Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Παίρνουν πίσω τα πρόστιμα, δίνουν παράταση για τις ΑΠΔ στο ΙΚΑ

Σάλος από την αποκάλυψη του protothema.gr

protothema.gr

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει και, πραγματικά, στο protothema gr. νιώθουμε ικανοποίηση που το ΙΚΑ, έστω και έπειτα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που αναρτήσαμε από το βράδυ της Κυριακής, έρχεται να διορθώσει την μεγάλη αδικία που έπληξε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έφαγαν πρόστιμα ύψους 35% (!) επί των εισφορών που έχουν πληρώσει, καθώς θεωρήθηκαν εκπρόθεσμοι στην υποβολή των ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) μόνο και μόνο επειδή άλλαξαν αίφνης οι ημερομηνίες υποβολής!

Και με δεδομένη τη δυσφορία του κόσμου και τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος από το protothema gr., στην πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου διοικητή κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το ΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνεται παράταση στην υποβολή των ΑΠΔ αλλά και εγκύκλιο με την οποία ακυρώνονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν!

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι το ΙΚΑ αναφέρεται ότι:
«Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στη διαδικασία προσαρμογής τους στο νέο τρόπο υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) που διενεργείται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου σε νέες καταληκτικές ημερομηνίες με βάση το τελευταίο ψηφίο του Α.Μ. τους, αποφασίζει, προκειμένου να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για την υποβολή των Α.Π.Δ. Β΄ τριμήνου 2010, να δοθεί παράταση προθεσμίας υποβολής των εν λόγω Α.Π.Δ. (Β΄ τριμήνου 2010) έως 6/8/2010 χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέσω διαδικτύου ή με κατάθεση μαγνητικών μέσων (για Κανονικές 01 και Συμπληρωματικές 04 Α.Π.Δ.) στο αρμόδιο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. της έδρας του εργοδότη».

Στην δε επείγουσα εγκύκλιο με αριθμό Πρωτοκόλλου Γ99/1/182 (δείτε εδώ http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_G99_1_182_2-8-2010.pdf) που εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις που έχουν συνταχθεί καταλογιστικές πράξεις (Π.Ε.Π.Ε.Ε.)για εκπρόθεσμες υποβολές Α.Π.Δ. Β΄ τριμήνου 2010 πρέπει, με ευθύνη των Διευθυντών ή των Προϊσταμένων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων αντίστοιχα, να ακυρωθούν οίκοθεν. Η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών».
Δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=76261 το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει χτες το βράδυ το protothema gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: