Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΨΑΧΝΟΥΝ 35 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα - Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έγγραφο- φωτιά των βρετανικών αρχών βάζει στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης 35 γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, στην πλειονότητά τους ορθοπεδικούς- χειρουργούς, που φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational από τον...
Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005.
Oι βρετανικές αρχές, που διενεργούν αντίστοιχη έρευνα για την υπόθεση, ικανοποιώντας αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας Αθηνών, ενημέρωσαν προ ημερών τις ελληνικές αρχές για σειρά ύποπτων συναλλαγών που εντόπισαν, επισυνάπτοντας την επίμαχη λίστα με τα ονόματα γιατρών, οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους λίστα με ονόματα γιατρών και μελών διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και με γιατρούς ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τα οποία όμως έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, που φέρεται ότι σε συνεργασία με μέλη διοικήσεων νοσοκομείων... προωθούσαν τα είδη της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Τα στοιχεία τα έστειλαν αρχικά οι αμερικανικές δικαστικές αρχές στην Αθήνα, ύστερα από εσωτερική έρευνα της Johnson & Johnson, απ΄ όπου προέκυψαν τα στοιχεία- φωτιά για τα μαύρα ταμεία στην Αθήνα. Για τα στοιχεία που «καίνε» δεκάδες γνωστούς ορθοπεδικούς, αλλά και χειρουργούς είχε ενημερωθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.
Πρόστιμα των Αμερικανών
Ο έλεγχος των Αμερικανών κατέληξε στην επιβολή προστίμου 85 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κεφαλαιαγορά στην DeΡuy, το 2007, ενώ όλα τα στοιχεία στάλθηκαν και στη Βρετανία, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος των μάνατζερ της εταιρείας, οι οποίοι είχαν έδρα στο Λιντς της Μεγάλης Βρετανίας.
Την έρευνα, σχεδόν ταυτόχρονα με τις ελληνικές αρχές, ανέλαβε το Γραφείο Σοβαρών Απατών της Μεγάλης Βρετανίας (SFΟ), αντίστοιχο με την ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος. Από τη βρετανική έρευνα προέκυψαν ποινικά αδικήματα για τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της DeΡuy Ιnternational Ρόμπερτ Ντούγκαλ, η δίκη του οποίου θα αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Shathwark. Ο 44χρονος Ντούγκαλ ήταν την περίοδο εκείνη ο υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη και ο άνθρωπος που θα έπρεπε βάσει της θέσης του να γνωρίζει σε ποιους κατέληξαν τα χρήματα. Οι προεκτάσεις του σκανδάλου είναι αδύνατο να προβλεφθούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα.
Έφοδοι σε σπίτια
Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους από τον προηγούμενο Ιανουάριο τη μαύρη λίστα με τους γιατρούς, ενώ έχει ανατεθεί η σχετική έρευνα στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων από τον Φεβρουάριο του 2009. Το πόρισμα της ΥΠΕΕ, η οποία έχει πραγματοποιήσει εφόδους σε σπίτια συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονταν με την εταιρεία στην Ελλάδα, θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης που θα κάνει η εισαγγελέας Εφετών κ. Άννα Ζαΐρη, πριν προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος εκείνων για τους οποίους προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαΐρη ερευνά αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην πράξη και της δωροδοκίας, αδικήματα που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες- για τις οποίες έχουν γράψει αναλυτικά «ΤΑ ΝΕΑ»- τα ορθοπεδικά είδη κοστολογούνταν μέχρι και 30% ακριβότερα και οι ελεγχόμενοι γιατροί φέρεται ότι τα επέλεγαν με το... αζημίωτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «κουβάρι» της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου έναν χρόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη υπό την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Κυρ. Καρούτσου και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων ανατέθηκε στην ΥΠΕΕ.
Στις 10 Μαρτίου μάλιστα η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της Δ.Φ., η οποία θεωρείται σημαντικό πρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα. Παράλληλα διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Επίσης αποκαλύφθηκε πως από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναλλαγές αντιπροσώπου εταιρείας με βηματοδότες.
Ωστόσο ο φάκελος κάποια στιγμή επέστρεψε πίσω στην Εισαγγελία, αλλά μέχρι να ξαναχρεωθεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ο βασικός υπάλληλος που ερευνούσε την υπόθεση είχε αποβιώσει. Εξαιτίας αυτών των γεγονότων, η έρευνα... σκάλωσε, αλλά τώρα, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, είναι ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: