Κυριακή 15 Μαΐου 2011

«Μετράνε» τις απώλειες για το ΔΝΤ, προβληματισμός για την επόμενη μέρα του ταμείου

Σοκ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη σύλληψη του Στρος-Καν


http://img.protothema.gr/157FC2E897B60EC5E2511BF3D6237821.jpg
Λίγες ώρες μετά το σοκ της είδησης της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι παραμένει "σε πλήρη λειτουργία", τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα προβεί "σε σχόλια" για την υπόθεση.

Το ΔΝΤ δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση και μπορεί να λειτουργεί χωρίς το γενικό διευθυντή του, ωστόσο, ο πρώτος αναπληρωτής του, ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, είναι πιθανό να αναλάβει στη θέση του.

Το ένα μετά το άλλο, πάντως, τα διεθνή πρακτορεία και οι μεγαλύτερες εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους σελίδες, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα για τον ίδιο τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, όσο – και κυρίως – για το ίδιο το Ταμείο και το πρεστίζ του!

Αίφνης μόλις ένα μέσο ενημέρωσης ασχολήθηκε – προσώρας τουλάχιστον – με το τι μέλλει γενέσθαι μετά από αυτή την εξέλιξη με τα προγράμματα που «τρέχει» το ΔΝΤ σήμερα. Με πρώτο και σημαντικότερο το πακέτο διάσωσης των τριών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε καταστάσεις «μνημονίου». Ο λόγος για το πρακτορείο Dow Jones Newswires, που πάντως έφτασε στο συμπέρασμα πως η σύλληψη Στρος Καν «δεν επηρεάζει την εφαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας»! Στο ενδιάμεσο βέβαια ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση του μεσιέ Στρος Καν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και φυσικά η παρουσία του στο αυριανό Εurogroup, αλλά κατά τα λοιπά «δεν επηρεάζεται τίποτε…».

Η εφημερίδα που πρώτη «έβγαλε» την είδηση στις ΗΠΑ, η ΝEW YORK POST, γράφει στο site της πως η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ ίσως σημαίνει την αλλαγή ισορροπιών στην γαλλική και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή! Είναι δεδομένο πως όποια κι αν είναι η εξέλιξη στη νέα αυτή δικαστική περιπέτεια του μεσιέ Στρος Καν οι πιθανότητές του να εμπλακεί τώρα πια στην διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας ψαλιδίστηκαν αν όχι μηδενίστηκαν!
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το MARKETWATCH που προφανέστατα έχει ως πρώτη είδηση τις απίστευτες εξελίξεις με τον ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ.

Πάντως τις πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις για την επόμενη ημέρα φιλοξενούν τα πρακτορεία BLOOMBERG και REUTERS. Το μεν πρώτο αναφέρεται στις επιπτώσεις της υπόθεσης στις προεδρικές εκλογές του 2012 στη Γαλλία. Οι αναλυτές του πρακτορείου αναφέρονται στην τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει τον Ντομινίκ Στρος Καν του σημερινού προέδρου Νικολά Σαρκοζί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και καταλήγουν λέγοντας πως: «όσοι κριτικάρουν την πολιτική που ασκεί το Ταμείο και γενικότερα την πολιτική ηγεσία και πρακτική των χωρών της Δύσης, βρίσκουν πια ένα ‘εμβληματικό’ επιχείρημα για να κατηγορήσουν τους δυτικούς ηγέτες για αποτυχία των επιλογών τους και να ζητήσουν αλλαγή πολιτικής».

Το REUTERS διερωτάται ποια θα είναι η επίπτωση στο ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πως ήδη το κύρος του έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατόν ένας διεθνής οργανισμός που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των σημαντικότερων χωρών του κόσμου και κρατάει στα χέρια του τις τύχες εθνών και λαών, να βρίσκεται αντιμέτωπος με κενό εξουσίας! (Σ.Σ: αναφέρεται και στην είδηση της αποχώρησης του υπ’ αριθμόν 2 του ΔΝΤ, του κυρίου Τζον Λίπσκι, που φεύγει τον Αύγουστο…).

H ΠΟΡΣΕ ΚΑΙ Η «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΙ
Ανάλογο προβληματισμό εκφράζουν και οι αναλυτές του ΒΒC, ενώ το γαλλικό πρακτορείο AFP-FRANCE 24 παρουσιάζει την είδηση ανατρέχοντας και στο χθεσινό του ρεπορτάζ που αναφερόταν στις κατηγορίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος περί εκστρατείας λάσπης του Νικολά Σαρκοζί κατά του «σημαντικότερου αντιπάλου του» Ντομινίκ Στρος Καν. Αποκορύφωμα ήταν η δημοσίευση φωτογραφίας του επικεφαλής του ΔΝΤ να επιβιβάζεται σε πολυτελή Πόρσε εξερχόμενος ενός πανάκριβου ρεστοράν στο Παρίσι …

ΤΟ «ΣΦΑΛΜΑ ΚΡΙΣΕΩΣ» ΤΟΥ 2008 …
Το πρόβλημα πάντως για τον μεσιέ Στρος Καν είναι πως ουσιαστικά κάπου εδώ τερματίζει την όποια διαδρομή του. Είτε αποδειχθεί αθώος, είτε όχι, η ζημιά γι’ αυτόν έχει γίνει. Βλέπετε έχει και … παρελθόν! Για την ακρίβεια κοντινό παρελθόν, αφού ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως», όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή για τη σχέση του με μια υφισταμένη του, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ Πιρόσκα Νάγκι. Τότε αθωώθηκε και από τις κατηγορίες ότι καταχράσθηκε τη θέση του …

TA «ΦΕΣΙΑ» ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ …
Αθώος , από το δικαστήριο του Παρισιού, τον Νοέμβριο του 2001, βγήκε και από τη διαμάχη που είχε με την εταιρεία ασφάλισης φοιτητικών δανείων MNEF. Η τελευταία τον είχε κατηγορήσει πως είχε λάβει 100 χιλιάδες δολάρια για να «φτιάξει» ένα νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε κάποιες εκκρεμότητες της εταιρείας με την Εφορία! Τότε ο μεσιέ Στρος Καν ήταν υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης. Η MNEF τον κατηγόρησε πως πήρε τα λεφτά και δεν έκανε τίποτε. Το Νοέμβριο του 1999 ο Στρος Καν παραιτήθηκε από υπουργός για να «υπερασπισθεί την τιμή του», όπως χαρακτηριστικά είχε πει τότε. Δυο χρόνια μετά δικαιώθηκε.
Το ερώτημα είναι τώρα τι θα κάνει …

Δεν υπάρχουν σχόλια: