Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Η Κίνα θα μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα σε ...ευκαιρία!Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς και τις επενδύσεις. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις χαμηλές τμές της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα.

Ο κύριος πόλος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε «Ρότερνταμ του Νότου», δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.

Το «project» του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και τα καζίνο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.

Όπως αναφέρει η «Washington Post», η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης «φλερτάρει» την Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.

Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να περιορίζουν φέτος τις επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει αρχίσει να «προωθείται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».

www.tovima.gr

i-reportergr
Read more...

Ξεμπλοκάρονται 2 δις για έργα

Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ωστόσο πρόσθεσε ότι η μάχη του Υπουργείου Οικονομίας είναι να μειώσει τις τιμές στο 61% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που δεν επηρεάζεται από τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Όπως τόνισε από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) αφήνοντας να εννοηθεί ότι βασική αιτία της πενταετούς καθυστέρησης ήταν η προβληματική σχέση μεταξύ του αρμόδιου τότε υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Υποδομών, το οποίο "μπλόκαρε" έργα της αρμοδιότητάς του.

Από τα ήδη εγκριμένα έργα θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα.

Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία.
Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Η Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη σε άλλα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου της, είπε ότι ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες να στηρίξουν το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αδειοδότησης όσων έχουν οφειλές προς το κράτος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να αναζητούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, τον πίνακα με τις τράπεζες που έχουν ήδη στείλει τη σχετική εγκύκλιο στα υποκαταστήματά τους ώστε να εξυπηρετηθούν.

Επισήμανε ότι καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικά εφέτος θα καταβληθεί 1,2 δισ. μέσω του παλιού αναπτυξιακού.

Επίσης τόνισε ότι η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4 % το Μάιο η Υπουργός τόνισε πως όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%. "Αυτό το 1%, είπε, προσπαθούμε να γίνει μείωση".

Δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν.

Αναφορικά εξάλλου με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

.i-reportergr


Read more...

Και εισοδηματικά κριτήρια στη βασική σύνταξη

nooz.gr
Κάθε αλλα παρα εγγυημένη πρέπει να θεωρείται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ, ενώ ριζικές αλλαγές αναμένονται στο εργασιακό τοπίο. Ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Flash 96, επιβεβαίωσε ότι για την χορήγηση της λεγόμενης βασικής συνταξης θα ισχύσουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, όπως πχ εισοδήματα απο μισθώματα. Ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι για την χορήγηση και των 360 ευρώ απαιτούνται τουλάχιστον 35 χρόνια εργασιακού βίου και να έχει συμπληρωθεί το ηλικιακό όριο των 65 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό θα είναι μειωμένο.

Σε ότι αφορά το καθεστώς των απολύσεων, ο γγ του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε ότι το όριο θα ανέβει απο το 2% στο 4% για επιχειρήσεις, οι οποιες απασχολούν περισσότερα από 200 άτομα.

Σε ότι αφορά τα σενάρια που κάνουν λόγο για δραστική μείωση έως και 50% της αποζημίωση στην περίπτωση απόλυσης, ο κ. Σπυρόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής καμια απόφαση και παρέπεμψε στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο οποίος- όπως σημείωσε- βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πάντως, ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας είπε ότι "δεν υπάρχει κάποιος κανόνας από την τροϊκα".
Read more...

Διπλή αξιολόγηση των υπουργών από Πάγκαλο και ΜαξίμουΜια νέα επιτροπή αξιολόγησης του έργου και της αποτελεσματικότητας των υπουργών έχει στηθεί στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 1, όπου επισήμως στεγάζεται το επιτελείο του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη . Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Ν. Παρασκευόπουλος , ο οποίος αναφέρεται κατευθείαν στον κ. Γ.Παπανδρέου και το έργο του έχει ξεκινήσει ήδη, παράλληλα με την παρακολούθηση του Προγράμματος Σταθερότητας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο. Πέραν αυτού, ο κ. Παρασκευόπουλος, ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ...

οργανωτικών καινοτομιών, είναι και ένα από τα πρόσωπα που διαχειρίζονται συγκεκριμένα projects και προτάσεις που φθάνουν απευθείας σε αυτόν.

Η δράση ενός ακόμη άτυπου κέντρου ελέγχου έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κ. Πάγκαλου, αλλά και των υπουργών, οι οποίοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με μέλη της «επιτροπής ελέγχου» και αισθάνονται να πολλαπλασιάζονται γύρω τους τα κέντρα ελέγχου και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους.


Παρά ταύτα, η νέα αυτή μονάδα ελέγχου του κυβερνητικού έργου λειτουργεί με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κρίνει ότι σε κάποιους τομείς απαιτείται εντατικότερος έλεγχος και απόδοση, δεδομένου ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Οπως ομολογούν μέλη της κυβέρνησης που έχουν δεχθεί τις πρώτες επισκέψεις των «ελεγκτών» τους, ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής αυτής έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αναφορά απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Σε αντίθεση με το σύστημα παρακολούθησης της εκτέλεσης και πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τον κ. Πάγκαλο, η «επιτροπή Παρασκευόπουλου» έχει υποβάλει τα μέλη της κυβέρνησης σε μια διαδικασία αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, π.χ. ποιες ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ, πόσο απέχει η σημερινή πραγματικότητα από αυτές και τι χρονοδιάγραμμα απαιτείται για την επίτευξη των στόχων που έχουν επιβάλει οι συνθήκες της επιτήρησης από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
tovima

Read more...

Χ. Βερελής:«Εγώ συγκρούστηκα με τη Siemens»

Σκληρή δήλωση του πρώην υπουργού για το ημερολόγιο Χριστοφοράκου


.protothema.gr
Με μία δήλωση, που αφήνει πολλά υπονοούμενα προς όλες πλευρές αντέδρασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής στη δημοσίευση του ημερολογίου του Μιχάλου Χριστοφοράκου, όπου αναφέρονται διάφορες επαφές του με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens. Ο κ. Βερελής επισημαίνει με νόημα ότι «οι επαφές αυτές ήταν απόλυτα μέσα στα καθήκοντά μου και μέρος της δουλειάς μου, ενώ για τις περισσότερες επαφές άλλων που αναφέρονται στο ημερολόγιο δεν μπορώ να φανταστώ εύκολα τι δουλειά είχαν!».


Ο πρώην υπουργός Μεταφορών σημειώνει ακόμη ότι ο ίδιος άσκησε ισχυρές πιέσεις προς τη Siemens να παραδώσει έγκαιρα τα τρένα του ΟΣΕ, ζήτησε να κηρυχθεί έκπτωτη εάν δεν ανταποκρίνονταν στις συμβατικές της υποχρεώσεις, κάτι, που δεν έγινε τελικά, άσχετα με τη δική του θέληση.

Ο κ. Βερελής προσθέτει ότι τελικά η Siemens, κατόπιν δικών του ενεργειών, κατέβαλε 30 εκατομμύρια ευρώ ποινικές ρήτρες, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε είχε κοινωνικές επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε δέχθηκε δώρα. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να καταθέσει στην εξεταστική από τετραμένου και καταλήγει με σαφή αιχμή: «υποθέτω ότι για όποιον είχε λόγους να μην καταγράφεται σε ημερολόγια και από ενδιάμεσους γραμματείς υπήρχαν άλλοι πιο πρόσφοροι τρόποι επικοινωνίας. Άλλωστε, την εποχή εκείνη υπήρχαν ήδη καρτοκινητά τηλέφωνα».

Η πλήρης δήλωση του κ. Βερελή έχει ως εξής:

1. Με τη δήλωσή μου στις 12.2.2010 όπου λέω ότι είχα επαφές και άσκησα έντονες πιέσεις προς τη SIEMENS αλλά και προς τις υπόλοιπες 5 εταιρίες που είχαν υπογράψει συμβάσεις ήδη από το 1997 προκειμένου να παραδώσουν τα τρένα που είχαν υποχρέωση και ήταν απαραίτητα, ιδιαίτερα για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι σαφέστατα καταγεγραμμένη στην εσωτερική αλληλογραφία της Siemens η έντονη δυσφορία της εταιρίας από τη σταθερή άρνησή μου, να διευκολύνω τις επιδιώξεις της, αλλά και οι πιέσεις που ασκούσε μέσω δημοσιευμάτων προς εμένα για το σκοπό αυτό, όπως στην ίδια αυτή αλληλογραφία παραδέχεται.
Είναι γνωστή επίσης πλέον, η εντολή μου για κήρυξη ως εκπτώτων όσων κοινοπραξιών δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους. Κάτι που δεν έγινε τελικά, άσχετα από τη δική μου θέληση.

2. Με το 12σέλιδο υπόμνημά μου προς την Εξεταστική Επιτροπή στις 22.3.2010 όπου περιγράφω όλες τις επαφές, όπως κυρίως τους λόγους για τους οποίους είχαν γίνει.Πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι επαφές αυτές ήταν απόλυτα μέσα στα καθήκοντά μου και μέρος της δουλειάς μου, ενώ για τις περισσότερες επαφές άλλων που αναφέρονται στο ημερολόγιο δεν μπορώ να φανταστώ εύκολα τι δουλειά είχαν!

3. Έντονη προσπάθεια και πολλές ενοχλήσεις έκανε επίσης ο επικεφαλής της Siemens για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό των ΕΛΤΑ, ύψους 40 εκατ. ευρώ την περίοδο 2001 – 2002. Τον έχασε η Siemens παρ’ ότι προσέφυγε ακόμη και στα δικαστήρια.

4. Ουδέποτε είχα γεύματα ή άλλες κοινωνικές επαφές με τον Χριστοφοράκο, όπως και δεν είχα ουδεμία επαφή μετά τη λήξη της θητείας μου. Κανένα δώρο δεν έλαβα. Μία συσκευή κινητού τηλεφώνου που μου παρουσίασαν ως επίτευγμα της Siemens όταν με επισκέφτηκαν με Γερμανούς Βουλευτές και για την οποία εξέφρασα την κρίση, ότι δεν είναι εύχρηστη και ότι δεν θα την χρησιμοποιούσα. Την κράτησα από ευγένεια και επειδή ήταν ευτελούς αξίας. Και πράγματι εγώ μεν δεν την χρησιμοποίησα ποτέ, ενώ η μονάδα παραγωγής κινητών τηλεφώνων της Siemens έκλεισε μετά από λίγο διάστημα...

5. Μέτρο της διαφάνειας ή της διαφθοράς δεν είναι οι προσπάθειες προμηθευτών και εργολάβων προκειμένου να πετύχουν κέρδος μέσω των επαφών τους με τους αρμόδιους, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των επαφών για το δημόσιο: Επωφελές ή ζημιογόνο...

Από τις δικές μου πράξεις υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, αφού η Siemens αναγκάστηκε να πληρώσει μέχρι τελευταίου ευρώ - όπως έχουν ήδη αντιληφθεί τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής - ποινικές ρήτρες 30 εκατ. ευρώ.! Υποχρεώθηκε ακόμη η εταιρία να δώσει δωρεάν 8 τρένα για δύο χρόνια, κάτι που ισούται με 25 εκατ. ευρώ επιπλέον. Ακόμη δεσμεύτηκε συμβατικά για 6 επιπλέον τρένα που έπρεπε να δοθούν πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά μετά την αποχώρησή μου, το Μάρτιο του 2004, δεν γνωρίζω τι απέγινε με αυτή τη δέσμευση.

6. Φαίνεται από το ημερολόγιο, ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες από την πλευρά της Siemens και του Χριστοφοράκου για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων με παντοειδείς προσκλήσεις, ουδέποτε ανταποκρίθηκα.! Και οι συναντήσεις έγιναν μόνο στο γραφείο μου, με συγκεκριμένη ατζέντα και τις περισσότερες φορές με πολλούς συμμετέχοντες. Ακόμη, ορισμένες φορές στη Γερμανική Πρεσβεία, όπως επιδιωκόταν με διάφορες αιτίες και προσκλήσεις του Πρέσβη.

7. Υπενθυμίζω ότι ήμουν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που ανήρτησε στο διαδίκτυο την εξέλιξη της περιουσίας του από την πρώτη μέρα που μπήκα στη Βουλή.Πρότεινα μάλιστα προ διετίας δημόσια, αυτή τη μέθοδο παρουσίασης αντί του ισχύοντος «έσχες» και εισέπραξα επαίνους μεν, αλλά μέχρι και σήμερα ισχύει ακριβώς το ίδιο σύστημα που ελπίζω ότι θα αλλάξει άμεσα.

8. Είναι γνωστό ότι δεν έχω υπογράψει οποιαδήποτε ανάθεση σε κανένα έργο και προμήθεια της Siemens και ότι έχω ζητήσει ήδη εδώ και τέσσερις μήνες να πάω στην εξεταστική και να ενημερώσω τα μέλη της. Γνωρίζω ότι κατά την πολιτική μου διαδρομή το γεγονός ότι ανέδειξα διάφορα θέματα με γωνίες μου δημιούργησε κόστος. Είναι ένα από τα ζητήματα που υποθέτω ότι θα ενδιαφέρουν την εξεταστική επιτροπή.

9. Τέλος, πρέπει να πω ότι υποθέτω ότι για όποιον είχε λόγους να μην καταγράφεται σε ημερολόγια και από ενδιάμεσους γραμματείς υπήρχαν άλλοι πιο πρόσφοροι τρόποι επικοινωνίας. Άλλωστε, την εποχή εκείνη υπήρχαν ήδη καρτοκινητά τηλέφωνα.


Read more...

Γ. Παπανδρέου: Αστεία τα σενάρια χρεοκοπίας

Υποδοχή με διαμαρτυρίες στην Τρίπολη

http://img.protothema.gr/644AAE850D1FFF5F24B04BE4B58593BE.jpg

"Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είμαστε σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μια νέα αξιοπιστία την οποία κατακτήσαμε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ακόμα, όπως είπε, και για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή. Χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια αστεία και άκρως επικίνδυνα, διότι, όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

"Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε. Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε, ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο". Χρειάζεται να εντείνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και την προσπάθεια για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της φημολογίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπηθεί με τα κατεστημένα, που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αναφέροντας ότι υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν,αλλά αυτοί δεν θα βγουν στο Σύνταγμα να φωνάξουν, αλλά θα δημιουργήσουν κλίμα. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς, επίσης, και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είχε πει στον Κ. Καραμανλή, που ήταν πρωθυπουργός, ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό". Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, κάτι που κάνει, ήδη, η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού.

Ο Γ . Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι περνάμε δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά είναι απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής. Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό και κοντά στον πολίτη.

"Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους και πρώτα από όλα πόνεσαν εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να σώσουμε την Ελλάδα. Και αφού τη σώσαμε, μπορούμε να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς μια αλλαγή και ότι γίνεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να ξέρουμε ότι θα πάρουν συντάξεις τα παιδιά μας. "Σε αυτό το σημείο είχαμε φτάσει", είπε και σημείωσε ότι και οι περικοπές μισθών έγιναν για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί. "Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον τόνισε ότι μέσα από αυτές μας τις πράξεις, η χώρα κέρδισε διεθνή και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και στήριξη για να μπορέσει να ανασάνει. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και η σημασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που πριν οχτώ μήνες δεν υπήρχε και για τον οποίο η κυβέρνηση έπεισε με τις προσπάθειές της. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία. Ο κ. Παπανδρέου αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος λύγισε από τις πρακτικές διαφθοράς και επεσήμανε ότι πλέον, όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, μπορεί να νοικοκυρέψει το σύστημα και έχει τη βούληση να το κάνει. "Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές". Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι το αποτελεσματικό κράτος, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ότι ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μείωση των μισθών και η φθήνια, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα .

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική επανάσταση και μια από τις ευνοϊκές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί και είναι μέσα στο μνημόνιο. Είπε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και κοινωνικού κράτους, οι οποίες θα συνδέονται με τον "Καλλικράτη".

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Λιβύη, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θα έχει θετικές συνέπειες για την Τρίπολη της Αρκαδίας. Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

Τον πρωθυπουργό στην Τρίπολη υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες μέλη του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως κοντά στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, απειλήθηκαν να δημιουργηθούν επεισόδια, μεταξύ της αστυνομίας και τους συγκεντρωθέντες, με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Σαράντο Αλεξανδρή, να κάνει λόγο για «αστυνομοκρατία» και να σημειώνει ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Read more...

“Nτου” ανακριτών στα γραφεία της Siemens

Κατέσχεσαν τον φορητό υπολογιστή του Μιχ. Χριστοφοράκου

protothema.gr
Στην κατάσχεση του φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος αλλά και 21 κινητών και σταθερών τηλεφώνων, προχώρησαν οι εφέτες ανακριτές M. Νικολακέα και Γ. Φιοράκης κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν πριν από μερικές ημέρες στα γραφεία της Siemens. Στα αντικείμενα που κατέσχεσαν οι δυο ανακριτές συμπεριλαμβάνεται και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή που χρησιμοποιούσε η Αικ. Τσακάλου, γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Πρόκειται για αντικείμενα που δεν είχαν κατασχεθεί έως τώρα από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, αν και η «αποκωδικοποίησή» τους θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο ανακριτές στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τα νέα «ευρήματα» θα εκδώσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των 21 τηλεφωνικών συσκευών ενώ θα ζητήσουν τη συνδρομή της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τον φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ο Μιχ. Χριστοφοράκος αλλά και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της κυρίας Τσακάλου.

Εν τω μεταξύ, στις 17 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια Εφετών για να ορίσει τον τρίτο εφέτη που θα ασχοληθεί με την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες.


Read more...

Αναστάτωση στην Siemens μετά τις δηλώσεις του Καρατζαφέρη

Συναγερμός έχει σημάνει στα κεντρικά γραφεία της Siemens μετά τις δηλώσεις του Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. πρότεινε κάτι πάνεξυπνο να γίνει ΕΜΠΑΡΓΚΟ στην Siemens απο την Ελλάδα για να μπορέσουμε να τους πιέσουμε.

Τρέμει η Siemens στην ιδέα αυτή... μπρρρ να γίνει εμπάργκο απο μια τόσο μεγάλη αγορά όπως η Ελλάδα; Μα τι εφιάλτης....

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟΑναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συνεχεια στις εξελιξεις με την αντιδημαρχο ΠυργουΠαραίτηση υπέβαλε η αντιδήμαρχος Πύργου και υπεύθυνη για οικονομικά θέματα Σούλα Τζίνη, μετά την αποκάλυψη ότι η ίδια δεν έκανε φορολογική δήλωση για 5 χρόνια και παρόλα αυτα...
έπαιρνε φορολογική ενημερότητα, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για το ίδιο θέμα.
Κουτί της Πανδώρας.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ανακοίνωση της "Ανανεωτικής Πτέρυγας" γιατί έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ... ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟ

Με ανακοίνωσή της η "Ανανεωτική Πτέρυγα" τονίζει ότι η "ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων ανανεωτικών βουλευτών μας, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού από το ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς. Η κίνηση αυτή...
... εκφράζει τις προσδοκίες πολλών προοδευτικών πολιτών, που ζητούν μια σύγχρονη, αριστερή, οικολογική πολιτική και υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας".

Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" επισημαίνει ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Ανανεωτικής Αριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναγκαία πράξη ευθύνης, σύμφωνη με τη βούληση των ψηφοφόρων, που έστειλαν στη Βουλή τους βουλευτές τους για να προβάλλουν και να υπηρετούν τις ανανεωτικές, αριστερές, ιδέες και όχι τον αριστερισμό.

Η επιλογή αυτή, σημειώνεται "ήταν επιβεβλημένη ύστερα από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυση στο ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον απαίτησε να σιωπήσουμε".

Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" καταλήγει επισημαίνοντας ότι "ο ευρύς κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς δεν κοιτά προς τα πίσω, προτάσσει τις επείγουσες πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και κινητοποιείται παντού για την ανασυγκρότηση του αριστερού ανανεωτικού χώρου".

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Απόφαση για άρση του απορρήτου των τηλεφώνων και «σπάσιμο» των κωδικών των δίσκων ΗΥ, που κατασχέθηκαν


Αναμένεται από τους εφέτες, που χειρίζονται την υπόθεση της Siemens

Στην αξιολόγηση σημαντικού υλικού, που κατασχέσθηκε από τη Siemens με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, προχωρούν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης.

Οι δύο ...

εφέτες έχουν κατασχέσει, από τα γραφεία της εταιρείας, 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και έναν φορητό υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε ο Μ. Χριστοφοράκος, αλλά και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της έως πρότινος γραμματέως του, Κατ. Τσακάλου, υλικό που δεν είχε κατασχεθεί σε προηγούμενες εφόδους δικαστικών στη Siemens.

Για την αξιολόγηση των νέων στοιχείων οι εφέτες θα εκδόσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επίμαχων τηλεφώνων και θα ζητήσουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «σπάσει» τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.

Στους δύο εφέτες που χειρίζονται την πολύπλοκη υπόθεση αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμη, κατ' εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου. Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Λοβέρδος: Επιτεύξιμος ο στόχος του Προγράμματος ΣταθερότηταςΒέβαιος ότι οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2010 θα επιτευχθούν εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος...«Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι το 1, 1 δισ. ευρώ περιστολής της σπατάλης και του οργίου της συναλλαγής στο χώρο του φαρμάκου θα το επιτύχουμε. Δεν είναι εκτίμηση αυτή, είναι συγκεκριμένη πολιτική αναφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ παρουσίασε μείωση κατά 5% το μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς.

Σχετικά δε με την επίλυση του προβλήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ του Ρεθύμνου, σημείωσε ότι «το 30% και άνω των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές, ο Οργανισμός στερείται χρημάτων από τη σπατάλη και το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις».

«Τον Ιούνιο λύσαμε το πρόβλημα και κάνουμε αγώνα για να είμαστε εντάξει τον Αύγουστο», κατέληξε ο υπουργός.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Καλεί Κόκκαλη η Εξεταστική για τη SiemensΕντός των επόμενων ημερών θα κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τομέα διεθνών επενδύσεων του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης και ο...


Πέτρος Λάμπρου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνοντας σύμβουλος του Οργανισμού και είχε επεξεργαστεί τη σύμβαση ψηφιοποίησης.

Το αίτημα κατατέθηκε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από την επιτροπή.

Σε ότι αφορά στις σημερινές καταθέσεις μαρτύρων, ενώπιον της Εξεταστικής παρουσιάστηκε ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος. Δεν κατέθεσε, επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση και παρέπεμψε τα μέλη της επιτροπής στην κατάθεσή του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη Βουλή έχει μεταβεί και αναμένεται να καταθεσει και ο Διονύσης Δενδρινός, πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Siemens, καθώς και η πρώην γραμματέας του Μιχ. Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου.

ENET

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Εν μέσω διαμαρτυριών ο Παπανδρέου στην Τρίπολη
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Παπανδρέου στην Τρίπολη και από τη σύλληψη του προέδρου του εργατικού κέντρου μετά απο διαμαρτυρίες...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟ...

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Βαν Ρόμπεϊ: Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσειΑισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στο βελγικό περιοδικό Trends, ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένα κράτος δεν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη...«Υπάρχουν πολλές αναφορές στον διεθνή Τύπο σχετικά με αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αν κριθεί ότι δεν είναι επαρκές το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι θα ζητηθεί η πρακτική εφαρμογή αυτού του σχεδίου διάσωσης», δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ. «Και αν το σχέδιο αποδειχθεί ανεπαρκές, η απάντησή μου είναι απλή: σε αυτή την περίπτωση, θα κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό περιμένοντας τον πρωθυπουργόΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως κοντά στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...συνοδευόμενος από πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Προ στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας με τους συγκεντρωθέντες, που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Σαράντος Αλεξανδρής, με δηλώσεις του κάνει λόγο για ‘’αστυνομοκρατία’’ και σημειώνει ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Πήραν μπρος οι ελληνοτουρκικές μπίζνες στην ενέργεια

Στο… βάθος τα πετρέλαια στο Αιγαίο;

protothema.gr
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι, μερικές μόνο ημέρες μετά την έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι ελληνοτουρκικές μπίζνες άρχισαν να τρέχουν…

Και τι μπίζνες! Στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, για σχέδια που εκκρεμούσαν επί χρόνια και με το ενδεχόμενο να δούμε κάποια στιγμή από κοινού τις ερευνητικές προσπάθειες για πετρέλαιο στο Αιγαίο να …αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Ας τα πάρουμε με την σειρά: ο τουρκικός όμιλος πετροχημικών Petkim ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη συνεργασίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, όμιλο με βασικούς μετόχους το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση.

Ανώτατο στέλεχος της Socar&Turcas Enerji, που είναι η μητρική της Petkim, δήλωσε στο Reuters ότι η συνεργασία θα επικεντρωθεί στις εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών και δεν θα αφορά το μετοχικό κομμάτι.

“Υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να εξάγουν σε εμάς όπως και προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε εμείς. Πρόκειται για μία προσπάθεια συνεργασίας με στόχο την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά των προϊόντων αυτών” δήλωσε ο κ. Κενάν Γιαβούζ της Socar&Turcas Enerji, που είναι κοινή εταιρία της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν Socar και της τουρκικής Turcas.

Από πλευράς Ελληνικών Πετρελαίων δηλωνόταν χτες το βράδυ “ουδέν σχόλιο”, ωστόσο είναι γνωστό ότι η διοίκηση Γ. Κωστόπουλου εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο έψαχνε έξοδο στην Τουρκία, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει από την αναζήτηση αποθηκευτικών χώρων στα μικρασιατικά παράλια.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν το 25% - το άλλο 75% ανήκει στην ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων Ενεργειακή Αιγαίου - των δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαιοπιθανών, όπως είναι ο όρος, περιοχών στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ των οποίων και η γνωστή θέση “Μπάμπουρας”, ανατολικά της Θάσου, η οποία το 1987 είχε παραλίγο αποτελέσει την αφορμή για πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν έρευνες.

Την ίδια ώρα δρομολογείται μία άλλη “δουλειά”, για την οποία οι υπογραφές είχαν τεθεί ήδη από το τέλος του 2007. Πρόκειται για το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος με την Τουρκία, αφού έγινε γνωστό ότι μέσα στους τρεις επόμενους μήνες ξεκινά η συγχρoνισμένη λειτουργία του τουρκικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΤΕΙAS) με το ευρωπαϊκό και θα ξεκινήσουν οι πρώτες ανταλλαγές ηλεκτρισμού με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Οι ανταλλαγές θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά, ενώ η χώρα μας ενδεχομένως να είναι σε θέση για σημαντικές εξαγωγές ηλεκτρισμού στην επόμενη διετία, λόγω της επικείμενης θέσης σε λειτουργία ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς και του εργοστασίου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Read more...

Έξι νόμοι σε 3 εβδομάδες στα... πόδια του ΔΝΤ

Αγώνας για την αξιολόγηση του Ιουλίου

protothema.gr
Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση προωθεί έξι νομοσχέδια μέσα στον Ιούνιο, ξεπερνώντας ακόμα και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της.

Αρχή θα γίνει σε λίγες εβδομάδες με το Ασφαλιστικό. Παρότι το Μνημόνιο προβλέπει κατάθεση νομοσχεδίου έως το Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου), Εργασίας (Λοβέρδος) και Άμυνας (Βενιζέλος) θα καταθέσουν ταυτόχρονα στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα αφορά αδιακρίτως όλους τους εργαζόμενους: ανταποδοτικό σύστημα για πλήρη σύνταξη με 40 χρόνια δουλειάς και "ψαλίδι" στις "υψηλές" συντάξεις (1.200 ευρώ και άνω) στον ιδιωτικό τομέα, εξομοίωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με εκείνα των ανδρών στο δημόσιο, "φρένο" στις συντάξεις στα 40 για τους ένστολους.

Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές πάντως για το δημόσιο τομέα, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, στην κυβέρνηση φοβούνται μαζικό κύμα φυγής από την υπηρεσία χιλιάδων υπαλλήλων –που θα απειλούσε τα «καχεκτικά» οικονομικά της χώρας.

Σειρά παίρνουν επίσης τα νομοσχέδια για:

* αναδιάρθρωση του ΟΣΕ από τον Δημήτρη Ρέππα και το υπουργείο Μεταφορών
* απελευθέρωση των τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών
* "μεταφορά" της ΕΠΙΕΑ (Εποπτική Αρχή Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης) από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
* καθιέρωση κανόνων "δημοσιονομικής ευθύνης" για όσους με την υπογραφή τους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
* ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ενίσχυση των Τραπεζών, με "προίκα" τα 10 (από τα 110) δισ. ευρώ που προσφέρει στη χώρα μας η Τρόικα.

Επιπλέον, με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατίθενται μέσα στο μήνα:

* προχωρά με Προεδρικό Διάταγμα η αναδιάρθρωση της λειτουργίας και του προσωπικού των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών.
* προωθείται η υπογραφή διακρατικών συμβάσεων με στόχο τον έλεγχο κεφαλαίων που φεύγουν στο εξωτερικό.

Ως το τέλος του μήνα, ο υπουργός Οικονομικών θα διαλέξει και θα υποδείξει προς έγκριση στη Βουλή τα τέσσερα πρόσωπα υποψηφίων Προέδρων της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που παραμένει ακέφαλη, από μια λίστα δεκάδων υποψηφίων που υπεβλήθησαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Read more...

Ναι, τυπώνουμε χρήμα, αλλά αυτό είναι ευρώ!

Επίσημη δήλωση του διευθυντή του Νομισματοκοπείου

Απάντηση στη φημολογία πως στο Χολαργό «βγαίνει καπνός» και «τυπώνονται δραχμές», ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύκτας, δίνει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για τη λειτουργία του Εθνικού Νομισματοκοπείου και διευθυντής του, κ. Τίμος Καρακούσης.

Τις προηγούμενες μέρες, διαστάσεις "επιδημίας" πήρε η μαζική ψύχωση των νεοελλήνων οι οποίοι κατά χιλιάδες έγιναν δέκτες πληροφοριών "από πρώτο χέρι", "μέσα από το Χολαργό" όπου εδρεύει και λειτουργεί το Εθνικό Νομισματοκοπείο, ότι "τυπώνονται δραχμές" και έτσι προετοιμάζεται η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Οι φήμες επέμεναν, σαν να μην έφταναν όσα χαρτονομίσματα "τυπώθηκαν" –με βάση ανάλογες φημολογίες- στις αρχές του 2010 και το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου.

Ωστόσο η μαρτυρία του διευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών στο Χολαργό, είναι κάτι παραπάνω από καταλυτική: «κατηγορηματικά σας διαβεβαιώνουμε ότι στο Ίδρυμα τυπώνονται κέρματα και εκτυπώνονται χαρτονομίσματα, αλλά αποκλειστικά και μόνο ευρώ… Πρέπει να μπει τέλος σε αυτήν την ανυπόστατη φημολογία ότι στο Ίδρυμά μας τυπώνεται άλλο νόμισμα» λέει ο ίδιος, αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως σε … δραχμές, φοίνικα ή μνα.

Οι μήτρες για τη δραχμή βρίσκονται στο …Μουσείο!

«Τα στοιχεία παραγωγής της δραχμής, δηλαδή οι μήτρες για τα κέρματα και οι πλάκες εκτύπωσης για τα χαρτονομίσματα βρίσκονται μόνο στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 2001 μέχρι σήμερα τυπώνονται μόνο ευρώ τονίζει.

Η δουλειά στο «Θόλο» του Νομισματοκοπείου συνεχίζεται. Με τις ίδιες μηχανές που κάποτε τυπώνονταν οι δραχμές και με την προσθήκη ορισμένων νέων που αγοράστηκαν το 2004…

Κέρματα και χαρτονομίσματα μικρής αξίας (10-20 ευρώ) που βγαίνουν "ζεστά- ζεστά" από την ειδική έξοδο των μηχανών, είναι η "χειροπιαστή" απόδειξη ότι στο Νομισματοκοπείο Αθηνών συνεχίζεται καθημερινά από το νωρίς το πρωί –και μέχρι τις 2 το μεσημέρι- να κόβονται αποκλειστικά ευρώ.

Τι γίνεται όμως τις άλλες ώρες, όταν στο "εργοστάσιο" εξακολουθεί να εργάζεται κόσμος; Σε μια έκταση 19 στρεμμάτων το νομισματοκοπείο δεν τυπώνει μόνο ευρώ… Εκεί τυπώνονται και τα διαβατήρια, ενώ από καιρό εις καιρό τυπώνονταν γραμματόσημα και τα έντυπα ασφαλείας των τραπεζών!

Το ελληνικό νομισματοκοπείο κέρδισε πέρυσι έπαινο ανάμεσα στους ευρωπαίους "ανταγωνιστές" του, για την καλύτερη κατασκευή χαρτονομίσματος.
Μέσα στην οικονομική κρίση όμως -και στις φήμες- το επίτευγμα δεν γιορτάστηκε ανάλογα…

Read more...

Εγκύκλιος για τις καλοκαιρινές άδειες του δημοσίου

nooz.gr
Εγκύκλιο για τον εξορθολογισμό των αδειών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως αυτές που χαρακτηρίζονται αιχμής, δηλαδή υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικών ταμείων, πολεοδομίες και γενικά αυτές που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, από 1 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, στις υπηρεσίες αιχμής του δημοσίου τομέα, ακόμη και την περίοδο της κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να παραμένουν στη θέση τους τα 2/3 των υπαλλήλων κάθε εβδομάδα και να λείπει μόνο το 1/3.

Ακόμη και για τις υπηρεσίες που δεν χαρακτηρίζονται ως «αιχμής», σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορεί οι αδειούχοι του καλοκαιριού να ξεπερνούν το 50% του προσωπικού που απασχολείται.

Read more...

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΆΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ...


Στη Ρηγίλλης βρίσκεται τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο Πάνος Καμμένος ο οποίος έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τις ίδιες...
πληροφορίες ο Καμμένος δίνει στοιχεία για δύο δημοσιογράφους του mega και γνωστή εταιρεία επικοινωνίας που πήραν χρήματα από την siemens! Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;
Read more...

Προσφυγή της CIVITAS στη Δικαιοσύνη για τα σενάρια εμπλοκής της στην υπόθεση Siemens«Ανυπόστατα, ψευδή και συκοφαντικά» χαρακτηρίζει η εταιρεία CIVITAS, σε ανακοίνωσή της, τα σενάρια «περί δήθεν εμπλοκής της στην υπόθεση Siemens»...Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, "οι εργολάβοι της λάσπης καλυπτόμενοι πίσω είτε από την άνανδρη ανωνυμία των blogs, είτε από τη βουλευτική ασυλία, είτε από την αοριστολογία και τους υπαινιγμούς "πηγών", προσβάλλουν βάναυσα τη φήμη, τον επαγγελματισμό και - το σπουδαιότερο - την ακεραιότητα της εταιρείας και των στελεχών της".

Υπογραμμίζει δε ότι θα προσφύγει άμεσα στην ελληνική Δικαιοσύνη, "με την κατάθεση αγωγών κατά όλων των συκοφαντών για να προστατεύσουμε την τιμή και την υπόληψή μας και να αποκατασταθεί η ηθική βλάβη που μας προξενούν".

ENET

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Ανατροπές φέρνουν οι βάσεις


Πτώση των βάσεων, που θα «αγγίξει» σχεδόν το σύνολο των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να εξαιρούνται οι περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές, προμηνύεται για τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής...Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αριστούχοι θα «εξοστρακιστούν» από τα τμήματα της αρεσκείας τους, αφού για ορισμένες σχολές τα ποσοστά επιτυχίας για όσους τα δηλώνουν ως πρώτη επιλογή πέφτουν ακόμη και κάτω από το 10%.

Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι είτε θα πρέπει να επιλέξουν τη λύση της επαρχίας, είτε να εισαχθούν σε τμήμα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου.

Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών (αναμένονται για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πιθανότατα από 21-23), οι πληροφορίες μιλούν για χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, για μείωση των αριστούχων και αύξηση των αποτυχόντων σε αρκετά μαθήματα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι βάσεις θα... κατρακυλήσουν στα χαμηλόβαθμα τμήματα, σε όσα δηλαδή απαιτούσαν έως πέρυσι κοντά στα 10.000 μόρια, αφού η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν θα επιτρέψει σε στρατιές υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της περιφέρειας.

ethnos.gr

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελοςΣτο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση. Παράλληλα, η...


κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το... ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό.

Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης προβλέπεται στο Μνημόνιο (σαν εξίσωση των αποζημιώσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών-βλέπε σχετικούς πίνακες) και γίνεται χάριν των εργοδοτών. Οι φτηνές απολύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνιαίων ποσοστών μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της Διαιτησίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης ετέθησαν στο Μηνομόνιο από τον ΣΕΒ και έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση σαν... αντιπαροχή στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ. Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

ΕΝΕΤ

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Στην Αρκαδία σήμερα ο ΠαπανδρέουΤην Τρίπολη Αρκαδίας επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Το πρόγραμμα της...επίσκεψης περιλαμβάνει:

11:00 π.μ. Σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Αρκαδίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στην Τρίπολη (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης)

4:00 μ.μ. Συνάντηση με τοπικά στελέχη

5:30 μ.μ. Επίσκεψη στο Λεβίδι

Ο κ Παπανδρέου, αύριο Παρασκευή θα μεταβεί στη Βιένη, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο με το οποίο θα κλείσουν οι τριήμερες εργασίες του εαρινού συνεδρίου του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Με διαδικασίες- εξπρές οι ανατροπές στο εργασιακό εντός του καλοκαιριούΜε διαδικασίες- εξπρές, εντός του καλοκαιριού, έρχονται και οι ανατροπές στα εργασιακά που προβλέπουν χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης...Τα μέτρα- φωτιά που προωθεί το υπουργείο Εργασίας βασίζονται στο δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές.

Μάλιστα λήγει στις 16 Ιουνίου η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου, γραπτώς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Οι βασικές ανατροπές που επέρχονται, προβλέπουν:

1 Τον επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης των απολυομένων (ιδιωτικός τομέας). Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-40%, δεν θα ισχύει η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις) και θα καταβάλλεται σε δόσεις (ο Α. Λοβέρδος έχει ανοικτά υποστηρίξει την πρόταση για καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς καμία προκαταβολή και μέσα σε διάστημα έξι μηνών).

2 Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ηδη έχει καθοριστεί στο 4% από 2% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους και συζητείται να αλλάξει και η ισχύουσα διαδικασία της έγκρισης των απολύσεων.

3 Μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.

4 Χαμηλότερες αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (το σχέδιο προβλέπει αμοιβή με το 80% του κατώτατου μισθού).

5 Ειδικούς, ευνοϊκούς για τις επιχειρήσεις, όρους απασχόλησης και ασφάλισης, κυρίως μέσω επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, των νέων - απασχολουμένων με συμβάσεις μαθητείας. 6 Τον επανακαθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 7 Την αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να παρεμβαίνει για να επιλύει διαφορές, εργατικές ή μισθολογικές, εφόσον το ζητήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργοδότες (και όχι μόνο τα συνδικάτα).

Τέλος θα τεθεί και το θέμα της παραπέρα ενίσχυσης του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί να γίνει με τον τελευταίο εργασιακό νόμο).


tanea
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...