Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Την Τετάρτη ανακοινώνεται το πακέτο-σοκ

Μετά το μήνυμα Ρεν για περικοπή μισθών…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ώρα της κρίσης, για το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων, φτάνει. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης, με θέμα τα οικονομικά μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την πολιτική και πρακτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλίσει η χώρα μας λογικούς όρους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Το απόγευμα της Τρίτης (στις 5) θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές προθέσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών του Κινήματος στα μέτρα, που θα ανακοινώσει την επομένη και τα οποία, είναι φυσιολογικό, να συναντήσουν πολλές κοινωνικές αντιδράσεις και να προκαλέσουν τη δυσφορία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο κορυφώνεται, καθώς την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη στήριξη της χώρας μας.

Στην Αθήνα ευελπιστούν ότι το πακέτο των νέων μέτρων θα ικανοποιήσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πίεσης και φυσικά των επιτοκίων, με τα οποία δανείζεται ως τώρα η χώρα μας.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να λάβει ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η περικοπή του 14ου μισθού, αν και το οικονομικό επιτελείο έχει εξετάσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια, που ναι μεν πλήττουν εξίσου σοβαρά το εισόδημα, αλλά δεν φτάνουν στην κίνηση αυτή, που έχει ένα ξεχωριστό συμβολισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της δευτέρας, δήλωσε ότι ο ίδιος συγκινείται όταν τον σταματάει κόσμος στον δρόμο για να του πει: «Πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ακόμα και τον μισθό μας για τη σωτηρία της πατρίδας», ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όλοι λένε ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και εμείς δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει».

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα πρέπει να εξοικονομούν ένα ποσό περί τα 4 δις ευρώ, επιπλέον όσων έχουν ήδη προβλεφτεί στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Τα σενάρια για τα μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι βρίσκονται τρία σενάρια για περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού, εφάπαξ ή τμηματικά: (α) Περικοπή κατά 20% στα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αλλά και στο επίδομα αδείας, (β) Πλήρη κατάργηση του επιδόματος αδείας και (γ) Μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Στο πακέτο των μέτρων που δρομολογούνται, ώστε να εξοικονομηθούν 3,5 ως 4,8 δισ. ευρώ, εκτός του γενικού παγώματος των συντάξεων που ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, μία νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα άνω των 1600 κυβικών και η επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, και έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση, το δικό του μήνυμα στους Έλληνες θέλησε να στείλει πριν φύγει από την Αθήνα, ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είναι κρίσιμη στιγμή για τη χώρα σας» προειδοποίησε και τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί πάση θυσία ο στόχος για μείωση των ελλειμμάτων κατά 4%.

Ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ελληνικά δίκτυα στα γραφεία της Κομισιόν στην Αθήνα, επέμεινε στην ανάγκη για δραστική περικοπή του «μισθολογικού κόστους» του κράτους.

Με άλλα λόγια -αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει ευθέως τον όρο- ο κ.Ρεν μίλησε για την ανάγκη να κοπεί ο 14ος μισθός.

Την ίδια στιγμή ο κ.Ρεν προανήγγειλε και τα νέα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνούν, όπως είπε, ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και η κυβέρνηση απαιτείται να τα λάβει «για να της βγουν τα νούμερα».

Σε διαφορετική περίπτωση, “θα επικρατήσει το χάος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βλοσυρός Φινλανδός, ο οποίος έκλεισε την συνέντευξή του με ένα “καλό κουράγιο”…
protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια: