Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι τρεις ψηφοφορίες Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα πρέπει να συγκεντρώσει κατ' ελάχιστον 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.Αθήνα

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι.

Εάν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απατείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΟΥΣ 180 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...


Ανακατεύεται ξανά και ξανά η τράπουλα με την οποία παίζεται το σκληρό πόκερ για την προεδρική εκλογή, η διαδικασία για την οποία θα ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά και για τυχόν προσφυγή...
σε πρόωρες κάλπες.

Οι πολυποίκιλες δυνάμεις που μετέχουν στο άγριο παιχνίδι που γίνεται στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο, επιδίδονται σε μπλόφες και κρατούν κλειστά χαρτιά, με αποτέλεσμα οι συσχετισμοί, που επηρεάζονται και από τη δραματική τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα.

Κατά την πενθήμερη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο οποίος ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η προεδρική εκλογή αποτέλεσε σχεδόν το αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων εντός και εκτός της κοινοβουλευτικής αίθουσας, όπως και σε γεύματα και δείπνα σε σπίτια και στα πέριξ του Κοινοβουλίου πολιτικά στέκια, καθώς πύκνωναν οι διεργασίες, εντείνονταν οι ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών και κορυφωνόταν η ένθεν κακείθεν προσπάθεια να βρεθούν οι 180 βουλευτές που βγάζουν Πρόεδρο ή οι 121 που οδηγούν σε πρόωρες κάλπες.

Οι συνεχείς ανακατατάξεις στις τρεις κρίσιμες δεξαμενές ώστε να συμπληρωθεί ή όχι η πλειοψηφία, δηλαδή στους ανεξάρτητους βουλευτές, που αισίως έφτασαν τους 24, στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, που υποχώρησαν στους 12, και στη ΔΗΜ.ΑΡ., που αριθμεί 10 βουλευτές, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός στόχος να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες επιμένει να ζητεί και να προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να είναι κοντύτερα από ποτέ.

Τα προγνωστικά, τα οποία γίνονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των βουλευτών, δίνουν οριακή επικράτηση των υποστηρικτών της προεδρικής εκλογής. Κι αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι στους 155 βουλευτές που συγκεντρώνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προστεθούν έως 18 από τους κομματικά ανέστιους συναδέλφους τους, καθώς και τουλάχιστον 4 έως 5 από τους ΑΝ.ΕΛ. και άλλοι 3 έως 4 από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Πώς έγειρε η ζυγαριά

Η ζυγαριά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά των πρόωρων εκλογών έγειρε με δύο ιδιαιτέρως καθοριστικές κινήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες:

- Η πρώτη ήταν η εσωτερική αναστάτωση που επικρατεί στους ΑΝ.ΕΛ. και αναζωπυρώθηκε από την αποχώρηση του Παναγιώτη Μελά, έπειτα από τις εις βάρος του διαδόσεις ότι η άρνησή του να συνταχθεί με τη γραμμή του κόμματός του για «όχι» στον Πρόεδρο ήταν προϊόν συναλλαγής. Η κόντρα του κ. Μελά με τον κ. Καμμένο οδηγήθηκε στα άκρα εξαιτίας και της δήλωσης του βουλευτή Πειραιά ότι «άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.» έχουν διάθεση να ψηφίσουν Πρόεδρο. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνει την αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρία Κόλλια, η οποία στη διάρκεια της εβδομάδας φάνηκε να αμφιταλαντεύεται για τη στάση που θα τηρήσει. Ο κ. Μελάς απέφυγε να πει τα ονόματα των βουλευτών, οι οποίοι του είχαν εκμυστηρευθεί την πρόθεσή τους, αλλά, σύμφωνα με όσα διακινούνται στους διαδρόμους της Βουλής, αναφερόταν στους συναδέλφους του Παύλο Χαϊκάλη, Γιάννη Δημαρά, Γαβριήλ Αβραμίδη και Ελενα Κουντουρά, η οποία, εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα φωτογραφιζόταν σε ένα θερμό τετ α τετ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ενώ μία ημέρα πριν ο φακός του «ΘΕΜΑτος» την είχε συλλάβει σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.    
 
- Η δεύτερη, ακόμη πιο προωθημένη, κίνηση ήταν η επιστολή που συνέταξαν ανεξάρτητοι βουλευτές, καλώντας σε συναινετικές λύσεις με την εκλογή Προέδρου και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και τη συμφωνία για τον ορισμό χρονοδιαγράμματος προκήρυξης εκλογών μέσα στο 2015. Το επίμαχο κείμενο, το οποίο διακινήθηκε από τους αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ήδη ανεξάρτητους βουλευτές Σπύρο Λυκούδη, Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανό, καθώς και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη, συνυπέγραψε και ο Πέτρος Τατσόπουλος, κάνοντας, κατά πολλούς, το πρώτο βήμα αποστασιοποίησης από τη μέχρι τώρα θέση του ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έχει εκλεγεί, για να μην κατηγορηθεί ως αργυρώνητος.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, ήταν ότι το κείμενο υπεγράφη από τους παραμένοντες στη ΔΗΜ.ΑΡ. βουλευτές Νίκη Φούντα, Θωμά Ψύρρα και Νίκο Τσούκαλη, που ήρθε ως συνέχεια ανάλογης πρότασης επτά στελεχών της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη για να καμφθεί η συνεδριακή απόφαση της Αγίου Κωνσταντίνου υπέρ των εκλογών. Οι τρεις δημαρίτες, πάντως, ικανοποιώντας έκκληση της ηγεσίας τους, διευκρίνιζαν αργότερα ότι η πρότασή τους προϋποθέτει και συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι, ωστόσο, που, κατά άλλους, έγινε για λόγους τακτικής, αφού η επίσημη ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν δείχνει καμία διάθεση να συναινέσει να προηγηθεί των εκλογών η προεδρική εκλογή και δηλώνει αδιάφορη για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία, ωστόσο, φαίνεται να θέλει η ΔΗΜ.ΑΡ.  

Το σύνδρομο της… «Πόντιας πόρνης»

Αν και η αρχική εντύπωση ήταν ότι το κείμενο των «8» θα είχε πολύ περισσότερες υπογραφές, τελικώς ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη, καθώς, για διάφορους λόγους, υπήρξε διστακτικότητα από αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης, ο εκλεγείς με τους ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Κουράκος και οι αποχωρήσαντες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς αντίστοιχα, να δημοσιοποιήσουν από τώρα την πρόθεσή τους, προτού υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου.

Οπως μάλιστα σχολίαζαν δηκτικά ορισμένοι στους διαδρόμους της Βουλής, ο περιορισμός των υπογραφών είναι απότοκο και του… συνδρόμου της «Πόντιας πόρνης», κατά το γνωστό ανέκδοτο που θέλει την εκδιδόμενη γυναίκα να βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν πληροφορήθηκε καθυστερημένα ότι οι συναδέλφισσές της ασκούσαν το ίδιο επάγγελμα… επί αμοιβή. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι αρκετοί από τους «ανέστιους» βουλευτές δεν έχουν δεχθεί ακόμη βολιδοσκοπήσεις ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχουν λάβει απαραίτητες διαβεβαιώσεις για το πολιτικό τους μέλλον, με ένταξη π.χ. στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Κάτι που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, έχει ήδη κάνει, εμμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές που προσεταιρίστηκε: τη Θεοδώρα Τζάκρη, τη Χρυσούλα Γιαταγάνα, τον Θεόδωρο Παραστατίδη και τον Οδυσσέα Βουδούρη, με τους οποίους συναντήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Οι πιο ψύχραιμοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για «φίφτι-φίφτι πιθανότητες», ενώ δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι «είμαστε μια ανάσα από τους 180». Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με το σκεπτικό ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσελκύσει άλλους δύο ανεξάρτητους», δηλαδή τη Ραχήλ Μακρή και τον Μάρκο Μπόλαρη, ανεβάζοντας, έτσι, τις βέβαιες αρνήσεις ψήφου στις 103 (ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενοι 77, Χρυσή Αυγή 16 και ΚΚΕ 12), στις οποίες θα προστεθούν και τα «όχι» που μπορεί να πουν όσοι από τους 10 της ΔΗΜ.ΑΡ. και τους 12 των ΑΝ.ΕΛ. επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση των ηγεσιών τους για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο υποψήφιος και οι κάλπες 

Πολλά, πάντως, μπορεί να αλλάξουν εφόσον ευοδωθούν οι εισηγήσεις που γίνονται από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να επιδιωχθεί απευθείας επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά με τους προέδρους των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι κοινοβουλευτικοί επιμένουν ότι η σημερινή ομιχλώδης σε μεγάλο βαθμό κατάσταση και το σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσουν προτού η κυβερνητική ηγεσία είναι σε θέση να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα, όπως και το χρονοδιάγραμμα για τις κάλπες που θα στηθούν.

Οσο πάντως πλησιάζει η ώρα της εκλογής, το γαϊτανάκι με την ονοματολογία των πιθανών υποψηφίων μεγαλώνει. Εφόσον επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, ως φαβορί προβάλλει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός και επίτροπος στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας, ο οποίος έχει πυκνώσει τις επαφές του με πολιτικά στελέχη από τα συγκυβερνώντα κόμματα. Ορισμένοι δίνουν αρκετές πιθανότητες στον νυν επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ συζητιούνται και άλλα ονόματα, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος (τον πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης), αλλά και η Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία υπέδειξε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, όπως και τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινό. Από τους εκτός πολιτικής, στα χείλη αρκετών βουλευτών είναι το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, ενώ ακούστηκε μέχρι και το όνομα του Διονύση Σαββόπουλου.  

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωνε έτοιμος να ξεκινήσει -«και αύριο το πρωί»- τη διαδικασία, μόλις λάβει το σχετικό σήμα από την κυβέρνηση για να ορίσει τις ημερομηνίες των τριών ψηφοφοριών που προβλέπεται να γίνουν, εφόσον στην πρώτη ή στη δεύτερη από αυτές δεν συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων, που στην τρίτη μειώνεται σε 180. Οι ημερομηνίες ήδη ορίστηκαν οπότε τώρα πλέον όλα έχουν δρομολογηθεί.

«Στην προεδρική εκλογή τον λόγο έχουν οι βουλευτές, είναι η ώρα τους», λέει στους συνομιλητές του ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κινείται θεσμικά και επαναλαμβάνει ότι «όσο πολιτικά θεμιτό είναι να εκλεγεί Πρόεδρος, άλλο τόσο είναι και να μην εκλεγεί». Τονίζει, ωστόσο, ότι «είναι διαφορετικό να εκλεγεί ένας ισχυρός Πρόεδρος με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία και άλλο να βγάλουμε έναν Πρόεδρο που θα ψηφιστεί, ίσως, με τις 120 ή 130 ψήφους που θα έχει το πρώτο κόμμα στην επόμενη Βουλή».
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/180_87.html

Read more...

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 5 ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ''ΔΕΙΧΝΕΙ'' ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ...


...ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...
Προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων «δίνει» στο ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 29%, ...
ενώ η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη με 24%.


Σύμφωνα με τα στοιχειά της δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία  Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 6,5% , το ΚΚΕ με 6% , οι ΑΝΕΛ με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Όσον αφορά στον πρωθυπουργό, το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος, ενώ το 29% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 63% έναντι 24% της ΝΔ στην παράσταση νίκης.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/5_8.html

Read more...

Παντερμαλής, το νέο πρόσωπο...


pantermalis 

 Στην κόλαση της ονοματολογίας...
Οργιάζουν οι φήμες για το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι οι ψηφοφορίες ξεκινούν στις 17 Δεκεμβρίου στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία πέφτουν τα ονόματα των...
επίδοξων διαδόχων του Καρ. Παπούλια σαν τη βροχή. 
Το σίγουρο είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα έχουν κοινό υποψήφιο. Μεταξύ των πολλών ονομάτων που έχουν γραφτεί μέχρι τώρα, και τα οποία υπερβαίνουν τα 25, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να αποκτούν προβάδισμα οι κ.κ. Πικραμμένος, Σκουρής και Διαμαντούρος. Ο πρώτος έχει διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός αμέσως μετά τον Λουκά Παπαδήμο και μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Ο δεύτερος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίο, πρόεδρος του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το 2003, ενώ έχει διατελέσει και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός.
Ο τρίτος επίσης καθηγητής της Νομικής Σχολής, έχει προσφάτως εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ για σχεδόν μια δεκαετία ήταν Όμπουτσμαν (συνήγορος του πολίτη) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι τρεις δεν έχουν έντονο πολιτικό χρώμα με τον πρώτο να κατατάσσεται στο χώρο της Κεντροδεξιά και τους δύο άλλους στην Κεντροαριστερά και μάλιστα ανήκοντες στον κύκλο των φίλων του Κ. Σημίτη. Στον ίδιο κύκλο θα μπορούσε να ενταχθεί και ένας ακόμα καθηγητής. Ο Δημήτρης Παντερμαλής, αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, έχει διατελέσει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2000 (εποχή Σημίτη) και ήταν αυτός που προΐστατο της αρχαιολογικής ομάδας που ανακάλυψε το αρχαίο Δίον στη Μακεδονία.
Από άποψη ψυχολογίας ο Δημ. Παντερμαλής, εφόσον επιλεγεί μη πολιτικό πρόσωπο, ταιριάζει περισσότερο στον Αντ. Σαμαρά. Αφ’ ενός τον γνωρίζει καλά αφού συνεργάστηκε μαζί του, ως υπουργός Πολιτισμού, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Κατά δεύτερον είναι ο άνθρωπος που με την ανακάλυψη του Δίου ενίσχυσε (μετά τον Μανώλη Ανδρόνικο που ανακάλυψε τη Βεργίνα) τα επιχειρήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας κόντρα στη σκοπιανή προπαγάνδα, κάτι που επίσης είναι σημαντικό για τον Αντ. Σαμαρά που έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με το «Μακεδονικό».
Τρίτον, η τυχόν προτίμηση του Δημ. Παντερμαλή για το ύπατο αξίωμα συνδέεται με δύο γεγονότα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.
Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και τα ευρήματα στην Αμφίπολη. Ο Δημ. Παντερμαλής ως πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως είναι στο κέντρο της προσπάθειας -που πήρε διεθνή δημοσιότητα με την εμπλοκή της Αμαλ Αλαμουντίν (Κλούνεϊ)- για επιστροφή των «Ελγινείων», ενώ ως ανακαλύψας το Δίον συνδέεται, εξ αντικειμένου, και με τα ευρήματα στην Αμφίπολη που επίσης έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και όχι φυσικά επειδή υπήρξε για κάποιο διάστημα και σύζυγος της δημοσιογράφου Άννας Παναγιωταρέα η οποία είναι εκπρόσωπος του τάφου που βρέθηκε στην Αμφίπολη.
Επιπροσθέτως ο Δημ. Παντερμαλής, ως Θεσσαλονικιός και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), διατηρεί, παλαιόθεν, στενή σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Ευάγγελο Βενιζέλο. Εν κατακλείδι, ο Δημ. Παντερμαλής είναι πολιτικό πρόσωπο, όχι με την στενή αλλά την ευρεία έννοια του όρου, αφού έχει διατελέσει και βουλευτής, ενώ ως αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως διατηρεί υπερκομματικό προφίλ που μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις ανεξάρτητων βουλευτών και να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, μετακομίζοντας από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Ηρώδου Αττικού.
Ένα ίσως επιπλέον προσόν του Δημ. Παντερμαλή είναι η «γερμανομάθειά» του αφού έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Φράιμπουργκ και μάλιστα πριν από κάποιο διάστημα είχε ανακηρυχθεί, από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα,  ως «πρόσωπο του μήνα». Αν λοιπόν ο Αντ. Σαμαράς θέλει ένα μη στενά πολιτικό πρόσωπο αλλά με πολιτικότητα τότε δεν αποκλείεται να κληθεί να διαλέξει μεταξύ δύο «Γερμανών» του Δημήτρη Παντερμανλή και του Νικηφ. Διαμαντούρου, η έδρα του οποίου ως Όμπουτσμαν ήταν στη Βόννη. Λέτε τον «Γερμανό» Καρ. Παπούλια να διαδεχθεί πάλι «Γερμανός»; Πάντως οι δυο «Γάλλοι», η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και ο Κώστας Γαβράς έχουν απορριφθεί. Αν πάντως επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο η λίστα είναι μακρά και το αξίωμα διεκδικούν πολλοί. Ο μόνος «κομμένος» πολιτικός είναι σίγουρα ο Κ. Καραμανλής. Κι αυτός για άλλους λόγους… 
matrix24.gr

Read more...

Ραχήλ: Να δούμε ποιος θα πηδήξει...


Ραχήλ:Τώρα θα χωριστούν οι αμνοί από τα ερίφια 
Η κυρία Ραχήλ, μας λέει, πως, τώρα ήρθε η ώρα του διαχωρισμού των αμνών από τα ερίφια.
Στο...

σχόλιο που ανεβασε στο Facebook:
"Τώρα θα χωριστούν οι αμνοί από τα ερίφια. Να δούμε ποιός θα πηδήξει στο μεγάλο μαντρί για να φάει το μαρούλι", έγραψε στο προφίλ της στο Facebook.

Read more...

Μαζεύτηκαν οι... Πικραμένοι...


Μαζί κι ο Αβραμόπουλος...
Μέσα στα σενάρια που οργιάζουν αυτή την ώρα για το ονομα του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρονται και οι  Παναγιώτης Πικραμμένος (πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012), Σταύρος ...
Δήμας (πρώην επίτροπος της Κομισιόν) και Νικηφόρος Διαμαντούρος (ακαδημαϊκός)
Συμφωνα με το newpost.gr, εξεταζεται επισης και το ονομα του ελληνα επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου...

Read more...

O Xoντρός, θέλει Σημίτη...


Σημίτη θέλει το ΠΑΣΟΚ για την θέση του Προέδρου! Κώστας Σημίτης, Νικηφόρος Διαμαντούρος ή Βασίλης Σκουρής. Αυτά είναι τα τρία ονόματα που προκρίνονται αυτή την στιγμή από το ΠΑΣΟΚ για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Το...
ρεπορτάζ του parapolitika.gr λέει πως δεν αποκλείεται τελικά να δούμε να προτείνεται κάποια από τρία αυτά πρόσωπα, με δεδομένο πως υπάρχει μία δεδομένα τάση από το ΠΑΣΟΚ να επιλέγονται "φιλογερμανοί" . Και οι τρείς έχουν αυτό το στοιχείο, που τους δίνει πόντους! 

parapolitika.gr

Read more...

Χατζησωκράτης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο...


Χατζησωκράτης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο 
"Η κυβέρνηση επιλέγει την "ΖΑΡΙΑ" των 180", εγραψε μεταξυ άλλων στο Twitter, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, με αφορμή την...
απόφαση της κυβέρνησης, να  κινηθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, ανεφερε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη την απόφαση του Συνεδρίου της, ξεκαθαρίζοντας, πως, «δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο».

Read more...

Μίμης: Τρεις φορές ΟΧΙ!...


Μίμης Ανδρουλάκης: «Πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι!» 
Δεν ψηφίζω με το πιστόλι στο κρόταφο...
Αυτό ήταν το σχόλιο που επέλεξε να κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μίμης Ανδρουλάκης, έπειτα από την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας Προεδρικής Εκλογής. 
Μέσα από...

το Twitter o κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο -στις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή- καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση βάζει το «πιστόλι στον κρόταφο». 

 

protothema.gr  

Read more...

Στο κόλπο κι ο Επίτιμος...


 

Δεν ήταν τυχαία η σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη ...
Τη σύμφωνη γνώμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη φαίνεται ότι εξασφάλισαν οι ελάχιστοι που συμμετέχουν στο «παιχνίδι» της διαδοχής του ΠτΔ, γι΄ αυτό και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε...
σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη να υπάρξει συναίνεση στην εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα και η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Το όνομα περιήλθε σε γνώση του πατριάρχη της οικογένειας Μητσοτάκη προ ημερών και εκείνος συμφώνησε. 
parapolitika.gr

Read more...

Το 'ξερε νωρίτερα, ο Παπανδρέου?...





 Μυστήρια πράγματα. Στις 17 που ανακοινώθηκε οτι θα ειναι η πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προεδρου της Δημοκρατιας, ο Παπανδρέου ξεκινάει ομιλίες ανα την Ελλάδα.
Του...

το σφύριξε κάποιος "έμπιστος" του Βενιζέλου?
Σύμπτωση κι αυτή....

Read more...

Καραμανλής πρόεδρος?...




Λέει "ναι", στην περίπτωση που έχουν εξασφαλιστεί οι "180".
Το όνομα του Νίκου Κωνσταντόπουλου...
Οπως όλοι οι Καραμανλήδες, παίζει στα σίγουρα. Ο άνθρωπος του, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ετοιμάζει συνταγματική αναθεώρηση με βασικό άξονα της αυξημένες αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας. 
Από την άλλη, στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες (ακόμη και στα Βλάχικα, οπου διακωμωδήθηκε η συναντηση με 40 βουλευτες) είχε πάρει...
διαβεβαιώσεις από το Μαξιμου, οτι εκείνοι που θα ψηφίσουν "ναι",  υπερβαίνουν τον αριθμό 180. 
Ο λόγος δε, που τους τελευταίους μήνες οι άνθρωποι του διέψευδαν την είδηση, πως, δέχεται να πάει για Πρόεδρος, στόχο είχε να μην καεί το όνομα του. 
Δευτερη επιλογή του Μαξίμου, ηταν το όνομα του Νίκου Κωνσταντοπουλου, ο οποίος ως γνωστόν, θα δεχόταν ευχαρίστως να πάρει μέρος στην προεδρική εκλογή με μία ευρεία στήριξη  κομμάτων .
Ποιος? 
Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε...

Read more...

Οι πρόωρες εκλογές θα στείλουν την καυτή πατάτα των νέων μέτρων στον ΣΥΡΙΖΑ



Αν η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν στεφθεί με επιτυχία, όπως και αναμένεται, η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε τη 1η Φεβρουαρίου, από τις οποίες και θα προκύψει κυβέρνηση με βασικό πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η έως τώρα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά με την Τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό του 2015 καθίσταται ασήμαντη, αφού τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν από την παρούσα κυβέρνηση.

Κοινώς, την ωρολογιακή βόμβα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015 θα αναλάβει το νέο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα με την πάντα σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση που προκαλούν οι εκλογές.

Στο μεταξύ βέβαια θα προκληθεί ασφυξία στην εθνική οικονομία και μάλιστα εν μέσω Χριστουγέννων αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Πάνω από όλα οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί όλων τους.
parapolitiki.com

Read more...

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ερρίφθη ο κύβος για τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα διενεργηθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Εφόσον, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν η δεύτερη προσπάθεια στις 23 Δεκεμβρίου και η τελευταία ψηφοφορία ορίζεται στις 29 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αίρει την πολιτική αβεβαιότητα, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη ημέρα, χωρίς μνημόνιο, και για το χρέος.

Η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών, ήταν η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση. Έκτακτη συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναλυτικά: 

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

»Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε  για την "αλλαγή σελίδας" και  για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

»Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

»Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

»Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

»Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

»Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!»  
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

17 Δεκεμβριου εκλογή προεδρου Δημοκρατίας...


Το αποφάσισαν στην μυστική τους συνάντηση Σαμαράς - Βενιζέλος...
Πρώτο μετέδωσε την ειδηση το ΜΕGΑ. Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προεδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, η δευτερη στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η... 
τρίτη στις 27, δυο μερες μετά τα Χριστούεγννα. 
Το αποφάσισαν κατα την σημερινή συνάντηση τους, Σαμαράς- Βενιζέλος...


Read more...

Δίμηνη παράταση στο μνημόνιο...


Δίμηνη παράταση στο μνημόνιοΕπιστρέφουν αύριο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα...


Οι πληροφορίες που έρχονταν και επιβεβαιώνονταν και από την ελληνική πλευρά αποδείχθηκαν αληθείς, καθώς...
το Eurogroup εισγήθηκε να παραταθεί για δύο μήνες το μνημόνιο στην Ελλάδα. 

Ο Γερούν Ντάισενμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στην ελληνική οικονομία από τον Νοέμβριο, αλλά δεν μπορεί να παρθεί οριστική απόφαση προτού λάβει νέα αναφορά από την τρόικα για τα το κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνημένα με την ελληνική πλευρά. 

Έτσι, επιστρέφουν αύριο τεχνικά κλιμάκια της στην Αθήνα...
newsbeast.gr

Read more...

Στην Κοζάνη ο Παπανδρέου...


Την τρίτη δημόσια παρουσία του, από τον Σεπτέμβριο, θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος...
θα μιλήσει στα εγκαίνια της Έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης, στις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ένας από τους σκοπούς της Έκθεσης «είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. 

Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Όσον αφορά στην ίδια την έκθεση: «πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας»...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εικόνες από θερμική κάμερα Βίντεο από ελικόπτερο της αστυνομίας δείχνει «ακροβολισμένους» αναρχικούς

Δεκάδες άτομα διακρίνονται στις ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια 

Αθήνα
Βίντεο από ελικόπτερο της αστυνομίας δείχνει να επιβεβαιώνει τις αναφορές για άτομα που πετούσαν αντικείμενα από ταράτσες στα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε η ΕΛΑΣ δείχνει λήψεις με θερμική κάμερα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Δεκάδες άτομα διακρίνονται στις ταράτσες τουλάχιστον τεσσάρων πολυκατοικιών. Μιλούν μεταξύ τους, κοιτάζουν το δρόμο και πετούν αντικείμενα.

Το Σάββατο, ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που έκανε λόγο για ρίψεις μολότοφ από τις ταράτσες και για «μεγάλο αριθμό αερομεταφερόμενου τάγματος αναρχικών» συγκέντρωσε πλήθος από χιουμοριστικά σχόλια στο Διαδίκτυο.

Συνολικά 296 άτομα προσήχθησαν στην Αθήνα στη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων τη νύχτα του Σαββάτου. Τα 43 από αυτά συνελήφθησαν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα αποδράσει» Συνήγορος Ρωμανού: Δεκτό και το βραχιολάκι


Συνήγορος Ρωμανού: Δεκτό και το βραχιολάκι
Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη δέσμευση ότι ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός δεν θα αποδράσει, σε περίπτωση που του χορηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια για τις σπουδές του, παρέσχε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης. Μιλώντας στον Βήμα 995, είπε ότι ο Ρωμανός αποδέχεται και το βραχιολάκι.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από τη νομιμότητα και τη διαφάνεια μπορούμε να περιμένουμε μια λύση ευνοϊκή και άμεση. Να πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν, όταν έδινε εξετάσεις» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Έφτασε στο σημείο να γίνει μεταγωγή από τον Αυλώνα στον Κορυδαλλό. Γιατί έγινε αυτό, αν δεν ήταν να παρακολουθήσει μαθήματα; Φυσικά και το πιστεύω (σ.σ. ότι θα επιστρέψει στη φυλακή, εάν παρακολουθήσει μαθήματα). Έχω την ηθική δέσμευση, σαν δικηγόρος, και μπορώ να το πω δημόσια.

» Αν θέλουν, και νομικά. Ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι για να σπουδάσει και όχι για να αποδράσει».

Για το βραχιολάκι είπε ότι το αποδέχεται, όπως και κάθε τι άλλο που υλοποιείται. «Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό. Βεβαίως (τώρα επιμένει στην απεργία δίψας).»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΞΕΜΕΙΝΕ Η ΗΛΙΕΙΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ...


Αν συνυπολογιστεί ότι καθημερινά εκτελούνται τρία με τέσσερα δρομόλογια προς την Πάτρα, η Ηλεία εξυπηρετείται με δύο ασθενοφόρα τη μέρα. Την ίδια στιγμή, 13 οχήματα βρίσκονται στο συνεργείο λόγω βλάβης ...
και δεν επιδιορθώνονται εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.


Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Ηλείας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις Πρωινές Αιχμές (ΟΡΤ FM 92,3), δηλώνοντας ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και το ΕΚΑΒ βαδίζει στα όριά του με ελάχιστα ασθενοφόρα, τα οποία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμό τους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μόνο δύο ασθενοφόρα στην Ηλεία και αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την Αχαΐα ενίσχυση. Μας έστειλαν τελικά ένα ασθενοφόρο, αλλά σκεφτείτε ότι το έκοψαν από τη δική τους περιοχή».
Ο κ. Θεοδωρόπουλος στηλίτευσε την αδιαφορία των πολιτικών της Ηλείας, ζητώντας τους να πιέσουν και να διεκδικήσουν την ενίσχυση του νομού με ασθενοφόρα, διότι τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά οι ζωές πολιτών.

«Έχουμε αφεθεί στην τύχη μας. Εάν δεν ενισχυθούμε, δε θα μείνει ασθενοφόρο στο τέλος. Έχουμε όχημα ακινητοποιημένο από τον Ιούνιο του 2013 και ακόμα δεν έχει επισκευαστεί. Οι αρμόδιοι δείχνουν εικονικό ενδιαφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες διαμαρτύρονται συνεχώς για ασθενοφόρα που καθυστερούν να μεταβούν σε περιστατικά, με τον κ.Θεοδωρόπουλο να παραδέχεται ότι πολλά εξ αυτών έχουν βάση και είναι πραγματικά, «διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα καλύψουμε και γινόμαστε συνεχώς δέκτες παραπόνων χωρίς να μας βοηθά κανένας για να λυθεί το πρόβλημα».

Ο κ.Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ  έχει αυξηθεί μετά και την ένταξη των οδηγών των νοσοκομείων στον οργανισμό τον Μάιο, κάτι που δυσκολεύει τη λειτουργία του. Ωστόσο, από την κεντρική εξουσία δεν υφίσταται σχετική μέριμνα.
Παράλληλα, η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηλείας λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό δυσχεραίνει το έργο του ΕΚΑΒ, αφού οι διακομιδές στην Πάτρα είναι καθημερινές και κρατούν για πολλές ώρες τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο εκτός Ηλείας.

«Ένα δρομολόγιο για την Πάτρα σημαίνει ότι το ασθενοφόρο είναι τρεις ώρες εκτός νομού και δεν μπορεί να συνδράμει. Και γνωρίζετε ότι η Ηλεία δεν είναι μόνο πεδιάδα, υπάρχουν και ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές με κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο. Το επάγγελμά μας είναι τέτοιο που ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πόσο χρόνο θα χρειαστούμε για να μεταβούμε πχ στη Φιγαλεία και να μεταφέρουμε τον ασθενή;» αναρωτιέται ο κ.Θεοδωρόπουλος και προσθέτει: «πριν από μερικά χρόνια είχαμε καταφέρει να έχουμε πολύ καλά ποσοστά ανταπόκρισης στα περιστατικά, αλλά πλέον αδυνατούμε να καλύψουμε την περιοχή. Οι διασώστες υπερβαίνουν εαυτούς σε καθημερινή βάση, αλλά είμαστε σε έναν πόλεμο δίχως όπλα».

Ο διαγωνισμός για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ είναι «βαλτωμένος» από το 2009 παρότι υπήρχαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Πλέον, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και αν οι διαδικασίες δεν «τρέξουν» σύντομα, η Ηλεία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Ο κ.Θεοδωρόπουλος υπενθυμίζει τις προσπάθειες που γίνονται από το 2007, αλλά εδώ και 7 χρόνια είναι ατελέσφορες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τα 13 ασθενοφόρα θα μείνουν εσαεί με βλάβη καθώς η κεντρική υπηρεσία δεν εγκρίνει την κατασκευή των 10 εξ αυτών.

«Για να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, θέλουμε 4-5 ασθενοφόρα στην πρωινή και την απογευματινή βάρδια. Δυστυχώς όμως, από την κατανομή προέκυψε ότι οι 9 θέσεις για το ΕΚΑΒ Ζαχάρως έγιναν τρεις. Αυτοί που κάνουν τον σχεδιασμό, είτε δεν ξέρουν είτε δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα» σχολιάζει δηκτικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_293.html

Read more...

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΤΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...


Σενάρια για επίσπευση των διαδικασιών της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδότησε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό...
Η περιγραφή των επόμενων κινήσεων, την οποία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να προηγηθεί της έναρξης της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαήμερο.


«Ψήφιση προϋπολογισμού, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ. Σαμαράς, με ορισμένους να αναφέρουν ότι η κρίσιμη διαδικασία της εκλογής ΠτΔ μπορεί να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ή στις αρχές της επόμενης.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της επίσπευσης της διαδικασίας. Σημειώνουν ότι, εάν στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών (10-11 Δεκεμβρίου) κλείσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, τότε ενδεχομένως να ζητηθεί για την υπογραφή της η εκλογή του ΠτΔ.

Αυτό, όπως αναφέρουν, θα μεταφέρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εντός του επόμενου δεκαημέρου, αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_336.html

Read more...

ΠΑΤΕΡΑΣ ΡΩΜΑΝΟΥ : Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ


Χωρίς να βρεθεί προς το παρόν λύση στη θέμα του Νίκου Ρωμανού, αποχώρησε ο πατέρας του νεαρού απεργού πείνας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν βρέθηκε λύση μέχρι στιγμής στο...
πρόβλημα του Νίκου Ρωμανού. Νομίζω θα το ξανασυζητήσουν και εύχομαι να βρεθεί μια λύση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Ζητάω να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Από ανθρώπινης πλευράς να καταλάβουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα», είπε ο κ. Ρωμανός και συνέχισε. «Το παιδί μου θα συνεχίσει και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ξέρει που βρίσκεται το δίκιο», τόνισε.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_532.html

Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΙΡΑΣ ΣΕ ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ


Συμφέρουσα από κάθε άποψη είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2015 με τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι πελάτες των τραπεζών με επαρκή όρια έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σταδιακά τον φόρο ακόμη...
και ως τον Σεπτέμβριο του 2015. Πρόκειται για μια σημαντική ταμειακή διευκόλυνση, η οποία είναι δυνατή μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων. Ακόμη όμως κι αν επιλεγεί η εφάπαξ πληρωμή μέσω πιστωτικής, ο κάτοχός της κερδίζει μία άτοκη περίοδο χάριτος που μπορεί να φθάσει ως και τον ενάμιση μήνα, μεταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο για μετά τα Χριστούγεννα τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Οι εφετινές προσφορές δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής από 3 ως και 9 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, εφόσον γίνει σωστή επιλογή στην ημερομηνία που θα δοθεί η εντολή στην τράπεζα, η καταβολή των δόσεων ή του συνολικού ποσού μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στα μέσα Φεβρουαρίου. Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της πιστωτικής κάρτας για τη συγκεκριμένη συναλλαγή είναι τα εξής:

1. Ατοκες δόσεις. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ως και σε 9 άτοκες δόσεις. Με τον τρόπο αυτόν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αναβάλλουν για τον επόμενο χρόνο την εξόφληση του συγκεκριμένου φόρου, ελαφρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι εφόσον κάθε μήνα ο κάτοχος της κάρτας εξοφλεί το υπόλοιπό του, δεν επιβαρύνεται με τόκους.

2. Μετάθεση πληρωμών. Ολες οι πιστωτικές κάρτες δίνουν τη δυνατότητα μετάθεσης της εξόφλησης μιας αγοράς ως και κατά 50 ημέρες. Λόγω του τρόπου λειτουργίας του «πλαστικού» χρήματος, η αποπληρωμή μιας συναλλαγής που γίνεται σήμερα πραγματοποιείται 15-20 ημέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού που την περιλαμβάνει. Αρα συμφέρει τον κάτοχο της κάρτας να δώσει την εντολή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μετά την έκδοση του λογαριασμού του Δεκεμβρίου προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο είτε την πληρωμή της πρώτης εκ των δόσεων ή του συνόλου του ποσού, εφόσον επιλεγεί η εφάπαξ εξόφληση.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση γίνεται αποκλειστικά μέσω των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ, ενώ έχει καταργηθεί και το αυτοκόλλητο σήμα.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/12/blog-post_455.html

Read more...

Χωρίς εκπλήξεις Υπερψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός


Υπερψηφίστηκε με 155 «ναι» ο προϋπολογισμός
(φωτ. Ν.Παλαιολόγος/ SOOC)  

Αθήνα
Με 154 «ναι» και 134 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο προϋπολογισμός του 2015.

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.
    «Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

    Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα τους βουλευτές ότι μη ψήφιση Προϋπολογισμού σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.
        Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου, δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

        Η χώρα περνά από 1ης Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει, αλλά μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης.
          Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών,Γκίκας Χαρδούβελης. Με συχνές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του, σημείωσε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Αν και τόνισε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτίμησε ότι σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.
            Στην παρότρυνση προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να το σκεφτούν σοβαρά, καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε πως δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε περισσότερη ανεργία.
              Η κυβέρνηση, αλλά και ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό, είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επιχειρώντας με επιμονή να αποδείξει ότι τα προγράμματα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ,  τόνισε ότι οι δανειστές και οι αγορές απέδειξαν ότι αδιαφορούν για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Το μόνο που τους φοβίζει είναι η ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
                Ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές, ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά άδικες απαιτήσεις, είναι η λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

                «Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε όχι μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά εξαιτίας των πολιτικών κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι ο λαός εγκλωβίστηκε σε συνθήκες μόνιμης φτώχειας.
                • Φ.Κουβέλης: Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε και παγίδευσε τη χώραΗ συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή συνεχίστηκε το απόγευμα της Κυριακής στη σκιά των σεναρίων περί επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

                  Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι πολιτική προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η ασάφεια σημαίνει αστάθεια. 

                  Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε, δε, να «μην χαθεί ούτε ημέρα από το 2015», ζητώντας αμέσως μετά τις γιορτές, να ξεκινήσουν το γρηγορότερο οι σχετικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε την 7η Ιανουαρίου, ως την καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.

                  Εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, 
                ο Βασίλης Καπερνάρος εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα περί αποστασίας, εκείνων που σε αντίθεση με τη γραμμή του κόμματός τους θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσβάλουν τους βουλευτές.

                Κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διαπραγματευτεί το χρέος, θα προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση και θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, ζήτησε ο Γιάννης Κουράκοςαπό τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.

                Αναφερόμενος στις καταγγελίες για χρηματισμό και αποστασία βουλευτών, αναρωτήθηκε αν και ο κ. Τσίπρας τάζει «κουμπαρά» ή θέση στο ψηφοδέλτιο στους ανεξάρτητους βουλευτές που συναντά φανερά ή παρασκηνιακά, ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά και την ανάγκη για συνεννόηση, ανέφερε: «Πιστεύετε μήπως ότι είστε ο Μεσίας και ο μόνος που έχετε τις λύσεις; Ότι είστε ο μόνος που είστε σε θέση να τις εφαρμόσετε; Δεν μπορείτε. Ανταποκριθείτε στο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας για εθνική συνεννόηση. Ή θα συνεχίσετε να λέτε εγώ ή το χάος;»

                Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά στον «επίλογο της στρατηγικής που ήταν εξ αρχής καταδικασμένη σε αποτυχία». Πρόσθεσε όμως ότι «ο επίλογος αυτός υπάρχει κίνδυνος να γίνει πρόλογος νέας λιτότητας» και σημείωσε ότι «δεν μας λένε ούτε τώρα την αλήθεια, η κυβέρνηση και η τρόικα».

                Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλοςδήλωσε ότι κανείς από τους βουλευτές της ΧΑ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό ούτε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως είπε ότι η κυβέρνηση παρακαλάει σήμερα τους δύο υπόδικους βουλευτές που δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, αν και αυτοί είναι επίσης υπόδικοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

                Ηλένα Κρητικού, Ευαγγελία Μπίφη, Αργυρώ Τσατσούλη
                Newsroom ΔΟΛ

                Read more...