Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Μέσα στο επόμενο 48ωρο... κλειδώνουν οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας συνέτασσαν το κείμενο της έκθεσης προόδου για την ελληνική οικονομία ανταλλάσσοντας ηλεκτρονικά μηνύματα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργο Ζανιά, ο οποίος είχε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Μόλις επέλθει συμφωνία για το τελικό κείμενο θα γίνει ένα τελευταίο ραντεβού (σήμερα το μεσημέρι ή το αργότερο αύριο) της τρόικας με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Μέσα στην εβδομάδα το νέο μνημόνιο

Οπως έγραψε το «Εθνος» (φύλλο Τρίτης 27 Ιουλίου), η έκθεση θα έχει την ισχύ ενός νέου μνημονίου. Σε αυτήν θα περιέχεται ανάλυση των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης, θα περιγράφονται οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο και θα εγκρίνεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 9 δισ. ευρώ. Η δόση θα δοθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η τρόικα δεν έχει θέσει ζήτημα λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς θεωρεί ότι θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος, ζητώντας παράλληλα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Εκεί που επιμένουν οι ελεγκτές είναι στην επίσπευση του ανοίγματος επαγγελμάτων και αγορών και στην εξυγίανση των οικονομικών σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι φορείς της γενικής κυβέρνησης... παράγουν συνεχώς ελλείμματα. Επίσης συνιστούν αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Ειδικότερα, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, την οποία και αποδέχθηκε η τρόικα, θα ετοιμαστεί νομοσχέδιο «σκούπα» για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η κατάρτισή του, με στόχο να αποτελεί νόμο του κράτους μέχρι το τέλος του έτους. Στον νόμο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές. Δεν αποκλείεται να περιληφθούν και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα ταξί (νέος κανονισμός λειτουργίας, ίδρυση εταιρειών κ.ά.). Πιθανότατα θα υπάρξουν τροποποιήσεις για τους μεσίτες, με το σκεπτικό πως λαμβάνουν συγκεκριμένη αμοιβή 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, του μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους λογιστές θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές. Για δικηγόρους και συμβολαιογράφους θα αρθούν γεωγραφικοί περιορισμοί και απαγόρευση διαφήμισης.

Για τα φαρμακεία αναμένεται να εκλείψουν περιορισμοί στον αριθμό των λειτουργούντων καταστημάτων και να μπει τέλος στο ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: