Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τι είπαν Στουρνάρας και τραπεζίτες

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19.00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος περιορίστηκε να δηλώσει πως ότι είναι να γίνει θα πρέπει να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Άλλες τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως οι τράπεζες, μέσω των εκπροσώπων τους στην ΕΕΤ, πληροφορήθηκαν για τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τραπεζιτών (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) αφού πρώτα ανακοινωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης για την επαναγορά των κρατικών ομολόγων τη Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύνολο των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι ελληνικοί φορείς (τράπεζες, ταμεία και ιδιώτες) κατέχουν ομόλογα περί τα 29 δισ. ευρώ.

Πηγές του Capital.gr αναφέρουν ότι στη συζήτηση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των τραπεζιτών διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η διαφορά απόψεων όσον αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς. Οι τραπεζίτες φέρονται να έχουν προτείνει κάποιες εναλλακτικές λύσεις προς αποφυγή ή μείωση του βάρους που επιφέρει η συμμετοχή στην επαναγορά αλλά το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στις αρχικές του προτάσεις. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόσκληση προς τους τραπεζίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς στη «λογική» του… πατριωτικού καθήκοντος.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρόθεση των τραπεζών λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης είναι να υπάρξει συμμετοχή με μια πιο ήπια λύση όσον αφορά τις προϋποθέσεις.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: