Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Το 20% του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας

Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας με το μέσο κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 17%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Eurostat και τα οποία αναφέρονται στο 2008.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%),της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδα, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%).

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμη ότι στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια ( με μέσο κοινοτικό όρο 20%) ενώ για τους άνω των 65 ετών ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει το 22% στη χώρα μας (με μέσο κοινοτικό όρο 19%). Παράλληλα, στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού που έχει κάποια απασχόληση κινδυνεύει από τη φτώχεια, με μέσο κοινοτικό όρο 8%.

Σύμφωνα ακόμη με τη Eurostat, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια εβδομάδα διακοπές μακριά από την οικία του (με μέσο κοινοτικό όρο 37%), ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι (με μέσο κοινοτικό όρο 10%).

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με μέσο κοινοτικό όρο επίσης 9%), ενώ το 7% του πληθυσμού στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (με μέσο κοινοτικό όρο 9%).

nooz.gr

Read more...

Πρώτο τεστ για Πρόγραμμα και Στατιστική

Τις πρώτες αντιδράσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στις συνεδριάσεις Eurogroup και Eco/fin, Δευτέρα και Τρίτη, όπου θα συζητηθούν τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι αισιόδοξος, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής. Πρώτον έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τη Στατιστική Υπηρεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακούσει για το θέμα καλά νέα, αλλά το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα είναι λάβρο κατά της χώρας για το παρελθόν.

Δεύτερον, θα έχει την ευκαιρία να δώσει τα βασικά σημεία του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο είναι αναλυτικό και με ποσοτικοποιημένα μέτρα, έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την ευρωπαϊπή επιτροπή, ενώ διαθέτει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξουν «αστοχίες» στα μέτρα.

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός αναφέρει ότι «θα περάσουμε ένα τρίμηνο συνεχούς παρακολούθησης και διακυμάνσεων των αγορών». «Οι επιφυλάξεις είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό εξαιτίας της δημοσιονομικής μας κατάστασης», τονίζει, αλλά επισημαίνει ότι «με τις πρωτοβουλίες μας για την αποκατάσταση των στατιστικών και πλέον με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ξανά ένα κλίμα προσδοκίας».

Παραμονή της συνεδρίασης των Eurogroup και Eco/fin, ο Ισπανός πρωθυπουργός παρενέβη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ο οποίος προεδρεύει την περίοδο αυτή της ΕΕ, δηλώνει ότι η Ελλάδα «έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση». «Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου», λέει, παρατηρώντας πως μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μια «αλληλεγγύη απαιτητική αλλά λογική, είναι αναγκαία».

Την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είπε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία». Παράλληλα, ανέφερε ότι με τις δηλώσεις της την Πέμπτη δεν ήθελε να επικρίνει τη χώρα μας, αλλά να υπενθυμίσει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η κοινή πλατφόρμα» των χωρών της ευρωζώνης και πως «κάθε χώρα μέλος οφείλει να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα» για την τήρησή του.

«Ξέρω ότι για κάποιους είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν γιατί μπορώ και πρέπει να ασκώ σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά να κατεβάζω τους τόνους, στο θέμα ΄΄έλλειμμα΄΄, ΄΄χρέος΄΄, ΄΄Βρυξέλλες΄΄, ΄΄Σύμφωνο Σταθερότητας΄΄. Δεν καταλαβαίνουν, δυστυχώς, αυτοί οι καλοθελητές, ότι τραυματίζοντας την εικόνα της χώρας στο Εξωτερικό, και την αξιοπιστία της διεθνώς, τραυματίζεις και τον κάθε Έλληνα πολίτη-φορολογούμενο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι χαίρεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα στην οικονομία, τα οποία δεν καταλαβαίνει, διότι, όπως είπε, «αν θα πεινάσουμε, δεν θα πεινάσουμε όλοι μαζί;».

«Τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, «γιατί τίποτα δεν είναι πιο φιλικό για τον πολίτη, τίποτα δεν είναι πιο κοντά στους στόχους μας για ανάπτυξη και για κοινωνική συνοχή από το να μπορείς να καταβάλεις κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, από το να μπορείς να στηρίξεις τον άνεργο, από το να μπορείς να στηρίξεις τις ομάδες -τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά ομάδες -που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους, από την αναδιανεμητική λειτουργία του κράτους».

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής και κυρίως να κρύψει το χαρακτήρα της κρίσης, φορτώνοντας όλα τα προβλήματα στην κυβέρνηση της ΝΔ, και ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια δήθεν σωτήρια μέτρα, την ίδια στρατηγική μέχρι λεπτομέρειας», αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά, αλλά υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ, στην οποία είναι κυρίαρχο το φιλελεύθερο λόμπι. Για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Οικονομία, είπε ότι οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο και δημιουργούν νέα προβλήματα. Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι τραπεζίτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησαν από την υπουργό Οικονομίας να υποχωρήσει στο θέμα του νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή

"Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα, πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να μη χάσουμε ούτε μια στιγμή", ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "ριζικές αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν", ενώ κάλεσε τους δήμους και τις κοινότητας να συμβάλλουν στην κοινή εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική ανάπτυξη της χώρας και την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως "αναγκαία τομή" και δεσμεύθηκε για τη στήριξη του με τους αναγκαίους πόρους και ένα οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Υπογράμμισε ότι "η νέα αρχιτεκτονική που εισάγει το πρόγραμμα Καλλικράτης, βασίζεται στις αρχές μίας σύγχρονης διακυβέρνησης που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος".

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για "δομική αλλαγή για την αντιμετώπιση και των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας" και διευκρίνισε: "Αποφασίσαμε η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Οι πολιτικοί αρχηγοί


Ο πρόεδρος τη ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι "οι αλλαγές είναι αναγκαίες, αλλά προϋποθέτουν μελέτη- βλέπουμε σπουδή και κομματικές σκοπιμότητες".

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεση του στο σχέδιο "Καλλικράτης" και- όπως είπε- "σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε της υπάρχουσα κατάσταση".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε το σχέδιο "θνησιγενή υπόθεση, όπως ο Καποδίστριας".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι "το σχέδιο Καλλικράτης είναι καταδικασμένο να αποτύχει", τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι.

Να σημειωθεί ότι βάσει του σχεδίου "Καλλικράτης", οι προβλεπόμενες αλλαγές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο, καθώς οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου.

nooz.gr

Read more...

Tι αλλάζει στις νέες δηλώσεις...


Mεγάλες φοροεκπτώσεις για όσους έλαβαν στεγαστικό δάνειο εντός του 2009 για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, αναγνώριση του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για πληρωμή γιατρών και δικηγόρων, το οποίο και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Eφορία.

Tο νέο E1, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το «Eθνος», είναι έτοιμο και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει η αποστολή του. Tο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει 12 σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι.
Οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας θα είναι και φέτος οι...

...εισοδηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων
Οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας θα είναι και φέτος οι εισοδηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες
ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων

Oι περισσότερες αλλαγές εντοπίζονται στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν τον φόρο, αφού για τα εισοδήματα του 2009 εκπίπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, ενώ όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από την 1η Iανουαρίου 2009 για την απόκτηση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση. Tο 40% των τόκων αφαιρείται από φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά των δανειοληπτών.

Eπιπλέον για πρώτη φορά η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθίσταται υποχρεωτική. Kαι αυτό προκειμένου οι φορολογικές υπηρεσίες να μπορούν να εντοπίζουν ευκολότερα τους φορολογουμένους όταν θέλουν να τους ζητήσουν διευκρινίσεις για τα στοιχεία που δήλωσαν.

Eιδικότερα οι αλλαγές στο E1 είναι οι ακόλουθες:

1. Στον πίνακα 1 ο φορολογούμενος και η σύζυγός του καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους,. Για πρώτη φορά ζητείται η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου.

2. Στον ίδιο πίνακα κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει σε ποιον δήμο της χώρας ήταν εγγεγραμμένος στις 31/12/2009 (σε περίπτωση που το στοιχείο αναγράφεται λάθος στην προεκτύπωση).

3. Στον πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305-306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του EKAΣ που τυχόν είχαν λάβει. Aυτό έγινε επειδή το EKAΣ απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος και θα δηλώνεται πλέον προαιρετικά και μόνο για να ληφθεί υπόψη στην κάλυψη τεκμηρίων. Oι κωδικοί 305-306, στους οποίους δηλώνεται το EKAΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς το EKAΣ μπορεί πλέον να δηλωθεί ως εισόδημα απαλλασσόμενο από τον φόρο, ώστε να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.

4. Στον πίνακα Z, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Φέτος, όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296.

5. Στον πίνακα 7 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 043-044. Oι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν ξεχωριστά τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης (πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

6. Στους κωδικούς 051-052 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης (επισκέψεις σε γιατρούς). Tα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 7 έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045-046. Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης (πληρωμές για νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

8. Στους κωδικούς 047-048 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Tο 20% των ποσών αυτών, και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ, αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Στους κωδικούς 047-048 δηλώνεται το 50% της δαπάνης που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

9. Στον πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Δίπλα από την ένδειξη αυτή και στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

10. Στον πίνακα 7, στο πάνω μέρος της τέταρτης σελίδας, προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας (όχι μόνο πρώτης), τα οποία συνήψαν από την 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Tο 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

11. Στους νέους κωδικούς 029-030 πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν από την 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για τις συμβάσεις αυτές οι τόκοι αφαιρούνται από τον φόρο που προκύπτει στο εισόδημά σας κατά ποσοστό 40% αυτών. Tο ποσοστό αυτό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων έως 350.000 ευρώ.

12. Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟ Ε1
Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν το έντυπο Ε9

Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι που το 2009 μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση. Οσοι έχουν μεταβολές στο έντυπο Ε9 δεν πρέπει να ξεχάσουν στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 να σημειώσουν «Χ» στη σχετική ένδειξη του κωδικού 617.

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2010 έχει:

*
Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2009 απέκτησε εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.
*
Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2009 είχε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.
*
Κάθε υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2009) συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2009 μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.
*
Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών ή ο θάνατος. Στο έντυπο Ε9 έτους 2010 γράφεται οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ακινήτων ή διαγραφή ακινήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά εντός του έτους 2009.

ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Αποστέλλονται τα νέα έντυπα σε 5,5 εκ. φορολογούμενους

Αντίστροφα άρχισε να μετράει ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία. Τις επόμενες ημέρες 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τον φάκελο με τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες συμπλήρωσής της.

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που το υπουργείο Οικονομικών τυπώνει και αποστέλλει στους φορολογούμενους τα έντυπα της φορολογικής δήλωσης. Από το 2011 οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφοντας το εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλιαράκι των οδηγιών, αναφέρεται στις αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και δεσμεύεται ότι «δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων».

«Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες αλλαγές χρειάζονται χρόνο, όμως η ανάγκη τίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας επιβάλλει ταχύτατη δράση. Παρ’ όλα αυτά στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2009 (οικονομικό έτος 2010) δεν ήταν δυνατό να θεσμοθετηθούν μεγάλες βελτιώσεις και αλλαγές στο σύστημα δηλώσεων.

Κατά συνέπεια, όσον αφορά το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2010, στην οποία θα δηλωθούν τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2009, διατηρείται σχεδόν ίδια μορφή και περιεχόμενο, με ελάχιστες μεταβολές», σημειώνει ο υπουργός.

Οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας θα είναι και φέτος οι εισοδηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων. Οι προθεσμίες υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων αρχίζουν να «τρέχουν» κανονικά από την 1η Μαρτίου, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους τον Μάιο.

Φέτος η Εφορία ζητεί από τους φορολογουμένους τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους, ενώ τους καλεί να δηλώσουν σε ποιους δήμους ήταν εγγεγραμμένοι στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
ΚΩΣΤΑΣ TΣΑΧΑΚΗΣ - MΑΡΙΑ BΟΥΡΓΑΝΑ - ΕΘΝΟΣ

nonews-news.


Read more...

ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΤ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Βαριές σκιές για τη διαχείριση του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού από τον Κώστα Μαρκόπουλο καθώς νέα χρέη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ανακαλύπτει συνεχώς η καινούργια πολιτική ηγεσία, με απόφαση της οποίας τριμελές κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εγκαθίσταται από σήμερα στα γραφεία του Οργανισμού και αρχίζει εξονυχιστικούς οικονομικούς ελέγχους για τη διετία 2008-2009. Πρόκειται για... δύο χρονιές στη διάρκεια των οποίων διογκώθηκε το χρέος τού ΕΟΤ στα διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αθροιστικά, από το 2006 μέχρι σήμερα το συνολικό χρέος τού ΕΟΤ εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στη διαφημιστική καμπάνια του 2010.
Την τελευταία τετραετία, στον προϋπολογισμό του ΕΟΤ εγγραφόταν κάθε χρόνο κονδύλι ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ για την προβολή και διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό. Για την τρέχουσα χρονιά δεν θα υπάρξει καινούργια διαφημιστική καμπάνια, καθώς αποφασίστηκε να «τρέξει» η καμπάνια τού 2009 με τις απαραίτητες διορθώσεις. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων, φέτος η διαφημιστική δαπάνη αναμένεται να περιοριστεί αισθητά. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να αρχίσει αμέσως «μία αξιοπρεπής και στοχευμένη διαφήμιση στο εξωτερικό». Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι και η εξόφληση μέρους των οφειλών στα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και έντυπα. Μόνο στο CΝΝ οι οφειλές ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ, στο ΒΒC περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και στο Τravel Channel. Αντίστοιχα χρέη υπάρχουν προς μεγάλες εφημερίδες και έντυπα. Για τον λόγο αυτό, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έγιναν οι πρώτες πληρωμές- ύψους 15 εκατ. ευρώ- με χρήματα που δόθηκαν στον ΕΟΤ από το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για το οικονομικό συμμάζεμα του ΕΟΤ, φέτος αποφασίστηκε η συμμετοχή του Οργανισμού μόνο σε 54 διεθνείς διεθνείς εκθέσεις.

fimotro

Read more...

ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΦΜΑΠ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 400.000 ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Στα 400.000 ευρώ φαίνεται να προσδιορίζεται το αφορολόγητο όριο πέραν του οποίου και θα επιβληθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Κι ενώ, σε περίπου δύο εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα δώσει τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για το φορολογικό νομοσχέδιο που...
θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου, στην οδό Νίκης άρχισαν να ξετυλίγονται τα πρώτα κυβερνητικά σχέδια.
ΠΟΜΙΔΑ: Στο 1.000.000 ευρώ
Αρμόδιοι παράγοντες προσδιορίζουν το αφορολόγητο του ΦΜΑΠ στο ύψος του αφορολογήτου που ορίστηκε κατά την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Ποσό που επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Θέμα 9,89» τόνισε πως «Είναι μία ένδειξη για το τι θεωρούμε εμείς ότι αποτελεί μεγάλη ακίνητη περιουσία».
Εν τούτοις, επί του ποσού αυτού είχαν διαφωνήσει εντόνως οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) οι οποίοι προσδιόριζαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία σε πάνω από το 1.000.000 ευρώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στη διαβούλευση του φορολογικού. Για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας, των οποίων οι προτάσεις θα αποτελέσουν και τη βάση για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Τα σχέδια των αρμοδίων του υπουργείου για τα «4» κρίσιμα θέματα επί των ακινήτων αφορούν:
Αλλο Πέραμα - άλλο Κολωνάκι
1 Πρώτη κατοικία: Στα 200.000 ευρώ προσδιορίζουν το ελάχιστο ύψος του αφορολόγητου ορίου κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας είτε από αγορά είτε από γονική παροχή, κληρονομιά και δωρεά. Το αφορολόγητο θα προσδιορίζεται βάσει της αξίας και όχι της επιφάνειας των 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι να μην έχει την ίδια απαλλαγή κάποιος που μεταβιβάζει σπίτι στο Πέραμα ή στο Κολωνάκι.
2 Τόκοι στεγαστικών δανείων: Διερευνάται η καθιέρωση ενός συστήματος αντί των τριών που ισχύουν σήμερα (εκπίπτει 100% των τόκων από το εισόδημα για δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31.12.1999, 100% και μέχρι 120 τ.μ. επίσης από το εισόδημα για δάνεια από 1.1.2000 έως 31.12.2002 και 20% από τον φόρο για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφάνειας και ποσού δανείου μέχρι 200.000 ευρώ).
Η εισήγηση που έχει γίνει είναι η έκπτωση να αφορά το 100% των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ συζητούν και την επαναφορά της έκπτωσης των τόκων από το επισκευαστικό της πρώτης κατοικίας.
«Πόθεν έσχες» και για πρώτη κατοικία
3 «Πόθεν έσχες»: Γίνεται αυστηρότερο το σύστημα των τεκμηρίων δαπανών απόκτησης της κατοικίας. Στο πλαίσιο του καθολικού «πόθεν έσχες» (δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων) συζητούν την ενεργοποίησή του για κάθε είδους κατοικία. Υπάρχει πρόταση να αφορά ακόμα και την πρώτη κατοικία.
Το κόστος συντήρησης του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου αποτελεί μέγα ζήτημα για τους επιτελείς του υπουργείου, καθώς η δαπάνη αυτή αποδεικνύει και το κόστος διαβίωσης της ζωής του φορολογουμένου. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για κόστος 5 ευρώ ανά τ.μ. για την κύρια κατοικία.
4 Αντικειμενικές αξίες: Μετά τον Μάρτιο, και ενδεχομένως το καλοκαίρι, τοποθετούν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Μιλούν για κατά μέσο όρο αύξηση 20% - 30%, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και διπλασιασμό των αξιών σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αγοραστική κίνηση τα τελευταία χρόνια.
Ισως μείωση τιμών στις υποβαθμισμένες
Δεν απουσιάζουν και εισηγήσεις για μείωση τιμών στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται πτώση των αγοραίων τιμών λόγω της μειωμένης αγοραστικής κίνησης.
Την πρόθεση του υπουργείου, οι αντικειμενικές να προσεγγίσουν τις αγοραίες, εξέφρασε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τονίζοντας: «Δεν μπορεί να μιλάμε για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και όλοι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία απόκλιση ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες και τις εμπορικές αξίες. Είναι μαύρο χρήμα που εμείς θέλουμε να συλλάβουμε και να φορολογήσουμε».



Read more...

ΠΑΕΙ... ΑΘΗΝΑ;


Γράφαμε χθες για τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και το Δήμο της Αθήνας. Έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει και άλλο ένα όνομα που παίζει και δεν έχει δει -μέχρι σήμερα- το... φως της δημοσιότητας. Σε σχέση μάλιστα με τον Χρυσοχοίδη και τη Διαμαντοπούλου ο ίδιος δείχνει να το θέλει περισσότερο. Το όνομα του Παύλου Γερουλάνου ακούγεται ολοένα και περισσότερο στο Μεγαρο Μαξίμου. "Εχει μεγάλη αποδοχή στις γυναίκες", λένε αυτοί που διαχειρίζονται τις έρευνες της κοινής γνώμης. Για να δούμε λοιπόν...
fimotro


Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ 35 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα - Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έγγραφο- φωτιά των βρετανικών αρχών βάζει στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης 35 γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, στην πλειονότητά τους ορθοπεδικούς- χειρουργούς, που φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational από τον...
Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005.
Oι βρετανικές αρχές, που διενεργούν αντίστοιχη έρευνα για την υπόθεση, ικανοποιώντας αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας Αθηνών, ενημέρωσαν προ ημερών τις ελληνικές αρχές για σειρά ύποπτων συναλλαγών που εντόπισαν, επισυνάπτοντας την επίμαχη λίστα με τα ονόματα γιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους λίστα με ονόματα γιατρών και μελών διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και με γιατρούς ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία όμως έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, που φέρεται ότι σε συνεργασία με μέλη διοικήσεων νοσοκομείων... προωθούσαν τα είδη της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Τα στοιχεία τα έστειλαν αρχικά οι αμερικανικές δικαστικές αρχές στην Αθήνα, ύστερα από εσωτερική έρευνα της Johnson & Johnson, απ΄ όπου προέκυψαν τα στοιχεία- φωτιά για τα μαύρα ταμεία στην Αθήνα. Για τα στοιχεία που «καίνε» δεκάδες γνωστούς ορθοπεδικούς, αλλά και χειρουργούς είχε ενημερωθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.
Πρόστιμα των Αμερικανών
Ο έλεγχος των Αμερικανών κατέληξε στην επιβολή προστίμου 85 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κεφαλαιαγορά στην DeΡuy, το 2007, ενώ όλα τα στοιχεία στάλθηκαν και στη Βρετανία, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος των μάνατζερ της εταιρείας, οι οποίοι είχαν έδρα στο Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας.
Την έρευνα, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ελληνικές αρχές, ανέλαβε το Γραφείο Σοβαρών Απατών της Μεγάλης Βρετανίας (SFΟ), αντίστοιχο με την ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος. Από τη βρετανική έρευνα προέκυψαν ποινικά αδικήματα για τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της DeΡuy Ιnternational Ρόμπερτ Ντούγκαλ, η δίκη του οποίου θα αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Shathwark. Ο 44χρονος Ντούγκαλ ήταν την περίοδο εκείνη ο υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη και ο άνθρωπος που θα έπρεπε βάσει της θέσης του να γνωρίζει σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα. Οι προεκτάσεις του σκανδάλου είναι αδύνατο να προβλεφθούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.
Έφοδοι σε σπίτια
Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους από τον προηγούμενο Ιανουάριο τη μαύρη λίστα με τους γιατρούς, ενώ έχει ανατεθεί η σχετική έρευνα στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων από τον Φεβρουάριο του 2009. Το πόρισμα της ΥΠΕΕ, η οποία έχει πραγματοποιήσει εφόδους σε σπίτια συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονταν με την εταιρεία στην Ελλάδα, θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης που θα κάνει η εισαγγελέας Εφετών κ. Άννα Ζαΐρη, πριν προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος εκείνων για τους οποίους προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαΐρη ερευνά αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην πράξη και της δωροδοκίας, αδικήματα που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες- για τις οποίες έχουν γράψει αναλυτικά «ΤΑ ΝΕΑ»- τα ορθοπεδικά είδη κοστολογούνταν μέχρι και 30% ακριβότερα και οι ελεγχόμενοι γιατροί φέρεται ότι τα επέλεγαν με το... αζημίωτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κουβάρι» της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου έναν χρόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη υπό την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσου και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων ανατέθηκε στην ΥΠΕΕ.
Στις 10 Μαρτίου μάλιστα η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της Δ.Φ., η οποία θεωρείται σημαντικό πρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα. Παράλληλα διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Επίσης αποκαλύφθηκε πως από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναλλαγές αντιπροσώπου εταιρείας με βηματοδότες.
Ωστόσο ο φάκελος κάποια στιγμή επέστρεψε πίσω στην Εισαγγελία, αλλά μέχρι να ξαναχρεωθεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ο βασικός υπάλληλος που ερευνούσε την υπόθεση είχε αποβιώσει. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων, η έρευνα... σκάλωσε, αλλά τώρα, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, είναι ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις.

fimotro

Read more...

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσκληση για διάλογο απευθύνει στους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που τα μπλόκα στις εθνικές οδούς πολλαπλασιάζονται και είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποκοπεί η κυκλοφορία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από τους παρακαμπτήριους δρόμους. Ήδη, η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες είναι τεράστια και η διαδρομή έως τη Λαμία καλύπτεται σε πάνω από έξι ώρες. Στον...
χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα αγρότες της Θεσσαλίας, που με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα και εκεί θα αποφασίσουν αν θα αποκλείσουν ή όχι την κυκλοφορία. Στη Βόρεια Ελλάδα σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση προϊόντων και στις διεθνείς μεταφορές αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση αγροτών της Φλώρινας, του Κιλκίς και των Σερρών, να αποκλείσουν τους μεθοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα, της Κρυσταλλοπηγής και της Δοϊράνης. Ήδη, μάλιστα, διατυπώνονται απειλές από την πλευρά της Βουλγαρίας για προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον τα προϊόντα της που διακινούνται μέσω του Προμαχώνα μπλοκάρονται στα σύνορα. Αγρότες της Πελοποννήσου αναμένεται έως αύριο να μπουν στο γαϊτανάκι των κινητοποιήσεων, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Κρήτη προγραμματίζουν να μπουν στα πλοία για τον Πειραιά την Τετάρτη το απόγευμα. Το πρωί της ίδιας μέρας προγραμματίζουν αποκλεισμούς στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και των ΔΟΥ στα Χανιά.
Την ίδια ώρα, περιοδεία στα χωριά της Φθιώτιδας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους κάνουν οι συνδικαλιστές αγρότες και εκτιμούν ότι μέχρι την Τετάρτη θα μπορέσουν να μεταφέρουν και νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα στο μπλόκο της Αλαμάνας. Προς το παρόν κρατούν αποστάσεις από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι έως τις 15 Μαρτίου θα έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι θα παραμείνουν στα σημεία αποκλεισμού. «Όχι» στον διάλογο
«Όλα αυτά που ακούμε περί διαλόγου, εκτός από πρόχειρα είναι και επικίνδυνα», υποστήριξε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών στην Αλαμάνα Δημήτρης Μακαρές και συμπλήρωσε: «Μας λένε να συμμετέχουμε σε έναν διάλογο και να πάμε 2-3 από κάθε περιοχή ή από κάθε ομάδα παραγωγών. Μόνο για να συνεδριάσουν αυτές οι επιτροπές θέλουν το Ολυμπιακό Στάδιο».
Παράλληλα οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα αμφισβητούν τα οικονομικά δεδομένα που δίδονται στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο. «Ακούμε και εμείς αυτά τα δισεκατομμύρια που δήθεν μοιράστηκαν και ψαχνόμαστε μεταξύ μας για το αν πραγματικά είμαστε αγρότες», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, πρόεδρος του Παμφθιωτικού του Αγροτικού Συλλόγου και συμπληρώνει: «Εμείς ξέρουμε ότι μας κυνηγούν τράπεζες, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα γραμμάτια, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια στα χωράφια, γιατί δεν έχουμε πάρει την ενίσχυση».
Με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο αντέδρασαν οι αγρότες στην παρουσία του Σωτήρη Χατζηγάκη στο μπλόκο τους στην Αλαμάνα. Δεκάδες ήταν τα ερωτήματα προς την πλευρά του πρώην υπουργού που αφορούσαν την περυσινή περίοδο, ενώ απέρριψαν τις αναφορές του για πακέτο μέτρων που έφτασαν στους αγρότες. «Τι να συζητάμε με τον κ. Χατζηγάκη. Πέρυσι τον είχαμε καλέσει, φέτος μας ήρθε...», σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής.

fimotro.

Read more...

ΠΡΕΣΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά

Αντιμέτωπος με το ψυχρό κλίμα των Βρυξελλών που διατηρούν επιφυλάξεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και παραμένουν βαθύτατα ενοχλημένες με τα «ψέματα» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο... Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης. Ωστόσο, η πολιτική κάλυψη προς την Ελλάδα που αρχίζει να διακρίνεται μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αλλά και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκαλεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, θα περάσει τελικώς από τις συμπληγάδες των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα ο κ. Θαπατέρο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εl Ρais» δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα» και «πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπανδρέου και πρέπει να πω ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε κλίμα στήριξης της Ελλάδας».
Οι επιφυλάξεις
Στο σημερινό Συμβούλιο και στο αυριανό των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ακούσει τις πολλές επιφυλάξεις που ήδη έχουν καταγράψει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι επισκέφθηκαν πριν από λίγες ημέρες την Αθήνα και οι οποίες αφορούν:
●Την υπερβολική, όπως θεωρούν, αισιοδοξία του Προγράμματος ως προς τα έσοδα. Συγκεκριμένα οι τεχνοκράτες θεωρούν ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ ίσως είναι εντονότερη από αυτήν που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (0,3%), ακριβώς επειδή θα επιβληθούν νέοι φόροι και θα γίνουν περικοπές δαπανών. Επομένως, οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα ίσως βασίζονται σε λανθασμένη βάση. Επιπλέον, θεωρούν ότι είναι εντελώς αβέβαιη η πρόβλεψη για σύλληψη της φοροδιαφυγής, καθώς αυτή είναι μια υπόσχεση που έχουν ακούσει κατ΄ επανάληψιν από την ελληνική πλευρά χωρίς ποτέ να σημειωθεί επιτυχία.
●Την υπερβολική εξάρτηση του Προγράμματος από το σκέλος των εσόδων και την αναλογικά μικρότερη από το σκέλος των δαπανών. Οι Βρυξέλλες θα θεωρούσαν πιο αξιόπιστη αλλά και πιο σωστή από πλευράς πολιτικής την επίτευξη της προσαρμογής κυρίως μέσω του σκέλους των δαπανών. Συγκεκριμένα, το 2010 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,8 δισ. ευρώ τα έσοδα και να μειωθούν κατά 4,5 δισ. ευρώ οι δαπάνες. Όπως όμως επισημαίνεται, εκεί όπου έχει γίνει μεγάλη υπέρβαση τα τελευταία χρόνια είναι στις δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και έχουν βεβαίως στη διάθεσή τους οι Βρυξέλλες, την περίοδο από 31/12/2003 έως 31/12/2009 το ονομαστικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 40%, τα φορολογικά έσοδα κατά 30% και οι δαπάνες κατά 87%! Πρόκειται για εντυπωσιακά στοιχεία, που δείχνουν τόσο τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και- κυρίως- τον εκτροχιασμό των δαπανών, εξαιτίας προφανώς των ρουσφετολογικών προσλήψεων και της απουσίας κάθε ελέγχου.
Βέλη για τα «ψέματα»
Με αυτά τα δεδομένα, λένε οι τεχνοκράτες, το μόνο βέβαιο είναι η μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 2% του ΑΕΠ. Αναγνωρίζουν πάντως την καλή επεξεργασία του προγράμματος και δίνουν βάρος στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Παράλληλα στο σημερινό και το αυριανό Συμβούλιο, οι υπουργοί της ευρωζώνης αναμένεται να εκτοξεύσουν βέλη κατά της κυβέρνησης για τα στατιστικά «ψέματα» που διοχέτευσε η προκάτοχός της στην Εurostat. Η σχετική έκθεση της Εurostat έχει προκαλέσει οργή στις Βρυξέλλες και θα ζητήσουν με τον πλέον αυστηρό τρόπο να διορθωθεί η κατάσταση. Άλλωστε αυτό το ζήτημα θα το παρακολουθήσει επισταμένως η Επιτροπή, αφού η Εurostat αρνείται προς το παρόν να επικυρώσει τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναφερθεί στην επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

fimotro.

Read more...

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα

Mεγάλες φοροεκπτώσεις για όσους έλαβαν στεγαστικό δάνειο εντός του 2009 για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, αναγνώριση του συνολικού ποσού που δαπανήθηκε για πληρωμή γιατρών και δικηγόρων, το οποίο και εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Eφορία. Tο νέο E1, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το «Eθνος», είναι έτοιμο και εντός των...
προσεχών ημερών θα αρχίσει η αποστολή του. Tο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει 12 σημαντικές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Oι περισσότερες αλλαγές εντοπίζονται στον πίνακα των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν τον φόρο, αφού για τα εισοδήματα του 2009 εκπίπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, ενώ όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από την 1η Iανουαρίου 2009 για την απόκτηση πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση. Tο 40% των τόκων αφαιρείται από φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά των δανειοληπτών.

Eπιπλέον για πρώτη φορά η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου καθίσταται υποχρεωτική. Kαι αυτό προκειμένου οι φορολογικές υπηρεσίες να μπορούν να εντοπίζουν ευκολότερα τους φορολογουμένους όταν θέλουν να τους ζητήσουν διευκρινίσεις για τα στοιχεία που δήλωσαν.

Eιδικότερα οι αλλαγές στο E1 είναι οι ακόλουθες:

1. Στον πίνακα 1 ο φορολογούμενος και η σύζυγός του καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους,. Για πρώτη φορά ζητείται η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου.

2. Στον ίδιο πίνακα κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει σε ποιον δήμο της χώρας ήταν εγγεγραμμένος στις 31/12/2009 (σε περίπτωση που το στοιχείο αναγράφεται λάθος στην προεκτύπωση).

3. Στον πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305-306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του EKAΣ που τυχόν είχαν λάβει. Aυτό έγινε επειδή το EKAΣ απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος και θα δηλώνεται πλέον προαιρετικά και μόνο για να ληφθεί υπόψη στην κάλυψη τεκμηρίων. Oι κωδικοί 305-306, στους οποίους δηλώνεται το EKAΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς το EKAΣ μπορεί πλέον να δηλωθεί ως εισόδημα απαλλασσόμενο από τον φόρο, ώστε να ληφθεί υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.

4. Στον πίνακα Z, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Φέτος, όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296.

5. Στον πίνακα 7 έχουν προστεθεί οι κωδικοί 043-044. Oι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν ξεχωριστά τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης (πληρωμές για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

6. Στους κωδικούς 051-052 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης (επισκέψεις σε γιατρούς). Tα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 7 έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045-046. Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης (πληρωμές για νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε νοσοκομεία) που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

8. Στους κωδικούς 047-048 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Tο 20% των ποσών αυτών, και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ, αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Στους κωδικούς 047-048 δηλώνεται το 50% της δαπάνης που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

9. Στον πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Δίπλα από την ένδειξη αυτή και στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

10. Στον πίνακα 7, στο πάνω μέρος της τέταρτης σελίδας, προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας (όχι μόνο πρώτης), τα οποία συνήψαν από την 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Tο 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

11. Στους νέους κωδικούς 029-030 πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν από την 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για τις συμβάσεις αυτές οι τόκοι αφαιρούνται από τον φόρο που προκύπτει στο εισόδημά σας κατά ποσοστό 40% αυτών. Tο ποσοστό αυτό μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων έως 350.000 ευρώ.

12. Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.
fimotro


Read more...

ΦΕΥΓΕΙ...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Τελειώνει ο Μαρκόπουλος. Τα χρέη του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού πάνε σε Εξεταστική Επιτροπή. Τα στοιχεία τα έχει και ο Σαμαράς. Του το σφύριξαν και οι ΟΝΝΕΔίτες σήμερα. Τον καθαρίζει την επόμενη εβδομάδα. Και πολύ τον κράτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο μόνος υπουργός που έφτιαξε τζάκι(!) στο υπουργείο του! Απίστευτο; Απίστευτο και όμως Ελληνικό...

fimotro.

Read more...