Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Υποχώρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα

«Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση»

Το χαμηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν θεωρείται από τους επιστήμονες ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης
Το χαμηλό ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν θεωρείται από τους επιστήμονες ένας από τους λόγους που αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε έξαρση βρίσκεται από τον Ιανουάριο η νέα γρίπη, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 62 άτομα στη χώρα μας. Η κατάσταση, ωστόσο, αναμένεται να εξομαλυνθεί από την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής μικροβιολογίας, μέλος της ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτήν την περίοδο ο ιός βρίσκεται στην κορύφωσή του και αυτό ήταν αναμενόμενο, όπως είπε, λόγω του χαμηλού ποσοστού ατόμων που εμβολιάστηκαν. Ο κ.Τσακρής, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται υποχώρηση των κρουσμάτων γρίπης.

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών προσβεβλημένων από τον ιό της γρίπης όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και στις ιδιωτικές κλινικές.

Συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 208 άτομα, από τα οποία τα 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά στην επίπτωση του ιού, φαίνεται ότι προτιμά τις ηλικίες μεταξύ 30 και 65 αλλά και τους άνδρες καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από τη γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Οι επιστήμονες τόνισαν για μια ακόμη φορά ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει και τώρα παρά το γεγονός ότι η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού φέτος είναι τα χειρότερα δυνατά: Μόλις το 5,9% του πληθυσμού έχουν κάνει το εμβόλιο, έναντι 14% πέρσι και 10,5% το 2009.

Ήδη εκτίμησαν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας περιμένουν να δουν υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες κάλεσαν τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να μην περιμένουν το τεστ που γίνεται για την ταυτοποίηση του ιού και να χορηγούν αμέσως αντιϊκά φάρμακα όταν υπάρχει υποψία με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς ότι πρόκειται για γρίπη που οφείλεται στον ιό H1N1.

Τόνισαν επίσης ότι και ακόμα ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για την ύπαρξη νέας γρίπης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: