Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

EΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Το «όπλο» του Βενιζέλου κατά της Χρυσής Αυγής



to-oplo-toy-venizeloy-kata-tis-xrysis-aygis 
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε έναν πολύ καλό λόγο να ανοίξει τη συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή. ΤοΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από ένα ιδεολογικό στίγμα, το οποίο ως γνωστόν κατακτάται μόνο μέσα από συγκρούσεις. Ο Βαγγέλης δεν ήθελε να αφήσει και σε αυτό το πεδίο την πρωτοβουλία στο ΣΥΡΙΖΑ.
  
Το πρόβλημα του βέβαια είναι, ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι όφελος. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστό διπλάσιο τουΠΑΣΟΚμια πρωτοβουλία απαγόρευσης θα δημιουργούσε ζήτημα δημοκρατίας και πιθανόν να είχε απρόβλεπτες παρενέργειες για το ΠΑΣΟΚ, χειρότερες του αναμενομένου. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ενέργειες που να γίνουν, ο Βενιζέλος έστησε μια επιτροπή να μελετήσει το ζήτημα.  

Ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται αυτή την ώρα στην Ιπποκράτους είναι να προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Την αλλαγή του κανονισμού της βουλής έτσι ώστε κόμματα με αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ρατσιστικές απόψεις να μπορούν να αποπέμπονται από τις συζητήσεις και ακόμα και να εκδιώκονται από ψηφοφορίες. Το σημαντικότερο, το οποίο μπορεί να γίνει κιόλας είναι να αλλάξει ο σχετικός νόμος ώστε τέτοια κόμματα να μην έχουν πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση.   

Το τι επιδιώκει ο Βενιζέλος από όλα αυτά είναι σαφές. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια δεν έχει πυξίδα, το ιδεολογικό του στίγμα είναι ένας χυλός. Οι δεσμοί που συγκρατούν όσους ακόμα συγκρατούν έχουν να κάνουν περισσότερο με συνήθεια και διαπροσωπικές σχέσεις, και καθόλου με την ιδεολογική αυτοσυνείδηση και τον αυτοπροσδιορισμό των ψηφοφόρων του. 

Η σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή είναι μια ελπίδα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε πάλι να αρχίσει να παράγει πολιτική και ιδεολογία. Ούτως ή άλλως άλλο διακριτό πεδίο για να «παίξει» δεν υπάρχει. 

Πιθανόν η μόνη αγωνία του Βενιζέλου με το θέμα αυτό ήταν να μην τον προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να βρίσκεται μονίμως σε σύγκρουση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχει αναλάβει ακόμα όμως καμιά πρωτοβουλία. 

Για μια φορά, ο Βενιζέλος δείχνει να πρόλαβε… 


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: