Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη σχεδίαση και υλοποίηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης σε εποχιακώς απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στις περιόδους συγκομιδής, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την αγροτική ανάπτυξη, στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι υπό μελέτη ειδική επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών σε Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς, που ζουν και δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα, κάτι που θα αντιμετωπίσει και το φλέγον ζήτημα της αδήλωτης εργασίας.

«Είναι υπό επεξεργασία ένα σύμφωνο συνεργασίας της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην κλαδική εξειδίκευση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στον αγροτικό τομέα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο συνέπεια της ανάπτυξης, αλλά και προϋπόθεση για ανάπτυξη και διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής, έξυπνης και βιώσιμης γεωργίας».

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για την ανεργία γενικότερα και τη δραματική της αύξηση στην Ελλάδα μέσα στο 2012, ιδιαίτερα δε ανάμεσα στους νέους, τόνισε ότι «βασικός στόχος των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που προωθούνται από το Υπουργείο Εργασίας είναι η στοχευμένη κατάρτιση συνοδευόμενη από υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η οργανωτική τεχνογνωσία, η συμβουλευτική για επιχειρηματικά σχέδια και για τη προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα είτε της νέας θέσης απασχόλησης είτε της νέας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το σχέδιο δράσης για την προώθηση των νέων στην απασχόληση, η εντατικοποίηση της υλοποίησης προγραμμάτων, όπως τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠΕΚΟ, η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, ενώ προετοιμάζεται, επίσης, μια πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η απάντηση στην ανεργία είναι η συστράτευση όλων προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό κάθε δράση σε κάθε υπουργείο θα πρέπει να μετριέται με το «μέρισμα απασχόλησης» που θα επιφέρει, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, για τον αγροτικό τομέα ο υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «επειδή η αγορά εργασίας ακολουθεί την ανάκαμψη των αγορών με βραδύτερους ρυθμούς είναι απόλυτη ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας να συμβαδίζουν με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Η επένδυση αυτή θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και συνεκτική, σημείωσε και αυτό συμπεριλαμβάνει τη διαμόρφωση Δια Βίου Μάθησης και Κατάρτισης, τη μαθητεία την προσανατολισμένη προς το γεωργικό τομέα, καθώς και τη συνέργεια του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα απογραφή, των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου...





Μία νέα και τελευταία, ενιαία, απογραφή, όλων των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (αφορούν σε χηρεία, άγαμες θυγατέρες και ... ανήλικα τέκνα) του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, αποφασίστηκε στο υπουργείο Εργασίας με την συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων και από τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η υλοποίηση της ειδικής αυτής απογραφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα, με την υποστήριξη κυρίως του υπουργείου Εσωτερικών, με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους καθώς σε πρώτη φάση θα γίνει με την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και σε δεύτερη φάση, εφόσον υπάρξουν κενά και αποκλίσεις, θα ζητηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των δικαιούχων.

Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση και αυτής της ειδικής απογραφής - που θα είναι η τελευταία, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων - θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πλήρη εκκαθάριση όλων των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές συντάξεις.


Read more...

ΓΕΜΙΖΕΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ...


ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ!
Για συναυτουργία με τον Λαυρεντιάδη στην μεγάλη απάτη είς βάρος της Proton προφυλακίστηκε πριν από λίγο και οΓιάννης Παπαβασιλείου, Οικονομικός Διευθυντής της ALAPIS. Είχε συλληφθεί μετά από ένταλμα...
που εξέδωσε η 2η Ειδική ανακρίτρια, στο πλαίσιο της υπόθεσης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο Παπαβασιλίου ήταν το δεξί χέρι του Λαυρεντιάδη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα επισφαλή δάνεια που μοίραζε η τράπεζα...
http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Απόρθητο φρούριο Με πλίνθους και συρματοπλέγματα «σφραγίστηκε» η βίλα Αμαλίας


Εικόνα από τη βίλα Αμαλίας
Εικόνα από τη βίλα Αμαλίας  

Αθήνα
Με πλίνθους στα παράθυρα και συρματοπλέγματα στις εξωτερικές πόρτες, ο Δήμος σφράγισε την πολύπαθη βίλα Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι η βίλα θα ξαναγίνει σχολείο, στο πλαίσιο αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Στο σχετικό πρόγραμμα ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, θα ενταχθούν καταρχήν 15 έργα.
Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, τα έργα αυτά περιλαμβάνουν:
  • διαχείριση-συγκομιδή απορριμμάτων
  • κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν υπάρχει
  • κατασκευή δυο βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών σε Κυψέλη και Κεραμεικό
  • ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη
  • ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στην οδό Πάφου (επίσης στο 6ο Διαμέρισμα)
  • ανακατασκευή δυο κέντρων υγείας στην Κυψέλη και στην οδό Σαρανταπόρου (στο 5ο Διαμέρισμα),
  • ανακατασκευή του Σαράφειου Κολυμβητηρίου
  • μελέτες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στις 12 στο μπλόκο της Νίκαιας Πανελλαδική συνδιάσκεψη αγροτών την Κυριακή στη Λάρισα


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Ψίχουλα» και «εμπαιγμό» χαρακτήρισαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, σε δηλώσεις που έκαναν το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προς αποτίμηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Όπως σχολίασαν τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ.Τζέλας, στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε.
Κάλεσαν δε για την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας, τους αγρότες και από τα άλλα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στ13:00 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Ζήτησε από τους αγρότες να συμμετέχουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνεται στην Λάρισα, με σκοπό από κοινού όλοι μαζί να καθορίσουν τη μορφή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπούτας επισήμανε ότι κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών, «ούτε καν μας ανακουφίζουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό μας, ύστερα από πολλά χρόνια».
Αφού επισήμανε ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα, ο κ. Μπούτας υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας δεν έχει κομματική σκέπη και σκοπός μας είναι να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν ΕΕ και μνημόνια».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δήμοι με 4Χ4, πούρα 5.300€, δεξιώσεις και πορτρέτα ...



Ατέλειωτο... χορό διαφθοράς στο δημόσιο αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010. Παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα το...«Εθνος», η κρατική μηχανή συνέχισε την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τις παρανομίες σε Προμηθείς, έργα, υπηρεσίες κ.ά. «Πρωταθλητές» στη διαφθορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήμοι με τζιπ 4Χ4 – Πούρα... 5.300 ευρώ

Ανάμεσα στις δαπάνες που το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» είτε εντοπίζοντας παρατυπίες, παράβαση νόμου κ.λπ. είτε θεωρώντας ότι είναι υπερβολικές και ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο στη φάσης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα συγκαταλέγονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Εθνος»:

• Η προσπάθεια τριών δήμων στη Βόρεια Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους, ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
• Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών, χωρίς αξιολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών κ.λπ.
• Εξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας, που κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο υπερβαίνουν το προσήκον μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 ευρώ για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα, χωρίς να προβλέπεται από τον νόμο.
• Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπερεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000 ευρώ) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη κ.λπ.
• Εκτός λειτουργικών αναγκών κρίθηκε δαπάνη 4.500 ευρώ για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.
• Προμήθεια πούρων 5.300 ευρώ για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μπλοκαρίστηκε» και γιατί δεν υπήρχε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη.
• Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών δημοτικού συμβουλίου, ενώ τον μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.

Κονδύλια για βενζίνη σε δήμο που δεν είχε... βενζινοκίνητα ΙΧ

Σε νησιωτικό δήμο δεν εγκρίθηκε δαπάνη για πολλά λίτρα βενζίνης, αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ, μολονότι ο δήμος δεν διαθέτει βενζινοκίνητα οχήματα! Σε άλλη περίπτωση ζητήθηκε η έγκριση δαπάνης για βενζίνη σε όχημα άλλου δήμου, που διαπιστώθηκε (από την κατάσταση κίνησης) ότι δεν είχε μετακινηθεί καθόλου σε όλη τη διάρκεια του μήνα...

Μπλοκαρίστηκε άλλη δαπάνη (14.700) για γενική επισκευή απορριμματοφόρου γιατί τρεις εβδομάδες νωρίτερα καταβλήθηκε δαπάνη 11.500 ευρώ για εκτεταμένη επισκευή του ίδιου. Επίσης, πολλοί δήμοι παρείχαν σε χρήμα την αξία του γάλακτος που έπρεπε να δίνουν στους υπαλλήλους, κάτι που κρίθηκε παράνομο, ενώ άλλοι έδιναν εβαπορέ αντί για φρέσκο, που προβλέπει ο νόμος.

Ακόμη μια περίπτωση που αποτελεί τρανή απόδειξη διαφθοράς αποτελεί αυτή περιφερειακού ΤΕΕ που είχε δαπάνη 23.100 ευρώ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.


Read more...

Πωλείται το υπερπολυτελές σπίτι του Έλληνα πρόξενου στο Λονδίνο...



... για 22 εκατ. λίρες...
Στο «σφυρί» βγάζει το ελληνικό δημόσιο την κατοικία του Έλληνα πρόξενου στο Holland Park του Λονδίνου, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με το ελληνικό δημόσιο να έχει ορίσει ως ...ελάχιστη τιμή το ποσό των 22 εκατ.λιρών.

Η κατοικία του Έλληνα πρόξενου στο Λονδίνο, είναι ένα από τα πολλά ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και είναι προς πώληση όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, όπως μια έκταση 8.000 στρεμμάτων στη Λευκωσία η οποία πωλείται για 5 εκατ ευρώ, ένα κτίριο οκτώ ορόφων στις Βρυξέλλες με ελάχιστη τιμή εκκίνησης 3,3 εκατ ευρώ, καθώς και έναν κτίριο στο Βελιγράδι τεσσάρων ορόφων με ελάχιστο τίμημα 2 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο του Λονδίνου, είναι ένα εντυπωσιακό αρχοντικό βικτοριανής εποχής 115 ετών, στο οποίο έχουν μείνει κατά καιρούς ο ιδρυτής της VirginGroup, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο παρουσιαστής Σάιμον Κάουελ, με το Holland Park να θεωρείται μια από τις καλύτερες και ακριβότερες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

iefimerida.gr


Read more...

Νοικοκυριά χρεωμένα, αγορά νεκρή...




Οι μισοί Ελληνες χρωστάνε δάνεια και φόρους, επτά τους δέκα έχουν μειώσει τις αγορές τους σε τρόφιμα, ενώ οι τέσσερις στους δέκα αγοράζουν...χαμηλής ποιότητας φτηνά τρόφιμα. Αγορά χωρίς καταναλωτές, νεκρή. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από ειδική, έκτακτη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕ, για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, σε δείγμα 1207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.
Ο στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η αποτύπωση της στάσης των καταναλωτών- πολιτών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Προκύπτει πως η κοινωνία του 50% κάνει την εμφάνισή της. Ο μισός πληθυσμός κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο, δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας, μαρτυρούν πως το 93,1% των νοικοκυριών, είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 3 χρόνια πριν, καταγράφεται στο 38%. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε μπροστά στην παγίωση μιας οικονομικής κατάστασης για τα νοικοκυριά που μας οδηγεί στην «οικονομία - κοινωνία του 50%», ωθώντας στο περιθώριο και τα όρια επιβίωσης το υπόλοιπο μισό του πληθυσμού, σημειώνεται.

Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.

Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.

Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής. Το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ότι αναφέρεται ως δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία). Επιπλέον, το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Η ανάγκη για επιβίωση προηγείται της φορολογικής συνείδησης, αφού το 47% των νοικοκυριών παραδέχεται ότι μπορεί και να μη λάμβανε απόδειξη προκειμένου να επιβαρυνθεί λιγότερο. Το 52% επιθυμεί φορολογική ευταξία, ενώ το 49% αποδοκιμάζει την υιοθέτηση πολιτικής κοινωνικού αυτοματισμού για τη δυνατότητα μη πληρωμής σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων.

Για την αγορά, η οποία – σύμφωνα με την έρευνα- οδηγείται σε μια παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη», οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους, το εμπόριο λοιπόν σε νεκρή από αγοραστικό ενδιαφέρον περίοδο μεγαλύτερη από 10 μήνες.

Οι καταναλωτές δεν αναζητούν περισσότερο χρόνο για έρευνα αγοράς, αλλά ενδιαφέρονται για οικονομικές και συμφέρουσες λύσεις. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία αναδεικνύουν πως πέφτει στο κενό η επιχειρηματολογία για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

enet.gr


Read more...

Κατάθεση "φωτιά":Ο Παπακωνσταντίνου πήρε μαζί του το πρωτόκολλο


Κατάθεση φωτιά:Ο Παπακωνσταντίνου πήρε μαζί του το πρωτόκολλο

"Βόμβα" μεγατόνων έριξε ο υπεύθυνος τήρησης πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". 
Ο Νίκος Χρηστίδης, ερωτηθείς, αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών πήρε μαζί του ένα "εμπιστευτικό πρωτόκολλο", το πρωτόκολλο του υπουργού που κρατούσε ο ίδιος δηλαδή.
Την ίδια στιγμή, μετά την κατάθεση του στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού, Γιώργου Αγγελόπουλου, κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους έγινε η επεξεργασία του πρώτου cd με τη λίστα Λαγκάρντ που παραλάβαμε από τη Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης πήγε μαζί με τον κ. Αγγελόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών και ο τελευταίος του υπέδειξε τα γραφεία όπου καθόταν και τους υπολογιστές που χρησιμοποίησε. Τις επόμενες ημέρες, θα γίνει έλεγχος σε αυτούς τους υπολογιστές και ενδεχομένως φανεί εάν υπήρξε αλλοίωση του επίμαχου αρχείου.
Ο κ. Αγγελόπουλος θα καταθέσει εκ νέου απόψε στην προανακριτική επιτροπή. Θα υπάρχει ένα λάπτοπ, θα μπει μέσα το νέο cd με τη λίστα που παραλάβαμε πριν από λίγο καιρό από τη Γαλλία και ο πρωην συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου θα κληθεί να απαντήσει εάν υπάρχουν διαφορές από αυτό που είχε παραλάβει την πρώτη φορά.
enikos.gr

Read more...

Την πάτησε ο Πεπόνης...




Οι σκληροί δίσκοι είχαν κάνει φτερά (γίναν ιπτάμενοι) ...

Έρευνα κατόπιν εορτής, που κατέληξε, όπως ήταν φυσικό, σε φιάσκο. Ο οικονομικός εισαγγελέας Πεπόνης σήκωσε από το υπουργείο Οικονομικών τρία άχρηστα κομπιούτερ.
Ο μάρτυρας κλειδί Γιώργος Αγγελόπουλος τους υπέδειξε τις...

θέσεις εργασίας. Εκεί που υπήρχαν οι υπολογιστές επί Παπακωνσταντίνου. Αναγνώρισε μάλιστα και τις οθόνες. Αλλά οι σκληροί δίσκοι δεν ήταν πια εκεί. Είχαν κάνει φτερά.
Ο συνήθως δραστήριος και ετοιμοπόλεμος οικονομικός εισαγγελέας κύριος Πεπόνης, γιατί εδώ άργησε τόσο να επέμβει; Η κατάθεση του μάρτυρα έχει γίνει εδώ και δύο μήνες. Τώρα θυμήθηκε να αναζητήσει τους υπολογιστές; Ή, μήπως η κατάθεση του Μ. Σφακιανάκη την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή υπήρξε καταλυτική;
Όπως και να 'χει, η έρευνα έγινε με απίστευτα μεγάλη καθυστέρηση και εξελίχθη σε φιάσκο... 


Read more...

Συνεχίζονται οι έρευνες Κατασχέσεις σκληρών δίσκων σε αναζήτηση των ιχνών της λίστας Λαγκάρντ


Στιγμιότυπο από στυνεδρίαση της Προανακριτικής
Στιγμιότυπο από στυνεδρίαση της Προανακριτικής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με τη συνοδεία του πρώην συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιώργου Αγγελόπουλου, ο εισαγγελέας Γ.Πεπόνης επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομικών και εντόπισαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, έκανε την πρώτη μεταγραφή της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι, προκειμένου να εντοπιστεί αν πράγματι υπάρχει ίχνος μεταγραφής τον Δεκέμβριο του 2010.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση, πρότεινε να εξετασθούν όλοι οι υπάλληλοι του γραφείου του πρώην υπουργού (περίπου 45 άτομα) από τον εισαγγελέα, προκειμένου να εντοπισθεί ποιος παρέλαβε το CD και που τελικά κατέληξε αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι χάθηκε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει... Φτήνυναν 0,54% τρόφιμα και ποτά, ψαλιδίστηκαν 30% οι μισθοί το 2012



Αθήνα
Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να έχει μειωθεί κατά 50% και το ψαλίδι στους μισθούς να προσεγγίζει το 2012 το 30%, η είδηση ότι τον έκτο χρόνο ύφεσης παρατηρήθηκε επιτέλους αποκλιμάκωση τιμών θα μπορούσε να δημιουργήσει αισιοδοξία μόνο αν μιλούσαμε για ανάλογα ποσοστά μειώσεων. Κάτι που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η μείωση στα τρόφιμα-ποτα ήταν οριακή, μόνο 0,54%.

Η δυσαναλογία αυτή δημιουργεί επιπλέον απαισιοδοξία στους ειδικούς, που μιλούν για μία ακόμη απόδειξη της δυσκολίας να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι «έχει μπει φρένο στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» ερμήνευσε προσεκτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι.

«Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών» είπε ο κ. Σκορδάς.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο - 0,5%.

Ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.

Ο ίδιος στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.

Τα στοιχεία 


Μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.

Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%.

Μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά (ΕΕ-27 αύξηση 2,17% και ευρωζώνη αύξηση 2,06%).

Αύξηση τιμών 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,43% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά.

Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.

Προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%.

Ο κ. Σκορδάς αποδίδει την έκρηξη των τιμών στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεν μας εκπροσωπούν» Αδειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το Νάσο Θεοδωρίδη για δηλώσεις περί Ιμίων


Ο Ν.Θεοδωρίδης
Ο Ν.Θεοδωρίδης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις του μέλους του Νάσου Θεοδωρίδη, τις οποίες ανέδειξε με επιμονή τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία, παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν εκπροσωπούν το κόμμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τοποθετήθηκε επί του θέματος μέσω Twitter, «αδειάζοντας» με σαφή τρόπο τον κ. Θεοδωρίδη.

«Οι προσωπικές απόψεις του Ν.Θεοδωρίδη απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπροσωπούν κατ' ουδένα τρόπο» έγραψε ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγές προσκείμενες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Γραφείο Τύπου του κόμματος, τόνιζαν ότι επίσης ότι «είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον φορέα στην επιτροπή δικαιωμάτων της Βουλής».
ΟΙ προσωπικές απόψεις του Ν.Θεοδωρίδη απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπροσωπούν κατ' ουδένα τρόπο


Την προηγούμενη ημέρα, η ΝΔ είχε αναφερθεί σε «απαράδεκτες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Θεοδωρίδη, που χαρακτηρίζει τα Ίμια τουρκικό έδαφος» και ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να τοποθετηθεί με σαφήνεια.

«Ο διορισμένος από τον κ. Τσίπρα στην 'Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου' και στενός του συνεργάτης, Νάσος Θεοδωρίδης, προκαλεί και πάλι με το ανθελληνικό του παραλήρημα.

»Ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων, ο κ. Θεοδωρίδης, ως άλλος Πήλιος Γούσης, διατείνεται ότι οι νησίδες ανήκουν στην Τουρκία, αποκαλώντας τες μάλιστα 'Καρντάκ'! Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η χώρα μας προετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στη θάλασσα.

»Ο κρυπτόμενος κ. Τσίπρας οφείλει, επιτέλους, να πάρει ξεκάθαρη θέση άμεσα, χωρίς στρογγυλέματα και υπεκφυγές, να καταδικάσει τις θέσεις του συνεργάτη του και να τον εκπαραθυρώσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα επιβεβαιώσει απλώς ότι πρόκειται για πάγιες θέσεις δικές του και του κόμματός του και πως ο ίδιος κρατά τα κλειδιά της Κερκόπορτας. Να είναι, πάντως, σίγουρος πως δεν θα τον αφήσουμε να τα χρησιμοποιήσει» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Καθυστερούν να διαθέσουν 2 δισ. ευρώ Βολές Ράιχενμπαχ προς τράπεζες για τις κλειστές στρόφιγγες ρευστότητας


O επικεφαλής της Task Force, Χ.Ράιχενμπαχ
O επικεφαλής της Task Force, Χ.Ράιχενμπαχ   (Φωτογραφία:  Icon )

Θεσσαλονίκη
Το «μπαλάκι» στις τράπεζες έριξε από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι καθυστερούν, όπως είπε, να διοχετεύσουν στις επιχειρήσεις κεφάλαια, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράιχενμπαχ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 2 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά, όπως αποκάλυψε, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις επιχειρήσεις μόνο τα 150 εκατ. ευρώ.

«Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να τα διαθέσουν, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό», είπε ο κ. Ράιχενμπαχ, μετά την ολοκλήρωση συνάντησης που είχε με τους προέδρους των επιμελητηρίων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Σε ερώτηση αν γνωρίζει πότε θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια στην αγορά, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης δήλωσε ότι αυτό εναπόκειται στις τράπεζες, ενώ παραδέχθηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, προέτρεψε τον κ. Ράιχενμπαχ να μεσολαβήσει και να «πιέσει την κυβέρνηση για να κάνει κάτι για την αγορά και τους μικρομεσαίους», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση που επικρατεί.

Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο κ. Ζορπίδης είναι η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου, η δημιουργική απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και η διόρθωση της νέας πρόσκλησης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η απελευθέρωση επιβατικών μεταφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ο συμψηφισμός των οφειλών των ιδιωτών με τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΡΕΤΣΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ (28/1/2013- 31/01/2013)


ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΛ...ΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕ 
Σύνολο Ημερών 4,00
Ημερήσια Αποζημίωση 70,00 Ευρώ
Μέρα επιστροφής(0/1) 1,00...
Α947 ΡΕΤΣΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
28/01/2013 Ακυρωτ.Ξενοδοχ. Εξωτ 145,00
31/01/2013
145,00
Ν.ΣΙΜΟΣ
Σύνολο Αποζημίωσης και Οδοιπορικών Εξόδων
12197.84
Ο Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΤ-ΑΕ
Συνολικό Ποσό Τροποποιητικής
745.00 Ευρώ...
Σ.Σ. Fimotro : Εάν δεν παρέμβει αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη, θα πάει όλο τον φάκελο, δικός μας άνθρωπος στον εισαγγελέα...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/02/2812013-31012013.html

Read more...

Συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου Δέσμη κυβερνητικών προτάσεων για επίλυση των αγροτικών αιτημάτων


O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο κ. Τσαυτάρης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανακοίνωσαν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών σε εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ -στα περυσινά επίπεδα- της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, καθώς και επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ «σε αληθινούς αγρότες».

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του» και εμφανίστηκε αποφασισμένη να διευθετηθεί το θέμα των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.

Δηλώσεις Τσαυτάρη, Χαρακόπουλου

«Έχουμε μελετήσει όλα τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών, και τα δώδεκα. Έχουμε επεξεργαστεί λύσεις και προτάσεις. Τις θέσαμε υπόψιν του Πρωθυπουργού και των αρχηγών απόψε και έχουμε την έγκριση τους και την πλήρη υποστήριξη τους να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις για την επίλυση και των υπολοίπων. Επειδή ορισμένα θέματα άπτονται του  δικού μας υπουργείου, αλλά απαιτούν τη συνεργασία και με άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτές τις λύσεις» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
«Η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια που είχε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα δίκαια αιτήματα των αγροτών» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας: «Αισιοδοξώ ότι οι αγρότες κατανοούν τη δύσκολη περίσταση που περνάει η πατρίδα μας. Το ’13 είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους τους Έλληνες και νομίζω ότι θα επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες».
Δηλώσεις Βενιζέλου, Κουβέλη

Δηλώσεις για το θέμα των αγροτών έκαναν μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί όπως είχα ζητήσει, το ζήτημα των αγροτών μας συζητήθηκε στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Και καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης, που δίνει προοπτική και στους υπάρχοντες σήμερα αγρότες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πεισθούν να πάνε από τις πόλεις στην ύπαιθρο. Γιατί στην ελληνική γεωργία θα οικοδομήσουμε για μια ακόμη φορά το νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας. Οι αποφάσεις που πήραμε για τα αγροτικά θέματα δίνουν μία υπεύθυνη ρεαλιστική απάντηση σε πολλά αιτήματα και ανοίγουν την προοπτική για να λύσουμε ακόμη περισσότερα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Αντιμετωπίσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες. Και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον κόσμο τον αγροτικό» δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.
Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης

Οι προτάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Εντός Φεβρουαρίου συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς – και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι:

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Διευκρινίζεται, όμως, ότι δεν θα καταβληθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους λίγους γεωργούς που δήλωσαν ‘μηδενική’ παραγωγή, για προφανείς λόγους.

2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους:

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός ‘de minimis’ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Το πρόγραμμα αφορά αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.

3. Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας:

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 η έγκριση των δανείων στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων, όπως ζητήθηκε από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς τους. Προκειμένου να υλοποιηθεί, οι εταιρείες κονσερβοποιίας θα ενημερώσουν την Τράπεζα για το αρχικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στους αγρότες και την προκαταβολή που ήδη τους δόθηκε, έτσι ώστε να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.

4. Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες:
Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6% (από περίπου 400 εκατ. σε περίπου 250 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έγινε οριζόντια στους 292.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στην επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του ΟΣΔΕ, αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες από το σύνολο των 292.000 δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος λάμβαναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματός τους επιστροφή του ΦΠΑ. Με δεδομένο αυτό αναμένεται ότι από την επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6% θα προκύψει αδιάθετο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα αναδιανομής του στους αγρότες δικαιούχους.

Από την 01.01.2014, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των απλοποιημένων βιβλίων εσόδων-εξόδων και για τους αγρότες, ο ΦΠΑ των εισροών θα συμψηφίζεται άμεσα, οπότε και οι αγρότες θα λαμβάνουν ακριβώς το ΦΠΑ που τους αναλογεί.

5. Συνταξιοδότηση αγροτών:
Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

6. Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ:

Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής:

  • α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.
  • β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου: για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα. Για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
  • γ) Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.
7. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίου:
Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο και θα είναι ισόποση της πρώτης. Μεσοπρόθεσμα μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

8. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος:

Καθιερώνεται φέτος, από την 1 Ιουλίου, ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.

9. Κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και μέτρα αποτροπής:


Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιληφθεί του θέματος.

10. Ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης των γεωργών και μεταποιητών:
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-(ΤΑΕ)» με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ. ευρώ που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, μεταποίησης καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές : Ενισχύεται έτσι την επιχειρηματικότητα, τη ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.

Βελτιώθηκε δραστικά η διαδικασία αξιολόγησης των 7.735 Σχεδίων Βελτίωσης και των 414 Σχεδίων Μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων που καθυστερούσε για πάνω από δύο χρόνια και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες πληρωμής των ήδη ενταγμένων έργων. Έχουν ήδη αξιολογηθεί 7.735 Σχέδια Βελτίωσης και λάβει οριστική έγκριση πάνω από 2.000.
Για τα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης στην Α’ πρόσκληση αξιολογήθηκαν 194, οριστική έγκριση έχουν λάβει τα 70 με δημόσια δαπάνη 55 εκ και πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 8,5 εκ. ευρώ. Ενώ στην Β’ πρόσκληση αξιολογήθηκαν 414, έχουν εγκριθεί 248 με προϋπολογισμό περίπου 120 εκ. ευρώ. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών τριών μηνών μετά από ουσιαστικές παρεμβάσεις που κάναμε με απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης.

11. Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων

Με τροπολογία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) στη Βουλή λύνεται το πρόβλημα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με μικρότερο κόστος για τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα, με ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση προωθείται η απλοποίηση και η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...