Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ξεμπλοκάρονται 2 δις για έργα

Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ωστόσο πρόσθεσε ότι η μάχη του Υπουργείου Οικονομίας είναι να μειώσει τις τιμές στο 61% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που δεν επηρεάζεται από τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Όπως τόνισε από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) αφήνοντας να εννοηθεί ότι βασική αιτία της πενταετούς καθυστέρησης ήταν η προβληματική σχέση μεταξύ του αρμόδιου τότε υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Υποδομών, το οποίο "μπλόκαρε" έργα της αρμοδιότητάς του.

Από τα ήδη εγκριμένα έργα θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα.

Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία.
Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

Η Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη σε άλλα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου της, είπε ότι ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες να στηρίξουν το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αδειοδότησης όσων έχουν οφειλές προς το κράτος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να αναζητούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, τον πίνακα με τις τράπεζες που έχουν ήδη στείλει τη σχετική εγκύκλιο στα υποκαταστήματά τους ώστε να εξυπηρετηθούν.

Επισήμανε ότι καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικά εφέτος θα καταβληθεί 1,2 δισ. μέσω του παλιού αναπτυξιακού.

Επίσης τόνισε ότι η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4 % το Μάιο η Υπουργός τόνισε πως όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%. "Αυτό το 1%, είπε, προσπαθούμε να γίνει μείωση".

Δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν.

Αναφορικά εξάλλου με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

.i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: