Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Αστεία τα σενάρια χρεοκοπίας

Υποδοχή με διαμαρτυρίες στην Τρίπολη

http://img.protothema.gr/644AAE850D1FFF5F24B04BE4B58593BE.jpg

"Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι είμαστε σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μια νέα αξιοπιστία την οποία κατακτήσαμε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ, ακόμα, όπως είπε, και για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή. Χαρακτήρισε αυτά τα σενάρια αστεία και άκρως επικίνδυνα, διότι, όπως υπογράμμισε, αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

"Απορώ πράγματι με την ανευθυνότητα κάποιων, που υιοθετούν τέτοιες φήμες. Ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", είπε. Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε, ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο". Χρειάζεται να εντείνουμε τους ρυθμούς των αλλαγών και την προσπάθεια για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της φημολογίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπηθεί με τα κατεστημένα, που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αναφέροντας ότι υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν,αλλά αυτοί δεν θα βγουν στο Σύνταγμα να φωνάξουν, αλλά θα δημιουργήσουν κλίμα. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς, επίσης, και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είχε πει στον Κ. Καραμανλή, που ήταν πρωθυπουργός, ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό". Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, κάτι που κάνει, ήδη, η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού.

Ο Γ . Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι περνάμε δύσκολη καμπή με όλες αυτές τις υποθέσεις που βγαίνουν, αλλά είναι απαραίτητη για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής. Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας, διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό και κοντά στον πολίτη.

"Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους και πρώτα από όλα πόνεσαν εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να σώσουμε την Ελλάδα. Και αφού τη σώσαμε, μπορούμε να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι απλώς μια αλλαγή και ότι γίνεται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων, να ξέρουμε ότι θα πάρουν συντάξεις τα παιδιά μας. "Σε αυτό το σημείο είχαμε φτάσει", είπε και σημείωσε ότι και οι περικοπές μισθών έγιναν για να μπορέσουν να πληρωθούν οι μισθοί. "Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον τόνισε ότι μέσα από αυτές μας τις πράξεις, η χώρα κέρδισε διεθνή και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη και στήριξη για να μπορέσει να ανασάνει. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κάθε μέρα επιβεβαιώνεται και η σημασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που πριν οχτώ μήνες δεν υπήρχε και για τον οποίο η κυβέρνηση έπεισε με τις προσπάθειές της. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα, λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία. Ο κ. Παπανδρέου αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοί και συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος λύγισε από τις πρακτικές διαφθοράς και επεσήμανε ότι πλέον, όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, μπορεί να νοικοκυρέψει το σύστημα και έχει τη βούληση να το κάνει. "Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για να γίνουν αυτές οι αλλαγές". Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι το αποτελεσματικό κράτος, η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και ότι ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα δεν είναι η μείωση των μισθών και η φθήνια, αλλά η ανάπτυξη και οι καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα .

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη θεσμική επανάσταση και μια από τις ευνοϊκές αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί και είναι μέσα στο μνημόνιο. Είπε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πρωτοβουλίες αναπτυξιακές και κοινωνικού κράτους, οι οποίες θα συνδέονται με τον "Καλλικράτη".

Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Λιβύη, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θα έχει θετικές συνέπειες για την Τρίπολη της Αρκαδίας. Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

Τον πρωθυπουργό στην Τρίπολη υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες μέλη του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως κοντά στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, απειλήθηκαν να δημιουργηθούν επεισόδια, μεταξύ της αστυνομίας και τους συγκεντρωθέντες, με τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Σαράντο Αλεξανδρή, να κάνει λόγο για «αστυνομοκρατία» και να σημειώνει ότι προπηλακίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: