Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Μειώθηκαν τα έσοδα της Εκκλησίας

Τα οικονομικά της Εκκλησίας βρέθηκαν, σήμερα, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος, παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας λεπτομερώς, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης τόνισε στους συνοδικούς ιεράρχες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας για την πληρωμή δόσεων δανείων που έχει ήδη συνάψει, ενώ συγχρόνως αναφέρθηκε στα έσοδα τα οποία, όπως είπε, συνεχώς μειώνονται.
Από τον μητροπολίτη ζητήθηκαν, ωστόσο, περαιτέρω διευκρινίσεις, στοιχεία και ενημέρωση, κυρίως για παλαιότερες οικονομικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας αλλά και οικονομικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους εργαζόμενους στη Σύνοδο και, συγκεκριμένα, για τον ακριβή αριθμό και τις μηνιαίες δαπάνες για μισθούς.
Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση, καθώς ζητήθηκε επί πλέον ενημέρωση σε συνολικό επίπεδο, αλλά και μελέτη για τις προοπτικές και τους τρόπους αντιμετώπισης της δεινής οικονομικής κατάστασης.

Read more...

Ένστολοι για διαμαρτυρία στη ΔΕΘ

Συνεχίζουν  οι ένστολοι την διαμαρτυρία τους στην Θεσσαλονίκη. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα συνδικαλιστικά όργανα της αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στην αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης, μετά την πανελλαδική ένστολή συγκέντρωσή μας στην Αθήνα, απαντάμε με συνέχιση της δίκαιης διαμαρτυρίας μας στη Θεσσαλονίκη.»

Και παρακάτω η ίδια ανακοίνωση αναφέρει :

«Επίσης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 δίνουμε δυναμικό «παρών» στους αγώνες των εργαζομένων όλης της χώρας, διοργανώνοντας ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Λευκού Πύργου και ώρα 12:00.
Κανένας δεν δικαιούται να απέχει από αυτή τη μάχη. Διακυβεύεται το μέλλον μας! Ελάτε να τους τα ψάλουμε όλοι μαζί και στη Θεσσαλονίκη! Ο εμπαιγμός δεν θα περάσει!»

Read more...

Εντοπίστηκε κύκλωμα που είχε στήσει απάτη εις βάρος του ΙΚΑ



Με εικονικές περιοδικές δηλώσεις...
Καταγγελίες του ΙΚΑ προς τις αστυνομικές αρχές οδήγησαν στην αποκάλυψη κυκλώματος που είχε στήσει απάτη σε βάρος του Ιδρύματος, υποβάλλοντας εικονικές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις μέσω διαδικτύου, προκειμένου να... 
επιτύχει ασφαλιστικά οφέλη.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «τρύπες» στο λογισμικό σύστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, η Διοίκηση του Ιδρύματος τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο εντοπισμός των παραβατών γίνεται με την αξιοποίηση των δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος που χρησιμοποιεί το ΙΚΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί πάνω από 600.000 ημέρες εργασίας, που αντιστοιχούσαν σε εισφορές άνω των 14 εκατ. ευρώ, οι οποίες ουδέποτε καταβλήθηκαν, ενώ αναζητούνται τυχόν ληφθείσες παροχές και υποβάλλονται μηνυτήριες αναφορές κατά των υπευθύνων στους αρμόδιους εισαγγελείς.


Read more...

Πόσα παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία της μισθοδοσίας των κληρικών, των Μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου.
Το υπουργείο ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, πίνακες με τις αποδοχές των κληρικών ανάλογα με την εκπαίδευσή τους (απόφοιτοι δημοτικού, λυκείου, ανώτερων σχολών) και με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.
Την ίδια στιγμή, δίνεται στη δημοσιότητα η μισθοδοσία του Αρχιεπισκόπου, που ανέρχεται στα 2.213 ευρώ (καθαρές αποδοχές) τον μήνα και ενός Μητροπολίτη με 30 χρόνια προϋπηρεσίας με 1.750 ευρώ μηνιαίως.
«Ο ιερός κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας και σημειώνεται: «Ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες και ο ιερός κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση, ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν».



Read more...

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες ζήτησαν οι ένστολοι

Συνάντηση με Τσίπρα, Καμμένο


Από την συνάντηση του κ. Τσίπρα με την αντιπροσωπεία των ενστόλων
Από την συνάντηση του κ. Τσίπρα με την αντιπροσωπεία των ενστόλων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Κεμμένο είχαν την Πέμπτη τα προεδρεία των ομοσπονδιών των σωμάτων ασφαλείας. Οι ένστολοι ζήτησαν στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις περικοπές στους μισθούς τους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί να αμείβεται με 540 ευρώ ένας αστυνομικός που βρίσκεται με κίνδυνο της ζωής του στο δρόμο. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.  Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ενστόλων στις 5:30 το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο.
Οι ένστολοι ζήτησαν στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις περικοπές στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί να αμείβεται με 540 ευρώ ένας αστυνομικός που βρίσκεται με κίνδυνο της ζωής του στο δρόμο, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και ότι πρέπει να ενταχθούν μέσα σε ένα ευρύτερο μέτωπο.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι με εντολή της τρόικας εφαρμόζει μέτρα με στόχο «την εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων και τη μετατροπή της χώρας μας σε μπανανία».
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται, και ο κ. Στουρνάρας ιδιαίτερα, ως ένας απλός λογιστής που δεν κατανοεί την κοινωνική βαρύτητα των επιλογών του».

Αναφερόμενος στην έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν πιο νηφάλιες σκέψεις και να μην υπάρξει καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και των λαϊκών αντιδράσεων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρ.Φωτόπουλος τόνισε: «Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε, για να περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας ενάντια σε αυτόν τον όλεθρο. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Θα πρέπει να υπάρξει όμως αντίσταση».

Συνάντηση με Π.Καμμένο
Η αντιπροσωπεία των ενστόλων ενημέρωσαν τον κ. Καμμένο για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, καθώς και τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας εξαιτίας των περικοπών που υφίστανται από το 2009 έως σήμερα.
Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι οι συγκυβερνώντες «ενέπαιξαν τους ένστολους προεκλογικά και συνεχίζουν να τους απαξιώνουν», ενώ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία «για το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου που καταστρέφουν τη χώρα».
Επίσης, είπε ότι θακλείσουν τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή την ώρα της συγκέντρωσης-διαμαρτυρίας των σωμάτων ασφαλείας.
Στις 5:30 στο Καλλιμάρμαρο
Οι ένστολοι προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5:30 το απόγευμα στο Καλλιμάρμαρο. Το πρωί είχαν αποκλείσει για τέσσερις ώρες την κεντρική πύλη της σχολής των ΜΑΤ στου Γουδή εμποδίζοντας την έξοδο στις αστυνομικές «κλούβες» που μετέφεραν στην Θεσσαλονίκη άνδρες των ΜΑΤ.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον Χανς Φούχτελ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ρυθμίστηκαν» οι εκκρεμότητες για τη μεταφορά των μαθητών

Από το υπουργείο Εσωτερικών


Στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις για τα σχολικά παρατείνονται, το κόστος πρέπει να μειώνεται τουλάχιστον 17%
Στις περιπτώσεις που οι συμβάσεις για τα σχολικά παρατείνονται, το κόστος πρέπει να μειώνεται τουλάχιστον 17%   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Υλοποιώντας προηγούμενη δέσμευσή του, το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των μαθητών τη νέα σχολική χρονιά.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι «οι διαγωνισμοί των δήμων οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεν αναβάλλονται, ματαιώνονται ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επηρεάζονται από τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αντιθέτως οι δήμοι οφείλουν να συνεχίσουν τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωσή τους».

Ακόμα, σε όσες περιοχές δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις για τη μεταφορά θα υπάρξει παράταση των προηγούμενων συμβάσεων:

«Σε όποια περιοχή λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους κατ' εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη, δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, θα υπάρξει παράταση των υπαρχόντων μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Μείωση του κόστους

Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναφέρεται δε ότι «οι συμβάσεις, που παρατείνονται κατά τα προβλεπόμενα εκτελούνται μέχρι τη λύση τους, με κόστος το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης, απομειωμένο σε ποσοστό τουλάχιστον 17% σε σχέση με το αντίστοιχο που είχε διαμορφωθεί κατά τον Ιούνιο του 2012».

Επίσης, σημειώνεται ότι «για όσα δρομολόγια εκ των συμβάσεων των προηγουμένων παραγράφων προκύψει αδυναμία των μεταφορέων να τα πραγματοποιήσουν, καθώς και για τυχόν νέα δρομολόγια, οι Περιφέρειες αναθέτουν καθένα από αυτά με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κόστος το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις προβλέψεις της παραγράφου 2 του παρόντος».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Χωρίς καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή


Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο «είναι αβάσιμοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο «είναι αβάσιμοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ   (Φωτογραφία:  Reuters )

Σε νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές, OMT) κατέληξε η Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη ανακοινώνοντας την απόφαση, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει ποιος δεν υπερψήφισε την πρόταση, αλλά η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, δηλαδή με έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει νωρίτερα να κρατήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε ο Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πλαίσιο του ΟΜΤ:

  • Οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τον όρο υπαγωγής της χώρας σε πρόγραμμα ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESFS ή ESM), οποιασδήποτε μορφής
  • Θα επιδιώκεται η συμμετοχή του ΔΝΤ
  • Θα πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις
Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της Ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο Ντράγκι υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2012


Αμοιβές 6,9 εκατ. ευρώ για τους σύμβουλους των αποκρατικοποιήσεων!


Αμοιβές 6,9 εκατ. ευρώ για τους σύμβουλους των αποκρατικοποιήσεων!
Στο ποσό των 6,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές - έξοδα των συμβούλων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δαπάνες για αμοιβές, μισθούς και αποζημιώσεις «παχυλά αμειβόμενων φίλων και προσκείμενων στην κυβέρνηση προσώπων», χωρίς την εκτέλεση οποιουδήποτε ουσιαστικού έργου το οποίο να εξυπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου. 


Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι την περίοδο Ιούλιος 2011-Μάρτιος 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους αξιοποίησης (χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς), οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ. 


Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «οι αμοιβές των συμβούλων είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την επιτυχή ολοκλήρωση αξιοποίησης του κάθε περιουσιακού στοιχείουκαι την είσπραξη οικονομικού ανταλλάγματος (αμοιβές επιτυχίας)». 


Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων στην προαναφερόμενη περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ απασχόλησε 20 άτομα που το σύνολο των αμοιβών τους ανήλθε σε 285.000 ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τα ταξίδια στελεχών του Ταμείου ανήλθαν για την ίδια περίοδο σε 79.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, το σύνολο των αμοιβών που καταβλήθηκαν σε χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους για την παροχή υπηρεσιών ανά έργο αποκρατικοποίησης, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, τη διετία Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2012, ανέρχεται στο ποσό των 5.548.935,08 ευρώ. 


Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια της λειτουργίας του ολοκλήρωσε την αξιοποίηση τριών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με συνολικά έσοδα 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. έχουν ήδη εισπραχθεί και αποδοθεί στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Επίσης, έχει ολοκληρώσει τη νομική και τεχνική επεξεργασία και έχει ξεκινήσει διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση 6 ακόμα περιουσιακών στοιχείων ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η προετοιμασία 9 περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με στόχο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιοποίησης τους εντός του 2013. 


Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνει, επίσης ,ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ -κατά την περίοδο Ιούλιος 2011-Μάρτιος 2012- και ότι το σύνολο των λειτουργικών εξόδων του ΤΑΙΠΕΔ ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι προϋπολογισμού για την αντίστοιχη περίοδο, ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 0,17% των πραγματοποιηθέντων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

Read more...

Δέσμευση περιουσιών από το ΣΔΟΕ

Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, προχώρησε το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν τη δράση φυσικών προσώπων και εταιρειών τα προηγούμενα οικονομικά έτη, όπου και διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, είτε από εικονικά τιμολόγια είτε από μη έκδοση παραστατικών και μη απόδοση ΦΠΑ.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανοίχθηκαν εντοπίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς και ξένο συνάλλαγμα, τα οποία και δεσμεύτηκαν υπέρ του δημοσίου, ενώ εκκρεμεί το άνοιγμα και άλλων λογαριασμών που σχετίζονται με τις υποθέσεις.
Επίσης, κατασχέθηκαν ως προϊόντα φοροδιαφυγής πολυτελή ακίνητα, μετοχές στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Νέας Υόρκης καθώς και επενδύσεις σε ασφαλιστικές εταιρείες.

«Η ανοχή σε όσους φοροδιαφεύγουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τελείωσε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Το ΣΔΟΕ έχει λάβει συγκεκριμένες εντολές να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία όσων κλέβουν το κράτος και τελικά τους ίδιους τους πολίτες που δοκιμάζονται από μια πρωτοφανή κρίση. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».

Read more...

Στο ΠΑΣΟΚ εστάλησαν οι προτάσεις του τρίτου κυβερνητικού εταίρου Ρήτρα «αναστολής» των σκληρών μέτρων προτείνει ο Κουβέλης

 

Στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ προσανατολίζεται η Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, «η ΔΗΜΑΡ καταθέτει την πρόταση να υπάρξει πρόβλεψη ρήτρας ισοδύναμων μέτρων στο πακέτο των 11,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας και προμηθειών».

Με απλά λόγια, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να αναστέλεται η εφαρμογή «κοινωνικά δυσβάστακτων» μέτρων από το πακέτο των 11,5 δισ. όταν εντοπίζονται μέτρα που προσφέρουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά θεωρούνται κοινωνικά δικαιότερα.
 
Η «κόκκινη γραμμή» του κόμματος του κ. Κουβέλη είναι η μείωση των χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχιακά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλα. 

Εφ' όσον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν στην εισαγωγή της ρήτρας αντικατάστασης των λεγόμενων σκληρών μέτρων από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει βρει το πολιτικό «αντίδοτο» προκειμένου να συναινέσει στο σκληρό πακέτο των μέτρων χωρίς να κατηγορηθεί ότι λέγοντας «ναι» στα μέτρα για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 11,5 δισ.ευρώ παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. 
 
Αυτή την ώρα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη κωδικοποιήσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 4 δισ.ευρώ τα οποία προσπαθεί να πείσει το υπουργείο οικονομικών και τους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματος να εγκρίνουν για να αντικαταστήσουν τα σκληρά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες Ελλήνων που έχουν ήδη γονατίσει από την κρίση. 

Με τα μέτρα αυτά προτείνεται η εξοικονόμηση 1,7 δισ.ευρώ από περιορισμό των δαπανών για την άμυνα, μείωση των δαπανών που κατευθύνονται εμμέσως στην εκκλησία κατά 132 εκατ.ευρώ (μείωση των κονδυλίων που δίνει το κράτος για μισθοδοσία των κληρικών κατά 100 εκατ.ευρώ μέσω της απόφασης να πληρώνονται οι μισθοί 50-50 από την εκκλησία και το κράτος και οικονομία 32 εκατ.ευρώ με την εφαρμογή της ίδιας φόρμουλας και στις συντάξεις των ιερέων), περιορισμό των κρατικών δαπανών για την υγεία και την ενέργεια. 
 
Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο την εξοικονόμηση 3 δισ. από την εφαρμογή των ισοδυνάμων μέτρων που προτείνει το κόμμα του κ. Κουβέλη. Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την επιβολή ρήτρα αναστολής της εφαρμογής των σκληρών μέτρων σε περίπτωση που εντοπιστούν ισοδύναμα έχουν αποσταλεί και στο ΠΑΣΟΚ.    

«Η συμπερίληψη ρήτρας ισοδυνάμων δε συνιστά παρελκυστική τακτική, αντίθετα βοηθάει στην κινητοποίηση του πληθυσμού υπέρ της υλοποίησης εξυγιαντικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλαγών που  αφορούν στο προχώρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ.
 
Στο ερώτημα αν οι προτάσεις για αναστολή των αποφασισθέντων και ψηφισθέντων μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η Δημοκρατική Αριστερά απαντά ότι «η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων είναι αυξημένη, αφού και αυτοί πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης προϋποθέτει κοινωνική και πολιτική αποδοχή».
 
Και πάντως, οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διεκδικήσει αυτό το αίτημα τεκμηριωμένα και αποφασιστικά»...

Read more...

Χαράτσι και στα φωτοβολταϊκά;

Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κτήματα και αγροτεμάχια της χώρας μας που δεν καλλιεργούνται, έως σήμερα απαλλάσσονταν από τη φορολογία ακινήτων. Αυτό, όπως φαίνεται, θέλει να αλλάξει η Κυβέρνηση, καθώς με την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) και σ' αυτά τα οικόπεδα υπολογίζεται η είσπραξη 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Στον νέο ενιαίο ΦΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες , θα υπάγονται ακόμη και τα οικόπεδα στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, ενώ θα απαλλάσσονται μόνο αγροτικά οικόπεδα που καλλιεργούνται και ανήκουν σε πολίτες με κύριο επάγγελμα, αυτό του αγρότη.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επέκταση των αντικειμενικών αξίων σε όλη την χώρα. Κάθε είδους ακίνητο - οικόπεδο (εντός ή εκτός σχεδίου), θα υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα φορολογείται με βάση το όριο των αντικειμενικών κριτηρίων, τις κλίμακες και το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.
Ακόμη, η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου ΦΑΠ θα αποτελεί το άθροισμα αυτό.

Για παράδειγμα:
Ένας ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσεται από τον φόρο αυτόματα, όπως συμβαίνει με τον σημερινό Φ.Α.Π. Θα απαλλάσσεται μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει.

Ένας ιδιοκτήτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ και οικοπέδου εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ θα υπολογίζεται από την εφορία ως κάτοχος περιουσίας αξίας 350.000 ευρώ καθώς τα δυο ποσά προστίθενται και αποτελούν τη βάση για την φορολόγησή του. Με βάση αυτό λοιπόν θα κριθεί εάν υποχρεούται να καταβάλει φόρο ή όχι ανάλογα με τα όρια που θα επιβληθούν με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.   


Πηγή: ERGON blog
enikos.gr

Read more...

Αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ

Στο ύψος των 824.342.171 € ανήλθαν τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τον Αύγουστο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του μηνός Ιουλίου.

Επίσης στο ύψος των 69.288.253 € ανήλθαν τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τον Αύγουστο του 2012 από καθυστερούμενες οφειλές προηγούμενων ετών.

Τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από οφειλές προηγούμενων ετών αναμένεται να ανέλθουν το 2012 στο ύψος του 1 δις € έναντι 700.000.000 € που ανήλθαν το 2011 παρουσιάζοντας μεσοσταθμική αύξηση 30%.

Read more...

Μουσουρούλης: «Εκτός ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου αν με αφήσει η τρόικα»



Μουσουρούλης: «Εκτός ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου αν με αφήσει η τρόικα»
Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις τότε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών μέσω του Οίκου Ναύτου θα φύγει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιστρέψει στο παλιό καθεστώς.Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες από το tovima.gr, σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο υπουργός κ. Κωστής Μουσουρούλης

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για μεταφορά της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών από τον Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους με απεργίες και καταλήψεις κτιρίων. 

