θα υπάρξει ωστόσο, θα είναι μία αναπροσαρμογή του τρόπου υπολογισμού του, καθώς την υφιστάμενη διαδικασία χρησιμοποιεί μονάχα το Βέλγιο.

Η αναπροσαρμογή αυτή θα γίνει με νόμο και «οι εταίροι θα έχουν δικαίωμα συνδιαμόρφωσης, στο πλαίσιο του συλλογικού κεκτημένου» είπε ο υπουργός.

«Δεν συζήτησα το non-paper»

Απαντώντας εξάλλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Χρήστο Καραγιαννίδη, που είχαν εγκαλέσει την κυβέρνηση για «δρομολόγηση των non paper της τρόικας μέσω σχεδιασμένων διαρροών», ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως «επρόκειτο για κανονικό e-mail, στο οποίο υπήρχαν ζητήματα τα οποία είχα κουβεντιάσει με την τρόικα, (κατώτατος μισθός, άρση αγκυλώσεων και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο ΣΕΠΕ), αλλά και ζητήματα που ήρθαν για πρώτη φορά.»

» Αυτά δεν συζητήθηκαν από πλευράς μου, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.»

» Το επιχείρημα πολύ απλά, ήταν ότι δεν θεωρούμε αναγκαίο σήμερα να συζητήσουμε τέτοιου είδους νέες εισαγόμενες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τον τελευταίο νόμο που έφερε όλες αυτές τις αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας μας».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: