Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Κρυφό παζάρι στο Αιγαίο αποκάλυψε το Wikileaks

newpost.gr
Κρυφό παζάρι στο Αιγαίο αποκάλυψε το Wikileaks
Tην επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, ανάλογα με την περιοχή, πρότασηη οποία σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και σήμερα στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς και την προσφυγή στη Χάγη για συμφωνία-πακέτο για το Αιγαίο έχει προτείνει η Αγκυρα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009. Ηταν η εποχή που η Ουάσιγκτον πίεζε για την υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο wikileaks. Από τα τηλεγραφήματα προκύπτει επίσης το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου , όπου φαίνεται ότι οι αμερικανικές προτάσεις για το Αιγαίο υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2009, στη συνάντησή του με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά, κυρία Τίνα Κάινταναου , ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Χαϊντάρ Μπερκ σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και ότι οι διμερείς συζητήσεις έχουν διευρυμένο αντικείμενο και δεν κινούνται πλέον «στη μονότονη ανταλλαγή των εκατέρωθεν θέσεων για την υφαλοκρηπίδα».

Οπως προκύπτει από εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, ο κ. Μπερκ δηλώνει την ετοιμότητα της Τουρκίας να μελετήσει την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές (αλλά όχι σε άλλες). Η αμερικανίδα αξιωματούχος επαναλαμβάνει στον κ. Μπερκ την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά (σ.σ.: είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο έντασης και συνεχιζόμενων υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι) και ο τούρκος αξιωματούχος τής απαντά ότι εκτός από προτάσεις για νέα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), η Αγκυρα πρότεινε στην Αθήνα την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Αναφερόμενος δε στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία «δεν είναι ξένη για το ΠαΣοΚ και ο Παπανδρέου είναι καλός εταίρος».

Το ταξίδι Γιώργου στην Αγκυρα

Μερικές εβδομάδες αργότερα το ΠαΣοΚ έχει έλθει στην εξουσία και ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί, λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία τής κυβέρνησής του, το ταξίδι-έκπληξη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντιέται στις αρχές Οκτωβρίου με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν. Στις 30 Οκτωβρίου (αν και δημοσιοποιήθηκε αργότερα) ο τούρκος πρωθυπουργός τού απευθύνει επιστολή για να πιαστεί ξανά το νήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος είχε ατονήσει επί ΝΔ. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα στις 16 Νοεμβρίου του 2009, οι Τούρκοι λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα είχαν σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, αλλά μόνο προσωρινά...

«Ο δρόμος δεν είναι καθόλου σαφής»

Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Αγκυρα κ. Ντάγκλας Σάλιμαν σχολιάζει σε τηλεγράφημά του ότι η επανάληψη των υπερπτήσεων μπορεί να καθυστερήσει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο σχολιάζει θετικά στον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Χαλίτ Τσεβίκ το γεγονός ότι σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Τσεβίκ του απαντά ότι η παύση των υπερπτήσεων είναι προσωρινή και ότι η Τουρκία είχε αρχίσει ξανά τις υπερπτήσεις στις 6 Νοεμβρίου. Αρνείται ωστόσο να σχολιάσει ποια νησιά αφορούσαν και υποστήριξε ότι δεν ήταν «ζήτημα κυριαρχίας, αλλά απλώς πτητικοί σχηματισμοί». Αυτό κάνει τον αμερικανό επιτετραμμένο να σχολιάσει ότι παρά τη θετική κίνηση που έκανε ο κ. Παπανδρέου με το ταξίδι του αστραπή στην Τουρκία «ο δρόμος μπροστά δεν είναι καθόλου σαφής. Η προφανής επανάληψη των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά θα είναι ένας παράγων που θα περιπλέξει τα πράγματα. Οι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναπαύονται στο γεγονός ότι ο Παπανδρέου γνωρίζει τα ζητήματα που παγιδεύουν τις διμερείς σχέσεις».

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσεβίκ αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των διμερών θεμάτων, αλλά και το θέμα της πα ράνομης μετανάστευσης, το οποίο όπως σημειώνει «συμπεριλήφθηκε λόγω της σημασίας που του αποδίδει η Αθήνα». Το τηλεγράφημα επιβεβαιώνει όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για το περιεχόμενο της επιστολής, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό προκύπτει ότι ο κ. Ερντογάν πρότεινε τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό- πρόταση που επανέλαβε αργότερα και δημοσίως.

Εκνευρισμός για την καθυστέρηση της Αθήνας

Πάντως, όπως είχε καταστεί σαφές εκείνη την περίοδο από «διαρροές», οι Τούρκοι βιάζονταν να λάβουν την απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου και εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την «καθυστέρηση» του έλληνα πρωθυπουργού. Στη συνάντησή του με τον σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα για τις πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις κ. Αντονι Γκάντφρεϊ, ο αναπληρωτής διευθυντής Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Καγκατάι Ερτζιγές, δηλώνει τον Ιανουάριο του 2010 πως η Τουρκία είναι έτοιμη για επανενεργοποίηση του διαλόγου για το Αιγαίο, αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση Παπανδρέου. Μάλιστα, δηλώνει πως το τουρκικό ΥΠΕΞ γνωρίζει ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά είναι αντιπαραγωγικές για την προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων και σημειώνει ότι το ΥΠΕΞ «πιέζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους χειρισμούς».

Αναφερόμενος στις προτάσεις Ερντογάν για το Αιγαίο, ο Ερτζιγές σημείωνε ότι «παρ΄ όλο που η Ελλάδα απάντησε προφορικά θετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με τον κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, η Αγκυρα περιμένει επίσημη απάντηση στην επιστολή». Υποστήριζε ακόμη ότι οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στις αρχές του 2010, «για τις οποίες και οι Ελληνες είχαν δείξει ενδιαφέρον, αλλά δεν είχαν ορίσει ημερομηνία» . Δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων υπό τον κ. Παπανδρέου και σημείωνε ότι παρ΄ ότι επί ΝΔ έγιναν 42 γύροι διερευνητικών επαφών «δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα».

Ο τούρκος αξιωματούχος δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του σε περίπτωση που ετίθετο επικεφαλής των διερευνητικών επαφών ο πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης και αυτό γιατί υποστήριξε ότι παραδοσιακά οι διερευνητικές επαφές γίνονται ανάμεσα στους μόνιμους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο πλευρών και οποιαδήποτε άλλη μορφή θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία. Τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προσφυγή στη Χάγη, αλλά «για όλα τα θέματα» και όχι μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Πιέζουμε τους στρατιωτικούς»

Οταν ρωτήθηκε από τον αμερικανό συνομιλητή του πώς πιστεύει ότι συμβάλλουν οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο κ. Ερτζιγές απάντησε ότι το ΥΠΕΞ πίεζε τους στρατιωτικούς να τις μειώσουν. Απάντησε χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΞ κατάφερε να πείσει τις ένοπλες δυνάμεις να αναστείλουν τις πτήσεις πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Παρ΄ όλο που έχει αρθεί το μορατόριουμ, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν περιορίσει τις πτήσεις». Κάλεσε μάλιστα τους Αμερικανούς να... ελέγξουν τα αρχεία τους. Επανέλαβε τη ρητορική τής κυβέρνησης Ερντογάν περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες και σημείωσε ότι τώρα «η μπάλα ήταν στο γήπεδο της Αθήνας».

«Είναι απασχολημένος λόγω της κρίσης»

Στο τέλος Ιανουαρίου η Αγκυρα λαμβάνει την πολυαναμενόμενη απάντηση του κ. Παπανδρέου. Λίγες ημέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2010, o αναπληρωτής διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Κερίμ Ουράς, στη συνάντησή του με τον πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ. Ντάνιελ Ο΄ Γκρέιντι δηλώνει ότι η Αγκυρα σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την απάντηση Παπανδρέου. Δικαιολογεί μάλιστα την καθυστέρηση του έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι απασχολημένος με την οικονομική κρίση και πως χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι διάφορα στοιχεία στην κυβέρνησή του συμφωνούν με την προσέγγιση με την Αγκυρα». Σε σχέση με τον αιφνιδιασμό της επιστολής Ερντογάν, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να πιάσει τους Ελληνες απροετοίμαστους, αλλά απλώς επεδίωκε να υποβάλει μια συνολική πρόταση συμφωνίας νωρίς στη θητεία του Παπανδρέου».

Εκνευρισμός για μειονότητα

Οι Τούρκοι είχαν ενοχληθεί από την απάντηση Παπανδρέου στα μειονοτικά και στο Κυπριακό. «Η άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να αναφερθεί σε “μειονότητες” στη Θράκη, καθώς και ο ισχυρισμός του ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να αφεθούν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα, δείχνουν ότι η προσέγγιση είναι ανεύθυνη, δεδομένου ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως εγγυήτρια χώρα» λέει. Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα δικαιώματα όλων των ελλήνων πολιτών, αλλά ότι «αυτό δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας», κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας και να πάρει βήματα για την επαναλειτουργία της Χάλκης, αλλά και να εφαρμόσει το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής του 2002. Στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Κ. Ερτζιγές σημειώνει ότι «παρ΄ όλο που το γράμμα δεν απαντούσε ευθέως στις προτάσεις Ερντογάν για νέα ΜΟΕ και για κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να τα συζητήσει».

Οι προτάσεις Σπέκχαρντ

Δεν είναι «απειλή στην κυριαρχία» αλλά «ενόχληση»

Τον Ιούλιο του 2009 ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα,σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον,την Αγκυρα και τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ,εκτιμά ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι πρέπει να εμπλακούν σε «παραγωγικές συζητήσεις» για ζητήματα εναέριας ασφάλειας με στόχο να κατορθώσουν να τα βρουν για τις διαφορές τους στο Αιγαίο.Και προτείνει σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά σε συνδυασμό με κινήσεις αμοιβαιότητας από την τουρκική πλευρά.Ανάμεσα στα ΜΟΕ που προτείνει ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντείναι η αναγνώριση των «ψευδομουφτήδων» στη Θράκη,να μη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις «απειλή στην κυριαρχία»,αλλά...«ενόχληση»,να μη χαρακτηρίζονται εχθρικά τα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που εισέρχονται στο FΙR Αθηνών.

Ακόμη να αποφεύγουν τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν πάνω από «αποστρατικοποιημένα» νησιά (σ.σ.: είχαν προηγηθεί οι τουρκικές αντιδράσεις για νατοϊκές ασκήσεις που συμπεριελάμβαναν υπερπτήση του Αη Στράτη,με αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους) όταν τελούν σε νατοϊκή αποστολή,αλλά και να υπάρξει συμφωνία ώστε τα αεροσκάφη να πετούν άοπλα πάνω από το Αιγαίο.Ο αμερικανός πρεσβευτής προτείνει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τις «σκληρές» απαντήσεις στους Τούρκους.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος αυτών των προτάσεων διατυπώθηκε δημοσίως κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο,ενώ οι προτάσεις Σπέκχαρντ ήταν παρόμοιες με αυτές που προώθησαν οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Ερντογάν,επιχειρώνταςόπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Τα Νέα»- να ανοίξουν έναν παράλληλο,μυστικό δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα για τα αεροναυτικά ζητήματα,ο οποίος όμως εγκαταλείφθηκε.

Πηγή: Το Βήμα

Read more...

Ο Τζον Λίπσκι αναλαμβάνει χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ

Μετά τη «βόμβα» για Στρος-Καν


Στο «τιμόνι» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι
Στο «τιμόνι» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Τζον Λίπσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού, αναλαμβάνει προσωρινά τα «ηνία» στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ πρόκειται να έχει την Κυριακή άτυπη συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο κύριος επόπτης των ημερήσιων εργασιών του ΔΝΤ.

«Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος, όταν ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι στην Ουάσινγκτον» αναφέρει ο Μάρεϊ σε ανακοινωσή του.

«Ο κ. Λίπσκι θα προεδρεύσει της σημερινής άτυπης συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου» προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λευτεριά στο σύντροφο Στρος Καν!

papaioannou.

Ν’ αναλάβει ΤΩΡΑ διεθνή πρωτοβουλία ο ΓΑΠ, για…

…την απελευθέρωση του συντρόφου Ντομινίκ Στρος Καν
Είναι ντροπή για τη διεθνή αλληλεγγύη, τα ιδανικά του σοσιαλισμού, να μένει φυλακισμένος ένας σύντροφος της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο Σωτήρας της Ελλάδας και ακόμη να μην έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την απελευθέρωσή του ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να μην έχει εκδώσει μία ανακοίνωση συμπαράστασης για το…

γιατρό της εθνικής μας οικονομίας!

sibilla-gr-sibilla


Read more...

O Σκανδαλίδης ζητά να φύγουν όσοι δεν είναι με το Μνημόνιο και τις ορέξεις του Στρος…

papaioannou

Σκανδαλίδης: “Όποιος δεν μπορεί να πάρει το καπελάκι του και να φύγει”

Aυστηρό μήνυμα σε όσους υπουργούς πιστεύουν ότι οι συμβιβασμοί που κάνει η κυβέρνηση ξεπερνούν τα όρια ρίχνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, δηλώνει πως “όποιος στην κυβέρνηση δεν συμφωνεί να πάρει το καπελάκι του και να φύγει”…

Η συνέχεια (parapolitika.gr)


Read more...

Αν γινόταν εδώ, θα είχαν συλλάβει την καμαριέρα!...



Μπορεί να λέτε και έχετε δίκιο που τα λέτε, τόσα εναντίον των Αμερικάνων όμως εκεί δεν του χαρίστηκαν του Στρος Καν. Τον βούτηξαν στο αεροπλάνο και τον κατέβασαν κάτω. Kαι... μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο με διεθνές κύρος.
Αναρωτιέστε τι θα είχε συμβεί εδώ? Όχι μόνο θα την είχε γλιτώσει αλλά θα είχαν συλλάβει και την καμαριέρα...
αναγνώστης



Read more...

Γιούνκερ: Εκτός αγορών το 2012 η Ελλάδα...



H Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2012, εκτιμά ο επικεφαλής Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, η χώρα μας θα πρέπει να ... επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, καθώς και οι επόμενες.

Επισημαίνοντας την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας, ο κ. Γιούνκερ λέει ότι «το πώς θα προχωρήσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε σοβαρά μόνο όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας την Έκθεση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρ. Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους του 2011, από τους οποίους απέχει λίγο αυτή τη στιγμή - παρά τις μεγάλες, αξιοθαύμαστες προσπάθειες που καταβάλλει» .
Επίσης αντικρούει τη συζήτηση για έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία - όπως λεει - θα είχε ολέθριες συνέπειες για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Μέχρις αποδείξεως του εναντίου- επ' αόριστον, δηλαδή-θα λέω ότι μία έξοδος ή αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση», λέει ο κ. Γιούνκερ.

Αναφορικά με τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ εξηγεί ότι αφορούσε την προετοιμασία εν όψει των Συνόδων G-7 και G-20. «Δεν υπήρξε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε για αναδιάρθρωση του χρέους της. Είχα παρακαλέσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να λάβει μέρος στη συνάντηση προκειμένου να του καταστήσουμε σαφείς τις προσδοκίες μας», εξηγεί ο κ. Γιούνκερ.

Όσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον ίδιο λέει πως «όταν έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, έπρεπε να το διαψεύσω. Όχι επειδή κάτι τέτοιο με ευχαριστεί, αλλά επειδή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν είχε κλείσει ακόμη. Όταν λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, έπρεπε να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική διάψευση».

Τέλος, στιγματίζει ορισμένες συμπεριφορές στην Ευρωζώνη. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος. Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
skai.gr



Read more...

Σοκ στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας από τη σύλληψη του Στρος Καν...



Σοκ και αναταραχή έχουν προκαλέσει η σύλληψη και οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις στον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, για την απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης σε καμαριέρα ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη.

Η απαγγελία των κατηγοριών στον Στρος Καν είναι... «μια συγκλονιστική είδηση», δήλωσε σήμερα στο Παρίσι, η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2007 στη Γαλλία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία ζήτησε από όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την κατάσταση. «Είναι ένα σοκ. Όλα πρέπει να ερευνηθούν. Η σκέψη μου αυτήν τη στιγμή είναι στην οικογένειά του, τους συγγενείς του, αλλά και στον ίδιο, ο οποίος περνάει αυτήν τη δοκιμασία. Δεν έχει έλθει ακόμα η στιγμή να μιλήσουμε για τις συνέπειες της υπόθεσης αυτής στην εσωτερική πολιτική» κατέληξε.

«Η υπόθεση αυτή και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Στρος-Καν σηματοδοτούν το τέλος της προετοιμασίας της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία και πιθανότατα θα αναγκάσουν το ΔΝΤ να τού ζητήσει να εγκαταλείψει τη θέση του σ΄αυτό» υποστήριξε εξάλλου η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, πεπεισμένη ότι η ιστορία αυτή ανεξαρτήτως έκβασης θα αμαυρώσει έντονα την εικόνα του Γάλλου προέδρου του ΔΝΤ.

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε, εξάλλου την είδηση η ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί, η οποία απηύθυνε έκκληση για ενότητα του κόμματος: «Τα νέα που πληροφορηθήκαμε χθες βράδυ από τη Νέα Υόρκη ήταν κεραυνός εν αιθρία. Απευθύνω έκκληση στους Σοσιαλιστές να παραμείνουν ενωμένοι και λογικοί» ανέφερε.

ΔΝΤ: Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα

Τη διαβεβαίωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει και θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία έκανε η Καρολάιν Ατκινσον, διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του οργανισμού.

Η κα Άτκινσον δε θέλησε να προβεί σε άλλα σχόλια για το θέμα ενώ προσωρινά ο Στρος Καν θα αντικατασταθεί από τον πρώτο αναπληρωτή του, Αμερικανό Τζον Λίπσκι.
star.gr



Read more...

Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα για τη σύλληψη Στρος-Καν

real.gr





Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η σύλληψη του Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη, καθώς οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι δυσμενέστατες.

Ήδη υπάρχουν συνεχείς επαφές του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, όπως και επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου, με ξένους παράγοντες για να συνειδητοποιηθεί τι ακριβώς θα σημάνει για την οικονομία η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ και μάλιστα με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού.

Πεταλωτής: Η κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, επιχείρησε με γραπτή του δήλωση, να αποστείλει μήνυμα εκτός της χώρας πως η εξέλιξη με τον Στρος-Καν δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

«Η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος εξόδου από την κρίση» τονίζει στη δήλωση του, ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ακόμα και αν αθωωθεί ο Στρος-Καν, η αντικατάστασή του στο ΔΝΤ πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ενώ ήδη ματαιώθηκε η σημερινή του συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπως και η παρουσία του στο αυριανό ECOFIN, γεγονός που σημαίνει ότι λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους δεν πρόκειται να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χορήγηση της πέμπτης δόσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αυριανό ECOFIN δεν θα σταλεί αντικαταστάτης του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ.

Ακόμα, ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν είναι σαφές ότι δεν θα έχει την ίδια θετική διάθεση που είχε έστω και για τους δικούς του λόγους, ο συλληφθείς επικεφαλής του ΔΝΤ. Πρώτο αποτέλεσμα θεωρείται ότι θα είναι να μην συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι πιέσεις στο Βερολίνο για την επιμήκυνση και για νέο δάνειο και δεύτερον, το ΔΝΤ να είναι με τη νέα του ηγεσία πολύ πιο αυστηρό απέναντι στην Αθήνα.

Όπως σχολιάζουν πηγές στην Αθήνα, …άλλος βιάζει και άλλος πληρώνει!

Γ. Καρατζαφέρης: Του την έστησαν!

Την εκτίμηση ότι την έστησαν στον Στρος-Καν έκανε ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ., Γιώργος Καρατζαφέρης, που προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Προφανώς κάποιους ενόχλησε η δημοφιλία και η προοπτική του κυρίου Στρος-Καν. Είδε το τυρί, αλλά δεν είδε την φάκα. Έχει ξανασυμβεί αυτό στις ΗΠΑ. Απλώς, εμείς θυμίζουμε την περίπτωση του πρώην Δημάρχου της Ουάσιγκτον».

Αλ. Αλαβάνος: Μας βιάζουν, όπως την καμαριέρα!

«ΔΝΤ και ΕΕ κάνουν στην Ελλάδα ό,τι ήθελαν να κάνουν με την καμαριέρα. Η μόνη λογική που ξέρουν είναι η λογική του βιασμού», δήλωσε, σχολιάζοντας την υπόθεση Στρος-Καν, ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης έκανε για το θέμα την εξής δήλωση:

"Η απόπειρα βιασμού και η ομηρεία καμαριέρας ξενοδοχείου, σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που οδήγησε στην άμεση σύλληψή του, έγινε από τον Στρος-Κάν καθ’ οδόν από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία, για να συζητήσει με την Μέρκελ την τύχη της Ελλάδας.

Ας το καταλάβουμε πια. ΔΝΤ και ΕΕ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και της κάνουν ό,τι θα ήθελαν να κάνουν με το ζόρι στο κρεβάτι με την καμαριέρα του ξενοδοχείου τους. Η μόνη λογική που ξέρουν είναι η λογική του βιασμού".
Read more...

Δήλωση Παπαντωνίου στο Real.gr








Ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου έκανε στο Real.gr δήλωση, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, η οποία αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του ΣΔΟΕ που ζητά έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και των συναλλαγών του από το 1997 και μετά.

Στη δήλωσή του στο Real.gr, o πρώην υπουργός αφήνει αιχμές κατά του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας: "Γιατί, στη δική μου περίπτωση επαναλαμβάνεται ένας ήδη επανειλημμένα διενεργηθείς έλεγχος; Γιατί, εν γνώσει αυτού του γεγονότος, δόθηκε η συγκεκριμένη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;"

Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι "όταν η δικαστική έρευνα προσκρούει σε ενδεχόμενη ευθύνη υπουργού ο φάκελος διαβιβάζεται "αμελητί" στη Βουλή", κάτι που δεν έγινε στην περίπτωσή του.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός αναρωτιέται αν "πρόκειται για μεθόδευση που συνδέεται με την επιχείρηση λασπολογίας που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια".

Ο κ. Παπαντωνίου, αφού υπενθυμίζει ότι έχει ήδη ελεγχθεί, διευκρινίζει ότι "είναι ευπρόσδεκτος κάθε νέος έλεγχος" και καταλήγει, λέγοντας ότι θα στείλει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η πλήρης δήλωση του πρώην υπουργού στο Real.gr, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, έχει ως εξής:

«1. Η κίνηση των τραπεζικών μου λογαριασμών καθώς και όλες οι οικονομικές μου συναλλαγές από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί, οικειοθελώς, στη διάθεση των αρχών εδώ και πολύ καιρό, και μάλιστα στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens. Έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του «πόθεν έσχες» της Βουλής, με τη συνδρομή εντεταλμένων ορκωτών ελεγκτών, και αποδείχθηκε ότι είναι απόλυτα συνεπείς με την περιουσιακή μου κατάσταση. Όσες φορές και να ανοίξουν στο μέλλον, δεν μπορεί να προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι, κατά συνέπεια, ευπρόσδεκτη κάθε μελλοντική έρευνα από οποιαδήποτε αρχή.

2. Η δικαιοσύνη πρέπει να πράττει το καθήκον της. Όμως, πρέπει να σέβεται, όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά, το Σύνταγμα και τους νόμους. Όταν παρεκκλίνει, παραβιάζει το θεμελιώδες καθήκον της, την επιβολή του νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει ότι όταν η δικαστική έρευνα προσκρούει σε ενδεχόμενη ευθύνη υπουργού, ο φάκελος διαβιβάζεται «αμελητί» στη Βουλή. Γιατί, στη δική μου περίπτωση επαναλαμβάνεται ένας ήδη επανειλημμένα διενεργηθείς έλεγχος; Γιατί, εν γνώσει αυτού του γεγονότος, δόθηκε η συγκεκριμένη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών;

3. Μήπως η μεθόδευση αυτή συνδέεται με τη γενικότερη επιχείρηση λασπολογίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια; Σε κάθε περίπτωση, αντανακλά την κατάπτωση της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας, συμβαδίζοντας με την επιδείνωση της ηθικής και πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

4. Να ελέγξουν οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Με σεβασμό, όμως, στους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζονται βάναυσα όταν επιχειρείται «κυνήγι μαγισσών».

5. Απευθύνω σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, ζητώντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και της θεσμικής λειτουργίας του Κράτους Δικαίου.

Αθήνα 14 Μαΐου 2011»
Read more...

Σοκάρει απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για το γκέτο της Αθήνας

newpost.gr








Σοκάρει απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ για το γκέτο της Αθήνας
eurokinissi
Την ωμή αλήθεια για τα κυκλώματα που δρουν στο κέντρο της Αθήνας και έχουν ως αντικείμενο τη διακίνηση μεταναστών, περιγράφει σε απόρρητή έκθεσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την οποία έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γράφει το «Έθνος».

Πίσω από το ζήτημα των μεταναστών κρύβεται κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα, με ένα ευρύτερο κύκλωμα να δραστηριοποιείται και να εκμεταλλεύεται την ανάγκη τους, για να δημιουργήσει «στρατιά» πάμφθηνου εργατικού δυναμικού και να πετύχει τους ευρύτερους σχεδιασμούς του στις χώρες εγκατάστασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειονότητα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας περνούν όλη την ημέρα στα φανάρια για μεροκάματο ενός ευρώ, διακινούνται με φορτηγά και διαθέτουν κινητά, ώστε το κύκλωμα να μπορεί να τους εντοπίσει. Οι διακινητές τους ελέγχουν την παραγωγικότητά τους, με απειλές και ξύλο, σε όσους δεν πιάνουν τους «στόχους»!

Ενδεικτικά, η ΕΥΠ αναφέρει ότι Σωματεία και Ενώσεις Αλλοδαπών με έδρα τη χώρα μας διαδραματίζουν ρόλο στο σύστημα διακίνησης παρουσιάζοντας στη δράση τους νομιμοφάνεια, υπό το προσωπείο των προεδρείων, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο των διωκτικών αρχών. Παράλληλα, είναι διαπιστωμένη η δημιουργία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες υποστηρίζονται και από Ελληνες και που απευθύνονται μόνο σε αλλοδαπούς, νόμιμους ή μη μετανάστες.

Ελληνες και αλλοδαποί επιχειρηματίες, καθώς και μεσιτικές εταιρείες διαβλέπουν στο κέντρο της Αθήνας μια επενδυτική προοπτική, εξετάζοντας την τωρινή κατάσταση με την υποβάθμιση συγκεκριμένων γεωγραφικών ζωνών, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Προχωρούν, έτσι, στη λεγόμενη μεθοδευμένη απαξίωση με την γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών και την αυξημένη παραβατικότητα, που προκαλεί φόβο και οδηγεί τους ημεδαπούς κατοίκους στο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παράλληλα, οι περισσότερες τράπεζες έχουν αποκλείσει τη δανειοδότηση για αγορά κατοικίας στις περιοχές αυτές -μέθοδος red lining-, με αποτέλεσμα η αγορά των κατοικιών αυτών να καθίσταται ανέφικτη από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς με μόνιμα εισοδήματα, και με αυτόν τον τρόπο οι μοναδικοί αγοραστές να είναι πλέον είτε μεσιτικές εταιρείες είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που διαθέτουν μετρητά.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Έθνος, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τονυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή και τον Μ. Οθωνα, καθώς η αστυνομία θα κληθεί να αναλάβει ένα σημαντικό τμήμα της επιχείρησης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για να δώσει ξανά ζωή στο κέντρο.
Read more...

Ζήτησαν κρυφά 7 χρόνια επιμήκυνση και τους είπαν «όχι»

Το μυστικό deal του Λουξεμβούργου (που ναυάγησε)


http://img.protothema.gr/825F33E02CB5005A1417C5F2070D7EE4.jpg
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ζήτησε εν κρυπτώ επιμήκυνση 7 ετών του συνολικού χρέους, αλλά εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» από τα αφεντικά της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της δραματικής έκτακτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G20 την προηγούμενη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έθεσε απρόσμενα το θέμα του «reprofiling» του ελληνικού χρέους στους συνομιλητές του, και κυρίως βέβαια στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, εν μέσω μιας θυελλώδους συζήτησης με μοναδικό θέμα ατζέντας τις δυσμενείς εξελίξεις του προγράμματος της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο ίδιος ο υπουργός εξομολογήθηκε στο στενό περιβάλλον του ότι εκείνο το βράδυ στο Λουξεμβούργο ήταν το χειρότερο της σύντομης αλλά ομολογουμένως πολυτάραχης υπουργικής θητείας του.

"Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα"

Read more...

Aβραμόπουλος: Να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες μπροστά στο εθνικό συμφέρον

newpost.gr









Aβραμόπουλος: Να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες μπροστά στο εθνικό συμφέρον
eurokinissi
«Ο κομματικός και κυβερνητικός πατριωτισμός θα πρέπει να υποστείλουν τις σημαίες, μπροστά στο εθνικό συμφέρον», τονίζει μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «Καθημερνή», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας «ναι» στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά υπό προϋποθέσεις.

«Η πολιτική τάξη της χώρας έχει ακόμη πολιτικό απόθεμα. Μπορεί να κινητοποιηθεί πριν πέσουμε στον γκρεμό", είπε. "Θα κριθεί από τον βαθμό σύνεσης και ωριμότητας που διαθέτει», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσθέτει ότι, σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση ανήκει στην κυβέρνηση, κρίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πιέσεις της τρόικας.

Αναφορικά με τις συστάσεις συναίνεσης του ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι απευθυνόταν στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. "Ουδείς νοήμον άνθρωπος θα αρνείτο να δώσει χείρα βοηθείας σε ένα σωστό ρεαλιστικό και με προοπτική σχέδιο διεξόδου από την κρίση", είπε χαρακτηριστικά

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δήλωσε ότι η Ν.Δ. είναι "πανέτοιμη" για τη διεξαγωγή τους. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συμμετοχής σε κυβέρνηση συνασπισμού, ανέφερε ότι το κόμμα θα εξετάσει τα δεδομένα και θα καθορίσει τη στάση του.

Read more...

Τη συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων σε μια κοινή επιδίωξη ζήτησε ο Κ.Παπούλιας

«Καμπανάκι» για την κοινωνική συνοχή

Το πρόβλημα μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο Πρόεδρος
Το πρόβλημα μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο Πρόεδρος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Διδυμότειχο
Μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ότι «μπορούν να συναντηθούν σε μια κοινή επιδίωξη» έστειλε από το Διδυμότειχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας δύσκολης διαδρομής. Το πρόβλημα μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Λύση υπάρχει και είναι πολιτική. Αρκεί να αρθούμε όλοι πάνω από τα μικρά και να προσηλωθούμε στα μεγάλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στους ακρίτες της Θράκης ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνουν καθημερινή μάχη για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αμέσως μετά την τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμο Δημότη, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το Βυζαντινό κάστρο του Πυθίου και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Ο κ. Παπούλιας βρέθηκε στην «πόλη των κάστρων» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2011».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μετράνε» τις απώλειες για το ΔΝΤ, προβληματισμός για την επόμενη μέρα του ταμείου

Σοκ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη σύλληψη του Στρος-Καν


http://img.protothema.gr/157FC2E897B60EC5E2511BF3D6237821.jpg
Λίγες ώρες μετά το σοκ της είδησης της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι παραμένει "σε πλήρη λειτουργία", τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα προβεί "σε σχόλια" για την υπόθεση.

Το ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση και μπορεί να λειτουργεί χωρίς το γενικό διευθυντή του, ωστόσο, ο πρώτος αναπληρωτής του, ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, είναι πιθανό να αναλάβει στη θέση του.

Το ένα μετά το άλλο, πάντως, τα διεθνή πρακτορεία και οι μεγαλύτερες εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους σελίδες, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα για τον ίδιο τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, όσο – και κυρίως – για το ίδιο το Ταμείο και το πρεστίζ του!

Αίφνης μόλις ένα μέσο ενημέρωσης ασχολήθηκε – προσώρας τουλάχιστον – με το τι μέλλει γενέσθαι μετά από αυτή την εξέλιξη με τα προγράμματα που «τρέχει» το ΔΝΤ σήμερα. Με πρώτο και σημαντικότερο το πακέτο διάσωσης των τριών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε καταστάσεις «μνημονίου». Ο λόγος για το πρακτορείο Dow Jones Newswires, που πάντως έφτασε στο συμπέρασμα πως η σύλληψη Στρος Καν «δεν επηρεάζει την εφαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας»! Στο ενδιάμεσο βέβαια ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση του μεσιέ Στρος Καν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και φυσικά η παρουσία του στο αυριανό Εurogroup, αλλά κατά τα λοιπά «δεν επηρεάζεται τίποτε…».

Η εφημερίδα που πρώτη «έβγαλε» την είδηση στις ΗΠΑ, η ΝEW YORK POST, γράφει στο site της πως η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ ίσως σημαίνει την αλλαγή ισορροπιών στην γαλλική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή! Είναι δεδομένο πως όποια κι αν είναι η εξέλιξη στη νέα αυτή δικαστική περιπέτεια του μεσιέ Στρος Καν οι πιθανότητές του να εμπλακεί τώρα πια στην διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας ψαλιδίστηκαν αν όχι μηδενίστηκαν!
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το MARKETWATCH που προφανέστατα έχει ως πρώτη είδηση τις απίστευτες εξελίξεις με τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.

Πάντως τις πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις για την επόμενη ημέρα φιλοξενούν τα πρακτορεία BLOOMBERG και REUTERS. Το μεν πρώτο αναφέρεται στις επιπτώσεις της υπόθεσης στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία. Οι αναλυτές του πρακτορείου αναφέρονται στην τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει τον Ντομινίκ Στρος Καν του σημερινού προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και καταλήγουν λέγοντας πως: «όσοι κριτικάρουν την πολιτική που ασκεί το Ταμείο και γενικότερα την πολιτική ηγεσία και πρακτική των χωρών της Δύσης, βρίσκουν πια ένα ‘εμβληματικό’ επιχείρημα για να κατηγορήσουν τους δυτικούς ηγέτες για αποτυχία των επιλογών τους και να ζητήσουν αλλαγή πολιτικής».

Το REUTERS διερωτάται ποια θα είναι η επίπτωση στο ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πως ήδη το κύρος του έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατόν ένας διεθνής οργανισμός που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των σημαντικότερων χωρών του κόσμου και κρατάει στα χέρια του τις τύχες εθνών και λαών, να βρίσκεται αντιμέτωπος με κενό εξουσίας! (Σ.Σ: αναφέρεται και στην είδηση της αποχώρησης του υπ’ αριθμόν 2 του ΔΝΤ, του κυρίου Τζον Λίπσκι, που φεύγει τον Αύγουστο…).

H ΠΟΡΣΕ ΚΑΙ Η «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ
Ανάλογο προβληματισμό εκφράζουν και οι αναλυτές του ΒΒC, ενώ το γαλλικό πρακτορείο AFP-FRANCE 24 παρουσιάζει την είδηση ανατρέχοντας και στο χθεσινό του ρεπορτάζ που αναφερόταν στις κατηγορίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος περί εκστρατείας λάσπης του Νικολά Σαρκοζί κατά του «σημαντικότερου αντιπάλου του» Ντομινίκ Στρος Καν. Αποκορύφωμα ήταν η δημοσίευση φωτογραφίας του επικεφαλής του ΔΝΤ να επιβιβάζεται σε πολυτελή Πόρσε εξερχόμενος ενός πανάκριβου ρεστοράν στο Παρίσι …

ΤΟ «ΣΦΑΛΜΑ ΚΡΙΣΕΩΣ» ΤΟΥ 2008 …
Το πρόβλημα πάντως για τον μεσιέ Στρος Καν είναι πως ουσιαστικά κάπου εδώ τερματίζει την όποια διαδρομή του. Είτε αποδειχθεί αθώος, είτε όχι, η ζημιά γι’ αυτόν έχει γίνει. Βλέπετε έχει και … παρελθόν! Για την ακρίβεια κοντινό παρελθόν, αφού ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως», όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή για τη σχέση του με μια υφισταμένη του, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ Πιρόσκα Νάγκι. Τότε αθωώθηκε και από τις κατηγορίες ότι καταχράσθηκε τη θέση του …

TA «ΦΕΣΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ …
Αθώος , από το δικαστήριο του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2001, βγήκε και από τη διαμάχη που είχε με την εταιρεία ασφάλισης φοιτητικών δανείων MNEF. Η τελευταία τον είχε κατηγορήσει πως είχε λάβει 100 χιλιάδες δολάρια για να «φτιάξει» ένα νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε κάποιες εκκρεμότητες της εταιρείας με την Εφορία! Τότε ο μεσιέ Στρος Καν ήταν υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης. Η MNEF τον κατηγόρησε πως πήρε τα λεφτά και δεν έκανε τίποτε. Το Νοέμβριο του 1999 ο Στρος Καν παραιτήθηκε από υπουργός για να «υπερασπισθεί την τιμή του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει τότε. Δυο χρόνια μετά δικαιώθηκε.
Το ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει …
Read more...

Γερουλάνος: Παράφρων όποιος πιστεύει σε αποκρατικοποιήσεις 50 δισ.

newpost.gr
Γερουλάνος: Παράφρων όποιος πιστεύει σε αποκρατικοποιήσεις 50 δισ.
eurokinissi
«Μόνο παράφρων μπορεί να είναι κάποιος που πιστεύει ότι επειδή δήλωσες ότι πουλάς σήμερα ένα οικόπεδο θα το αγοράσει κάποιος αύριο. Μιλώ για τα 50 δισ. ευρώ και δυστυχώς αυτή είναι η στάση της Ε.Ε.».

Τάδε έφη ο υπουργός Πολιτισμού και στενότατος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”.

Μιλώντας για τον ΟΠΑΠ, τον οποίον και επιβλέπει ως υπουργός Πολιτισμού, υποστηρίζει ότι η πώλησή του μπορεί να γίνει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προέχει το δημόσιο συμφέρον.

Ασκεί κριτική στις Βρυξέλλες για τους χειρισμούς της απέναντι στην κρίση. Χαρακτηρίζει την πολιτική της κοντόφθαλμη και ανεπαρκή, εκτιμώντας ότι «ψάχνει κάποιον να κατηγορήσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Τέλος, κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι επενδύει στην αποτυχία της χώρας. “Ποντάρει στο ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα αποδώσει και ότι εκεί επάνω θα χτίσει μια πλασματική πολιτική πλατφόρμα”, αναφέρει.
Read more...

«Aπολύσεις στο Δημόσιο τώρα αν θέλετε δάνειο και 5η δόση»

Αγριο παζάρι και εκβιασμοί από την τρόικα


http://img.protothema.gr/1139D4E99F5300CF809391192DA1C33F.jpg
Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ. Απολύσεις μέσα στον Μάιο στον στενό δημόσιο τομέα και στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ προκειμένου να υλοποιηθεί με ακρίβεια το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας και να δοθεί η 5η δόση του δανείου αξιώνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας!

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», την Παρασκευή το μεσημέρι εξελίχθηκε μια δραματική σύσκεψη με διαλόγους γεμάτους ένταση μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίων Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, με τον υπουργό Οικονομικών. Η διαμάχη σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε όταν η τρόικα απέρριψε και επέστρεψε ως απαράδεκτο το πρόγραμμα που ετοίμασε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι είναι αναξιόπιστο και ότι οι στόχοι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Τα μέλη της τρόικας δεν άργησαν να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους. «Μόνο εάν περικόψετε δραστικά τις δαπάνες θα μπορέσετε να πιάσετε τα νούμερα της επόμενης τετραετίας. Ετσι θα πάρετε την επόμενη δόση και τα νέα δάνεια που ζητάτε», φέρεται ειπών ο σκληρός της παρέας, ο Δανός κ. Τόμσεν.

Με το πιστόλι στον κρόταφοΠροτού ξεκινήσει αυτή η σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών πίστευε ότι θα πάρει το πράσινο φως για το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει, έτσι ώστε να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα του 20122015 προβλέπει ότι θα πρέπει να περικοπούν περίπου 24 δισ. ευρώ έτσι ώστε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να υποχωρήσει κάτω από το 1% στο τέλος της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Από τα χρήματα αυτά περίπου τα μισά θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών και τα υπόλοιπα από την αύξηση των εσόδων.

"Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Πρώτο Θέμα"
Read more...

Κατηγορίες απόπειρας βιασμού απαγγέλθηκαν στον Ντομινίκ Στρος-Καν

Και ξαφνικά... σκάνδαλο

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λίγο πριν την απογείωση της πτήσης του
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λίγο πριν την απογείωση της πτήσης του (Φωτογραφία: Associated Press )
Νέα Υόρκη
Κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας σε ξενοδοχείο της πόλης.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αργότερα την Κυριακή, στο οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, θα δηλώσει αθώος.

Ο Ντ.Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο JFK ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ευρώπη, έχοντας προγραμματίσει να συναντηθεί αργότερα την Κυριακή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην ατζέντα της συζήτησής τους θα ήταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά, όπως ήταν φυσικό, η συνάντηση ακυρώθηκε.

Η 32χρονη υποστηρίζει πως, ενώ καθάριζε τη σουίτα που έμενε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Γάλλος αξιωματούχος βγήκε από το μπάνιο γυμνός, την βρήκε στο φουαγέ της σουίτας, την οδήγησε με τη βία στο υπνοδωμάτιο, κλείδωσε, και της επιτέθηκε σεξουαλικά. Η ίδια ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κατάφερε να διαφύγει.

Μετά το καταγγελθέν περιστατικό, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έφυγε από το ξενοδοχείο και πήγε στο αεροδρόμιο. Η αμερικανική αστυνομία τον συνέλαβε ενώ είχε ήδη επιβιβαστεί στην πτήση του προς το Παρίσι, μόλις δέκα λεπτά πριν την απογείωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρείτο σχεδόν σίγουρο πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα έθετε υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία με τους Σοσιαλιστές το 2012. Βουλευτές του (αντίπαλου) κόμματος του Νικολά Σαρκοζί ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η εξέλιξη στη Νέα Υόρκη αλλάζει «εντελώς την τράπουλα» των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Ροζ σκάνδαλο... από το πουθενά


Η υπόθεση έχει κάνει, όπως ήταν αναμενόμενο, το γύρο του κόσμου και βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας. Οι συνήγοροι του Στρος-Καν υπογραμμίζουν ότι το θέμα δεν πρέπει να καταλήξει «δημοσιογραφικό τσίρκο», τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί εάν οι κατηγορίες έχουν βάση -αφήνοντας αιχμές για πιθανό πόλεμο λάσπης.

Τον Ντομινίκ Στρος-Καν επισκέφθηκε στο χώρο που κρατείται ο Φιλίπ Λαλιό, ο Γάλλος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη «στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας», όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό ΥΠΕΞ. «Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έχει διπλωματική ασυλία με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά όπως αναφέρει η γαλλική Monde, οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών έχουν προστασία «που πλησιάζει εκείνη των διπλωματών ή των αρχηγών κρατών» -κάτι που το γαλλικό ΥΠΕΞ εξετάζει για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε μία λιτή του ανακοίνωση, το ΔΝΤ ανέφερε παρέπεμψε στο δικηγόρο του Στρος-Καν για κάθε σχόλια σημειώνοντας πως το Ταμείο παραμένει «σε πλήρη λειτουργία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος αξιωματούχος βρίσκεται στο επίκεντρο «ροζ» κριτικής: Τον Οκτώβριο του 2008 είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη «λανθασμένη κρίση» του σε ερωτική σχέση με υφιστάμενή του οικονομολόγο στο ΔΝΤ.

Κατά την τότε εσωτερική έρευνα αποδείχτηκε πως στην υπόθεση εκείνη δεν είχε καταχραστεί τη θέση του ούτε είχε παρενοχλήσει την οικονομολόγο.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στάζει μέλι ο Σημίτης για τον Λοβέρδο

newpost.gr
Στάζει μέλι ο Σημίτης για τον Λοβέρδο
Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτικό από τον Κώστα Σημίτη όταν τον τοποθέτησε υφυπουργό Εξωτερικών. Από τότε μέχρι σήμερα η σχέση τους δεν διαταράχθηκε ποτέ.

Φυσικά όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά τον Υπουργό Υγείας είχε διατυπώσει πολλές ενστάσεις για πολιτικές αλλά και πρακτικές που είχε ακολουθήσει ο κ. Σημίτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Λοβέρδος υπήρξε αγνώμονας απέναντι στον άνθρωπο που το ανέδειξε.

Διαβάζουμε με προσοχή στο σχόλιο του Φανουρίου στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο κ. Λοβέρδος είναι σήμερα ένας από εκείνους τους πολιτικούς που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου.

Παραθέτουμε το σημείωμα από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

«Προχθές το βράδυ ο Κώστας Σημίτης δειπνούσε με παλιούς του φίλους- το συνηθίζει το τελευταίο διάστημα - σε γνωστό στέκι της Φιλοθέης. Πάνω στην κουβέντα ήλθε και η παρέμβαση Λοβέρδου. Ο πρώην πρωθυπουργός όπως μου είπαν έσταζε μέλι για τον Υπουργό Υγείας. “Ο Ανδρέας έκανε πολύ καλά που βγήκε και μίλησε. Και αυτά που επεσήμανε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την πραγματικότητα, ήταν απολύτως στοχευόμενα. Είπε την αλήθεια και δεν ήταν καθόλου φλύαρος, αντιθέτως ήταν πολύ συγκεκριμένος. Με λίγα λόγια είπε αυτά που έπρεπε να πει εδώ και πολύ καιρό ο Γιώργος Παπανδρέου” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός. Αλλά και οι άλλοι της παρέας, πρώην...θεμελιωτές, του εκσυγχρονισμού, συμφώνησαν και ως φαίνεται κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι ο κ. Λοβέρδος έβαλε ήδη γερές βάσεις για το πολιτικό του μέλλον».

Read more...

Ο Ραγκούσης απαντά στο nonews-NEWS...


Ρεφενέ ο λογαριασμός στο "Ψάριστον" ...
Προς τιμήν του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Ακόμη κι όταν πρόκειται για πλάκα (όπως η δική μας, με το ρητορικό ερώτημα "μη μας πείτε πως πλήρωσε ο Πασχάλης; " ) .
Ο υπουργός-με δελτίο Τύπου, παρακαλώ-μας πληροφορεί ότι...

πλήρωσαν το λογαριασμό ρεφενέ.
Δεν έχουμε λόγους, να μην τον πιστέψουμε...



Read more...

Έφυγε στο Λονδίνο ο νέος Κοσκωτάς...


Κι άφησε πίσω του συντρίμμια...
Ο Flash, που άρον άρον άφησε στον Κυριακίδη-για ευνόητους λόγους-μπαίνει μέσα 460 εκατομμύρια το μήνα. Προβληματικός σταθμός, που πάντως είχε ιστορία και σημαντικούς δημοσιογράφους.
Σήμερα οι...

επαγγελματίες αυτοί και σε περίοδο κρίσης μάλιστα, βλέπουν αβέβαιο το μέλλον τους.
Ο Λαυρεντιάδης, που μετά τη φυγή του χαρακτηρίστηκε νέος Κοσκωτάς, άφησε συντρίμμια παντού. Έκλεισε τρεις εφημερίδες (το VETO του Τριανταφυλλόπουλου, τη SCORELINE και μια συνδρομητική) και οι άνθρωποι που επένδυσαν τις ζωές και τις καριέρες τους σ' αυτές τις δουλειές, τον καταριούνται.
Ο Λαυρεντιάδης, εν μία νυκτί, ξεπούλησε και κατέφυγε στο Λονδίνο. Αλίμονο στους εργαζόμενους που άφησε πίσω του...



Read more...

Γαϊτανάκι των Ευρωπαίων δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο για την Ελλάδα

Μπαράζ δηλώσεων, συνεντεύξεων και συσκέψεων


http://img.protothema.gr/8794D9B94B0EC046F636F2655565E013.jpg

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το ελληνικό οικονομικό επιτελείο καθώς οι εξελίξεις για την οικονομία της χώρας μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενόψει της πλέον κρίσιμης συνεδρίασης του Ecofin που θα λάβει χώρα στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρωτοφανές μπαράζ δημοσιευμάτων, δηλώσεων, εκτιμήσεων και συσκέψεων που έλαβε χώρα τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην ιταλική «Corriere della Sera», όπου ανακοίνωνε την προτεραιότητα της κυβέρνησής του για τις ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι την ανακοίνωση του προφανούς από τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολείται με την ιδιάζουσα περίπτωση της Ελλάδας, καθώς τα νούμερα απλώς δεν βγαίνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο που προωθείται τις τελευταίες ώρες για την ελληνική οικονομία, αφορά σε μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους η οποία θα συζητηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ντομινίκ Στρος Καν στο Βερολίνο, για να ανακοινωθεί και επίσημα την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής του Eurogroup. Μόνο συμπτωματικό άλλωστε δεν μπορεί να είναι το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία είναι έτοιμη να συναινέσει σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση της Σιδηράς Καγκελαρίου και του «πουλέν» στην κούρσα διαδοχής του Νικολά Σαρκοζί.

Όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές για την Ελλάδα, όπως ένα σημαντικό κούρεμα των χρεών ή ακόμα και το απίθανο σενάριο της εξόδου μας από το κοινό νόμισμα έχουν ήδη αποκλεισθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε καταστροφική την αποχώρησή μας από την ευρωζώνη, ενώ κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ο Γιούργκεν Στρας και ο Εβαλντ Νοβότνι καλούν τις χώρες – μέλη να φανούν υπομονετικές με την Ελλάδα, καθώς μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Read more...

Θα απολύονται οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που θα πουληθούν!

newpost.gr
Θα απολύονται οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που θα πουληθούν!
eurokinissi

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου στα έσοδα και στις αποκρατικοποιήσεις, είναι πιθανόν να φέρει δραματικές εξελίξεις, με απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Την ώρα που συζητείται το ενδεχόμενο νέου δανείου ύψους 60 δισ. ευρώ και νέων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ, στο τραπέζι μπαίνουν ταυτοχρόνως η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η μείωση των δημοσίων δαπανών.

Σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να νομοθετεί ότι οι εργαζόμενοι από όσες εταιρείες του δημοσίου πωλούνται, δεν θα μετατάσσονται όπως έγινε στην Ολυμπιακή, αλλά θα απολύονται !

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ως το καλοκαίρι η νομοθετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί και η πρώτη εταιρεία- λέγεται ότι είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα έχει πουληθεί, ενώ οι εργαζόμενοι θα απολυθούν!

Στις εταιρείες που φέρονται να είναι υπό πώληση, ενώ παράλληλα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, φέρονται να είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Αγροτική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και άλλες.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να απολυθούν οι εργαζόμενοι των εταιρειών στις οποίες ήδη μετέχουν ξένοι επενδυτές, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση πλέον διαθέτει μικρά πακέτα μετοχών.


Read more...

Κρατούμενος ο Ντομινίκ Στρος-Καν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

Έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας

Βαριά πλέον η σκιά στην καριέρα του Ντομινίκ Στρος-Καν. Το 2008 είχε επίσης κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σχέση» με μία υφιστάμενή του.
Βαριά πλέον η σκιά στην καριέρα του Ντομινίκ Στρος-Καν. Το 2008 είχε επίσης κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σχέση» με μία υφιστάμενή του. (Φωτογραφία: Reuters )
Ο Μπράουν είπε ότι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία σε βάρος του 62χρονου Στρος-Καν είναι μια 32χρονη καμαριέρα ξενοδοχείου που απέδρασε από το δωμάτιο μετά το περιστατικό.

Ο Στρος-Καν, που θεωρείται ως πιθανός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο, έφυγε από το ξενοδοχείο μετά το επεισόδιο κι επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της Air France το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει πτήση για το Παρίσι, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο το αεροσκάφος τέθηκε σε αναμονή στο αεροδρόμιο και αστυνομικοί του Port Authority της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ επιβιβάστηκαν σε αυτό για να τον θέσουν υπό κράτηση και να τον παραδώσουν σε ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, πρόσθεσε ο Μπράουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία το επεισόδιο σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Sofitel, στην (West 44th Street, κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ).

Ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το Νοέμβριο του 2007. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, βουλευτής και καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράσθηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε και εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Ο Στρος-Καν επρόκειτο να λάβει μέρος την Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...