Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τι Βρετανία, τι Ελλάδα: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ



Από το σύστημα Δεδουλευμένων Πράξεων, που έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά, σε αυτό των Εκκαθαρισμένων Πράξεων, που εφαρμόζεται στη Βρετανία
Με την εφαρμογή του συστήματος Εκκαθαρισμένων Πράξεων (Cash Accounting Scheme) στην καταβολή του ΦΠΑ που ισχύει σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, Πορτογαλία και η Μάλτα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει στην πράξη το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών αλλά και ιδιωτών μεταξύ τους και να δώσει έτσι μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην αγορά.
Πρόκειται για το νέο σύστημα συμψηφισμού του ΦΠΑ που εξαγγέλθηκε την Δευτέρα (07/04) από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Το σημερινό φορολογικό-λογιστικό σύστημα, όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται στο σύστημα Δεδουλευμένων Πράξεων (Accrual Based Scheme) το οποίο θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την οικονομική στενότητα που προκαλεί στις επιχειρήσεις αλλά και για το γεγονός ότι έχει οδηγήσει πολλές υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο βασικός λόγος αυτής της ασφυξίας είναι η μη έγκαιρη πληρωμή τιμολογίων και παραστατικών που έχουν εκδοθεί, ακόμα και από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα ο εκδότης του παραστατικού να είναι υπόχρεος έναντι της φορολογικής διοίκησης, να αποδώσει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει.
Παράλληλα ο παραλήπτης του απολαμβάνει όλων των πλεονεκτημάτων αφού ενώ δεν έχει πληρώσει την αξία της υπηρεσίας ή του προϊόντος, μπορεί να εκπίπτει τον αντίστοιχο ΦΠΑ και τέλος να γράφει δαπάνες με αποτέλεσμα τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματός του.
Σύμφωνα με αυτό το νέο σχήμα που θα εφαρμοσθεί από το Φθινόπωρο, όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα όπου ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα σε 20 ημέρες ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα. Επιπλέον, ο παραλήπτης των παραστατικών εκπίπτει τον ΦΠΑ μόνο όταν πληρώσει το παραστατικό.
Το σχήμα αυτό προβλέπεται σε προαιρετική βάση για τα κράτη-μέλη, στο 'Αρθρο 1 παρ. 7 της Οδηγίας 2010/45/EΕ (με το οποίο τροποποιήθηκε η Οδηγία 2006/112/EΚ με την εισαγωγή του άρθρου 167α). Βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη καθορίζουν ένα όριο τζίρου μέχρι 500.000 Euro για τους φορολογούμενους που μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση του συστήματος στην επικράτειά τους, ενώ το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 2.000.000 Euro μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα οφέλη του νέου συστήματος είναι η εφαρμογή στην πράξη του Συμψηφισμού του ΦΠΑ όχι μόνο ανάμεσα σε ιδιώτες και Δημόσιο αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες, η απελευθέρωση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από φορολογικές και άλλες υποθέσεις, καθώς και το δικαιότερο φορολογικό σύστημα, παράλληλα με την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών τιμολογίων. Επίσης εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί μόνο σε ένα μήνα - Ιανουάριος 2014 - ανήλθαν σε 962 εκ. Euro, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των καθυστερούμενων οφειλών να υπερβαίνει σήμερα τα 63 δις Euro).
Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση. Από τη στιγμή που μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει θα υπάρχει μία ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής ενός έτους. Θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές της εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ, όπως οι ενδοκοινοτικές εξαγορές, οι συναλλαγές για τις οποίες εφαρμόζεται ο αντίστροφος μηχανισμός φορολόγησης ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές. Η επιχείρηση θα είναι ελεύθερη να παραιτηθεί από την εφαρμογή του καθεστώτος, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σύστημα και πάλι μέχρις ότου παρέλθουν τρία χρόνια.
( πληροφορίες από ΑΠΕ)
Μεhttp://news247.gr/

Read more...

Νέα δημοσκόπηση μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου!...




Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ - Δεν επηρεάζεται η Χρυσή Αυγή...

kalpes14.gr

Προβάδισμα 2,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει έρευνα που διενήργησε η ...
Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,5% και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΝΔ με 17%, διαφορά που, όπως επισημαίνεται, είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Ακολουθούν το Ποτάμι, με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 4,5%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, η ΔΗΜΑΡ, με 2% και οι Οικολόγοι με 1,5%.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, η διαφορά του 2,5% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος, ενώ η έρευνα καταγράφει, επίσης, μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Συγκρινόμενη με προηγούμενες έρευνες της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης, η αποτύπωση αυτή δείχνει μια ενίσχυση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, μεγαλύτερη στην περίπτωση της ΝΔ, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης πόλωσης που προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής και το θέμα του προέκυψε με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Πτώση σε σχέση με προηγούμενη έρευνα καταγράφει το Ποτάμι. Μεγάλη παραμένει η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που ξεπερνά μάλιστα και την παραδοσιακά υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι των ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνουν να διαρρέουν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το 34% του δείγματος δήλωσε ότι εμπιστεύεται τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο ψηφοφόρων, διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, με τους νέους σε ηλικία και φιλοευρωπαϊστές να αποτελούν σημαντική διαρροή προς το Ποτάμι.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, ο εσωτερικός παράγοντας καταγράφηκε ως συγκριτικά σημαντικότερος από το δείγμα, καθώς το 47% αυτού δήλωσε ότι "η άποψη για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και τις πολιτικές που προωθούν" είναι πολύ σημαντική για την επιλογή ψήφου, ενώ μόνο το 37% του δείγματος δήλωσε ότι "η άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της" είναι πολύ σημαντική.

Στη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία (άνω των 55 ετών), η ΝΔ υπερέχει με έξι μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (24.5% έναντι 18.5%) και τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται κάτω του 7.5% (με την Ελιά να καταλαμβάνει οριακά την τρίτη θέση), ενώ στη μικρότερη ηλικιακή κατηγορία (κάτω των 35 ετών) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό του (16.5%) και στη δεύτερη θέση ουσιαστικά ακολουθούν ΝΔ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή με ποσοστά μεταξύ 11% και 12%.

Η μικρότερη ηλικιακή κατηγορία εμφανίζεται περισσότερο διασπασμένη -και συνάμα περισσότερο αβέβαιη- ως προς τις επιλογές ψήφου, όπως άλλωστε δείχνει και το υψηλότερο του μέσου ποσοστού αδιευκρίνιστης ψήφου στην κατηγορία αυτή (24%).

Ως προς τη γεωγραφική περιοχή, διαφοροποίηση μεταξύ των ψηφοφόρων Αττικής και Θεσσαλονίκης, από τη μία, και περιφέρειας, από την άλλη, παρατηρείται μόνο στις περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελιάς για τους οποίους τα ποσοστά είναι αρκετά υψηλότερα στην περιφέρεια σε σχέση με το κέντρο (15,5 / 22% και 2,5 / 6% αντίστοιχα ) και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, για την οποία το ποσοστό είναι υψηλότερο στο κέντρο (9 / 6,5%)

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου σε δείγμα 1.208 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και καλύπτει το σύνολο της επικράτειας.

Read more...

Tα παιδιά του Πειραιά...



Μαρινάκης - Μωραλης, επιλογή νίκης...
"Ερυθρόλευκη βόμβα" χαρακτήρισαν στον ΑΝΤ-1 την απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο Μώραλη.
Ο...
υποψήφιος δήμαρχος  είπε οτι μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα με την πλειοψηφία των Πειραιωτών , αλλά και με σημαντικούς ανθρώπους που αγαπουν την πόλη.
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, δήλωσε πως, "η υποψηφιότητα Μώραλη είναι επιλογή νίκης" και υπογράμμισε πως "στέκομαι δίπλα του έμπρακτα για την μεγάλη ανατροπή".
Που, απ΄οτι φαίνεται, έρχεται..

Read more...

Μπαλτάκος: Ξανακάλεσα βουλευτές της ΧΑ στο γραφείο μου...



Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνάντηση ξανακάλεσε στο γραφείο του βουλευτές της ΧΑ, όπου τους είπε ότι ...
υπάρχουν στοιχεία εναντίον μελών του κόμματος και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπλακεί πουθενά..

«Η κυβέρνηση έπρεπε να ξέρει στρατηγικές, μεθόδους για τη ΧΑ», υποστήριξε, προσπαθώντας να αιτιολογήσει τις συναντήσεις.

Σχετικά με τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή, ισχυρίστηκε ότι η γραμμή του ήταν να μην κάνει ήρωες την ΧΑ, ενώ αναφερόμενος στις απογορεύσεις στα συσσίτια με τις οποίες ο ίδιος ήταν αντίθετος, είπε πως "παίζοντας το θέμα της απαγόρευσης το έμαθαν 11 εκατ. Έλληνες ενώ αν δεν υπήρχε η απαγόρευση θα το μάθαιναν μόνο 200 που θα πήγαιναν"...
Αυτά, κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην γ.γ της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της έρευνας για το βίντεο της συνομιλίας του με τον Ηλ. Κασιδάρη...
tvxs.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Μπαλτάκου...



"Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ν.Δ" (ΒΙΝΤΕΟ)...


Πριν απο λίγο ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Τάκη Μπαλτάκου. Μιλώντας στους
δημοσιογράφους δήλωσε πως...
"Ήμουν, είμαι και θα είμαι Ν.Δ".Δείτε το βίντεο...

Read more...

Στους 121 οι νεκροί από τη γρίπη...


 Στους 121 οι νεκροί από τη γρίπη
Ο κατάλογος των νεκρών από τη γρίπη στη χώρα μας απαριθμεί πλέον 121 ανθρώπους, σύμφωνα με...
τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συνολικά, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν νοσηλευτεί 314 άνθρωποι, ενώ αυτή τη στιγμή σε MEΘ νοσηλεύονται 36 άτομα.

Read more...

Σύλληψη ακόμα και εν ενεργεία βουλευτών αν δημοσιευτεί νέο παράνομο υλικό...


Σύλληψη ακόμα και εν ενεργεία βουλευτών αν δημοσιευτεί νέο παράνομο υλικό
Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάζεται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης με ενδεικτικά δημοσιεύματα από τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με...
το ενδεχόμενο παράνομης κατοχής από μέλη της «Χρυσής Αυγής» οπτικοακουστικού υλικού.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διαβίβασε τον φάκελο στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου και στο έγγραφό της ζητεί ο φάκελος να συσχετιστεί με την υπάρχουσα δικογραφία για την οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Τάκης Μπαλτάκος, να αξιολογηθεί και να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση του αδικήματος του άρθρου 157 ΠΚ (βία ή απειλή βίας κατά βουλευτών ή αρχηγού πολιτικού κόμματος) ή άλλης αξιόποινης πράξης. Ζητείται επίσης η ταχύτατη περαίωση της έρευνας και παραγγέλλεται πως «εάν στο μέλλον επαναληφθεί από οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα η χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία έστω κι αν ο υπαίτιος είναι βουλευτής εν ενεργεία. Τα παραγγελθέντα ισχύουν και για κάθε άλλο αυτόφωρο κακούργημα».

Υπενθυμίζεται πως στη συνοδευτική επιστολή της αναφοράς ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Κυρία Εισαγγελεύ! Με την παρούσα αναφορά μου θα ήθελα να σας κοινοποιήσω -ενδεικτικά προσκομιζόμενα- δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με τη φημολογούμενη κατοχή από μέλη της “Χρυσής Αυγής” (παρανόμως κτηθέντος) οπτικοακουστικού υλικού, με την παράκληση για τις δέουσες εκ μέρους σας ενέργειες, για την ανάδειξη της αλήθειας και την προστασία του δημοσίου βίου από οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού».

newsbeast.gr

Read more...

Η Κοππά απαντά στον Βενιζέλο...


 

"Όσο τον άκουγα, σκεφτόμουν ότι μάλλον κάτι σωστό έχω κάνει", αναφέρει, μεταξύ άλλων,  σε απαντηση της στον Ευάγγελο Βενιζέλο,  η Μαριλένα Κοππά , μια μερα μετά τη...
διακαναλική συνέντευξη του αντιπροέδρου της  κυβέρνησης.
 «Ο κύριος Ε. Βενιζέλος, Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, μου έκανε την "τιμή" να αναφερθεί στο πρόσωπο μου κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 6/4.

Αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στο ήθος, τις αρχές και την αξιοπρέπεια μου. Όσο τον άκουγα, σκεφτόμουν ότι μάλλον κάτι σωστό έχω κάνει», δηλωσε συγκεκριμένα η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής και υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία.
Η  Κοππά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνεργάζεται με τον προοδευτικό πόλο του Φώτη Κουβέλη υπογραμμίζοντας με έμφαση πως«αν έψαχνε για μία θεσούλα -σ.σ. όπως ισχυρίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος- θα επέλεγε ένα μεγάλο κόμμα».



Η Μαριλένα Κοππά επισήμανε πως «θλίβεται για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ», για να προσθέσει ότι «η κατρακύλα και η "εξαέρωση" όπου έχει οδηγήσει το κόμμα ο  Βενιζέλος δεν τους αξίζουν».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για «κατήφορο ύβρεων» εκτιμώντας πως ο  Βενιζέλος έχει περιέλθει στο απόλυτο αδιέξοδο.

Ολόκληρη η δήλωση της Μαριλένας Κοππά έχει ως εξής:

«Ο κύριος Ε. Βενιζέλος, Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, μου έκανε την "τιμή" να αναφερθεί στο πρόσωπο μου κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 6/4.

Αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στο ήθος, τις αρχές και την αξιοπρέπεια μου. Όσο τον άκουγα, σκεφτόμουν ότι μάλλον κάτι σωστό έχω κάνει.

Αποφάσισα να συμπαραταχθώ με τη ΔΗΜΑΡ- Προοδευτική Συνεργασία και να δώσω αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών μαζί με ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών προελεύσεων στη βάση αρχών που ο ίδιος έχει εγκαταλείψει. Ο αγώνας αυτός μπορεί να κερδηθεί. Αν έψαχνα για μια "θεσούλα", όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, θα επέλεγα ένα μεγάλο κόμμα.

Επέλεξα να δώσω αυτή τη δύσκολη μάχη, πιστεύοντας ότι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας αξίζει να υπάρξει και να ανασυνταχτεί: αυτόνομος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δημοκρατικός, προοδευτικός, μεταρρυθμιστικός. Στους κοινωνικούς χώρους κάνει κάθε μέρα, δυναμικά αισθητή την παρουσία του. Θλίβομαι όμως για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Η κατρακύλα και η "εξαέρωση" όπου έχει οδηγήσει το κόμμα ο κ. Βενιζέλος δεν τους αξίζουν.

Δεν θα ακολουθήσω τον "ευφυή" κ. Βενιζέλο στον κατήφορο των ύβρεων. Από ότι είδαμε και στη Βουλή πριν μια βδομάδα, φαίνεται ότι τελευταία είναι η μέθοδος που επιλέγει. Αυτό απλώς αποδεικνύει καθημερινά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο καθείς επιλέγει τον τρόπο που πολιτεύεται.

Read more...

Κάνει πίσω ο Σαμαράς για τον Φαήλο ...


Παρόλο που ο Φαήλος Καρανιδιώτης είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητα του για τις ευρωεκλογές, κρίθηκε τελικά ότι το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ και το εσωκομματικό πρόβλημα μεγάλο.
Όπως όλα δείχνουν, έπαιξαν το ρόλο τους η...
συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον ΒήμαFM, σήμερα, και το άρθρο της Μαριέττας Γιαννάκου στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου. Ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και οι σχετικές πιέσεις από την Χαριλάου Τρικούπη.
Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στην συνέντευξή της πως «όλα τα στελέχη της ΝΔ -από τον πρωθυπουργό έως τον τελευταίο- ξεκαθάρισαν ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη λογική Μπαλτάκου». «Η ΝΔ δεν είναι συνομιλητής με την Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη, με σημαντική ιστορία, που ουδέποτε παρεσύρθη από ακροδεξιές λογικές και δεν αποτέλεσε συνομιλητή φασιστοειδών» πρόσθεσε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τον Φαήλο Κρανιδιώτη και μια συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τάχθηκε όμως υπέρ ενός ψηφοδελτίου που θα εκφράζει την σύγχρονη κεντροδεξιά.
Μαριέττα Γιαννάκου σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου, έγραφε πως «πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι οι εκφράσεις του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικών δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη κεντροδεξιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της προώθησης της συνεργασίας κυβερνήσεων και λαών. Αυτά εμφανίζονται ως αυτόνομα κινήματα με τα οποία δεν νοείται καμία επαφή, συνεργασία ή αναζήτηση κοινού τόπου. Η ΝΔ πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι κόμμα στελεχών και μελών που διακρίνονται από ευθύνη, αλληλεγγύη και ιδεολογική συνοχή. Καμία προσωπική στρατηγική δεν είναι επιτρεπτή σε ένα κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με ιδρυτικές αρχές τη θεμελίωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας...»
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπενθύμιζε υβριστικό σχόλιο του Φ. Κρανιδιώτη στο Facebook, όπου δήλωνε εθνικιστής, και τόνιζε ότι «αυτός ο άνθρωπος, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε  σήμερα στο Μega πως θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ. Κι ύστερα ψάχνουμε να βρούμε αν ο Μπαλτάκος ήταν ο μοναδικός ακροδεξιός στο περιβάλλον Σαμαρά. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς είναι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς δράκας που διοικεί την ΝΔ».
Σκληρή κριτική για ακροδεξιά σταγονίδια εντός της κυβέρνησης έχει ασκήσει και το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες, με τον γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκηνα δηλώνει στο Mega πως «το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση πρόσωπα που χαριεντίζονται με την Χρυσή Αυγή». Από την άλλη πλευρά, σχολίασε πως το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν είναι κάτι που απασχολεί την Χαριλάου Τρικούπη. Παρόλα αυτά, οι ενστάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οΧρήστος Πρωτόπαπας, που δεν υιοθετήθηκαν δημόσια από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φαίνεται πως τον ώθησαν να θέσει στο παρασκήνιο το ζήτημα στον Αντώνη Σαμαρά ζητώντας του να τον διευκολύνει στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός του για σκληρότερη στάση στο θέμα Μπαλτάκου.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν τον Φ. Κρανιδιώτη να είναι το κεντρικό πρόσωπο του ευρωψηφοδελτίου, αφού η ανάσυρση όσων κατά καιρούς έχει πει και γράψει δεν θα συνέβαλε στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής μετριοπαθούς εικόνας της ΝΔ.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως δεν θα είναι υποψήφιος γιατί «δεν θα σπαταλά πολύτιμο χρόνο παλεύοντας στην λάσπη με το κάθε γουρούνι, όπου εσύ λερώνεσαι και το γουρούνι το ευχαριστιέται».
Η ανακοίνωση του Φαήλου Κρανιδιώτη
«Αδέρφια, τις τελευταίες μέρες παρακολούθησα, κι εσείς μαζί, ένα εμετικό συκοφαντικό παιχνίδι με στόχο εμένα αλλά κυρίως την παράταξη και τον Πρόεδρο της, με επίκεντρο την ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου για την Ευρωβουλή. Λες και δεν είναι οι ψηφοφόροι, ο λαός που θα αποφασίσει ποιος θα εκλεγεί και ποιος όχι.
Η αντζέντα που παίζουν οι ιδεολογικοί μας αντίπαλο είναι η ταύτιση κάθε εθνικής φωνής με τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά και η επιβολή, ξανά, των γνωστών ενοχών στην παράταξη για ζητήματα που ποτέ δεν μας αφορούσαν ούτε και μας αφορούν. Κάθε πολιτική, που αφορά πχ το πρώτο δικαίωμα των πολιτών, την ασφάλεια, ή την καταστολή της λαθρομετανάστευσης, βαφτίζεται «ακροδεξιά», αν και είναι απλώς λογική κι αναγκαία για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα.
Επειδή δεν είμαι διατεθειμένος, ούτε και υποχρεωμένος, να ανεχθώ άλλο όλη αυτή την βρωμιά και να γίνεται ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα αντικείμενο τέτοιων πιέσεων προς την παράταξη και να σπαταλάω κι εγώ πολύτιμο χρόνο παλεύοντας στην λάσπη με το κάθε γουρούνι, όπου εσύ απλώς λερώνεσαι και το γουρούνι το ευχαριστιέται.
Επειδή ανήκω στον κόσμο της εργασίας κι όσα βλέπετε, ακούτε και διαβάζετε από μένα, είναι στο υστέρημα του χρόνου μου από τον αγώνα της επιβίωσης, χωρίς αντιμισθίες και χωρίς αργομισθίες, αφού ποτέ, πλην της στρατιωτικής μου θητείας, δεν πήρα μισθό από το κράτος, ούτε από συγκροτήματα κι επιχειρηματίες, επιλέγοντας μόνο το ελεύθερο επάγγελμα κι άρα ουδόλως με ενδιαφέρει να κάνω την πολιτική βιοπορισμό.
Γι’ αυτό λοιπόν, ώστε να διευκολυνθούν άπαντες, σας ανακοινώνω πως δεν θα είμαι υποψήφιος και θα μείνω συνεπής στις ιδέες μου, ζώντας σύμφωνα με αυτές και λέγοντας πάντα; Την αλήθεια. Είναι κι εύκολη δουλειά: Πάντα θυμάσαι τι είπες και δεν χρειάζεται να σκαρφίζεσαι δικαιολογίες».

tvxs.gr 

Read more...

Και οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν την Τετάρτη...



Απεργούν την Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ.
Παράλληλα, θα...
συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και τα νοσοκομεία της χώρας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα καλύπτει τα έκτακτα περιστατικά.

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί «να σταματήσουν τα κύματα διαθεσιμότητας που έχουν αποσαρθρώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να στελεχωθούν νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι επί θητεία γιατροί ΕΣΥ», καθώς και «να χρηματοδοτηθούν τα Νοσοκομεία που κινδυνεύουν τον επόμενο μήνα να μείνουν χωρίς πόρους και υλικά».

Read more...

«Ερυθρόλευκος» ο Δήμος Πειραιά Μώραλης για δήμαρχος με Μαρινάκη δημοτικό σύμβουλο


Μώραλης για δήμαρχος με Μαρινάκη δημοτικό σύμβουλο
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Μώραλης (αριστερά) παραδίδει το τρόπαιο του πρωταθλητή στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη   (Φωτογραφία:  Intime )

Οριστική είναι η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να ασχοληθεί με την πολιτική ζωή του τόπου και πιο συγκεκριμένα με τα κοινά του Δήμου Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, στηρίζοντας τον πρόεδρο της Σούπερ Λιγκ και αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Μώραλη που κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές.
Αθήνα

Οι φήμες το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν το ακριβώς αντίστροφο, ότι ο Γιάννης Μώραλης θα βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο του Βαγγέλη Μαρινάκη, όμως, κάτι τέτοιο, δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο Γιάννης Μώραλης, λοιπόν, θα έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ όπως πριν από λίγες ημέρες και ο ίδιος είχε δηλώσει, στο τέλος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής σεζόν, θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος (Σούπερ Λιγκ).

Δείτε τη δήλωση του Γιάννη Μώραλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ο Πειραιάς πρωταγωνίστησε στη ζωή μου. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εργάστηκα και εργάζομαι στον Πειραιά και μέσα από την 20έτη διαδρομή μου στον Ολυμπιακό γνώρισα την πόλη, τις γειτονιές, τους ανθρώπους αλλά και τα προβλήματα τους.

Μοιράζομαι κοινούς προβληματισμούς με την πλειοψηφία των Πειραιωτών αλλά και με σημαντικούς ανθρώπους που αγαπούν τον Πειραιά για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Γι αυτό αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου Πειραιά. Με αγάπη και πάθος, με σχέδιο και γνώση όλοι μαζί να δουλέψουμε για να οικοδομήσουμε τον Πειραιά της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους. Γι' αυτό σας προσκαλώ όλες και όλους να βαδίσουμε μαζί ενώνοντας δυνάμεις».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

«Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη αποτελεί μια επιλογή Νίκης. Εμπιστεύομαι το Γιάννη Μώραλη για τη θέση και την ευθύνη του δημάρχου Πειραιά. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος για την πόλη μας.

Ο Πειραιάς πρέπει να βγει νικήτής και να αποτελέσει πρότυπο διοίκησης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους. Θέτω υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος και έμπρακτα στέκομαι δίπλα του για τη μεγάλη ανατροπή».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έρχεται και διαγραφή προστίμων Συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ από το φθινόπωρο


Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών από ΦΠΑ, όχι μόνον από και προς το Δημόσιο αλλά και μεταξύ ιδιωτών, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Αντ.Σαμαράς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γ.Μαυραγάννη, και των κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Χρ.Πρωτόπαππα.
Σε πρώτη φάση το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι άνω του 85% των συναλλαγών στην αγορά.
Η ένταξη στο νέο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο Α.Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που όμως δεν είχε αποδοθεί από το Δημόσιο.
Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως γίνεται πράξη μια δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική εξομάλυνση της αγοράς, καθώς οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μια αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση, που την έχουμε υποσχεθεί από καιρό, που τη σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης» είπε.

Εξηγώντας τα οφέλη της απόφασης, επισήμανε ότι μέχρι σήμερα «όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία…»

Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, «η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.»

» Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός ΦΠΑ «θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά». Ανάφερε δε πως η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.

Διαγραφή προστίμων

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».

«Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται!» είπε ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, πρόσθεσε «μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει…»

» Και μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά!»

«Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του 'αμαρτίες'. Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Με κεντρική ιδέα ότι «δεν θα αποδίδεται ο ΦΠΑ, εφόσον αυτός δεν έχει καταβληθεί είτε από το Δημόσιο, είτε μεταξύ ιδιωτών επιτηδευματιών» θα λειτουργήσει από το φθινόπωρο το σύστημα συμψηφισμού ΦΠΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ, η οποία επιτρέπει συμψηφισμούς ΦΠΑ για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Για την επέκταση του μέτρου και σε επιτηδευματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε σχετική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα) θα καταχωρούν κάθε δίμηνο, δύο ημέρες πριν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε τους προμηθευτή.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνον τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να δημιουργηθεί το φθινόπωρο και κάθε επιτηδευματίας θα επιλέγει εάν θα εισαχθεί σε αυτό, ενώ ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές.

Το μέτρο ισοδυναμεί με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έως σήμερα ήταν υποχρεωμένες να καταβάλουν ακόμη και τον ΦΠΑ που δεν είχαν εισπράξει από τις συναλλαγές τους με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η συναλλαγή μεταξύ ιδιώτη και φορέα του δημοσίου κρίνεται μη νόμιμη, τότε υπεύθυνος για την ανάκτηση του ποσού του ΦΠΑ από τον ιδιώτη θα είναι ο δημόσιος φορέας (πχ νοσοκομείο, κλπ) και όχι η Εφορία.

Ο αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο μέτρο θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί. Πάντως, το μέτρο δεν θα αφορά σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Σημειώνεται, ότι το σχετικό μέτρο του συμψηφισμού, εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά στην κατάργηση των προστίμων που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, μένει να αποσαφηνιστεί ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του μέτρου αυτού.

«Τρεις μεταρρυθμιστικές τομές»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες «μεταρρυθμιστικές τομές» που έχει εξαγγείλει και ολοκληρώσει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαντικά ποσά που έχουν επιστραφεί από εγκληματικές δραστηριότητες και διατίθενται για ανάγκες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Αναφερόμενος στις αδρανείς καταθέσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, είπε ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 100 χρόνια, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αξιοποιούνται χρήματα, ενώ για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις από το δημόσιο ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί 54 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ανακτηθεί το 70% αυτών, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΑΣΟΚ: υλοποιείται η προγραμματική συμφωνία
«Οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών αλλά και μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου -για τις οποίες προηγήθηκε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο- έρχονται σε υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που προέβλεπε μια 'ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών'» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

«Το μέτρο αυτό που θα έχει θετικές συνέπειες στην εξομάλυνση της αγοράς, πρέπει σταδιακά να επεκταθεί και στον συνολικό συμψηφισμό των οφειλών. Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε ως προτεραιότητα και έθετε με επιμονή την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος, που δημιουργούσε ασφυξία στην ιδιωτική οικονομία.»

» Γίνεται πλέον σαφές πως οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, επιτρέπουν πια να λαμβάνονται μέτρα που ευνοούν την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σφοδρά πυρά από τη Θεσσαλονίκη

Τσίπρας: Επικίνδυνος για την ομαλότητα ο ο Σαμαράς, υπόλογος ο ΒενιζέλοςΤσίπρας: Επικίνδυνος για την ομαλότητα ο Σαμαράς, υπόλογος ο Βενιζέλος Αθήνα

«Επικίνδυνο για την ομαλότητα» και «ηθικό αυτουργό της συνωμοσίας σε βάρος της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τον οποίο είπε πως είναι «υπόλογος» επειδή στηρίζει την «ακροδεξιά σέχτα» του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο περιοδείας του εν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση Μπαλτάκου. Τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «ο "αντ' αυτού" του πρωθυπουργού συνωμοτούσε με τον "αντ' αυτού" του φυλακισμένου Φύρερ της ναζιστικής συμμορίας!».

Αναρωτήθηκε αν «υπάρχει όμως έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μπαλτάκος έκανε ό,τι έκανε χωρίς να γνωρίζει τίποτε ο πρωθυπουργός» και «που να πιστεύει ότι ο Μπαλτάκος είχε γίνει "κολλητός" του υπόδικου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, εν αγνοία του κυρίου Σαμαρά»;

«Φίλες και φίλοι, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχει Μπαλτάκος Γκέιτ. Υπάρχει Σαμαράς Γκέιτ. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Αν ο Μπαλτάκος είναι ο φυσικός αυτουργός της συνωμοσίας σε βάρος της Δημοκρατίας, ο κύριος Σαμαράς είναι ο ηθικός αυτουργός. Κι αυτό και μόνο θα έφτανε για να χαρακτηριστεί επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Επικίνδυνος για την ομαλότητα».

Επίθεση κατά Βενιζέλου

Κατά τον κ. Τσίπρα, υπόλογος μπροστά στο δημοκρατικό λαό «είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει την ακροδεξιά σέχτα του Σαμαρά, αλλά και έχει αναλάβει το ρόλο του προπαγανδιστή της».

Συμπλήρωσε πως «η χώρα ζει ένα δράμα, αλλά ο κύριος Βενιζέλος επιμένει να πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία. Οικοδομεί την κεντροαριστερά, που συμμαχεί με τους συνομιλητές των νεοναζί».

Για τις εκλογές

Εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πιο κρίσιμη εκλογική μάχη μετά τη μεταπολίτευση και είπε ότι «η μάχη αυτή δεν μπορεί να δοθεί και να κερδηθεί από τον καναπέ. Γιατί θα είναι μια μάχη σκληρή ενάντια σε αντιπάλους που και δύναμη έχουν και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ με το μέρος τους έχουν και κανένα δισταγμό δεν έχουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, από τα οποία το εντιμότερο είναι το ψέμα».

«Ξένοι και εγχώριοι αυτουργοί των μνημονίων τρέμουν στην ιδέα μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Γι' αυτό σας καλώ όλους στην πιο όμορφη μάχη. Στη μάχη για τη Δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανατροπή των μνημονίων και των γερασμένων δυνάμεων που τα στηρίζουν. Στην τριπλή μάχη: Για μια μεγάλη και αναμφισβήτητη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που θα είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς των μνημονίων.

»Για μια μεγάλη και αναμφισβήτητη νίκη στις περιφέρειες και στους δήμους, εκείνων των δυνάμεων που εκπροσωπούν το νέο, το άφθαρτο, το ανατρεπτικό και είναι έτοιμες να πουν το μεγάλο όχι στις αντιλαϊκές επιταγές των μνημονίων».

Κεδίκογλου: Ο μόνος επικίνδυνος είναι ο Τσίπρας

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας, εξαπέλυσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Βλέποντας την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της και τις φιλοδοξίες του για καταστροφή να διαψεύδονται, ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε και ξεπέρασε κάθε όριο ύβρεων και συκοφαντιών.

»Υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ναζιστών και εκτοξεύοντας τις γνωστές απειλές, ο κ. Τσίπρας απέδειξε πως ο μόνος επικίνδυνος για τη σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας είναι ο ίδιος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τα τελικά κριτήρια Στα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά το κοινωνικό μέρισμα


Στα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά το κοινωνικό μέρισμα

Αθήνα
Στα 500 ευρώ ανά άτομο, το οποίο αυξάνεται σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, ορίζεται το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα καταβληθεί εφάπαξ εντός του Μαΐου.

Το επίδομα αφορά σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες, μακροχρόνια άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού.

Δηλαδή, για μία τετραμελή οικογένεια, το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ.

Το εισόδημα αναφοράς ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού που χρησιμοποιείται στη δήλωση Α21 (συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα).

Ειδικά, για τους μακροχρόνια άνεργους, που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, το Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει, όταν τα εισοδήματα του μακροχρόνια ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια, μηδενιστούν.

Για να υπολογιστεί το ποσό του βοηθήματος, το οποίο ορίζεται στα 500 ευρώ, υπάρχει οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, που κλιμακώνεται από 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλον ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ηλικίας έως 24 ετών.

Δηλαδή, το ποσό των 500 ευρώ για τον άγαμο προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, ώστε να ανέρχεται τελικά σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Το βοήθημα θα παρέχεται, μετά από ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερόμενου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ειδική επιτροπή της κυβέρνησης θα συνεχίσει την επεξεργασία των στοιχείων για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά την «κήρυξη ανεξαρτησίας» Μπαρουταποθήκη το ουκρανικό Ντονέτσκ, κλίμα αστάθειας με «συνταγή» Κριμαίας


Ρωσικές σημαίες ύψωσαν στο Κοινοβούλιο του Ντονέτσκ διαδηλωτές που το κατέλαβαν και κήρυξαν «ανεξαρτησία» από το Κίεβο   (Φωτογραφία:  Reuters 
Κίεβο
Κίνδυνος ανάφλεξης σε νέα εστία στην ουκρανική κρίση, αυτή τη φορά με πεδίο την επαρχία του Ντονέτσκ: Το Κίεβο ενισχύει τα στρατιωτικά μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Ρωσία μετά την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ από φιλορώσους διαδηλωτές, οι οποίοι και κήρυξαν «ανεξάρτητη» την επαρχία απευθύνοντας «πρόσκληση» στη Ρωσία. Νεκρός ουκρανός αξιωματικός στην Κριμαία από τα πυρά ρώσου στρατιώτη στην Κριμαία.

Αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος πίεσης» με το φυσικό αέριο. Εναντίον της Ρωσίας και ΗΠΑ-ΕΕ, με την Ουάσινγκτον να αφήνει επίσης αιχμές πως οι εξελίξεις υποκινούνται από τη Μόσχα. Την ίδια ώρα, η Μόσχα κάλεσε το Κίεβο να «μην απαντήσει με βία στα νόμιμα αιτήματα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας».

Τόσο έξω από τα υπό κατάληψη κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ όσο και γύρω από τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους στο Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ έχουν στηθεί οδοφράγματα. Οι διαδηλωτές δεν έχουν δείξει πρόθεση να αποχωρήσουν, παρά τις εκκλήσεις από την αστυνομία, ενώ το Κίεβο, διά στόματος του μεταβατικού προέδρου, έχει προειδοποιήσει με «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» τους καταληψίες.
13 φωτογραφίες
Το απόγευμα της Δευτέρας, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στα ανατολικά σύνορα με τη Ρωσία «μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας», όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της.

Οι περίπολοι θα ενισχυθούν και σε αυτές θα συμμετέχουν έφεδροι, αστυνομικοί, και στελέχη της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ανέφερε ότι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο.

Σενάριο Κριμαίας ή κλίμα αποσταθεροποίησης εν όψει των εκλογών; 
Εκτός από το Ντονέτσκ, φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και στο Χάρκοβο και στο Λουγκάνσκ. Οι τρεις πόλεις είναι οι πρωτεύουσες των τριών ουκρανικών περιφερειών που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές αρχές απορρίπτουν όχι μόνο τη νομιμότητα της «κήρυξης ανεξαρτησίας» από τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τα φιλοκυβερνητικά κτίρια, αλλά μιλούν ευθέως για προβοκάτορες που δρουν «ακολουθώντας ρωσικές εντολές».

Ουκρανοί βουλευτές ανέφεραν ακόμη και ότι οι καταληψίες πληρώνονται από τη Μόσχα (δίνοντας και «τιμή» τα 500 δολάρια για κατάληψη κτιρίων στο Λουγκάνσκ) ενώ αναφορές υποστηρίζουν στο Χάρκοβο επίδοξοι καταληψίες του δημαρχείου φέρονται πρώτα να εισέβαλαν, κατά λάθος, στο κτίριο της όπερας -κάτι που οι αρχές του Κίεβου αναφέρουν ως απόδειξη ότι δεν έχουν σχέση με την περιοχή.

Ωστόσο, αν και οι ομοιότητες με την Κριμαία -οι φιλορώσοι ζήτησαν δημοψήφισμα μέχρι τις 11 Μαΐου- είναι αρκετές, ορισμένες απόψεις επισημαίνουν τις καίριες διαφορές και υποστηρίζουν ότι το επιδιωκόμενο δεν είναι η απόσχιση και τελική προσάρτηση στη Ρωσία, αλλά η καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Μαΐου.

Ενδεικτικά, ο Πέτρο Ποροσένκο -πολυεκατομμυριούχος ουκρανός επιχειρηματίας που διεκδικεί την προεδρία- υποστήριξε αυτή την εκδοχή, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε πολωνική εφημερίδα. Βασικότερο επιχείρημά του, το οποίο και επισημαίνουν -ασχέτως της ερμηνείας που δίνουν στις τρέχουσες εξελίξεις- και αρκετά διεθνή ΜΜΕ είναι η μία καθοριστική διαφορά με την περίπτωση της Κριμαίας: Στο Ντονέτσκ δεν σταθμεύουν ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως γινόταν στη Σεβαστούπολη.

Τη Ρωσία δείχνει το Κίεβο - «νόμιμα τα αιτήματα των πολιτών» λέει η Μόσχα


Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τη Μόσχα πως υποκινεί τις ταραχές, με στόχο να στήσει «νέα Κριμαία». Η Μόσχα περιορίζεται στο ότι «αυτοί που αποκαλούνται κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν τα προβλήματά τους στη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ είπε πως «το σχέδιο είναι να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση, να περάσουν τα σύνορα οι ρώσοι στρατιώτες και να πάρουν ουκρανικά εδάφη, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε».

Ο ίδιος είπε ανοικτά ότι όσοι πρωτοστατούν στα γεγονότα έχουν «σαφώς ρωσική προφορά». Ανάλογες κατηγορίες εξαπέλυσε και η Γιούλια Τιμοσένκο, υποψήφια για την προεδρία, που πήγε τη Δευτέρα στο Ντοντέτσκ πριν συνεχίσει για το Λουγκάνσκ.

Η απάντηση της Μόσχας ήρθε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Σταματήστε να δείχνετε συνεχώς τη Ρωσία, και να ρίχνετε όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας πάνω της» ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Εάν εκείνοι που αυτοαποκαλούνται κυβέρνηση της Ουκρανίας συνεχίσουν την ανεύθυνη στάση τους απέναντι στη μοίρα της χώρας και του λαού της, η Ουκρανία θα βρεθεί αναπόφευκτα ενώπιον νέων δυσκολιών και κρίσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η ρωσική ανακοίνωση.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο Λαβρόφ ανέφερε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Αντρέι Ντεστσούτσα πως θα είναι «απαράδεκτη η χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρναία».

Στη συνομιλία, ανέφερε η Μόσχα, «υπογράμμιστηκε η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και το απαράδεκτο της χρήσης βίας ως απάντηση στα νόμιμα αιτήματα για προστασία της γλώσσας, του πολιτισμού και των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων τους».

Η Μόσχα επανέλαβε επίσης πως το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών της.

Μάλιστα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Λαβρόφ εξέφρασε την θέση πως η Ουκρανία «χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν εθνικό διάλογο για συνταγματική αναθεώρηση».

Σαφείς υπαινιγμοί και από τις ΗΠΑ πως η Ρωσία υποκινεί τα γεγονότα

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεφωνική συνομιλία συνομιλία του με τον Λαβρόφ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις» και άφησε σαφέστατους υπαινιγμούς πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις.

Τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία «δεν φαίνεται να είναι αυθόρμητα», είπε ο Τζον Κέρι στον Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ «σημείωσε» επίσης, συμπληρώνει με νόημα η ανακοίνωση, τη σύλληψη στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία.

Ο Κέρι «κατέστησε σαφές πως περαιτέρω απόπειρες της Ρωσίας να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία θα έχουν κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει η αμερικανική ανακοίνωση, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Οι δύο πλευρές, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τη σύγκληση άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ εντός δεκαημέρου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Read more...