Μείωση της αγοραστικής δύναμης και των μισθών στην Αθήνα σε σχέση με το 2009 (ως ποσοστό των αντίστοιχων στη Νέα Υόρκη) δείχνει πρόσφατη έκθεση της UBS που καλύπτει 112 καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες και η οποία διενεργήθηκε σε 73 πόλεις του κόσμου. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 32η θέση της λίστας όσον αφορά το επίπεδο μισθών, την 39η θέση σε επίπεδο ακρίβειας και την 36η θέση στη λίστα της αγοραστικής δύναμης.
Η αγοραστική δύναμη της Αθήνας υποχώρησε κατά 1,4% (στις 57,3 μονάδες με βάση τις 100 μονάδες που έχει η Νέα Υόρκη), σε σχέση με πέρυσι. Το επίπεδο τιμών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των ενοικίων, υποχώρησε κατά 1,2% από πέρυσι (53,9 μονάδες ή στο 53,9% του κόστους της Νέας Υόρκης), ενώ...
σε περίπτωση που εξαιρεθούν τα ενοίκια, το επίπεδο τιμών διαμορφώνεται στις 71,9 μονάδες μειωμένο κατά 1,1% από το 2009. Τέλος, οι καθαροί μισθοί της Αθήνας κατέγραψαν πτώση σχεδόν 2,4% από τις 46 μονάδες του 2009 στις 44,9% φέτος (μεικτά στις 43,8 μονάδες).
Ετσι, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση (-2,4%) των καθαρών μισθών της Αθήνας σε σχέση με την υποχώρηση του επιπέδου τιμών (-1,2%) οδήγησαν στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης (-1,4%) στην περιοχή της Αθήνας. Σημειώνεται ότι η αγοραστική δύναμη υπολογίζεται από το ποσοστό του καθαρού ετήσιου εισοδήματος ως προς το καλάθι των 112 καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Αν δεν ληφθεί υπόψη το κόστος ενοικίων, τότε το Οσλο, η Ζυρίχη, η Γενεύη, το Τόκιο και η Κοπεγχάγη καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης. Αν ληφθούν υπόψη τα ενοίκια, τότε η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει για άλλον ένα χρόνο την πρώτη θέση με βάση το κόστος ζωής. Το Οκλαντ και το Σίδνεϊ κατέγραψαν άλμα σχεδόν 20 θέσεων στη συγκεκριμένη λίστα, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας κατά 32% και 30%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου