Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Επείγει η κατάθεση του νομοσχεδίου Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Ασφαλιστικό: Η νέα πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας με τους προέδρους του ΤΕΕ, Γ Στασινό, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β.Αλεξανδρή και του Ιατρικού Συλλόγου, Μ.Βλασταράκο   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Πενταετής περίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνεται στις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες τις οποίες παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους προέδρους των Επιστημονικών Φορέων, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Βελτιώσεις προωθούνται και για τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων (με εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω).

Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, αφού από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση και κατ' επέκταση η συζήτηση για το χρέος είπε ο Γ.Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί πλήρως ποσοτικοποιημένες οι προτάσεις στους θεσμούς που πιθανότατα θα έρθουν στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ.

Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι ουδείς διανοείται στην κυβέρνηση να κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μίλησε για δύσκολη διαπραγμάτευση δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την πορεία της.

«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε, όμως, ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, υπέρ της ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πάντως οι επιστημονικοί φορείς ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο Ασφαλιστικό αν και δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο. Οι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία αποχή έως τις 29 Ιανουαρίου, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου-έκτρωμα και διάλογο από μηδενική βάση, θέση που έθεσαν και στον υπουργό Εργασίας. Γ.Κατρούγκαλο.

Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείρηση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεότερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:
1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1 Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα..

Κατρουγκαλος: Τα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, σήμερα στο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε αποδεκτό από τους τρεις προέδρους των επιστημονικών φορέων ότι τα βάρη της μεταρρύθμισης πρέπει να μοιραστούν ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός και όχι να τραβήξουν το κάρο οι οικονομικά αδύναμοι.

«Γι΄ αυτό, μου έκανε εντύπωση η χτυπητή ανακρίβεια ότι πλήττονται περισσότερο εκείνοι που βγάζουν ως 10.000 ευρώ», είπε ο υπουργός σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ.

«Κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι παίρνουν κάτω από 10.000 ευρώ. Κάποιος που έχει εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ είναι καλύτερα από το μπλοκάκι, είναι καλύτερα από εκείνον που παίρνει 12.000 ευρώ, δεν είναι όμως προνομιούχος, ούτε εχθρός μας», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Κατά τη συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς ανέφερε συζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για τους πιο αδύναμους, τους νέους επιστήμονες, για εκείνους που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό.

«Γι΄ αυτούς, ο πρωθυπουργός πρότεινε, και προφανώς το δέχτηκαν οι συνομιλητές μας, να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας, όπως σε όλους τους άλλους, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού, όπως γίνεται για τους αγρότες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί θα πρέπει, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας, από την έναρξη του επαγγέλματος, να πληρώνουν εισφορές στο 14% και τα τρία τελευταία στο 17%.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε ταυτόχρονα στους επιστημονικούς φορείς, και εκείνοι συμφώνησαν, να υπάρξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων για την προοδευτικότητα της επιβάρυνσης, να υπάρξει, δηλαδή, μια μεταβατική περίοδος, αντί της απόλυτης εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμη ότι «υπήρξε από τον πρωθυπουργό και μια μέριμνα για τους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες, και τη βοήθεια που ήδη προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις, και όσοι από αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, μπορούν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, να μην έχουν δηλαδή, επιβάρυνση αυτοί που δεν βγάζουν τίποτα».

«Άρα, πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης, για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ίδιοι κανόνες για όλους, να μην υπάρχουν Έλληνες πιο ίσοι από τους άλλους, αλλά και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους, όχι μόνο για μισθωτούς αλλά και για δικηγόρους, για γιατρούς, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Έχουν σταλεί στους θεσμούς ποσοτικοποιημένες προτάσεις
Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στους θεσμούς πλήρη ποσοτικοποίηση των δεδομένων μέχρι το 2019, και υπάρχει και καταρτισθείσα αναλογιστική μελέτη με προβολή ως το 2060.

«Τα στοιχεία μας είναι απολύτως κοστολογημένα- προφανώς είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και αυτά, διότι ορισμένες από τις παραμέτρους της αναλογιστικής μελέτης αφορούν ποια θα είναι η αύξηση του ΑΕΠ ή ποιο θα είναι το μέλλον της ανεργίας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Τα μέτρα είναι υπέρ της κοινωνίας»
«Είμαστε σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και σε μια διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις που θα έχουμε από την κοινωνία, τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι μέτρα δίκαια, υπέρ της ισότητας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι με την υποστήριξη της κοινωνίας, θα έχουμε τελικά νίκη και στη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «σε μια κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, κανείς δεν διανοείται να κάνει πίσω απ’ αυτή».

«Ο κ. Βρούτσης είχε πει πως όποιος και να ήταν στη θέση του θα έκανε μειώσεις στις συντάξεις, αλλά εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε μειώσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στις βασικές αρχές του συστήματος, στο θέμα δηλαδή, της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο να επωμιστούν τα περισσότερα βάρη εκείνοι που μπορούν και τα λιγότερα βάρη οι πιο αδύναμοι.

Ψήφιση το συντομότερο δυνατό, την Τετάρτη έρχεται το κουαρτέτο
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει η κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει το συντομότερο δυνατό, διότι από αυτό εξαρτάται η αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε πως «φαίνεται ότι την Τετάρτη το βράδυ έρχονται οι θεσμοί» και πως την ίδια ημέρα εκείνος πηγαίνει στο ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητήσει με την Επιτροπή το περιεχόμενο της πρότασης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.

«Μέχρι τώρα τα μηνύματα είναι θετικά», είπε ο υπουργός επικαλούμενος τις επαφές του υπουργού Οικονομικών και του ιδίου με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση στο Μαξίμου Τσίπρας προς επιστήμονες: Να βρούμε λύση για τους πιο αδύναμους


Τσίπρας προς επιστήμονες: Να βρούμε λύση για τους πιο αδύναμους
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων   (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους, κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία, στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.
«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι» είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι, όταν παίρνει κανείς κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».
«Στις αρχές συμφωνούμε» είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αρα, αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων στη συνάντηση δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση προς τους επιστήμονες για συγκεκριμένα νούμερα, αλλά η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι νέοι επιστήμονες.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να αναλαμβάνει προσωπικά την επιχείρηση άμβλυνσης των σφοδρών κινητοποιήσεων που έχουν φέρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό.

Για τον λόγο αυτό έχει προτείνει και στους αγρότες να συναντηθούν μαζί του, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο, Τρίτη, στη μεγάλη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα Τέμπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην επέτειο για τον ένα χρόνο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι βρίσκονται υπό εξέταση βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει γιατί το σύστημα είναι υπό κατάρρευση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέες συσκέψεις αγροτών...Δυο αγροτικές συσκέψεις πανελλαδικής εμβέλειας, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Νίκαια Λάρισας, πραγματοποιούνται σήμερα, Δευτέρα, ενώ για αύριο, Τρίτη, είναι προγραμματισμένη νέα...

συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, με αντικείμενο το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Με αφορμή την σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, η οποία αποφασίστηκε στην συνάντηση εκπροσώπων 30 μπλόκων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Τέμπη, η συντονιστική επιτροπή των Τεμπών εξέδωσε κάλεσμα συμμετοχής.
Στο κάλεσμα των εκπροσώπων των μπλόκων σημειώνεται ότι οι αγρότες αγωνιούν για το μέλλον τους, ενώ τονίζεται ότι στη συνάντηση των μπλόκων του Σαββάτου στα Τέμπη, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα τρία βασικά αιτήματα: φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής.
Στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας εξάλλου, στη μία το μεσημέρι, η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή μπλόκων, που όπως επισημαίνεται εκφράζει την συσπείρωση των Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί (και έχουν υιοθετήσει πλαίσιο αιτημάτων που έχουν αποφασιστεί σε πανελλαδικές συσκέψεις), καλεί σε πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα.
Στο μεταξύ, τα Τέμπη έκλεισαν και σήμερα Δευτέρα από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ κλείνουν εκ νέου από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ. Για αύριο Τρίτη, λόγω της σύσκεψης της Θεσσαλονίκης, δεν έχει προγραμματιστεί κλείσιμο της κοιλάδας.
Ωστόσο οι αγρότες αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν από την Τετάρτη κλιμάκωση του αγώνα τους.

Read more...

Η Ευρώπη απειλεί την Ελλάδα με έξοδο...


Η Ευρώπη απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν εάν δεν περιορίσει τις προσφυγικές ροές – «Θα αλλάξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα» - Media
... από τη Σένγκεν, εάν δεν περιορίσει τις προσφυγικές ροές...
Υπουργοί Εσωτερικών, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησαν από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει την προσφυγική ροή. Oρισμένοι, μάλιστα, απείλησαν ευθέως την Αθήνα με...
αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ενωσης, αλλά και δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι "εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία".

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη", εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.

Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με "προσωρινό αποκλεισμό" από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

"Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη", απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο "διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι".

Ο Γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

"Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος", επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία" στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό" διότι "θα ήταν η αρχή της διάλυσης".

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της διεθνούς αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

"Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας", γράφει πανώ που έχει αναρτηθεί στο πλοίο.

Read more...

Τσίπρας για Aσφαλιστικό: Είναι λάθος... ...να παίρνεις οριζόντια μέτρα...
 «Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι αλήθεια πως...
όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική» παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά βελτιωμένη πρόταση Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

Είχε προηγηθεί επισήμανση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκου, ότι στον κλάδο του έχει πάρει πλέον διαστάσεις το φαινόμενο της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η βελτιωμένη πρόταση του υπουργού Εργασίας στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει ειδική μεταχείριση στους νέους επιστήμονες και «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, 

Η βελτιωμένη πρόταση έρχεται στον απόηχο της προειδοποίησης του επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ ότι αν δεν προχωρήσει η αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην έχει χρήματα, και ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ασφαλιστικό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν δίνουν λύσεις, αλλά οδηγούν στην ανεργία ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες, επιτείνοντας την ύφεση». «Δεν είναι αποδεκτό αυτό το σχέδιο» διαμήνυσε. 

Το ασφαλιστικό σύστημα είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, προειδοποίησε στο μεταξύ την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 1 χρόνου από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και για το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

 skai.gr 

Read more...

Υπάρχει φοροδιαφυγή στους αγρότες...


 
...λέει ο Αποστόλου (ΒΙΝΤΕΟ)...
Υπάρχει φοροδιαφυγή, από τη στιγμή που η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, και δηλώνονται περίπου τα...
μισά, είπε το πρωί στον ΣΚΑΙ, ο υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Και απέρριψε τις προτάσεις για αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, είναι περίπου 25.000 οι αγρότες που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο..

Read more...

ΚΚΕ: Νόμπελ υποκρισίας ...


ΚΚΕ: Για νόμπελ υποκρισίας η ομιλία του Τσίπρα στο Ταε Κβο Ντο
 ...η ομιλία Τσίπρα στο Ταε Κβο Ντο...
Σκληρή ανακοίνωσή του ΚΚΕ, με αφορμή την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ταε Κβο Ντο. 
«Όταν με την πολιτική σου τσακίζεις το..
σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, όταν ο ΣΕΒ, το μεγάλο κεφάλαιο, σε στηρίζουν για να κατεδαφίσεις την κοινωνική ασφάλιση, όταν συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας ένα τρίτο μνημόνιο και ύστερα έχεις το θράσος να λες ότι υπερασπίζεσαι τα λαϊκά συμφέροντα και τους αδύναμους, τότε μπορείς να διεκδικήσεις επάξια νόμπελ υποκρισίας».

Και προσθετει: «Απέναντι στο ρεσιτάλ θράσους και κοροϊδίας της κυβέρνησης, απέναντι στους εκβιασμούς και στα νέα κάλπικα διλήμματα «αριστερά» - «δεξιά», ο λαός χρειάζεται να αντιπαρατάξει τον μαχητικό αγώνα του, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση των μέτρων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Read more...