Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ


fimotro
Τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΣΠΙΣ, Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου, της κόρης του και εταιρειών συμφερόντων του μέχρι το ποσό των 15,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας...


Πρόκειται για προσωρινή διαταγή που ελήφθη ύστερα από προσφυγή 157 επενδυτών της ΑΣΠΙΣ Capital, η οποία αναμένεται να ισχύσει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αγωγής.
Η αγωγή συζητήθηκε εχθές στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Read more...

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Ερντογάν

nooz.gr
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, πραγματοποίησε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή και 15 ακόμη οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι ΑΡΔΗΝ - ΡΗΞΗ, ΑΣΚΕ -ΔΗΚΚΙ, Ένωση Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, Δημοκρατία- Πατρίδα, ΣΕΚ - ΣΕΥΑΕΔ, Χριστιανική Δημοκρατία καθώς και Οργανώσεις Κούρδων, Ποντίων, Κυπρίων και Οικολόγων.

Κοινό αίτημα του συλλαλητηρίου προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ήταν:

- «Να αναγνωρίσει και να καταδικάσει τη γενοκτονία 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 και να αναλάβει τις ευθύνες της και

- Να επιστρέψει τα παράνομα κατεχόμενα ιστορικά αρμενικά εδάφη στο νόμιμο δικαιούχο τον αρμενικό λαό».

Στην ομιλία του ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, από την ΕΑΠ, κάλεσε την Τουρκία «να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στην Δημοκρατία της Αρμενίας και να σταματήσει τον εξοπλισμό του Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας έτσι στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προς το οποίο πρέπει και να μεταβάλει τη στάση της».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των άλλων φορέων υπογράμμισε ότι στη εκδήλωση αυτή όλοι οι αδικημένοι λαοί «ενώνουμε φωνή διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Θράκη, την κατοχή της Κύπρου από το 1974, την καταπίεση του Κουρδικού Λαού. Επίσης συνεχίζει τις αρνήσεις της ως προς τις γενοκτονίες του Ποντιακού Ελληνισμού, του Αρμενικού λαού και των Ασσυρίων».

Από τους λοιπούς ομιλητές οι κ.κ. Καραμπελιάς και Μηλλιαράκης κάλεσαν τον λαό να αντιδράσει στις όποιες συνεργασίες με την κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία «παρά το casus belli , τις γκρίζες ζώνες και τις καθημερινές παραβιάσεις». Υποστήριξαν ότι «στην Θράκη προωθείται η συγκυριαρχία και στην Κύπρο η παράδοση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χέρια των Τούρκων εισβολέων. Επίσης μίλησαν για την προώθηση της Τουρκίας (από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Αγγλία) ως περιφερειακή υπερδύναμη σε ρόλο ``συγκυριαρχίας`` με τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής»

Η προγραμματισμένη πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία ματαιώθηκε καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και με χρήση χημικών, δεν επέτρεψαν την μετακίνηση των διαδηλωτών από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές με πλακάτ, πανό και συνθήματα δήλωσαν ότι «Ο αγώνας θα φέρει την τελική δικαίωση» και ότι «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας» ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με το σύνθημα «Αρμένιοι - Κύπριοι, κοινός εχθρός - κοινός αγώνας».
Read more...

Στο Διόνυσο πήγαν για φαί
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η σημερινή ημέρα ήταν μεγάλη, τόσο χρονικά αλλά κυρίως ιστορικά. Η δουλειά που κάναμε άξιζε τον κόπο γιατί είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου προσφωνώντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σύζυγό του και τους υπουργούς της Τουρκίας στο δείπνο που τους παραθέτει ο ίδιος και η...
σύζυγός του Άντα στο εστιατόριο Διόνυσος, κάτω από την Ακρόπολη και στο οποίο παρακάθονται και τα μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σήμερα ειπώθηκαν πολλά και εποικοδομητικά, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες για την πολύ δημιουργική και αποτελεσματική δουλειά, όπως είπε, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή 21 συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος ο πρωθυπουργός καλωσόρισε ακόμη μία φορά τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους κάλεσε να ανταλλάξουν, όπως είπε, τις φιλικές τους κουβέντες μέσα στα πλαίσια της πατροπαράδοτης ελληνικής κουζίνας κάτω από την Ακρόπολη.

Νωρίτερα οι δυο πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν επίσκεψη στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Τι είπε ο Erdogan στην κοινή συνέντευξη τύπουΑφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση - υπό όρους - ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη...
συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

- το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι». Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία».

- Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.

- Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας

- Για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως «σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας» παρατήρησε δε ότι «η αντιπολίτευση πρέπει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος».

- Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα». Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».

- Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων - οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.

- Για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευσχήμως συσχέτισε την απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας στους υποψήφιους Πατριάρχες με την επικύρωση από την ελληνική πολιτεία των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, σημειώνοντας πάντως πως κατά τους αρμόδιους υπουργούς «τελικά θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Επίσης, ο κ. Ερντογάν συνδύασε επί του θέματος και το αίτημα για την αποκατάσταση του τεμένους Φετιγιέ στην Αθήνα.

- Για το θέμα του «casus belli» ο κ. Ερντογάν παρατήρησε πως «πρέπει να αναλογιστείτε γιατί η Εθνοσυνέλευση ψήφισε το casus belli» και επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα δεν αίρονται μονομερώς» παραπέμποντας α) στις διερευνητικές συνομιλίες και β) στην πρότασή του για αφοπλισμό των στρατιωτικών αεροπλάνων.

- Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τέλος, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να δηλώσει ότι οι λύσεις δεν επιβάλλονται από τρίτους, παρά διαμορφώνονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.


Read more...

Τι είπε ο Παπανδρέου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό ΦόρουμΤη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, έδωσε σε τούρκους κι έλληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου.

Το επιχειρηματικό Φόρουμ διεξάγεται σε...
κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

"Πηγαίνετε πολύ πιο μπροστά από την πολιτική. Ανοίγετε δρόμους και οι δρόμοι αυτοί συμβάλουν στην καλλιέργεια του πολιτικού κλίματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα αγκάθια στις σχέσεις", ανέφερε με έμφαση ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2001-2008 οι ανταλλαγές Ελλάδας Τουρκίας ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. δολάρια, αλλά το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά. "Όμως η παρουσία σας εδώ είναι ένα ευοίωνο γεγονός για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και παρά την οικονομική χρηματοπιστωτική συγκυρία θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά. Αυτό φαίνεται από τους αριθμούς", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πρώτους επενδυτές στην Τουρκία και ότι ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 76 ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει 56 θυγατρικές και πολλές μάλιστα από αυτές είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πάντως ότι οι επενδύσεις από την πλευρά της Τουρκίας είναι λιγότερες και απαντώντας σε παραίνεση που του έγινε από εκπροσώπους των επιχειρηματιών, απάντησε ότι "η κατάργηση της γραφειοκρατίας είναι μέλημα της κυβέρνησης" και υποσχέθηκε ότι "σύντομα τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα καθώς η κυρία Κατσέλη έχει προωθήσει σημαντικά νομοσχέδια προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι μια από τις βασικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία πολύ πιο ισχυρή", τόνισε με έμφαση.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να δραστηριοποιούνται ευκολότερα οι επιχειρήσεις, και ανέφερε στο σημείο αυτό τη διευκόλυνση που γίνεται για τις θεωρήσεις στα λεγόμενα "πράσινα" διαβατήρια τούρκων πολιτών. Δεν απέκλεισε μάλιστα αυτή η διευκόλυνση να επεκταθεί στο μέλλον με την εγγύηση βεβαίως των τουριστικών πρακτόρων ότι οι ταξιδιώτες θα επιστρέφουν εντός της ημέρας στο τουρκικό έδαφος, ώστε να μην εξελιχθεί η κίνηση αυτή σε μια "πόρτα" για λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα.

Ο κ.Παπανδρέου επισήμανε τέλος ότι εκφράσθηκε σήμερα η πολιτική βούληση να ξεπεραστούν παλιότερα προβλήματα που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και επισήμανε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μια απόφαση για αμοιβαία μείωση των εξοπλιστικών δαπανών ώστε αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις, όπως στους τομείς της ανάπτυξης, της κοινωνικής πρόνοιας και της εκπαίδευσης. Έτσι οι οικονομίες μας θα γίνουν πιο ελκυστικές στο δύσκολο αυτό περιβάλλον που ζούμε, κατέληξε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά πέρας τον εργασιών του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, αναχώρησαν μαζί για μια σύντομη επίσκεψη στο σπίτι του Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθισαν σε επίσημο δείπνο σε εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη.


Read more...

Υπογράφτηκαν και οι 21 συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία


Οι 21 συμφωνίες, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπογράφτηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας είναι οι ακόλουθες.

Κοινή Πολιτική......Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας,

Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων,

Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ Invest in Greece και τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων (ISPAT)

Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.


Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας και Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα προστασίας δασών


Μνημόνιο Κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας


Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας -ΤUBITAK.

Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Μνημόνιο Προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Κοινή Διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Κοινή Διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη.

Κοινή Διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων.

Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων

Μνημόνιο Κατανόησης για την Τεχνική Συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης - ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου τουρκικού οργανισμού TSE.

Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey)

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Επιτάχυνση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - ΙταλίαςΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει το Μνημόνιο στον τομέα της ενέργειας που υπέγραψαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yildiz......παρουσία των Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν.

Το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει την πρόοδο του έργου ενώ ο στρατηγικός στόχος του αγωγού θα είναι να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.


Read more...

Επαναπροώθηση μεταναστών και κατάργηση “βίζας”

Το περιεχόμενο των 21 συμφωνιών

protothema.gr
Την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν «ειδικά» -τα λεγόμενα πράσινα- διαβατήρια και θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, συμφώνησαν η Αθήνα και η Άγκυρα.

Μία από τις συνολικά 21 συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας είναι η «κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων». Όσοι Τούρκοι έχουν πράσινα διαβατήρια, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δικαστικοί θα μπορούν να εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να έχουν εκδώσει βίζα.

Η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους πράσινων διαβατηρίων ήταν ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που ανήκουν στη λεγόμενη ελίτ της τουρκικής κοινωνίας.

Μία ακόμη σημαντική συμφωνία, που θα υπογραφεί και αυτή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι είναι η «κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστεί ένα ελληνικό λιμάνι από το οποίο θα γίνεται η επαναπροώθηση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικά εδάφη μέσω της Τουρκίας, πίσω στην τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης». Όπως επισημαίνεται, «σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για χίλιους μετανάστες (που μοιάζει με σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα από την Τουρκία», ή για χίλια αιτήματα που μπορεί να είναι ατομικά είτε ομαδικά.

Μεταξύ των υπολοίπων δεκαεννέα συμφωνιών ξεχωρίζει η διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ελληνοτουρκική επιτροπή που είχε αναλάβει την εξέταση των σχολικών βιβλίων.

Οι συμφωνίες
Aκολουθεί ο κατάλογος των μνημονίων/ διακηρύξεων/ δηλώσεων προς υπογραφή κατά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας :
* Κοινή πολιτική διακήρυξη για τη σύσταση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

* Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών

* Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτωμένων μελών διπλωματικών και προξενικών αποστολών

* Κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων – Παζαρκουλέ

* Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ «invest in Greece» και τουρκικού φορέα προώθησης επενδύσεων (ISPAT)

* Κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

* Κοινή διακήρυξη μεταξύ των υπουργείων περιβάλλοντος και δασών

* Μνημόνιο κατανόησης σε θέματα δασών

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

* Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης

* Μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη τω σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών

* Κοινή διακήρυξη στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών

* Κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών

* Κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη

* Κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού

* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

* Πρωτόκολλο μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Πρακτορείου Anadolu

* Μνημόνιο κατανόησης για την τεχνική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού οργανισμού τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του τουρκικού οργανισμού πιστοποίησης (TSE)

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ένωσης τουρκικών τραπεζών
Read more...

Βγαίνει ο ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο...


..της Νέας Υόρκης. Γι' αυτό πήγε ο Βουρλούμης στο υπ. Οικονομικών. Τι υποκρύπτει η απόφαση και η σχέση με την ... Siemens!

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Διάβασα την αποκάλυψη του Press-gr (εδώ) για την επίσκεψη του Π. Βουρλούμη στο υπουργείο Οικονομικών, έψαξα κι έμαθα για ποιο λόγο έγινε. Πήγε για να ανακοινώνει και τυπικά την απόφαση του ΟΤΕ να "βγει" από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κατά τις πληροφορίες μου, την απόφαση πήρε η Deutsche Telekom που είναι το πραγματικό αφεντικό του ΟΤΕ και ασκεί το management, στο πλαίσιο της...
γενικότερης στρατηγικής των γερμανικών εταιρειών να αποχωρήσουν από το αμερικανικό Χρηματιστήριο για να μην αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των "ελέγχων" από τις αρχές των ΗΠΑ για θέματα διαχείρισης, παρανομιών, σκανδάλων, δωροδοκιών κλπ....
Θυμίζω ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η αποκάλυψη του σκανδαλου Siemens καθώς ο γερμανικός κολοσσός που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών ελεγκτικών αρχών και άρχισε το ξήλωμα του πουλόβερ!

Read more...

Μειώθηκαν οι δαπάνες για τα φάρμακα!


Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε απόλυτους αριθμούς από το ΙΚΑ κατά 1,41% διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια τον μήνα Απρίλιο (συγκριτικά με το περσυνό αντίστοιχο διάστημα) ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 4 ή 5 Ιουνίου θα δημοσιοποιήσει λίστα με τα ονόματα των «πρωτοπόρων» στην παράνομη συνταγογράφηση γιατρών και φαρμακοποιών και εταιρειών που επωφελούνται. «Θα σηματοδοτήσει ένα ουσιαστικό ράπισμα στα σκάνδαλα, στο όργιο της διαφθοράς», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

.i-reportergr
Read more...

Συνάντηση Ερντογάν και Φ. Πετσάλνικου στη Βουλή

nooz.gr
Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να εύχεται η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της γείτονος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν και αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες κα Τούρκοι επιχειρηματίες, αναζητώντας τρόπους συνεργασίας. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από 320 άτομα.

«Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ήρθα συνοδευόμενος από μια αντιπροσωπεία 320 ατόμων και με την ολοκλήρωση των επαφών μας θα υπογραφούν 21 συμφωνίες. Αυτό, αυξάνει την σύσφιξη των σχέσεων μας και είναι ιστορικής σημασίας. Την ίδια ώρα που εμείς θα συζητάμε τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θα αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, από την άλλη οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα συζητούν τους τομείς όπου θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία».

«Σαν δύο φιλικές γειτονικές χώρες,οικοδομούμε ένα μέλλον ειρηνικό ακόμα καλύτερο», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

«Εύχομαι εκ μέρους όλων των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου η επίσκεψη, οι συνομιλίες και οι επαφές που θα έχετε στην Ελλάδα, να είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, επ' ωφελεία και των δυο λαών»,υπογράμμισε, καλοσωρίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό στη Βουλή,ο κ. Φ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε: «Είμαστε γείτονες. Και στην Ελλάδα λέμε ότι τον πρώτο που βλέπουμε είναι ο γείτονας μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Φ. Πετσάλνικος στη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου των δυο χωρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εύχομαι, το Ανώτατο Συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί για πρώτη φορά, να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας -Τουρκίας».

«Εύχομαι η επίσκεψη σας εδώ να είναι μια νέα αρχή για την βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο πλαίσιο πάντα της εμπέδωσης της ειρήνης και ασφάλειας στη περιοχή»,κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.
Read more...

Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν για τον "Καλλικράτη"

nooz.gr
Κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον "Καλλικράτη".

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις".

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Read more...

Υπογραφή συμφωνιών στο Ελληνοτουρκικό φόρουμ

nooz.gr
Κοινή Δήλωση με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Εξωτερικό Εμπόριο, κ. Caglayan, για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας υπέγραψε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η κα Λούκα Κατσέλη υπέγραψε επίσης μνημόνια συνεργασίας για την προώθηση των επενδύσεων και της συνεργασίας στον τομέα της τυποποίησης.

Η κοινή δήλωση επικεντρώνεται στην προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός και ανοίγει το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.

Σε σχετικές δηλώσεις της η κα Κατσέλη ανέφερε: "Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον".

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η Υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Babacan για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey. Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η κα Κατσέλη δήλωσε: "Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο. Συμφωνήσαμε με την τουρκική πλευρά για τη συνεργασία των δύο φορέων που δραστηριοποιούνται τη χώρα μας για την αμοιβαία στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία".

Τέλος, υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, το οποίο επεκτείνει τη συνεργασία σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου.
Read more...

Τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών των G7 για την κρίση στη ζώνη του ευρώ

nooz.gr
Οι υπουργοί Οικονομικών των Επτά πιο ανεπτυγμένων Βιομηχανικών χωρών (G7) πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη για την κρίση που ξέσπασε στη ζώνη του ευρώ μετά τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν.

"Ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ευρώπη για τη σταθεροποίηση του ευρώ", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι κατά την τηλεδιάσκεψη εξεστάστηκαν "διάφορα θέματα", τα οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε.

Την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G7 χαιρέτισαν σε ανακοίνωσή τους "τις ενέργειες" που αποφάσισαν να κάνουν οι χώρες της ευρωζώνης για να εξασφαλίσουν τη "χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Read more...

Πάγκαλος: Βασική η αμοιβαία εμπιστοσύνη

.nooz.gr
Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση.

Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετά από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε:

«Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και άξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπριοι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

Ένα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας: «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυο λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».

Read more...

ΜΗ ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΥΨΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 700 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ


fimotro
Περίπου 178.000 μισθωτούς που δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από αυτά που ελάμβαναν από τoυς εργοδότες τους, ανάμεσα στους οποίους 28.000 που δεν τα δήλωναν καθόλου, εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις. Το συνολικό ποσό που δεν δηλώθηκε αγγίζει τα 713 εκατ. ευρώ...


Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία από τα στοιχεία προέκυψαν:
  • 149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών φθάνει τα 205,9 εκατ. ευρώ.
  • 28.177 φορολογούμενοι που δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό ποσό του εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αποσταλεί στις ΔΟΥ για να γίνει περαιτέρω έλεγχος.
Οι διαστευρώσεις έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών μέσω της σύγκρισης μεταξύ των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών των επιχειρήσεων του οικονομικού έτους 2009 και των εισοδημάτων που δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το ίδιο έτος.
Read more...

"Αφετηρία αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων"

nooz.gr
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο τούρκος ηγέτης συνοδεύεται από 10 υπουργούς του και 100 επιχειρηματίες.

Κατά τη συνομιλία τους, ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, με τον ο κ. Ερντογάν να συμφωνεί, σημειώνοντας ότι αμφότερες οι πλευρές εργάστηκαν πολύ.

Καλωσορίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι "ο πρόεδρός σας είναι ακμαίος".

Συνάντηση Παπούλια- Ερντογάν


Ο κ. Ερντογάν μετέβη αρχικά στο προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνομιλία του με τον Κ. Παπούλια, ο τούρκος ηγέτης είπε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί "αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων", ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε η επίσκεψη να έχει καλά αποτελέσματα και να "ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες". "Παραμένουμε γείτονες, είμαστε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες", τόνισε.

Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο. Ο κ. Ερντογάν περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική, σημειώνοντας ότι ήρθε με 10 υπουργούς: "συνολικά είμαστε 320 άτομα" είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο και με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ιδρυτική διακήρυξη

Το απόγευμα Παπανδρέου και Ερντογάν θα υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στο οποίο συμμετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά. Απουσιάζουν όμως τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών. Οι επαφές μεταξύ των υπουργών έχουν ξεκινήσει με πυρετώδεις ρυθμούς από το πρωϊ της Παρασκευής προκειμένου να προετοιμαστούν οι 21 συμφωνίες που προβλέπεται να υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 18:00 έχει προγραμματισθεί συνέντευξη Τύπου στο Hilton και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό. Στις 9:00 μ.μ. θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Γ. Παπανδρέου προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε- στις 12:00- στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος

Στις 10.00 π.μ. του Σαββάτου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τούρκους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη. Στις 12.20 μ.μ. θα υπάρξει γεύμα του πρωθυπουργού και της συζύγου του με τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του στο εστιατόριο Ιθάκη.

Με τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν
, οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί, επίσης, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη του 2004, δεν θα επισκεφτεί τη Θράκη.
Read more...

Video απο την έκρηξη στη ΘεσσαλονίκηΔείτε video την ώρα της έκρηξης στα δικαστηρια της Θεσσαλονίκης...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Read more...

AΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΛΟΓΩ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


fimotro
Απαγορευμένη περιοχή
θα είναι για τους οδηγούς σήμερα, Παρασκευή και το Σάββατο το κέντρο της Αθήνας, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τις μετακινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και εξαιτίας συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού...


Ειδικότερα, στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κοτζιά.
Την ίδια ώρα, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων θα συμμετάσχουν σε κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.
Ταυτόχρονα, στην πλατεία Κλαυθμώνος για τον ίδιο λόγο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη της αρμενικής και κουρδικής κοινότητας, συλλόγους Ποντίων και Κυπρίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας.
Το Σάββατο, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Πεδίον του Άρεως. Για το λόγο αυτό θα γίνει σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους γύρω από το χώρο της συγκέντρωσης, την πλατεία Βικτωρίας, τα Προπύλαια, την πλατεία Αττικής, την πλατεία Βάθης, την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Κοτζιά, την πλατεία Κάνιγγος, την πλατεία Καραϊσκάκη και στη διαδρομή των διαδηλωτών προς τη Βουλή, μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου.
Read more...

Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

nooz.gr
Η δημιουργία του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης το μεσημέρι του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα και σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και θωρακίζεται επιπλέον μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, όμως, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν για το νέο περιβάλλον, αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους προς επιχειρήσεις και καταναλωτές στη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, αλλά και με τη σωστή διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και των παροχών προς τα ανώτατα στελέχη τους.

Read more...

Μία ελαφρά τραυματίας από την έκρηξη στα Δικαστήρια της ΘεσσαλονίκηςΜία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθεια που γινόταν για να εκκενωθεί το κτήριο των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Για την τοποθέτηση του μηχανισμού είχε προηγηθεί προειδοποιητικό...


τηλεφώνημα εκτός από την Ελευθεροτυπία και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δέκα λεπτά μετά την εκκένωση του δικαστικού μεγάρου σημειώθηκε η έκρηξη, η οποία ήταν ισχυρή και συνοδεύτηκε από μαύρο καπνό.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Τουλάχιστον 20 συμφωνίες θα υπογράψουν Ελλάδα-Τουρκία

Στην Αθήνα ο Ερντογάν

.protothema.gr
Αν και τυπικώς η μετάβαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως επίσκεψη εργασίας, το απόγευμα της Παρασκευής θα υπογραφούν τουλάχιστον 20 συμφωνίες για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και τεχνολογία, η προστασία του πολίτη, οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και οι εξωτερικές σχέσεις.

Η λίστα με τις συμφωνίες που θα συνυπογράψουν το απόγευμα της Παρασκευής οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από σχεδόν ολοήμερες συζητήσεις ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η λογική που ακολουθήθηκε ήταν να επιλεγούν τομείς όπου τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να φανούν άμεσα, με αιχμή τη συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο.

Αφού κατέληξαν στη σύνταξη του καταλόγου που όπως πληροφορείται το protothema.gr περιλαμβάνονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες, οι διπλωμάτες των δύο χωρών δείπνησαν στο εστιατόριο «Μύλος» του ξενοδοχείου Χιλτον που έχει καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία. Στο δείπνο που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας συμμετείχαν και οι 10 Τούρκοι υπουργοί που έφτασαν στην Αθήνα περίπου στις 22.00 το βράδυ της Παρασκευής: ο αναπληρωτής πρωθυπουργός κ. Αλί Μπαμπατσάν, ο υπουργός Επικρατείας κ. Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο επίσης υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός Παιδείας κ. Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μπιανλί Γιλντιρίμ, ο υπουργός Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Βεϊσέλ Ερογλου. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν το μενού περιελάμβανε πιάτα από την πολίτικη κουζίνα.

Στο δείπνο συμμετείχαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν τη λίστα των συμφωνιών, δηλαδή ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου και ακόμη δύο υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες και από εληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, ο διευθυντής στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο πρέσβης κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, διευθυντής της Β’ γενικής διεύθυνσης οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Πριν την πανηγυρική σύγκληση του Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις τέσσερις το μεσημέρι της Παρασκευής, οι συναρμόδιοι υπουργοί θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα επικυρωθούν αργότερα. Από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος οκτώ υπουργοί : ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο κ. Παύλος Γερουλάνος, ο κ. Δημήτρης Ρέππας, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Αυτή θα είναι και η αναλογία στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας. Οκτώ Έλληνες υπουργοί και δέκα Τούρκοι, υπό την κοινή προεδρία των κυρίων Παπανδρέου και Ερντογάν.
Ελληνοτουρκικός διάλογος στον καιρό της… χρεοκοπίας
Στο ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την ισχύ να συζητά και να διαβουλεύεται με την Τουρκία υπό το καθεστώς της οικονομικής κατάρρευσης, η αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να μην διαπραγματευθεί τα εθνικά θέματα.

Το ότι είμαστε αδύνατοι οικονομικά ίσως είναι ένας παραπάνω λόγος για να συζητήσεις και να εμβαθύνεις την οικονομική συνεργασία, απαντά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας προσφέρει εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ως αποτέλεσμα πιθανών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνει ότι μιλάμε για έναρξη διαδικασίας συνεργασίας και όχι συνολικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και προσθέτει ότι ουδείς πρέπει να έχει προσδοκίες ότι όλα τα θέματα θα τεθούν προς συζήτηση ή πολύ περισσότερο ότι θα λυθούν. Για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση των θεμάτων που θα επιλεγούν από τους δύο πρωθυπουργούς δεν θα γίνει με τρόπο δεσμευτικό…

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κρύψει την στρατηγική του απόφαση να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθήθηκε το διάστημα 1999-2004 στα ελληνοτουρκικά, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να αξιοποιήσει την επίσκεψή του και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Θέλει να εμφανίσει την Τουρκία σαν μία ανερχόμενη οικονομική δύναμη και μια περιφερειακή υπερδύναμη που λαμβάνει πρωτοβουλίες για την μείωση των εξοπλισμών.
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι η αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών είναι ο στόχος και ότι προκειμένου να επιτευχθεί, η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την σημερινή συμπεριφορά της η οποία οδηγεί σε εντάσεις.
Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένουν πρακτικά δείγματα που θα αποδεικνύουν τη βούληση της Άγκυρας να εφαρμόσει πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές της χώρες. Για όποια σημασία έχει ωστόσο, στις επίσημες συζητήσεις δεν θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών. Οπότε και η φιλολογία περί μείωσης αμοιβαίας των εξοπλισμών καθίσταται μάλλον ένα πυροτέχνημα και μια έκφραση καλών προθέσεων από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τονίζει ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν είναι και ένα τεστ για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των μηνυμάτων και των προθέσεων της Άγκυρας, αναλόγως εάν θα εγκαταλειφθούν οι επιθετικές πρακτικές στο Αιγαίο.

Και επί του παρόντος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι παραλλήλως με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο. Με την ευκαιρία των παιγνίων αυτών, οι τουρκικές φρεγάτες αποπειράθηκαν τέσσερις φορές να ελέγξουν την ταυτότητα ελληνικών μαχητικών που πετούσαν στο FIR Αθηνών. Η ενέργεια αυτή ήταν απολύτως προσχηματική, αφού από τον κωδικό IFF οι Τούρκοι πριν αποκτήσουν οπτική επαφή με τα μαχητικά γνώριζαν ότι πρόκειται για ελληνικά αεροσκάφη.

Εμμέσως προσπάθησαν να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών και ουσιαστικά το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αθώωσε την τουρκική πλευρά ανακοινώνοντας ότι «το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση».
Από τις διερευνητικές επαφές που η Αθήνα και η Άγκυρα επιχειρούν να αναθερμάνουν, μέχρι την παράνομη μετανάστευση, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, ενδεχομένως και το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν ο κ. Ερντογάν θα θέσει θέμα μειονότητας.

Read more...

Κατ' ιδίαν συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

Από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μαξίμου...

protothema.gr
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Ερντογάν αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο κυβερνήσεις.


Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου και παρεβρίσκονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Ταβούντογλου και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Καλοσωρίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπούλια την επίσκεψή του αυτή ως ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ και απο την μεριά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αφ' εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.

Ερντογάν-Παπούλιας σε πολύ θερμό κλίμα
Νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας. Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική. Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα. Λίγα λεπτά πριν τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, τον κ. Ερντογάν τον οποίο συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. Νταβούτογλου, υπεδέχθη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.


Read more...

Ο Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση από την ευρωζώνη

.nooz.gr
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη για να πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ισπανός πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας την Τετάρτη.

Ο Νικολά Σαρκοζί απαίτησε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες την ανάληψη " συνολικής δέσμευσης, ώστε όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάθε ένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, διαφορετικά η Γαλλία θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την El Pais, η οποία δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος που έκανε την αποκάλυψη.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω ενός μηχανισμού δανειοδότησης ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση για τη διάσωση ης Ελλάδας δεν ελήφθη εύκολα, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας.

"Ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Αγγελα Μέρκελ", σύμφωνα με άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

"Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα ", σύμφωνα με άλλο παρευρεθέντα στην κομματική συνάντηση.

Σύμφωνα με την El Pais, ο ισπανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί εδώ και μερικές ημέρες δραματική ρητορική προς τα μέλη του κόμματός του για να πεισθούν για τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες η ευρωζώνη.
Read more...

Δηλώσεις Χριστόφια για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.nooz.gr
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας είναι συνεχής, επεσήμανε όμως ότι «παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποια βήματα, οι μεγάλες διαφορές παραμένουν».

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική βελτίωση των σχέσεων, πάντοτε με την προϋπόθεση, την οποία έχει θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου ότι πραγματική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας θα υπάρξει με τη λύση του Κυπριακού.

Όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα και κατοχή στην Κύπρο, πρόσθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο για την πλήρη και πραγματική βελτίωση των σχέσεων αυτών.

Ο Κύπριος πρόεδρος ευχήθηκε σύντομα να υπάρξουν καλά αποτελέσματα, τα οποία, όπως σημείωσε, θα επιδράσουν θετικά και προς την τουρκική ηγεσία σε ότι αφορά το Κυπριακό και στην προώθηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.-
Read more...

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους δημόσιους υπαλλήλουςΝομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών...
Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πλειονότητα αυτών που θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση, είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιακουμάτος μίλησε «για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά λόγω της οικονομικής κρίσης», και τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να πάρει άμεσα νομοθετικής πρωτοβουλίες «για να απεγκλωβιστούν από το βραχνά των τραπεζών».

Ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες, συνυπολογίζοντας τις μηνιαίες εισοδηματικές απώλειες των πελατών τους, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, θα επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων έτσι ώστε, για ένα χρονικό διάστημα, να πληρώνουν μόνο τους τόκους.

skai.gr


Read more...

Στις τουαλέτες η έκρηξη

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα και καλούσε τον κόσμο να εκκενώσει το δικαστικό μέγαρο. Aφού όπως σας είπαμε είχε προηγηθεί...τηλεφώνημα σε ALTER και Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε σε τουαλέτες στο υπόγειο του κτηρίου, ενώ αυτή τη...
στιγμή ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί.


Read more...

H DEUTSCHE BANK ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


fimotro
Ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος της Deutsche Bank, έθεσε ανοικτά σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, γεγονός που προκάλεσε σήμερα οξεία κριτική σε ολόκληρο τον γερμανικό τύπο..."Αμφιβάλλω εάν η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα ικανή να το επιτύχει», δήλωσε ο Άκερμαν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε χθες. Αλλά η κατάσταση της Ελλάδας πρέπει να σταθεροποιηθεί, διότι, εάν η χώρα καταρρεύσει, αυτό είναι βέβαιο ότι θα μολύνει και άλλες, προειδοποίησε.
Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία πρέπει να παραμείνει το ύστατο μέσον συνέχισε ο Άκερμαν.
Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, η άποψη του οποίου θεωρείται βαρύνουσα στις αγορές, έχασε μία ευκαιρία να κλείσει το στόμα του, σύμφωνα με το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times Deutschland: «Μερικές φορές είναι καλύτερα να μην λέγεται τίποτε».
Οι πολιτικοί, οι κεντρικοί τραπεζίτες και τα υψηλόβαθμα στελέχη των αγορών προσπάθησαν επίπονα τις τελευταίες ημέρες να μην «πυροδοτήσουν τη συζήτηση» για τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Λοιπόν, ο Άκερμαν έσπασε το ταμπού, συνεχίζει ο συντάκτης του κύριου άρθρου.
Ο Άκερμαν πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητες σταθεροποίησης της Ιταλίας και της Ισπανίας και στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Για την Πορτογαλία θα είναι πιο δύσκολο, είπε.
Read more...

"ΑΠΟΒΑΣΗ" ΕΝΤΟΓΑΝ ΜΕ 10 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ 100 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!...


fimotroΟλόκληρη αποστολή με 10 υπουργούς και 100 επιχειρηματίες! Με λιμουζίνες και πουλμανάκια έφυγαν από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" τα μέλη της διπλωματικής αποστολής που συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το αεροσκάφος που...
μετέφερε στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του. Παρουσία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες με τον κ. Κάρολο Παπούλια και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά (ώρα 15:00).
Read more...

Βρέθηκαν λογαριασμοί Βουλγαράκη στα... σκουπίδια...


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
Πελαγοδρομεί η Εξεταστική για το Βατοπαίδι καθώς δεν βρίσκει άκρη με τις πάμπολλες συναλλαγές...
Μια... σακούλα σκουπιδιών που περιείχε στοιχεία με την κίνηση λογαριασμών του πρώην υπουργού κ. Γ. Βουλγαράκη ενέτεινε την κατάσταση αμηχανίας που επικρατεί μεταξύ των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου, τα οποία δείχνουν να «πελαγοδρομούν» μόλις...
ένα δεκαήμερο προτού εκδώσουν το πόρισμά τους και αποφανθούν αν θα εισηγηθούν ή όχι τη σύσταση Προανακριτικής. Η καθυστερημένη μάλιστα άφιξη χθες επίσημων στοιχείων από τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις κινήσεις των λογαριασμών εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων αντί να διαλευκάνουν περιέπλεξαν την κατάσταση, παρά τον έλεγχο που ασκήθηκε σε περίπου 7.100 κινήσεις οι οποίες αφορούσαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ. «Μας μπερδεύετε αντί να μας διαφωτίσετε» έλεγαν μέλη της Επιτροπής, απευθυνόμενα στα εξεταζόμενα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στελέχη της ΤτΕ.

Και ενώ οι ελεγκτές κκ. Κ. Γεωργάρας και Αντ. Βλυσίδης κατέθεταν δηλώνοντας αδυναμία να διερευνήσουν τις πάμπολλες δοσοληψίες που έγιναν σε μετρητά, με μια ακατανόητη απόφαση του προεδρείου της Επιτροπής αποφασίστηκε η αναστολή της δημοσιοποίησης των πρακτικών, για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», λίγο αφότου έγινε αναφορά στο όνομα «Καραμανλής» και χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι αφορούσε τον τέως πρωθυπουργό.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Βλυσίδης, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν παρατηρήθηκε από ελεγκτή ότι λίγο πριν από το 2000 σε λογαριασμό τού τότε νομικού συμβούλου της Μονής κ. Π. Κατσαδούρη υπήρξαν δύοτρεις καταθέσεις ύψους 12.571

ευρώ, στις οποίες ως καταθέτης αναφερόταν όνομα «Κάμας» και σε παρένθεση «Καραμανλής». Νωρίτερα ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Εμμ. Μπεντενιώτης είχε ανακοινώσει την παραλαβή φακέλου με αντίγραφα των κινήσεων λογαριασμών που απέστειλε ο πρόεδρος κίνησης πολιτών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι βρήκε τα σχετικά στοιχεία σε... σακούλα σκουπιδιών έξω από υποκατάστημα της Αlpha Βank, στην οδό Πανεπιστημίου.

Πρόθεση μελών της Επιτροπής, αν και δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως, είναι να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία αυτά με τα επίσημα των ελεγκτών της ΤτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την- ενδιάμεση καθώς εκκρεμεί ακόμη η τελική- έκθεση που παρέδωσαν οι ελεγκτές προκύπτει ότι οι συνολικές εισροές στους κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους Βουλγαράκη ανέρχονται περίπου στο ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, με το σημαντικότερο μέρος να προέρχεται από συμβολαιογραφικές πράξεις της συζύγου του πρώην υπουργού. Αντιστοίχως οι εκροές, κυρίως σε πληρωμές δικαιωμάτων υπέρ του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, ανέρχονται στο ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

«Εκλαμβάνω ότι ο επιδιώκων να δωροδοκηθεί δεν θα εμφανιζόταν στον λογαριασμό του φαρδιά πλατιά “τρεχαγυρευίδης”, “τρεχαγυρευόπουλος”» σχολίασε, αναφερόμενος στις περιγραφές των ελεγκτών, ο τέως υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Ν. Δένδιας.
BHMA.


Read more...

Η Κίνα στηρίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής Οικονομίας

nooz.gr
Απαντώντας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σε ερώτηση για τη θέση της Κίνας σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Jiang Yu, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του Zapatero, τόνισε ότι η χώρα του παρακολουθεί και στηρίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής Οικονομίας από την Ε.Ε. και από το Δ.Ν.Τ.

Επιπλέον, η κα Jiang πρόσθεσε: "Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να συγκροτήσουν μηχανισμό για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. και για τη χορήγηση βοήθειας στα κράτη της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Υποστηρίζουμε τη λήψη ισχυρών μέτρων το συντομότερο δυνατόν από τα μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχεία αποκατάσταση των αγορών στην Ε.Ε., και κυρίως σε ορισμένα κράτη. Η Κίνα επικροτεί τη στήριξη του Δ.Ν.Τ. προς την Ελλάδα μέσα σε ένα πολυμερές πλαίσιο".
Read more...

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

nooz.gr
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αρχίζει το μεσημέρι την επίσημη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από 10 υπουργούς του και 100 επιχειρηματίες.

Το απόγευμα οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στο οποίο συμμετέχουν δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά. Απουσιάζουν όμως τα υπουργεία άμυνας των δύο χωρών.

Νωρίτερα στις 12:00 ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 12:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, στις 13:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και στις 15:00 με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στις 18:00 έχει προγραμματισθεί συνέντευξη τύπου στο Hilton και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ. Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον τούρκο πρωθυπουργό.

Στις 9:00 μ.μ. θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου προς τιμήν του κ. Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ.

Στις 10.00 π.μ. του Σαββάτου ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τούρκους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 12.20 μ.μ. θα υπάρξει γεύμα του πρωθυπουργού και της συζύγου του με τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του στο εστιατόριο Ιθάκη.

Με τις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν, οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, με αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναμένεται να τεθεί, επίσης, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, το ζήτημα της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, το Κυπριακό αλλά και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας το οποίο θέτει επίμονα η τουρκική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν, σε αντίθεση με την επίσκεψη του 2004, δεν θα επισκεφτεί τη Θράκη.
Read more...