Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Χωρίς πολιτικά πρόσωπα Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη για το Βατοπαίδι

Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη για το Βατοπαίδι
Η Μονή Βατοπαιδίου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο. Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 14 άτομα, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη.

Μήλον της έριδος, η λίμνη Βισθονίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις, τις οποίες η Μονή Βατοπαιδίου υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα του 1080 και πως ουδέποτε προσπάθησε να τα αποκτήσει με παράνομες πράξεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Η Μονή είχε μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια το 2003 διεκδικώντας την κυριότητα, αλλά λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, ο τότε υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων, αναφέρει σχετικά το Mega.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες και οι πράξεις των κατηγορουμένων που κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Εκτός από τους Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρώην γγ του υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ.α.

Οι εξεταστικές επιτροπές έμειναν μόνο σε πολιτικές ευθύνες, ενώ η προανακριτική παρέπεμψε τους υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα στο δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας.

Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι για τους τρεις υπουργούς τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, δίνοντας τη σκυτάλη στην εφέτη ανακρίτρια και στην απόδοση ευθυνών μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Διαστρέβλωσαν ομιλία Γερμανού βουλευτή του SPD προκειμένου κατηγορήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Τα μέσα αυτά ισχυρίσθηκαν ότι ο βουλευτής Κάρστεν Σνάϊντερ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, στην ομιλία του στη γερμανική Βουλή κατά την ψηφοφορία για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού μνημονίου, είπε ότι: “ακόμη πληρώνουμε το λάθος του Παπανδρέου με το δημοψήφισμα.”

Στην πραγματικότητα ο Κ. Σνάϊντερ είπε το αντίθετο ακριβώς, ψέγοντας την τότε γερμανική κυβέρνηση που εμπόδοσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γερμανός βουλευτής είπε: “το αποφασιστικό λάθος ήταν ότι, η τότε Γερμανική Κυβέρνηση εμπόδισε να γίνει δημοψήφισμα για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα – υπήρχε τότε μια πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό το πολιτικό λάθος πληρώνουμε και σήμερα.”
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Η λαθροχειρία, η συνειδητή διαστρέβλωση και η δημοσιογραφία στην υπηρεσία της σκοπιμότητας, δεν μας εκπλήσσει. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά πολλοστή.
Όπως δεν μας εκπλήσσει ότι, το “λάθος” αφορά συνήθως τον ίδιο άνθρωπο, τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τα παραδείγματα άπειρα.
Η ντροπή, είδος εν ανεπαρκεία.
Και η πραγματικότητα, όπως την παρακολουθούμε όλοι την τελευταία περίοδο, αμείλικτη.
Και για την αλήθεια και για την Ιστορία.
Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει πλέον τη γύμνια των υποκριτών και όσων ευελπιστούν ότι, θα ξεπλύνουν τις δικές τους αμαρτίες με την αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων».
http://kinisi75.blogspot.gr/2015/02/blog-post_11.html?spref=fb

Read more...

Ανακοίνωση για την ομιλία Τσίπρα Το Κίνημα: Η συγκυβέρνηση είναι καιρός να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα


Ανακοίνωση για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
kinima-dimokraton-sosialiston
Όπως αναφέρει το Κίνημα η συγκυβέρνηση βρέθηκε «μπροστά στα αδιέξοδα από τις απροετοίμαστες επιλογές της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, επιλέγει να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της "εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο"».
Παράλληλα τα μέλη του Κινήματος τονίζουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν και να είναι πρωτοπόροι στην προσπάθεια διερεύνησης της πραγματικότητας αν υπηρετεί πραγματικά αυτό τον σκοπό και διερευνώντας «τις συνθήκες και τις πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό».
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών:
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ευρισκόμενη μπροστά στα αδιέξοδα από τις απροετοίμαστες επιλογές της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, επιλέγει να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της "εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο".
Εάν το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής παραμείνει όπως το ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αλλάξει και αυτό στη διαδρομή, δηλαδή "να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό", αλλά και οι σημερινοί χειρισμοί που επιδεινώνουν την κατάσταση, θα είμαστε αυτονόητα πρωτοπόροι στη διερεύνηση της πραγματικότητας.
Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τα εξής:
1. Ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει πλέον τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία εκλέχθηκε και τα οποία είναι δραματικά επείγοντα. Οι φθηνοί εντυπωσιασμοί για την προσφορά θεάματος δεν αρκούν να καλύψουν ανυπαρξία, παλινδρομήσεις και αδράνεια.
2. Η μετονομασία της τρόικας σε "θεσμούς", του προγράμματος διάσωσης (μνημόνιο) απλώς σε "δανειακή σύμβαση", η συμφωνία με το 70ο/ο του μνημονίου το οποίο θα καταργούσαν με ένα νόμο και θα το έσκιζαν στα σκαλοπάτια της Βουλής κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, η απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έφτασε να παρακαλάει για μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία - μνημόνιο, αφού προηγουμένως δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επιχειρήσεις "κάθαρσης" που αντιγράφουν το "βρωμικο 89".
3. Εάν ο σκοπός της κυβέρνησης ήταν να διερευνηθούν πράγματι οι συνθήκες που αναγκάστηκε η χώρα να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για να μην χρεοκοπήσει, θα είχε κάνει και διαφορετικές επιλογές στη σχέση της με τη Δεξιά. Θα είχε κάνει άλλη επιλογή - υποταγή - για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έβγαζε από το απυρόβλητο - μέχρι σημείου θαυμασμού και επιβράβευσης - την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτροχίασε ιλιγγιωδώς τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και την κατέστησε πλήρως αναξιόπιστη οδηγώντας την στη χρεοκοπία .
4. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι, τη συζήτηση για την είσοδο της χώρας μας στην κατάσταση να χρειάζεται πρόγραμμα διάσωσης - μνημόνιο μέσα από πλαστογραφημένο έλλειμμα και δυσθεώρητο χρέος, που μας παρέδωσε λιποτακτούσα η κυβέρνηση Καραμανλή, είμαστε οι πρώτοι που τη θέλουμε. Γιατί με ψυχραιμία και σοβαρότητα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν οι αιτίες και οι αίτιοι, οι εμπρηστές της πρωτοφανούς κρίσης.
Αυτό όμως απαιτεί τόλμη, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να ερευνηθούν τα πάντα μέχρι τους σημερινούς χειρισμούς. Και επουδενί για να καλυφθούν οι αίτιοι για την πορεία της χώρας μέχρι και σήμερα .
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του Σοκαριστικό: Ολυμπιονίκης ο αρχηγός της σπείρας των ληστών με το πυρωμένο σίδερο


Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του επικεφαλής της συμμορίας των ληστών που απειλούσαν και λήστευαν τα θύματά τους με πυρωμένο σίδερο.
xanthopoylos
Και η έκπληξη είναι μεγάλη. Οπως αναφέρει η κυριακάτικη Real News, πρόκειται για τον Αφταντίλ Ξανθόπουλο, 5ος ολυμπιονίκης στην πάλη στους Αγώνες στο Σίδνεϊ, με αρκετές ακόμα επιτυχίες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες.
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη της σπείρας, 7 άνδρες και 4 γυναίκες, όλοι γεωργιανής καταγωγής. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ξανθόπουλος.
Γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1971 στο Κιουταΐσι, ο Ξανθόπουλος βρέθηκε στην Ελλάδα το 1993. Εζησε στους Αγίους Αναργύρους, όπου τότε εγκαταστάθηκαν παλαιστές από την περιοχή του Πόντου. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έλευσή του στην Ελλάδα άρχισε προπονήσεις με το τοπικό σωματείο, αλλά και με την εθνική ομάδα. Σύντομα άρχισε τις διεθνείς συμμετοχές του και δύο φορές κατετάγη 4ος στις βαριές κατηγορίες τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999 όσο και στο Ευρωπαϊκό του 2000.
Προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, όπου έλαβε μέρος στα 97 κ. της ελευθέρας πάλης και κατέκτησε την 5η θέση. Ακολούθησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001, η 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης το 2002 στην Τεχεράνη και το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005. Μετά την επιτυχία του στο Σίδνεϊ έγινε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Λίγο μετά άρχισαν τα προβλήματα. Το 2001 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για πλαστογραφία εγγράφων ελληνοποίησης. Τον Ιούλιο του 2002 έχασε προσωρινά την υπηκοότητα, αλλά η ομοσπονδία κατάφερε να του την ξαναδώσει.
Όσον αφορά στη σπείρα των Γεωργιανών, δρούσε με τη μέθοδο των οικιακών βοηθών και των αποκλειστικών νοσοκόμων, σπέρνοντας τον τρόμο σε ανήμπορους ηλικιωμένους στην Αττική.
Ο Ξανθόπουλος είχε ως συνεργούς αποκλειστικά άτομα γεωργιανής καταγωγής. Σύχναζαν σε καταστήματα που αποτελούσαν στέκια συμπατριωτών τους. Εκεί εντόπιζαν οικιακές βοηθούς και αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες στη συνέχεια παρείχαν τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα και τις οικίες τους, δηλαδή την οικονομική κατάστασή τους και τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στις οικίες.
Πηγή: iefimerida.gr
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Σύμβολο για όλο το προοδευτικό κίνημα» Συλλυπητήρια Γ.Παπανδρέου στη χήρα του Γιασάρ Κεμάλ


papandreou1
Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Αϊσέ Μπαμπάν, χήρα τουδιάσημου Τούρκου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, είπε στην κ. Μπαμπάν ότι, ο Γιασάρ Κεμάλ, ήταν ένα πολύ σημαντικό σύμβολο για όλο το προοδευτικό κίνημα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τόνισε δε, ότι θα είναι πάντα ζωντανός στη μνήμη μας και πηγή έμπνευσης για όλους τους αγώνες που έχουμε ακόμα μπροστά μας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Διαβήματα από το ελληνικό ΥπΕξ Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση - Κάνουν πεδίο βολής το μισό Αιγαίο


Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο από την Τουρκία που κλιμακώνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
proklisi
Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι εξέδωσαν αγγελία (NOTAM) με την οποία ενημερώνουν ότι δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, καθώς, όπως αναφέρουν, θα διεξαχθούν εκεί τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η συγκεκριμένη περιοχή, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ' ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολή, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.
Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και μετά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα καταθέτει εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στην Τουρκία.
Η τουρκική ενέργεια, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι είναι «προκλητική και παράνομη», ενώ χαρακτηρίζεται και «επικίνδυνη», καθώς έρχεται μία μόλις μέρα μετά την συμφωνία Αθήνας-Αγκυρας για επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Νέος… ΕΝΦΙΑ προς των πυλών


enfia
Σχέδια επί χάρτου για τον νέο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος… κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ άρχισαν να καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων άφησε απλήρωτες τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε κάθε περίπτωση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει ότι πάνε πίσω και οι εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα και στην καλύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου στην καλύτερη περίπτωση από τον Σεπτέμβριο ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου. Τις τελευταίες ημέρες, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον νέο φόρο στα ακίνητα δίνουν και παίρνουν εντείνοντας τη σύγχυση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου φόρου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών είναι ότι η πρώτη κατοικία θα είναι αφορολόγητη για την πλειονότητα των φορολογούμενων. Ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου προανήγγειλε οικογενειακό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας στα επίπεδα των 500.000 ευρώ και μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 10% έως 40% ανάλογα με την περιοχή.
Η δήλωση αυτή, του κ. Φλαμπουράρη ανατρέπει την προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντια μείωση 30% – 35% των αντικειμενικών αξίων. Η αναπροσαρμογή των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για την φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει ανά περιοχή και σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη σε κάποια περιοχή θα γίνει μείωση 10% και σε κάποια άλλη 40%.
Ασφυκτική πίεση
Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά αφού η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο οι υπηρεσίες του υπουργείου θα πρέπει να «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα για να ετοιμάσουν τους νέους καταλόγους με τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής.
Για το οικογενειακό αφορολόγητο όριο των 500.000 ευρώ της ακίνητης περιουσίας ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι θα αφορά τις αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών. Ωστόσο αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Πιο κοντά στο ΕΤΑΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι ο νέος φόρος ως προς το αφορολόγητο όριο θα προσομοιάζει περισσότερο με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που νομοθετήθηκε το 2008.
Δηλαδή το αφορολόγητο όριο που θα καθιερωθεί θα αφορά μόνο μία κατοικία, την λεγόμενη «πρώτη». Αν η αξία της κατοικίας αυτής είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου, δηλαδή τα λοιπά κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου, θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.
Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολογήτου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τυχόν υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα και ο ανώτερος συντελεστής ενδεχομένως θα φθάνει στο 2%.
Το σχέδιο αυτό θα περιορίσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα από το νέο φόρο υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και όπως έχει δηλώσει η κα Βαλαβάνη η υστέρηση θα καλυφθεί με τα έσοδα που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη…
Τα χαρακτηριστικά του νέου Φόρου Ακινήτων
Οικογενειακό αφορολόγητο: 500.000 ευρώ
Ανώτατος συντελεστής: 2% (επίπεδα ΦΑΠ)
Εξαιρούνται: Χωράφια
Έναρξη πληρωμών: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος
Προσδοκώμενα έσοδα: περίπου 1,5 δισ. ευρώ (ΕΝΦΙΑ: 2,650 δισ. ευρώ)
http://lykavitos.gr/

Read more...

Σε δύο κομμάτια ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αντάρτικο» από την Πλατφόρμα του Λαφαζάνη


101113084158_8970
Για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθιά διχασμένο κόμμα αφού η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είπε σε όλα «όχι» και κατέθεσε τροπολογία μέσω της οποίας γνωστοποιεί τις ενστάσεις της για τη συμφωνία και τη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας στο κείμενό τους αφήνουν αιχμές λέγοντας πως οι πιο κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα θεσμικά όργανα του κόμματος.
Η τροπολογία τέθηκε σε ψηφοφορία και καταψηφίστηκε. Συγκεκριμένα, 68 ψήφισαν υπέρ, 92 κατά και 5 «λευκό», ενώ απουσίαζαν 30 άτομα από τη διαδικασία.
Αναλυτικά η τροπολογία αναφέρει:
«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.
Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς -λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.
Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».
tropologia-lafazaniiihttp://lykavitos.gr/

Read more...

Αποφυλακίζονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής


xa
Την 27η Μαρτίου οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα είναι εκτός φυλακών. Στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα.
Εν αναμονή του προσδιορισμού της ημερομηνίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, βουλευτές του κόμματος και ο επικεφαλής του Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζονται, καθώς εκπνέουν τα συνταγματικά περιθώρια κράτησής τους, ως υποδίκων, στις φυλακές.
Οι δικαστικές αρχές που αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβουν την εκπνοή των 18μηνων, δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα ο κ. Μιχαλολιάκος και δύο ακόμα βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Χρήστος Παππάς και ο Ιωάννης Λαγός, να παίρνουν αποφυλακιστήριο στις 27 Μαρτίου.
Και οι τρεις, που κρατούνται όπως και άλλοι βουλευτές της Χ.Α. με εντάλματα προσωρινής κράτησης για βαριά αδικήματα, όπως εκείνο της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, θα είναι «έξω», όταν η δίκη τους ξεκινήσει. Οι εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών για την έναρξη της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πως θα αρχίσει μετά το Πάσχα και πάντως μέσα στον Απρίλιο, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι κοινοποιήσεις της παραπεμπτικής απόφασης και η ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων που προβλέπονται από τον νόμο πριν από την έναρξη μιας δίκης.
Μετά την αποφυλάκιση των τριών, στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα. Από το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α. που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά της τον Ιούνιο του 2012, προφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, εννέα βουλευτές ενώ στους υπόλοιπους εννέα είχαν επιβληθεί διάφοροι περιοριστικοί όροι, από απαγόρευση εξόδου από τη χώρα μέχρι κατ’ οίκον περιορισμό.
Ωστόσο, ενώ την 27η Μαρτίου οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα είναι εκτός φυλακών, μόνον ο Παππάς θα είναι «τελείως» ελεύθερος. Οι άλλοι δύο σε εκτέλεση αποφάσεως των ειδικών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, θα βρεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς βαρύνονται επιπλέον και με κατηγορίες για οπλοκατοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι υπόδικοι βουλευτές που θα μετάγονται από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο θα είναι μόνον τρεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι –18 συνολικά είναι οι κατηγορούμενοι– θα προσέρχονται ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της δίκης.
Βεβαίως πλην των βουλευτών, κρατούμενοι παραμένουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα, μεταξύ των οποίων ο φυσικός αυτουργός, Γιώργος Ρουπακιάς. Τα 18μηνα γι’ αυτούς δεν έχουν εκπνεύσει ακόμα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα αποφυλακιστούν όσο η δίκη τους θα διαρκεί. Η δίκη για την εγκληματική δράση βουλευτών και στελεχών της Χ.Α., αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο επιτείνεται από τον τρόπο που η δικαιοσύνη τελικά κατέληξε σε παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη. Το γεγονός ότι ένας από τους τρεις δικαστές που συγκρότησαν το Συμβούλιο Εφετών που αποφάσισε και την παραπομπή των υποδίκων σε δίκη, μειοψήφησε με το σκεπτικό ότι οι κατηγορούμενοι της Χ.Α. δεν συγκροτούν εγκληματική οργάνωση, δημιουργεί νέα δεδομένα για την υπόθεση.
Η μειοψηφία του εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα που έχει επικριθεί από δικαστές και έγκριτους νομικούς, σε κάθε περίπτωση ανοίγει το κεφάλαιο της επικείμενης δίκης με ένα ρήγμα στην ομόφωνη έως πρότινος θέση των δικαστικών αρχών που χειρίστηκαν τη βαριά δικογραφία, συντασσόμενες με τη θέση, ότι η ομάδα των κατηγορουμένων αποτελούσε εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα.
Είναι βέβαιον, ότι η μειοψηφία Σαλάτα θα αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια της Χ.Α. η οποία πριν από λίγες ημέρες δέχθηκε ένα ακόμα ισχυρό δικαστικό πλήγμα. Το ΣτΕ με απόφασή του έκρινε ότι σωστά (σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους) διακόπηκε η κρατική χρηματοδότηση στη Χ.Α.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το σχέδιο απόβασης του Ισλαμικού Κράτους σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία


isis-210-630x400
Απόβαση σε χώρες της Νότιας Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα σε ακτές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σχεδιάζουν να κάνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες στη Λιβύη.
Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες το think tank για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ιδρυμα Quilliam, το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει μία μίνι «εισβολή» μικρών τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την πρόκληση αντιποίνων για την εκστρατεία της Δύσης κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Το έγγραφο που παρουσίασε το Ιδρυμα Quilliam αναφέρεται σε ένα δοκίμιο που γράφτηκε και κυκλοφόρησε από κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, εντός του οποίου αναγράφονται με λεπτομέρειες ο τρόπος που έχει οργανωθεί το εν λόγω σχέδιο.
Οπως αναφέρεται, οι τζιχαντιστές θα αποβιβαστούν στις ακτές της Νότιας Ευρώπης επιβιβαζόμενοι σε μικρές βάρκες, αξιοποιώντας την εμπειρία των προσφύγων της Βόρειας Αφρικής και ακολουθώντας περίπου το ίδιο δρομολόγιο. Ως βασική πύλη εισόδου των ακραίων ισλαμιστών στη Γηραιά Ηπειρο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως η Ιταλία, λόγω της εγγύτητας των ακτών της με αυτών της Λιβύης. Σύμφωνα με το εν λόγω δοκίμιο, η Λιβύη είναι ιδανική για κάτι τέτοιο διότι «έχει μια μεγάλη ακτογραμμή και είναι απέναντι από τις νότιες χώρες των σταυροφόρων, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς με ευκολία ακόμα και με υποτυπώδεις βάρκες».
Παράλληλα, αφού ο εμπνευστής του κειμένου σημειώνει ότι κάθε μέρα «φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, ακόμη και στη Νότια Ισπανία, απαρατήρητοι, περίπου 500 Βορειοαφρικανοί», εν συνεχεία τονίζει πως αν αυτό αξιοποιηθεί έστω και μερικώς και υπάρξει στρατηγική ανάπτυξη, «θα ξεσπούσε πανδαιμόνιο στη Νότια Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στις λιβυκές ακτές είναι η Κρήτη.
Το ελληνικό νησί θεωρείται από τα εγγύτερα στη Λιβύη, αφού το χωρίζουν κάτι λιγότερο από 200 μίλια θάλασσας από την πόλη Ντέρνα, προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Να σημειώσουμε πως μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το CNN φιλοξένησε σχετικό ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι οι ακραίοι ισλαμιστές του ICIS επωφελούνται από το πολιτικό χάος στη Λιβύη για να επεκτείνουν με ραγδαίους ρυθμούς την παρουσία τους στη Δύση.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο τόνιζε χαρακτηριστικά πως οι τζιχαντιστές απέχουν 200 μίλια από τις νότιες ακτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πιο κοντινό σημείο την Κρήτη. Να σημειώσουμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούν το θέμα θεωρούν ότι η πρόσφατη εκτέλεση των 21 κοπτών χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Λιβύη είχε ως στόχο να στείλει ταυτόχρονα ένα μήνυμα επερχόμενης εισβολής προς την Ευρώπη, αφού η τοποθεσία που επιλέχτηκε για να θανατωθούν ήταν, σκόπιμα, μια παραλία στις ακτές της Μεσογείου.
Επιθέσεις σε πλοία
Ενα επιπλέον και ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι όμως και η αναφορά που γίνεται στο εν λόγω δοκίμιο για επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού που ανήκουν σε ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες. «Πιθανόν να κλείσουν και ναυτιλιακές εταιρείες, λόγω του ότι πλοία και δεξαμενόπλοια των σταυροφόρων θα αποτελούν στόχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που αποκάλυψε το Ιδρυμα Quilliam.
Πρόκειται για μία αναφορά που σχετίζεται άμεσα με τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι από τους μεγαλύτερους του κόσμου και οπωσδήποτε ο μεγαλύτερος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που διατυπώνεται ανάλογη απειλή προς τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, δεδομένου ότι κατά καιρούς και σε διάφορα ναυτιλιακά φόρουμ έχουν εκφραστεί ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάληψη πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού και ειδικά τάνκερ, προκειμένου εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών σε μεγάλα λιμάνια της Δύσης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μέχρι και ο Παπαδημούλης το παραδέχεται: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα “καπετανάτων”


17_32178758
Λίγη ώρα μετά την εκλογή του νέου γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής  Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης με σχόλιο του στο Twitter αναφέρεται στην προκλήσεις που καλείται να απαντήσει  η Κουμουνδούρου, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα  στο εσωτερικό του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «το κόμμα να γίνει δημοκρατικό και όχι κόμμα καπετανάτων».
Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Να γίνει κόμμα του 35-40 κ όχι του 4%. Δημοκρατικό κ πραγματικά ενιαίο, όχι ομοσπονδία “καπετανάτων”.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) March 1, 2015
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αυτό και εάν είναι… επιτυχία! “Κατάφεραν” και έστρεψαν όλη την Ευρώπη εναντίον μας (εικόνα)


11025723_10152981194929724_2899568058887897928_n
Συνεχίζονται οι τεράστιες… επιτυχίες της κυβέρνησης “εθνικής παλινόρθωσης”, “απελευθερώσεως από το Μνημόνιο”, “ανάσας αξιοπρέπειας” κ.λ.π.
Το νέο τους “επίτευγμα” είναι πλέον πως κατάφεραν να στρέψουν εναντίον μας- εκτός από το σύνολο των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης – και την Ισπανία και την Πορτογαλία!Τον ευρωπαϊκό Νότο δηλαδή…
Μιλάμε πλέον για τον απόλυτο διασυρμό της χώρας, μόλις μέσα σε έναν μήνα. Από τις γελοιότητες του Βαρουφάκη στα καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα.
Νομίζουμε πως το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ισπανικής ABC “Ο Τσίπρας επιτίθεται στην Ισπανία” τα λέει όλα.
11025723_10152981194929724_2899568058887897928_n
Νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,όπου κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Αθήνας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή από την ισπανική κυβέρνηση.
Η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία πηγή από τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων» στην Ευρώπη, προσέθεσε η ίδια πηγή.
Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό».
«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Wall Street Journal: Απαιτούνται θυσίες για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ


economist-ti-tha-pathaine-i-ellada-meta-apo-ena-grexit
Φουντώνουν μέρα με την ημέρα τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Wall Street Journal στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης πέρασαν ολόκληρο το Φεβρουάριο διαφωνώντας για τη διαδικασία με την οποία η χώρα θα έμενε στην επιφάνεια.
Αναμένεται όμως να περάσουν την άνοιξη διαπραγματευόμενες κάτι πολύ πιο δύσκολο: Ποιες πολιτικές μπορούν να καθησυχάσουν τόσο τους πιστωτές όσο και τον πληθυσμό.
Αυτό που καθιστά τη διαπραγμάτευση ακόμα δυσκολότερη είναι το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών (με κύριο εκφραστή τη Γερμανία) ως προς το τι έχει πάει στραβά στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το Βερολίνο αποδίδει την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε το πρόγραμμα διάσωσης μετά το 2010 στα σφάλματα που προηγήθηκαν.
Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί το πρόγραμμα για το γεγονός ότι μετέτρεψε μια χρηματοοικονομική κρίση σε ασυγκράτητη ύφεση. Το να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο αυτές ερμηνείες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Και η αναζήτηση για κοινό τόπο θα πρέπει να γίνει σε τρεις «πράξεις» προκειμένου η Ελλάδα, σε αυτήν την καινούρια φάση του δράματος, να μην καταλήξει στη δραχμή.
Η πρώτη είναι να αποδεχθεί τους όρους του παιχνιδιού αναφορικά με τα προγράμματα διάσωσης, όπως σχεδιάστηκαν από τη Γερμανία. Αυτό συνέβη το Φεβρουάριο όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι αν θέλει να αποφύγει μια άμεση τραπεζική κρίση και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να αποδεχτεί τους παραλογισμούς των συνεχών ελέγχων, των μεταρρυθμίσεων και των δανειακών εκταμιεύσεων.
Η δεύτερη πράξη θα είναι η μέχρι το καλοκαίρι συμφωνία μέτρων, τα οποία θα απελευθερώσουν τη χρηματοδότηση που η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα που έστειλε τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας μέτρα που θα ικανοποιούν την απαίτηση των πιστωτών για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.
Δεδομένου όμως ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, τα ισχυρά χαρτιά βρίσκονται ακόμα στα χέρια των πιστωτών. Και σε τέσσερις μήνες είναι πιθανόν να ξαναζήσουμε την αγωνία των μεταμεσονύχτιων συμφωνιών, όπως ανέφερε ο Christian Odendahl, επικεφαλής οικονομολόγων του Κέντρου για τη Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, που εδρεύει στο Λονδίνο.
Η τρίτη πράξη θα είναι η συμφωνία των δύο πλευρών που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση τόσο του παρόντος προγράμματος διάσωσης όσο και τη συμφωνία ενός νέου που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα την αποπληρωμή των χρεών και την έξοδό της στις αγορές ομολόγων.
Κι ενώ ο σημερινός συμβιβασμός επέβαλε αφενός στη χώρα να αποδεχτεί ότι ο μόνος τρόπος για διάσωση είναι οι όροι του υπάρχοντος προγράμματος κι αφετέρου στη Γερμανία να αποδεχτεί μια αμφισημία στις δεσμεύσεις των Ελλήνων, η ελληνική ηγεσία θα πρέπει να διαλύσει τις αμφισημίες αν θέλει να εκταμιεύσει νέα ποσά για τις δανειακές της ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά την παρούσα τετράμηνη παράταση, το ΔΝΤ έχει εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις και δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε στη συμμετοχή του στους θεσμούς της τρόικας, διότι δεν εμπιστευόταν τις ελεγκτικές δυνατότητες των ευρωπαϊκών οργάνων.
Έτσι, το ΔΝΤ πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στους μήνες που έρχονται ιδιαίτερα στα σημεία τριβής που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις αλλά και τις περικοπές στις συντάξεις.
Εάν τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν δύσκολα για την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για την πιο ριζοσπαστική πτέρυγά του.
Η κύρια νίκη που πέτυχε η Αθήνα στις συνομιλίες είναι ότι κέρδισε τη δυνατότητα να αλλάξει τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ με άλλα δικής της επιλογής. Ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει το ΔΝΤ ότι οι πολιτικές που ακολουθεί θα πετύχουν τους ευρύτερους στόχους του προγράμματος (bailout) και θα καταστήσουν την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ο Τάσος Κορωνάκης, νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...

Η 11μελής Πολιτική Γραμματεία που εξελέγη...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης, της εκλογής Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της ...
Πολιτικής Γραμματείας.

Το κείμενο απόφασης της ΚΕ εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ η νέα Πολιτική Γραμματεία απαρτίζεται από τους εξής:

Ηλιόπουλος Νάσος

Καλύβης Αλέκος

Λάμπρου Πάνος

Λεουτσάκος Στάθης

Μπουρνούς Γιάννης

Νταβανέλος Αντώνης

Παπαδόγιαννη Σόφη

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Ρήγας Παναγιώτης

Ρινάλντι Ρούντι

Σβίγκου Ράνια


Read more...