Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μεγάλη διαδήλωση κατά της G8 στη βόρεια Γαλλία...


"G8 φύγε, οι άνθρωποι πρώτα, όχι τα οικονομικά" φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Λε Χαβρ της βόρειας Γαλλίας καταγγέλοντας τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Ομάδας των 8 (G8), που θα...
διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαΐου στη Ντοβίλ.
Σύμφωνα με τις αρχές στη διαδήλωση πήραν μέρος περίπου 4.000 άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες, πανό και τύμπανα και 7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές: κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, εργατικά συνδικάτα, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Read more...

Σαμαράς: «Δεν ζητώ εκλογές» ...



Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ότι θα είναι λάθος να τεθεί εκλογικό δίλημμα «νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία», τονίζοντας ότι θα ήταν επιζήμιο και λάθος, ενώ επαναλαμβάνει ότι... δεν ζητά εκλογές.

Τον πρόλαβε όμως ο Πρωθυπουργός που έθεσε το παραπάνω δίλημμα με συνέντευξή του στο Έθνος.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έλαβε σοβαρά υπόψη του τις εισηγήσεις που δεχόταν τον τελευταίο καιρό από βουλευτές και στελέχη του κόμματος να μην κάνει πίσω στο θέμα της συναίνεσης και έσπευσε να το ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά.

Οι εξελίξεις όμως τις ερχόμενης εβδομάδας θα δείξουν τόσο τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του πρωθυπουργού σε όσα ισχυρίζονται κι αυτό περιμένουν πολλοί και στα δύο στρατόπεδα προκειμένου να … αντιδράσουν αναλόγως.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δε ήδη έχουν γεμίσει κάποιοι τις φαρέτρες τους, με στόχο αυτή τη φορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
parapolitika.gr



Read more...

ΣΤΑ ΙΣΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑ... ΚΑΤΩ!


ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΝΔ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΝΤΟΡΑ
Αυτό που δεν συντελέστηκε την τελευταία στιγμή στην "πειραγμένη" πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO φαίνεται να συντελείται στη δημοσκόπηση της MRB (κλικ) που δημοσιεύει η Real News. Η Ν.Δ. έρχεται στα ίσα με το ΠΑΣΟΚ, με πολύ... χαμηλά όμως ποσοστά, που μόνο ικανοποίηση δεν πρέπει να σκορπούν στα γραφεία της Λ. Συγγρού. Το μόνο θετικό για τη Ν.Δ. η σημαντική βελτίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών που αφορούν προσωπικά τον Α. Σαμαρά. Α και κάτι άλλο. Το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη σε άλλη μια δημοσκόπηση δεν μπαίνει στη Βουλή. Τουτέστιν σε συνθήκες εκλογών; Περίπου στο 1,5%!...
Read more...

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ


Πακέτο σαρωτικών φορολογικών μέτρων προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώς το 2015 και των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για εφέτος. Η κυβέρνηση αναζητεί -τουλάχιστον- 23 δισ. ευρώ ώς το 2015 και άλλα...
6 δισ. για εφέτος ώστε να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Μεταξύ των νέων φορολογικών μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο για το οποίο πιέζει ασφυκτικά η τρόικα.
Εναλλακτικά, εξετάζεται το σενάριο μίας νέας έκτακτης εισφοράς ή η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους τους δικαιούχους (δηλαδή και για μισθωτούς-συνταξιούχους) κάτω από τα 10.000 ευρώ.
Η κατάργηση του αφορολόγητου των ελευθέρων επαγγελματιών είχε γίνει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη το 2008, αλλά αναιρέθηκε λίγους μήνες αργότερα από τον διάδοχό του, Γ. Παπαθανασίου.
Εάν τελικά το υπουργείο Οικονομικών υιοθετήσει αυτό το μέτρο, τότε ο συντελεστής του φόρου για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος θα είναι (το πιθανότερο) 10% ή 15% ή 18%.
Την ίδια ώρα, νευρική κρίση έχει προκαλέσει στην τρόικα το «κίνημα των αποδείξεων» και ειδικότερα το γεγονός το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου, καθώς οι φορολογούμενοι κατέθεσαν περισσότερες αποδείξεις απ' όσες χρειάζονται για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.
Γι' αυτό άλλωστε έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το ενδεχόμενο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για το σύνολο των φορολογουμένων, όπως ακόμα και της κατάργησης των αποδείξεων, κάτι που τελικά απορρίφθηκε αφού θεωρείται ότι θα υπονομεύσει την προσπάθεια αύξησης των δημοσίων εσόδων και θα διογκώσει τη φοροδιαφυγή.

Ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει -και μάλλον θα το υλοποιήσει- σχέδιο έκτακτης εισφοράς στην ατομική ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ σε 250.000 με 200.000 ευρώ.
Συζητείται ακόμα η θέσπιση κοινού αφορολόγητου ορίου για τους συζύγους, δηλαδή, για παράδειγμα να έχουν και οι δύο μαζί αφορολόγητο 400.000 (από 200.000 έκαστος).
Επίσης, στο τραπέζι είναι η μείωση του αφορολόγητου για αγορά, δωρεά, κληρονομιά ή γονική παροχή κατοικίας, από 200.000 ευρώ για τον άγαμο στις 150.000 (ή τις 100.000) και από τα 250.000 για τον έγγαμο σε 200.000 ή ακόμα και τις 150.000 ευρώ.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν, κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο, ενώ το ποσοστό αύξησης κατά μέσο όρο αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση για τη σημαντική μείωση των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης, Εκτιµάται ότι τα έσοδα θα είναι υπερδιπλάσια απ' αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, αναμένεται και ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, αναμένεται να περικοπεί έως και το 40%, ώστε να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των απαλλαγών κοστίζει 7 δισ. ευρώ περίπου.
Οι απαλλαγές φόρου θα περικοπούν για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο πήχυς να πέσει χαμηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στα 40.000 ευρώ.
Επιπλέον, θα προχωρήσει η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των αυξημένων αφορολόγητων ορίων που ισχύουν για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
Ενδεχομένως, θα αυξηθούν και οι συντελεστές υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων
Επίσης, αναμένεται η εξομοίωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από το ερχόμενο φθινόπωρο, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά (χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά) και στο φυσικό αέριο, καθώς και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και γενικότερα για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Read more...

H AIK. ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Από το : real.gr
Αποκαλυπτικά στοιχεία και άγνωστες πτυχές του σκανδάλου που συγκλόνισε την Ελλάδα φέρνει για πρώτη φορά στο φως η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Στο βιβλίο της, το οποίο παρουσιάζει η Real news, η επί...
εικοσαετία εξ απορρήτων γραμματέας του Mr. Siemens μάς ταξιδεύει, όπως η ίδια γράφει, «σε μία ενδιαφέρουσα, ασυνήθιστη, ταραχώδη και άγνωστη διαδρομή που αναπάντεχα είδε το φως της δημοσιότητας...».
Το βιβλίο, έντεχνα και γλαφυρά, «φωτογραφίζει» τους διεφθαρμένους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «του μεγάλου ομίλου εταιρειών, της Σωτηρίου Α.Ε.»...
Στις σελίδες του βιβλίου κυριαρχούν οι κινήσεις και οι επαφές του κ. Σταματάκου, ο οποίος κρατά τα κλειδιά της εταιρείας και χαρακτηρίζεται «απρόσιτος», «άψυχος», «Μεγάλος», «Καίσαρας» και βαθιά Μανιάτης...
Στη ζωή του κυριαρχούν «τα λαδερά ραντεβού », «οι φίλοι και οι γνωστοί, όλοι λαμόγια», οι Γερμανοί, «η Δρακουλο-οικογένεια», «το σόι του Λαλάκη», οι συμμαθητές και οι υπουργοί, τα δώρα και οι «δουλειές», ακόμη και τα διαζύγια και «οι ερωτικές προσεγγίσεις»... «Με τον Λαλάκη είχαμε συνεχώς δουλειές, γιατί δεν τέλειωναν ποτέ οι ανάγκες του», αποκαλύπτει η συγγραφέας, η οποία σημειώνει ότι «ο Λαλάκης είχε αδυναμία στις... σακούλες σκουπιδιών και στις “εξαγωγικές δαπάνες”.
Η πλάκα είναι που το παίζει θιγμένος τώρα και θα προσφύγει -λέει- στη Δικαιοσύνη για αποκατάσταση του ονόματός του», γράφει στις σελίδες του βιβλίου της η Αικ. Τσακάλου. Από την ιστορία δεν λείπει ούτε ο Τζορτζ Κλούνεϊ, «γιατί ήταν στο πόστο που μας αφορούσε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας. Αυτός άφησε τη γυναίκα του και παντρεύτηκε τη γραμματέα του. Πολύ πρωτότυπο! «Ο Κλούνεϊ ήταν ένα από τα... χιλιοταϊσμένα παιδιά, που το παίζει high σήμερα με ύφος ακέραιου», σημειώνει η Αικ. Τσακάλου.
Οπως επισημαίνει η συγγραφέας, έπειτα από κάποιο σημείο στην εταιρεία, «η δουλειά πλέον ρολάρει πολύ καλά, ο Σταματάκος μοιράζει το... μπαμπάκι μόνος του, χωρίς συνοδεία και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».
Μάλιστα, το «αλισβερίσι» γινόταν σε σουίτα ξενοδοχείου, γράφει η Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία αναφέρει ότι ο Σταματάκος τής είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε εγκαταστήσει κρυφή κάμερα για την ταινία με γνωστούς Ελληνες «μαϊντανούς», που θα κέρδιζε αργότερα πολλά Οσκαρ! «Μου είχε πει», αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, ότι «θα τους μαγειρέψω πλάκα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ το όνομα Σταματάκος...».
Στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις δουλειές και στο αλισβερίσι με υπουργεία, σιδηροδρόμους και υπηρεσίες, όπως «της άνοιξης του 2007, που πήραμε μία εξίσου σημαντική παραγγελία από το υπουργείο Διαπόμπευσης Πολιτών. Κλασικά, ο Σταματάκος έπρεπε να συνεχίσει τη δουλειά του...».
Από την αφήγηση δεν λείπουν και τραγελαφικά περιστατικά, όπως αυτό για «ένα άλλο χρυσοπληρωμένο παιδί, τον εξάδελφο του χοντρού, τον Διαμαντίου, που ήταν στο υπουργείο Καρουζέλ. Τι παρωδία κι αυτή! Ηταν, υποτίθεται, φίλοι με τον Σταματάκο, αλλά αργότερα, στην προσπάθειά του να διαψεύσει ταξίδια κ.λπ., έφτιαξε εισιτήριο-μούφα, με την κλασική αντίδραση του θιγμένου...».
Πάντως, η συγγραφέας συχνά - πυκνά κάνει αναφορές στη «Δρακουλίνα που βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο, μια γιατί πάντρευε την κόρη της, μια γιατί άνοιγε πολιτικό γραφείο» και ο Σταματάκος αναθέτει στη γραμματέα του να μην της λείψει τίποτα, ενώ σε άλλο αναφέρει πως «μέχρι και Jeep έκανε δώρο στον άνδρα της δρακουλο-κόρης».
Στην αφήγηση της ιδιαιτέρας του Mr. Siemens για τα «ραντεβού» του... Σταματάκου περιλαμβάνεται και εκείνο, κατά το οποίο ο «ήρωας» του βιβλίου «συνέφαγε και με τον εργατοπατέρα, ονόματι Ράπτη. Τι άλλο να δει πια αυτή η χώρα...», αναρωτιέται η συγγραφέας, η οποία καλεί τους αναγνώστε της να φανταστούν την εξής εικόνα: «Τον εργατοπατέρα με έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του κεφαλαίου...».
Σε άλλο σημείο του βιβλίου, η ιστορία παίρνει ενδιαφέρουσα τροπή όταν «με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, όπως λέμε άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Φύγανε εκατομμυριούχοι οι προηγούμενοι, με πρώτο μάγκα τον Λαλάκη, και ήρθαν τα άλλα πεινασμένα αδηφάγα λεβεντόπαιδα να μας σώσουν...», γράφει η Αικ. Τσακάλου.
Σε ένα άλλο σημείο, η συγγραφέας σημειώνει: «Οταν είχε πέσει σήμα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αρχίσαμε να συσφίγγουμε σχέσεις με τον καθηγητή κ. Αθώο, προσωπικότητα του μέλλοντος. Προς το τέλος του 2003 είχε πέσει και πολύ gala diner…Μάλλον θα μιλάγανε για τα τσιμπούσια του 2004...», γράφει.
Μάλιστα, αναφέρεται πως ο Σταματάκος «που το ’παιζε σε διπλό ταμπλό, τάισε μέχρι σκασμού τον καθηγητή κ. Αθώο. Αυτός την έβγαλε καθαρή, ούτε που ακούστηκε το όνομά του...», επισημαίνει η συγγραφέας.
Πάντως, η ίδια θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια της ιστορίας πολλά προβλήματα, θα την απειλήσουν... «Είναι φοβερό να ακούω μέσα από τη γραμμή του τηλεφώνου για τον θάνατό μου που έρχεται...», θα γράψει, ενώ θα βρεθεί και στον Λευκό Οίκο, όπου θα την ανακρίνουν...
Πάντως, η ίδια «κλείνει» τη μυθοπλασία της με μία υπόσχεση। «Οι εξελίξεις -και η ιστορία που γράφουν- συνεχίζονται. Μία πιο αναλυτική περιγραφή του παρελθόντος έρχεται...», υπόσχεται η Αικατερίνη Τσακάλου.
fimotro.
Read more...

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ!...


ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΟΛ
Από τα χειρότερα πρωτοσέλιδα που έχει δημοσιεύσει το Βήμα της Κυριακής. Εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως ικέτη της συναίνεσης για να πείσει τον Σαμαρά να στηρίξει το νέο πρόγραμμα για απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις στα πάντα. Επί της ουσίας το...
Βήμα πουλάει εκδούλευση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί μαζί του εάν και εφόσον συναινέσει ο Σαμαράς. Μανούλα σε αυτά ο Σταυραετός...fimotro.
Read more...

«Όχι» στη συνάντηση με Παπανδρέου είπε η Α. Παπαρήγα

Δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού


http://img.protothema.gr/3BA8ACBEBE6079E1BC82B88EA5986EE5.jpg
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντησή τους, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το γραφείο τύπου του κόμματος.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΚΚΕ «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκ διαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΚΚΕ απορρίπτει τόσο το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της, όσο και τη γενική πολιτική της. Άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τους στόχους που έχει καθορίσει με την τρόικα, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ, σημειώνει η ανακοίνωση, «όπως και προηγουμένως, δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην πολιτική που σφαγιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα» και καλεί τους εργαζόμενους «να μην πέσουν στην παγίδα της συναίνεσης, μέσα από την οποία η κυβέρνηση και η ΕΕ επιδιώκουν την πτώχευση του λαού, για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση που το ίδιο και οι πολιτικοί του εκφραστές δημιούργησαν. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Read more...

Ανοιχτός σε προτάσεις από κάθε πλευρά για το καλό του τόπου δηλώνει ο πρωθυπουργός

«Αποφασισμένος για τη σωτηρία»

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεέου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
«Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους «δεν είναι εύκολη» για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012. Τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή». Διαμηνύει δε προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».

Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι «η αναδιάρθρωση είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημειώνει ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».

Σε ερώτηση, αν δεν καταβληθεί η 5η δόση πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ. Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι, εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο πρωθυποργός επισημαίνει ότι η κρατική συμμετοχή θα εξαλειφθεί «σε εκείνες τις εταιρείες, όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνον ως επιχειρηματίας και όπου δεν διακυβεύονται για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των δημοσίων αγαθών, ή σημαντικών δικτύων, όπως της ενέργειας ή του νερού», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Αντιπολίτευση και συναίνεση

Σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία και αν αναμένει ανάλογη κίνηση με επιστολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως «είναι η ώρα που οι στενά κομματικές αντιλήψεις πρέπει να πάνε στην άκρη και να προβάλει η εθνική ανάγκη». Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «Είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας».

Δηλώνει ότι πολλές από τις προτάσεις της ΝΔ είναι πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη, ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο και προσθέτει: «Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται την πραγματική κατάστασης της χώρας και πως δεν υπάρχει χώρος για παροχολογία. Είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε κάθε θετική και ρεαλιστική πρόταση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

Σχετικά με τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην διαμηνύει πως «αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;».

» Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Ακόμη σε ερώτηση για το οικονομικό επιτελείο που δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση για αποτυχία στους στόχους επισήμανε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι συλλογική» για να προσθέσει ότι «αυτή η επιτυχία δεν υποβαθμίζεται από αποκλίσεις κάποιων δεκαδικών στοιχείων σε επιμέρους νούμερα, που είναι αναμενόμενες και λόγω του ρευστού περιβάλλοντος».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η Μέρκελ λέει «όχι» σε αναδιάρθρωση

Ζήτησε να εφαρμοστούν τα… συμφωνηθέντα

http://img.protothema.gr/1B689FACBDBBF84474CE7073E52B478C.jpg
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα και απορρίπτει «απλές λύσεις», όπως η αναδιάρθρωση.
«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, για αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ.
Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποίησε η κ. Μέρκελ μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της, CDU στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. «Η αξιοπιστία στις αγορές είναι επίσης ένα σημαντικό αγαθό» σημείωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ταυτόχρονα η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη μελλοντικά όχι μόνο πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για το χρέος, αλλά είναι απαραίτητη και η σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών. Τα όρια συνταξιοδότησης και η δημογραφική εξέλιξη θα πρέπει να αλληλοσυνδέονται είπε η καγκελάριος.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ (SPD) άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε την αναδιάρθρωση. «Για να το πούμε καθαρά: φυσικά σε μία έντιμη συζήτηση περιλαμβάνεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στο Spiegel Online. Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για μία νέα απόφαση ευρωπαϊκής βοήθειας.
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio ότι «η ήπια αναδιάρθρωση έχει ήδη αρχίσει. Θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδάλλως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει». Ταυτόχρονα ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι και οι Έλληνες πρέπει να συμβάλλουν με «με ένα πραγματικό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας. Η κρούστα που υπάρχει εκεί είναι αδιανόητη».

Read more...

Φλωρίδης: Δεν φταίει το μνημόνιο αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης

newpost.gr
Φλωρίδης: Δεν φταίει το μνημόνιο αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης
φωτό αρχείου
«Κανένα μνημόνιο δεν μας φταίει. Φταίει ότι παρατηρούμε μέχρι τώρα έλλειψη πολιτικής βούλησης από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, από όλα τα κόμματα. Δεν μπορούν να δουν το πρόβλημα κατάματα, ενώ όπως λέει και ο λαός τα κόμματα το δημιούργησαν αυτό. Τα κόμματα εξουσίας από τη φύση τους έχουν αντιτιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό τους, η σύγκρουση αυτών των δυνάμεων τα παραλύει».


Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday. Διατύπωσε, δε, τη διαπίστωση ότι παρατηρείται «μεταρρυθμιστική εξάντληση της κυβέρνησης», ενώ «βλέπει» ότι «όπου να ΄ναι θα εξαντληθεί και η αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα, όπως προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων».

Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, όπως αυτή παρουσιάζεται στη Free Sunday, παρατηρώντας: «Λέει ότι εμείς τα έχουμε κάνει όλα καλά και ό,τι τραβάμε τα τραβάμε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τα κάνουν καλά. Εγώ πιστεύω το αντίθετο, ότι όσο εμείς δεν τα κάνουμε καλά, προφανώς και οι Ευρωπαίοι, κάποια στιγμή, θα τρελαθούν με μας, θα μας στείλουν από εκεί που ήρθαμε και οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους».
Read more...

Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη

Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, καθώς η οικονομία είναι στο «σημείο μηδέν»
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών, καθώς η οικονομία είναι στο «σημείο μηδέν»
Αθήνα
Συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Αλέκας Παπαρήγα, θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Θα έχει προηγηθεί τη Δευτέρα στις 12:00, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Τρίτη στις 10:30 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, αν και προσκλήθηκε, ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 13:30 με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Στη συνέχεια, στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και τέλος στις 15:30 με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συναίνεση α λα καρτ επιλέγουν κυβέρνηση και ΝΔ μετά τις πιέσεις για συνεννόηση

Συγκλίσεις με όρια και αστερίσκους

Πεδίο συγκλίσεων, έστω με αστερίσκους, ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ
Πεδίο συγκλίσεων, έστω με αστερίσκους, ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αποφασισμένος να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και στον βωμό της συναίνεσης για την οποία πιέζει η τρόικα. «Επιδιώκουμε τη συναίνεση και θα δείξουμε έμπρακτα ότι τη θέλουμε» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, αναμένεται να τους καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί προτάσεις που εξυπηρετούν τον κοινό στόχο της αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μνημόνιο, επιλέγοντας μετριοπαθή στάση σε ζητήματα για τα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους σε θέματα όπως αυτά των αποκρατικοποιήσεων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, αν και γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση.

«Κόκκινες γραμμές» για τη ΝΔ είναι η οποιαδήποτε νέα αύξηση φόρων, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα και το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβάλλει τις βασικές του προτάσεις, τις οποίες διατύπωσε στο Ζάππειο.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμμα, με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της Αριστεράς να αποδεχτούν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει πρόσκληση για συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τη Δευτέρα η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα...



Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012 - 2013, παρότι σημαντικά κομμάτια του παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι της ... Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν φύγει για λίγες ημέρες από την Αθήνα αλλά θα επιστρέψουν προς το τέλος της εβδομάδας. Φαίνεται όμως ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές προκειμένου να εκδηλώσει με σαφή τρόπο την αποφασιστικότητα της για τη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά κυρίως για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ, την πώληση του καζίνου της Πάρνηθας και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ώστε να αποφορτίσει την κατάσταση και να στείλει μήνυμα τις αγορές και στους δανειστές ότι το πρόγραμμα ξεκινά χωρίς καθυστέρηση. Η κυβέρνηση θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό, όμως αυτές όμως είναι οι εύκολες αποφάσεις. Τα επόμενα βήματα που αφορούν τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική ζωή νομών της Ελλάδας θα συναντήσουν αντιδράσεις ενώ τα σκληρά μέτρα για τη μείωση των δαπανών εκτιμάται ότι θα βαρύνουν κι άλλο το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις και για ελιγμούς, ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή η πρόταση του κ. Α. Λοβέρδου να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί και όχι ο υπουργός Οικονομικών το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αυτή τη φορά διεξήχθησαν σε κλίμα μεγάλης έντασης, και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήρθε σε σύγκρουση μαζί τους εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που κρατούσαν. Έπειτα από αυτό επήλθαν κάποιοι συμβιβασμοί αλλά τα σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως π.χ. υπό ποιό σχήμα θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Με τις πιέσεις να κλιμακώνονται στην Ευρώπη ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους μας και τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας θα συναντηθεί την Τρίτη με τον κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, σε τακτική επικοινωνία με ομολόγους και ηγετικές προσωπικότητες της ΕΕ προκειμένου να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ μαζί τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δρούτσα όπου αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές.

Κατά την επιστροφή του δεν αποκλείονται εκπλήξεις στο εσωτερικό μέτωπο μολονότι κανένας δεν έχει καταφέρει να διαγνώσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Η απάντηση του το τελευταίο διάστημα στις επισημάνσεις των υπουργών σχετικά με τις αρρυθμίες της κυβέρνησης είναι είτε να του στείλουν μια εισήγηση είτε κρατά σημειώσεις στον υπολογιστή του. Ορισμένοι συνεργάτες του, πάντως, μεταφέρουν την εντύπωση ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι στην κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι οι υπουργικές παραφωνίες έχουν εξαντλήσει τα όρια της υπομονής του Πρωθυπουργού και παρ΄ ότι έχει ρίξει το ενδιαφέρον του στην εξασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας και στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Ιουνίου, δεν αποκλείουν να υπάρξει έκρηξη για ασήμαντη αφορμή. Την ίδια ώρα όμως, θα πρέπει να καθησυχαστούν και οι ανησυχίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν χωρίς εντάσεις.

Την Τρίτη σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο κ. Παπανδρέου, προτείνει να δει έναν έναν τους αρχηγούς και όχι όλους μαζί. Ειδικά για τη συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, ετοιμάζεται μια αναλυτική εισήγηση, στην οποία θα περιέχονται τα μέτρα που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ και εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση, αυτά που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επόμενες φάσεις. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι μια συζήτηση επί του συγκεκριμένου θα βοηθήσει να δοθεί συναίνεση από την αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ και με τους υπόλοιπους αρχηγούς η συζήτηση λέγεται ότι θα είναι ουσιαστική και ο κ. Παπανδρέου έτοιμος να ακούσει ενδιαφέρουσες προτάσεις.
BHMA



Read more...

Εκτακτη εισφορά φέτος στα ακίνητα...



Ετοιμο σχέδιο για νέα έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο για να το εντάξει στο πακέτο μέτρων του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει προτείνει να... μπει έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο του 2009.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τρόικα εμφανίζεται επιφυλακτική με το συγκεκριμένο μέτρο επειδή είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το 2012 με άλλο ισοδύναμης απόδοσης.
Εκτακτη εισφορά φέτος στα ακίνητα

Αναγνωρίζει όμως πως αφορά πληθυσμιακή ομάδα με υψηλά εισοδήματα και είναι πιθανό να δώσει το τελικό «ΟΚ» στις συζητήσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί κλιμακωτά, ανάλογα και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1%. Οπως γίνεται αντιληπτό, στις ακριβές περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία πάνω από 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Φιλοθέη κ.ά., οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πάνω από 100 με 130 τετραγωνικά θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά.

Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο τέλος του καλοκαιριού θα αυξηθεί η λίστα των υπόχρεων.

Εξάλλου, όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ εντός του 2010 θα πληρώσουν τρεις φορές φόρο για τα ακίνητά τους. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011, θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, ενώ όσοι δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά για το 2009.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κλιμακωτή εφαρμογή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς, θα είναι ανάλογη με αυτήν που επιβλήθηκε το 2009, με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Σαν εναλλακτικό σενάριο αν δεν προχωρήσει η έκτακτη εισφορά εξετάζεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου αναδρομικά από το 2010 αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του στα φυσικά πρόσωπα. Με τη μείωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου του ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ ή ενδεχομένως και σε χαμηλότερα επίπεδα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΦΑΠ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Αύξηση στις αντικειμενικές

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, προκαλώντας ντόμινο επιβαρύνσεων στα ακίνητα.

Μάλιστα επειδή είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι έτοιμο να εφαρμόσει το σύστημα σταδιακής ανόδου των αξιών με βάση κριτήρια αγοράς, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές, τότε η αναπροσαρμογή θα γίνει με οριζόντιες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Εξάλλου, στο πακέτο μέτρων 6 δισ. για το τρέχον έτος μελετάται το ενδεχόμενο μετατάξεων ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Επίσης, θα γίνουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα πληρώσουν πάνω από 5 εκατ. κάτοχοι οχημάτων και μοτοσικλετών στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011. Βέβαιη θεωρείται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε χυμούς, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο που θα έχει ως επακόλουθο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
ETHNOS



Read more...

Πρώην πράκτορες της CIA στην υπηρεσία του Στρος-Καν...



Τις υπηρεσίες μιας εταιρείας συμβούλων της Ουάσινγκτον που διοικείται από πρώην πράκτορες της CIA και αμερικανούς διπλωμάτες επιστρατεύει η υπεράσπιση του Ντομινίκ Στρος – Καν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, o ... πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ –που από την Παρασκευή βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νέα Υόρκη- είχε συνεργαστεί ξανά με την εταιρεία TD International το 2007. Τότε οι πρώην πράκτορες τον είχαν βοηθήσει στην προσπάθειά του να κινηθεί με επιτυχία στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του διεθνούς οργανισμού.

Οι πηγές του Reuters αναφέρουν ότι ο Στρος-Καν επικοινώνησε με την TD International μετά τη σύλληψή του το Σάββατο και ζήτησε συμβουλές για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η εταιρεία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμβούλους του Στρος-Καν στην προσπάθειά τους να επανορθώσουν τη ζημιά που έχει υποστεί το πολιτικό του προφίλ.

Επισήμως η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αν και επιβεβαίωσε τη συνεργασία της με τον Στρος-Καν κατά το παρελθόν.

Το συμβόλαιο του 2007 του γάλλου πολιτικού με την TD International αναφέρει ότι, με αντάλλαγμα 20.000 ευρώ, η εταιρεία θα διενεργούσε «εκστρατεία δημοσίων σχέσεων μέχρι ο πελάτης να αναλάβει τη διοίκηση του ΔΝΤ». Εκτός από συμβουλές σε πολιτικά ζητήματα, η εταιρεία έφερε τον Στρος-Καν σε επαφή με δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης με μεγάλη εμβέλεια, όπως η Wall Street Journal και οι Financial Times.

Αποσύρθηκε ο Ντερβίς
Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας δρόμους για τη διαδοχή του Στρος-Καν στο ΔΝΤ, με την γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ να ξεχωρίζει ως φαβορί. Στην υποψηφιότητά της εξακολουθούν να αντιδρούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ζητούν από Ευρώπη και ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε παρασκηνιακή συμφωνία για τον διοικητή του Ταμείου.

Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς, που μέχρι πρότινος ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος από το μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών, δήλωσε την Παρασκευή ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της θέσης. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε ότι ο Ντερβίς είχε συνάψει σχέση με υφιστάμενή του, όταν υπηρετούσε σε διοικητική θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.
TANEA



Read more...

ΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 4 ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Το ενδεχόμενο να θέσει υπό στενή οικονομική επιτήρηση τα τέσσερα κρατίδια που έχουν το υψηλότερο χρέος, εξεταζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως μετεδωσε το γερμανικό πρακτορείο, επικαλούμενο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.Πρόκειται για το Βερολίνο,..

τη Βρέμη, το Σάαρλαντ και το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.
Τα εν λογω κρατίδια είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο αυτό, τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά τους προβλήματα διογκώνονταν.
Το σχέδιο ήλθε στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές στη Βρέμη, το μικρότερο κρατίδιο της ομόσπονδης Γερμανίας. Η κυβέρνηση της Βρέμης αντιμετωπίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος από κάθε άλλη, καθώς οφείλει στους πιστωτές της 27.300 ανά κάτοικο.
Καθώς έχουν πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, τα κρατίδια δεν έχουν επαρκή φορολογικά έσοδα ούτε άλλους πόρους για να αυτοχρηματοδοτηθούν.
Read more...

Κάτοικος Μπρόντγουεϊ ο Στρος Καν

newpost.gr
Κάτοικος Μπρόντγουεϊ ο Στρος Καν
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, εγκαταστάθηκε την Παρασκευή σε ένα νέο, προσωρινό τόπο διαμονής στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης, αλλά μακριά από τα φώτα νέον και τα θέατρα που κάνουν το δρόμο διάσημο.

Με ένοπλο σωματοφύλακα και με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι στον αστράγαλό του, ο Στρος-Καν περιορίστηκε στο λιγότερο σαγηνευτικό άκρο της πολυσύχναστης λεωφόρου που διασχίζει το Μανχάταν.

Βρίσκεται κοντά στην Γουόλ Στριτ και στο "Σημείο Μηδέν" των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μέσα στο "χαλύβδινο δακτύλιο" ασφαλείας της πόλης που περιλαμβάνει κάμερες επιτήρησης και αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας, ο Στρος-Καν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την Παρασκευή αφού πέρασε τέσσερις νύχτες υπό επιτήρηση, για την περίπτωση που επιχειρούσε να αυτοκτονήσει, σε ένα κελί τρία επί τέσσερα τετραγωνικά μέτρα στην πιο σκληρή, ηχηρή και επικίνδυνη φυλακή του Ράικερς Άιλαντ.

Ο Στρος-Καν αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι θα αγωνιστεί για να καθαρίσει το όνομά του.

Οι διευθετήσεις για τη νέα του κατοικία έγιναν από μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας την οποία ο Στρος-Καν πληρώνει για να τον έχει υπό 24ωρη ένοπλη φύλαξη και να τον επιτηρεί ηλεκτρονικά όπως προβλέπουν οι όροι της εγγύησής του.

Οι εισαγγελείς εκτίμησαν πως το κόστος της ασφάλειάς του θα είναι 200.000 δολάρια ΗΠΑ το μήνα.

Το κτίριο, στη γωνία των οδών Μπρόντγουεϊ και Ρέκτορ, βρίσκεται δίπλα στην επισκοπική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Ορισμένοι Νεοϋρκέζοι στην περιοχή δεν ήταν ευτυχείς που απέκτησαν έναν τόσο αμφιλεγόμενο νέο γείτονα. Ένας άνδρας κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε: "DSK. Όχι στην αυλή μου".

"Με όλο τον Τύπο και τη δημοσιότητα θα είναι δύσκολο να έρχεται και να φεύγει κανείς από το κτίριο", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ντέμπι Τάουιλ, κάτοικος του κτιρίου.
Read more...

“Κόντρα πολιτικών και ΕΚΤ πίσω από την υποβάθμιση”

Πρώτο θέμα ξανά η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ


http://img.protothema.gr/5D69DDFCF90DD1DFFDE236F9374F441A.jpg
Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης «έπαιξε» και πάλι η Ελλάδα, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Αρχής γενομένης από τους Financial Times, που έδωσαν και την μεγαλύτερη – αναλογικά – έκταση στο θέμα, καθώς συνδυάζουν την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με αναφορές στην «κόντρα» πολιτικών και Ευρωτράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με την μεθοδολογία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα παραμένει ακανθώδες πρόβλημα για την ΕΕ, χαρακτηρισμό που νωρίτερα σήμερα χρησιμοποίησε για τη χώρα μας και η Deutsche Bank!

Το Associated Press κάνει λόγο για ακόμα ένα πλήγμα (Σ.Σ: «another blow»), των οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να εξέλθει της κρίσης. Επισημαίνει δε ότι πλέον για τους επενδυτές που είναι παραλήπτες των σχετικών εκθέσεων αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε καθεστώς junk, με την χώρα μας ουσιαστικά να είναι μακράν η λιγότερο «αξιόπιστη», ακόμα και σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης!

Από την πλευρά του το Bloomberg προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η Fitch βάδισε στο δρόμο της Standard & Poor’s που ομοίως είχε υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την Ελλάδα στις 9 Μαΐου και υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ηλεκτρονικής του σελίδας ότι είναι σχεδόν βέβαιη ανάλογη απόφαση υποβάθμισης και από την Moody’s μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα πιέζεται πια ανοικτά ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση και ολοένα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Ίσως το πιο σκωπτικό – όχι για την Ελλάδα πάντως – σχόλιο να είναι αυτό του ΒΒC: που εκτιμά ότι η υποβάθμιση από την Fitch είναι απλώς η απάντηση των αγορών απέναντι στις διφορούμενες και εν πολλοίς ανεξήγητες πρακτικές και «ιδέες» των Ευρωπαίων για το πώς θα αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση χρέους. Ενδεικτικό είναι πως καταλήγει στο κείμενο για την Ελλάδα με το ερώτημα: « What is debt 'reprofiling'?»…

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ούτε εξεπλάγησαν, ούτε όμως παρέμειναν ανεπηρέαστες από την εξέλιξη αυτή. Εξ’ ου και οι βασικές ευρωπαϊκές χρηματαγορές κατέγραψαν απώλειες σήμερα, αφού βλέπουν να αναζωπυρώνεται εκ νέου η ανησυχία για την κρίση χρέους συνολικά στην Ευρωζώνη.

Κι επειδή η συνέχεια είναι γνωστή, δηλαδή τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη έπεται η υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών, ορισμένοι «νιώθουν» ήδη τις παρενέργειες. Όπως για παράδειγμα η γαλλική τράπεζα Credit Agricole την οποία υποβάθμισε νωρίτερα το απόγευμα η Standard & Poor’s , με το επιχείρημα ότι έχει μεγάλη έκθεση στη χώρα μας (μην ξεχνάτε πως η Εμπορική Τράπεζα είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου) , συνεπώς – όπως λέει στο αιτιολογικό της η S&P – «η μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θέτει πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό προφίλ της γαλλικής τράπεζας» …!

Read more...

Μπροστά Τρόικα και πίσω ΠΑΣΟΚ

Ο διμέτωπος αγώνας του Γ. Παπανδρέου


http://img.protothema.gr/BA7DFF3912015E3932B6504A9B7F4E21.jpg
Από τη μια το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η πέμπτη δόση στην ώρα της και από την άλλη οι αντιδράσεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ μπροστά σε μέτρα «ταμπού» και η κυβέρνηση δείχνει τις τελευταίες ημέρες να είναι εγκλωβισμένη.

Ο αγώνας που δίνει με την Τρόικα να μην πληγούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες φαίνεται πως έχει προεκταθεί και μαίνεται ακόμα και πίσω από τις πόρτες των υπουργικών γραφείων. Οι περισσότεροι υπουργοί είτε απλώς δηλώνουν πως δεν ενημερώνονται, είτε πράγματι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Πάντως η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα είδος διαγγέλματος με την ταυτόχρονη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, δημιουργούν συνθήκες πολιτικού θρίλερ για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα είναι πιθανό η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου να αναβληθεί ακόμη μία φορά και να μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αποκρατικοποιήσεις και «απομακρύνσεις» υπαλλήλων των ΔΕΚΟ είναι οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι, ως απόρροια της πίεσης της Τρόικας για ταχύ βηματισμό. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναζητείται μια άλλη λέξη για να μην χρησιμοποιείται η σκληρή η λέξη «απόλυση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής μίλησε για απελευθέρωση των δυνάμεων της εργασίας, ενώ ο υπουργός Δημοσίων Έργων κ. Ρέππας είπε πως οι απολύσεις θα γίνουν για λόγους συμβολικούς!

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις από το συνέδριο του Economist και έτσι η συζήτηση εντάθηκε ακόμα περισσότερο.

Εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, μιας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν ενδεχομένως να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην χαθεί ο πολιτικός έλεγχος της κατάστασης, παρά τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις μετά την νέα εκτόξευση των spreads προς τις 1400 μονάδες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συναινέσουν, πέρα από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ, οι οποίοι βέβαια θα περιοριστούν να συγκλίνουν σε ελάχιστα μόνο σημεία. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να συνυπογράψει τα επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία ήδη θεωρούνται – από πλευράς πολλών βουλευτών – το αποτέλεσμα μιας ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής, είτε γιατί αυτή δεν ήταν εξ’ αρχής η ορθή, είτε γιατί η εφαρμογή της υπήρξε δειλή.

Read more...

Εντολή για χαράτσια και όχι απλά περικοπές

Η πτώση των εσόδων τρομάζει την Τρόικα


http://img.protothema.gr/2362CA85186E903C1735E703C6EA1FB0.jpg
Τέλος στις «κόκκινες γραμμές» περί μη επιβολής νέων φορολογικών μέτρων για την εξοικονόμηση των 7 δισ. που απαιτούνται έως το τέλος του 2011, ζήτησε από την κυβέρνηση η Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα από την βεβαίωση και είσπραξη φόρων εισοδήματος το 2011 έχουν σκορπίσει έντονη ανησυχία στους ελεγκτές της χώρας, καθώς διαβλέπουν πως δεν επαρκούν οι προσπάθειες και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών για περικοπές στον τομέα των κρατικών δαπανών.

Όπως προκύπτει, 4 στα 10 εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία έχει αποστείλει ήδη ως τώρα το υπουργείο σε φυσικά πρόσωπα, υποχρεώνουν το δημόσιο να τους πληρώσει επιστροφές, αντί να εισπράξει πρόσθετους φόρους.

Για το λόγο αυτό το σαββατοκύριακο θα δοθεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα άμεσης απόδοσης που απαιτείται να ληφθούν. Οι επαφές αυτές πάντως, απεσταλμένοι των Βρυξελλών θα είναι μειωμένης

Μέχρι την Δευτέρα πάντως, οπότε αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν από τη Λισσαβώνα (όπου μετέβη για να επιληφθεί του πορτογαλικού Μνημονίου) οι συσκέψεις αυτές θα είναι «μειωμένης βαρύτητος».

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να αποκαλύψουν οι απεσταλμένοι των ελεγκτών αν τα πρόσθετα μέτρα κρίνονται ικανοποιητικά ή όχι, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα η 5η δόση αλλά και να μπουν οι βάσεις για το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της, για το 2012 και 2013.

Read more...

Έκρηξη βίας και λεηλασίες βλέπει η CIA στην Ελλάδα

“Οδηγία” των μυστικών υπηρεσιών για τις επενδύσεις

http://img.protothema.gr/DA08A6D183D81DA07EBB8B1BCDB78872.jpg
Για εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων και σκηνικό "τύπου Αργεντινής" στην Ελλάδα, προϊδεάζουν οι πληροφορίες της CIA, που προειδοποιεί τους ξένους επενδυτές για σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές και βιαιοπραγίες στη χώρα, όσο τα μέτρα λιτότητος γίνονται όλο και πιο σκληρά.

Μπορεί το ΔΝΤ να ασκεί οικονομική διπλωματία και να προβαίνει σε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου ίσως να μη θέσει σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έδωσε δανεικά στην Ελλάδα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όμως προειδοποιούν ευθέως όσους ενδιαφέρονται ή έχουν βάλει και κεφάλαια στην χώρα μας, πως "τα δύσκολα είναι μπροστά" και ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα συναντήσουν τεράστιες αντιστάσεις, που απειλούν να "μπλοκάρουν" το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και να οδηγήσουν ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια ή και λεηλασίες.

Στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα, η CIA μοιάζει περίπου έκπληκτη για το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη ξεσπάσει ακόμα χειρότερα επεισόδια και συγκρούσεις στη χώρα, μετά τα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της εκθέσεως που αναρτήθηκε στο επίσημο site της αμερικανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση της Αθήνας "αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να περάσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την ηχηρή αντίδραση από ισχυρά συνδικάτα της χώρας και των εργαζομένων γενικά".
Τα ελληνικά εργατικά συνδικάτα, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν αντιδράσει στα νέα μέτρα λιτότητας "αλλά οι απεργίες μέχρι τώρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις".
"Κόκκινος συναγερμός" για την Ελλάδα

Η έκθεση της CIA για την κατάσταση στην Ελλάδα, "στέκεται" ιδιαίτερα στην άνοδο της ανησυχίας που "θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταραχές ή βία".

Με τον τρόπο αυτόν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στους αμερικανούς –και όχι μόνο- επενδυτές που θα έδειχναν ενδιαφέρον για να τοποθετήσουν στη χώρα μας τα κεφάλαια, τα οποία θα ήθελε η κυβέρνηση να προσελκύσει –με τις διαδικασίες του fast track μάλιστα- για να βάλει την Ελλάδα ξανά στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων.
Φαίνεται έτσι όμως και πόσο εύθραυστη είναι η προσπάθεια για να φιλοτεχνηθεί ένα νέο προφίλ για τη χώρα σύμφωνα με το οποίο, αν και δυσφημίστηκε διεθνώς πριν ένα χρόνο ως σύγχρονος «Τιτανικός», θα μπορούσε τώρα να αποδείξει πως είναι ένας φιλικός και ασφαλής προορισμός για τα ξένα κεφάλαια.

Στην έκθεση της CIA προβάλλεται ιδιαίτερα η δυσκολία που ενέχει η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων, σε συνθήκες κρίσης και σαρωτικών ανατροπών. Το οξύμωρο ίσως είναι πως, ενώ οι "θυσίες" οδηγούν σε βία που τρομάζει τους επενδυτές, θεωρούνται ταυτόχρονα και το τίμημα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι "σε αντάλλαγμα για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που δόθηκε ποτέ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, πέρα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί".

"Κρατικός καπιταλισμός"

Περιγράφοντας το ελληνικό ζήτημα, οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για "μια καπιταλιστική οικονομία, με ένα δημόσιο τομέα που αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ και με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου στα δύο τρίτα των κορυφαίων οικονομιών της ζώνης του ευρώ".

Υπό την έντονη πίεση από την ΕΕ και από διεθνείς παράγοντες της αγοράς, τονίζεται στην έκθεση, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, μείωση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών συστημάτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

"Ζοφερό μέλλον"

Τα χειρότερα έρχονται. Σύμφωνα με την έκθεση της CIA, oι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν από την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειές της το 2011 για αύξηση της είσπραξης των φόρων, μετοχοποιήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, ενώ σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου από το την ΕΕ και ΔΝΤ.
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εισάγοντας μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά "οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής απέναντι σε μια ζοφερή οικονομική προοπτική και στη λαϊκή δυσαρέσκεια".
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και σε όσα προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Υπερτονίζεται το «μαγείρεμα» των αριθμών και η απώλεια της αξιοπιστίας ενώ ουσιαστικά, στην έκθεση αυτή δικαιώνονται και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης για τις απανωτές υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στις οποίες προέβησαν.

Επικρίνονται τέλος συλλήβδην οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 και εξής «για την αποτυχία τους να ελέγξουν την αύξηση των ελλειμμάτων», εξαιτίας της ανικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την σπατάλη του δημοσίου χρήματος.


Read more...

Τι γυρεύει η Εμινέ Ερντογάν στη Θράκη;


newpost.gr
Τι γυρεύει η Εμινέ Ερντογάν στη Θράκη;
Αρχισε σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το πρόγραμμα επίσκεψης της Εμινέ Ερντογάν, της συζύγου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Birlik, θα επισκεφτεί την Δυτική Θράκη την Κυριακή 22 Μαΐου.

Η κα. Εμινέ Ερντογάν, η οποία αναμένεται να επισκεφτεί την Δυτική Θράκη μαζί με τον διαπραγματευτή για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και Υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς και υποψήφιο Βουλευτή του ΑΚΡ στην Αδριανούπολη Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, θα παραβρεθεί στον «6ο Διαγωνισμό Καλής Ανάγνωσης του Κορανίου» που θα διοργανώσει ο Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής στο Κικίδιο. Ωστόσο, η κυρία Εμινέ μάλλον θα επισκεφθεί τη χώρα μας στα πλαίσια μιας άτυπης προεκλογικής καμπάνιας του άντρα της ενόψει των τουρκικών εκλογών....

Αναφέρεται ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν η κα. Εμινέ Ερντογάν και η αντιπροσωπεία που θα την συνοδέψει, την ίδια μέρα, θα παραβρεθούν στην εκδήλωση περιτομής των εγγονών του Σαδίκ Αχμέτ, του Σαδικχάν και του Μεχμετχάν, καθώς θα επισκεφτούν και το Γεν. Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

Η κα. Εμινέ Ερντογάν και η αντιπροσωπεία που θα την συνοδέψει, στα πλαίσια της ιδιωτικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στην Δυτική Θράκη την Κυριακή 22 Μαΐου, θα επισκεφτούν στις 17:00 την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, με τις δηλώσεις που έκανε στον τύπο, ανέφερε πως όλοι είναι καλεσμένοι στην λέσχη της Ένωσης στις 17:00. γράφει η τουρκική Birlik.

Read more...

«Τέλος» δώρα γιορτών και επίδομα άδειας στο Δημόσιο


newpost.gr
«Τέλος» δώρα γιορτών και επίδομα άδειας στο Δημόσιο
Τελειώνουν τα επιδόματα εορτών και άδειας για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, σύμφωνα με απόφαση κυβέρνησης και τρόικας.


Η εντολή της Τρόικας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, συνεπάγεται την οριστική κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Μετά τις περικοπές τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν περιοριστεί σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το δώρο Πάσχα και 250 ευρώ το επίδομα καλοκαιρινής άδειας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», κάθε υπάλληλος του Δημοσίου θα χάσει από εφέτος 750 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ από το 2012 η απώλεια θα φθάνει τα 1000 ευρώ ετησίως. Η μισθολογική δαπάνη που θα γλιτώσει το κράτος από το 2012 και μετά, θα φθάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Read more...

Χιλιάδες οι φορολογούμενοι με μεγάλες επιστροφές φόρου λόγω αποδείξεων

«Μπούμερανγκ» το μέτρο

Χιλιάδες φορολογούμενοι δηλώνουν δαπάνες 15.000 ευρώ
Χιλιάδες φορολογούμενοι δηλώνουν δαπάνες 15.000 ευρώ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε μεγάλες επιστροφές φόρου αναγκάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του μέτρου των αποδείξεων, το οποίο απειλεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, οκτώ στους δέκα (81,4%) φορολογούμενους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα, ή πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα, είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο, είτε έχουν επιστροφή, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την εκκαθάριση των πρώτων 781.612 δηλώσεων.

Με την έναρξη, δηλαδή, του προγράμματος εκκαθάρισης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του Δημοσίου είναι δηλαδή μόνο 85 εκατ. ευρώ.

Το θέμα προκύπτει από το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν προσδιόρισε τι θα ισχύει για το φορο-μπόνους στα χαμηλά εισοδήματα, που χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις πολύ κάτω από 12.000 ευρώ προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι με εισόδημα 20.000 ευρώ, για παράδειγμα, οι οποίοι χρειάζεται να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ, δηλώνουν 15.000 σε αποδείξεις για να εισπράξουν την έξτρα έκπτωση φόρου.

Θορυβημένο, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορες ιδέες, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσει σε πολλούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ξεκινώντας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από όσους δικαιούνται επιστροφές 1.000 ευρώ και άνω.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναυτιλία απέδωσε ο Αντώνης Σαμαράς

«Διεθνείς πρωταθλητές»

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλάει στην εκδήλωση
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλάει στην εκδήλωση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου αρμόδιου για τη Ναυτιλία υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Στην κυβέρνηση που θα συγκροτήσουμε, η ναυτιλία θα αναβαθμιστεί, το υπουργείο της θα εξοπλιστεί με αρμοδιότητες και θα βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον εφοπλιστικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «στο σχέδιό μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την ανόρθωση της χώρας, η ναυτιλία θα έχει θέση πρωταγωνιστή» και εξήρε την προσφορά του εφοπλιστικού κόσμου στη χώρα.

«Σε τέτοιες στιγμές, πιστέψτε με, σε συνθήκες όπου οι Έλληνες άκουσαν διάφορα προσβλητικά λόγια από διάφορες κατευθύνσεις τον τελευταίο καιρό, η αίσθηση ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας που έχουν, δικαίως, κερδίσει τον παγκόσμιο θαυμασμό για τα επιτεύγματά τους, δίνει υπερηφάνεια στην κοινωνία και στο λαό μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, που προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική, μπορεί και έχει να μάθει πολλά από τους ανθρώπους της ναυτιλίας που είναι νικητές στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα προνομιακό κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων. Και να δώσουμε κίνητρα για να επιστρέψει ξανά η επιχειρηματικότητα, οι παραγωγικές δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ψήφισμα για τη ΛΑΡΚΟ... Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη και Ανυπολόγιστη...


Από ΠΑΣΚΕ

Όλοι εμείς που καλεστήκαμε από τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και συμμετείχαμε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, με θέμα την απόφαση της Κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αφού λάβαμε υπόψη ότι:
Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας.
Είναι πηγή οικονομικής ζωής όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται αλλά και για την Εθνική Οικονομία.
Είναι κερδοφόρα, δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και...
ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της.
Tο κράτος συμμετέχει αποκλειστικά και μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου.
Τα όποια δημόσια κεφάλαια έχουν επενδυθεί για την αγορά του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας είναι ασήμαντα και δεν συγκρίνονται με τα πολλαπλάσια οφέλη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και της χώρας.
Η ΛΑΡΚΟ σήμερα αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια που την εγκατέλειψε ο ιδιώτης, το οφείλει στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι κρατικοδίαιτοι και ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι. Δεν έχουν τα εργασιακά προνόμια του Δημοσίου και απασχολούνται με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς.
Η παραμονή της ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο είναι απαίτηση σχεδόν ολόκληρης της Κοινωνίας.
Εκφράζουμε ΟΜΟΦΩΝΑ την απαίτηση μας ,για την παραμονή της ΛΑΡΚΟ κάτω από Δημόσιο έλεγχο.
Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Χώρας ,στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου , στους αρμόδιους Υπουργούς και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων.

Read more...

ΨΥΧΡΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΨΥΧΑΡΗ


Από το : enimerosi24.gr
Συνάντηση κορυφής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε σπίτι επιχειρηματία των βορείων προαστίων (για την ακρίβεια ιδιοκτήτη γνωστού ΙΕΚ) που τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Το δείπνο όμως άρχισε να αποκτά...
ενδιαφέρον από την στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι εκδότες. Ανάμεσά τους ο Σταύρος Ψυχάρης, ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Αιμίλιος Λιάτσος και ο Γιάννης Βλαστάρης. Και φυσικά όλοι – μεταξύ άλλων βουλευτές του Πασοκ και της ΝΔ, αλλά και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, είχαν καρφωθεί περιμένοντας τις κουβέντες που θα ανταλλάξουν Παπανδρέου - Ψυχάρης! Η νύχτα όμως περνούσε και οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, ενώ το κλίμα σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν αρκετά ψυχρό ανάμεσά τους. Αντίθετα ο πρωθυπουργός ήταν πολύ θερμός με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ανταλλάσοντας συχνά φιλοφρονήσεις και αστεία! Και είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ήταν ευχάριστος με τους εκδότες του ΔΟΛ και του Πήγασου.
Read more...

ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ...



Read more...

Περιοδεία γεμανών βουλευτών στο νομό Έβρου


newpost.gr
Περιοδεία γεμανών βουλευτών στο νομό Έβρου
Υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο της Ελλάδας, χαρακτήρισαν το θέμα αντιμετώπισης της εισόδου των μη νόμιμων μεταναστών, μέλη της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας -Ελλάδας, του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας σήμερα την τριήμερη περιοδεία τους στο νομό Έβρου.



Μετά και την περιοδεία τους στους χώρους φύλαξης παράνομων μεταναστών της περιοχής, οι Γερμανοί βουλευτές σημείωσαν μεταξύ άλλων πως, η Ελλάδα είναι απλά πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών, οι οποίοι όμως και σύμφωνα με το "Δουβλίνο 2", θα πρέπει να επιστρέφουν εδώ. Με αυτές όμως τις ροές μεταναστών, πρόσθεσαν, κάθε χώρα -και όχι μόνο η Ελλάδα, που διανύει μια δύσκολη περίοδο- θα υφίστατο σημαντική επιβάρυνση. Ανάφεραν δε, ότι, προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει θετικά, ενδεχόμενη τροποποίηση της Συνθήκης "Δουβλίνο 2".

Επίσης υπογραμμίστηκε πως και η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη ροή ανθρώπων, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Ελληνογερμανικής Φιλίας και βουλευτής Τρικάλων, Χρήστος Μαγκούφης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, θα προτείνει το θέμα της λαθρομετανάστευσης να συζητηθεί στη Βουλή και ειδικά στην αρμόδια επιτροπή που μελετά το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως το πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει και τα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Read more...

Λαγκάρντ: Στο χείλος της χρεωκοπίας η Ελλάδα

newpost.gr
<span class=
Τον κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα εάν δεν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

"Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και γι αυτό η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες", σημειώνει η Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα, σχετικά με την άρνηση της για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: "Δώσαμε ήδη την Αθήνα περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ζώνη του ευρώ, είναι ήδη μια παραχώρηση".

"Είναι θεμιτό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει επίσης το μερίδιο της στη δουλειά", δήλωσε.

Η κα. Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα, "αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς όπου τα πράγματα κινούνται πολύ αργά", δήλωσε αναφερόμενη στις ιδιωτικοποιήσεις.

"Αν η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, τότε μπορούμε να φανταστούμε επιπλέον βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το παιχνίδι για το δικό της σχέδιο διάσωσης", πρόσθεσε η υπουργός .

"Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη", τόνισε η Λαγκάρντ.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από το πρόγραμμα λιτότητας, η υπουργός υπενθύμισε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, υψηλότερο όπως είπε από εκείνο της Ελλάδας, όπου όμως "η χώρα έκανε τη δουλειά της, εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει".

Όσο για τη διαδοχή στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Σρος Καν, η Λαγκάρντ είπε ότι αισθάνεται "κολακευμένη" που το όνομά της αναφέρεται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.
Read more...

Η Ελλάδα «θα αφεθεί στην τύχη της» αν δεν πετύχει τους στόχους προειδοποιεί η Bundesbank

Βροχή τα τελεσίγραφα

Ο Γιένς Βάιντμαν νέος επικεφαλής της Bundesbank
Ο Γιένς Βάιντμαν νέος επικεφαλής της Bundesbank (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει στην Ελλάδα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, ότι «θα αφεθεί στην τύχη της αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα» και η δημοσιονομική προσπάθεια εκτροχιαστεί.

Τελεσίγραφα παρόμοιου περιεχομένου έδωσαν στην Ελλάδα και η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας και φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και η ΕΚΤ.

Τασσόμενος δε προφανώς υπέρ της άποψης ότι οι συζητήσεις περί επιμήκυνσης, αναδιάρθρωσης κτλ «χαλαρώνουν τις προσπάθειες της Ελλάδας» ξεκαθαρίζει ότι η αναμόρφωση των λήξεων των ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής.

Υπακούοντας δε πλήρως στη «γραμμή» της ΕΚΤ, τάσσεται κατά της όποιας αναδιάρθρωσης ακόμη και με απλή επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζοντας ότι αυτό θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την ΕΚΤ, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της.

Απειλή για «εγκατάλειψη» της Ελλάδας

Ο κ. Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της αν το δημοσιονομικό πρόγραμμα εκτροχιαστεί.

«Είναι πρώτα και πάνω από όλα ευθύνη της Ελλάδας να λάβει όλα τα κατάλληλα πρόσθετα μέτρα» δήλωσε στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του όσον αφορά την ελληνική κρίση χρέους.

«Εάν μία χώρα αποτύχει να το πράξει, περαιτέρω βοήθεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποστεί τις σφοδρές συνέπειες που είναι πιθανό να υπάρξουν από τη στιγμή που η οικονομική βοήθεια αποσυρθεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση των παραπάνω η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της για τον Μάιο αναφέρει ότι η όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο την βιωσιμότητα του χρέους της, όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας είναι επίπονες, αλλά και εν τέλει αναπόφευκτες και είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα κίνητρα που παρέχονται στις χώρες προκειμένου να επιλύουν μόνες τους τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, αναφέρει ακόμη η Bundesbank.

«Η όποια χαλάρωση των στόχων θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών ευρωπαϊκών συμφωνιών» επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Κατά της επιμήκυνσης

Ως κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ ο κ. Βάιντμαν επαναλαμβάνει ότι η επιμήκυνση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας.

«Η επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον που επικρατούν πολλές αμφιβολίες για την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή τους ως ενέχυρο για πράξεις αναχρηματοδότησης βάσει των υφιστάμενων όρων του ευρωσυστήματος», είπε ο Γιένς Βάιντμαν, σε συνέδριο στο Αμβούργο, ενισχύοντας την αντίθετη θέση που έχει η ΕΚΤ σε μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ως συνέπεια, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποκόπτονταν από την χρηματοδότηση», είπε και πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος για επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες θα αύξανε σημαντικά».

Άλλωστε, τόνισε με νόημα ο Γιένς Βάιντμαν, «η αναδιάταξη (reprofiling) των λήξεων των ελληνικών ομολόγων δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υλοποίηση του σχεδίου προσαρμογής».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...