Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

KAΘΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τον καθορισμό κατηγοριών των παροχών και διευκολύνσεων, που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης...

Σύμφωνα με την απόφαση, οι παροχές και διευκολύνσεις, που αποτιμώνται σε χρήμα και συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αποτελούν η διάθεση ή παραχώρηση δωρεάν ή με μειωμένο αντάλλαγμα αγαθών και υπηρεσιών.
Αυτές οι παροχές αφορούν τη χρήση από τους συνδυασμούς ακινήτων ως εκλογικών κέντρων για όσο χρόνο χρησιμοποιηθούν, τη χρήση από τους συνδυασμούς αιθουσών ή άλλων κλειστών χώρων χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων για διοργάνωση εκδηλώσεων, την έκδοση εντύπων προεκλογικού περιεχομένου και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους, την καταχώρηση και προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στον Τύπο κλπ, καθώς και τη χρησιμοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται από επιχειρήσεις διαφημίσεων και δημοσίων σχέσεων.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η αξία των υπηρεσιών αποτιμάται ως εξής:

1. Το συνολικό μίσθωμα για τη χρήση ακινήτων ως εκλογικών κέντρων καθορίζεται με βάση τον ΟΤΑ στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο ως ακολούθως:

* Σε ΟΤΑ με πληθυσμό μέχρι 25.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 4.000€
* Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 25.001 έως 50.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 7.000€
* Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 50.001 έως 75.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 10.000€
* Σε ΟΤΑ με πληθυσμό από 75.001 έως 100.000 κατοίκους η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 12.000€
* Σε ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων η δαπάνη μίσθωσης προσδιορίζεται σε 15.000€

2. Τίμημα για την καταχώρηση μηνυμάτων θεωρείται το ποσό που προκύπτει από τον τιμοκατάλογο που υποβλήθηκε από το ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό ή από το έντυπο (εφημερίδα ή περιοδικό).

Τα ποσά που προκύπτουν από την κατά τις παραπάνω παραγράφους αποτίμηση, περιλαμβάνονται στα βιβλία εσόδων - δαπανών των συνδυασμών και στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών καθώς και των υπόχρεων υποψηφίων.

Read more...

ANAKOIΝΩΣΗ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7R0_s_bVxR9WwQyg7iCVRk_f2zeljp83w3WmANh_4Kk3c6E2CrB_apvW9C2DJwonHKqZRSyYAWJKJ9YvSy9OtUQRdoiLktfFoPDDMyH5wJepvRMiaKdu7B3bRQb3T89xvPn6DYMJJnEo/s1600/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%914.jpg




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΙΚΟΥ 7.

ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ"


Read more...

Σαπίζουν ελιές, ντομάτες και ροδάκινα!

Σε απόγνωση η αγορά από την απεργία στα φορτηγά


http://img.protothema.gr
Με ολική καταστροφή απειλείται το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ζωής της χώρας από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, οι οποίοι την ώρα που η πρωτοφανής οικονομική κρίση δοκιμάζει καθημερινώς τα όρια επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των απλών πολιτών, δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στον μοναδικό τομέα που μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στην αγορά, τις εξαγωγές.

Χιλιάδες τόνοι προϊόντων παραμένουν καθημερινά αδιάθετοι στις αποθήκες των εργοστασίων και των μονάδων τυποποίησης, βιομηχανίες αναστέλλουν την λειτουργία τους επ’ αόριστον, συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να ακυρωθούν, ενώ ήδη αρχίζουν να παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά.

Τα μεγαλύτερα, δε, προβλήματα αντιμετωπίζουν προϊόντα όπως η ελιά, η ντομάτα και το ροδάκινο.

«Όλη τη βδομάδα που πέρασε δεν έγιναν καθόλου εξαγωγές λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως» δήλωσε στο protothema.gr ο κύριος Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών. «Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της πράσινης ελιάς. Αν χαθεί η πρώτη αυτή βδομάδα κατά την οποία μαζεύεται ο καλύτερος και μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός, χάνουμε μια ολόκληρη χρονιά. Κινδυνεύουμε να χάσουμε πελάτες στο εξωτερικό καθώς παρουσιαζόμαστε αναξιόπιστοι απέναντί τους»

Το πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές σε μια τέτοια δύσκολη οικονομική περίοδο είναι ανυπολόγιστο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μόνο το πάγωμα των εξαγωγών 100.000 τόνων ελιάς ζημίωσε τον κλάδο με περίπου 200.000.000 ευρώ!
«Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της εξαγωγικής περιόδου προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Των Ηνωμένων Πολιτειών, Ευρώπης και Ασίας και η ζημιά είναι τεράστια, με το ενδεχόμενο φυσικά να μειωθούν και παραγγελίες» περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση ο κύριος Νίκος Αρβανίτης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης. «Μια ολόκληρη εβδομάδα δεν διακινούνται προϊόντα. Πρόκειται για μερικές χιλιάδες κοντέινερ. Υπάρχει κίνδυνος άμεσης ακύρωσης των παραγγελιών από τους πελάτες του εξωτερικού»

Οι εξαγωγές που έχουν παγώσει εδώ και μια εβδομάδα είναι η μία όψη του νομίσματος, καθώς οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως έχουν οδηγήσει πολλές εταιρίες να αναστείλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον. «Δεν κινείται τίποτα στην αγορά» δηλώνει στο protothema.gr ο κύριος Κωνσταντίνος Κούτσας, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεων Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Εμείς στηριζόμαστε κατά 99,9% για τις μεταφορές στα φορτηγά δημοσίας χρήσεως. Η ζημιά είναι μεγάλη. Δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε. Μόνο από την κινητοποίηση του Ιουλίου, ο σύνδεσμός μας κατέγραψε ζημιές της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον τρεις εταιρίες του συνδέσμου έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Σε μια εποχή που ψάχνουμε τα έσοδα με το τουφέκι, χάνουμε τις ελάχιστες πηγές εσόδων που έχουμε. Προσπαθούμε όλοι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Τι άλλο να κάνουμε;»


Μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα της χώρας δίνει τον ύστατο αγώνα για επιβίωση, ο Σύνδεσμος των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για το διαφαινόμενο κίνδυνο για τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, που θα περιλαμβάνει όλη την επικράτεια και όλους τους κρίσιμους τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως τις Εποχιακές Βιομηχανίες και τον Τουρισμό.
Read more...

Ζήτησαν μείωση μισθού από τους τραπεζοϋπαλλήλους

«Ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις τραπεζικών - ΟΤΟΕ


http://img.protothema.gr
Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση και την ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των τραπεζών, πρότειναν στους εργαζομένους την περικοπή των τακτικών αποδοχών τους. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, προανήγγελε ρήξη στις διαπραγματεύσεις, αν και στην επόμενη συνάντηση οι τραπεζιτες επιμείνουν στη θέση τους.

Οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε απολύσεις, εξαιτίας των μελλοντικών αναδιαρθρώσεων (χωρίς όμως να δεσμευτούν) και πρότειναν η διάρκεια της σύμβασης να είναι τρία χρόνια.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι αντέτειναν ότι τα τρία τελευταία χρόνια το κόστος εργασίας των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 9,5% και πρότειναν να τεθεί σε εφαρμογή από κοινού με τους εργοδότες ένα «πλαίσιο κοινωνικού σχεδίου», που να συνδεέται με τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και να προστατεύει την εργασία.
Read more...

Δεν πληρώνουν οι αλλοδαποί εισιτήριο στα νοσοκομεία!...


Εντολή Λοβέρδου να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Τζάνειο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο «Τζάνειο» νοσοκομείο του Πειραιά πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Κατά την περιήγησή του στα εξωτερικά ιατρεία του Τζανείου, έκπληκτος διαπίστωσε ότι το εισιτήριο των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττεται κανονικά από τους Έλληνες, αλλά όχι από...
τους αλλοδαπούς ασθενείς, λόγω παρερμηνείας του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσει μόνο τους πολιτικούς πρόσφυγες από την υποχρέωση αυτή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, για το λόγο αυτό θα αποσταλεί άμεσα σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενημερωτική εγκύκλιος, η οποία θα αποσαφηνίζει τις διατάξεις του νόμου.

Read more...

Η Αθήνα 39η ακριβότερη πόλη στον κόσμο...

Μείωση της αγοραστικής δύναμης και των μισθών στην Αθήνα σε σχέση με το 2009 (ως ποσοστό των αντίστοιχων στη Νέα Υόρκη) δείχνει πρόσφατη έκθεση της UBS που καλύπτει 112 καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες και η οποία διενεργήθηκε σε 73 πόλεις του κόσμου. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 32η θέση της λίστας όσον αφορά το επίπεδο μισθών, την 39η θέση σε επίπεδο ακρίβειας και την 36η θέση στη λίστα της αγοραστικής δύναμης.
Η αγοραστική δύναμη της Αθήνας υποχώρησε κατά 1,4% (στις 57,3 μονάδες με βάση τις 100 μονάδες που έχει η Νέα Υόρκη), σε σχέση με πέρυσι. Το επίπεδο τιμών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των ενοικίων, υποχώρησε κατά 1,2% από πέρυσι (53,9 μονάδες ή στο 53,9% του κόστους της Νέας Υόρκης), ενώ...
σε περίπτωση που εξαιρεθούν τα ενοίκια, το επίπεδο τιμών διαμορφώνεται στις 71,9 μονάδες μειωμένο κατά 1,1% από το 2009. Τέλος, οι καθαροί μισθοί της Αθήνας κατέγραψαν πτώση σχεδόν 2,4% από τις 46 μονάδες του 2009 στις 44,9% φέτος (μεικτά στις 43,8 μονάδες).
Ετσι, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση (-2,4%) των καθαρών μισθών της Αθήνας σε σχέση με την υποχώρηση του επιπέδου τιμών (-1,2%) οδήγησαν στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης (-1,4%) στην περιοχή της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η αγοραστική δύναμη υπολογίζεται από το ποσοστό του καθαρού ετήσιου εισοδήματος ως προς το καλάθι των 112 καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Αν δεν ληφθεί υπόψη το κόστος ενοικίων, τότε το Οσλο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Τόκιο και η Κοπεγχάγη καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης. Αν ληφθούν υπόψη τα ενοίκια, τότε η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει για άλλον ένα χρόνο την πρώτη θέση με βάση το κόστος ζωής. Το Οκλαντ και το Σίδνεϊ κατέγραψαν άλμα σχεδόν 20 θέσεων στη συγκεκριμένη λίστα, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας κατά 32% και 30%.

Read more...

X. Καστανίδης: Σιδερένια βούληση της κυβέρνησης να εκκαθαριστούν όλα τα σκάνδαλα


i-reportergr.

Για σιδερένια βούληση της κυβέρνησης να εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα, έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Βήμα fm" και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που διαπιστωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τότε θα παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο.

«Η θεσμική μου ιδιότητα, μου απαγορεύει να προϊδεάσω για οποιαδήποτε άποψη. Είναι αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ή της προανακριτικής, όπως ακριβώς την έχετε χαρακτηρίσει,η οποία θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη. Κανένας δεν μπορεί να προϊδεάσει, πολύ περισσότερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, άρα λοιπόν δεν θα σας δώσω απάντηση επ' αυτού»,είπε ο κ.Καστανίδης,ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλήτευσης του Κ. Καραμανλή.

Ωστόσο,διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν θα τιμωρηθούν, ναι πιστεύω απολύτως ότι θα φτάσουμε στην άκρη και όχι μόνο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα φτάσουμε στην άκρη, διότι δεν αντέχει η πολιτική ζωή του τόπου να επιβεβαιωθεί η καχυποψία που έχει ο Έλληνας πολίτης ότι τελικώς κανένας δεν άγεται προς την κάθαρση, εννοώ προς το δικαστήριο και την τελική λύση, όποια απόφαση κι αν λάβει το δικαστήριο, εφόσον ανευρεθούν ποινικές ευθύνες».

Εκτίμησε μεταξύ άλλων για το Βατοπαίδι, πως «θεωρώ, λοιπόν, ότι η προανακριτική επιτροπή, ναι πολύ σύντομα, από όσο τα μέλη της προανακριτής επιτροπής δηλώνουν, θα καταλήξει, σε ένα τελευταίο συμπέρασμα, για το ποιοι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, αν θα παραπεμφθούν κάποιοι. Βλέπετε κρατώ την απόσταση ως Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν έχω δικαίωμα αναμείξεως σε αυτό.Αν λοιπόν η προανακριτική επιτροπή αποφασίσει με βάση τα όσα μέχρι τώρα φαίνονται, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις σοβαρών ποινικών ευθυνών, τότε θα έχουμε σε λίγο καιρό την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο».





Read more...

Σύσκεψη στο Οικονομικών για την περαίωση...


Τo θέμα της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω απο 400 ευρώ για κάθε χρήση που περαιώνουν μέχρι το 2009.

Νωρίτερα, ο...
υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής που βρίσκονται στην Αθήνα, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ και των ΔΕΚΟ μεταφορών, την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Η τριμερής έθεσε το θέμα της κάλυψης της υστέρησης των εσόδων, ενώ ζητήθηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα κλείσουν και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

Μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε στο υπουργείο με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, Dr. Bernd Pfaffenbach.

«Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα, αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε:

«Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα γιατί ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος».
skai.gr


Read more...

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Με την τέλεση θείας λειτουργίας στους Κήπους του Εβρου, έληξε τελικά η προσπάθεια της Οργάνωσης "Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας", να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να τελέσει εκεί θεία λειτουργία...
Η επίσκεψη ματαιώθηκε χθες το απόγευμα, όταν ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Κρις Σπύρου, έλαβε επιστολή από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε, ότι δεν θα επέτρεπε την επίσκεψη και την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις των μελών της οργάνωσης ως προκλητικές.
Κατόπιν αυτού, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της "Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας" αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Πόλη, προκειμένου να μη δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η προσευχή συνιστά πρόκληση και μπορεί να βλάπτει την ακεραιότητα της χώρας.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρου, το θέμα θα αναλάβουν τώρα οι νομικοί σύμβουλοι της Οργάνωσης. "Το επόμενο ραντεβού, είπε, θα είναι στο Στρασβούργο και στο αρμόδιο δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Read more...

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ...


Ο Γιώργος Βουλγαράκης γνωστοποίησε μέσω επιστολής στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens ότι προχώρησε στην επανακατάθεση στη Βουλή των στοιχείων κίνησης των λογαριασμών του. Προηγήθηκε, προ ολίγων ημερών, επιστολή του αντιπροέδρου της Βουλής, η...
οποία γνωστοποιούσε στην επιτροπή ότι τόσο ο Γ. Βουλγαράκης όσο και οι Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για την κατάθεση στοιχείων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Προχθές, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε με γραπτή του δήλωση ότι ουδέποτε αρνήθηκε να συμβάλλει στο έργο της επιτροπής και ενημέρωσε ότι θα αποστείλει εντός της εβδομάδας την κίνηση των λογαριασμών του στη Βουλή.
Σήμερα, ο Γ. Βουλγαράκης ενημέρωσε την Εξεταστική ότι την εξουσιοδοτεί να προβεί σε οποιοδήποτε έλεγχο επιθυμεί και με όποιο τρόπο εκείνη κρίνει πρόσφορο. Πρόσθεσε πως ήδη έχει διερευνηθεί διεξοδικά το σύνολο της περιουσίας του ,καθώς και της περιουσίας της συζύγου του από ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι για την υπόθεση της Siemens δεν είχε ούτως ή άλλως αρμοδιότητα ως υπουργός.

Read more...

ΨΑΛΙΔΙ 20% ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καραγιώργος
(απο ΕΘΝΟΣ)
«Τελεσίγραφο» σε προμηθευτές και διοικήσεις νοσοκομείων, για μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, έστειλε χθες ο υπουργός Υγείας. Απευθυνόμενος στις εταιρείες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τις κάλεσε να...


επιδείξουν περισσότερη λογική και να επιδιώξουν λιγότερα κέρδη: «Οι δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες. Οι τάσεις της αγοράς ήταν τάσεις που κινήθηκαν χωρίς έλεγχο. To μήνυμα είναι ένα και συμπυκνούται στο εξής: Λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική». Ψαλίδι 20% στις δαπάνες νοσοκομείων Σε ανάλογο ύφος είναι συνταγμένη και η εγκύκλιος την οποία απέστειλε χθες στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Εως το τέλος του έτους -τονίζει ο υπουργός- πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ το 30% των σκευασμάτων που θα χορηγούνται θα πρέπει να είναι γενόσημα (αντίγραφα). Ο κ. Λοβέρδος δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση και ζητεί αμέσως απολογιστικά στοιχεία της κατανάλωσης φαρμάκων για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος. Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω στόχων είναι και οι διευθυντές των κλινικών, ενώ την παρακολούθηση των μέτρων αναλαμβάνει η επιτροπή φαρμάκων κάθε νοσοκομείου. Η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία αγγίζει ετησίως το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να εξοικονομήσει - έως το τέλος του έτους- 100 εκατομμύρια ευρώ από τη σχετική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) φαίνεται μια τεράστια αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Το 2004 τα νοσοκομεία διέθεταν για φάρμακα 838 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο ανήλθε στα 921 εκατομμύρια το 2005 και ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο το 2006. Αύξηση-ρεκόρ υπήρξε το 2008, με τη δαπάνη να αγγίζει το 1,5 δισ., έναντι 1,1 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Αναφερόμενος στην εμπειρία του στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι στα Ταμεία επιτεύχθηκε περιστολή της σχετικής δαπάνης κατά 700 εκατομμύρια, με στόχο να φτάσει το 1 δισ. έως το τέλος του έτους.

Ο έλεγχος της σπατάλης στα φάρμακα -εκτίμησε- θα επιτευχθεί με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το θέμα του φαρμάκου αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε σύσκεψη των υπουργών Εργασίας και Υγείας, με εκπροσώπους του ΟΠΑΔ, του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Τις σπατάλες των νοσοκομείων κατέγραψε σε πρόσφατη μελέτη σε 26 νοσηλευτικά ιδρύματα ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας. Η έρευνα έδειξε ότι την τριετία 2005-2008 υπήρξε αύξηση της δαπάνης για φάρμακα κατά 47%, ενώ η δαπάνη για υγειονομικό υλικό αυξήθηκε κατά 31%. Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Δαπανά για φάρμακα 150.000 ευρώ την ημέρα! Πάνω από 150.000 ευρώ την ημέρα δαπανώνται για φάρμακα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Με δεδομένο ότι η δυναμικότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος είναι 1.000 κρεβάτια, για κάθε ασθενή διατίθενται ημερησίως φάρμακα αξίας 150 ευρώ! Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ανήλθε πέρυσι στα 56 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στο πρώτο εξάμηνο του 2010 υπάρχει μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 23% (28,9 εκατομμύρια έναντι 31,3 εκατομμυρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Μιχάλη Θεοδώρου, το πρώτο οκτάμηνο του έτους υπήρξε μείωση κατά 28,3% στις προμήθειες υλικών (73,3 εκατομμύρια έναντι 102,3 εκατομμυρίων το 2009). Το συνολικό όφελος από τη μείωση ανήλθε στα 28,9 εκατομμύρια, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός μικρού νοσοκομείου!

Την ίδια ώρα ο «Ευαγγελισμός» έχει απαιτήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία 31 εκατομμυρίων ευρώ, από ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν την περίοδο 2005- 2009. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία προς τα Ταμεία ανέρχεται στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίσο με τις απαιτήσεις που έχουν οι προμηθευτές προς τα νοσοκομεία (1,3 δισ.). Οι προμήθειες αποτελούν για το ΕΣΥ «ανοικτή πληγή», καθώς δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω της συσσώρευσης τεράστιων χρεών.

Εκκρεμότητες
Η πρόσφατη ρύθμισή τους έχει ακόμη εκκρεμότητες, καθώς ο σύλλογος προμηθευτών εμφυτεύσιμου υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι δεν έχει γίνει εξόφλησή τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τούς ενημέρωσε ότι τα οφειλόμενα της διετίας 2005-2006 (240 εκατομμύρια) έχουν προ πολλού αποσταλεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Από την πλευρά τους οι προμηθευτές απαντούν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν αποδοθεί στους οφειλέτες.

Η διοίκηση του ΠΑΣΥΠΟΥ σημειώνει ότι, παρά το γεγονός πως το υπουργείο είχε εξαγγείλει ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων και για τα έτη 2007-2009, οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, ενώ τα νοσοκομεία αδυνατούν να αποπληρώσουν και τις τρέχουσες οφειλές της χρήσης του 2010. ΦΣΑ Μπλόκο στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων Σταματά από την 1η Οκτωβρίου η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου στην Αττική. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία των φαρμακοποιών για τις οφειλές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προς τα μέλη του. Το προεδρείο του ΦΣΑ ανακοίνωσε χθες ότι οφείλονται στους φαρμακοποιούς χρήματα για συνταγές του ΟΠΑΔ, οι οποίες εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο. Μόνο στα φαρμακεία της Αττικής ο ΟΠΑΔ οφείλει 140 εκατομμύρια ευρώ, για συνταγές του πρώτου εξαμήνου.

Από τον ΦΣΑ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τα μέλη του δεν θα χορηγούν τα 89 «ακριβά» φάρμακα, αντιδρώντας έτσι σε κάθε είδους εκβιασμό των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών. Ρύθμιση Κάλυψη για 93 ειδικές εξετάσεις Σε τιμολόγηση 93 ειδικών εξετάσεων, τις οποίες δεν κάλυπτε ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε χθες τις διαδικασίες υπογραφής του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο μπαίνει τέρμα στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών. Για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες εξετάσεις έπρεπε να υπάρξει ειδική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή ήταν σε εκκρεμότητα και ο ΟΠΑΔ δεν κάλυπτε τους ασφαλισμένους του οι οποίοι υποβάλλονταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να τις πληρώνουν από την τσέπη τους.

Read more...

Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ


Ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Ξενοδοχεία, γήπεδα, περίπτερα, σχολεία, σπίτια- μέχρι και πισίνες έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι στα... χωράφια του ΟΣΕ, από τα οποία εκατοντάδες στρέμματα φαίνεται να έχουν καταπατηθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις...


Ολα αυτά, την ώρα που οι υπεύθυνοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν την ακίνητη περιουσία του- εκτιμάται σε 4,6 δισ.- για να εξασφαλίσουν έσοδα ώστε να ισοσταθμιστούν χρέη που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα κατά τις προηγούμενες συναντήσεις τους με τους εκπροσώπους της τρόικας, τα στελέχη του ομίλου άκουσαν ότι με τέτοια ακίνητη περιουσία θα έπρεπε να εξασφαλίζουν περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως από την αξιοποίησή της...

«Υπάρχουν μέχρι και περιπτώσεις συνταξιούχων σιδηροδρομικών που έδιναν περιουσία του ΟΣΕ σε συγγενείς τους. Ακόμα έχουν περιέλθει στην κατοχή μου αποδείξεις κυλικείου το οποίο, αντί να πληρώνει ενοίκιο, έκανε δωρεές σε συλλόγους φίλων του σιδηροδρόμου. Εως και ολόκληρο γήπεδο αθλητικού σωματείου στη Θεσσαλονίκη έχουμε εντοπίσει σε εκτάσεις μας χωρίς να ξέρουμε πώς ακριβώς βρέθηκε εκεί, ούτε τι δράσεις έχει αυτό το σωματείο» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικόλαος Ιωαννίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, της θυγατρικής του ΟΣΕ που ασχολείται με την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού.

«Ξέφραγο αμπέλι» Παρατημένα επί δεκαετίες τα «χωράφια» του ΟΣΕ, η συνολική έκταση των οποίων είναι 90.000 στρέμματα, φαίνεται πως σήμερα έχουν συρρικνωθεί κατά αρκετές εκατοντάδες- αν όχι χιλιάδες- όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Από το 1970, όταν η χούντα με νόμο μεταβίβασε εκτάσεις του Δημοσίου στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας για την εξυπηρέτηση της σιδηροδρομικής υποδομής, έως το 2006, οπότε και ολοκληρώθηκε η καταγραφή της σε γεωπληροφοριακό σύστημα με δορυφορικές απεικονίσεις των ορίων, η ακίνητη περιουσία ήταν επί της ουσίας «ξέφραγο αμπέλι».

Από την εξέταση των δεδομένων, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς, προκύπτουν διάφορα «είδη» καταπάτησης- διεκδίκησης των... χώρων του ΟΣΕ, σύμφωνα με στελέχη της θυγατρικής. Πρώτη κατηγορία, αυτή των ιδιωτών: χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στα Κιούρκα όπου εντοπίζεται πισίνα μέσα έκταση του ΟΣΕ καθώς και σταδιακές μετατοπίσεις περιφράξεων που «καταβροχθίζουν» τη γη του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, στον σταθμό των Αφιδνών οι αρμόδιοι έχουν παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό σταδιακή μετατόπιση συρμάτων περίφραξης, με αποτέλεσμα να «τρώγονται» με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς οι χώροι του σταθμού. Τοπογράφοι του ΟΣΕ χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη μέθοδο καταπάτησης «επιστημονική», καθώς γίνεται σιγά σιγά και με τρόπο ώστε να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός της. «Να το αγοράσουν» Ακόμα ένα παράδειγμα είναι αυτό της Αρνισσας στην Πέλλα. Εκεί, σύμφωνα με την ΓΑΙΑΟΣΕ, κάποια σπίτια του οικισμού εμφανίζονται μέσα στην ακίνητη περιουσία του Οργανισμού.

«Σε επιστολές του Δήμου Βεγορίτιδας προς τον ΟΣΕ γίνεται έκκληση να σεβαστεί ο Οργανισμός το κοι 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ Η τρόικα πιστεύει πως με τέτοια ακίνητη περιουσία ο ΟΣΕ έπρεπε να εξασφαλίζει 500 εκατ. ετησίως νωνικό πρόβλημα και να βρεθεί μία λύση γι΄ αυτό που έχει συμβεί» λένε οι αρμόδιοι και επισημαίνουν ότι η λογική τους, αφού καταγράψουν όλες τις επίμαχες περιπτώσεις, είναι να αρχίουν μία σειρά συζητήσεων με τους ιδιώτες. «Οποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να τακτοποιήσει το θέμα είτε αγοράζοντας το ακίνητο είτε μισθώνοντάς το για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν όμως πρόκειται για κάποιο ακίνητο- φιλέτο θα επιχειρήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες να αποβάλλουμε τον καταπατητή.

Σε περίπτωση δε που εμπλέκεται δήμος θα προσπαθήσουμε να λάβουμε την αξία που αντιστοιχεί στο ακίνητο αυτό με κάποιον άλλον τρόπο», αναφέρουν. Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να ψηφιστεί πρώτα ο νόμος που θα δίνει το πράσινο φως στην ΓΑΙΑΟΣΕ να αναλάβει δράση: «Στον νέο νόμο για την αναδιοργάνωση του ομίλου δίνονται τα εργαλεία ώστε να επιλύονται γρήγορα οι υποθέσεις των διεκδικήσεων και των καταπατήσεων. Μόλις ψηφιστεί θα γίνει λεπτομερής καταγραφή των περιπτώσεων», τονίζει ο κ. Ιωαννίδης. Χαρακτηρίστηκε πράσινο Μεγαλύτερο πρόβλημα απ΄ ό,τι με τους ιδιώτες, σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους του Οργανισμού, έχει προκύψει με κάποιες δημοτικές αρχές, εκ των οποίων τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Λάρισας: «Από τη δεκαετία του 1980 ο δήμος έχει χαρακτηρίσει εκτάσεις του ΟΣΕ ως πράσινους χώρους, σχολεία και εκκλησίες, ουδέποτε όμως έγινε απαλλοτρίωση της γης. Ετσι ούτε εμείς μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αξιοποιήσουμε το ακίνητο ούτε ο δήμος να προχωρήσει στα σχέδιά του.

Η έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως πράσινο και κοινωφελείς χώροι ανέρχεται σε περίπου 200 στρέμματα», επισημαίνει τοπογράφος της ΓΑΙΑΟΣΕ και αναφέρει ότι η νοοτροπία κάποιων δημοτικών αρχών για την περιουσία του Οργανισμού περιγράφεται πλήρως στην ακόλουθη ιστορία: «Πριν από δύο χρόνια, νοικιάσαμε σε ιδιώτη έναν χώρο του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους για να τον λειτουργήσει ως ανθοπωλείο. Ακριβώς την επόμενη ημέρα ήρθαν οι μπουλντόζες του δήμου, γκρέμισαν το ακίνητο και σήκωσαν πανό που ανέφερε ότι η περιουσία του ΟΣΕ ανήκει στον Δήμο Αγίων Αναργύρων.

Τελικά, με δικαστικές αποφάσεις που πήραν αρκετό καιρό για να εκδοθούν, το ανθοπωλείο λειτούργησε». Πάρκο χωρίς αντάλλαγμα Ακόμα ένα παράδειγμα είναι το πάρκο Καλαμάτας: όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του Οργανισμού, ο δήμος με χρησιδάνειο πήρε το συγκεκριμένο παραθαλάσσιο ακίνητο από τον ΟΣΕ, που το παραχώρησε χωρίς αντάλλαγμα για να γίνει πάρκο.

«Σήμερα έχει λήξει η σύμβαση του χρησιδανείου, πώς όμως ο ΟΣΕ να πάρει πίσω όλη αυτή την έκταση που βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της πόλης; Και οι κάτοικοι θα εναντιωθούν και θα έχουν το δίκιο τους» παραδέχονται οι υπεύθυνοι. Ωστόσο, κάποιες δημοτικές αρχές που έχουν πάρει εκτάσεις του Οργανισμού τις διέθεσαν μετά σε ιδιώτες. «Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις αλλά είναι η μειοψηφία. Οι μεγαλύτερες καταπατήσεις έχουν γίνει από τους δημοτικούς άρχοντες για το ευρύτερο συμφέρον. Μέσα στο πάρκο βέβαια αδειοδοτούν και μία καφετέρια που τη δίνουν στον τάδε ιδιώτη. Ή και ένα ξενοδοχείο. Η πρόθεση πάντως είναι να το εκμεταλλευτεί ο δήμος με κάποιον τρόπο...» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Ιωαννίδης.

Ανάμεσα στις πολλές περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι αναφέρουν και αυτή που αφορά τον σταθμό του Αγρινίου, όπου «με την άδεια του δήμου εδρεύουν σύλλογοι ενώ στον χώρο λειτουργεί και καφετέρια». Εμπόδια στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ύψους 4,5 δισ.ευρώ ΜΥΘΟΣ ΕΙΝΑΙ η «αμύθητης αξίας» ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, που εκτιμάται στα 4,6 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Νικόλαος Ιωαννίδης, το συγκεκριμένο ποσό αφορά εν πολλοίς την αποτίμηση της σιδηροδρομικής υποδομής, η οποία έχει εξαιρετικά ειδικό και περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Τι να κάνει τη συγκεκριμένη υποδομή ένας επενδυτής αν δεν είναι οι σιδηρόδρομοι το αντικείμενό του...» λέει ο κ. Ιωαννίδης και εξηγεί ότι τα εμπόδια που τίθενται για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΟΣΕ είναι πολλά. Πέρα από τις καταπατήσεις των ιδιωτών και τη νοοτροπία των δημοτικών αρχών «που αυθαίρετα θεωρούν ότι αφού έχει αποκοπεί ένας χώρος από τη σιδηροδρομική υποδομή δικαιούνται να τον πάρουν, περίπου το 80% των 4.500 κτιρίων του οργανισμού έχουν χαρακτηριστεί μνημεία πολιτισμού. Ποιος ιδιώτης μπορεί να πάρει ένα τέτοιο κτίριο όταν ξέρει ότι για να αλλάξει έστω κι ένα τούβλο θα πρέπει να εγκριθούν άδειες επί αδειών χωρίς να γνωρίζει πότε θα τελειώσουν οι περιπέτειές του;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ως παραδείγματα, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει τον παλαιό σταθμό της Χαλκίδας, όπου τα έργα αξιοποίησης έχουν παγώσει εδώ και πολλούς μήνες, τις αποθήκες του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη και στην Καρδίτσα στις οποίες δεν μπορούσαν να αλλάξουν χρήση οι μισθωτές για να τις μετατρέψουν σε εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας και πολλά άλλα.

Read more...

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...


Στη Θεσσαλονίκη έφτασε πριν από λίγο πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο της 75ης Δ.Ε.Θ. Το βράδυ του Σαββάτου θα μιλήσει σε παραγωγικούς φορείς, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Σήμερα θα έχει συναντήσεις με τους υποψηφίους του κόμματος..
στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Κ. Γκιουλέκα. Στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης τη χώρας.

Read more...

ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ, ΜΕΣΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Αργύρης Παπαστάθης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα καταγράφηκε μεταξύ των διεθνών επενδυτών κατά τη διήμερη περιοδεία (roadshow) του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της τρόικας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Η πρώτη...
χειροπιαστή ένδειξη ήταν η χθεσινή προτροπή της τράπεζας ΗSΒC προς τους επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά 30ετή ομόλογα, διότι όπως αναφέρει «είναι ασφαλή και η τιμή τους είναι χαμηλή». Ωστόσο κατά την επιστροφή στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την τρόικα θα αναζητήσουν τρόπους για την ανάκαμψη των εσόδων που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του Προγράμματος Σταθεροποίησης της οικονομίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 26 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου για να εξελίσσεται το πρόγραμμα σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου. Με άλλα λόγια, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί έσοδα 6,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου κυρίως από τους « λογαριασμούς» που θα στείλει η Εφορία ως το τέλος του 2010. Δηλαδήτα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το ΕΤΑΚ του 2009, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 (ΦΜΑΠ), τα τέλη κυκλοφορίας και επίσης τα εκκαθαριστικά περαίωσης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και τα ειδοποιητήρια για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη 1.300.000 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες 400.000 ήταν «ξεχασμένες» στα συρτάρια των ΔΟΥ. Για τη στήριξη των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία καπνού, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει τα έσοδα ανεξάρτητα από την τιμή του πακέτου που καθορίζουν οι βιομηχανίες, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ισχύουν και οι αυξήσεις του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για σειρά βασικών προϊόντων της κατανάλωσης. Από σήμερα το πρωί ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου. Το κρίσιμο θέμα είναι η υστέρηση των εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, εκτιμά ότι τα έσοδα θα κινηθούν κάτω του στόχου στο τέλος του Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στα 38,7 δισ. ευρώ σε σχέση με 41,2 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος, καταγράφοντας δηλαδή υστέρηση 2,5 δισ. ευρώ. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην «κουλτούρα φοροδιαφυγής» και στην «αντίδραση» των εφοριακών στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων, ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση θα υπάρξουν «επιπλέον αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και οδυνηρές περικοπές δαπανών κατά τα επόμενα έτη». Τα στελέχη της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη.
Read more...

''ΝΑΙ'' ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ


Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε την Πέμπτη τη νέα συνθήκη αφοπλισμού START μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πρώτο βήμα προς την επικύρωσή της από την Άνω Βουλή στο σύνολό της...
Η επιτροπή με 14 ψήφους υπέρ και 4 κατά ψήφισε υπέρ της νέας συνθήκης, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκρισή της από την ολομέλεια της Γερουσίας, η οποία όμως δεν θα συμβεί πριν από την ενδιάμεσες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Νοεμβρίου.


Η νέα Συνθήκη START (ακρωνύμιο στα αγγλικά, της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων) ανάμεσα στις δυο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου υπογράφηκε στην Πράγα στις 8 Απριλίου από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προβλέπει ένα ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε χώρα, μείωση κατά 30% σε σύγκριση με το επίπεδο που είχε καθοριστεί το 2002.

Read more...

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επετεύχθη συμφωνία με τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems και Abu Dhabi Mar για τη μεταβίβαση των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τη ναυπήγηση δυο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού...
«Ανοίγει μια νέα σελίδα για το Πολεμικό Ναυτικό, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και όλο τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.


Με την οριστικοποίηση του κειμένου του σχεδίου σύμβασης με την οποία εκτελείται η συμφωνία-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου του 2010, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι μετά από σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, που οδηγήθηκαν αρκετές φορές σε οριακό σημείο, φθάσαμε σήμερα, στη μονογραφή των σχεδίων συμβάσεων από τις εκατέρωθεν ομάδες διαπραγμάτευσης.


«Προσπαθήσαμε να κόψουμε έναν γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί από το 2000 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και έθετε υπό άμεσο κίνδυνο τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, χιλιάδες θέσεις εργασίας, όλο το πρόγραμμα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και πάνω από 2 δισ. ευρω που είχε καταβάλει, χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα, το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε καμία νέα παραγγελία υποβρυχίων, αλλά διασώζει παραγγελίες της προηγούμενης δεκαετίας, αντικαθιστώντας τον επιχειρησιακά και οικονομικά ασύμφορο εκσυγχρονισμό δυο παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 με την κατασκευή δυο τελευταίας διεθνώς τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση, που υπολογίζεται στα 175 εκατ.ευρω, σε σχέση με το αμυντικό αλλά και αναπτυξιακό όφελος.


Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα (BMW) την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου «Παπανικολής», όχι όπως ήταν το 2005-6 αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες συμβάσεις καταργείται ο παθογενής μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ επιβάλλονται λεπτομερείς και αυστηρές εγγυήσεις διαφάνειας υπό το διαρκή έλεγχο της Βουλής.


Τα σχέδια των νέων συμβάσεων θα υποβληθούν προς κύρωση δια νόμου στη Βουλή των Ελλήνων με στόχο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αμέσως μετά το κυρωτικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.


Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα η Κομισίον έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του 75% των μετοχών στην Abu Dhabi Mar ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη ThyssenKrupp Marine Systems, καθώς με ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι μετά την εξέταση της προτεινόμενης συγχώνευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη αυτή δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.


Η συμφωνία μεταβίβασης του 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar είχε κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, ενώ για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει προ ημερών - μετά από τη σχετική σύσκεψη στο Πεντάγωνο με εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων μερών- ότι «στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ».
Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ-ΚΟΥΒΕΛΗ


Συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης...
Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι επιτακτική ανάγκη. Ο Γ.Μπουτάρης έχει τις προϋποθέσεις να κάνει πράξη την αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη στην υποψηφιότητά του.


Μίλησε θετικά για την προσωπικότητα του κ. Μπουτάρη, τη δράση του για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και δήλωσε αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου θα είναι νικηφόρο.


Νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Ασημίνα Ξηροτύρη, που έχει τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το βράδυ είχε συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης Γρηγόρη Ουζούνη.
Read more...