Σάββατο 21 Μαΐου 2011

“Κόντρα πολιτικών και ΕΚΤ πίσω από την υποβάθμιση”

Πρώτο θέμα ξανά η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ


http://img.protothema.gr/5D69DDFCF90DD1DFFDE236F9374F441A.jpg
Πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης «έπαιξε» και πάλι η Ελλάδα, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νέα υποβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Αρχής γενομένης από τους Financial Times, που έδωσαν και την μεγαλύτερη – αναλογικά – έκταση στο θέμα, καθώς συνδυάζουν την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με αναφορές στην «κόντρα» πολιτικών και Ευρωτράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με την μεθοδολογία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα παραμένει ακανθώδες πρόβλημα για την ΕΕ, χαρακτηρισμό που νωρίτερα σήμερα χρησιμοποίησε για τη χώρα μας και η Deutsche Bank!

Το Associated Press κάνει λόγο για ακόμα ένα πλήγμα (Σ.Σ: «another blow»), των οίκων αξιολόγησης στην Ελλάδα και στην προσπάθειά της να εξέλθει της κρίσης. Επισημαίνει δε ότι πλέον για τους επενδυτές που είναι παραλήπτες των σχετικών εκθέσεων αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε καθεστώς junk, με την χώρα μας ουσιαστικά να είναι μακράν η λιγότερο «αξιόπιστη», ακόμα και σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης!

Από την πλευρά του το Bloomberg προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η Fitch βάδισε στο δρόμο της Standard & Poor’s που ομοίως είχε υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την Ελλάδα στις 9 Μαΐου και υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ηλεκτρονικής του σελίδας ότι είναι σχεδόν βέβαιη ανάλογη απόφαση υποβάθμισης και από την Moody’s μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα πιέζεται πια ανοικτά ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση και ολοένα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Ίσως το πιο σκωπτικό – όχι για την Ελλάδα πάντως – σχόλιο να είναι αυτό του ΒΒC: που εκτιμά ότι η υποβάθμιση από την Fitch είναι απλώς η απάντηση των αγορών απέναντι στις διφορούμενες και εν πολλοίς ανεξήγητες πρακτικές και «ιδέες» των Ευρωπαίων για το πώς θα αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση χρέους. Ενδεικτικό είναι πως καταλήγει στο κείμενο για την Ελλάδα με το ερώτημα: « What is debt 'reprofiling'?»…

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ούτε εξεπλάγησαν, ούτε όμως παρέμειναν ανεπηρέαστες από την εξέλιξη αυτή. Εξ’ ου και οι βασικές ευρωπαϊκές χρηματαγορές κατέγραψαν απώλειες σήμερα, αφού βλέπουν να αναζωπυρώνεται εκ νέου η ανησυχία για την κρίση χρέους συνολικά στην Ευρωζώνη.

Κι επειδή η συνέχεια είναι γνωστή, δηλαδή τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη έπεται η υποβάθμιση και των ελληνικών τραπεζών, ορισμένοι «νιώθουν» ήδη τις παρενέργειες. Όπως για παράδειγμα η γαλλική τράπεζα Credit Agricole την οποία υποβάθμισε νωρίτερα το απόγευμα η Standard & Poor’s , με το επιχείρημα ότι έχει μεγάλη έκθεση στη χώρα μας (μην ξεχνάτε πως η Εμπορική Τράπεζα είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου) , συνεπώς – όπως λέει στο αιτιολογικό της η S&P – «η μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θέτει πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό προφίλ της γαλλικής τράπεζας» …!

Δεν υπάρχουν σχόλια: