Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τη Δευτέρα η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα...



Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012 - 2013, παρότι σημαντικά κομμάτια του παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι της ... Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν φύγει για λίγες ημέρες από την Αθήνα αλλά θα επιστρέψουν προς το τέλος της εβδομάδας. Φαίνεται όμως ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είναι ασφυκτικές προκειμένου να εκδηλώσει με σαφή τρόπο την αποφασιστικότητα της για τη σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά κυρίως για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ, την πώληση του καζίνου της Πάρνηθας και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ώστε να αποφορτίσει την κατάσταση και να στείλει μήνυμα τις αγορές και στους δανειστές ότι το πρόγραμμα ξεκινά χωρίς καθυστέρηση. Η κυβέρνηση θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για να αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό, όμως αυτές όμως είναι οι εύκολες αποφάσεις. Τα επόμενα βήματα που αφορούν τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις από τις οποίες εξαρτάται η οικονομική ζωή νομών της Ελλάδας θα συναντήσουν αντιδράσεις ενώ τα σκληρά μέτρα για τη μείωση των δαπανών εκτιμάται ότι θα βαρύνουν κι άλλο το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις και για ελιγμούς, ενώ σε προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή η πρόταση του κ. Α. Λοβέρδου να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί και όχι ο υπουργός Οικονομικών το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αυτή τη φορά διεξήχθησαν σε κλίμα μεγάλης έντασης, και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήρθε σε σύγκρουση μαζί τους εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που κρατούσαν. Έπειτα από αυτό επήλθαν κάποιοι συμβιβασμοί αλλά τα σημαντικά θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως π.χ. υπό ποιό σχήμα θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Με τις πιέσεις να κλιμακώνονται στην Ευρώπη ακόμα και από παραδοσιακούς συμμάχους μας και τη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας θα συναντηθεί την Τρίτη με τον κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται, όπως μεταδίδουν οι συνεργάτες του, σε τακτική επικοινωνία με ομολόγους και ηγετικές προσωπικότητες της ΕΕ προκειμένου να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ μαζί τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Δρούτσα όπου αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές.

Κατά την επιστροφή του δεν αποκλείονται εκπλήξεις στο εσωτερικό μέτωπο μολονότι κανένας δεν έχει καταφέρει να διαγνώσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Η απάντηση του το τελευταίο διάστημα στις επισημάνσεις των υπουργών σχετικά με τις αρρυθμίες της κυβέρνησης είναι είτε να του στείλουν μια εισήγηση είτε κρατά σημειώσεις στον υπολογιστή του. Ορισμένοι συνεργάτες του, πάντως, μεταφέρουν την εντύπωση ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι μια ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι στην κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι οι υπουργικές παραφωνίες έχουν εξαντλήσει τα όρια της υπομονής του Πρωθυπουργού και παρ΄ ότι έχει ρίξει το ενδιαφέρον του στην εξασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας και στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Ιουνίου, δεν αποκλείουν να υπάρξει έκρηξη για ασήμαντη αφορμή. Την ίδια ώρα όμως, θα πρέπει να καθησυχαστούν και οι ανησυχίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν χωρίς εντάσεις.

Την Τρίτη σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η εισήγηση που έχει στα χέρια του ο κ. Παπανδρέου, προτείνει να δει έναν έναν τους αρχηγούς και όχι όλους μαζί. Ειδικά για τη συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, ετοιμάζεται μια αναλυτική εισήγηση, στην οποία θα περιέχονται τα μέτρα που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ και εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση, αυτά που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όσα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επόμενες φάσεις. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι μια συζήτηση επί του συγκεκριμένου θα βοηθήσει να δοθεί συναίνεση από την αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ και με τους υπόλοιπους αρχηγούς η συζήτηση λέγεται ότι θα είναι ουσιαστική και ο κ. Παπανδρέου έτοιμος να ακούσει ενδιαφέρουσες προτάσεις.
BHMA


Δεν υπάρχουν σχόλια: