Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προτείνουν δημιουργία ταμείου για Ελλάδα.



Το κόμμα των Σοσιαλιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την Τρίτη την δημιουργία "ταμείου", το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να αποτρέπεται η χρεοκοπία χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

"Το ταμείο θα επέτρεπε σε χώρες που έχουν ανάγκη, να δανειστούν με φυσιολογικά επιτόκια", είπε ο Poul Nyrup Rasmussen, πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η πρόταση έρχεται εν μέσω εικασιών ότι η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή στήριξης στην αναχρηματοδότηση του χρέους της με αντάλλαγμα την επιβολή νέων μέτρων για την μείωση του ελλείμματος.



Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ 5.000.000 ΑΘΗΝΑΙΟΙ!


Η κα Τίνα Μπιρμπίλη βρέθηκε «από το πουθενά» στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Μπορεί, για ένα διάστημα, η κα Μπιρμπίλη να απασχόλησε την κοινή γνώμη με το αν τα παπούτσια ή το ανεπίτρεπτο κατά την ορκωμοσία σακίδιο ήταν Hogan, Tods ή Longchamp, αλλά πριν περάσουν δυο μήνες, η κυρία αυτή, με απολυταρχικό τρόπο, για να προωθήσει τα συμφέροντα των «επενδυτών που διαμαρτύρονται», στο όνομα μιας περιβαλλοντικής «φούσκας», έθεσε σε διαρκή μελλοντικό κίνδυνο την υγεία 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αθήνας, ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε ελάχιστη απόσταση από την Λίμνη Υλίκη, απ’ όπου υδρεύεται η πρωτεύουσα, παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της ΕΥΔΑΠ και υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ΕΥΔΑΠ υπήρξε κρυστάλλινη: «… τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα φωτοβολταϊκά πανέλα … είναι τοξικά και καθιστούν αδύνατη και επικίνδυνη την τοποθέτησή τους σε προστατευόμενη περιοχή ποσίμων υδάτων γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακραίων καιρικών φαινομένων, …κλπ θα υπάρξει μετά βεβαιότητος διασπορά βλαβερών στοιχείων στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα». (Δ/νση τοπογραφήσεων, κτηματολογίου και ελέγχου λεκανών απορροής ΑΠ 337166/9-4-2008). Ο Σουφλιάς δεν τόλμησε να εγκρίνει αυτές τις «επενδύσεις». Όμως η κα Μπιρμπίλη δεν ορρωδεί. «Στην ΕΥΔΑΠ δεν πέφτει λόγος», λέει ουσιαστικά. Τι πιθανον κρύβεται από πίσω; Τα φτηνά χωράφια γύρω από την Υλίκη και οι κρατικές επιχορηγήσεις σε «επενδυτές» για να παράγεται πανάκριβο ρεύμα που η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει σε εξωφρενικές τιμές, δίχως τις οποίες η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά θα ήταν πλήρως ασύμφορη, αλλά υπάρχει η επίφαση «οικολογικότητας» επειδή δεν χρησιμοποιούνται τα «κακά» πετρέλαιο και λιθάνθρακας. Τα συμπεράσματα δικά σας!
(Από τη Νόρα Ράλλη)
fimotro.


Read more...

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΘΙΞΟΥΝ ΤΟ 14 0 ΜΙΣΘΟ Η ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

[papandreou_vouli4.jpg]Σήμερα στους βουλευτές και αύριο στον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ανακοινώσει τα "πρόσθετα μέτρα" για να μειωθεί κατα 4% φέτος το έλειμμα της χώρας. Οι δικές μας πληροφορέις λένε οτι ΔΕΝ θα θιγεί ΟΥΤΕ ο αποκαλούμενος 14ος μισθός, ούτε βέβαια το "δώρο" Πάσχα ή το επίδομα αδείας. Και φυσικά όλα αυτά ΔΕΝ αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά ΜΟΝΟ τον δημόσιο.



Read more...

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε! Η αμνησία, η λήθη είναι εύκολη, αρκεί να μην θυμάσαι… Δεν μπορεί η υπεράσπιση της πλουτοκρατίας να είναι πατριωτισμός!





Read more...

Κύριε Πετσάλνικε πρέπει να το γράψει το Focus για να αντιδράσετε;



"ΣΚΑΝΔΑΛΟ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Πριν από λίγο καιρό ο Φ. Πετσάλνικος αντέδρασε γενναία στο δημοσίευμα του γερμανικού Focus για την "κατάντια των Ελλήνων" και τα "κουσούρια" που οι Γερμανοί θεωρούν ότι κουβαλάμε στις πλάτες μας. Το προσβλητικό ρεπορτάζ έκανε τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει το...

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ


...Γερμανό πρέσβη για... εξηγήσεις.

Τώρα δείτε την προκληση όταν ένας υπάλληλος της Βουλής παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη από έναν διευθυντή...

Έλεος ρε παιδιά! ¨Όχι άλλα παιδιά και αποπαίδια. Αυτά βλέπουν και οι Γερμανοί και μας "κράζουν"





troktiko

Read more...

Μην ξεριζώσετε ένα εργασιακό δικαίωμα που ξεκίνησε το 1822







Από το 1822 καταβάλλεται το δώρο Πάσχα. Το δώρο Πάσχα εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1822, όταν το ζήτησαν οι υπάλληλοι....

«της εν Κορίνθω Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος», όπως αναφέρει ο ιστορικός Γ. Κορδάτος στην «Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος» (Αθήνα 1956, σελ. 29).

*Στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1940 ορισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εσωτερικοί κανονισμοί μεμονωμένων επιχειρήσεων προέβλεπαν τη χορήγηση του δώρου Πάσχα. Πρώτη φορά όμως με το νομοθετικό διάταγμα 310/1941 στην Κατοχή ορίστηκε ότι «όπου από συνήθεια ή από έθιμο ή από διάταξη ΣΣΕ καταβάλλεται θα συνεχίσει να καταβάλλεται».

*Ακολούθησε ο Ν. 1.901/51, που κύρωσε τον αναγκαστικό Ν. 1.777/51 (ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 15 του Ν. 2.053/52). Ορισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας «δύνανται διά κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος». Εκτοτε γενικεύθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

*Με κοινές νομοθετικές ρυθμίσεις καθιερώθηκε και το δώρο Χριστουγέννων, που αποτελούσε «χορήγηση στους μισθωτούς έκτακτης οικονομικής ενισχύσεως κατά τις εορτές των Χριστουγέννων - Νέου Ετους».

*Με το άρθρο 1 του Ν. 1.082/80 το δώρο αυτό μετονομάστηκε σε επίδομα εορτών Χριστουγέννων και καθορίστηκε το πλαίσιο χορηγήσεώς του.

*Ακολούθησε η έκδοση της υπ' αριθ. 19.040/81 αποφάσεως των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που ρυθμίζει παγίως πλέον όλα τα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και χορηγήσεως των επιδομάτων εορτών κατ' έτος.

*Το επίδομα αδείας μετ' αποδοχών καθιερώθηκε με τον αναγκαστικό νόμο 539 του 1945, όπου, στο άρθρο 2 παράγραφος 1, προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις λήψης της πρώτης άδειας με αποδοχές, καθώς και η άδεια για όλα τα επόμενα χρόνια στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες.

*«Από το 1951 για το δώρο Πάσχα κι από το 1945 για το επίδομα αδείας κανένας μέχρι σήμερα, ούτε κυβέρνηση, ούτε ιδιώτες, αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα χορήγησης» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Α. Μητρόπουλος, καθηγητής εργατικού δικαίου και πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους. «Ο 14ος, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, όπως και ο 13ος μισθός, το δώρο Χριστουγέννων, αποτέλεσαν την αναγκαιότητα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Συντέλεσε στην αύξηση της εμπορικής κίνησης και στην εναλλακτική καταναλωτική συημπεριφορά μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Γι' αυτό η πιθανή κατάργησή τους θα οδηγήσει στη δραματική προλεταριοποίηση ευρύτερων στρωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων και σε πραγματικό ολοκαύτωμα».



Read more...

Αυτά είναι τα εφιαλτικά σενάρια!




Αυτά είναι τα μέτρα και τα σενάρια που θα λάβει αύριο το υπουργικό συμβούλιο. Τ ανέα δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλά.

troktiko


Read more...

Το πακέτο μέτρων που θα πονέσει πολύ...




Αυτά είναι τα μέτρα που θα πάρει από αύριο η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. Θα πεθάνουμε και αυτοί θα παίρνουν ακόμη μέτρα..


troktiko

Read more...

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Κ. Παπούλια



ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΝ ΟΨΗ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΩΝ, ΝΕΩΝ, ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει Τετάρτη, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος
troktiko

Read more...

Το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" είναι κοντά μας...



Η πιο δραματική ομιλία του Πρωθυπουργού.
Αυτό που ακούγεται σαν εφιάλτης, η χρεωκοπία, είναι ένα αληθινό σενάριο, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την δραματική πράγματι ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο πολύ καθαρά για το κίνδυνο, να μη μπορεί πια το κράτος να δανειστεί και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Και για πρώτη φορά χρέωσε...

ευθύνες όχι μόνο στην Ν.Δ. αλλά και στις κυβερνήσεις του δικού του κόμματος."Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο για μη πληρωμή του 14ου μισθού, αλλά ακόμη και του 4ου", είπε.
Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα κι απ΄αυτά που περιμέναμε, και θα υποχρεωθούμε θέλουμε δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε..

nonews-news


Read more...

Σαμαράς: "Αβυσσος" ο Παπανδρέου

Αλαζονική συμπεριφορά καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την ομιλία Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανες λόγο για το γνωστό "ποίημα" του πρωθυπουργού να φταίνε οι άλλλοι.


Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά
«Η σημερινή αλαζονική εμφάνιση Παπανδρέου προβληματίζει όλους τους Έλληνες. Γιατί λίγο πριν ανακοινώσει τα νέα σκληρά μέτρα και επισκεφθεί σημαντικούς ξένους ηγέτες, αποφάσισε να κατεδαφίσει το εσωτερικό μέτωπο, να αθωώσει για πάντα το ΠΑΣΟΚ και να συκοφαντήσει για όλα τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι εξωφρενική η άποψη Παπανδρέου, ότι εκείνος θα επιβάλει στην Αντιπολίτευση πότε θα τον ελέγξει στη Βουλή…

Ότι μπορεί να κατηγορεί εμάς που δεν δεχόμαστε κοινοβουλευτική συζήτηση, για τα μέτρα που ακόμα δεν πήρε!

Ευτυχώς που δεν έγινε η κοινοβουλευτική συζήτηση σήμερα και έτσι γλιτώσαμε μιαν ακόμα επανάληψη από το γνωστό «ποίημα» του Πρωθυπουργού:

“Για το χθες φταίνε οι άλλοι. Για το σήμερα φταίνε οι κερδοσκόποι. Για το αύριο… βλέπουμε”.

Τι άλλο να πει κανείς πλέον για τον κύριο Παπανδρέου;

Άβυσσος…»
nooz.gr


Read more...

Πρωταθλητές στη διαφθορά τα νοσοκομεία

Κοντά στα 800 εκ. ευρώ- αυξημένο κατά 39 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2008- ανέρχεται το κόστος της διαφθοράς στη χώρα μας, όπως προκύπτει από έρευνα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας. Επίσης, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες έδωσαν "φακελάκι" προκειμένου να να εξυπηρετηθούν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Στην κορυφή του πίνακα της διαφθοράς βρίσκονται νοσοκομεία, πολεοδομίες, εφορίες, ΙΚΑ και νομαρχίες.

Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Διεθνούς Διαφάνειας, το 13,4% των ελληνικών νοικοκυριών αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς το 2009, ενώ η διαφθορά στο δημόσιο είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Από τα περιστατικά διαφθοράς που αναφέρθηκαν το 33,5% αφορούσαν σε νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν πολεοδομίες και εφορίες, που ξεπέρασαν το 15%- όλες με αύξηση σε σχέση με το 2008. Μείωση παρατηρείται σε υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών- 1,8% έναντι 6,6% το 2008.

Στις ιδιωτικές υπηρεσίες
, τις πρώτες θέσεις της διαφθοράς καταλαμβάνουν οι κλινικές, οι τράπεζες, οι δικηγόροι και οι ιδιώτες γιατροί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις ιδιωτικές υπηρεσίες τα "φακελάκια" ανέρχονται κατά μέσο όρο τα 1.671 ευρώ, ενώ στο δημόσιο τομέα η μέση τιμή φτάνει στα 1.355 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν πέρυσι περίπου 462 εκ. ευρώ σε διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες και άλλα 325 εκ. ευρώ σε αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες.

Υπολογίζεται, επίσης, πως σχεδόν 600.000 πολίτες συνάντησαν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ περισσότεροι από 350.000 αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στις συναλλαγές τους με τον ιδιωτικό τομέα.

Μικρο-διαφθορά ή άλλως κοινωνική διαφθορά

Όπως εξήγησαν κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, ο διευθυντής της οργάνωσης Αρις Συγγρός και ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, στην έρευνα μετράται η μικρο-διαφθορά ή άλλως κοινωνική διαφθορά και όχι η διαπλοκή (πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική) και οι υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολυεθνικές.

Το πλέον, ίσως, ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που -όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρης- συνιστά «αναπάντητο ερώτημα», είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς.

Το 97% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα δώσει χρήματα για να περάσει τις εξετάσεις για την άδεια οδήγησης. Ποσοστό 96% διατίθενται να δώσει χρήματα σε εφοριακό για να τακτοποιήσει τα χρέη τους, σε υπάλληλο της πολεοδομίας για να αποκτήσει οικοδομική άδεια, σε αστυνομικό για να μη δώσει κλήση, σε ΚΤΕΟ για να "περάσει" το αυτοκίνητο τους. Το 88% θεωρεί θεμιτό να βάλει "μέσο" για να προσληφθεί ένας συγγενής, να δώσει χρήματα σε γιατρό για να τον προσέξει καλύτερα κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, όμως, το ίδιο 98,7% ζητά να εφαρμόζονται οι νόμοι, το 96% να τιμωρούνται αυστηρά όσοι πιάνονται να παίρνουν "μίζες" ή "φακελάκια", το 88% να εφαρμόζεται πραγματικά το "πόθεν έσχες" για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 84% να καθιερωθεί κώδικας επαφής και συμπεριφοράς για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 73% να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες κατά της διαφθοράς κ.λπ.

Η ουσία είναι, σχολίασε ο Κ. Μπακούρης, ότι οι περιπτώσεις διαφθοράς κάθε χρόνο αυξάνονται, η ηθική κατάπτωση είναι μεγαλύτερη και οι αντιστάσεις απέναντι σε αήθεις πράξεις όλο και μικρότερες.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα, σημείωσε ο κ. Συγγρός, μόνο η μικρο-διαφθορά συνιστά το 1% του τρέχοντος προϋπολογισμού της χώρας. Στις περισσότερες προηγμένες, ευρωπαϊκές χώρες της Δύσης και του Βορρά η μικρο-διαφθορά συναντάται σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αυτά τα κράτη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα φοροδιαφυγής και σκανδάλων μεγάλων εταιρειών.

Φως στο τούνελ

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά. Το 56% συμφωνεί ότι αποτελεί εφικτό στόχο, ενώ το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά, έχει μειωθεί σε 40% από 43%.

Η αισιοδοξία αυξήθηκε μετά τις εκλογές: Πριν τις4 Οκτωβρίου, το 45% πίστευε ότι διαφθορά και Ελλάδα είναι έννοιες συνυφασμένες και το 51% ότι η διαφάνεια μπορεί να επικρατήσει. Μετά τις εκλογές, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 36% και 60%.
nooz.gr


Read more...

"Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου"



"Θα ήταν καταστροφικό να μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ", είπε, ενώ σχολιάζοντας τους φόβους για μεγαλύτερη ύφεση τόνισε: "Εκείνο που μας απειλεί δεν είναι η ύφεση, αλλά η αδυναμία δανεισμού, η στάση πληρωμών". "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, αλλά αυτό δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα", τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "η κυβέρνηση δεν λιποτακτεί", κάτι που χρέωσε στη ΝΔ. Είπε, δε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να αποφύγει τη συζήτηση για την Οικονομία στην Ολομέλεια της Βουλής διότι "δεν ήθελε να αναμετρηθεί με τις δικές της ιστορικές ευθύνες- Νομίζουν ότι έτσι θα κρύψουν τα εγκλήματα στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης". "Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροπολιτικοί χειρισμοί. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς πάμε μπροστά, μακάρι και οι άλλοι να ξεπερνούσαν τον εαυτό τους", συμπλήρωσε.

"Μάχη για τη διάσωση της χώρας"


"Η μάχη δεν είναι για το μέλλον, είναι για το παρόν, για τη διάσωση της χώρας. Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι υπερβολή κάνει λάθος. Καθημερινά παλεύουμε με το χρόνο προσπαθώντας να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία μας", επισήμανε.

Αναφερόμενος στα πρόσθετα μέτρα, αφού τόνισε ότι "έχει γίνει πολύς λόγος πως συνιστούν μία ανατροπή για όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα", αναφέρθηκε στο τι θα συμβεί αν δεν λάβουμε τις αποφάσεις. "Αν φερθούμε ανεύθυνα, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει, κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ακούγεται εφιαλτικό, είναι όμως η αλήθεια. Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με τους όρους που δανείζεται μία χώρα της ΕΕ οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές".

"Να ορίζουμε εμείς την τύχη μας"

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ άφησε αιχμές στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για "φυγομαχία". "Σήμερα εκείνοι που κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είναι αυτοί που εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα χρέη, νέες νάρκες", είπε σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Επί πέντε μήνες η κυβέρνηση κάνει αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και πάει μπροστά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, όποιο κι αν είναι το πρόσθετο κόστος", είπε και συμπλήρωσε: "Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας".

Μνημόνευσε τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου: "Για να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη, χρειαζόμαστε λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία". Αφού τόνισε ότι "σήμερα έχει τρωθεί η κυριαρχία μας", έθεσε το διακύβευμα για το μέλλον: "Να ορίζουμε εμείς την τύχη μας".

"Ναι, θα πάρουμε επιπλέον μέτρα"

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, καταλογίζοντας τα στο έλλειμμα αξιοπιστίας "που θέριεψε από τις πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης". Τόνισε ότι "οι διεθνείς αγορές δεν μας πιστεύουν" και πως "τώρα χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας, που για να την παράσχουν χρειάζονται τη στήριξη των πολιτών τους. Δείτε πως μας αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος".

Επισήμανε ότι "η εικόνα αυτή μας αδικεί", υπογραμμίζοντας ότι "θα βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Θα πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Δεν φταίνε οι άλλοι λαοί της Ευρώπης για τα δικά μας χρέη".

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα των μεγάλων διαρθρωτικών μας αλλαγών: "το σπάσιμο των κατεστημένων, να δώσουμε στον πολίτη το αυτονόητο: Να ζει σε ένα κράτος με κανόνες". Πρόσθεσε, όμως, ότι "αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει σήμερα, δεν μας το δίνουν οι διεθνείς συνθήκες- οι πιστωτές μας, που δυστυχώς από αυτούς εξαρτιόμαστε. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας για να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που υποσχεθήκαμε στους πολίτες".

Παρομοίασε την Ελλάδα με επιχειρηματία που σπαταλά τα χρήματα που δανείζεται και τους κερδοσκόπους με τοκογλύφους, στους οποίους θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να καταφύγει, αν δεν αλλάξει κατεύθυνση.

Και είπε ότι "δεν μας πιστεύουν ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος στις σπατάλες και τη διαφθορά, διότι τόσο καιρό έβλεπαν σκάνδαλα, πάρτι κολλητών, αδιανόητες σπατάλες, off shore υπουργών και σκάνδαλα". Και πρόσθεσε ότι δεν μας δίνουν άλλο χρόνο, διότι "προσπαθήσαμε να τους δώσουμε μία πλασματική εικόνα, μία εικονική πραγματικότητα- το 2007 και το 2009. Στέλνοντας στοιχεία που έκρυβαν το πρόβλημα. Αυτό συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια". Και δεσμεύθηκε ότι "αυτή την ιστορία δεν θα την επαναλάβουμε".

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν εκθέτει τη χώρα λέγοντας την αλήθεια, καθώς οι διεθνείς μας εταίροι ξέρουν το πρόβλημα".

"Στην υγεία του κορόιδου..."

Κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη μάχη για τη χώρα: "Ξέρω ότι οι θυσίες είναι δύσκολες. Μας πονάει. Τώρα προέχει ο αγώνας για εθνική επιβίωση. Δεν θα ανεχθώ από κανέναν στην κυβέρνηση να λιποψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων", είπε.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για όσους πλουτίζουν παρανόμως, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν παρανόμως να πίνουν στην υγεία του κορόιδου". "Απέναντι μας είναι ο πλούτος που χτίστηκε μέσα από πλιάτσικο", υπογράμμισε.

Άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς του Δημοσίου: "Η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών. Από τους δημόσιους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα. Το δημόσιο λύγισε κάτω από τη λογική της σπατάλης και της κατάχρησης. Τελειώνει για τη χώρα μας μία εποχή".

"Είμαστε αποφασισμένοι- αντίπαλος είναι ο χρόνος, αλλά θα πετύχουμε. Θα δώσουμε όλο το είναι μας ώστε όταν τελειώσει η πρώτη μας θητεία θα μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από μία καταστροφή, αλλά βάλαμε και τα θεμέλια για μία Ελλάδα των αξιών", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
nooz.gr


Read more...

Κατάληψη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα από αντιεξουσιαστές!



Κατάληψη στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ,πραγματοποιούν 100 περίπου αντιεξουσιαστές.Οι αναρχικοί εισέβαλαν στα γραφεία λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και ανέφεραν στην υπάλληλο της τεχνικής γραμματείας,πως θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του χώρου ζητώντας την απελευθέρωση ομοϊδεατών τους που κρατούνται στις φυλακές. Οι αντιεξουσιατές αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις σε τηλεοπτικό συνεργείο που βρέθηκε στα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.



Read more...

Γήπεδο και “Mall” στον Βοτανικό, αλλά με περισσότερο πράσινο

Νέο σχέδιο διπλής ανάπλασης από την Τίνα Μπιρμπίλη

Τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός» στο σχέδιο για τον Βοτανικό και την κατάργηση όλων των άλλων εμπορικών χρήσεων ώστε να εξασφαλιστούν 30 στρέμματα περισσότερου πρασίνου περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υστερα από ένα σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, το σχέδιο παρουσίασε σήμερα η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβό και στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΠΑΕ, οι οποίες ενσωματώνονται στο Mall. Η ρύθμιση προβλέπει μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από 1,6 σε 1,2, διαμορφώνοντας το Μall του Βοτανικού σε 52.700 τ.μ. από 69.000 τ.μ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επιπλέον, αυξάνονται κατά 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με παράλληλη μείωση κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης.

Το υπουργείο υπεραμύνεται της νέας ρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι μειώνει τη συνολική δόμηση κατά 60%, η οποία θα είναι μικρότερη και από την αρχική, πριν από την κατεδάφιση των κτιρίων της ΕΤΜΑ.

«Είναι μια ρύθμιση που δίνει λύση στο αδιέξοδο που υπήρχε για την εφαρμογή της Διπλής Ανάπλασης», υπογράμμισε η υπουργός και τόνισε ότι υλοποιεί τον διττό στόχο της, που είναι να γίνει η λεωφόρος Αλεξάνδρας χώρος πρασίνου και να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ. Οπως είπε, με τη νέα ρύθμιση που θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, αμέσως μετά την ψήφισή της στη Βουλή η συνολική δόμηση θα περιοριστεί περίπου κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα, αυξάνοντας αντίστοιχα το πράσινο κατά 30.000 τ.μ.

Με τον νόμο-ρύθμιση Σουφλιά (3481/2006), το σύνολο της δόμησης ανερχόταν σε 164.600 τ.μ. Με τη νέα ρύθμιση η δόμηση δεν θα ξεπεράσει τα 98.800 τ.μ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την κατασκευή του γηπέδου με την ταυτόχρονη κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση θα υποστηριχτεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και χαρακτήρισε την υλοποίηση του έργου ως μία προσφορά του Δήμου Αθηναίων. Οπως είπε, ο δήμος υποχώρησε προκειμένου να μην κατασκευαστεί το πολυλειτουργικό κέντρο των 43.000 τ.μ. Προέβλεψε μάλιστα ότι η υλοποίηση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ικανοποιημένος από την κατάληξη της Διπλής Ανάπλασης δήλωσε και ο κ. Αρης Βωβός, μολονότι εξέφρασε αντιρρήσεις στο θέμα του Σ.Δ., λέγοντας ότι περιορίζει το ύψος του εμπορικού κέντρου στα 16 μέτρα. «Ζητήσαμε από την υπουργό να το ξαναδεί γιατί μας περιορίζει», είπε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και υποστήριξε ότι θα παραχωρήσει στο γήπεδο τις 500 θέσεις πάρκινγκ, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την προηγούμενη απόφασή του είχε ακυρώσει τις χρήσεις του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, που τώρα επανακάμπτει στον σχεδιασμό περιορίζοντας κατά 17.300 τη δομήσιμη επιφάνεια!

Η θέση του Παναθηναϊκού

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, με το νέο σχέδιο καταργείται το γήπεδο μπάσκετ, αλλά και αυξάνεται ο χώρος που θα έχει ο Ερασιτέχνης για τις ανάγκες των αθλημάτων του συλλόγου κατά 50% σε σχέση με το αρχικό πλάνο.
Η πλευρά του Παναθηναϊκού σε πρώτη φάση δεν είναι αρνητική. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου μάλιστα δεν είναι αντίθετη στην κατάργηση του γηπέδου μπάσκετ, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση και να προχωρήσουν τα έργα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Επίσης, η Πολιτεία θα προτείνει την ένταξη των εμπορικών χώρων του νέου γηπέδου στο εμπορικό κέντρου του κ. Αρη Βωβού, ενώ θα προτείνει και την κατεδάφιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» παράλληλα με τα έργα που θα ξεκινήσουν στον Βοτανικό.
Αυτά τα δύο αναμένεται να είναι και τα μόνα σημεία τριβής, αφού ο μεν Παναθηναϊκός έχει πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στο πώς θα εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς χώρους, ενώ πολύ δύσκολα θα δεχτεί να παραδώσει στην Πολιτεία τη Λεωφόρο για κατεδάφιση αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στον Βοτανικό. Το αντίστοιχο πάθημα της ΑΕΚ είναι ακόμα σχετικά νωπό...
.protothema.gr

Read more...

14ΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: ΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!


Περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο, που ισοδυναμούν με την απώλεια ενός μισθού για τους 600.000 υπαλλήλους, πάγωμα όλων των συντάξεων και αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά), εντάσσονται στο τρίτο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, κατ' απαίτηση των Βρυξελλών, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αύριο Τετάρτη. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών στις αποφάσεις κυβέρνησης. Ποιες είναι αυτές; Ψαλίδι στον 14ο μισθό στο Δημόσιο, υπό την πίεση των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιμένει να ανακοινωθούν σκληρά μέτρα προτού δεσμευθεί για οποιαδήποτε μορφή συγκεκριμένης βοήθειας προς τη χώρα. Oι πληροφορίες από ευρωπαϊκούς κύκλους αναφέρουν ότι ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τις χθεσινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού και των μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν. Ως προς τη μορφή που θα πάρει η μείωση, εξετάζονταν έως χθες εναλλακτικά σενάρια, όπως η περικοπή τμήματος του δώρου των Χριστουγέννων, σε συνδυασμό με πρόσθετες μειώσεις στα επιδόματά τους ή περικοπές κατά 20% σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Το πακέτο των μέτρων θα είναι τελικά βαρύ, αφού σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες θα αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ ή 4,8 δισ. ευρώ. Εκτός από τους μισθούς, επιπλέον μαχαίρι- σύμφωνα με την εφημ. Τα Νέα, θα πέσει και σε άλλες δαπάνες, όπως οι επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και οι επενδύσεις, παρά την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία, ενώ βέβαιες είναι οι αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε ποτά και τσιγάρα και βέβαια το πάγωμα μισθών και συντάξεων. Η Κομισιόν, είπε ο κ. Ρεν, περιμένει να δει το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων και τότε θα τα αξιολογήσει. Εφόσον είναι επαρκή για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ θα τα υιοθετήσει. Αυτό θα γίνει έως τις 15 Μαρτίου, όταν θα αξιολογηθεί η Ελλάδα για τα μέτρα του 2010 στο πλαίσιο του ΕCΟFΙΝ. Θα ακολουθήσει μια δεύτερη δοκιμασία, στα μέσα Μαΐου, με την αξιολόγηση των μέτρων για τη διαρθρωτική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας (Ασφαλιστικό, άνοιγμα αγοράς εργασίας: ελεύθερες απολύσεις και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.), αλλά και των μέτρων μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 και το 2012.
fimotro

Read more...

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ


Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Εφ΄ όλης της ύλης κριτική στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης άσκησε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προκαλώντας την αντίδραση του (παρισταμένου) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι.Τέντε, ο οποίος υπερασπίστηκε τους δικαστικούς λέγοντας ότι καταβάλλουν «φιλότιμες προσπάθειες»...


Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κυρίαρχη εντύπωση ατιμωρησίας στη χώρα και για κρούσματα «αυτοπροστασίας» του κλάδου της Δικαιοσύνης και αυτοαναγόρευσής του σε «άξονα πολιτικών και όχι δικαϊκών επιλογών». «Είναι βέβαιον ότι δεν είναι μικρότερης αξίας η αίσθηση των πολιτών ότι η δικαστική λειτουργία έχει μετεξελιχθεί από υπηρεσία προς τον λαό σε Σώμα δημιουργώντας την εντύπωση αφενός ότι αυτοπροστατεύεται και αντιμετωπίζει με εσωστρέφεια συμπτώματα χαμηλής απόδοσης και αφετέρου ότι αυτορυθμίζεται σε άξονα πολιτικών και όχι δικαϊκών επιλογών» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ετσι, ενώ η κοινωνία παρακολούθησε με πολύ μεγάλη αγωνία την αποκάλυψη παραδικαστικού κυκλώματος για παράδειγμα, ο χαμηλός αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων για τέτοιες ποινικές εκτροπές υποδηλώνει με σαφήνεια είτε ότι, παρά την έκταση του προβλήματος, στην πορεία η αποκάλυψη παρέμεινε ουσιαστικά αδικαίωτη είτε ότι η έκταση του προβλήματος δεν ήταν εκείνη που αρχικά εμφανίστηκε και επομένως χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την κάμψη του φρονήματος και της παρρησίας των λοιπών δικαστικών λειτουργών».

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών ικανοποιείται ούτε η Δικαιοσύνη λειτουργεί με έναν τέτοιον τρόπο που οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μια εξουσία που τους προστατεύει και ελέγχει κάθε ανομία. «Δεν είναι τυχαίο ότι ακούμε από όλους και συνεχώς ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται και ότι δύσκολα και έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία βρίσκει κανείς το δίκιο του» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι ξένοι συνάδελφοί του τον ρωτούν: «Στην Ελλάδα Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;».

Αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό μίλησαν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος, του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες. Οι τρεις πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγών στον χώρο της Δικαιοσύνης και συνεργασίας σε διαφορετική βάση μεταξύ κρατικής διοίκησης και δικαστηρίων, ο Εισαγγελέας όμως του Αρείου Πάγου μίλησε για «κοινή ευθύνη με την κυβέρνηση» και επεσήμανε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Νομίζω ότι δεν ήταν αυτό το νόημα των λόγων σας, δεν υπάρχει ατιμωρησία στην Ελλάδα σήμερα. Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες και κάνουμε το καθήκον μας».

fimotro

Read more...

ΔΕΗ- Διάψευση δημοσιευμάτων για αύξηση τιμολογίων.



Με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας (1.3.10) σχετικά με αναπροσαρμογές των τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει θέσει θέμα οιασδήποτε αύξησης των τιμολογίων της, στο πλαίσιο και της κυβερνητικής απόφασης για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ κατά το 2010.

- Η ΔΕΗ, στη βάση της Υπουργικής Απόφασης Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/23860 της 30.11.2007 υπέβαλε στη ΡΑΕ στις 3.11.2009, πρόταση "Τιμολογίων Ρυθμιστικού Ελέγχου" (ΤΡΕ) και σχέδιο σταδιακής εφαρμογής αυτών σε τριετή περίοδο.

- Τα Τιμολόγια Ρυθμιστικού Ελέγχου, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση, αντανακλούν το κόστος κάθε κατηγορίας καταναλωτών και δεν προβλέπουν καμία αύξηση του συνολικού εσόδου της Επιχείρησης

- Ειδικότερα, στην περίπτωση των τιμολογίων ορισμένων ευαίσθητων κατηγοριών (π.χ. οικιακά, αγροτικά κλπ), η πρόταση της ΔΕΗ μεριμνά ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια αυτών των κατηγοριών. Αυτό θα γίνει με τη θεσμοθέτηση μηχανισμού, βάσει του οποίου, όλοι οι προμηθευτές θα συμβάλλουν, ανάλογα με το πελατολόγιό τους, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, κάτι που μέχρι σήμερα, κάνει μόνον η ΔΕΗ.



Read more...

Την Τετάρτη ανακοινώνεται το πακέτο-σοκ

Μετά το μήνυμα Ρεν για περικοπή μισθών…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ώρα της κρίσης, για το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων, φτάνει. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης, με θέμα τα οικονομικά μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την πολιτική και πρακτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλίσει η χώρα μας λογικούς όρους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Το απόγευμα της Τρίτης (στις 5) θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές προθέσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών του Κινήματος στα μέτρα, που θα ανακοινώσει την επομένη και τα οποία, είναι φυσιολογικό, να συναντήσουν πολλές κοινωνικές αντιδράσεις και να προκαλέσουν τη δυσφορία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο κορυφώνεται, καθώς την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη της χώρας μας.

Στην Αθήνα ευελπιστούν ότι το πακέτο των νέων μέτρων θα ικανοποιήσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πίεσης και φυσικά των επιτοκίων, με τα οποία δανείζεται ως τώρα η χώρα μας.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να λάβει ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η περικοπή του 14ου μισθού, αν και το οικονομικό επιτελείο έχει εξετάσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, που ναι μεν πλήττουν εξίσου σοβαρά το εισόδημα, αλλά δεν φτάνουν στην κίνηση αυτή, που έχει ένα ξεχωριστό συμβολισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της δευτέρας, δήλωσε ότι ο ίδιος συγκινείται όταν τον σταματάει κόσμος στον δρόμο για να του πει: «Πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμα και τον μισθό μας για τη σωτηρία της πατρίδας», ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όλοι λένε ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και εμείς δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει».

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να εξοικονομούν ένα ποσό περί τα 4 δις ευρώ, επιπλέον όσων έχουν ήδη προβλεφτεί στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Τα σενάρια για τα μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι βρίσκονται τρία σενάρια για περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού, εφάπαξ ή τμηματικά: (α) Περικοπή κατά 20% στα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αλλά και στο επίδομα αδείας, (β) Πλήρη κατάργηση του επιδόματος αδείας και (γ) Μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Στο πακέτο των μέτρων που δρομολογούνται, ώστε να εξοικονομηθούν 3,5 ως 4,8 δισ. ευρώ, εκτός του γενικού παγώματος των συντάξεων που ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, μία νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα άνω των 1600 κυβικών και η επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, και έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση, το δικό του μήνυμα στους Έλληνες θέλησε να στείλει πριν φύγει από την Αθήνα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είναι κρίσιμη στιγμή για τη χώρα σας» προειδοποίησε και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί πάση θυσία ο στόχος για μείωση των ελλειμμάτων κατά 4%.

Ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ελληνικά δίκτυα στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα, επέμεινε στην ανάγκη για δραστική περικοπή του «μισθολογικού κόστους» του κράτους.

Με άλλα λόγια -αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει ευθέως τον όρο- ο κ.Ρεν μίλησε για την ανάγκη να κοπεί ο 14ος μισθός.

Την ίδια στιγμή ο κ.Ρεν προανήγγειλε και τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούν, όπως είπε, ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και η κυβέρνηση απαιτείται να τα λάβει «για να της βγουν τα νούμερα».

Σε διαφορετική περίπτωση, “θα επικρατήσει το χάος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βλοσυρός Φινλανδός, ο οποίος έκλεισε την συνέντευξή του με ένα “καλό κουράγιο”…
protothema.


Read more...

Πρανάκριση για τον Γ.Σανιδά διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης...


Κάνοντας χρήση ενός δικαιώματος του, ο υπουργός Χ Καστανίδης διέταξε ποινική προανάκριση κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, για τις παραλείψεις στο θέμα της siemens.


/nonews-news.

Read more...

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ... ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥ!


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επιμένουν... γερμανικά οι Έλληνες- τόσο οι πολίτες όσο και το Δημόσιο. Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές επιχειρήσεις κατέχουν τα πρωτεία σε αγορές όπως αυτή του αυτοκινήτου, ενώ σημαντικό κομμάτι της πίτας κατέχουν Γερμανοί σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συμμετοχή έχουν γερμανικές εταιρείες και σε...
αρκετά μεγάλα έργα, όπως το Μετρό και κάποιοι αυτοκινητόδρομοι.
Ακόμα και πριν από την εισαγωγή του ευρώ, Έλληνες οικονομολόγοι είχαν επιχειρήσει να θέσουν το ζήτημα με την εκτίμηση ότι τα χρήματα που παίρνει η χώρα μας μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δημιουργούν πολλαπλάσιο εισόδημα για τις μεγάλες χώρες της Ένωσης, όπως η Γερμανία. Ωστόσο, αυτή η συζήτηση δεν έγινε ποτέ...
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 135 γερμανικές επιχειρήσεις- στις οποίες περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί- απασχολώντας συνολικά περίπου 22.000 εργαζομένους, με τζίρο σε ετήσια βάση είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ.
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στις τηλεπικοινωνίες, η γερμανική Deutsche Τelekom ελέγχει εδώ και δύο χρόνια τον κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της χώρας, τον ΟΤΕ, ενώ στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών δεσπόζει η πολυσυζητημένη Siemens. Στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες έριχναν ανέκαθεν βαριά τη σκιά τους οι γερμανικές εταιρείες, με τη Siemens να αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπρόσωπό τους. Ακόμα και στη γέννηση του ΟΤΕ οι Γερμανοί ήταν παρόντες, αφού η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία, που ίδρυσε τη δεκαετία του 1930 η Siemens, ήταν η βάση για τη δημιουργία μετά τον πόλεμο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Οι Γερμανοί, που αυτή τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους το 30% των μετοχών του ΟΤΕ, επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου τους προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του Οργανισμού.
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Ηochtief απλώνοντας τα φτερά της... βρέθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με ποσοστό 40,01%, ελέγχοντας και το μάνατζμεντ της επιχείρησης του αεροδρομίου. Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55%, ενώ μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% ανήκει στην οικογένεια Κοπελούζου.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρέθηκε αρκετές φορές σε διαπραγματεύσεις με την Ηochtief ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Ηochtief ζητούσε την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που υπογράφτηκε το 1995 και λήγει το 2020 για περίπου 5 με 10 χρόνια ακόμη. Στελέχη της εταιρείας συνέδεαν άμεσα την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο με την ανανέωση της σύμβασης, καθώς με την είσοδο του αεροδρομίου στο Χ.Α. θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να αποσβεστούν. Η Ηochtief έχει παράλληλα εκφράσει επίσημα το ενδιαφέρον της να αναλάβει το μάνατζμεντ και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, καθώς και τη διαχείριση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
ΟΣΕ
Η γερμανική πολυεθνική Siemens κυριαρχεί εδώ και πολλά χρόνια στις προμήθειες του ΟΣΕ, είτε αυτές αφορούν τροχαίο υλικό (τρένα) είτε έργα υποδομής (συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης κ.λπ.).
Το 1997 μέσω των προγραμματικών συμφωνιών υπεγράφησαν συνολικά 13 προγραμματικές συμφωνίες και συμβάσεις διαρκείας μεταξύ ΟΣΕ και κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετείχαν ελληνικές βιομηχανίες και αλλοδαπές εταιρείες που κατείχαν τη σχετική τεχνογνωσία για παραγωγή τροχαίου υλικού. Και οι 13 συμφωνίες ενεργοποιήθηκαν το 1999.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον τομέα του τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια σημαντική είναι η συμβολή του γερμανικού στοιχείου. Τo 40% των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι γερμανικοί τουροπερέιτορ (ΤUΙ) έχουν επενδύσει στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις (Grecotel).
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ
Η Ηochtief είναι η μόνη γερμανική εταιρεία που συμμετέχει στις κοινοπραξίες για την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων. Η συμμετοχή της αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, συνολικού μήκους 365 χιλιομέτρων και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ΜαλιακόςΚλειδί, συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων.
Το κόστος για την κατασκευή του πρώτου αυτοκινητοδρόμου ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ και η Ηochtief συμμετέχει με ποσοστό 25%. Η κοινοπραξία έχει αναλάβει και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου αλλά και την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια. Σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός- Κλειδί. Εδώ, η Ηoctief συμμετέχει με ποσοστό 35%. Και σε αυτήν την περίπτωση η κοινοπραξία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου για 30 χρόνια.
fimotro


Read more...

Ο ΦΠΑ ΘΑ "ΚΑΤΑΠΙΕΙ" 1.000 ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Μαρία Βασιλείου

Έναν μισθό τον χρόνο από τα εισοδήματά του θα χάσει κάθε νοικοκυριό από την επικείμενη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 2%, στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Και αυτό μόνο από τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα, χωρίς να υπολογίζεται η αντίστοιχη επιβάρυνση από τις υπηρεσίες. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% αντιστοιχεί με επιβάρυνση 1.000 ευρώ (991 ευρώ για την ακρίβεια) τον...
χρόνο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες αποτελεί το πιθανότερο σενάριο στο πλαίσιο των φορολογικών μέτρων, που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας- ενδεχομένως και σήμερα- με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% φέτος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά περίπου 3,63 δισ. ευρώ επιπλέον ΦΠΑ λόγω της επικείμενης αύξησής του. Πρόκειται για κόστος που θα επιμεριστεί στα 3,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας, τα οποία ήδη επωμίζονται τις επιβαρύνσεις από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα αλλά και από τις περικοπές των επιδομάτων. Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει τελικά και σε ψαλίδισμα του 14ου μισθού προκειμένου να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.
Νέο πλήγμα για το εμπόριο
Μάλιστα, το ποσό των 1.000 ευρώ αφορά το επιπλέον κόστος που επιβαρύνει τις αγορές τις οποίες κάνουν τα νοικοκυριά από εμπορικά κυρίως καταστήματα, γεγονός που εντείνει τα ρίγη ανησυχίας ανάμεσα στους εμπόρους, που ήδη νιώθουν τη σημαντική πτώση του τζίρου.
Όπως λένε οι έμποροι, οι οποίοι αντιδρούν στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει το ήδη κακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και θα περιορίσει εκ νέου την κατανάλωση σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις μετρούν απώλειες οι οποίες φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και το 30%.
Φοβούνται απολύσεις και λουκέτα
Αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για επικείμενες απολύσεις και λουκέτα. Ακόμη και στη διάρκεια των εκπτώσεων, αν και οι μειώσεις στις τιμές έφθασαν σε υψηλά επίπεδα, μέχρι και το 80%, η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 25%.
Οι λιανέμποροι- μικροί και μεγάλοι- εκτιμούν ότι μία αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλέσει νέο πλήγμα στο εμπόριο που ασφυκτιά από την πτώση της κατανάλωσης. Η επιβάρυνση από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ ξεκινά από τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, και επεκτείνεται σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ακόμη και στα αυτοκίνητα αλλά και στις υπηρεσίες.
Τα σενάρια για την αύξηση
Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα θα αυξηθεί από το 9% στο 11%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής για τα άλλα είδη, όπως είναι αυτά της ένδυσης- υπόδησης κ.λπ., από το 19% θα διαμορφωθεί στο 21%. Όσον αφορά τον χαμηλότερο συντελεστή που επιβάλλεται σε ορισμένα είδη, όπως είναι τα βιβλία, ενδέχεται να φθάσει από το 4,5%, που είναι σήμερα, στο 6,5%.
Πλήττονται περισσότερο οι φτωχοί
Συγκεκριμένα, η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει από την αγορά τροφίμων, που αποτελεί ανελαστική δαπάνη για τα νοικοκυριά, ανέρχεται στα 285 ευρώ τον χρόνο, ποσό που θα επιβαρύνει ανεξαιρέτως όλα τα νοικοκυριά. Μάλιστα, για τα πιο φτωχά νοικοκυριά η επιβάρυνση αντιστοιχεί σε σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, το οποίο θα πληγεί και από τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις που προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά και από τις ανατιμήσεις που έχουν προαναγγείλει από την αρχή του έτους οι βιομηχανίες τροφίμων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Επιβάρυνση 32,5 δισ. ευρώ
Όπως υπολογίζει η ΕΣΕΕ, το επιπλέον κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες του λιανεμπορίου ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Έτσι, συνολικά, με βάση τις επιπλέον επιβαρύνσεις, τα ελληνικά νοικοκυριά θα επωμιστούν συνολικά ΦΠΑ 32,5 δισ. ευρώ μόνο για τις αγορές τους από τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όταν μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν γύρω στα 29 δισ. ευρώ τον χρόνο.
fimotro


Read more...

Ο ΡΕΝ ΕΦΥΓΕ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Χαμόγελα στην Αθήνα, μετά το τέλος της επίσκεψης του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, καθώς το υπό τον κ. Ρεν κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε θετικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης. O Πρωθυπουργός, που μιλάει το απόγευμα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...
του ΠΑΣΟΚ, συγκαλεί αύριο, σχεδόν εκτάκτως, το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστούν και επισήμως τα πρόσθετα μέτρα που ζήτησε η Κομισιόν και επί των οποίων συμφώνησε και η κυβέρνηση ώστε να δοθεί διέξοδος στο αδιέξοδο των έως τώρα διαπραγματεύσεων στο τετράγωνο ΑθήναΠαρίσι- Βερολίνο- Βρυξέλλες. Αμέσως μετά, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα τα ανακοινώσει προς τον ελληνικό λαό, δίνοντας έτσι τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας που δημιουργούσε η ακατάσχετη «μετρολογία».
Ακόμη και χθες, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Ρεν, αντικείμενο των συσκέψεων (μία υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών διήρκεσε ώς αργά το βράδυ) αποτελούσε κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο ροκάνισμα μέρους του 14ου μισθού, του οποίου την κατάργηση ζητούν οι Βρυξέλλες. Το πακέτο των μέτρων, σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, επιβολή φόρου πολυτελείας, αύξηση των περικοπών των επιδομάτων κ.ά.
Στο μεταξύ, έγκυρη κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι η συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον κοινοτικό επίτροπο για την οικονομία Όλι Ρεν έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα», με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει στον συνομιλητή του ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να βρει διέξοδο στην κρίση. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε από τον κ. Ρεν «την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει και θα κάνει ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει καταθέσει». Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι ορισμένοι δείκτες του προγράμματος κινούνται σε επίπεδα «κάτω του αναμενόμενου», αλλά άλλοι πηγαίνουν «απροσδόκητα καλά».
Η έκκληση
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ρεν να συμβάλει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα και να μην εξαναγκαστεί η Ελλάδα να πάρει μόνο μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων της.
Αναφορικά με τα περί «έμπρακτης έκφρασης» της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, διευκρινίστηκε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν συζήτησε με τον κ. Ρεν το περιεχόμενο καμίας συμφωνίας οικονομικού περιεχομένου. Όπως αναφέρθηκε, ο ρόλος του κ. Ρεν είναι διαφορετικός: «Ήρθε να ελέγξει και να δώσει το μήνυμα ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται ότι αυτό το καταφέραμε».
Άλλη κυβερνητική πηγή, στην οποία τέθηκε το ίδιο ερώτημα, απάντησε: «Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το είδος και το περιεχόμενο της βοήθειας προς την Ελλάδα με τον κ. Ρεν. Ούτε ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο. Δεν είναι στις δικές του αρμοδιότητες». Η συγκεκριμένη πηγή ανέφερε ότι μετά το οκέι του κοινοτικού επιτρόπου στα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση είναι προφανές πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, την Παρασκευή, και τη συνάντηση που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Γ. Παπανδρέου, που νωρίτερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ουσιαστικά περιγράψει την απόφασή του για κατάργηση του 14ου μισθού, μιλώντας για πολίτες που τον συναντούν και του ζητούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας, ζήτησε συστράτευση όλων των Ελλήνων στην κοινή προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
«Έτοιμοι για θυσίες»
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι έτοιμη για θυσίες για χάρη της πατρίδας, αρκεί τα χρήματα να πιάσουν τόπο. «Έλληνες που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία, άνθρωποι του μόχθου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε θυσίες ακόμη και στις αποδοχές τους για την πατρίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
fimotro


Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Σε δύο 24ωρα τα πάντα θα έχουν λήξει. Τα σενάρια για τον 14ο μισθό και τους επιπλέον φόρους θα έχουν καταστεί αποφάσεις. Ενδεικτικό της σοβαρότητας των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σήμερα το απόγευμα και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα στελέχη του να στηρίξουν χωρίς δεύτερη... σκέψη το πρόσθετο πακέτο μέτρων που απαιτείται για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μια σαφή πρόγευση του διαγγέλματος που θα ακολουθήσει. Ζήτησε από τους πολίτες θάρρος και αποφασιστικότητα και δήλωσε έτοιμος να δώσει την απάντηση στην κρίση που βιώνουμε.
«Συγκινούμαι ειλικρινά όταν άνθρωποι του μόχθου με πιάνουν στον δρόμο και μου λένε για την πατρίδα, και τον μισθό μου να θυσιάσω»! Για πολλούς η λέξη «μισθός» ήταν το «κρυφό» μήνυμα προς την κοινωνία για την επικείμενη περικοπή, αναστολή καταβολής ή ακόμη και κατάργηση του 14ου μισθού.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι μόνιμα, τουλάχιστον μέχρι η χώρα μας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις «απαιτήσεις» των Βρυξελλών στο τετ α τετ που είχε με τον Ο. Ρεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, του τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αστοχίες της, θα πρέπει όμως και η ΕΕ να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της».
Χαρακτηριστικό των καταιγιστικών εξελίξεων που έπονται είναι ότι, μόλις αποχαιρέτησε τον Φινλανδό επίτροπο, ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Θ. Πάγκαλου, του Χ. Παμπούκη και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Παρόντες ήταν και οι συνεργάτες του Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, Η. Πολεμαρχάκης και Γ. Ελενόπουλος. Αντικείμενο της συζήτησης δεν ήταν, πλέον, το τι αλλά το πότε και το πώς.
Προς τους πολίτες
Συστράτευση όλων στην κοινή προσπάθεια
Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να κατρακυλήσει κι άλλο, να βουλιάξουμε οριστικά, θα αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, γιατί απειλεί να μας αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Το πραγματικό θέμα, όμως, είναι ότι το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Το ζήτημα για την Ελλάδα δεν είναι απλά να βρει δανεικά».
Παθογένειες
«Μικρή σημασία θα έχει να περιορίσουμε το έλλειμμα και να μειώσουμε το χρέος, αν παράλληλα δεν αντιμετωπίσουμε όλα τα δομικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τις παθογένειες που μας βύθισαν στην κρίση: «Eνα από τα αίτια είναι η διαφθορά, η εκτεταμένη ανομία και η ατιμωρησία, με αποτέλεσμα να λυγίσει το κράτος κάτω από το βάρος της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης πόρων και της πελατειακής διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού».
«Ζητάμε σήμερα από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να συστρατευτούν στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν. Παρά το κόστος, παρά την επιβάρυνση που θα βιώσει ο κάθε πολίτης, όλοι λένε ναι», υπογράμμισε, «όλοι οι Ελληνες, οι άνθρωποι του ενός μισθού, της καθημερινής σκληρής εργασίας, όλοι εκείνοι που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για τη σωτηρία της πατρίδας».
Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
Ταραχή και εναλλακτικές εισηγήσεις
Η προοπτική κατάργησης του 14ου μισθού τρομάζει τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι το πλήγμα στο προφίλ του Γ. Παπανδρέου και του Κινήματος θα είναι ανεπανόρθωτο. Εναλλακτικά εισηγούνται μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ και πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων πέραν του ενός έτους. Οι πληροφορίες, όμως, δείχνουν ότι οι εξελίξεις τούς έχουν ξεπεράσει, αφού το πακέτο των μέτρων ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» από την προηγούμενη εβδομάδα.
Μ. Σουλτς
Μέτρα και αλληλεγγύη από ΕΕ
Αποκαλυπτική του τι πρόκειται να ακολουθήσει ήταν και η δήλωση του προέδρου της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ομάδας, Μ. Σουλτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: «Εξέφρασα την άποψή μου ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικά και δύσκολα. Αν η κυβέρνηση είναι τώρα διατεθειμένη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο και να πάρει πρόσθετα μέτρα, τότε έχω την εντύπωση, την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ιδίως η Ευρωζώνη, θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, με τρόπο συγκεκριμένο».
Για το ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος, τα σενάρια διίστανται. Η Ευρώπη ελπίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης και η πολιτική της στήριξη θα αποδειχθούν ικανές πολιτικές για να μειωθεί το κόστος του δανεισμού.
Το θέμα των οικονομικών εξελίξεων κυριάρχησε και στη συνάντηση του Θ. Πάγκαλου, με τον Ο. Ρεν. «Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, δεν έχουν νόημα τα μέτρα όταν οι αγορές έχουν άλλους στόχους», επεσήμανε στον συνομιλητή του ο Θ. Πάγκαλος.
fimotro.


Read more...

ΠΑΚΕΤΟ ΣΟΚ ΜΕ ΦΠΑ-ΔΩΡΟ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Το σκληρότερο πακέτο μέτρων παίρνει η κυβέρνηση, αγγίζοντας δώρα, επιδόματα, συντάξεις, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εκφράστηκαν από τον επίτροπο Ολι Ρεν κατά τον χθεσινό κύκλο επαφών του στην Αθήνα, και κυρίως από τις διεθνείς αγορές με την αύξηση των επιτοκίων οδηγούν στο δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4%, στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009 και να υπάρξει... η σχετική κοινοτική στήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να υπάρχει άμεση απορρόφηση των ποσών που θέλει να δανειστεί το δημόσιο από γαλλική και γερμανική τράπεζα.
Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον πρωθυπουργό, όπως άλλωστε έγινε και με το πρώτο στις 2 του περασμένου Φλεβάρη. Το πακέτο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι κοινοτικοί τοποθετούν το ποσό μεταξύ 3,5 με 5 δισ. ευρώ ή 1,5-2% του ΑΕΠ, και αναλύεται ως εξής:
1 Στο σενάριο της μείωσης μέχρι και 20% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας φαίνεται να κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, καθώς θεωρούν ότι πιο εύκολα γίνονται αποδεκτές μερικές περικοπές παρά καταργήσεις αποδοχών. Οι απώλειες φτάνουν ονομαστικά στο 40% ενός μισθού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων και του παγώματος των αυξήσεων με το πρώτο πακέτο μέτρων. Ουσιαστικά, χάνεται ένας μισθός στη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο συζητούσε ακόμα και περικοπή μέχρι 50% των δώρων -επιδομάτων ή συνολική κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων- ενδεχόμενα τα οποία όμως εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
2 Στην αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών 4,5%, 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φτάσουν στο 6,5%, 11% και 21% αντίστοιχα, ενώ υπήρξαν και προτάσεις αύξησης μέχρι 3 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής συντελεστή πολυτελείας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Εντούτοις, δεν απουσιάζουν και οι φόβοι για μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς η ιστορία έχει δείξει (όπως το 2005, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. το αύξησε μία μονάδα) ότι με κάθε αύξηση του ΦΠΑ ξεκινάει η «κλοπή» των εσόδων λόγω μη απόδοσής του από όσους τον εισπράττουν.
3 Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό 20% με 30% και στόχο άντλησης 1,2 δισ. ευρώ.
Πάγωμα στις συντάξεις
Η κοινοτική επιταγή για μείωση των δαπανών και δη των μισθολογικών οδηγεί, μεταξύ άλλων, και σε πάγωμα των αυξήσεων για το σύνολο των συντάξεων, ενώ παρέμενε ανοιχτό αν θα πάνε σε νέα περικοπή των επιδομάτων και των πρόσθετων παροχών (όπως κατάργηση εξόδων κίνησης) για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου. Οσο για το αν η εισοδηματική πολιτική θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για «εξ αντανακλάσεως» εφαρμογή.
Το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν παράγοντες που εκτιμούν ότι αρκούν τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.
Και... «call center»
Κι επειδή οι κοινοτικοί έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για το 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής που καταγράφεται στο ΠΣΑ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει στην εντατικοποίηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, εξετάζουν τη δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης όσων χρωστούν, που θα φτάσει μέχρι και την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, και δη από τους έχοντες και κατέχοντες.
Ακόμα, ενεργοποιούν σχέδιο ελέγχων με βαρύτητα στους προσωρινούς ελέγχους για το ΦΠΑ, λόγω των φόβων μη απόδοσής του, το οποίο θα υποστηριχτεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και τα Ελεγκτικά Κέντρα. Επιδίωξη είναι τα έσοδα από τους ελέγχους να κινηθούν στα επίπεδα του πρώτου διμήνου. Μόνο η ΥΠΕΕ εμφανίζει υπερδιπλασιασμό βεβαιωμένων εσόδων ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ τον Φλεβάρη έναντι 135 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα και έναντι 165 εκατ. τον Γενάρη (94 εκατ. πέρυσι).
Εξετάζεται και ειδική ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.
fimotro


Read more...

"ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ"





«Οι απαιτήσεις του ελληνικού λαού, όπως έχουν έως τώρα καταγραφεί -επανορθώσεις, αναγκαστικό δάνειο, αρχαιολογικοί θησαυροί, αποζημίωση θυμάτων- δεν παραγράφονται!!!», τόνισαν κατά τη συνάντησή τους, ο Μανώλης Γλέζος και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκι. Ο Μανώλης Γλέζος ευχαρίστησε τον Λόταρ Μπίσκι για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η Γερμανική Αριστερά (Die Linke) για το θέμα αυτό και για την ολόπλευρη συμπαράστασή του στους αγώνες για τη λύση του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι δυο τους συμφώνησαν στα εξής:
1. Οι απαιτήσεις του ελληνικού λαού, όπως έχουν έως τώρα καταγραφεί (επανορθώσεις, αναγκαστικό δάνειο, αρχαιολογικοί θησαυροί, αποζημίωση θυμάτων) δεν παραγράφονται.
2. Ο αγώνας θα συνεχιστεί αμείωτα, μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Οι κ. Μπίσκι και Γλέζος συμφώνησαν επίσης και ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί από δω και πέρα για την επίτευξη των σκοπών αυτών.
ΔΕ μένει, λοιπόν, παρά να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι...
fimotro


Read more...