Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitj92DCUEbCSGVuqIxQik2kKCP0yZtFxyjo2dPgEb47Id5Hw8zcyygRlADYF86Uz6lrgyHLvvx_u_-ClgCHdZ5iRNwcayfJrMQFV83OgNVrLqW2EYN8vKCU-XgkcYKtmzdNePXH3EJwt4/s640/christmas1logo1lp2.jpgΗ γέννηση του θείου βρέφους. O ερχομός του θεού στη γη. Μέσα στην χειμωνιάτικη σιγαλιά . Σαρκώνεται η Αγάπη φέρνοντας σε έναν άγριο και βίαιο κόσμο την ιδέα της ειρήνης, της συγχώρεσης, της ταπεινότητας, της δικαιοσύνης.

Εκείνη η νύχτα που ήταν διαφορετική απ’ τις άλλες προμήνυε πως θα συμβεί κάτι κοσμογονικό. Μια ώρα στα μεσάνυχτα ήταν μοιραίο να φέρει στον κόσμο το γιο του θεού σε πείσμα του θηριώδους Ηρώδου, παρά τις ανθρώπινες απαγορεύσεις. Για μια ακόμη φορά ο θεϊκός νόμος έθεσε σε αχρηστία τον αυταρχικό νόμο των ανθρώπων, τον ποτισμένο από μίσος, εγωισμό και κακία.

Κι οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρει η φύσις όλη. Τα στοιχεία της φύσης υποκλίθηκαν μπρος στο διαφεντευτή των πάντων. Το διαφεντευτή μιας ουράνιας βασιλείας. Αυτή δε στηρίζεται στην ισχύ και στη βία αλλά στον λόγο της ηθικής, της αγάπης και της μετάνοιας. Ο αιθέρας πλημμύρισε ψαλμωδίες από αγγέλους που υμνούσαν το μέγα θάμα. Η φύση φόρεσε τα καλά της να υποδεχτεί το μέγα βασιλιά που τόσο θα διαφέρει από τους επίγειους! Αυτός δε θα επιβάλλει τιμωρίες. Δε θα ζητά την τυφλή υπακοή. Θα αξιώνει την ενσυνείδητη αποδοχή μιας θρησκείας όχι των τύπων και του φάινεσθαι μα της ουσίας και της αγάπης.

΄Ετσι το μισογκρεμισμένο καλύβι μπόρεσε να χωρέσει το βασιλέα των βασιλέων. Φιλοξένησε μέσα στα ερείπιά του το εξαιρετικό και το απρόσμενο. Το διακριτικό σκοτάδι της νυχτιάς τρύπωνε ζηλόφθονα στις παχιές μεγαλοπρεπείς χαραμάδες τυλίγοντας τη θεία οικογένεια στα πέπλα του ήσυχα κι ανώδυνα όπως ταίριαζε στην περίπτωση. Απόψε γεννήθηκε ο μικρός Χριστός επιφέροντας άφατη ευτυχία στα δυο πρόσωπα που αποτέλεσαν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε γη και ουρανό.

Μια ανεπαίσθητη στιγμή όλα άλλαξαν. Και εγένετο φως! Φως ιλαρόν προορισμένο να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο, να γαληνέψει την τρικυμισμένη ανθρώπινη ψυχή, να ρίξει βάλσαμο στην αμαρτωλή ύπαρξη προσφέροντας απλόχερα μεγαλοσύνη και κατανόηση στην αδυναμία. Να σιγήσει τις σάλπιγγες του πολέμου. Να καταργήσει τις ανισότητες. Να καταστείλει τα πάθη.

Οι μάγοι ένιωσαν το μήνυμα. Κίνησαν για να προσκυνήσουν το νεογέννητο θεό. Εγκατέλειψαν την κοσμική εξουσία τους, πήραν στα χέρια απλά, μα συμβολικά δώρα και ξεκίνησαν το ταξίδι προς τη σωτηρία με μπούσουλα την καρδιά τους που θα τους έφερνε κοντά στο άγγιγμα της ευτυχίας. Διαισθάνθηκαν πως το εξαιρετικό έμελλε να ανατρέψει την πορεία του κόσμου. ΄Εθεσαν στόχο τους να ακολουθήσουν το αστέρι που θα τους χάριζε τη γαλήνη που γύρευαν χρόνια ολάκερα μέσα στα βιβλία και τις περγαμηνές της ανθρωπότητας. Φόρτωσαν στις κυρτωμένες καμήλες τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους και με υπομονή και δύναμη ακολούθησαν το ένστικτο τους που τους υπαγόρευε να κυνηγήσουν το ιδανικό που θα έδινε νόημα στη ζωή τους

Και τ’ άστρο ήρθε και καρφώθηκε στην κορυφή της φάτνης. Ξέφυγε από την αέναη πορεία του στο σύμπαν. Στάθηκε να φωτίσει το γύρω χώρο αναπληρώνοντας την έλλειψη του φυσικού φωτός. Κι ο κόσμος φόρεσε τα καλά του. Οι εκκλησιές σήμαναν το χαρμόσυνο μήνυμα. Κι οι πιστοί συρρέουν στο ξωκλήσι να προσκυνήσουν το μέγα θάμα. ΄Ένα θάμα που κάνει τα στόματα ν’ ανοίξουν διάπλατα. Που τραβάει το σύρτη της καρδιάς. Που ξεκλειδώνει τα αισθήματα και επουλώνει τις τραυματισμένες ψυχές.

Τα Χριστούγεννα κάνουν την καρδιά να ξεχειλίζει από αγάπη. Μέσα στη βαρυχειμωνιά σκορπάει τη θέρμη της αγάπης. Οι γέροι γίνονται νέοι και αφήνονται να χαρούν τις απλές χαρές της ζωής. Η καρδιά σκιρτά ατίθαση παιδούλα στις ανηφοριές της ευτυχίας. Κι όλοι μαζί γίνονται ένα και τραγουδούν από τότε μέχρι σήμερα. Πάντα με ένταση και πάθος. Οι φωνές δυναμώνουν. Σπάζουν τον πάγο της κακίας και της μοχθηρίας. Χτίζουν νέους πύργους προς τα ωραία και τα υψηλά.

Κάθε χρόνο τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους. Γεμίζουν τις γειτονιές. Μεταφέρουν το μαντάτο. Κάθε περιοχή και με άλλα λόγια. Μα το νόημα είναι ένα. Το μήνυμα ίδιο και ηχηρό. Λένε τα κάλαντα όταν το κρύο παγώνει την ανάσα. Τα τρίγωνα ηχούν ουράνιες μελωδίες. Ανοίγουν οι καθαρές καρδιές. Υμνούν τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Στεριές και νησιά γίνονται ένα. Μια ενότητα κάτω από την αγάπη του Χριστού. Για την αγάπη του Χριστού. Για τη σωτηρία των ανθρώπων όπου κι αν βρίσκονται.

Κι έπειτα έρχονται τα τίμια δώρα. Τα δώρα της ζωής. Αυτά καταργούν τις φθηνές συναλλαγές. Νικούν το συμφέρον. Απαλείφουν τις ανισότητες. Επικρατούν για πάντα

Τα παιδιά ορμούν ξανά να χαρούν την έλευση του νέου χρόνου. ΄Ενας χρόνος θαλερός, ακμαίος που κουβαλάει όλες τις ελπίδες της ανθρωπότητας. Υπόσχεται καινούριες μέρες. Καλύτερες απ’ αυτές που διάβηκαν. Γεμάτες νέες προσδοκίες. Πλούσιες από συγκινήσεις. Μεστές από αδημονία και επιθυμία να γίνει ένα βήμα μπροστά σπάζοντας τα φράγματα των δεσμεύσεων και των λανθασμένων επιλογών

Κι οι μέρες περνούν. Ο νέος χρόνος θρονιάζεται αναπαυτικά μπροστά μας. Ορίζει πια τη ζωή μας. Απειλεί τους καλικάντζαρους κι όλα τα κακά δαιμόνια που επιχειρούν να ανατρέψουν την τάξη του κόσμου. Ο ιερέας κατακαίγει τα δαιμόνια που πριονίζουν το μεγάλο δέντρο του κόσμου. Τα στέλνει στα τάρταρα καμένα από τον αγιασμό των Φώτων. Βαπτίζει την ανθρωπότητα στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Ας χαρούμε αυτές τις ΄Αγιες μέρες
Ας αισθανθούμε πραγματικά το νόημα των ημερών
Ας κερδίσουμε την ανάνηψη της ψυχής μας
Γιατί μόνο έτσι δε θα αποτελέσουν μια ακόμα ανάπαυλα του σώματος

Καλές γιορτές


Read more...

Mπουμπούκος: Στο υπουργικό κάθομαι δίπλα σε κλέφτες! ...



Ξέσπασε ο Μπουμπούκος μιλώντας στον «Real fm» , με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ περί εκπτώσεων ιδεολογικών αξιών με την συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

«Θα μπορούσα κι εγώ να... πω ότι αναγκάζομαι να κάθομαι δίπλα σε κλέφτες και ανίκανους» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε : «Βλέπω υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που το παίζουν αντιμνημονιακοί. Αντιλαμβάνεστε πόσο σχεδόν, κωμικό φαίνεται σε μένα, να μου λένε ότι εγώ πρέπει να προσπαθώ να στηρίζω τα μέτρα που παίρνει αυτή η κυβέρνηση για να σώσουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να βλέπω στ κανάλια υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να κηρύσσουν τον αγώνα του αντιμνημονίου. Ε, αυτό είναι αστείο».

«Δεν γίνεται να συγκυβερνάμε με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν ως εδώ», κατέληξε.



Read more...

Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι ειδοποιήσεις τελών κυκλοφορίας

Στη διεύθυνση www.gsis.gr


Πολλοί είναι πάντως οι πολίτες που λόγω κρίσης θεωρούν δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας των οχημάτων και επιλέγουν να καταθέσουν πινακίδες
Πολλοί είναι πάντως οι πολίτες που λόγω κρίσης θεωρούν δυσβάσταχτο το κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας των οχημάτων και επιλέγουν να καταθέσουν πινακίδες (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Την ανάρτηση των ειδοποιήσεων τελών κυκλοφορίας για το 2012 στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη διεύθυνση www.gsis.gr, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών έχουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.

Η ανάρτηση γίνεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών που για κάποιο λόγο δεν έλαβαν την ειδοποίηση που στάλθηκε ταχυδρομικά ή που απώλεσαν την ειδοποίηση που έλαβαν.

Οι εκτυπώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες έντυπες ειδοποιήσεις και να χρησιμοποιηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα αποφυγής της ταλαιπωρίας και του συνωστισμού στις ΔΟΥ.

Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας, στη διεύθυνση www.gsis.gr.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αρχικά να επιλέξουν το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Πολίτες ή το πλαίσιο Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις/ Επιτηδευματίες και στη συνέχεια την επιλογή Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Δέχομαι κριτική επειδή σπάω κανόνες σιωπής» δηλώνει ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Νέες επικρίσεις κατά του Γ.Παπανδρέου

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τάχθηκε κατά της παραίτησης υπουργών που θα είναι υποψήφιοι για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τάχθηκε κατά της παραίτησης υπουργών που θα είναι υποψήφιοι για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την άποψη ότι η κριτική που δέχεται δεν είναι για αυτά που λέει, αλλά για το δικαίωμά του να τα λέει, εκφράζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στην Real news, ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει: «Ξέρω πολύ καλά πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι και έχω την επίγνωση ότι αυτή τη στιγμή σπάω κανόνες σιωπής. Κάποιοι φίλοι μου ανησυχούν ότι "θα καώ". Αυτό δεν με αφορά. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει καθαρές τοποθετήσεις, χωρίς καιροσκοπισμούς, σκοπιμότητες και ανούσιες σκιαμαχίες».

Ερωτηθείς για τη σεναριολογία, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιμείνει έως τέλους στην υποψηφιότητά του, ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει: «Ξέρω ότι κάποιοι ενοχλούνται. Ο δρόμος που έχω διαλέξει είναι δύσκολος, αλλά πολιτικά λυτρωτικός. Παιχνίδια με τη συνείδησή μου δεν κάνω».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εντείνει την κριτική του για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Γ.Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν έπρεπε να μπει στο μνημόνιο και πως η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο στην αρχή, μη λαμβάνοντας μέτρα.

«Αντί για μέτρα, εμείς μοιράζαμε επιδόματα και αυξήσεις σε μισθούς» σημειώνει χαρακτηριστικά. Παραδέχεται ότι όλοι στην κυβέρνηση «έχουμε μερίδιο ευθύνης, πρωτίστως όμως όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και έλαβαν τις στρατηγικές αποφάσεις βάσει των οποίων πορευτήκαμε. Όσοι άλλα έλεγαν για την οικονομία πριν από τις εκλογές και άλλα έκαναν μετά».

Ερωτηθείς τι θα σήμαινε εάν ο κ. Παπανδρέου αποφάσιζε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, ο Μ.Χρυσοχοΐδης δηλώνει: «Πιστεύω στην πολιτική ευθύνη και πιστεύω ότι οι ηγέτες ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις διαδικασίες της διαδοχής, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι δεν είναι εποχές για "δαχτυλίδια", δεν είναι καιρός για τακτικισμούς.

Εξ άλλου, τάσσεται κατά της παραίτησης από την κυβέρνηση υπουργών που θα είναι υποψήφιοι για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για το θέμα του πολιτικού βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο το οποίο έχει αναλάβει.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυτοί… Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα κάνουν;

Εικόνες αστέγων από την Αθήνα της οικονομικής κρίσης


http://img.protothema.gr/DCD8BF5A63CF45F5635A6DE4CCB77A84.jpg
Αρκετοί είναι και φέτος οι άνθρωποι οι οποίοι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε κάποιο παγκάκι, στεγνό πεζοδρόμιο ή σε όποιο χώρο θα μπορούν να βρουν κάποιου είδους ζεστασιά και προφύλαξη από τον βαρύ χειμώνα του Δεκεμβρίου.

Οι βιτρίνες των καταστημάτων είναι ήδη στολισμένες προετοιμάζοντας τους πολίτες για την αγορά των γιορτών, ενώ και ο Δήμος έχει προχωρήσει το δικό του στόλισμα στην πόλη. Κοιτώντας όμως καλύτερα βλέπεις κάποιους ανθρώπους που πολλές φορές βρίσκονται εκεί και προσπαθούν σιωπηρά να αποσπάσουν λίγο από την προσοχή μας και να τους δώσουμε ένα «μαγικό» για αυτούς κέρμα.

Η εικόνα της πόλης των Αθηνών αποκαρδιωτική, λόγω της οικονομικής κρίσης και φυσικά άλλων παραγόντων, είναι πλημμυρισμένη από φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι επαιτούν προκειμένου να ταΐσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους ενώ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα και εκείνοι που κοιμούνται σε αυτοσχέδια πρόχειρα καταλύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία των «Γιατρών του Κόσμου» οι άστεγοι στην Ελλάδα αγγίζουν – επισήμως – περίπου τους 20.000. Πρόκειται για ανθρώπους που πλέον δεν έχουν κατοικία ή που βρίσκουν περιστασιακά καταλύματα από αυτά που συντηρούν διάφορες υπηρεσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην περιοχή της πρωτεύουσας ενώ και η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, σημειώνει πως υπάρχει μια άνοδος της τάξης του 15-20% στα συσσίτια που μοιράζει καθημερινά.


Η εικόνα αυτή, «παράπλευρη απώλεια» κι αυτή της κρίσης, έκανε ήδη το γύρο του κόσμου, καθώς μόλις πρόσφατα, τόσο το αμερικανικό CNN, όσο και το βρετανικό Reuters πραγματοποίησαν ρεπορτάζ για τους άστεγους της Αθήνας και την αύξηση που καταγράφεται στους απόρους και πένητες στην Ελλάδα λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης.


Read more...

Τρόπους να συνδράμει στο έργο της Εκκλησίας συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το πρωί του Σαββάτου
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το πρωί του Σαββάτου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος αντάλλαξε ευχές, αλλά είχε και την ευκαιρία να συζητήσει θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου, παραμονή των Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδήμος συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο τους τρόπους με τους οποίους η πολιτεία μπορεί να συνεργαστεί με την Εκκλησία και να την συνδράμει στο έργο της, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο της Αρχιεπισκοπής όσο και της Εκκλησίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν την στήριξη των πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα με στόχο την στήριξη ασθενέστερων ομάδων, δράσεις οι οποίες τις επόμενες μέρες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τα θέματα της Εκκλησίας διακρίνονται στα θέματα της Αρχιεπισκοπής και σε εκείνα της Εκκλησίας της Ελλάδος γενικότερα. Σε ότι αφορά τα πρώτα, όπως δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, συζήτησε με τον πρωθυπουργό για την κρίση στη γειτονιά, την οικογένεια, και τις δυνατότητες βοήθειας και συμπαράστασης στους ανθρώπους.

Όπως είπε ο κ. Ιερώνυμος, για τα προβλήματα της Εκκλησίας συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό να υπάρξει συνάντηση του κ. Παπαδήμου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου, ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η έκβαση του PSI κρίνει το χρόνο των εκλογών

Σε «θολό» τοπίο η χώρα


http://img.protothema.gr/F4F08E789810E8178E6C32826DAB29A8.jpg

Σε επαναβεβαίωση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, που όμως λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν εν τω μεταξύ προκύψει, κατέληξαν ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, που διαμορφώνει θολό τοπίο για την κυβέρνηση και τη χώρα. Στην γωνία του τραπεζιού πάντως υπήρχε και το ημερολόγιο του 2012, προκειμένου να προσδιοριστεί πιθανή ημερομηνία εκλογών.

Καθώς το σύνολο των εκκρεμοτήτων συζητήθηκε στη συνάντηση, η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι το PSI, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους συμφέροντα κατά τη διαπραγμάτευση που κάνει με κυβερνήσεις, τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια και ιδιώτες, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Βέβαια, όσο καθυστερεί τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποτυχίας.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε τη χρεοκοπία και γι' αυτό και εκείνος επείγεται να κλείσει το PSI και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Στο θετικό σενάριο -που αποτελεί και τον ευσεβή πόθο της ΝΔ- τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι πλέον δυνατό να προκηρυχθούν εκλογές μέσα στον Μάρτιο. Γι' αυτό και η επίσημη θέση της ΝΔ παραμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην προκαθορισμένη συμφωνία, λίγο πριν ή λίγο μετά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα εξαρτηθεί και από τις πραγματικές συνθήκες που θα προκύψουν.

Παρότι οι αρμόδιοι στις δημόσιες δηλώσεις τους εμφανίζονται αισιόδοξοι και δηλώνουν για ευνόητους λόγους ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Το PSI εξελίσσεται σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, λόγω των προβλημάτων στην ευρωζώνη και των διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των μεγάλων κρατών.

Από την εξέλιξη όμως του PSI εξαρτάται το επόμενο δάνειο για τη χώρα και, βεβαίως, το νέο μνημόνιο που θα το συνοδεύει. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τη χώρα να αποτύχει η αντάλλαγή ομολόγων και να μην δοθεί η επόμενη δόση του δανείου, αφού αυτό θα σήμαινε πια χρεοκοπία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ συμφωνεί ότι η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει με ταχείς ρυθμούς το PSI και παράλληλα να διαμορφώσει τους βασικούς όρους της δανειακής συμφωνίας που θα το συνοδεύει. Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να εγκρίνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που φέρνει η κυβέρνηση και που, σύμφωνα με τη ρητορική της, είναι απαραίτητες προυποθέσεις για τη θετική έκβαση του PSI και του νέου δανείου.

Ενώ αυτό εμφανίζεται σαν αναγκαιότητα, προσκρούει στη θέση του κ. Σαμαρά ότι η ΝΔ δεν θα συμφωνήσει σε νέα μέτρα και θα δείξει ανοχή μόνο σε όσα έχουν ήδη αποφασιστεί με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη είναι το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, που ήλθε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι η ρύθμιση των επικουρικών συντάξεων απορρέει από την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου, κάτι που η ΝΔ αρνείται και υποστηρίζει ότι στον προυπολογισμό που ψήφισε περιλαμβάνονται οι περικοπές που έχουν ήδη γίνει. Η συμβιβαστική λύση που διαφαίνεται είναι ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Εργασίας θα φέρει νέο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Είναι ερώτημα όμως αν θα διασωθούν συνολικά οι επικουρικές ή θα γίνουν λελογισμένες περικοπές και θα διασφαλιστούν απλώς κάποια κατώτατα όρια.

Προβλήματα όμως προκύπτουν και από την ασυνενοησία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που παίρνουν χωρίς προηγούμενη συζήτηση οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική είναι η κόντρα του κ. Παπαϊωάννου με τον κ. Βορίδη του ΛΑΟΣ, με αφορμή τη μείωση των ποινών για τους διακινητές λαθρομεταναστών. Μπορεί αυτή την αντιπαράθεση να την σήκωσε ο ΛΑΟΣ, είναι όμως εμφανές ότι και η ΝΔ δεν συμφωνεί με τη μεταναστευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε με τη γενικότερη μείωση του αξιόποινου σε σειρά αδικημάτων, που προωθεί υπό το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ ζητά από τον πρωθυπουργό να βάλει φρένο στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που, υπό την επίκληση των εκτάκτων συνθηκών, δείχνουν ζήλο να προωθήσουν τις κομματικές πολιτικές που απέτυχαν να υλοποιήσουν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ή, σε κάθε περίπτωση, να περνούν μόνο τα μέτρα στα οποία υπάρχει συμφωνία.
Read more...

Ο ηγούμενος Εφραίμ δεν παρουσιάστηκε για να προφυλακιστεί και δηλώνει ασθενής

Εισαγγελέας καθ' οδόν προς το Αγιον Όρος

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εμπλοκή σημειώθηκε μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, που έκρινε προφυλακιστέο τον ηγούμενο Εφραίμ. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου δεν παρουσιάστηκε ως όφειλε, δηλώνοντας ασθενής.

Το Κέντρο Υγείας Καρυών επιβεβαιώνει πως ο ηγούμενος Εφραίμ -εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων- έχει υψηλό πυρετό και παρουσιάζει απορύθμιση του σακχάρου.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο συνήγορος του ηγούμενου υποστηρίζει ότι ο εντολέας του θα παρουσιαστεί αυτοβούλως εντός δύο ή τριών ημερών, που θα χρειαστούν προκειμένου αφ' ενός να βελτιωθεί η υγεία του, αφ' ετέρου να οργανώσει τα της απουσίας του, δηλαδή να ορίσει αντικαταστάτη.

Πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον ηγούμενο καταγγέλλουν το γεγονός ότι κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς και ότι θα πρέπει να φυλακιστεί τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Κατόπιν αυτών, καθ' οδόν προς το Αγιον Όρος βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου εισαγγελέας από τη Θεσσαλονίκη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...