Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Γήπεδο και “Mall” στον Βοτανικό, αλλά με περισσότερο πράσινο

Νέο σχέδιο διπλής ανάπλασης από την Τίνα Μπιρμπίλη

Τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός» στο σχέδιο για τον Βοτανικό και την κατάργηση όλων των άλλων εμπορικών χρήσεων ώστε να εξασφαλιστούν 30 στρέμματα περισσότερου πρασίνου περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υστερα από ένα σκληρό παζάρι διαπραγματεύσεων που διήρκεσε περίπου τρεις μήνες, το σχέδιο παρουσίασε σήμερα η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τον επιχειρηματία κ. Μπάμπη Βωβό και στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, καταργείται το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΠΑΕ, οι οποίες ενσωματώνονται στο Mall. Η ρύθμιση προβλέπει μείωση του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου από 1,6 σε 1,2, διαμορφώνοντας το Μall του Βοτανικού σε 52.700 τ.μ. από 69.000 τ.μ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επιπλέον, αυξάνονται κατά 50% οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, με παράλληλη μείωση κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης.

Το υπουργείο υπεραμύνεται της νέας ρύθμισης, υπογραμμίζοντας ότι μειώνει τη συνολική δόμηση κατά 60%, η οποία θα είναι μικρότερη και από την αρχική, πριν από την κατεδάφιση των κτιρίων της ΕΤΜΑ.

«Είναι μια ρύθμιση που δίνει λύση στο αδιέξοδο που υπήρχε για την εφαρμογή της Διπλής Ανάπλασης», υπογράμμισε η υπουργός και τόνισε ότι υλοποιεί τον διττό στόχο της, που είναι να γίνει η λεωφόρος Αλεξάνδρας χώρος πρασίνου και να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΠΑΕ. Οπως είπε, με τη νέα ρύθμιση που θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, αμέσως μετά την ψήφισή της στη Βουλή η συνολική δόμηση θα περιοριστεί περίπου κατά 66.000 τετραγωνικά μέτρα, αυξάνοντας αντίστοιχα το πράσινο κατά 30.000 τ.μ.

Με τον νόμο-ρύθμιση Σουφλιά (3481/2006), το σύνολο της δόμησης ανερχόταν σε 164.600 τ.μ. Με τη νέα ρύθμιση η δόμηση δεν θα ξεπεράσει τα 98.800 τ.μ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση των οικοδομικών αδειών για την κατασκευή του γηπέδου με την ταυτόχρονη κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση θα υποστηριχτεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και χαρακτήρισε την υλοποίηση του έργου ως μία προσφορά του Δήμου Αθηναίων. Οπως είπε, ο δήμος υποχώρησε προκειμένου να μην κατασκευαστεί το πολυλειτουργικό κέντρο των 43.000 τ.μ. Προέβλεψε μάλιστα ότι η υλοποίηση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης θα δημιουργήσει 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ικανοποιημένος από την κατάληξη της Διπλής Ανάπλασης δήλωσε και ο κ. Αρης Βωβός, μολονότι εξέφρασε αντιρρήσεις στο θέμα του Σ.Δ., λέγοντας ότι περιορίζει το ύψος του εμπορικού κέντρου στα 16 μέτρα. «Ζητήσαμε από την υπουργό να το ξαναδεί γιατί μας περιορίζει», είπε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και υποστήριξε ότι θα παραχωρήσει στο γήπεδο τις 500 θέσεις πάρκινγκ, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την προηγούμενη απόφασή του είχε ακυρώσει τις χρήσεις του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, που τώρα επανακάμπτει στον σχεδιασμό περιορίζοντας κατά 17.300 τη δομήσιμη επιφάνεια!

Η θέση του Παναθηναϊκού

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις, με το νέο σχέδιο καταργείται το γήπεδο μπάσκετ, αλλά και αυξάνεται ο χώρος που θα έχει ο Ερασιτέχνης για τις ανάγκες των αθλημάτων του συλλόγου κατά 50% σε σχέση με το αρχικό πλάνο.
Η πλευρά του Παναθηναϊκού σε πρώτη φάση δεν είναι αρνητική. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου μάλιστα δεν είναι αντίθετη στην κατάργηση του γηπέδου μπάσκετ, προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση και να προχωρήσουν τα έργα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Επίσης, η Πολιτεία θα προτείνει την ένταξη των εμπορικών χώρων του νέου γηπέδου στο εμπορικό κέντρου του κ. Αρη Βωβού, ενώ θα προτείνει και την κατεδάφιση του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» παράλληλα με τα έργα που θα ξεκινήσουν στον Βοτανικό.
Αυτά τα δύο αναμένεται να είναι και τα μόνα σημεία τριβής, αφού ο μεν Παναθηναϊκός έχει πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στο πώς θα εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς χώρους, ενώ πολύ δύσκολα θα δεχτεί να παραδώσει στην Πολιτεία τη Λεωφόρο για κατεδάφιση αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στον Βοτανικό. Το αντίστοιχο πάθημα της ΑΕΚ είναι ακόμα σχετικά νωπό...
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: