Το περιεχόμενο των 21 συμφωνιών
protothema.gr
Την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν «ειδικά» -τα λεγόμενα πράσινα- διαβατήρια και θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, συμφώνησαν η Αθήνα και η Άγκυρα.
Μία από τις συνολικά 21 συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας είναι η «κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων». Όσοι Τούρκοι έχουν πράσινα διαβατήρια, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δικαστικοί θα μπορούν να εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να έχουν εκδώσει βίζα.
Η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους πράσινων διαβατηρίων ήταν ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που ανήκουν στη λεγόμενη ελίτ της τουρκικής κοινωνίας.
Μία ακόμη σημαντική συμφωνία, που θα υπογραφεί και αυτή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι είναι η «κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη».
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστεί ένα ελληνικό λιμάνι από το οποίο θα γίνεται η επαναπροώθηση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικά εδάφη μέσω της Τουρκίας, πίσω στην τουρκική επικράτεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης». Όπως επισημαίνεται, «σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών».
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για χίλιους μετανάστες (που μοιάζει με σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα από την Τουρκία», ή για χίλια αιτήματα που μπορεί να είναι ατομικά είτε ομαδικά.
Μεταξύ των υπολοίπων δεκαεννέα συμφωνιών ξεχωρίζει η διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ελληνοτουρκική επιτροπή που είχε αναλάβει την εξέταση των σχολικών βιβλίων.
Οι συμφωνίες
Aκολουθεί ο κατάλογος των μνημονίων/ διακηρύξεων/ δηλώσεων προς υπογραφή κατά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας :
* Κοινή πολιτική διακήρυξη για τη σύσταση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
* Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών
* Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτωμένων μελών διπλωματικών και προξενικών αποστολών
* Κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων – Παζαρκουλέ
* Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ «invest in Greece» και τουρκικού φορέα προώθησης επενδύσεων (ISPAT)
* Κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας
* Κοινή διακήρυξη μεταξύ των υπουργείων περιβάλλοντος και δασών
* Μνημόνιο κατανόησης σε θέματα δασών
* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας
* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας
* Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης
* Μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη τω σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών
* Κοινή διακήρυξη στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών
* Κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών
* Κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη
* Κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων
* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού
* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού
* Πρωτόκολλο μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Πρακτορείου Anadolu
* Μνημόνιο κατανόησης για την τεχνική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού οργανισμού τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του τουρκικού οργανισμού πιστοποίησης (TSE)
* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ένωσης τουρκικών τραπεζών
Read more...