Κατά τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των ναυτικών, εκτός το καυτού προβλήματος της ανεργίας, έθεσαν στον υπουργό και τα εμπόδια στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μετά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Πέρα από τα σχέδια για εκ νέου αυτονόμηση του Οίκου Ναύτου στο μέλλον ο υπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τους ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να επιβιώσουν οικονομικά για να μην χάσουν την δουλειά τους περισσότεροιναυτικοί

Read more...

ΣΟΚ στην Πάτρα: Αυτοπυρπολήθηκε φοιτήτρια ...



Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι μια 24χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της στις φλόγες και μάλιστα δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά, καθώς φαίνεται, για επιλογή της ίδιας, δεδομένου ότι... σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αυτοκτονία.

Οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν σοκ όταν είδαν το τραγικό θέαμα της γυναίκας, που καιγόταν και έχανε τις αισθήσεις της.

Αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να σωθεί καθώς άφησε την τελευταία της πνοή στο σημείο πριν προλάβει να της παρασχεθεί η παραμικρή βοήθεια.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Δοϊράνης και Μόρφου.

Ωστόσο το πτώμα της κοπέλας παρέμενε στην πυλωτή της πολυκατοικίας για περισσότερο από δύο ώρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του best.gr, κανένα γραφείο τελετών δεν δέχθηκε να μεταφέρει το πτώμα της άτυχης κοπέλας, γιατί τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκαν έλεγχο από το ΣΔΟΕ με αποτέλεσμα να βρεθούν προβληματικά φορολογικά στοιχεία που αφορούσαν την μεταφορά πτωμάτων, χωρίς στην συνέχεια να αναλαμβάνουν και την τελετή της κηδείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΣΔΟΕ φέρεται να επέβαλε πρόστιμα σε γραφεία τελετών της Πάτρας, με αποτέλεσμα σήμερα, ενώ ένα από αυτά προσήλθε στο τόπο του συμβάντος να φύγει, χωρίς να πραγματοποιηθεί η μεταφορά.

Τελικά το πτώμα παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετά από πολύωρη καθυστέρηση.


Read more...

Καταργεί 12 θέσεις συμβούλων

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση καταργούνται από το γραφείο υπουργού δώδεκα (12) θέσεις συμβούλων, ειδικού επιστημονικού προσωπικού.
Με την παραπάνω απόφαση προκύπτει δημοσιονομικό όφελος, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ ετησίως.

Read more...

Τι απαντά το Μαξίμου στον Βενιζέλο

Ενοχλημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Real Fm στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Real Fm, ανεπισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μία "εσωκομματική ανασφάλεια".
Υποστηρίζουν καταρχάς ότι ήταν επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη στην κυβέρνηση, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς του είχε πει να βάλει. "Τώρα διαμαρτύρεται", λένε, "παρότι ήταν δική του επιλογή".
Κατά δεύτερον συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν ότι δεν αποτελεί θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο αντιπροέδρων ή εναλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού.
Τρίτον, θωερούν ότι κακώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως δεν έχει ενημέρωση, διότι σε όλες συσκέψεις συζητούν τη γενική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
"Όποτε θέλει μιλάει μαζί με τον πρωθυπουργό", λένε, ενώ τονίζουν ότι έχει και πορτοκαλί τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους υπουργούς.
Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων τις επόμενες ημέρες. Η συνάντηση όπως λένε θα γίνει μετά τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Μάριο Ντράγκι και την τρόικα. 
"Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ένα σχέδιο μπροστά του το οποίο ακολουθεί με συνέπεια και παίρνει όλο το πολιτικό βάρος", τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. "Δεν θέλει να τελεί υπό κηδεμονία", προσθέτουν αναφερόμενοι στα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
enikos.gr

Read more...

Επίθεση Βενιζέλου κατά Σαμαρά...



Αιχμές κατά εισαγγελέα Πεπονή...
Αιχμές για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ως προς το θέμα της επιμήκυνσης άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω του realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τονίζοντας πως η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής προβλέπεται ρητά από... την τελευταία συμφωνία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος των μικρότερων εταίρων δεν είναι να παρακολουθούν μια μονοκομματική κυβέρνηση. «Δεν επωμιζόμαστε το κόστος για κάθε πρόβλημα; Είναι δυνατόν να καθόμαστε σιωπηλοί, να πληρώνουμε την ευθύνη και να μη μπορούμε να μετάσχουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια υπόδειξη, μέσα από μια προτροπή; Μέσα από την άσκηση ελέγχου; Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι να παρακολουθούν μία μονοκομματική κυβέρνηση να ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τον απλό πολίτη, κάνουν λάθος». Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως δεν τον ενδιαφέρει η συμμετοχή στην Κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του πως η διερεύνηση της υπόθεσης με αφορμή της δηλώσεις του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, από τους οικονομικούς εισαγγελείς, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. «Ο εισαγγελέας κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις, πολιτικών προσώπων. Πιστεύω ότι αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς. Οτι ήταν ένα σκηνικό. Ένα επικοινωνιακό σκηνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη εξεταστεί από τη Βουλή.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.


Read more...

Ποια "ρήτρα" προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Πρόταση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα,κατέθεσε η Δημοκρατική Αριστερά, ώστε να υπάρξει μία πρόβλεψη ρήτρας ισοδύναμων μέτρων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Real FM, η πρόταση αυτή προβλέπει ότι για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων, θα υπάρχει δυνατότητα μη εφαρμογής, στον βαθμό που θα επιταγχύνεται η ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Δηλαδή, το ποσό το οποίο θα εξοικονομήσει το ελληνικό δημόσιο από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το 2013, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να κόβεται από τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Η Δημοκρατική Αριστερά περιμένει να εξετάσει την πρότασή της, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και το επιτελείο της τρόικας, ενώ η πρόταση θα εξεταστεί και από το Οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την πρόταση για εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον Real FM, η ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι δεν προέχει αυτή η διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.enikos.gr

Read more...

ΓΣΕΕ:"Κοινωνική έκρηξη και βία"

Όχι μόνον κοινωνική έκρηξη, αλλά και βιαιότητα που δεν έχουμε ξαναζήσει μέχρι τώρα, προβλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τα μέτρα που έρχονται.
«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα περάσει με κοινωνική νηνεμία, είναι βαθιά νυχτωμένος», δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, στην οποία ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ), Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. «Τα μέτρα λειτουργούν ως κοινωνική προβοκάτσια και είδαμε το πρωτοφανές, αστυνομικοί εναντίον αστυνομικών», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν είναι τρελός ο Έλληνας μισθωτός και συνταξιούχος, αλλά δεν έχει άλλα να δώσει».
Για την κυβέρνηση τόνισε ότι έπρεπε να επιστρέψει «ως απαράδεκτο» το e-mail της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα που έρχονται δεν θα είναι τα τελευταία. Σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, απάντησε: «Ορκίζεται ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι τα τελευταία ή θα μας πει μετά "ουδείς αναμάρτητος;"».
Το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ το Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (μετά το συλλαλητήριο θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης), είναι η αρχή των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων, σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος, αναφέροντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΓΣΕΕ για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Υπενθύμισε επίσης ότι από το πρώτο μνημόνιο μέχρι τώρα έγιναν 25 γενικές απεργίες στην Ελλάδα, όταν στην Ισπανία έγιναν μόνο τρεις γενικές απεργίες σε δέκα χρόνια.

Read more...

Στο πλευρό των αστυνομικών ο ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας: Άδικες οι περικοπές στους μισθούς των ενστόλων

 


Την υποστήριξή του στον αγώνα που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας για τη διασφάλιση των μισθολογικών του αποδοχών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Πέμπτης. 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στα Σώματα διαφορετικά από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Η δημόσια ασφάλεια και η κοινωνική προστασία αποτελούν δημόσιο αγαθό και δεν είναι δυνατόν να παίρνουν 500 ευρώ ο αστυνομικός και ο πυροσβέστης που διακινδυνεύουν κάθε μέρα τη ζωή τους, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό υπάρχουν ειδικά μισθολόγια, για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων με κοινωνική υπεραξία, πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών προσωπικά ότι συμπεριφέρεται σαν απλός λογιστής.

«Η κυβέρνηση  συμπεριφέρεται, και ο κ. Στουρνάρας ιδιαίτερα, ως ένας απλός λογιστής που  δεν κατανοεί την κοινωνική βαρύτητα των επιλογών του. Και φυσικά η εγχώρια τρόικα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους. Η κοινωνική οργή, όμως, θα είναι τόσο δυνατή που κανείς δεν θα μπορεί πλέον να κρυφτεί από αυτήν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.  

Εκτίμηση τέλος του κ. Τσίπρα ήταν ότι οι κινητοποιήσεις των ενστόλων μπορεί να αποτελέσουν «το κρίσιμο εφαλτήριο για την αφύπνιση του λαϊκού κινήματος και να αποτελέσουν την αρχή του τέλους του πέπλου της σιωπής που έχει επικαθίσει πάνω στα πολιτικά πράγματα», την αρχή του τέλους «μιας πολιτικής απαξίωσης της κοινωνίας» και «μιας κυβέρνησης που -όπως υπογράμμισε- θέλει να μας οδηγήσει στον κοινωνικό όλεθρο».

Επικρότησε μάλιστα τη διαμαρτυρία που οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα στις 5:00 στο Καλλιμάρμαρο!

Read more...

Το οργισμένο μήνυμα του Παπαδημούλη στο Twitter



Το οργισμένο μήνυμα του Παπαδημούλη στο Twitter
Την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε η άρνηση του Χέρμαν βαν Ρομπάι να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της αυριανής του επίσκεψη στην Ελλάδα.«Η άρνηση και του κ. Ρομπάι να συναντήσει τον Τσίπρα, προσβάλλει τη χώρα και τη δημοκρατία, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει με σχόλιο του στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας ταυτόχρονα τα «πυρά» του και κατά της κυβέρνησης.

«Η κυβερνητική σιωπή είναι συνενοχή», προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης ενώ συνεχίζοντας με εξίσου αιχμηρό ύφος, επισημαίνει: «Η κοινή και θεσμικά προκλητική στάση των κ.κ Ρομπάι - Γιουνκέρ, δείχνει ότι η δεξιά ευρωπαϊκή ελίτ προτιμά να συνομιλεί μόνο με τους βολικούς».


Σχετικές φωτογραφίες:



arnisipapa.jpg

Read more...

Καρχιμάκης: Ο Προβόπουλος συγκαλύπτει φοροφυγάδες, να παρέμβει ο Πεπόνης ...



Νέα επίθεση με σκληρές εκφράσεις εξαπέλυσε σήμερα ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ότι συγκαλύπτει αυτούς που φοροδιαφεύγουν μη συνεργαζόμενος με το ΣΔΟΕ, αλλά και... κατά του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη επειδή δεν επεμβαίνει.

Σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας τη επίθεση κατά του κ. Προβόπουλου για το θέμα του αφορολόγητου χρήματος ύψους 207 δισ. ευρώ που φέρεται να μεταφέρθηκε στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει ότι τα στελέχη του ΣΔΟΕ σε δημόσια συζήτηση παραδέχθηκαν ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν συνεργάζεται» και στην ουσία τον εγκάλεσαν ότι «συγκαλύπτει» αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Παράλληλα, κάνει αναφορά στο μισθό του διοικητή της Τραπέζης που ανέρχεται -όπως υποστηρίζει- στα 25.000 ευρώ το μήνα ή «περίπου 1000 ευρώ την ημέρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Καρχιμάκης επανέρχεται στον οικονομικό Εισαγγελέα, κ. Πεπόνη, τον οποίο χαρακτηρίζει ξανά «εισαγγελέα του ντόρου και της βαβούρας» και τον καλεί να ασκήσει «επιτέλους ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες εκ της Δικαιοδοσίας» του και να εγκαλέσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις «ασύμβατες και ύποπτες παραβλέψεις του».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο κ. Καρχιμάκης είχε πει ότι ο κ. Προβόπουλος γνώριζε για τα 207 δισ. και ο κ. Πεπόνης «κάνει την πάπια» για το θέμα.

Διαβάστε την ανάρτηση:


«Το ΣΔΟΕ εκθέτει τον κεντρικό τραπεζίτη Προβόπουλο και κατά συνέπεια τον εκ της δικαιοδοσίας του πολυπράγμονα εισαγγελέα του ντόρου και της βαβούρας Πεπόνη. Κύριε Προβοπουλε, ποιους καλύπτεις και γιατί δεν μιλάς και δεν συνεργάζεσαι με τις διωκτικές και δικαστικές αρχές για τον εγκλωβισμό όσων βγάζουν αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό; Το ΣΔΟΕ σε σεντράρει και σε εκθέτει δηλώνοντας εκπρόσωποι του σε δημόσια συζήτηση προς πολιτικά πρόσωπα, ότι δεν συνεργάζεσαι και στην ουσία σε εγκαλεί ότι κάποιους συγκαλύπτεις που φοροδιαφεύγουν,σε βάρος των αδύναμων αυτού του τόπου που δοκιμάζονται απο τις οριζόντιες περικοπές και σε βάρος της ανάπτυξης. Η κρίση βέβαια εσένα δεν σε ενοχλεί και δεν σε ακουμπά γιατί εισπράτεις εμφανώς αμοιβές 25.000 ευρω τον μήνα,δηλαδή περίπου 1000 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή δυο φορές πάνω την αμοιβή ενός εργαζόμενου τον μήνα με χαμηλό μισθό.

Η δε επιλεκτική δημοσιοποίηση προσώπων που έβγαλαν χρήμα στο εξωτερικό σε ενοχοποιεί ακόμα περισσότερο και δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης προς την θεσμική λειτουργία που υποτίθεται ότι εκφράζεις,ότι γνωρίζεις και τους άλλους και δεν τους παραδόσεις σε δημόσια κρίση και έλεγχο. Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που αποκρύπτεις, άγνωστο για ποιους λόγους ,ή μάλλον γνωστό σε κάποιους. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων που δοκιμάζονται απο την κρίση;

Κύριε Πεπόνη οικονομικέ Εισαγγελέα του ντόρου μετά απο όλα αυτά θα τον εγκαλέσετε επιτέλους για τις ασύμβατες και ύποπτες παραβλέψεις του σύμφωνα με τον νόμο; Θα στηρίξετε την προσπάθεια των οικονομικών ελεγκτικών αρχών σε βάρος της φοροδιαφυγής που ουσιαστικά ζωγραφίζουν ως υπαίτιο σε ένα μεγάλο κομμάτι τον κεντρικό τραπεζίτη; Θα ασκήσετε επιτέλους ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες εκ της Δικαιοδοσίας σας ή θα συνεχίσετε τον ντόρο και τις επικοινωνιακές διαδρομές σας, επιβεβαιώνοντας ότι είστε οπαδός της δικαιοσύνης του ντόρου και της επικοινωνιακής βαβούρας και όχι της ουσίας, συμβάλλοντας και εσείς στην προσπάθεια εξόδου απο την κρίση.

iefimerida.gr 


Read more...

«ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


Η ευρωπαϊκή απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα


Η ευρωπαϊκή απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συναντήσει τον Μπαρόζο, όταν αυτός επισκέφτηκε την Αθήνα, στις 26 Ιουλίου. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε άλλωστε απορρίψει το αίτημα της τρόικας για συνάντηση, διακηρύσσοντας λεβέντικα ότι εκείνος δεν συναντιέται «με υπαλλήλους», όπως ο Αντώνης Σαμαράς.Τη διαπραγμάτευση θα την έκανε απευθείας με τους πολιτικούς. Τότε μάλιστα είχε καλέσει και την κυβέρνηση να αρνηθεί το διάλογο με την τρόικα και «να ζητήσει έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών που θα αναζητήσει νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ελληνική περίπτωση».    

Η ψυχρολουσία ήρθε με την επίσκεψη του Γιουνκέρ στην Αθήνα. Ο Τσίπρας δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να δει τον Μπαρόζο, που ούτως ή άλλως δεν ήταν «ευρωπαίος ηγέτης» για τα μέτρα του. Ο Γιουνκέρ ήταν άλλο. Όχι μόνο ο παλιότερος στο ευρωπαϊκό σκηνικό αλλά και επί 20 χρόνια εκλεγμένος Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου με μεγάλη επιρροή. Του ζήτησε ραντεβού, υπολογίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ταίριαζε στην επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και εισέπραξε μια κατηγορηματική άρνηση, κοινώς «έφαγε πόρτα». 

Ο καταιγισμός των συριζαϊικων δηλώσεων περί ατοπήματος και ολισθήματος Γιουνκέρ δεν μπόρεσε να κρύψει ότι αυτή η άρνηση ενόχλησε.  

Στην Κουμουνδούρου δημιουργήθηκαν υποψίες ότι οι Ευρωπαίοι τους έχουν βάλει σε «καραντίνα» και τους έχουν σε απομόνωση, κάτι που δεν βοηθάει στο να καλλιεργήσεις το προφίλ της δύναμης που θα πείσει τους εταίρους για ένα διαφορετικό δρόμο. 

Πιθανόν να εισέπραξε ανάλογο κλίμα και στην Ιταλία, όπου ο αρχικός σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν μόνο να συναντήσει τον Πάολο Φερέρο και την κομμουνιστική επανίδρυση αλλά και σοβαρότερες επαφές που δεν έγιναν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας μετέφερε την δυσφορία του γι’ αυτό το κλίμα και στη συνάντηση που είχε με την Ελληνίδα Επίτροπο στην ΕΕ, κ. Μαρία Δαμανάκη. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα πάντως. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε μια ακόμη... πόρτα από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ούτε αυτός θέλει να δει τον κ. Τσίπρα όταν έρθει στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα. 
  
Γίνεται πλέον σαφές ότι από την πλευρά των Εταίρων έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη «καραντίνα» απέναντι στον κ. Τσίπρα, η οποία δεν οφείλεται μόνο σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ. Πιο καθαρό αναμένεται να γίνει αυτό και στα επόμενα ταξίδια και στη στάση που θα κρατήσουν απέναντι του οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. 

Το τι ακριβώς επιδιώκουν οι Εταίροι με την καραντίνα, πόσο θα κρατήσει και πόσο αυστηρή θα είναι θα φανεί στην πορεία. Πάντως αυτή η ιδιότυπη απομόνωση δεν βλάπτει τις εκλογικές προοπτικές του κ. Τσίπρα, κάθε άλλο μάλιστα. Αν οι εκλογές έρθουν πιο κοντά δε, τότε αλλάζουν τα πράγματα Οι Ευρωπαίοι δείχνουν με κάθε τρόπο, ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποτελεί συνομιλητή γι’ αυτούς. 

Αν αυτό μάλιστα συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών, τότε είναι πιθανόν αυτό να έχει επιπτώσεις και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όχι κατ’ ανάγκην αυτές που επιδιώκουν οι Εταίροι.    


Θέμης Δαγκλής

Read more...