Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ:Δεν θα κάνουμε το χατίρι στον Λοβέρδο

"Δεν θα κάνουμε το χατίρι να τον διαγράψουμε" ήταν η απάντηση συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου στα όσα πολύ έντονα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος με αποκορύφωμα ότι αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση θα τους  συμπαρασύρει  όλους ο Βενιζέλος στο ναυάγιο… 
Συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τόνιζαν με νόημα ότι "με τα όσα υποστηρίζει ο Α. Λοβέρδος στην ουσία φθείρεται εκτός απο το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, θα μπορούσε όμως να είχε συνεισφέρει θετικά. Αλλά άλλα λέει τώρα και άλλα έλεγε πριν απο ένα μήνα για την κυβέρνηση".
Το ίδιο στέλεχος που είναι δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθεί ταυτόχρονα και τα όσα διεξάγονται σε επίπεδο παρασκηνίου με τον Γιώργο Φλωρίδη που τάχθηκε υπέρ της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. "Ο Φλωρίδης μπορεί να λέει ότι θέλει, είναι απ΄έξω δεν είναι σαν τον Λοβέρδο που είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ", ανέφερε.

Πηγή:egiakoumis.com
enikos.gr

Read more...

Ατιμώρητοι στο Δημόσιο

Σάλο προκαλούν οι καταγγελίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή ότι τα πειθαρχικά συμβούλια στα δημόσιο έχουν γίνει "πλυντήριο" για τους επίορκους υπάλληλους.
Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για πάταξη της διαφθοράς, τα νέα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία θα συμμετέχουν και δικαστικοί δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη.
Την ίδια ώρα οι καταγγελίες για κουκούλωμα υποθέσεων διαφθοράς έρχονται στο φως η μία μετά την άλλη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ALPHA

 enikos.gr

Read more...

Αίτηση για πτώχευση κατέθεσε ο Fokas

Αίτημα υπαγωγής στις διατάξης του άρθρου '99 κατέθεσε ο όμιλος Fokas. 
Ο όμιλος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του Ν.4013/2011 και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του Ν.4072/2012.

Read more...

Τι είπαν Στουρνάρας και τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19.00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος περιορίστηκε να δηλώσει πως ότι είναι να γίνει θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Άλλες τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως οι τράπεζες, μέσω των εκπροσώπων τους στην ΕΕΤ, πληροφορήθηκαν για τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζιτών (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) αφού πρώτα ανακοινωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης για την επαναγορά των κρατικών ομολόγων τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ελληνικοί φορείς (τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες) κατέχουν ομόλογα περί τα 29 δισ. ευρώ.

Πηγές του Capital.gr αναφέρουν ότι στη συζήτηση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των τραπεζιτών διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς. Οι τραπεζίτες φέρονται να έχουν προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις προς αποφυγή ή μείωση του βάρους που επιφέρει η συμμετοχή στην επαναγορά αλλά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στις αρχικές του προτάσεις. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόσκληση προς τους τραπεζίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς στη «λογική» του… πατριωτικού καθήκοντος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρόθεση των τραπεζών λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης είναι να υπάρξει συμμετοχή με μια πιο ήπια λύση όσον αφορά τις προϋποθέσεις.

Πηγή:capital.gr

Read more...

Νέες έρευνες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου...




Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελείοδικών, έπειτα από σχετικό αίτημα του ανακριτή της υπόθεσης, διαχωρίζεται σκέλος της υπόθεσης των «παράνομων» αμοιβών του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου.

Αυτό συμβαίνει ούτως ώστε να ...
πραγματοποιηθεί διερεύνηση για τον ρόλο ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να έστειλε χρηματικό ποσό σε μία από τις εταιρείες, οι οποίες αποδίδονται στον πρώην υπουργό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά έρευνα για την προμήθεια υποβρυχίων, στο πλαίσιο της οποίος παρουσιάστηκε εμπλοκή ενός πολύ γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να έστειλε μεγάλο χρηματικό ποσό σε εταιρεία του στενού συνεργάτη του κατηγορουμένου και επίσης προφυλακισμένου, Γιώργου Σαχπατζίδη.

Πλέον, ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής, δύναται να προχωρήσει σε έρευνα για τον ρόλο του εν λόγω επιχειρηματία, όπως επίσης και άλλων προσώπων που μπορεί να εμπλέκονται...
crime.gr


Read more...

Πως αντιδράει ο Βενιζέλος στην επιστολή Πάγκαλου...



Το παρασκήνιο γύρω από την επιστολή του πρώην αντιπροέδρου...
Ο Θόδωρος Πάγκαλος έστειλε μία επιστολή φωτιά στον Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία αναφέρει με συντομία τους λόγους για τους οποίους πιστεύει οτι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε...
ελεύθερη πτώση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος "το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πλέον την Κεντροαριστερά" ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει "ο ομφάλιος λώρος με τα συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων δεν είχε ποτέ αποκοπεί"

Στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν τον Θόδωρο Πάγκαλο ως ένα βαρίδι από το παρελθόν. Ο πρώην αντιπρόεδρος εκτός του οτι έχει ταυτιστεί με τη φράση "μαζί τα φάγαμε" ενόχλησε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την εμμονή του στον Γιώργο Παπανδρέου. Οι εισηγήσεις που γίνονται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να δώσει μία καλή τέλος στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον Θόδωρο Πάγκαλο όπως και με τα υπόλοιπα πρόσωπα που θυμίζουν το παλιό κόμμα...
parapolitika.gr 


Read more...

Εκμίσθωση μεγάλων εκτάσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης...



...για επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ...
Στη μακροχρόνια εκμίσθωση μη καλλιεργούμενων εκτάσεων για την ανάπτυξη επενδύσεων, το ύψος της κάθε μίας θα είναι άνω των 3 εκατ. ευρώ, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε πρώτη φάση, η ...
εκμίσθωση αφορά τέσσερις μεγάλες μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις επιφάνειας 2.160 στρεμμάτων του υπουργείου, στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της δημοπράτησης για την εκμίσθωση των εκτάσεων με ορίζοντα 25ετίας.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα μπορεί σύντομα, γιατί η ευελιξία τής οικονομίας της το επιτρέπει, να μετατραπεί σε παράδειγμα σύγχρονης ανταγωνιστικής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.

«Από τις επενδύσεις του πρωτογενή τομέα», συνέχισε, «τη μεταποίηση και διακίνηση των εξαιρετικών ποιοτικών προϊόντων της, την εξωστρέφειά της και στοχευμένη υποστήριξη των εξαγωγών της, θα ξεκινήσει η δόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου που δίνει στην Ελλάδα δικαίωμα στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η εκμίσθωση μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων του υπουργείου, όπως άλλωστε και η διανομή αγροτικής γης σε ανέργους και νέους γεωργούς, προβλέπεται από τον Νόμο 4061 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις».

Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα μεγάλες εκτάσεις του υπουργείου που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλες επενδύσεις...


Read more...

Επιστολή Πάγκαλου προς Βενιζέλο: Θα είμαι στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ...




Τη λύπη του για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξέφρασε μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Παράλληλα, τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές...
ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων στη χώρα, για την κακή διαχείριση της κρίσης χρέους και την απραξία των υπουργών του να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου γλίτωσε τη χώρα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την «πρωτοτυπία» του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Πάγκαλου:

«Κύριε Πρόεδρε,

Με λύπη διαβάζω δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστό χαμηλότερο από το μισό των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου.

Είναι προφανές οτι το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες για την εδραίωση των πελατειακών σχέσεων, που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα. Παρά τις μεταρρυθμίσεις (ο Νόμος Πεπονή, ίδρυση ΑΣΕΠ και άλλες), ο ομφάλιος λώρος με τα συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων δεν είχε ποτέ αποκοπεί.

Εκτός απ' τις ευθύνες, το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, στην οποία συνθητεύσαμε, γλίτωσε την Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία και έβαλε τις βάσεις για την παγκόσμια πρωτοτυπία του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος μας χρηματοδοτεί με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για όσο χρόνο προχωράμε στις απαραίτητες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, πληρώνουμε ιδιαίτερα ακριβά την απραξία των Υπουργών μας που δεν προχώρησαν βασικές μεταρρυθμίσεις, σε ουσιαστικά θέματα διακυβέρνησης, καθώς υπολόγιζαν το ατομικό πολιτικό τους κόστος, την αδικαιολόγητη άρση στήριξης της Κυβέρνησής μας από τους δικούς μας βουλευτές μερικοί από τους οποίους σήμερα είναι πάλι στο ΠΑΣΟΚ και κάνουν τα ίδια και την απουσία διαλόγου, διαδικασιών και προσανατολισμού στο κίνημά μας.

Ο κοινωνικός χώρος της Κεντροαριστεράς είναι βέβαια εδώ και περιμένει. Δυστυχώς όμως δεν τον εκφράζουμε πλέον.

Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η εκκίνηση των διαδικασιών του συνεδρίου. Για να έχουν νόημα όμως και πιθανότητες επιτυχίας οι διαδικασίες αυτές, υπάρχουν κατά την άποψή μου δύο προϋποθέσεις:

1. Η έναρξη συζήτησης για το εκλογικό σύστημα και η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που ευθύνεται για τη σημερινή πελατειακή λογική, για τον υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

2. Η αναγνώριση τάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις και σημεία, που θα οδηγήσουν σε στρατηγικές αποφάσεις και στην αναλογική εκλογή των οργάνων και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από το συνέδριο.

Η συμμετοχή μου στις διαδικασίες είναι αυτονόητη στο βαθμό που αυτές θα έχουν πιθανότητες να οδηγήσουν το κίνημά μας σε καλύτερες μέρες»....



Read more...

Ελεύθερος ο Μπάμπης Βωβός μετά την απολογία του στον ανακριτή...




Ελεύθερος αφέθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός, μετά την απολογία του την Πέμπτη ενώπιον του ανακριτή. Μοναδικός περιοριστικός όρος για τον 79χρονο, η ... απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.


Read more...

119 «ναι», 167 «όχι» Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής για το μνημόνιο

Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής
Εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Με ψήφους 167 κατά, έναντι 119 υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Συνολικά ψήφισαν 286 βουλευτές.

Την πρόταση υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η εξέλιξη της συζήτησης

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής, τόνισε ο κ. Τσίπρας, γιατί θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε, δηλαδή, πώς μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.


Αν εφαρμόζονταν οι εισηγήσεις του κ. Τσίπρα θα γίνονταν η χώρα Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συμπλήρωσε πως «οι τσαμπουκάδες» δεν χωρούν στους παρόντες ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος την απέκρουσε, λέγοντας πως το κόμμα του κ. Τσίπρα, μετά τη «μίζερη» δήλωση και την «απογοήτευση» για την απόφαση του Eurogroup, τώρα μετατοπίζεται στην αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όλου του πολιτικού φάσματος.


«Θα ψηφίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, διαφοροποίησε όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής.

«Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με τον ρόλο της Εξεταστικής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» εξήγησε η κ. Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε: «Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε».
Και συμπλήρωσε: «Διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα που είπε ότι θα μπείτε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς δεν σας στέλνουμε στο περιθώριο της ιστορίας. Εμείς σας στέλνουμε στο σκαμνί και το εδώλιο του κατηγορούμενου και θέλουμε πίσω τα λεφτά που έκλεψαν οι κερδοσκόποι με τη δική σας κάλυψη.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το δεύτερο σχέδιο της έκθεσης Αποκρυπτογράφηση της συμφωνίας του Eurogroup και κίτρινες κάρτες από την τρόικα

Εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, επισημαίνει η τρόικα
Εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, επισημαίνει η τρόικα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα Αποκρατικοποιήσεις, συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών και φορολογική διοίκηση είναι οι τρεις τομείς στους οποίους η Ελλάδα εξακολουθεί να μένει μεταξεταστέα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της τρόικας. Σε αυτό το δεύτερο σχέδιο (draft) από την έκθεση της τρόικας για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας περιγράφεται αναλυτικά ο ασφυκτικός έλεγχος του ελληνικού προϋπολογισμού από τους δανειστές και τα σχέδια για τον λογαριασμό εξόφλησης χρέους, καθώς και χρήσιμες διευκρινίσεις για τη συμφωνία που επετεύχθει στο Eurogroup και τις συνέπειες της για την Ελλάδα. Σε αντίθεση με το πρώτο σχέδιο (draft) [το οποίο έφερε ημερομηνία 11 Νοεμβρίου], η δεύτερη έκθεση (27 Νοεμβρίου) καταγράφει την τελική αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει το πράσινο φως για την εκταμίευση, αλλά και την έκθεση για τη βιωσιμότητα. Η τελευταία χαρακτηρίζεται ημιτελής, καθώς εκκρεμεί το αποτέλεσμα της επαναγοράς, ωστόσο αποκαλύπτει τα εξής: Στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Ε.Ε. το όφελος στο χρέος από την εμπλοκή των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες στη μείωση των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Το δεκαετές μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και δεν θα προκαλέσει ζημία στον μηχανισμό. Η επαναγορά χρέους απευθύνεται και σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI. Ακόμη, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 θα υπάρξουν και νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη. Εξηγεί ότι εξαιτίας των μεταθέσεων στις πληρωμές δανείων η Ελλάδα μετά το 2022 θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικό όγκο χρεών τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιστροφή της στις αγορές. Ταυτόχρονα περιγράφει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον μηχανισμό ελέγχου των δαπανών, όπως μεταξύ άλλων εισηγείται την ενίσχυση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα μπορεί το ΥΠΟΙΚ να βάλει υπό τον άμεσο έλεγχό του φορείς που δεν προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Η αξιολόγηση για το χρέος Όπως αναφέρεται, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν ανταποκριθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος και να ενισχύσουν τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου: Εγκατάλειψη του σχεδίου μείωσης των εντόκων γραμματίων: το πρόγραμμα προέβλεπε μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά η Ελλάδα έχει δείξει τον τελευταίο χρόνο ότι μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες των προβλεπόμενων εκδόσεις εντόκων. Ως εκ τούτου, το νέο πακέτο προβλέπει την εγκατάλειψη του σεναρίου μείωσης των εκδόσεων και αναβολή του για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας κατά 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 - 2014. Αναβολή στη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας: το πρόγραμμα προέβλεπε δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας έως 5 δισ. ευρώ. Περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Μαρτίου με στόχο να παράσχει ανάσες το ελληνικό υπουργείο οικονομικών. Εξετάζεται η αναβολή στη δημιουργία αυτού του «μαξιλαριού» έως τη λήξη του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι». Η πρόβλεψη για δημιουργία «μαξιλαριού» τοποθετείται πλέον στο 1,5 δισ. (5 - 3,5 δισ.) κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012 - 2014. Θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2 δισ. την περίοδο 2015 - 2016. Βάρος στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης: με βάση το δεύτερο πρόγραμμα, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες σχεδιάζεται να λάβουν επιπλέον 23 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2013. Οι εν λόγω μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας αναμένεται να διενεργήσουν περισσότερες ασκήσεις διαχείρισης υποχρεώσεων (LMEs) στα προϊόντα υβριδικού κεφαλαίου. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτή η άσκηση θα μπορούσε να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια (core tier 1), μειώνοντας τις ανάγκες χρηματοδότησης με βάση το πρόγραμμα. Η επαναγορά παλαιών και νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου: μια επαναγορά χρέους από την Ελλάδα θα επιτρέψει την αξιοποίηση της σημαντικής έκπτωσης στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος. Η επαναγορά χρέους θα απευθυνθεί επίσης σε κατόχους παλαιών ελληνικών ομολόγων (ύψους κοντά στα 4 δισ. ευρώ) που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο PSI του Μαρτίου 2012. Το Eurogroup αποφάσισε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές των τίτλων στις 23 Νοεμβρίου 2012. Μείωση των επιτοκίων στο πρώτο πρόγραμμα (GLF): το επιτόκιο του GLF βασίζεται στο τρίμηνο euribor συν 150 μονάδες βάσης. Τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν αυτό το περιθώριο κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες βάσης. Οι χώρες της ευρωζώνης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα διάσωσης δεν απαιτείται να συμμετάσχουν. Ακύρωση της προμήθειας για τις εγγυήσεις του EFSF: θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους κατά 2,7 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου όπου η Ελλάδα θα δανείζεται από τον EFSF. Αναβολή των καταβολών τόκων στον EFSF: η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές πληρωμές τόκων λόγω του δανεισμού της από τον EFSF. Η αναβολή στην καταβολή αυτών των τόκων θα της επιτρέψει να μειώσει σημαντικά τις ανάγκες χρηματοδότησης την περίοδο της αναβολής, που θα είναι 10 χρόνια. Η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει επιπλέον κόστη για τον EFSF από τη στιγμή όπου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τόκους για τα ποσά των οποίων αναβλήθηκε η πληρωμή. Επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του GLF και του EFSF: αν και οι ωριμάνσεις των δανείων τόσο του GLF όσο και του EFSF είναι μακροπρόθεσμες, δημιουργείται πρόβλημα με τα χρεολύσια της Ελλάδας στη δεκαετία του 2020. Από το 2022 η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες υποχρεώσεις πληρωμών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή της στις αγορές. Η επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων GLF και EFSF επιτρέπει την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών χρέους. Δεν έχει επίπτωση στη μείωση του χρέους έως το 2020 ή το 2022. Το Eurogroup αποφάσισε στις 26 Νοεμβρίου 2012 να επεκτείνει τις ωριμάνσεις των δανείων GLF και EFSF κατά επιπλέον 15 χρόνια. Τα κέρδη από το SMP της ΕΚΤ: η διατήρηση ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα με βάση το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παράγει κέρδη για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι τα μελλοντικά κέρδη από τις διακρατήσεις ομολόγων θα ανέλθουν περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Άλλα μέτρα ανάγκης: τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα και βοήθεια, εάν χρειαστεί, για την επίτευξη επιπλέον αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας, όταν η χώρα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπει το τρέχον μνημόνιο. Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν υπό την προϋπόθεση της πλήρους υλοποίησης όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι έως το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 175%, στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μεταβάλουν αξιοσημείωτα το προφίλ της δυναμικής του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με επιπλέον έκτακτα μέτρα που μένει να συμφωνηθούν, να οδηγήσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 124% το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από το 110% το 2022. Υπό τον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ όσοι δεν συμμορφώνονται Για να περιορίσει περισσότερο τους κινδύνους, το δημοσιονομικό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθεί, αναφέρεται στο draft. Ένας τρόπος είναι μέσω της «πρώιμης» εφαρμογής του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε. Παράλληλα, στις 17 Νοεμβρίου 2012, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε ρύθμιση (έγινε Νόμος στις 18 Νοεμβρίου) με στόχο την ενδυνάμωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ενίσχυση της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης. Αυτή η ρύθμιση εισάγει: (i) Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και άλλων υπουργείων ή μεταξύ των υπουργείων και των διαχειριστών των εποπτευόμενων τμημάτων του ευρύ κλάδου της γενικής κυβέρνησης, τα οποία θα υπογράφονται στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. (ii) Εσωτερικό σύμφωνο σταθερότητας για τους δήμους, με βάση τους περιορισμούς ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει διορθωτικούς μηχανισμούς και ποινές, όπως αυτόματες περικοπές δαπανών, όταν εκτιμάται ότι πρόκειται να παραβιαστούν στόχοι. (iii) Ένα ενισχυμένο σύστημα παρακολούθησης της μηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού των επιχειρήσεων του Δημοσίου, με κυρώσεις σε εκείνες που δεν σέβονται τους συμφωνημένους στόχους. (iv) Μια ενισχυμένη συγκέντρωση του προγραμματισμού και εφαρμογής του προϋπολογισμού, που θα αυξήσει τις συντονιστικές εξουσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τις γενικές διευθύνσεις του κάθε υπουργείου. Στη ρύθμιση προβλέπεται επίσης μηνιαία κατάθεση του προγράμματος εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και της πραγματικής εκτέλεσης προς το ΓΛΚ ή άλλη αρχή (αναλόγως του μεγέθους του προϋπολογισμού). Η ρύθμιση δίνει επίσης τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να λάβει διορθωτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του έτους εναντίον όλων των φορέων που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, μεταξύ των οποίων να τεθούν υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Ο λογαριασμός διαχείρισης χρέους Όπως αναφέρεται, σε μια ορθή προσέγγιση για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, οι κύριοι τομείς που πρέπει να ενισχυθούν είναι επίσης οι μηχανισμοί διόρθωσης και κυρώσεων, η διαφάνεια, η ανάληψη των ευθυνών, η επόπτευση και τέλος η εξυπηρέτηση του χρέους. Από αυτήν την άποψη είναι απαραίτητο να γίνουν πρόσθετες θεσμικές βελτιώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: τόνωση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω των μηχανισμών τριμηνιαίας διόρθωσης - προσαρμογής στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, εφόσον υπάρξουν απώλειες στόχων, καθώς και επανενεργοποίηση της λειτουργίας του υπάρχοντος Γραφείου Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου (Parliamentary Budget Office) με τόνωση της φήμης, της ανεξαρτησίας και της τεχνικής δεινότητάς του, ώστε να γίνει ένα πλήρες δημοσιονομικό συμβούλιο με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Διαφυλάσσοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρει, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του λογαριασμού εξυπηρέτησης χρέους, παρακολουθώντας τις ροές ρευστότητας, αποτρέποντας την απόκλιση της επίσημης χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας την έγκαιρη εξυπηρέτηση. Με τον Νόμο 4063/2012 καθιερώθηκε ένας ξεχωριστός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος. Βάσει νόμου, αυτός ο λογαριασμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο πέρα από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού πληρώνονται οι τόκοι όλων των δανείων του ελληνικού δημοσίου, οι μεταβιβάσεις και τα παράγωγα της διαχείρισης χρέους, καθώς και τα όποια παράλληλα κόστη (προμήθειες και άλλες δαπάνες) που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση χρέους και γενικότερα με τη διαχείριση χρέους. Τα έσοδα αυτού του λογαριασμού είναι οι εκταμιεύσεις των δανείων του EFSF, καθώς και οι εισφορές του ελληνικού δημοσίου στην εξυπηρέτηση του χρέους, περιλαμβανομένων όλων των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας και τουλάχιστον το 30% των υπερβάσεων στους στόχους των εσόδων. Όλες οι πληρωμές από αυτόν τον λογαριασμό θα εξαρτώνται από την προηγούμενη λεπτομερή αναφορά προς τα ταμεία διασώσεων EFSF- ESM και την εκ των υστέρων επιβεβαίωσή τους. Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η κόντρα Καμμένου-Κεφαλογιάννη για την λεβεντιά

"'Οποιος προσπαθεί να με δαγκώσει πρήζονται τα χείλη του" είπε στην ομιλία του ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά του κ.Κεφαλογιάννη λέγοντας οτι ονόματα της οικογένειάς του αναφέρονται στην λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ.Κεφαλογιάννης συνέχισε λέγοντας "Αν δεν είμαι καθαρός γιατί μου προτείνατε να έρθω στους Ανεξάρτητους 'Ελληνες;" , "Ναι σας ζητήσαμε να έρθετε μαζί μας διότι πίστευα στην κρητική σας λεβεντιά και δεν θα ζητούσατε συγγνώμη για να επιστρέψετε στην Ν.Δ." είπε ο Πάνος Καμμένος για να απαντήσει ο κ.Κεφαλογιάννης "Επειδή εσείς διαθέτετε λεβεντιά περιμένω να μου ζητήσετε συγγνώμη".
Δείτε το βίντεο:

.enikos.gr

Read more...

«Φανφάρα» χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, κ.Νικόλαο Πόλεμος στην Εκκλησία... λόγω ΣΔΟΕ

Μια αποκλειστική δήλωση του Αρχιεπισκόπου στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων RNN στάθηκε ικανή για την έναρξη ενός πολέμου μεταξύ ιερών αμφίων…Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε «φανφάρα» τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ.Νικόλαο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες έστειλε μια επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας απαντήσεις στο θέμα ελέγχων του ΣΔΟΕ στα οικονομικά των Ιεραρχών.

Ερωτηθείς από το www.religiousnews.gr σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει με την επιστολή του Μητροπολίτη Μεσογαίας και αν θα τη θέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ο κ.Ιερώνυμος είπε: «Έχω ήδη προηγηθεί της επιστολής. Έχω επικοινωνήσει με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ.Στασινόπουλο και έχω ενημερωθεί». Σχετικά με την επιστολή και την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας, ο κ.Ιερώνυμος είπε: «Αυτά είναι φανφάρες. Εγώ δε λειτουργώ με φανφάρες».

Αυτό που κατά τον Μητροπολίτη πρέπει να γίνει και προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο είναι «να ζητήσετε άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, η υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα η να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μας αφορά η ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας».  

Να θυμίσουμε ότι εδώ και  λίγο καιρό δημοσιεύματα ανέφεραν τα ονόματα των των Μητροπολιτών Περιστερίου και Θεσσαλιώτιδος, ως ελεγχόμενους από το ΣΔΟΕ ενώ  υπάρχουν και δημοσιεύματα στα οποία δεν αναφέρονται ονόματα.

Read more...

EΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Το «όπλο» του Βενιζέλου κατά της Χρυσής Αυγής



to-oplo-toy-venizeloy-kata-tis-xrysis-aygis 
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε έναν πολύ καλό λόγο να ανοίξει τη συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή. ΤοΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από ένα ιδεολογικό στίγμα, το οποίο ως γνωστόν κατακτάται μόνο μέσα από συγκρούσεις. Ο Βαγγέλης δεν ήθελε να αφήσει και σε αυτό το πεδίο την πρωτοβουλία στο ΣΥΡΙΖΑ.
  
Το πρόβλημα του βέβαια είναι, ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι όφελος. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό διπλάσιο τουΠΑΣΟΚμια πρωτοβουλία απαγόρευσης θα δημιουργούσε ζήτημα δημοκρατίας και πιθανόν να είχε απρόβλεπτες παρενέργειες για το ΠΑΣΟΚ, χειρότερες του αναμενομένου. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ενέργειες που να γίνουν, ο Βενιζέλος έστησε μια επιτροπή να μελετήσει το ζήτημα.  

Ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται αυτή την ώρα στην Ιπποκράτους είναι να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Την αλλαγή του κανονισμού της βουλής έτσι ώστε κόμματα με αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ρατσιστικές απόψεις να μπορούν να αποπέμπονται από τις συζητήσεις και ακόμα και να εκδιώκονται από ψηφοφορίες. Το σημαντικότερο, το οποίο μπορεί να γίνει κιόλας είναι να αλλάξει ο σχετικός νόμος ώστε τέτοια κόμματα να μην έχουν πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση.   

Το τι επιδιώκει ο Βενιζέλος από όλα αυτά είναι σαφές. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια δεν έχει πυξίδα, το ιδεολογικό του στίγμα είναι ένας χυλός. Οι δεσμοί που συγκρατούν όσους ακόμα συγκρατούν έχουν να κάνουν περισσότερο με συνήθεια και διαπροσωπικές σχέσεις, και καθόλου με την ιδεολογική αυτοσυνείδηση και τον αυτοπροσδιορισμό των ψηφοφόρων του. 

Η σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή είναι μια ελπίδα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε πάλι να αρχίσει να παράγει πολιτική και ιδεολογία. Ούτως ή άλλως άλλο διακριτό πεδίο για να «παίξει» δεν υπάρχει. 

Πιθανόν η μόνη αγωνία του Βενιζέλου με το θέμα αυτό ήταν να μην τον προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχει αναλάβει ακόμα όμως καμιά πρωτοβουλία. 

Για μια φορά, ο Βενιζέλος δείχνει να πρόλαβε… 


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr/

Read more...

ΤΡΙΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ» ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ Λοβέρδος: Δεν σωζόμαστε με μαγειρέματα - Χρυσοχοΐδης: Να επιστρέψουν οι διαγραφέντες



loverdos-den-sozomaste-me-mageiremata-xrysoxoidis-na-epistrepsoyn-oi-diagrafentes 
Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την αντιπαράθεση Λοβέρδου-Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με την Πολιτική και Οργανωτική γραμματεία και η δημοσκοπική κατάρρευση «ρίχνει λάδι» στη φωτιά της εσωκομματικής έντασης.

Ο Αντρέας Λοβέρδος σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ALPHA δήλωσε ότι «είναι ορατή η προοπτική να μην είναι στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε, «με μαγειρέματα δεν σώζεται». 

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ζήτησε να επιστρέψουν όσοι καταψήφισαν τα μέτρα. 

Το τρίτο χτύπημα ήρθε από τον διαγραμμένο βουλευτή Μάρκο Μπόλαρη ο οποίος υποστήριξε εμμέσως σε σχόλιο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά επειδή φοβάται τις αποκαλύψεις στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, «Όμηρος ομήρου…όχι δεν κλίνω το ουσιαστικό! Στο ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι. 
Στον πρόεδρο του και τη λίστα Λαγκάρντ. Ο φάκελος από τον Άρειο Πάγο φτάνει στη Βουλή…Για να κατανοήσουμε στάσεις και στρατηγικές. Και την προς τη δεξιά ολίσθηση…». 

Επίσης στην Ιπποκράτους δεν περνάνε απαρατήρητες οι κινήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου με τους Νέους Μεταρρυθμιστές για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με προοδευτική κατεύθυνση.   

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει «συναγερμός» τόσο για την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνητικού εταίρου όσο και για τις αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε χαρακτηριστικά ότι «από άλλού φοβόμαστε το ατύχημα και από αλλού θα μας έρθει». 

Οι φόβοι επικεντρώνονται τόσο στο φορολογικό όσο και στις πράξεις νομοθετικού περιεχόμενουπου θα περάσουν από τη βουλή πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών εταίρων. 

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ προβληματίζει και στην περίπτωση επιπλέον απωλειών σε κρίσιμη ψηφοφορία τότε το «ατύχημα» μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.    


Νίκος Παναγιωτόπουλος    
http://newpost.gr/

Read more...

Ξεκινά αύριο η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν αύριο Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από τον συντονιστή Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ Κ.Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Η Συνδιάσκεψη θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Read more...

Κόντρα Τσίπρα-Βενιζέλου



Πολιτική
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Βενιζέλου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση για «συγκάλυψη και συνομωσία της σιωπής», λέγοντας «σήμερα η συνομωσία της σιωπής και η συγκάλυψη είναι παρούσες για ακόμα μία φορά,  όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, αλλά σήμερα υπάρχει και τρίτος εταίρος, η Δημοκρατική Αριστερά της ευθύνης που αναλαμβάνει κα αυτή ακέραια την ευθύνη της συγκάλυψης. Να ξέρετε όμως ότι με φθηνά επιχειρήματα δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό. Και ότι ακόμα και αν δεν καθίσουν στο εδώλιο, οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας, όσοι θέλετε να συγκαλύψετε λαμβάνετε θέση δίπλα τους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο Εurogroup κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ανοήτως θριαμβολογεί, θα σας γυρίσει μπούμεραγκ. Θριαμβολογείτε ότι δήθεν η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και όχι εδώ μαζί μας; Είναι επικίνδυνο να πανηγυρίζετε τη μη λύση γιατί στερείτε διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Κοιτάτε πώς θα βγάλετε το σήμερα, αλλά δεν είναι μακριά η 13η Δεκεμβρίου και τότε θα πρέπει να κάνουμε ταμείο.
Γίνεστε χειροκροτητές της Μέρκελ».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. «Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει και αυτή την προσπάθεια της χώρας, έχει απειλήσει επενδυτές, έχει εμποδίσει ιδιωτικοποιήσεις και σήμερα εμποδίζει την επαναγορά ομολόγων. Εκπροσωπεί ο Τσίπρας συμφέροντα hedge funds και τους δίνει επιχειρήματα να μη συμμετάσχουν;  Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών που έχουν στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά; Στο όνομα ποιου μιλάει; Η δική σας ομερτά ποια είναι κύριε Τσίπρα;».
Για τις εξελίξεις στην οικονομία ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Τσαμπουκάδες στους παρόντες συσχετισμούς δεν χωράνε. Αυτό προτείνετε στον ελληνικό λαό; Να γίνει μάρτυρας για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη; Από την μία είναι η φωνή του μέλλοντος και από την άλλη η φωνή του παρελθόντος. Έχουμε κάνει την επιλογή μας να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε εγγυητές της σταθερότητας της χώρας και είμαστε υπερήφανοι γιατί είμαστε όρθιοι και γιατί θα ανέβουμε μαζί με την χώρα».

Read more...

ΣΤΙΣ «ΚΑΛΕΝΔΕΣ» Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «Συννεφιασμένη» η τρικομματική κυβέρνηση



synnefiasmeni-i-trikommatiki-kyvernisi 
Σε επαναπροσδιορισμό της σχέσης των τριών πολιτικών αρχηγών δείχνει να κατευθύνεται οΑντώνης Σαμαράς, πρόθεση η οποία διεφάνη και μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους κυρίουςΒενιζέλο και Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δρόμος που πάντως, δε φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα μηνύματα που στέλνονται τις τελευταίες ώρες από το Μαξίμου, μάλλον περιορίζουν το ρόλο των δύο Προέδρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σε αυτόν του κομπάρσου. 

Το βίντεο-μήνυμα Σαμαρά στο Facebook καταδεικνύει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να αναδειχθεί ως ο βασικός άξονας της τρικομματικής κυβέρνησης και να πιστωθεί τις θετικές εντυπώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup της Δευτέρας. 

Παράλληλα, η αυστηρή στάση του Πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι ενδεικτική της πρόθεσής του να εμφανιστεί ως «πρώτος μεταξύ ίσων».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, παρά την έντονη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, κατά τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, στο τραπέζι των συνομιλιών δεν τέθηκε το ζήτημα των ενδοκυβερνητικών αλλαγών, οι οποίες μάλλον μετατίθενται για μετά την εκταμίευση της δόσης. Συναφώς, δεν εξετάστηκε ούτε η πρόταση περί σύστασης κοινής τρικομματικής επιτροπής η οποία θα δίνει κατευθύνσεις και θα επιλύει σε πρώτο στάδιο τις όποιες διαφορές ανακύπτουν μεταξύ των τριών κομμάτων.

Από το Μαξίμου, αξιολογώντας και τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει έδαφος, προσανατολίζονται στην αξιοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ως κεντρικής προσωπικότητας στο πολιτικό σκηνικό. Πολιτική η οποία, όπως είναι φυσικό, «ψαλιδίζει» την παρουσία των Βενιζέλο και Κουβέλη, απειλώντας με περαιτέρω ρήγματα την κοινοβουλευτική συνοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, συνεπακόλουθα, τη συνεκτικότητα της κυβέρνησης.

Η στρατηγική αυτή, επαναφέφερε στο παρασκήνιο τα σενάρια περί ενδεχόμενης προκήρυξης εκλογών, χαρτί που φαίνεται ότι το Μαξίμου κρατούν στο μανίκι τους, ως μέσο πολιτικού αιφνιδιασμού «φίλων» και αντιπάλων. Άλλωστε, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του ο Ευ. Βενιζέλος και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, από το Μαξίμου εμφανίζονται να μην αποκλείουν το πολιτικό «ατύχημα».  

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr/

Read more...

Ξεκίνησαν απεργία πείνας

Σε απεργία πείνας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο Φράγμα του Ασωπού στην Κόρινθο, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα 8 μηνών.
Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους παραμένουν σε απόγνωση παρά τις συνεχείς προσπάθειες και τις οχλήσεις στους εργολάβους του έργου.
Πηγή: korinthostv.blogspot.gr

Read more...

Πολλά χρέη στο Δημόσιο

Για οφειλές προς το Δημόσιο πολλών χιλιάδων ευρώ συνελήφθησαν σήμερα τέσσερις επιχειρηματίες.
Στο Χολαργό συνελήφθη 57χρονη, διευθύνουσα σύμβουλος ανώνυμης εμπορικής εταιρείας για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο ύψους 395.869,12 ευρώ, στο Παγκράτι 39χρονος για οφειλές 201.030,46 ευρώ.
Επίσης, συνελήφθη στην Κηφισιά 60χρονη ιδιοκτήτρια εταιρείας εμπορίας καλλυντικών, για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο ύψους 164.549,55 ευρώ, ενώ στο Ηράκλειο Αττικής συνέλαβαν 50χρονο, νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας κέτερινγκ για χρέη 40.902,8 ευρώ.
Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στους εισαγγελείς. 

Read more...

Έχει και η Γερμανία... ανεργία


Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Νοέμβριο, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μειώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο αριθμός των ανέργων -εποχιακά προσαρμοσμένος- αυξήθηκε κατά 5.000 σε 2,929 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης, ενώ το -επίσης εποχιακά προσαρμοσμένο- ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,9%.
Το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο χαμηλό επίπεδο 20ετίας, κάτι που θεωρείται ότι τονώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών και περιορίζει την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.
«Η αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία είναι εξαιρετικά περιορισμένη και προσφέρει μία καλή βάση για την οικονομία», δήλωσε οικονομολόγος γερμανικής τράπεζας προς το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας: «Αν οι άνθρωποι έχουν εργασία και κερδίζουν χρήματα, έχουν και χρήματα να ξοδέψουν και αυτό θα αντισταθμίσει κάποια από τα προβλήματα στις επενδύσεις». Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τον Σεπτέμβριο.
Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές της χώρας περιορίζεται.  

Read more...

Φλωρίδης: «Να δημιουργηθεί ένας νέος σοσιαλιστικός σχηματισμός»

«Την άποψη ότι θα πρέπει γρήγορα να δημιουργηθεί ένας νέος δημοκρατικός, σοσιαλιστικός πολιτικός σχηματισμός», εξέφρασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή, στον Real fm.
Προσθέτοντας ότι την πρωτοβουλία θα πρέπει να πάρουν, άφθαρτα και αξιόπιστα πρόσωπα. Ο κ. Φλωρίδης, υπογράμμισε  ότι αυτό προϋποθέτει «την αυτοδιάθεση όλων όσοι θέλουν αυτή την αλλαγή», τη στιγμή που τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ, είναι κομματικοί σχηματισμοί, που δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπήσουν το συγκεκριμένο χώρο. «Όπως και να έχει, ο χώρος για τον οποίο μιλάω, είπε ο κ. Φλωρίδης, θα βρει τρόπο να εκπροσωπηθεί, αλλά και να εκπροσωπήσει νέες κοινωνικές δυνάμεις». «Ο κόσμος θα κάνει κίνημα, την αμηχανία και τη διστακτικότητα των δυο κομμάτων», κατέληξε. 

Ακούστε το ηχητικό: 
 enikos.gr

Read more...

Στήνουν «αντάρτικο»...





Μη νομίζετε ότι η ΔΗΜΑΡ περνά... ειδυλλιακές στιγμές λόγω της στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, παρότι... έστριψε με ιδιαίτερη ευελιξία από την ψηφοφορία των σκληρών μέτρων. Διάφορα στελέχη ακολουθούν διαφορετική πορεία από... τον Ν. Μπίστη (για παράδειγμα), που θέλει ενισχυμένη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και χθες μίλησε στην εκδήλωση των έξι πασοκογενών κινήσεων στο Γκάζι.
Ετσι, οι Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Α. Νεφελούδης, Β. Ζορκάδης, Φρ. Φωτεινός και άλλα ιδρυτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν ραντεβού την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο θέατρο «Ροές» (στο Γκάζι επίσης), για να απαντήσουν στις έξι Κινήσεις με εκσυγχρονιστικό άρωμα.
Λένε ότι δεν θέλουν η δημοκρατική παράταξη να μετατραπεί σε κεντρώο κόμμα και ο τίτλος της εκδήλωσης θέτει ερωτήματα: «Υπάρχει ελπίς;». Προφανώς εννοούν ότι αν ο Φ. Κουβέλης συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, εκείνοι θα γυρίσουν στο «αντάρτικο»...

ethnos.gr


Read more...

Θέμα αλλαγής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θέτει ο Λοβέρδος...



 


Τι είπε στον Χατζηνικολάου...
Ο Λοβέρδος ήταν σαφής, μιλώντας πριν από λίγο στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα (REAL FM) : Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. 
Ειπε ... φωτογραφίζοντας καθαρά τον Βενιζέλο πως "δεν μπορεί να μαστε πανω σ' ενα ναυάγιο και κάποιος να νομίζει πως επειδή είναιΠΟΝΗΡΟΣ, θα πηδήσει τη τελευταία στιγμή και θα σωθεί. Θα μας παρει ολους μαζι του".
Ποσο πιο ξεκάθαρα να το πει...


Read more...

Προτεραιότητα στα εφάπαξ Μικρό ποσό ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου θα επιστραφεί έως το τέλος του 2012


Στόχος είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013
Στόχος είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013   (Φωτογραφία:  ICON )

Αθήνα
Μικρή πιθανότητα εκταμίευσης σημαντικών ποσών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του έτους δίνει η κυβέρνηση, καθώς εκκρεμεί η θεσμοθέτηση μιας σειράς προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν να γίνουν οι πληρωμές.

Συνολικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν 9,3 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές του Δημοσίου για επιστροφές φόρων ήταν 738 εκατ. ευρώ, 934 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη υπουργείων, 971 εκατ. ευρώ σε χρέη ΟΤΑ, 1,79 δισ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη νοσοκομείων, στα 4,49 δισ. ευρώ ανέρχονταν οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ 385 εκατ. ευρώ όφειλαν λοιπά νομικά πρόσωπα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών», ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι δυνατή η καταβολή οφειλών 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, καθώς δεν θα μπορέσουν όλοι ο φορείς εγκαίρως να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις του νέου μηχανισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου για να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατόν οι οφειλές που αφορούν στα εφάπαξ συνταξιούχων του Δημοσίου και οι οποίοι αναμένουν να πληρωθούν σχεδόν τρία χρόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στόχος είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013, απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για το ποσό που θα αποπληρωθεί έως το τέλος του 2012.

Αισιοδοξώ ότι θα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.

Περισσότερο ώριμες είναι, η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και που ανέρχεται σε 1,384 δισ. ευρώ, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.

Μόλις αποπληρωθούν τα χρέη του 2011, το Δημόσιο θα αρχίσει να εξοφλεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2012.

Πώς θα γίνει η εξόφληση

Πρέπει να σημειωθεί πως πλέον εξόφληση των οφειλών θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, καθώς θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, με βάση την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα, στοιχεία για το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση.

Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όλοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα, θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές κατά χρονολογική σειρά.

Τέλος, σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, δηλαδή θα γίνεται συμψηφισμός.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...