Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πιέζει η Ελλάδα για «γενναίες» αποφάσεις

Ικανοποίηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου εξέφρασαν Ο.Ρεν και Ζ.Τρισέ στον Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν δεν «βάλει πλάτει» η ευρωζώνη
Ικανοποίηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου εξέφρασαν Ο.Ρεν και Ζ.Τρισέ στον Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν δεν «βάλει πλάτει» η ευρωζώνη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ατυχείς οι δηλώσεις της τρόικας για την Ελλάδα ανέφερε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, από το Eurogroup στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Την ικανοποίηση τους για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα εξέφρασαν ο Όλι Ρεν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας, όμως, ότι οι αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση για συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων.

Πάντως ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ύπαρξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2015 μέχρι τον Μάρτιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε επίσης να τονίσει ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν οι αποφάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς.

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

«Υπάρχει περιθώριο κινήσεων» για τη μείωση του κόστους δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ήταν η απάντηση του Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση για το δανεισμό της Ιρλανδίας, κάτι όμως που προφανώς επηρεάζει και ισχύει και για την Ελλάδα, αφού όπως έχει πολλές φορές σημειωθεί θα εφαρμοστεί κοινή «τακτική» και για τις δύο χώρες.

Τέλος, πιο ελαστικός σε ό,τι αφορά τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για αποφασιστική συνολική λύση στην κρίση χρέους να κινδυνεύουν με ναυάγιο ή με καταδίκη στην μετριότητα, γεγονός που επίσης δεν θα πείσει τις αγορές.

Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών οικονομίας των χωρών του ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

Ο υπουργός επανάλαβε ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας όμως ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Ως προς το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ.Παπακωσταντίνου τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει.

Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συνεδρίαση Εθνικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις-«βόμβα» της τρόικας

Για να αποφορτισθεί το κλίμα

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντιδράσεις και προβληματισμούς προκάλεσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις της τρόικας περί εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αποφορτίσει την κατάσταση με δύο συνεδριάσεις: του Πολιτικού Συμβουλίου και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου είχε εκτός προγράμματος συνάντηση στην Ιπποκράτους με τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη.

Στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος θα συνεδριάσει το πρωί της 4ης Μαρτίου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει στην Αθήνα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συγκληθεί μία ή δύο μέρες νωρίτερα από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ στο όργανο θα κατατεθεί πρόταση για τη διοργάνωση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, αντί σύγκλησής της τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Επίσης, στην πορεία προς την Συνδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου -την ημέρα που «έφυγε» από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου- περιφερειακή συνδιάσκεψη των οργανώσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον γραμματέα του κόμματος την ενεργοποίηση όλης της οργάνωσης του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι η πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη σηματοδοτεί και την εξωστρέφεια των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο διάλογος εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ θα αναπτυχθεί με βάση τους πέντε άξονες πολιτικής που έχει θέσει ο Γ.Παπανδρέου και αφορούν το επιτελικό κράτος, το πολιτικό σύστημα, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και τα κοινωνικά δικαιώματα εν μέσω κρίσης και την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς.

Στη σημερινή σύσκεψη, πλην του κ. Καρχιμάνη, συμμετείχαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κώστας Θέος και Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βολές του προέδρου του ΣΕΒ κατά εκείνων που «αντιστέκονται στις αλλαγές» «Η δημαγωγία έχει όρια»

Για «δημαγωγούς του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου» που διευκολύνουν όσους στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της χώρας για να την εξαγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος, ζητώντας «αντίσταση σε όσους αντιστέκονται στις αναγκαίες αλλαγές» σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Στις δηλώσεις του Δ.Δασκαλόπουλου αντιδρά το ΚΚΕ, απαντώντας ότι «οι εργαζόμενοι θα έπρεπε με χαμόγελο και τραγούδι να πηδούν στον γκρεμό».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε: «Οι δημαγωγοί του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο κατευθείαν στον γκρεμό -στην πτώχευση. Διευκολύνουν έτσι, από ανευθυνότητα, ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια, εκείνα τα συμφέροντα -εκτός, ίσως και εντός Ελλάδος- που στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της χώρας μας για να την εξαγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή».

«Δεν πείθει το μένος όλων εκείνων» συνέχισε ο Δ.Δασκαλόπουλος, «οι οποίοι παριστάνουν ότι αγωνίζονται για να απελευθερώσουν την πατρίδα από δήθεν ξένη κατοχή [...] λες και εξαρτάται από τους "ξένους" αν θα ορθοποδήσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε». «Δικά μας είναι τα προβλήματα, δική μας κι η ευθύνη αντιμετώπισής τους» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, λέγοντας πως «ούτε η ΕΕ, ούτε το ΔΝΤ, ούτε κανείς θα μας σώσει, τελικά, κόντρα στη θέλησή μας».

«Η σκληρή και άδικη για τους πολλούς πραγματικότητα που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με υποκριτικές κραυγές» κατέληξε ο Δ.Δασκαλόπουλος, λέγοντας πως «η σιωπηλή κοινωνική πλειοψηφία, θέλει να επιβιώσει κι όχι να αυτοκτονήσει συλλογικά [...] πρέπει ν' αντισταθούμε σε όσους αντιστέκονται με άλλοθι το Μνημόνιο στις αναγκαίες αλλαγές, αν θέλουμε οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο και η Ελλάδα να παραμείνει χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και εθνικά αξιοπρεπής».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει: «Δικαιολογημένη η οργή του εκπροσώπου των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι όντως αχάριστοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που αγανακτούν και αρνούνται τη θυσία των δικαιωμάτων τους και τη δωρεάν παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε αυτούς που εκπροσωπεί».

«Κατά τον κ। Δασκαλόπουλο» συνεχίζει η ανακοίνωση, τονίζοντας: «έπρεπε οι εργαζόμενοι με χαμόγελο και τραγούδι να πηδούν στο γκρεμό, ευχαριστημένοι που θυσιάζονται για να φτάσουν τα 1000 δισ. οι καταθέσεις των κεφαλαιοκρατών στην Ελβετία».
.tanea.gr/
Read more...

Εξαιρούνται οι μηχανοδηγοί από τις μετατάξεις στις αστικές συγκοινωνίες

Αλλαγές στο νομοσχέδιο

Με τις αλλαγές, οι μηχανοδηγοί εξαιρούνται από τις μετατάξεις
Με τις αλλαγές, οι μηχανοδηγοί εξαιρούνται από τις μετατάξεις (Φωτογραφία: Τα Νέα )
Αθήνα
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο ψηφίζεται την στην Ολομέλεια της Βουλής, επέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Δ.Ρέππας τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται την Τρίτη με «τραβηγμένο» το χειρόφρενο σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Αττική.

Με τις αλλαγές προβλέπεται, μεταξύ άλλων, εξαίρεση των μηχανοδηγών από τις μετατάξεις και μείωση των συνολικών μετατάξεων κατά 40 άτομα στον ΗΣΑΠ και κατά 10 στον ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, με τις αλλαγές μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα ασφαλιστικά χρέη των εταιρειών που συγχωνεύονται και μειώνεται στο 1% (αντί 5%) η αμοιβή του υποθηκοφύλακα για μεταβίβαση ακινήτων των αστικών συγκοινωνιών.

Οι αλλαγές προβλέπουν επίσης δωρεάν μετακίνηση των Ατόμων με Ειδικής Ανάγκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός...



«Το έχω ξεκαθαρίσει 30 φορές. Θα ολοκληρώσουμε την τετραετία. Έχουμε δυόμισι χρόνια ακόμη να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνεργάτες του, επιχειρώντας να δώσει ένα τέλος στα εκλογικά σενάρια που αναζωπυρώθηκαν έπειτα από ...
την κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, λέγοντας πως αυτά διακινούνται από τη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτόμαστε εκλογές. Επαναλαμβάνω ότι το σενάριο περί εκλογών το κυκλοφορεί η ΝΔ, ακριβώς για να περιχαρακώσει τα στελέχη της, τους βουλευτές της, τον κόσμο της. Γιατί ελλείψει οποιασδήποτε στοιχειώδους πολιτικής πρότασης θα πρέπει να εφεύρει κάποιο λόγο. Κι αυτός ο εύκολος και ανώδυνος λόγος, ο οποίος όμως δημιουργεί σύγχυση ακόμη και στην ίδια τη ΝΔ, είναι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Η Νέα Δημοκρατία απαντά πως δεν διαδίδει σενάρια επικείμενων εκλογών και υποστηρίζει ότι αυτό το κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα, σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στις κάλπες.

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι. Είναι καλοδεχούμενες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μέχρι τώρα η διακίνηση σεναρίων για το θέμα των εκλογών γίνεται από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. «Σας θυμίζω τον εκβιασμό του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, σας θυμίζω τον εκβιασμό με την εκλογή του Κάρολου Παπούλια. Είναι ανεύθυνο. Απειλούν με εκλογές. Πρέπει να σοβαρευτούν κάποια στιγμή. Έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση, οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, καθώς και τα σχόλια τους για τις κινητοποιήσεις μερίδας εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ανέκυψε τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης ελληνικής γης».

Την ίδια ώρα, «πολύ πιθανή» βλέπουν την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες στον ΛΑΟΣ και γι' αυτό, όπως λένε επιτελείς του προέδρου Γ.Καρατζαφέρη, «το κόμμα προετοιμάζεται προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί από ενδεχόμενες εξελίξεις».

Μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, όμως, όπως εκτιμούν στον ΛΑΟΣ, πολύ δύσκολα θα φέρει στο προσκήνιο αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ θεωρείται πιο πιθανή την ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης, μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση στον Πειραιά, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η εκλογολογία διαμορφώνει ρευστότητα και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για την οικονομία.
NEA


Read more...

Στη Σύνοδο του Μαρτίου η συζήτηση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

«Καμία συζήτηση σε Eurogroup-Ecofin»

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Δεν θα απασχολήσουν τα Συμβούλια Eurogroup-Ecofin οι γερμανο-γαλλικές προτάσεις για υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι με αυτό θα ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου.

«Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου» τονίζει ο Γιούνκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προς το παρόν έχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του συμφώνου, αλλά και ότι δεν είναι σίγουρος για την αναγκαιότητα ενός νέου εργαλείου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

Με τα λεγόμενα του ο πρόεδρος του Eurogroup εμμέσως επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν την ένταση και τη διάσταση απόψεων περί του Συμφώνου να εντείνονται στους κόλπους της ΕΕ.

Ειδικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Ζαν Κλον Γιούνκερ δήλωσε: «εχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του συμφώνου (του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας). Δεν θα απασχολήσει την σημερινή συνάντηση, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου»

«Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου. Κανείς, τουλάχιστον εγώ, δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για αυτό ή αν τα υπάρχοντα επαρκούν» πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αμφιβολίες για το εάν το εν λόγω Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την επίτευξη των στόχων της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνεργασίας στην οικονομική διακυβέρνηση, εξέφρασε και ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιούρκι Κατάινεν.

«Όλοι σχεδόν τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αυτό; Δεν είμαι σίγουρος ότι η γαλλογερμανική πρόταση είναι ο καλύτερος τρόπος» είπε ο κ. Γ.Κατάινεν.

Επιμένει το Βερολίνο

Από την πλευρά τους Βερολίνο και Παρίσι επιμένουν στην υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και μάλιστα ως μέρος της λύσης-πακέτο που θα αποφασιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε: «Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα, αλλά έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο και με τα τρία στοιχεία (σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και EFSF) μέχρι τα τέλη Μαρτίου».

Επίσης ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε προσερχόμενος στο Eurogroup τη θέση του ότι η συνεχής συζήτηση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στέλνει «λάθος μηνύματα» στις αγορές, καθώς ενισχύει την κερδοσκοπική κινδυνολογία.

Όπως δήλωσε πριν το Eurogroup, απαντώντας στο έαν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα για το EFSF, «αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι αρκετά σταθερές, που φαίνεται ότι είναι καλύτερο να μην προκαλέσουμε αναταραχή με περιττές συζητήσεις».

«Βαρύ» το κλίμα στο Ecofin

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα και των σκληρών μαχών μεταξύ των διαφόρων στρατηγικών, προθέσεων, επιδιώξεων και επιδείξεων δύναμης επιχειρείται να προετοιμαστεί το έδαφος για λύση-πακέτο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι στις αποψινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με την κρίση χρέους.

«Σήμερα με το Eurogroup θα προχωρήσουμε την συζήτησή μας, ώστε να καταλήξουμε σε ένα συνολικό πακέτο, που θα βοηθά την ευρωζώνη να είναι πιο σταθερή και να λύνει τα προβλήματα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, αποτελούν μία «ισχυρή βάση» για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Στόχος είναι τα 440 δισ. (ευρώ) να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και αυτό είναι το σημαντικό και μπορούμε να το πετύχουμε αυξάνοντας τις εγγυήσεις. Η αύξηση των εγγυήσεων είναι ο πιο εύκολος τρόπος και θα υποστηρίξουμε αυτό τον δρόμο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι και τα 440 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να υπάρχει λίγη περισσότερη ευελιξία για να λειτουργήσει πρακτικά και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω σε αυτό» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Φωνάζουν, αλλά έχουν συμφωνήσει...

Ο Παπακωνσταντίνου έχει υποσχεθεί τα 50 δισ.


http://img.protothema.gr/95844D59F581EBCBB838AFFA6CBB5C18.jpg

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να εξέδωσε μία εντονότατη ανακοίνωση τα ξημερώματα της Παρασκευής για το ύφος των ελεγκτών της Τρόικας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της ίδιας ημέρας...

Μπορεί η Τρόικα να ζήτησε “συγγνώμη” για τις χειρονομίες Πόλσεν και να παραδέχθηκε ότι τα πάμε καλά...

Μπορεί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου να εξέδωσε την Κυριακή επίσημη ανακοίνωση, με την οποία επιτέθηκε κατά του “σκληρού” της Τρόικας, του Σερβάζ Ντερούζ για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο “Πρώτο Θέμα” την Κυριακή...

Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν αλλάζει και έχει γίνει αντιληπτή από την Παρασκευή στους αναγνώστες του protothema.gr: o υπουργός Οικονομικών έχει συμφωνήσει στα περίφημα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που θέλει η Τρόικα (δείτε εδώ) τα οποία, όπως μεταδώσαμε το Σάββατο, μπορούν να βγουν μόνο εάν πωληθούν ...η Μύκονος και η Σαντορίνη!

Και για να το ξαναθυμηθούμε: σε ενημερωτικό σημείωμα που προωθήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη συνέντευξη-σάλο της Τρόικας, στο κεφάλαιο “Πολιτική αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιαρθρώσεων” αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

“-Ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015.

-Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012. “

Ανεξάρτητα από το ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν την Παρασκευή το βράδυ ότι “στο συγκεκριμένο νούμερα μας παρέσυραν (!) οι δηλώσεις Σαμαρά που έχουν προηγηθεί!”, είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει αποδεχθεί το συγκεκριμένο ποσό ως στόχο!

Μένει να δούμε αν ...θα βγάλει στο σφυρί Μύκονο και Σαντορίνη...
Read more...

ΤΡΟΜΕΡΟ : O ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΣΙΤΗΣ!

http://fimotro.blogspot.com/2011/02/o_14.html

Read more...

Κρίσιμες διαβουλεύσεις Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο

Στις 22 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ενδέχεται να συζητηθούν και θέματα «ελληνικού» ενδιαφέροντος, όπως το ύψος των επιτοκίων δανεισμού και τα χρονικά όρια της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, περίπου ένα μήνα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, έχει ιδιαίτερη σημασία και στέλνει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες: Προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στις αγορές αλλά και προς την γερμανική κοινή γνώμη, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσπιστη σε ό,τι αφορά το ευρώ.

Την επομένη, στις 23 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί το Ελσίνκι.

Υπενθυμίζεται πως Φινλανδία και Γερμανία είναι οι χώρες που ζήτησαν να αυστηροποιηθούν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ।

tanea.gr
Read more...

Ραγδαία αύξηση των θανάτων από γρίπη

Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων με νέα γρίπη καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες. Από την Παρασκευή έως σήμερα 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 62, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Παράλληλα, σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 110 άτομα.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, συνολικά 208 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων όσων απεβίωσαν) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες.

Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός για περισσότερες από 48 ώρες (υπερβαίνει το 38,5, μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει το 40, και δεν υποχωρεί ακόμα κι όταν οι ασθενείς παίρνουν αντιπυρετικά φάρμακα), η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος.

«Άμεσα να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου», συνιστούν οι ειδικοί, προσθέτοντας πως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να γίνει ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός.





Read more...

Έχουν παρανοήσει το ρόλο τους, λέει ο Φ.Πετσάλνικος για την παρέμβαση της τρόικας

Δριμεία κριτική

(Φωτογραφία: Associated Press )
Αθήνα
Κριτική στους εκπροσώπους της τρόικας για τα όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου άσκησε ο πρόεδρος της Βουλής, λέγοντας ότι έχουν παρανοήσει το ρόλο τους.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Υπερέβησαν κάθε όριο. Είναι τεχνοκρατικοί σύμβουλοι, τίποτα περισσότερο. Αν θέλουν να είναι πολιτικοί, τότε να εκτεθούν, να εκλεγούν στις χώρες τους, για να ξέρουμε ότι είναι ταυτόχρονα και πολιτικοί» σημείωσε.

Τους κάλεσε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να τους το εξηγήσει και η κυβέρνηση.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης με τις ανακοινώσεις της «αυτό ακριβώς έκανε».

Ερωτηθείς αν με τον τρόπο αυτό οι εκπρόσωποι ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ επιχείρησαν να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση, ο κ. Πετσάλνικος απάντησε ότι «οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται στο προσκήνιο».

Για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι «η αξιοποίηση σαφώς δεν θα πρέπει να έχει να κάνει μόνο με την απομείωση του δημόσιου χρέους αλλά να παίξει σημαντικό ρόλο και στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδρίαση Εθνικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις-«βόμβα» της τρόικας

Για να αποφορτισθεί το κλίμα

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Αντιδράσεις και προβληματισμούς προκάλεσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις της τρόικας περί εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αποφορτίσει την κατάσταση με δύο συνεδριάσεις, την Τετάρτη συγκαλείται το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πέμπτη το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Παπανδρέου είχε εκτός προγράμματος συνάντηση στην Ιπποκράτους με τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη.

Στις δύο συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων το ενδιαφέρον δεν θα εστιαστεί μόνο στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και στις τοποθετήσεις των στελεχών του. Τα ερωτήματα για το συντονισμό της κυβέρνησης είναι πολλά, ενώ αυξάνονται και όσοι θέτουν το θέμα συγκρότησης ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ.Παπανδρέου με Χ.Κλίντον Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Αιγυπτο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Η κ. Κλίντον τηλεφώνησε η ίδια στον Έλληνα πρωθυπουργό, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Ελλάδας να συμβάλλουν εποικοδομητικά στις εξελίξεις.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παρουσία των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στην Αθήνα.

Η κ. Κλίντον εξέφρασε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της χώρας της στις προσπάθειες, που καταβάλλουν η ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός
Read more...

Ο στρατός αδειάζει την πλατεία Ταχρίρ από τους τελευταίους διαδηλωτές Απειλούνται με συλλήψεις

Νωρίτερα σήμερα το πρωί οι λίγες δεκάδες διαδηλωτές που παρέμεναν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου περικυκλώθηκαν από τον αιγυπτιακό στρατό και την στρατιωτική αστυνομία. Οι Αρχές τους διέταξαν να εγκαταλείψουν τον χώρο διαφορετικά θα συλληφθούν.

«Έχουν διωρία μισής ώρας, μας περικύκλωσε η αστυνομία. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Συζητάμε για τις επόμενες κινήσεις μας» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους διαδηλωτές προσθέτοντας ότι ένας ανώτερος αξιωματικός «μάς είπε ότι έχουμε μία ώρα για να αδειάσουμε την πλατεία, διαφορετικά θα συλληφθούμε».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία έχει δημιουργήσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

Χθες, Κυριακή, ο αιγυπτιακός στρατός αποφάσισε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα।
.tanea.gr/
Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εκπτωση 30% έως 50% στο ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, ανάλογα µε τον χρόνο θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος, έχουν οι ασφαλισµένοι στο ΙΚΑ. Σε σχετική εγκύκλιό του το ΙΚΑ παρέχει οδηγίες για τη...
διαδικασία εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας ως συντάξιµου, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόµου. Ειδικότερα, µε τις νέες ρυθµίσεις προβλέπεται ότι για τους ασφαλισµένους που θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2011 µέχρι 31/12/2014, µε βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόµενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας καταβάλλεται µειωµένο κατά 30%, ενώ για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από 1/1/2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται µειωµένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του, δηλαδή εφάπαξ ή σε δόσεις ή µε παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης.

Σε καµία όµως περίπτωση το τελικά καταβαλλόµενο ποσό δεν µπορεί να είναι κατώτερο του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Είναι ευνόητο ότι στο ποσό της εξαγοράς που θα προκύψει µπορεί να γίνει στη συνέχεια και η έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑ 1. Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το έτος 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.500,006 ευρώ, το ποσό εξαγοράς στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 10,006 ανά ηµέρα (1.500,006: 30 x 20% = 10,006) και µετά τη µείωση του 30% σε 7,006 ανά ηµέρα. Ετσι, για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας το ποσό είναι 2.520,006 (7,006 x 360 =2.520,006).

ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑ 2. Ασφαλισµένος θεµελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωµα το έτος 2011, µε αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου µήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.050,006, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας θα ανέλθει σε 7 ευρώ ανά ηµέρα:

(1.050,006: 30 ηµέρες x 20% =7,006)

και µετά τη µείωσή του 30% σε 4,906 ανά ηµέρα: (7,006 x 30% = 2,106 και 7,006 - 2,106 = 4,906).

Ετσι για την αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίαςτο ποσό είναι 1.764,006: (4,906 x360 = 1.764,006). Οµως, επειδή το ανωτέρω ποσό (1.764,006 ) υπολείπεται του ποσού των 1.980,006, ποσό που προκύπτει αν ο υπολογισµός γίνει επί του 25πλάσιου του Ηµεροµισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη δηλαδή (33,04 ΗΑΕ x 25: 30 ηµέρες x 20% = 5,506 ανά ηµέρα και 5,506 x 360=1.980,006 το έτος), θα πρέπει, σύµφωνα µε τις κοινοποιούµενες διατάξεις, να καταβληθεί το µεγαλύτερο ποσό, δηλαδή το ποσό των 1.980,006, για ένα έτος αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας ή 5,506 για κάθε ηµέρα αναγνώρισης στρατιωτικής υπηρεσίας.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρµογή και για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας στο ΕΤΕΑΜ.

To ποσοστό των εισφορών για την εν λόγω αναγνώριση είναι 6% (3% του εργοδότη και 3% του ασφαλισµένου).
Read more...

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΓΑΡΓΑΡΕΣ


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)
Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας που προκάλεσε η κυβέρνηση το προηγούμενο τριήμερο κρύβει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων σε πολλά επίπεδα, για το επόμενο τετράμηνο, που θα κληθεί να ανακοινώσει και παράλληλα φανερώνει τη...
δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αφού στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι αντιδράσεις για «υποτελή στάση» απέναντι στους κατά τον Θ. Πάγκαλο «φούφουτους» είναι πλέον εμφανής.

Τα ανεβάζει ή τα κατεβάζει;
Επίσης αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο για τους χειρισμούς του αλλά και για το ότι «κρύβει» από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση συζητήσεις και συμφωνίες που κάνει με την τρόικα. Υπουργοί μάς έλεγαν χθες το βραδυ ότι «δεν μπορεί ο Παπακωνσταντίνου να κρατάει για τον εαυτό του τέτοιες συμφωνίες και να μην ενημερώνει όλους τους υπουργούς», ισχυριζόμενοι ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν για τα 50 δισ. και το έμαθαν από τους τροϊκανούς... Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τη συμφωνία εκτός του υπουργού Οικονομικών τη γνώριζε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -τουλάχιστον. Εξαλλου το σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο, μετά τις δηλώσεις της τρόικας, αυτό αποδεικνύει.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σήκωσε τους τόνους επειδή η τρόικα της αφαίρεσε τη δυνατότητα να ανακοινώσει αυτή τις συμφωνημένες αποφάσεις για την αξιοποίηση 50 δισ. της ακίνητης περιουσίας και επειδή με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα οι εκπρόσωποι της στη συνέντευξη Τύπου δικαίωσαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δική της βούληση αλλά κάνει ό,τι της λέει η τρόικα. Το αποδεικνύει και η ίδια η επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η κυβέρνηση», είπε. Επίσης, άλλος υπουργός, μένοντας μόνο στο ύφος των τροϊκανών και όχι στην ουσία, μας είπε χθες: «Ηταν απερίγραπτο το ύφος τους κι αυτά που είπαν. Η αλαζονεία τους ήταν πρωτοφανής, γι' αυτό αντέδρασε ο πρωθυπουργός».

Ξύπνησε αργά

Η κυβέρνηση άρχισε να ξυπνάει όταν μετά τις εννιά το βράδυ κι ενώ η συνέντευξη των τροϊκανών είχε τελειώσει από τις 4 το απόγευμα, υπουργοί, βλέποντας τη διάσταση που παίρνουν στον Τύπο αυτά που είπαν οι τροϊκανοί, άρχισαν να τηλεφωνούν στο μέγαρο Μαξίμου και να ζητούν παρέμβαση. Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, λίγο μετά τις εννιά σε ομιλία του στη Βέροια, είπε ότι είναι απαράδεκτη η στάση τους και ο λαός δεν τους έδωσε καμία εντολή να δίνουν μαθήματα. Ωστόσο, επισήμως η κυβέρνηση αντέδρασε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού τότε πήρε το ΟΚ από τον πρωθυπουργό. Μεγάλη η καθυστέρηση, την οποία κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν στη δύσκολη θέση που βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αφού θα έπρεπε να αποδοκιμάσει ο ίδιος την τρόικα. Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. ήταν απαράδεκτη και δεν τους ζήτησε κανένας να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

«Εχουμε ανάγκη, αλλά υπάρχουν και όρια, τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Αυτή ακριβώς η τελευταία φράση -«εντολές παίρνουμε μόνο από το λαό»- αναζωπύρωσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. Σενάρια που ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει εν μέσω αντιδράσεων:

1Να περάσει από τη Βουλή τον Μάιο το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012-2015 για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ, που σημαίνει νέα μέτρα λιτότητας. Στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. σε κάτω από 3 δισ.

2 Να λύσει το θέμα με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

3Να προσαρμόσει στις ελληνικές ανάγκες το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που έχει προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ε.Ε. και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι στις σκέψεις του Γ. Παπανδρέου οι πρόωρες εκλογές και υποστηρίζουν πως ο στενός κύκλος υπουργών και συνεργατών του έχει ταχθεί κατά των εκλογών. Για να πάει το ΠΑΣΟΚ σε πρόωρες εκλογές δεν αρκεί μόνο η νίκη, αλλά θα πρέπει, όπως μας έλεγε χθες υπουργός, να έχουν εξασφαλιστεί άλλες δύο προϋποθέσεις:

* Να έχει και άνετη αυτοδυναμία.

**Να μη δυναμώσει ο Α. Σαμαράς.

Αν ένα από αυτά δεν επιτευχθεί, τότε από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα βγει χαμένο και τίποτα δεν του εξασφαλίζει παράταση θητείας.

Στρος-Καν και Ολι Ρεν

Τη δυσαρέσκειά του για «την απαράδεκτη συμπεριφορά» των τριών εκπροσώπων της τρόικας ο πρωθυπουργός τη μετέφερε και στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Στρος-Καν (του τηλεφώνησε ο ίδιος ο Στρος-Καν), αλλά και στον επίτροπο για την Οικονομία, Ολι Ρεν. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, και οι δύο εξέφρασαν την κατανόησή τους και το σεβασμό τους προς την ελληνική κυβέρνηση και το λαό.

Το Σαββατοκύριακο μίλησαν κατά των εκπροσώπων της τρόικας μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Οξύτατη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου εξέδωσε η «Αριστερή Πρωτοβουλία - ΠΑΣΟΚ». Μίλησε για λεονταρισμούς της κυβέρνησης, για λεκτικά χάδια του κ. Πεταλωτή και αναρωτήθηκε «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα». Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει καθαρά τι ακριβώς υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Κυρίως όμως κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλογιστεί τις ευθύνες του γιατί εμπιστεύεται ένα οικονομικό επιτελείο «πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του».**

!Την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Κλίντον εξέφρασε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρας της. Συζήτησαν ακόμα και για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Read more...

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Σακελλάρη
(από την Ημερησία)
Τα πάνω κάτω έφερε στην ψυχολογία της αγοράς η έντονη διαφωνία τρόικας και κυβέρνησης με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις. Ξαφνικά και ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει πως θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λύση στο χρέος της...
Ευρώπης, ένα νέο σκηνικό φαίνεται να προβάλλει από την περασμένη Παρασκευή, με επίκεντρο την ανησυχία των επενδυτών αν οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως το αρνητικότερο σενάριο για τους επενδυτές, το οποίο, πάντως, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, βάσει των οποίων η τρόικα δείχνει να ζητά τεράστιες αποκρατικοποιήσεις με διαδικασίες εξπρές, καλούνται να συνυπολογίσουν στις εκτιμήσεις τους.
Το τέστ
Πρώτη κρίσιμη ένδειξη και για το Χρηματιστήριο αποτελεί η διαμόρφωση των spreads στην αυριανή μικρή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όπως παρατηρεί έγκυρος αναλυτής, η σημασία αυτής της δημοπρασίας χωρίς τις εξελίξεις της Παρασκευής θα ήταν υποδεέστερη.

Καταρχήν, λοιπόν, προκλήθηκε σοκ στην αγορά και άμεση αντίδραση στο Χρηματιστήριο από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι πέρα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ευρύτερα και που ήδη προαναφέρθηκαν οι μετοχές κρατικών επιχειρήσεων και εταιρειών όπου συμμετέχει το Δημόσιο ενισχύθηκαν θεαματικά.
Εκτός των κρατικών τραπεζών, τα αποκαλούμενα κρατικά χαρτιά ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, αλλά και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αντέδρασαν οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα τους βασικούς δείκτες και περιορίζοντας την πτώση του γενικού δείκτη.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, που θα αντικατοπτρίζουν και τις αντίστοιχες σε κοινωνικό επίπεδο, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, έχουν μεγάλη σημασία. Αυτές ακριβώς οι αντιδράσεις θα διαμορφώσουν και τον τρόπο που θα κινηθούν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είναι και το ζητούμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών τοποθετούνται σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, οργανισμών του Δημοσίου, υποδομών από την αρχή του έτους και από τα χαμηλά 12ετίας - 15ετίας.
Οι στηρίξεις
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως παρατηρούν τεχνικοί αναλυτές, θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν οι στηρίξεις του γενικού δείκτη στο επίπεδο των 1.600 μονάδων και των 745 μονάδων για το FTSE 20.
Εάν το Χρηματιστήριο υποχωρήσει τότε οι στηρίξεις αυτές μεταφέρονται στο επίπεδο των 1.540 - 1.560 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως για το Χρηματιστήριο το κλίμα φόβου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ εύκολο το ντόμινο του φόβου να δημιουργήσει νέες μεταφορές καταθέσεων στο εξωτερικό, ακόμη και νέο παρατεταμένο κύκλο ύφεσης.
Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός πως το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται ιστορικά κοντά στα χαμηλά του επίπεδα, επομένως είναι επίσης σαφές πως οι πάντες πιστεύουν πως αυτά τα χαμηλά επίπεδα αποτελούν ευκαιρίες τοποθετήσεων, εκτός εάν η χώρα δεν τα καταφέρει συνολικά.
Εγκυρος χρηματιστής παρατηρεί πως μέσα από τις νέες εξελίξεις και με δεδομένο το εκλογικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της η Γερμανία και αφορά και τον Απρίλιο, δύσκολα θα υπάρξει οριστική λύση για το θέμα χρέους και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, που θα αντικατοπτρίζουν και τις αντίστοιχες σε κοινωνικό επίπεδο, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, έχουν μεγάλη σημασία.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως για το Χρηματι-στήριο το κλίμα φόβου είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ εύκολο το ντόμινο του φόβου να δημιουργήσει νέες μεταφορές καταθέσεων στο εξωτερικό, ακόμη και νέο παρατεταμένο κύκλο ύφεσης.
Μέσα από τις νέες εξελίξεις και με δεδομένο το εκλογικό πρόγραμμα που έχει μπροστά της η Γερμανία και αφορά και τον Απρίλιο, δύσκολα θα υπάρξει οριστική λύση για το θέμα χρέους και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Τι λένε οι χρηματιστές
Επιλεκτικότερα βλέπουν κάποιοι επενδυτές τη χρηματιστηριακή αγορά. Το κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο και από εδώ και πέρα οι τοποθετήσεις θα γίνονται όπου υπάρχει ουσία, σημείωναν οι ίδιοι. Το ράλι ανακούφισης που προηγήθηκε μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε σε τούτη τουλάχιστον τη φάση και όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες θα υπάρξει σαφώς αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων.
Εάν αυτή η αναδιάρθρωση σημαίνει και πτώση στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα, αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αφού εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις. Είναι σαφές πως το βλέμμα των επενδυτών θα είναι στραμμένο στα κρατικά χαρτιά, όπως ΑΤΕ, ΤΤ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και τις δύο εταιρείες ύδρευσης. Η ταχύτητα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες ασχέτως των διαφωνιών με την τρόικα, συμπεριλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ μπορεί να βοηθήσει την αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα.
Τα spreads
Παράλληλα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν την πορεία των spreads, τα οποία ουσιαστικά εκτιμούν κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει να βγει από την κρίση και να απευθυνθεί στις αγορές και σε ποια στιγμή θα καταφέρει να το πραγματοποιήσει αυτό, σημείωναν άλλοι αναλυτές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.621,90 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,39% και ετήσια κέρδη 14,71%. Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, στην παρούσα φάση, διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας των κερδών του να πραγματοποιηθούν ρευστοποιήσεις, εξαιτίας της διάχυτης ανασφάλειας της επενδυτικής κοινότητας για τις εξελίξεις.
Read more...

Παραιτείται η κυβέρνηση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ

Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις

O παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ
O παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ (Φωτογραφία: Associated Press )
Ραμάλα, Παλαιστινιακά Εδάφη
Εντός της ημέρας αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Σαλάμ Φαγιάντ.

Η κυβέρνηση Φαγιάντ θα υποβάλει την παραίτησή της κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στη Ραμάλα (Δυτική 'Οχθη), στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ζητήσει από τον Φαγιάντ να παραμείνει επικεφαλής και θα του δώσει εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα αρχίσει γρήγορα συνομιλίες με τα παλαιστινιακά κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες.

Ο πρόεδρος Αμπάς είχε δηλώσει την πρόθεσή του στα τέλη του 2010 να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του υπό τον Φαγιάντ, έναν ανεξάρτητο πολιτικό.

Είχε υπογραμμίσει ότι ο 58χρονος οικονομολόγος και πρωθυπουργός από το 2007 θα κληθεί να συνεχίσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθυστέρησαν λόγω των λαϊκών εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, δύο χώρες συμμάχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Σάββατο η παλαιστινιακή διοίκηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αναγνωριστεί η νομιμότητά της μετά τις διαρροές από το WikiLeaks για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την κατάρρευση των καθεστώτων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, με τα οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς.

Οι ισλαμιστές της Χαμάς, υπό τον έλεγχο των οποίων τελεί η Λωρίδα της Γάζας, αμφισβητούν δημόσια τη νομιμότητα του Αμπάς και της κυβέρνησής του.

Η θητεία του Αμπάς εξέπνευσε τον Ιανουάριο του 2009 αλλά παρατάθηκε μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών προκειμένου να αποτραπεί ένα κενό εξουσίας.

Ο Φαγιάντ είναι μια προσωπικότητα που σέβεται η Δύση γιατί εξυγίανε τα παλαιστινιακά δημοσιονομικά και βελτίωσε την κατάσταση της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

Φτιάχνουν εταιρεία για τα «ασηµικά»...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα - φιλέτα του Δηµοσίου για να αντλήσουµε 50 δισ. ευρώ...
Ο χώρος που είχε δηµιουργηθεί για το εργοτάξιο (αριστερά κάτω στη φωτογραφία) για την κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου είναι από τα πρώτα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν, καθώς υπάρχουν ενδιαφερόµενοι οι ...
οποίοι θέλουν να φτιάξουν µαρίνα και ξενοδοχεία
Σε ένα χρηµατοοικονοµικό όχηµα, µε µορφή εταιρείας, θα ενταχθούν τα «ασηµικά» του Δηµοσίου, δηλαδή τα ακίνηταφιλέτα, προκειµένου να αξιοποιηθούν στη συνέχεια µε διάφορους τρόπους, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης.

Πηγές του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν ότι αφού δηµιουργηθεί η εν λόγω εταιρεία είτε θα µετοχοποιηθεί είτε θα χρησιµοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το ελληνικό Δηµόσιο. Ο δανεισµός αυτός θα χρησιµοποιηθεί στη συνέχεια για την επαναγορά οµολόγων του ελληνικού Δηµοσίου σε µειωµένη τιµή και τη διαγραφή έτσι αντίστοιχου χρέους.

Τα ακίνητα του Δηµοσίου είναι µια σηµαντική πηγή άντλησης εσόδων, από την οποία θα προέλθει µεγάλο µέρος των 50 δισ. ευρώ που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση και η τρόικα για τα επόµενα πέντε χρόνια. Πάντως, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε χθες πως τα σχέδια της κυβέρνησης για αξιοποίηση δεν ισοδυναµούν µε εκποίηση δηµόσιας γης.

ΧΡΟΝΟΔΙΆΓΡΆΜΜΆ. Στη διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας η κυβέρνηση έχει βάλει τρία ορόσηµα, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών: ώς το τέλος Μαρτίου θα διαµορφωθεί το σχέδιο µε βάση το οποίο θα γίνει η αξιοποίηση, ώς το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί µια πρώτη καταγραφή ακινήτων προς αξιοποίηση και ώς το τέλος Δεκεµβρίου θα γίνει µια δεύτερη καταγραφή ακινήτων. Παράλληλα, θα δηµιουργηθεί µια γενική γραµµατεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονοµικών, όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων τον Δεκέµβριο. Στη Διυπουργική εκείνη είχε επιλεγεί και ένας πρώτος κατάλογος 13 µεγάλων ακινήτων µε τα οποία θα ξεκινήσει άµεσα το πρόγραµµα, µε κυριότερο το αεροδρόµιο του Ελληνικού.

Κάι ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΙΣ. Εκτός από τα ακίνητα, εξάλλου, θα προχωρήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Σε πρώτη φάση, για φέτος αναµένεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (παροχή υγραερίου), για την οποία έχει ήδη προσληφθεί ο σύµβουλος, η επέκταση της σύµβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία. Από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο του 1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί τον περασµένο µήνα. Σε σύγκριση, βέβαια, µε τους νέους στόχους για 15 δισ. στη διετία και 50 δισ. ευρώ στην πενταετία, το νούµερο αυτό είναι µικρό.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, για την οποία δηµιούργησαν θέµα οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ, η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονοµικών διευκρίνιζε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αντίθετα, γιαΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα υπάρξει «αξιοποίηση της συµµετοχής του Δηµοσίου».

ΓΙΆΤΙ 50 Δισ. Ευρω. Παρά τον θόρυβο που δηµιουργήθηκε γύρω από το θέµα των αποκρατικοποιήσεων, µετά τις δηλώσεις της τρόικας, η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, τόνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονοµικών. Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιµένει σε ένα ευρύ πρό γραµµα αποκρατικοποιήσεων είναι η τροµακτική πίεση που υφίσταται η χώρα να αποδείξει ότι το δηµόσιο χρέος της είναι διαχειρίσιµο και έτσι να επιστρέψει στις αγορές.

Γιά νά ΠΕΙΣΟΥΜΕ. Οπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναµένεται να κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεφύγει από την κρίση, προχωρώντας σε επιµήκυνση του δανείου της, µείωση του επιτοκίου της και ενίσχυση του µηχανισµού βοήθειας (EFSF) έτσι ώστε να µπορεί να επαναγοράσει ένα µέρος του χρέους της σε µειωµένη τιµή. Περιµένει, όµως, να κάνει και η Ελλάδα από την πλευρά της µια κίνηση ώστε να πειστεί και η κοινή γνώµη των εταίρων της για να βοηθήσουν. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Οπως λένε, αυτό το πακέτο, µαζί µε την επαναγορά οµολόγων, µπορεί να οδηγήσει σε µείωση του χρέους µας κατά 20% του ΑΕΠ, κάτι που καθησυχάζει τις αγορές για τη δυνατότητα εξυπηρέτησής του µετά το 2013.
ΝΕΑ


Read more...

Αποκρατικοποιήσεις: To επόμενο δίμηνο θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα...



Στις επόμενες 60 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 -2012 από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει - βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου - να αντλήσει 15 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του... υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ο κορμός του προγράμματος θα βασίζεται στο σχέδιο που είχε εγκρίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2010 η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και το οποίο είχε ως στόχο την εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Την ίδια στιγμή, μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην αξιοποίηση της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, από την οποία η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να αναθεωρηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα προβλέπει τα εξής:

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΤΑ.

-Επέκταση της συμβάσεως παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

-Την παράταση της σύμβασης παραχωρήσεως του ΟΠΑΠ και διαχειρίσεως της συμμετοχής του Δημοσίου.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ.

-Την επέκταση συμβάσεων παραχωρήσεως στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.

-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση 11 περιφερειακών οργανισμών λιμένων και την παραχώρηση 850 μαρίνων.

-Την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την -αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

-Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων.

Πλέον, βάσει του Μνημονίου η Κυβέρνηση καλείται να αξιοποιήσει τις συμμετοχές που διαθέτει στην ΔΕΗ (51%), στον ΟΤΕ (20%), αλλά και μέρος των ακινήτων που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (το 92% της δημόσιας ακίνητης περιουσίας). Η καταγραφή των συγκεκριμένων κτιρίων και εκτάσεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου 2011.

Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα. Στις κρίσιμες υποδομές ήταν υποχρεωτικό το Δημόσιο να διατηρεί συμμετοχή 51% ή το λιγότερο 34%. Μάλιστα, σε περίπτωση που το ποσοστό του Δημοσίου θα ήταν μικρότερο του 34% έπρεπε να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες μετόχων (πχ. ΟΤΕ)

Οι συμμετοχές σε εισηγμένες

Εάν το Δημόσιο πουλούσε σήμερα το σύνολο των άμεσων συμμετοχών που διατηρεί σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις θα εισέπραττε 6,4 δισ. ευρώ.

Οι βασικότερες συμμετοχές έχουν ως εξής :

ΟΤΕ 592,8 εκατ. ευρώ

ΟΠΑΠ 1,68 δισ. ευρώ

Αγροτική Τράπεζα 595 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ 1,47 δισ. ευρώ

ΕΛΠΕ 804 εκατ. ευρώ

ΕΥΔΑΠ 324 εκατ. ευρώ

ΕΥΑΘ 112 εκατ. ευρώ

ΟΛΠ 259 εκατ. ευρώ

ΟΛΘ 101 εκατ. ευρώ

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 331 εκατ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα 86,9 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς 9,7 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Ελλάδος 62,1 εκατ. ευρώ

Alpha Bank 14,4 εκατ. ευρώ

BHMA.


Read more...

Ξαφά:«Η Ελλάδα δεν ξεπουλάει αλλά πουλάει»...



Αναπτυξιακή διάσταση σε όσα ζήτησε η τρόικα, απέδωσε με δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» η Μιράντα Ξαφά, πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ...ξεπουλάει αλλά πουλάει, σημείωσε πως οι αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητες για συρρικνωθεί το δημόσιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο και υπογράμμισε πως η ακίνητη περιουσία και η γη που ανήκει στο δημόσιο έχει μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση.

Η κ. Ξαφά, είπε πως ενδεχομένως να έγιναν επικοινωνιακά λάθη και κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εγκαταλείψουν την διγλωσσία και να έρθουν σε εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από την κρίση ακόμα και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα πέραν των όσων προβλέπει το μνημόνιο σήμερα.
skai.gr


Read more...

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, μετά την κόντρα της κυβέρνησης με την τρόικα

Αναζωπυρώθηκε η εκλογολογία

Η παρέµβαση της τρόικας θα μπορούσε να δώσει στον πρωθυπουργό το επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές
Η παρέµβαση της τρόικας θα μπορούσε να δώσει στον πρωθυπουργό το επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Επανέρχεται το σενάριο πρόωρων, με αφορμή την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας, μετά την απροκάλυπτη παρέµβαση της δεύτερης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και την απαίτησή της να επιχειρηθούν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, κυβερνητικές πηγές, παρ' ότι διαψεύδουν κατηγορηµατικά την πιθανότητα να στηθούν πρόωρες κάλπες, αφήνουν να εννοηθεί ότι η παρέµβαση της τρόικας και η προσπάθεια υποκατάστασης της κυβέρνησης θα µπορούσαν να δώσουν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το αναγκαίο επιχείρηµα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ίσως και τον Μάρτιο.

Πολλά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της διαπραγµάτευσης για την παροχή στην Ελλάδα της επιµήκυνσης στην αποπληρωµή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, όπως και τη θεσµοθέτηση του µόνιµου ευρωπαϊκού µηχανισµού στήριξης, ο οποίος θα σηµάνει το τέλος της αβεβαιότητας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αν παρασχεθούν εγγυήσεις ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Μαρτίου, η οποία αναµένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είχε στα χέρια του το ισχυρό χαρτί που χρειάζεται για να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Σε κάθε περίπτωση η πόρτα για πρόωρες εκλογές παραµένει ανοιχτή µετά και τις διαστάσεις που έχει λάβει η πολιτική διαµάχη που ακολούθησε την παρέµβαση της τρόικας, µε οµαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Εν τω µεταξύ, τα ξηµερώµατα του Σαββάτου, όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή κατά της τρόικας, κυκλοφόρησε η «πληροφορία» ότι υπήρχε οργή του Γιώργου Παπανδρέου κατά του υπουργού Οικονοµικών Γ.Παπακωνσταντίνου επειδή δεν τον ενηµέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η «πληροφορία» αυτή διαψεύδεται κατηγορηµατικά, µε την προσθήκη ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη ενηµερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου από το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο υπουργός Οικονοµικών είχε λάβει ήδη µια πρόγευση των απαιτήσεων της τρόικας για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αποχωρούν τη Δευτέρα οι αγρότες από την εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα

Ακαρπες οι προσπάθειές τους

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την απόφασή τους να αποχωρήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας από την Εθνική Οδό Σερρών - Προμαχώνα κοινοποίησαν οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η μία εβδομάδα παραμονής τους στην Εθνική Οδό στιγματίστηκε από συλλήψεις που θα εκδικαστούν στις 4 Μαΐου, ενώ άκαρπη απέβη η προσπάθειά τους να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών Δημήτρης Τσώτας, ο οποίος είχε απαγορεύσει την συνάθροιση αγροτών, σχολιάζοντας την απόφαση αποχώρησής τους δήλωσε πως «είναι μια θετική εξέλιξη» και πρόσθεσε: «Εγώ αισθάνομαι ικανοποιημένος που δεν υπήρξε η παραμικρή αψιμαχία μεταξύ αστυνομικών και αγροτών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο στρατός αναστέλλει το αιγυπτιακό Σύνταγμα Διάλυση του Κοινοβουλίου στην Αίγυπτο


Την διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος αποφάσισε ο στρατός της Αιγύπτου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αιτήμα των διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές, χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο, εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.

Πάντως χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν από νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Ταχρίρ, παρά το γεγονός ότι οι αρχές τους καλούν να εκκενώσουν άμεσα το σημείο.

Ο αρχηγός της στρατιωτικής αστυνομίας της Αιγύπτου διεμήνυσε στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία να αφαιρέσουν άμεσα τις σκηνές που είχαν στήσει και να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.

«Δεν θέλουμε κανέναν διαδηλωτή να κάθεται στην πλατεία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ιμπραήμ Μουσταφά Αλή, επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας, την ώρα που οι στρατιώτες απομάκρυναν τις σκηνές από την πλατεία.

Εν τω μεταξύ, πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας εκατοντάδων αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας ένστολος δήλωσε ότι επρόκειτο για προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς τους.

Από χθες καταβάλλονται προσπάθειες να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς, με την κυκλοφορία στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να αποκαθίσταται σταδιακά για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, και τον στρατό να προσπαθεί να απομακρύνει από το σημείο τους διαδηλωτές.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την πολιτική αναταραχή τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα.

"Πιστεύω ότι τα σχέδια αυτά δεν πρόκειται να επηρεαστούν", δήλωσε ο Αχμεντ
Σαφίκ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια κατασκευής τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων
στην Αίγυπτο ως το 2025.

Εξάλλου ο Σαφίκ τόνισε ότι για το ρόλο του Ομαρ Σουλεϊμάν, τον οποίο ο Χόσνι Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, θα αποφασίσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.


Παραμένουν οι υπουργοί του Μουμπάρακ

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί που είχε διορίσει ο Μουμπάρακ λίγες ημέρες πριν παραιτηθεί, θα παραμείνουν στις θέσεις τους για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο «πολιτικός μετασχηματισμός» στη χώρα.

«Το σχήμα της κυβέρνησης θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του μετασχηματισμού σε λίγους μήνες. Τότε μια νέα κυβέρνηση θα διοριστεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ενδέχεται ορισμένα χαρτοφυλάκια να αλλάξουν χέρια κατά την περίοδο αυτή.

«Το κύριο καθήκον αυτής της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης, καθώς και η επανέναρξη της οικονομικής διαδικασίας, αλλά και η μέριμνα για τα ζητήματα της καθημερινότητας».

Οι διαδηλωτές διεμήνυσαν ότι θέλουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα από τους αξιωματικούς του στρατού -που επί του παρόντος διοικούν τη χώρα- για το πόσο θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος.

Παραμένουν στην πλατεία οι διαδηλωτές

Στην πλατεία παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές και από νωρίς το μεσημέρι σπεύδουν διαρκώς στο σημείο και άλλοι πολίτες.

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους συγκεντρωμένους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ειρηνικά, ειρηνικά» καθώς έβλεπαν το στρατό να μπαίνει στην πλατεία, ενώ ελάχιστοι προέβαλαν αντίσταση.

Ορισμένοι αξιωματικοί είπαν στους διαδηλωτές ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αρκετοί ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία», φώναζαν.

Οι διαδηλωτές ζητούν άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας», είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Κλάπηκαν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας

Όπως έγινε γνωστό, οκτώ αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσά τους ένα άγαλμα του Τουταγχαμών, εκλάπησαν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA), Ζάχι Χαουάς, μεταξύ των αντικειμένων είναι «ένα άγαλμα από ξύλο με επικάλυψη χρυσού του βασιλιά Τουταγχαμών της 18ης δυναστείας», καθώς και τμήματα ενός άλλου αγάλματος του ίδιου φαραώ.

Οι κλοπές διαπιστώθηκαν κατά την απογραφή που πραγματοποίησε το προσωπικό του μουσείου μετά την εισβολή αγνώστων στις 28 Ιανουαρίου.

Εισέβαλαν σε εκκλησία

Την ίδια στιγμή, ένοπλοι εισέβαλαν χθες σε εκκλησία στη χερσόνησο του Σινά, κλέβοντας έπιπλα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Απόπειρες εισβολής σε άλλες δύο εκκλησίες στην πόλη απετράπησαν από το στρατό της Αιγύπτου και ομάδες πολιτών που περιφρουρούν περιουσίες.

Ομάδες αυτοάμυνας και ο στρατός προσπαθούν να καλύψουν το «κενό» ασφάλειας που άφησε η απόσυρση της αστυνομίας από τους δρόμους τις πρώτες ημέρες της μαζικής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή.

Σε εκκλησία στην κοντινή πόλη Ράφα είχε σημειωθεί έκρηξη στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ εκκλησία στην Αλεξάνδρεια είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης την Πρωτοχρονιά, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 23 ανθρώπων.

Την Τετάρτη ανοίγει το χρηματιστήριο

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δισ. λίρες Αιγύπτου (κάτι λιγότερο από 9 δισ. ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

Κλειστές παρέμεναν προσωρινά και πολλές τράπεζες, υπό το φόβο ότι οι καταθέτες θα έσπευδαν να αναλάβουν τα χρήματά τους, αν και οι περισσότερες άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα।

tanea.gr

Read more...