Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πιέζει η Ελλάδα για «γενναίες» αποφάσεις

Ικανοποίηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου εξέφρασαν Ο.Ρεν και Ζ.Τρισέ στον Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν δεν «βάλει πλάτει» η ευρωζώνη
Ικανοποίηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου εξέφρασαν Ο.Ρεν και Ζ.Τρισέ στον Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν δεν «βάλει πλάτει» η ευρωζώνη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ατυχείς οι δηλώσεις της τρόικας για την Ελλάδα ανέφερε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, από το Eurogroup στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Την ικανοποίηση τους για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα εξέφρασαν ο Όλι Ρεν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προσθέτοντας, όμως, ότι οι αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν.

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση για συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων.

Πάντως ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ύπαρξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2015 μέχρι τον Μάρτιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε επίσης να τονίσει ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν οι αποφάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς.

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

«Υπάρχει περιθώριο κινήσεων» για τη μείωση του κόστους δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ήταν η απάντηση του Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση για το δανεισμό της Ιρλανδίας, κάτι όμως που προφανώς επηρεάζει και ισχύει και για την Ελλάδα, αφού όπως έχει πολλές φορές σημειωθεί θα εφαρμοστεί κοινή «τακτική» και για τις δύο χώρες.

Τέλος, πιο ελαστικός σε ό,τι αφορά τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς για να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης με αποτέλεσμα οι προσπάθειες για αποφασιστική συνολική λύση στην κρίση χρέους να κινδυνεύουν με ναυάγιο ή με καταδίκη στην μετριότητα, γεγονός που επίσης δεν θα πείσει τις αγορές.

Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, τα προγράμματα οικονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο τμήμα της Συνόδου των υπουργών οικονομίας των χωρών του ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Επίτροπος Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

Ο υπουργός επανάλαβε ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τονίζοντας όμως ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Ως προς το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ.Παπακωσταντίνου τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει.

Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: