Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Συναίνεση α λα καρτ επιλέγουν κυβέρνηση και ΝΔ μετά τις πιέσεις για συνεννόηση

Συγκλίσεις με όρια και αστερίσκους

Πεδίο συγκλίσεων, έστω με αστερίσκους, ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ
Πεδίο συγκλίσεων, έστω με αστερίσκους, ανοίγει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Αποφασισμένος να υιοθετήσει προτάσεις της αντιπολίτευσης εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και στον βωμό της συναίνεσης για την οποία πιέζει η τρόικα. «Επιδιώκουμε τη συναίνεση και θα δείξουμε έμπρακτα ότι τη θέλουμε» δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, αναμένεται να τους καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί προτάσεις που εξυπηρετούν τον κοινό στόχο της αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να κατεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μνημόνιο, επιλέγοντας μετριοπαθή στάση σε ζητήματα για τα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με την κυβέρνηση.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους σε θέματα όπως αυτά των αποκρατικοποιήσεων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, αν και γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση.

«Κόκκινες γραμμές» για τη ΝΔ είναι η οποιαδήποτε νέα αύξηση φόρων, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα και το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβάλλει τις βασικές του προτάσεις, τις οποίες διατύπωσε στο Ζάππειο.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμμα, με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της Αριστεράς να αποδεχτούν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να προσδοκά στη θετική στάση του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει πρόσκληση για συνάντηση με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: