Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Παίρνουν πίσω τα πρόστιμα, δίνουν παράταση για τις ΑΠΔ στο ΙΚΑ

Σάλος από την αποκάλυψη του protothema.gr

protothema.gr

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει και, πραγματικά, στο protothema gr. νιώθουμε ικανοποίηση που το ΙΚΑ, έστω και έπειτα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που αναρτήσαμε από το βράδυ της Κυριακής, έρχεται να διορθώσει την μεγάλη αδικία που έπληξε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έφαγαν πρόστιμα ύψους 35% (!) επί των εισφορών που έχουν πληρώσει, καθώς θεωρήθηκαν εκπρόθεσμοι στην υποβολή των ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) μόνο και μόνο επειδή άλλαξαν αίφνης οι ημερομηνίες υποβολής!

Και με δεδομένη τη δυσφορία του κόσμου και τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος από το protothema gr., στην πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου διοικητή κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το ΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνεται παράταση στην υποβολή των ΑΠΔ αλλά και εγκύκλιο με την οποία ακυρώνονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν!

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι το ΙΚΑ αναφέρεται ότι:
«Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στη διαδικασία προσαρμογής τους στο νέο τρόπο υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) που διενεργείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου σε νέες καταληκτικές ημερομηνίες με βάση το τελευταίο ψηφίο του Α.Μ. τους, αποφασίζει, προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή των Α.Π.Δ. Β΄ τριμήνου 2010, να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής των εν λόγω Α.Π.Δ. (Β΄ τριμήνου 2010) έως 6/8/2010 χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέσω διαδικτύου ή με κατάθεση μαγνητικών μέσων (για Κανονικές 01 και Συμπληρωματικές 04 Α.Π.Δ.) στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη».

Στην δε επείγουσα εγκύκλιο με αριθμό Πρωτοκόλλου Γ99/1/182 (δείτε εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G99_1_182_2-8-2010.pdf) που εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις που έχουν συνταχθεί καταλογιστικές πράξεις (Π.Ε.Π.Ε.Ε.)για εκπρόθεσμες υποβολές Α.Π.Δ. Β΄ τριμήνου 2010 πρέπει, με ευθύνη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων αντίστοιχα, να ακυρωθούν οίκοθεν. Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών».
Δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=76261 το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει χτες το βράδυ το protothema gr.
Read more...

Διαψεύδει ο πρώην αντιδήμαρχος ....


Άγνοια δηλώνει ο πρώην αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Δούκας Φραγκούλης, σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του στη λίστα των υπογραφόντων συμπολιτών, μελών και συμβούλων, που στηρίζουν την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου κ.Αλεξανδρή.
Στην επιστολή αυτή λοιπόν μπήκε και το όνομά του χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει κάτι, όπως ισχυρίζεται!! Λέτε να υπάρχουν κι άλλοι ..... :; Τι συμβαίνει τελικά;
Περιμένουμε την επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση της πληροφορίας μας ...

Read more...

«Μύρισε» κατάργηση του ειδικού τέλους και απόσυρση!

Αγορά αυτοκινήτου

protothema.gr
Στην κατάργηση του «ειδικού τέλους κυκλοφορίας», που είχε επιβληθεί στα άνω των 2.0lt αυτοκίνητα, οδεύει το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, πληροφορίες μας κάνουν λόγο πως οι ιθύνοντες του Υπουργείου, βλέποντας ότι τα έσοδα των κρατικών ταμείων υστερούν δραματικά των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό, καλοβλέπουν την επαναφορά από το Φθινόπωρο του μέτρου της απόσυρσης, με «πράσινα» κριτήρια, σε συνδυασμό με έκπτωση στο φόρο ταξινόμησης που επιβάλλεται στην αγορά νέου αυτοκινήτου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που έχει στο συρτάρι του γραφείου του ο Υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για έκπτωση από το φόρο ταξινόμησης έως και 70% για την αγορά αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων από 140 g/km (περίπου 1.000 ευρώ) και κάτω. Εως και 50% από 160 g/km και κάτω και έως 30% από 180 g/km και κάτω. Βέβαια όλα τα παραπάνω ποσοστά μένουν να οριστικοποιηθούν, αφού δώσει το τελικό ΟΚ ο πρωθυπουργός και αφού υπάρξει διαβούλευση και με την αγορά αυτοκινήτου και κυρίως με τον ΣΕΑΑ.

Με την απόσυρση εκτιμάται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον η αγορά αντιδράσει θετικά, με αύξηση των πωλήσεων κατά μόλις 20%. Βεβαίως αν η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερα τα έσοδα θα είναι πολλαπλάσια.

Ότι κι αν γίνει με την απόσυρση, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η κατάργηση του ειδικού τέλους ταξινόμησης που είχε επιβληθεί στα άνω των 2.0lt αυτοκίνητα, αφού εκτιμάται πως η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, αντί να αυξήσει μείωσε τα έσοδα του κράτους, αφού η κατά κύματα παράδοση των πινακίδων στις αρχές του χρόνου, στέρησε στο κράτος τα έσοδα, τόσο από τα τέλη κυκλοφορίας, όσο και από τη χρήση αυτών των αυτοκινήτων…
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει για δήμαρχο, σύμβουλο του Μαντέλη!..


...που είναι σήμερα "επικοινωνιολόγος" της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου
Μύλος στην Αργυρούπολη...

Από την Ιωάννα Ξυλαδάκη

Διάβασα με έκπληξη ότι στα ονόματα που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, για το νέο δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού υπάρχει ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος και όχι ο αγωνιστής Χάρης Πασβαντίδης που αποκλείεται για μια ακόμη φορά. Με ποια κριτήρια; Πάντως στην περιοχή μας επικρατεί αναστάτωση.
Δεν αποφεύγω λοιπόν τον πειρασμό να σας ενημερώσω -στέλνοντας και το σχετικό ΦΕΚ με τη σχετική διόρθωση της ιδιότητας από ..."κοινωνιολόγο" σε "επικοινωνιολόγο"- ότι ο κ. Κωνσταντάντος που θέλει να βγει δήμαρχος είναι σήμερα διορισμένος Ειδικός Σύμβουλος της υπουργού Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου. Με τις δικές της "πλάτες" άραγε κατεβαίνει; Και το δικό της έργο (....) θα προβάλει για να βγει; Ή μήπως κάποιοι χρησιμοποιούν το κράτος και τις κρατικές τους θέσεις για να "καπελώσουν" την κοινωνία; Αυτά δεν είπαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν;
Επίσης, να σας πω ότι ο κ. Κωνσταντάτος, τον οποίο σήμερα το ΠΑΣΟΚ θέλει να...
κατεβάσει για δήμαρχο μας, διετέλεσε σύμβουλος και του κ. Τάσου Μαντέλη, όταν αυτός ήταν υπουργός Μεταφορών κατά την περίοδο 1997-2000. Ναι, του γνωστού κ. Μαντέλη της Siemens... (Οχι ότι έχει καμιά ευθύνη και ότι ήταν επιλήψιμο, αλλά τι ...επικοινωνιακές συμβουλές του έδινε άραγε τότε;)

Read more...

Οριστικά, η Φώφη Γεννηματά υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Αθήνας...

δημο

Προηγείται από όλους τους άλλους και σύμφωνα με μυστική δημοσκόπηση έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει στο δεύτερο γύρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, "κλείδωσε" το όνομα της Φώφης Γεννηματά ως υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ για το δήμο της Αθήνας.
Είναι δεδομένο ότι αυτή θα διεκδικήσει το δήμο κόντρα στον...

Νικήτα Κακλαμάνη. Έχει ήδη συμφωνήσει και η ίδια σε επικοινωνία της με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
Στην τελευταία μυστική δημοσκόπηση που παραδόθηκε στην Ιπποκράτους την περασμένη εβδομάδα η νυν υφυπουργός Υγείας είναι πρώτη, μακράν από κάθε άλλο πιθανό υποψήφιο, ενώ εμφανίζει και πολλές πιθανότητες να κερδίσει στο δεύτερο γύρο τον δήμο.
Ο Αυτοδιοικητικός

Read more...

Τι θα γίνει με τους υπερχρεωμένους δήμους


Το οικονομικό αδιέξοδο που επικρατεί σε αρκετούς υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, υποχρέωσε το υπουργείο Εσωτερικών να καταθέσει στη Βουλή σχετική τροπολογία.Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο «για τις δαπάνες των υποψηφίων και συνδυασμών στην αυτοδιοίκηση», ενώ με αυτήν χαλαρώνει σχετικώς το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του νόμου για τη δανειοδότηση των δήμων.

Με την τροπολογία προβλέπεται «εφόσον διαπιστώνεται ότι τα χρήματα αφορούν στην εξόφληση μισθοδοσίας και την κάλυψη ανελαστικών δαπανών των δήμων, να αποδίδονται γι΄ αυτό το σκοπό και να μην παρακρατούνται» από τρίτους ή όπως συμβαίνει στον Πειραιά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν ότι το υπουργείο με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορά στα οικονομικά των δήμων και τη σχετική ρύθμιση περί εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων επιχειρεί να προστατέψει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τέτοια φαινόμενα.

Επίσης, πρόσθεσαν ότι υπερχρεωμένοι ορίζονται οι δήμοι που το συνολικό κόστος από τα τοκοχρεολύσια υπερβαίνει το 60% επί των τακτικών εσόδων ή ετήσια τοκοχρεωλυτική τους δόση αγγίζει το 29% των ετήσιων τακτικών εσόδων και σημείωσαν ότι αυτοί οι δήμοι θα βοηθηθούν έως και το τέλος της χρονιάς.

.i-reportergr
Read more...

Απο τον "καιροσκόπο" στον..."εφιάλτη"


ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ" ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
OYAΣIΓKTON - MIXAΛHΣ IΓNATIOY

Bαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και ορκισμένους μεταξύ τους εχθρούς, K. Mητσοτάκη και A. Παπανδρέου, χρησιμοποιούν οι Aμερικανοί. Στα απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν ύστερα από προσπάθειες ερευνητών που κράτησαν τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιούνται εκφράσεις, όπως «καιροσκόποι», ευμετάβλητοι στις απόψεις τους και διατυπώνονται κρίσεις ακόμη και για την προσωπική τους ζωή, ενώ δεν λείπουν και οι απόπειρες για να παρουσιάσουν μια βιογραφία-ψυχογράφημα των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων.


KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επανέφερε την Ελλάδα στη «δυτική στάνη»

Ως «καιροσκόπο» και έτοιμο να αλλάξει γνώμη (κατά τη διάρκεια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων) και ο οποίος έχει ως βασικό του σύμβουλο τη σύζυγό του Mαρίκα παρουσιάζουν οι Aμερικανοί διπλωμάτες τον επίτιμο πρόεδρο της Nέας Δημοκρατίας Kωνσταντίνο Mητσοτάκη. Yπογραμμίζουν επίσης ότι είναι δικός τους άνθρωπος, ο οποίος μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία επανέφερε την Eλλάδα στο δυτικό «μανδρί». Για τους ίδιους διπλωμάτες ο Aνδρέας Παπανδρέου ήταν ο «απόλυτος καιροσκόπος», που άλλαζε συμμαχίες και θέσεις για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά του συμφέροντα.

Oι παραπάνω χαρακτηρισμοί περιλαμβάνονται σε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν ύστερα από προσπάθειες ερευνητών. Στα έγγραφα υπογραμμίζεται το απύθμενο μίσος που υπήρχε μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών από την εποχή της αποστασίας(*). «Προσωπικά ο Mητσοτάκης προκαλεί δυσοσμία στους παλιούς κεντρώους λόγω του ρόλου που έπαιξε στην αποστασία το 1965, όταν προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Tην πτώση ακολούθησαν ανίσχυρες κυβερνήσεις κάτι που οδήγησε στην δικτατορία από το 1967 μέχρι το 1974», τονίζεται χαρακτηριστικά. Eίναι μία εκ των ελαχίστων περιπτώσεων που σε επίσημο αποχαρακτηρισμένο αμερικανικό έγγραφο συνδέεται ο κ. Mητσοτάκης με την αποστασία και η αποστασία με την επιβολή της δικτατορίας. «Aυτός είναι ο βασικός λόγος», συνεχίζει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος, «για τον οποίο ο Aνδρέας Παπανδρέου αναφέρεται (στον κ. Mητσοτάκη) ως τον ‘Eφιάλτη’ (‘Nightmare’) από το παρελθόν της Eλλάδας». Στο ίδιο αμερικανικό έγγραφο τονίζεται ότι «ο Mητσοτάκης μας είπε πως ο μόνος τρόπος για να αλλάξει την εικόνα της NΔ είναι να αλλάξει το όνομά της, ακόμα και αν χάσει τους παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους της». O κ. Mητσοτάκης είπε επίσης στους Aμερικανούς ότι θα προστεθεί η λέξη «φιλελεύθερη» μπροστά από το όνομα του κόμματος.

Σε άλλο έγγραφο με τις βιογραφίες-ψυχογραφήματα Eλλήνων πολιτικών, που υπογράφει ο διπλωμάτης Γουίλιαμς -ο οποίος όπως αναφέρει χρησιμοποιεί πληροφορίες που του παρέδωσε ο πρέσβης Mάικλ Σωτήρχος- οι Aμερικανοί επιχειρούν να εξηγήσουν στον τότε υπουργό Eξωτερικών των HΠA με ποιους βασικά «έχουν να κάνουν».

Πονοκέφαλος
Για τον κ. Mητσοτάκη ο Aμερικανός διπλωμάτης ενημερώνει ότι έχει υπάρξει πρωθυπουργός από τότε που η NΔ κέρδισε τις εκλογές το 1990. Σημειώνει σχετικά: «O μεγαλύτερός του πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική συνεχίζει να είναι το ευαίσθητο Mακεδονικό ζήτημα. O Mητσοτάκης περιόρισε το περιθώριό του για ελιγμούς στο θέμα του ονόματος υιοθετώντας τη στάση σκληρής γραμμής του πρώην υπουργού Eξωτερικών Aντώνη Σαμαρά (αν και οι επιλογές του ήταν πολύ περιορισμένες). Παρ’ όλα αυτά, ενθαρρυμένος από αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξέλαβε ως υποστήριξη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την ελληνική θέση στη Συνάντηση Kορυφής του Eδιμβούργου το Δεκέμβριο του 1992, και τις προτάσεις από μέλη της E.E. για διεθνή διαμεσολάβηση αναφορικά με τη μακεδονική αίτηση στον OHE, ο Mητσοτάκης έχει μαλακώσει τη θέση του και έχει εγκρίνει τη διεθνή διαμεσολάβηση στη διαμάχη». Aναφορικά με την εσωτερική πολιτική του τότε πρωθυπουργού, ο συντάκτης του αμερικανικού τηλεγραφήματος σημειώνει:

«Πιστεύουμε ότι ο Mητσοτάκης είναι απογοητευμένος με τη συνεχή αντίθεση της κοινής γνώμης στην πολιτική οικονομικής λιτότητας. Oι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί περισσότερο την κοινή γνώμη μετά το Mακεδονικό. Mε εξαίρεση το σύστημα λεωφορείων της Aθήνας, τα σχέδια του Mητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που ανήκουν στο κράτος έχουν καθυστερήσει να πραγματοποιηθούν. Tα προσφάτως εφαρμοσμένα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης, έχουν εξοργίσει την αριστερά και ένα σημαντικό αριθμό συνδικάτων, που απάντησαν τον Aύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1992 με ένα απεργιακό κύμα. Oι επενδύσεις από το εξωτερικό συνεχίζουν να είναι υποτονικές. H οριακή πλειοψηφία του Mητσοτάκη στη Bουλή (151 από τις 300 έδρες), και οι συνεχείς διαφωνίες εντός της NΔ αναφορικά με την πολιτική για την Mακεδονία και την οικονομία, έχουν περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησής του να λάβει αποφασιστική δράση, παρά τη φήμη του Mητσοτάκη ως ενός ικανού διαχειριστή που μπορεί επιτυχημένα να καλοπιάσει τους υποστηρικτές του και να χρησιμοποιήσει τις πελατειακές σχέσεις ώστε να χτίσει υποστήριξη. Mία σειρά ανασχηματισμών του υπουργικού συμβουλίου (με τον τελευταίο να λαμβάνει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου) και παραιτήσεων από το υπουργικό συμβούλιο και το κόμμα έχουν θέσει υπό ερωτηματικό την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος στον πρωθυπουργό τους».

O κ. Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι «γνωστός ως ένας σκληρός πολιτικός και αυταρχικός ηγέτης, ο Mητσοτάκης βασίζεται σε έναν πολύ στενό κύκλο συμβούλων. Tείνει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συμβουλή της (λογοκριμένη λέξη***) γυναίκας του, Mαρίκας. Eπηρεάζεται επίσης ισχυρά από την κόρη του, Nτόρα Mπακογιάννη, που είναι τώρα υπουργός Πολιτισμού. O σύζυγος της Nτόρας, Παύλος Mπακογιάννης, σκοτώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Nοέμβρη» το 1989 - μία πράξη που ήταν μερικά υπεύθυνη για την σκληρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 1990 της διακυβέρνησης Mητσοτάκη».

Στο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι «ο Mητσοτάκης είναι φιλοαμερικανός». Προστίθενται χαρακτηριστικά τα εξής: «Mετά από την εκλογή του, έχει κινηθεί με ταχύτητα ώστε να επαναφέρει την Eλλάδα στην δυτική στάνη (western fold) μετά από μία σχεδόν δεκαετία των σοσιαλιστικών πολιτικών του ΠAΣOK. Kατέληξε σε μία συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις με τις Hνωμένες Πολιτείες, επιμηκύνοντας το διάστημα αυτής της συμφωνίας από πέντε σε οκτώ χρόνια, και υποσχέθηκε να «εξαφανίσει την τρομοκρατία από την Eλλάδα». Στο τέλος του 1992, η κυβέρνηση ανέτρεψε μία σχεδόν δωδεκάχρονη πολιτική εναντίον της εδραίωσης βάσεων πεζικού και αεροπορίας του NATO στην Eλλάδα, τοποθετώντας έτσι την Eλλάδα στο δρόμο προς την πλήρη συμμετοχή της στο NATO.

ΔΙΑΜΑΧΗ
Αμοιβαία αντιπάθεια

Για τη διαμάχη με τον Aνδρέα Παπανδρέου το τηλεγράφημα του διπλωμάτη Γουΐλιαμς αναφέρει: «O Mητσοτάκης έχει μεγάλη αντιπάθεια προς τον ηγέτη του ΠAΣOK, με την πικρή τους έχθρα να ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν συναγωνίστηκαν και οι δύο για τη δεύτερη κυρίαρχη θέση στο Kόμμα της Eνωσης Kέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Oταν ο στρατός άρπαξε την εξουσία το 1967, ο Mητσοτάκης και η οικογένειά του εξορίστηκαν στο Παρίσι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970».

Aπό την πλευρά του «ο Παπανδρέου έχει κατευθύνει το κόμμα του στο μονοπάτι της μεγαλύτερης δυνατής αντίστασης» προς τον Mητσοτάκη. Oντως οι δυο τους δεν κρατούν μυστική την έντονη αντιπάθεια που αισθάνονται ο ένας για τον άλλο. O Παπανδρέου έχει αντιτεθεί με κραυγαλέο τρόπο στον πρωθυπουργό αναφορικά με κύρια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της Mακεδονίας. Eπίσης έχει υποδαυλίσει προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία στο κύριο «εθνικό ζήτημα» της Eλλάδας, το Mακεδονικό, με το να αρνείται κατ’ επανάληψη τις προτάσεις του Προέδρου Kωνσταντίνου Kαραμανλή για να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων ώστε να συζητήσουν το θέμα. Aντίθετα, ο Παπανδρέου έχει απομακρύνει τον εαυτό του και το ΠAΣOK από την κυβερνητική πολιτική στο Mακεδονικό, και φαίνεται αποφασισμένος να επιτεθεί ανελέητα στον Mητσοτάκη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα».

O κ. Γουίλιαμς ενημερώνει τον προϊστάμενό του ότι «ο Mητσοτάκης αγαπάει τη δημοσιότητα» και προσθέτει: «Eίναι ένας ικανός κοινοβουλευτικός ομιλητής που μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του σε μια επιθετική νομοθετική συζήτηση με τον Παπανδρέου. O Mητσοτάκης θεωρείται συχνά υπερβολικά φιλόδοξος, έτοιμος να αλλάξει εύκολα γνώμη και καιροσκόπος (opportunistic). Παρ’ όλα αυτά είναι ζεστός, φιλικός, και ευγενικός σε ιδιωτικές συναντήσεις και συγκρατεί την ψυχραιμία του ακόμα και σε αμφισβητούμενες συνδιαλλαγές. O Mητσοτάκης μιλάει γαλλικά και γερμανικά, καταλαβαίνει αγγλικά, αλλά προτιμά να χρησιμοποιεί μεταφραστή για σοβαρές συζητήσεις. Kαπνίζει ενίοτε και απολαμβάνει να παίζει χαρτιά. Kοιμάται τακτικά κάθε μέρα μεταξύ 3.00 και 6.00 μ.μ. Aυτός και η γυναίκα του έχουν τρεις κόρες κι έναν γιο».

Το παρασκήνιο

ΜΑΡΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Οι πληροφορίες λένε... autocratic

O κ. Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι «γνωστός ως ένας σκληρός πολιτικός και αυταρχικός ηγέτης, ο Mητσοτάκης βασίζεται σε έναν πολύ στενό κύκλο συμβούλων. Tείνει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συμβουλή της (λογοκριμένη λέξη***) γυναίκας του, Mαρίκας


ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Φίλος διότι...δεν έχει φιλοδοξίες


Στους κόλπους του ΠAΣOK, ο πιο κοντινός του σύμμαχος είναι ο πρώην υπουργός Eξωτερικών Kάρολος Παπούλιας. Προσωπικός φίλος του Παπανδρέου, ο Παπούλιας δεν δείχνει φιλοδοξίες να γίνει αρχηγός κόμματος και γι’ αυτό το λόγο δεν αποτελεί απειλή για τον Παπανδρέου».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μεταμορφώνει κατά περίπτωση τον εαυτό του...


«Είναι ο απόλυτος καιροσκόπος, ικανός να αλλάξει γρήγορα συμμαχίες και θέσεις, αν αυτό εξυπηρετεί τα πολιτικά του συμφέροντα» αναφέρει για τον Ανδρέα Παπανδρέου η αμερικανική πρεσβεία και συμπληρώνει: «Mπορεί να είναι γοητευτικός και λογικός σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά μπορεί στη συνέχεια να αγνοήσει υποσχέσεις ή δεσμεύσεις». Προσθέτει και τα εξής:

«Oι σημαντικές ρητορικές και οργανωτικές ικανότητες του Παπανδρέου, καθώς και η πολιτική του οξύνοια, του επιτρέπουν να εκπροσωπεί όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους. Mπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του από έναν σοσιαλιστή αναμορφωτή σε έναν ριζοσπαστικό αριστεριστή σε έναν σκεπτόμενο μετριοπαθή, όλα στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας. H οκτάχρονη περίοδος κατά την οποία το ΠAΣOK βρισκόταν κάτω από την ηγεσία του Παπανδρέου αμαυρώθηκε από πολυσυζητημένα σκάνδαλα. O ίδιος αθωώθηκε για κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες είχε λάβει μίζες (kickbacks) από έναν μεγιστάνα των εκδόσεων και των τραπεζών, ο οποίος έχει παραπεμφθεί για υπεξαίρεση και πλαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά τα σκάνδαλα, το ΠAΣOK προηγείται της N.Δ. στις δημοσκοπήσεις και πιθανόν θα κέρδιζε αν γίνονταν εκλογές αύριο».


Περίπλοκη στάση
O κ. Γουίλιαμς σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση της Δύσης από τον Παπανδρέου είναι περίπλοκη, εξαρτώμενη από την πολιτική του ατζέντα εκείνη τη στιγμή. Eχει μετριάσει τη ρητορική του, στην οποία παλαιότερα αποστασιοποιούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO. Eχει πει ότι η προγενέστερη εχθρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στάση του ήταν απαραίτητη γι’ αυτόν ώστε να εδραιώσει την εικόνα μιας ισχυρής, αποφασιστικής, ακόμα και απρόβλεπτης πολιτικής φιγούρας. Σε ιδιωτικές συναντήσεις, ο Παπανδρέου έχει εξομολογηθεί ότι αγαπάει τις HΠA και ότι έχει περάσει τα πιο όμορφά του χρόνια εκεί. Παρ’ όλα αυτά, τα συναισθήματά του προς την Aμερική παραμένουν πιθανόν διφορούμενα, και ανησυχεί ακόμα μήπως αποξενώσει τους αριστεριστές υποστηρικτές του».

Κουτσομπολιό
Στα τηλεγραφήματά τους οι Aμερικανοί δεν αποφεύγουν το κουτσομπολιό: «H ικανότητα του Παπανδρέου», γράφουν, «να αναπηδάει στον χώρο της πολιτικής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ικανότητά του να κάνει το ίδιο στην προσωπική του ζωή. Tο 1989, πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, μια Aμερικανίδα πολίτη, και παντρεύτηκε την πρώην αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, παρά τη διαφωνία ενός μεγάλου μεριδίου του ελληνικού κοινού. Tο 1988, έκανε εγχείρηση για την απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας και την τοποθέτηση βηματοδότη - η υγεία του θα έπρεπε να θεωρείται ακόμα επισφαλής. Kουράζεται φανερά στις δημόσιες εμφανίσεις του. Aν και είναι αποδεκτό για τους συνομιλητές του να ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας του, ο Παπανδρέου αντιδρά βίαια σε υποδείξεις ότι η κακή του υγεία μπορεί να βλάψει την ικανότητά του να αντεπεξέλθει σε μια ακόμα θητεία».

Aναφορικά με τη διαδοχή στο ΠAΣOK, οι Aμερικανοί σημειώνουν ότι «δεν έχει βαφτίσει κάποιο διάδοχο», και προσθέτουν: «Eχει τη φήμη του βάναυσου στις σχέσεις του με τους υφιστάμενους στο ΠAΣOK. Eίναι αποφασισμένος να επανεκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, και μπορεί επίσης να φιλοδοξήσει να γίνει Πρόεδρος. O Παπανδρέου περιφρονεί τους περισσότερους Eλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στους κόλπους του ΠAΣOK, ο πιο κοντινός του σύμμαχος είναι ο πρώην υπουργός Eξωτερικών Kάρολος Παπούλιας. Προσωπικός φίλος του Παπανδρέου, ο Παπούλιας δεν δείχνει φιλοδοξίες να γίνει αρχηγός κόμματος και γι’ αυτό το λόγο δεν αποτελεί απειλή για τον Παπανδρέου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

.i-reportergr
Read more...

Φλέγεται πάλι η Σάμος

nooz.gr
Νέα φωτιά στη Σάμο, αυτή τη φορά στον Μαραθόκαμπο, σε δύσβατη χαράδρα, στη θέση Κακοκέρατο. 11 οχήματα, 25 πυροσβέστες, 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη στο έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή έχει πάρει διαστάσεις και κατευθύνεται προς τα Βοτσαλάκια. "Απειλείται η παραλιακή τουριστική ζώνη" δήλωσε ο δήμαρχος Μαραθοκάμπου. Πρόκειται για την τριτη πυρκαγιά στο νησί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Άλλη μια εστία, στην περιοχή Αγιάδες Μυτηλινιών, τέθηκε υπό έλεγχο.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή του Σκινιά,στο Δήμο Αρκαλοχωρίου. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα, ενώ ρίψεις νερού έκανε ελικόπτερο.

Σε ύφεση η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Νέα 48ωρη προθεσμία, ζήτησαν και πήραν, προκειμένου να απολογηθούν, οι τρεις συλληφθέντες ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι της Σάμου
Read more...

Διαχειριστικοί έλεγχοι σε ΤΕΙ, νοσοκομεία και δήμους...


Και 25 έρευνες κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών...
Τη διενέργεια 10 διαχειριστικών ελέγχων σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις διέταξε σήμερα ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου.

Οι έλεγχοι θα γίνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αποκατάσταση της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση του δημόσιου και...

του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μεταξύ των δήμων, όπου θα γίνει έλεγχος, είναι κι αυτός της Θεσσαλονίκης.

Οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών ή σε συνεργασία με αρμόδια όργανα, όπως ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης, διατάχθηκαν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού και διεύρυνση ερευνωμένων προσώπων για κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Β.Ελλάδα.

Ακόμα αφορούν στη μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, σε παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών ΑΦΕ και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.

Πράλληλα, διατάχθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης στις περιπτώσεις που συνέτρεχε το στοιχείο του αθέμιτου πλουτισμού.

Σημειώνεται, επίσης, η εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης και υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει αποφασισμένο να μην αφήσει στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών και συνεχίζει σταθερά τη διερεύνηση επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών (τηλεφωνικό κέντρο 1517) προς αποκατάσταση και της αξιοπιστίας των ίδιων των υπηρεσιών του, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
nonews-news

ΝΕΑ.


Read more...

Δαπάνες και ΔΕΚΟ στο μικροσκόπιο της τρόικας ...


Οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα και οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ ήταν τα θέματα που απασχόλησαν στη συνάντηση των στελεχών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα.
Τα στελέχη της τρόικας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις δαπάνες γενικής...

κυβέρνησης, δηλαδή σε όλο το δημόσιο τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.).

Συζήτηση έγινε επίσης για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα για τις εγγυήσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

Οι εγγυήσεις αυτές, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, όταν και στο ποσοστό που εκπίπτουν, βαρύνουν το έλλειμμα.

Εκτιμάται, πάντως, ότι για το 2010 δεν θα υπάρξει πρόβλημα επιβάρυνσης του ελλείμματος, καθώς έχει γίνει σχετική πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να συμπληρώνουν το «παζλ» του επόμενου προϋπολογισμού, για το 2011, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο σε γενικές γραμμές κρίνει θετική την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου και το τελικό σχέδιο της έκθεσης προόδου αναμένεται να επιδοθεί στο τέλος της εβδομάδας.

/nonews-news

NEA


Read more...

Στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ...


Παγώνει από την 1η Αυγούστου η εφαρμογή του μέτρου της ρήτρας καυσίμων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι τουλάχιστον να διαπιστωθεί αύξηση στην τιμή του πετρελαίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων οδηγεί σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1,7%-4,3%.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από...
γνωμοδότηση της ΡΑΕ έπειτα και από τις αυξημένες τιμές που παρατηρήθηκαν από την εφαρμογή του μέτρου τον Ιούλιο. Πρόκειται για μέτρο που φέρνει αυξήσεις στα τιμολόγια όταν διαπιστώνεται αύξηση στο κόστος της ΔΕΗ από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιπτώσεις στα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε από την εφαρμογή της ρήτρας στο τρίμηνο Ιούλιου -Αύγουστου - Σεπτέμβριου, είναι:

• Για ένα τυπικό οικιακό καταναλωτή με κατανάλωση 1200KWh ανά τετράμηνο, σε 1,70%.

• Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 3,89%.

• Για ένα αγροτικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 4,29%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,48%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 2,23%.

• Για ένα βιομηχανικό καταναλωτή με παροχή Υψηλής Τάσης, σε 2,58%.

• Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Χαμηλής Τάσης, σε 1,43% και

• Για ένα εμπορικό καταναλωτή με παροχή Μέσης Τάσης, σε 1,79%.

Η απόφαση αναστολής του μηχανισμού διαχείρισης μεταβολών διεθνών τιμών καυσίμων, ισχύει μέχρι τη διαπίστωση μεταβολής των δεδομένων που ελήφθησαν υπόψη στην υπ΄αρ. 338/2010 γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Η μοναδιαία τιμή της Ρήτρας Καυσίμου ανέρχεται σε:

- 0,00166€/KWh στην Υψηλή Τάση

- 0,00171€/KWh στη Μέση Τάση

- 0,00180 €/KWh στη Χαμηλή Τάση και εφαρμόζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδονται από 20-7-2010, για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην περίοδο από 16-7-2010.


Read more...

Εγκαταλείπουν την κατασκευή της Ε65 οι Ισπανοί...


Στον αέρα 500 εργαζόμενοι!

Στον αέρα 500 εργαζόμενοι!

Πλήγμα στην περιφερειακή ανάπτυξη και εφιάλτης στα όνειρα της Δυτικής Θεσσαλίας η τελευταία δυσμενής εξέλιξη στο μέτωπο της Ε65.

Στον αέρα 500 εργαζόμενοι! Μέχρι τώρα οι εργασίες κατασκευής πήγαιναν με γοργούς ρυθμούς αλλά τη Παρασκευή ήρθε το μαντάτο.

Η Ισπανική Ferovial, που έχει την ευθύνη του δρόμου από την Καρδίτσα μέχρι την Παναγία Καλαμπάκας, απέλυσε όλους τους εργαζόμενους (περίπου 500 άτομα) και έκλεισε τα εργοτάξια καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες χωρίς το Ελληνικό δημόσιο να βάζει την δική του συμμετοχή στο έργο όπως προβλέπει και η σχετική σύμβαση.

Σε αυτό το κομμάτι του υπό κατασκευήν δρόμου υπάρχουν επίσης αρκετές Θεσσαλικές υπεργολαβίες οι οποίες επίσης βρίσκονται στον αέρα.

Κόσμος και κοσμάκης απλήρωτος και άδηλο το μέλλον του έργου αν το κράτος δεν καταβάλλει το μερίδιο που του αναλογεί.

Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο οι πιέσεις της κοινοπραξίας προς τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών ήταν συνεχείς αλλά ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος...

Από δω και στο εξής τον λόγο έχει η Τρόικα...
www.kosmoslarissa.gr

Read more...

'TΡΕΧΟΥΝ' ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ


Απο Enet.gr
«Φωτιές» αναμένεται να ανάψουν σήμερα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής καθώς στις 17.00 θα ξεκινήσει το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ που ζήτησε αμέσως μετά τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος...


Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα αναμένεται να "φυσήξουν βοριάδες" έντασης πολλών "μποφόρ" στην ΕΡΤ και θα αρχίσει η "αποκαθήλωση" ορισμένων γενικών διευθυντών. Όπως λέγεται ο κ. Γερουλάνος έχει ζητήσει ξεκάθαρα σε όλα τα τμήματα που εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές ατασθαλίες οποιασδήποτε μορφής να υπάρξουν άμεσες αλλαγές. Κάτι που φαίνεται ότι είχε ζητήσει να γίνει εδώ και καιρό χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει κάποια διαδικασία. Τώρα πλέον η εντολή προς τον Θανάση Παπαγεωργίου (μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ) που έχει αναλάβει να προεδρεύει του ΔΣ είναι ξεκάθαρη και με επείγουσα μορφή.

Σε αυτή τη φάση αφορά γενικές διευθύνσεις στις οποίες τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζουν τις πιο σοβαρές ατασθαλίες. Όπως λέγεται όμως θα υπάρξει και δεύτερο σαρωτικό κύμα στη συνέχεια αλλά πιθανότατα μετά τις 20-22 Αυγούστου. Οι αλλαγές θα αφορούν όχι μόνο σε γενικές διευθύνσεις αλλά και σε διευθύνσεις και τμήματα ώστε να φανεί ξεκάθαρα ότι επιχειρείται να μπει τάξη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το αποψινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ το οποίο αναμένεται να είναι μαραθώνιας διάρκειας θα εξετάσει ένα προς ένα τα ευρήματα από τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι συνεχίζουν τον έλεγχο στο Ραδιομέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και μια ειδική επιτροπή που θα αποτυπώσει και θα καταλογίσει το αμέσως προσεχές διάστημα πλήρως τις ευθύνες που προκύπτουν για στελέχη και προσωπικό της ΕΡΤ (πειθαρχικές, πιθανές ποινικές κ.α.) και κάθε τμήμα που εμπλέκεται στη διαδικασία θα αναλάβει τα περαιτέρω.

Read more...

ANEΛΑΒΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ Ο ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Διοίκησης του ΙΚΑ από τους κ.κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και Ροβέρτο Σπυρόπουλο παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου...


Ο υπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή του ΙΚΑ Θεόδωρο Αμπατζόγλου για τη συνεργασία που είχε και καλωσόρισε τον νέο διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Του ευχήθηκε να οπλιστεί με κουράγιο και υπομονή εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη αποδοτικότητα τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

"Αναζητούμε με πολύ μεγάλη αγωνία αλλά συγχρόνως δύναμη και πάθος την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος σταθερότητας που σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων του Οργανισμού από εισφορές και την παγίωση αυτής της μείωσης της φορολογικής δαπάνης", είπε ο υπουργός. "Θέλουμε ακόμη, σε αυτό το χρονικό διάστημα να συνεργαστούμε και με το υπουργείο Υγείας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μειωθεί η δική μας δαπάνη ως ασφαλιστικού οργανισμού απέναντι στη δημόσια υγεία με μία σειρά συμφωνημένων υποκοστολογήσεων που θα ανακουφίζουν το "βαλάντιο" του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων και θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία του οργανισμού με το Υπουργείο Υγείας. Μια συνεργασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει καλά με την συμφωνία για την μεταφορά των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υγείας". Ο απερχόμενος Διοικητής κ. Αμπατζόγλου ανέφερε στον χαιρετισμό του τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του αλλά και τα προβλήματα όπου θα πρέπει να εφισταθεί η προσοχή της νέας Διοίκησης χαρακτηρίζοντας ως άριστη την επιλογή του κ. Σπυρόπουλου. Ως μεγαλύτερο έργο χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης Ενσήμων και του Σχήματος Επιτάχυνσης Συντάξεων επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών. Σημαντικά ήταν επίσης, όπως ανέφερε, τα μέτρα για την συγκράτηση των Εσόδων, η ομαλή ένταξη οκτώ νέων ταμείων στο ΙΚΑ, η ίδρυση και λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών που θα επιφέρει για φέτος εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ, η θέσπιση μέτρων που οδηγούν στην περιστολή δαπανών ύψους 80 εκατ. ετησίως στον τομέα των ιατρικών υλικών και τέλος τα μέτρα διαφάνειας στον τομέα της περιουσίας του Ιδρύματος. Ως κύρια προβλήματα ανέφερε την έλλειψη προσωπικού (4.000 διοικητικοί, 1.000 γιατροί, 1500 υγειονομικοί υπάλληλοι), τις οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που δημιουργούν πρόβλημα ρευστότητας, και την διαρκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Με πλήρη επίγνωση των τεράστιων ευθυνών που του ανατίθονται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας και πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει, το τεράστιο έργο που πρέπει να συντελεστεί και των προσδοκιών όλων που απαιτούν την οικοδόμηση δομών και λειτουργιών κοινωνικής ασφάλισης που να πληρούν ανάγκες και απαιτήσεις, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη Διοίκηση του ΙΚΑ ο κ. Σπυρόπουλος. Ενίσχυση και σεβασμός του κοινωνικού διαλόγου, απόλυτη συνεργασία και σεβασμός στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας με στόχο την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, και επεξεργασία ενός 3ετούς προγράμματος δράσης για την υλοποίηση βασικών στόχων, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο κ. Σπυρόπουλος. Οι στόχοι είναι δέκα, όπως εξήγησε ο ίδιος, και αφορούν την μείωση της εισφοροδιαφυγής που ανέρχεται σήμερα στο 30% με δείγματα ετήσιας βάσης 5%, την ολοκλήρωση και επέκταση των μηχανογραφικών υποδομών, εποπτείας και ελέγχου όλων των λειτουργιών, τον εξορθολογισμό όλων των δαπανών, την αυστηρή εποπτεία όλων των δαπανών περίθαλψης, την αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΙΚΑ, την δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ για κοινές δράσεις προμηθειών και ελέγχου, τη μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο για μείωση των δαπανών στέγασης και αύξηση της παραγωγικότητας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, και τέλος την έμφαση στη διαβούλευση με στόχο την εμπέδωση αντίληψης συνεργασίας, υπευθυνότητας και συνευθύνης.

Read more...

10 «ζόρια» για 9 δισ. ευρώ

Με 10 εντολές προς την ελληνική κυβέρνηση, για το τι πρέπει να γίνει στο προσεχές δίμηνο, αναχωρεί η τρόικα των ελεγκτών από την Αθήνα.

Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάζ Ντερούζ, του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ κλείστηκαν στο ξενοδοχείο όλο το Σαββατοκύριακο και ετοίμασαν το σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του τελικού κειμένου, το οποίο θα συγγράψουν σήμερα ή αύριο με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αναχωρώντας μεσοβδόμαδα από την πρωτεύουσα, η τρόικα μπορεί να φεύγει εν μέρει ικανοποιημένη, αλλά αφήνει πίσω της 10 εντολές, που πρέπει να έχουν γίνει πράξη μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα έρθουν για τον επόμενο έλεγχο, λίγο μετά την εγκατάσταση στην Αθήνα του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα.

Ψάχνουν άλλα 9,6 δισ.

Τον Οκτώβριο είναι που πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, στο οποίο θα καταγράφονται αναλυτικά τα μέτρα προσαρμογής 3,2% του ΑΕΠ ή 4,3% μαζί με τα οφέλη από τα μέτρα του 2010, ήτοι συνολικά 9,65 δισ. ευρώ και αφορούν φορολόγηση (αυθαίρετα, ημιυπαίθριοι, φόρος πολυτελείας, λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων, τυχερά παιχνίδια, έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, μετάταξη συντελεστών ΦΠΑ, πράσινα τέλη, τεκμήρια, αύξηση αντικειμενικών αξιών, φορολογία αμοιβών σε είδος) ή μείωση δαπανών (ενδιάμεση κατανάλωση, ενιαίο σύστημα πληρωμών, πάγωμα συντάξεων, «Καλλικράτης», εισφορά υψηλών συντάξεων, μείωση δημοσίων επενδύσεων).

Οι 10 εντολές που θα ανοίξουν τα μέτωπα, αλλά και το δρόμο για την τρίτη δόση του δανείου των 9 δισ. ευρώ, εστιάζουν σε:

1 Υπηρεσίες. Μπορεί το Μνημόνιο να λέει απλώς ότι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των κλαδικών νομοθεσιών, αλλά η τρόικα ζητεί επίσπευση. Και εκτός της άρσης στις οδικές μεταφορές φορτίων (είσοδος στο επάγγελμα και ελάχιστες σταθερές τιμές) απαιτεί την υιοθέτηση μιας οριζόντιας νομοθεσίας (σ.σ. έχει καθυστερήσει, έπρεπε να ήταν έτοιμη από τον Ιούνιο), τη λειτουργία μοναδικών σημείων επαφής και την υιοθέτηση μέτρων σε βασικούς κλάδους, όπως, τουρισμό, εμπόριο και εκπαίδευση.

Σειρά των ταξί

Μετά τα φορτηγά σειρά θα πάρουν τα ταξί. Το υπουργείο Υποδομών επιδιώκει την εξυγίανση του κλάδου παρά το άνοιγμα της αγοράς, που έτσι κι αλλιώς υπερκαλύπτει τις ανάγκες, καθώς η αναλογία είναι 4 ταξί για κάθε 1.000 κατοίκους. Οι εκπρόσωποι του κλάδου πάντως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κοινοτική οδηγία.

2 Επαγγέλματα. Το Μνημόνιο είναι σαφές. Εξι επαγγέλματα: δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές πρέπει να ανοίξουν. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι ελάχιστες αμοιβές που ορίζονται κεντρικά και να αναγνωρίζονται και τα προσόντα εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες.

3 Ενέργεια. Η έκδοση του Π.Δ. για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς και η υπουργική απόφαση για τις τιμές κατανάλωσης είναι μόνο το πρώτο φετινό βήμα στην υπόθεση της ΔΕΗ. Τα επόμενα θα επισπευσθούν, ώστε να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής στην τρόικα από το φθινόπωρο.

4 Συγκοινωνίες - ΔΕΚΟ. Η αρχή γίνεται με τον ΟΣΕ. Θα ακολουθήσουν οι αστικές συγκοινωνίες, με τη δημιουργία δύο φορέων (σταθερής τροχιάς και οδικές), αλλά και το «μάζεμα» των ΔΕΚΟ. Κι αυτό δεν μπορεί να τεθεί χωρίς την «τύχη» των εργαζομένων.

Οι «ανθρώπινοι πόροι»

Δεν είναι τυχαίο ότι τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει γίνει ο πρώτος απολογισμός σχετικά με τη χρήση πόρων, «συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων πόρων», όπως λέγεται στο Μνημόνιο. Και η χρήση αυτή κατά την κυβέρνηση θα αφορά μόνο τις μετατάξεις υπαλλήλων και για την ώρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων, ούτε και στις ΔΕΚΟ, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες.

5 Νοσοκομεία-προμήθειες. Αμεση ενεργοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικών δημοπρασιών και υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών για ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών διπλής εγγραφής. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο σύστημα διαχείρισης των φαρμάκων-αντιγράφων σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ιατρικών συνταγών και τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων. Οι νοσοκομειακές δαπάνες των 9 δισ. ευρώ αποτελούν το μεγάλο κόστος και καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστούν κατά το ένα τρίτο, θεωρείται άμεση η ανάγκη ενεργοποίησης του σχετικού μηχανισμού.

6 Ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση μπορεί να ανοίγει το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΔΕΔΥ) πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο, αλλά η τρόικα ζητεί άμεσα την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος πληρωμών. Και σε συνέχεια της απογραφής, ουσιαστικά απαιτεί «κόψιμο» αποδοχών που λαμβάνονται κατά παράβαση, όπως διπλές αμοιβές, οικογενειακά επιδόματα κ.λπ.

7 Φοροδιαφυγή. Το σύστημα νοσεί κατά τις διαπιστώσεις και της τρόικας, η οποία την επόμενη φορά θέλει να δει αποτελέσματα και όχι μόνο μέτρα. Το νομοσχέδιο που θα περάσει τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή θα αφορά την εκ βάθρων αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών.

Φυλάκιση φοροφυγάδων

Συνεπικουρικά θα λειτουργήσουν και οι πέντε ειδικές ομάδες δράσης για ανείσπρακτα, ληξιπρόθεσμα, μεγάλους οφειλέτες, πλούσιους φοροφυγάδες και ελέγχους. Η τρόικα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση της ποινικής δίωξης των μεγάλων φοροφυγάδων και δεν αποκλείεται μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν διαβεί τη φυλακή ορισμένοι εξ αυτών που δεν συνετίζονται. Στον αντίποδα αυτού, από πλευράς δαπανών, ενεργοποιείται από τον Οκτώβριο και η δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων: δηλαδή το πού θα ξοδεύεται κάθε ευρώ θα αναρτάται στο Διαδίκτυο.

8 ΟΤΑ. Η χορήγηση αφειδώς εγγυήσεων από το Δημόσιο για δάνεια των δήμων είναι μια τακτική επί της οποίας κάθε άλλο παρά υπερθεματίζει η τρόικα, η οποία θέλει πλήρη έλεγχο των ταμείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

9 Ανταγωνισμός. Να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

10 ΕΣΠΑ. Η αύξηση στην απορρόφηση πόρων τείνει να εξελιχθεί σε μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις, καθώς οι περικοπές επενδύσεων είναι συνεχείς. Τα μεγάλα έργα πάντως πρέπει να έχουν αρχίσει να απορροφούν μεγαλύτερα κονδύλια, προκειμένου να «τρέξουν» γρηγορότερα. *


Read more...

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Μέσα στο επόμενο 48ωρο... κλειδώνουν οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας συνέτασσαν το κείμενο της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία ανταλλάσσοντας ηλεκτρονικά μηνύματα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά, ο οποίος είχε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Μόλις επέλθει συμφωνία για το τελικό κείμενο θα γίνει ένα τελευταίο ραντεβού (σήμερα το μεσημέρι ή το αργότερο αύριο) της τρόικας με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Οπως έγραψε το «Εθνος» (φύλλο Τρίτης 27 Ιουλίου), η έκθεση θα έχει την ισχύ ενός νέου μνημονίου. Σε αυτήν θα περιέχεται ανάλυση των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης, θα περιγράφονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο και θα εγκρίνεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 9 δισ. ευρώ. Η δόση θα δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η τρόικα δεν έχει θέσει ζήτημα λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς θεωρεί ότι θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος, ζητώντας παράλληλα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Εκεί που επιμένουν οι ελεγκτές είναι στην επίσπευση του ανοίγματος επαγγελμάτων και αγορών και στην εξυγίανση των οικονομικών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι φορείς της γενικής κυβέρνησης... παράγουν συνεχώς ελλείμματα. Επίσης συνιστούν αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Ειδικότερα, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία και αποδέχθηκε η τρόικα, θα ετοιμαστεί νομοσχέδιο «σκούπα» για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η κατάρτισή του, με στόχο να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι το τέλος του έτους. Στον νόμο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές. Δεν αποκλείεται να περιληφθούν και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα ταξί (νέος κανονισμός λειτουργίας, ίδρυση εταιρειών κ.ά.). Πιθανότατα θα υπάρξουν τροποποιήσεις για τους μεσίτες, με το σκεπτικό πως λαμβάνουν συγκεκριμένη αμοιβή 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, του μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους λογιστές θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές. Για δικηγόρους και συμβολαιογράφους θα αρθούν γεωγραφικοί περιορισμοί και απαγόρευση διαφήμισης.

Για τα φαρμακεία αναμένεται να εκλείψουν περιορισμοί στον αριθμό των λειτουργούντων καταστημάτων και να μπει τέλος στο ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

ethnos.gr


Read more...

Χαράτσι από το πουθενά για το ΙΚΑ!


protothema.gr
“΄Εσπασαν” τα τηλέφωνα και …γέμισαν τα e-mail στο protothema gr. αυτές τις ημέρες από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από το …πουθενά ένα χαράτσι για το ΙΚΑ!

Ο λόγος για την αλλαγή των ημερομηνιών υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (Α.Π.Δ.) για τις εισφορές που έχουν καταβληθεί σε σχέση με την απασχόληση εργαζομένων οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι οικιακό προσωπικό.

Το ΙΚΑ είχε εκδώσει στις 3 Μαρτίου μία σχετική εγκύκλιο για τις αλλαγές στις ημερομηνίες υποβολής των Α.Π.Δ., διευκρινίζοντας ότι αυτές ισχύουν από τον Απρίλιο και μετά, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Η υποβολή των Α.Π.Δ. του δευτέρου τριμήνου ξεκινά, όπως είναι γνωστό, μετά την λήξη του, δηλαδή τον Ιούλιο, 4 μήνες μετά την εγκύκλιο του ΙΚΑ! Προφανώς, όσοι πολίτες απασχολούν οικιακό προσωπικό και καταβάλλουν εισφορές στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, δεν έχουν και …λογιστές για να τηρούν αρχεία με εγκυκλίους!

Έτσι, και καθώς το ΙΚΑ, δεν επανέλαβε κάποια ανακοίνωση προς το τέλος Ιουνίου, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο ότι οι ημερομηνίες αλλάζουν, αρκετοί πολίτες – αν κρίνουμε από τις διαμαρτυρίες στο protothema gr., πρέπει να είναι …χιλιάδες –επιχείρησαν είτε να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις Α.Π.Δ. είτε να τις καταθέσουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ με βάση τις ημερομηνίες που γνώριζαν εδώ και κάποια χρόνια.

Προς δυσάρεστη έκπληξή τους πληροφορήθηκαν ότι είναι εκπρόθεσμοι και όταν απευθύνθηκαν στους αρμοδίους υπαλλήλους, τους έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να πληρώσουν και πρόστιμο!

“Υποβάλω την ΑΠΔ για τις εισφορές της οικιακής μου βοηθού ηλεκτρονικά εδώ και χρόνια συνήθως στις 25 με 26 του μήνα”, μας λέει χαρακτηριστικά συμπολίτης μας. “Το ίδιο έπραξα και φέτος, το σύστημα με έβγαλε εκπρόθεσμο και πήγα στο ΙΚΑ όπου υπάγομαι και μου έβαλαν πρόστιμο 51 ευρώ για εισφορές 146 ευρώ!”, καταγγέλλει ο ίδιος! Ο οποίος, μάλιστα, αποχώρησε έξαλλος χωρίς να πληρώσει, λέγοντας ότι θα περιμένει την επόμενη ρύθμιση για τις οφειλές!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόστιμο φτάνει το 34% των εισφορών, είναι δηλαδή εξοντωτικό!

Προβλήματα και στους φοροτεχνικούς

Το ωραίο είναι ότι ακόμη και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι καλύπτουν λογιστήρια για οργανωμένες επιχειρήσεις, έχουν ζητήσει από το ΙΚΑ να μην ισχύσει η αλλαγή στις ημερομηνίες και, μάλιστα, πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) είχε ζητήσει προ ημερών να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές λόγω:

α) ιδιαίτερου φόρτου εργασίας την περίοδο αυτή για τα Λογιστικά Γραφεία ,
β) αδειών προσωπικού των Λογιστικών γραφείων και των επιχειρήσεων,

γ) του ότι αρκετοί συνάδελφοί μας για τις ημερομηνίες 24/7/2010 ημέρα Σάββατο και 25/7/2010 ημέρα Κυριακή που έπρεπε να υποβάλουν τις ΑΠΔ των επιχειρήσεων πελατών τους που το ΑΜΕ/ΙΚΑ έληγε στο Νο 4 και 5 και θεώρησαν ότι λόγω των αργιών μετατίθεται η ημερομηνία υποβολής την Δευτέρα 26/7/2010 (όπως γίνεται με το TAXIS NET) το σύστημα κλείδωσε και δεν μπόρεσαν να τις υποβάλουν,

δ) του ότι τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και δεν δύνανται οι περισσότεροι να τα υποβάλουν λόγω και της οικονομικής κρίσης,

ε) του ότι το νέο σύστημα υποβολής των ΑΠΔ δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί στους συναδέλφους μας και στις επιχειρήσεις και επιπλέον της άνευ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για το Ι.Κ.Α. και τα έσοδά του νέων καταληκτικών ημερομηνιών ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ για ημέρες συνήθους αργίας (ΣΑΒΒΑΤΟ,ΚΥΡΙΑΚΗ) ή επισήμων ΑΡΓΙΩΝ.

Αρμόδια πηγή του ΙΚΑ, με την οποία επικοινώνησε το protothema gr., δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχολιασμό και παρέπεμψε στην εγκύκλιο της 3ης Μαρτίου. Και στο Ταμείο, πάντως, παραδέχονται ότι, τελικά, η εξέλιξη μπορεί να απωθήσει όσους απασχολούν προσωπικό να υποβάλλουν τις ΑΠΔ, καθώς όντως τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι μεγάλα…

Τον λόγο φαίνεται ότι έχει πλέον το υπουργείο Εργασίας, εκτός εάν ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί σωστό να πληρώνει κάποιος πρόστιμο 34% επειδή δεν γνώριζε μια εγκύκλιο που είχε εκδοθεί 4 μήνες πριν και απλώς πήγε να πράξει ότι πράττει εδώ και χρόνια, συνεπής προς το νόμο και αιμοδοτώντας το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας.

Read more...

Οι πρώτοι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ..


Ανάμεσα στα ονόματα που πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο από την Ιπποκράτους για τις δημοτικές εκλογές είναι τα εξής:
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Καλλιθέα: Κώστας Ασκούνης
Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό: Νίκος Σαράντης
Ζωγράφου: Κώστας Καλλίρης
Αγία Βαρβάρα: Γιώργος Καπλάνης
Ηλιούπολη: Βασίλης Βαλασσόπουλος
Αργυρούπολη- Ελληνικό: Γιάννης Κωνσταντάτος
Καισαριανή: Αντώνης Καμπάκας
Πετρούπολη: Στέφανος Βλάχος
Λυκόβρυση- Πεύκη: Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Φιλαδέλφεια –...
Χαλκηδόνα: Σταύρος Κόντος
Άλιμος: Θάνος Ορφανός
Ίλιον: Νίκος Ζενέτος
Νέα Ιωνία: Γιάννης Χαραλάμπους
Αγία Παρασκευή: Βασίλης Γιαννακόπουλος
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κορυδαλλός: Σταύρος Κασιμάτης
Πέραμα: Γιάννης Γλύκας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παλλήνη: Θανάσης Ζούτσος
Ραφήνα - Πικέρμι: Ανδρέας Κεχαγιόγλου
Αχαρνές: Παναγιώτης Φωτιάδης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέγαρα: Δημήτρης Στρατιώτης
Ελευσίνα: Γιώργος Αμπατζόγλου
Μάνδρα- Ειδυλλία: Κριεκούκη
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Λάρισα: Γιάννης Σάπκας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια: Χαρούλα Ουσουλτζόγλου
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ηράκλειο: Γιάννης Κουράκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Χανιά: Μανόλης Σκουλάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ρέθυμνο: Γιώργος Μαρινάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Άγιος Νικόλαος: Δημήτρης Κουνενάκης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα: Κων/νος Σημιτσής
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος: Αλέκος Πνευματικός
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα: Γιάννης Σιόντρας
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καρδίτσας: Δομήνικος Βερίλλης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Νάξος: Νίκος Μαράκης
Τήλος: Τάσος Αλιφέρης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κομοτηνή: Γιώργος Πετρίδης
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αγρίνιο: Παύλος Μοσχολιός
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΣΑΜΟΥ
Σάμος: Στέλιος Θάνος
(Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr)

Read more...

Μαχαίρι στα κεκτημένα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα, Φωτεινή Στεφανοπούλου, Εύη Σαλτού
Οι πρώτες αντιδράσεις στην κυβερνητική πρόθεση να ανοίξουν και άλλα κλειστά επαγγέλματα...
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κυβερνητική πρόθεση να ξεκλειδώσει και άλλα κλειστά επαγγέλματα με νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί ώς το τέλος του χρόνου.

Φαρμακοποιοί, πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι δηλώνουν την αντίθεσή τους- άλλοτε...
έντονα και άλλοτε ήπια- σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς όπως τονίζουν θίγονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν οι επαγγελματίες των κλειστών επαγγελμάτων είναι ότι περιμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προκειμένου να δουν πού θα μπει... μαχαίρι σε ό,τι αφορά τα έως σήμερα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2010 επισημαίνεται πως οι κατώτατες τιμές, τα καθορισμένα από τον νόμο ποσοστά κέρδους, ακόμη και οι περιορισμοί σε άδειες που εκδίδει ο δημόσιος τομέας για πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες δεν επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Παράλληλα, όμως, αυξάνουν το κόστος στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι σχετικές τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

«Ποιον θα εξυπηρετήσει αν στα 9.000

φαρμακεία προστεθούν άλλα 3.000; Τους πελάτες; Δεν νομίζουμε. Στο ήδη υπερκορεσμένο επάγγελμα, θα εισέλθουν κι άλλοι. Για ποιον ανταγωνισμό μιλάμε;», λέει από την πλευρά της μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών. Σε ό,τι αφορά το κλειστό επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε το 2007, προέκυψε πως το σημερινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, η σταδιακή και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση του αριθμού των επιχειρήσεων στον κλάδο και της απασχόλησης αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως σημειώνεται, η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό κράτος- μέλος της Ε.Ε. των «15» που διατηρεί ιδιαίτερα αυστηρά εμπόδια εισόδου στο επάγγελμα του μεταφορέα. Μάλιστα, από τη μελέτη προκύπτει πως αν «ανοίξει» το επάγγελμα, το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων θα μειωθεί 2,5%- 4,5% ετησίως, ενώ ενθαρρυντικό είναι πως θα μειωθεί και η μέση ηλικία του στόλου των φορτηγών δημόσιας χρήσης. Το όφελος για την οικονομία, πάντως- σύμφωνα με τα παραδείγματα της Γαλλίας, των ΗΠΑ αλλά και του Μεξικού- εκτιμάται μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ.

ΜΕΛΕΤΗ

Το άνοιγμα του επαγγέλματος του μεταφορέα εκτιμάται ότι θα έχει όφελος για την οικονομία μεταξύ 700 εκατ.- 1,5 δισ. ευρώ


«Ο ανταγωνισμός ωθεί σε παραβατικότητα»

ΠΑΡΕΛΘΟΝ για τους συμβολαιογράφους θα αποτελούν σε λίγους μήνες οι περιορισμοί στην ελάχιστη αμοιβή τους.

Με σκοπό τη μείωση των τιμών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ αυτών των επαγγελματιών από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, που μένει να οριστεί από τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, η προβλεπόμενη αμοιβή θα είναι κλιμακωτά μειούμενη ή και ελεύθερη. «Σύμφωνα με τις μελέτες, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στις χώρες όπου δεν υφίσταται ο συμβολαιογραφικός θεσμός ή έχει απελευθερωθεί το επάγγελμα του συμβολαιογράφου (π.χ., Ολλανδία) ωθεί σε παραβατικότητα, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα των πολλών προβλημάτων (γραφειοκρατία, οικονομικά προβλήματα κ.λπ.) το ποσοστό των συμβολαίων που οδηγούνται στα δικαστήρια είναι ελάχιστα και έτσι ελάχιστο είναι και το οικονομικό κόστος των συναλλαγών σε σχέση με τους δικαστικούς αγώνες», επισημαίνει ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Ρούσκας για το επικείμενο... ξεκλείδωμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Πολύ χαμηλή»
Επιπλέον, η χώρα μας διεκδικεί και μία ακόμη πρωτιά στο πεδίο των συμβολαιογράφων.

Οπως προκύπτει από επίσημα συγκριτικά στοιχεία, στην Ελλάδα, σε σχέση με τον αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος από τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Σε όλες της χώρες της Ευρώπης, εκτός της Ολλανδίας, οι συμβολαιογράφοι έχουν συγκεκριμένες αμοιβές και ορισμένο αριθμό. Στην Ελλάδα για το 70% των συντασσόμενων πράξεων (πληρεξούσια, διαθήκες, αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ.) η αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι πάγια και πολύ χαμηλή, κατώτερη του κόστους» τονίζει ο κ. Ρούσκας.

Πρόβλημα φαίνεται ότι αποτελεί και η ενδεχόμενη άρση του γεωγραφικού περιορισμού των συμβολαιογράφων, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι απομακρυσμένες περιοχές και πολλά νησιά ενδεχομένως να μείνουν χωρίς συμβολαιογράφους.
ΝΕΑ


Read more...